:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,892,220
Активни 67
Страници 2,026
За един ден 1,302,066

Какво отрови сержант Данаилов?

Версиите са обеднен уран и химикали в дървения материал, с който са работели
Има две ясно очертани версии какво е отровило серж. Данаил Данаилов. Първата е обеднен уран (ОУ), а втората химикали, които се използват за импрегниране или предпазване на дървен материал от гризачи.

В полза на тезата за отровеното дърво е фактът, че само българите, които са работели с дървесина, са боледували.

Българите са работели в дърводелската работилница, където са дишали прахоляка от обработващото се дърво. Холандците единствено сглобявали на чист въздух. Според д-р Йорданов липсата на вентилация в работилницата предизвиквала силна запрашеност на въздуха. Ако малките частици, които диша един боец, раздразнят горните дихателни пътища, възпалението може много лесно да възникне и вследствие на това отровите да проникнат в организма на този, който работи с дървесината.

Според момчета от взвода холандците гледали да купуват най-евтин дървен материал. Понякога дори оставали без работа, защото трябвало да се чака по-евтина пратка. Материалът бил отвсякъде, включително и от България. Така че не е ясно откъде са се появили тези химикали.Проблемът обаче идва от нещо друго.Лекарите от ВМА твърдят, че веществото, открито у серж. Данаилов, серж. Иванов и други, е само едно. При частните прегледи на Данаилов обаче в урината са открити още 15 органични химически вещества.

Симптомите, които има серж. Данаилов обаче, са същите, както в т.нар. Синдром от Залива. Сред много военни от армиите на НАТО, които участваха във войната срещу Ирак, се появиха здравни отклонения, които бяха наречени Синдром от Залива. Те са умора, болка в мускулите и костите. При някои случаи се стига до левкемия. След войната в Кувейт съюзниците обвиниха САЩ и Великобритания, че са използвали десетки хиляди снаряди с обеднен уран, без да ги информират за това.

Българският взвод в Косово се намира в района, в който са изсипани най-много боеприпаси с обеднен уран. Тогава лагерът е бил разположен на територията на бивше летище на югоармията, което е било бомбардирано. Една от възможните причини холандският контингент да напусне Косово са именно отровите, тъй като обществото в страната на лалетата е много чувствително на тази тема след катастрофата на самолет на "Ел-Ал" край Амстердам, превозващ неизвестно количество ОУ. Това е отделна тема, но е важно да се отбележи, че преди да пристигне контингентът на холандците, е била изпратена частна фирма, за да изследва почвата и изобщо обстановката. Едно от нещата, които са намерили със сигурност в почвата, е канцарогенен азбест.

За да се предпазят войниците от вредното действие на остатъчните химикали, е била сложена дебела настилка от ситен камък, който бил внесен.Всичко струвало около 40 млн. долара.Освен това холандците раздават на бойците си дихателни маски, които били препоръчвани за носене по време на преходи извън базата. За всичко това свидетелстват няколко от българските миротворци.

Когато холандците си заминават, вземат със себе си повече от 1 тон проби от почвата. Не е ясно какво е имало в нея.

Не е ясно и дали нашето военно министерство има някаква информация. Няколко факти обаче показват, че са наясно, че не всичко в Косово е наред. Един от тях е, че веднага след инцидента с Данаилов комисия от ВМА препоръчва на МО да прави преглед на военнослужещите в Косово на всеки два месеца. Подобни прегледи не се правят на нашите миротворци в Босна, например. Друг факт е, че случаят "Данаилов" беше упорито крит. Следващ факт е, че съобщават на Данаилов и на майка му фалшиви резултати от изследванията и се прикриват други. Към картината се добавя и отношението към момчето като към престъпник, защото още преди да е изяснено какво го е отровило, спряха заплатата му и грижите към него.

Най-страшното би било, ако серж. Данаилов и другите момчета са погълнали чрез праха обеднен уран (ОУ).

ОУ е отпадъчен продукт, който остава, след като природният уран премине през процеса на газова дифузия, при който се отмества повечето от разпадащия се изотоп уран-235. ОУ съдържа 85% от природния уран, а другите 15% са на възстановения уран-235. ОУ е високотоксичен тежък метал с период на полуразпад 4,5 млрд. г. Той е предпочитан при производството на оръжия заради тежестта и изключителната си проникваща способност. Пирофоничността е качеството, което прави този материал толкова ужасяващ; изгарянето на ОУ създава радиоактивен прах, чиито частиците са лесни за поглъщане. Този прах се отразява на здравето не само веднага след поглъщането, а продължава да действа и дълго след това. В резултат на това се появяват проблеми с бъбреците, дефекти при раждане, ракови образувания и в крайна сметка - смърт.

Снарядите с ОУ са използвани от авиацията на НАТО по време на войната срещу Югославия. Както споменахме, мястото, където са изсипани повече от 10 тона ОУ, е в района около Призрен, където са и нашите бойци.

Когато снаряд с ОУ удари цел,близо 70% от снаряда изгаря,отделяйки радиоактивен и химически токсичен прах в и около целта. Този прах може да се разпръсне чрез вятъра или водата и може да проникне в човешкото тяло чрез вдишване, поглъщане или замърсяване на рана. За първи път в бойни действия ОУ е използван по време на Войната в Залива.

След появата на здравословни отклонения сред ветераните от войната срещу Ирак, се заговори за т.нар. Синдром от Войната в Залива. Широко разпространена е версията, че именно ОУ е в основата на този синдром.

ОУ се натрупва предимно в костите и затова се смята, че болката в костите, която се появява сред ветераните, е един от симптомите на болестта.

Военното ръководство на САЩ, Великобритания и другите армии на НАТО отричат упорито някаква връзка между ОУ и синдромите от Залива и Косово. Трудно обаче може да се обясни, защо във Великобритания например ОУ се нарича ядрен отпадък, когато за него говорят цивилни специалисти, и конвенционално оръжие, когото за него говорят военни. Проблемът единствено е в това, че медицината няма много опит с ОУ и малко лаборатории могат да установят наличието му. А военните нямат основание да търсят истината.

За ръководството на КФОР в Косово обаче разкриването на истината може да преобърне хода на събитията в Югославия. Ние можем да намерим хиляди данни за събитията в Косово, но вече не могат да се намерят данни за здравословното състояние на косоварите. Те се засекретяват. Това касае НАТО.Какво касае нас обаче след случая "Данаилов"?Към нашето военно министерство и правителството следва да се зададат няколко въпроса, на които няма отговор.

Защо, след като има случай на остра интоксикация с български бойци, не се провежда разследване? Защо не се изследват материалите, с които са построени къщите в Косово, за наличието на химикали и така по категоричен начин да се покаже какво точно е отровило серж. Данаилов? Защо, ако в дървесината има отровни химикали, не се предупреждава цивилната администрация на Косово? Защо не се поставя въпроса за химическата обстановка в областта? Защо опасностите не се разкриват пред българските кандидати за мисия в КФОР? Защо МО се отнася към миротворците ни като към гурбетчии? Защо застраховките са толкова малки и смешни? Защо? Защо....-------------КАРЕ

Данаил Данаилов:"Ако аз съм отровен от дървесината, нима ние строим къщи за косоварите, в които те да умират? Защото през зимата, когато се случи това с мен, не е горещо и няма много изпарения. През лятото обаче албанците - жени и деца, ще живеят в къщи, които са наблъскани с отровни химикали. Нима те няма да имат здравословни проблеми? Нима отидохме там да ги тровим, вместо да им помагаме?"
718
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД