:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 409,011,667
Активни 96
Страници 9,268
За един ден 1,302,066
Интервю

Георги Тамбуев: С досиетата на журналистите доникъде няма да стигнат

В доклада на Ран и Ът е имало секретна част, която засяга социалния ефект на реформите у нас. Там всичко е описано - недояждането, умирането от глад, ровенето в кофите за боклук, твърди известният дисидент и журналист
Снимка: Александър Михайлов
Роден е в Лил, Франция, през 1933 г. Баща му е бесарабски българин, емигрант след Октомврийската революция, майка му е българка от Гърция. Той е третото дете в семейството. Родителите му възнамеряват да емигрират в САЩ, но по случайност се връщат в България и остават тук. Завършва журналистика през 1957 г. Работи във в. "Кооперативно земеделие", след това създава в. "Кремиковски металург". Наказват го, че публикувал карикатура - работник гледа слънчевото затъмнение без защитно стъкло, тъй като и без това му е черно пред очите. Връща се в преименувания вестник "Кооперативно село", а след това отива в Славянския комитет. През 1971 г. става главен редактор на Студията за документални филми "Екран". От 1973 г. работи във в. "Труд", а след това в "Работническо дело". Материалите му предизвикват скандали в партийната, икономическата и съдебната върхушка. Заради статията "Корупция, облечена във власт" през 1987 г. Тодор Живков нарежда той да бъде уволнен и изключен от БКП. След 10 ноември го реабилитират, даже става член на ВС на БСП и депутат за 2 мандата.

Автор е на книгата "Корупция, облечена във власт" за аферите преди 10 ноември. Сега пише втора част за периода след 10 ноември, наречена "Власт, облечена в корупция". Издава в. "Особено мнение".- Г-н Тамбуев, какво мислите за опита да се извадят досиетата на журналистите?

- В моята журналистическа практика, която вече е на 40 години, не съм видял някой да е доволен, когато е настъпен от журналист. Винаги е имало битки - и преди, и след 10 ноември. Във вестниците имаше справки колко журналисти са дадени под съд.

Според мен онези, които имат власт, искат да отвличат вниманието на хората и се опитват да защитят своята незащитима чест. Защото, ако погледнем развитието на България от 10 ноември досега, ще видим, че нашите управляващи са една хайка, която гледа на българския народ като на дивеч и по всякакъв начин със своите управленчески решения се мъчи да го унищожи. Това са много силни думи. Но ако се взрем в пътя, който извървяхме, стигаме до невероятни неща. Порази ме едно интервю на известния патоанатом проф. Иван Радонов, който казва, че за пръв път му се случва да прави аутопсии на хора, умрели от глад в България.

- Не е ли прав Йордан Соколов, когато казва, че трябва да се знае в журналистиката кой кой е?

- Защо не? Аз споделям, че трябва да се знае кой кой е. Макар че се размахва сега като някаква томахавка, че журналистите са ченгета... Аз имам по този въпрос особено разбиране. Бях председател на Комисията по досиетата във Великото народно събрание, разглеждал съм досиета. Някои хора заслужават да бъдат линчувани.-------------Каре-------------

Имаше един депутат, който бил учител и чул, че едно дете споделило на друго дете как родителите му слушат "Свободна Европа". Написал донос. По доноса направили разработка и той започнал да работи това дете да снася информация за своите родители...

---------------------------Но общо взето хората от Държавна сигурност са били защитните пипала на държавата. Аз съм против политическата полиция, писал съм много по този въпрос, но тези, които са работили за държавата от разузнаването, контраразузнаването, те са заслужили хора. Второ, да си "сътрудник на ДС" не е позорящо обстоятелство.

Ние в Комисията по деформациите твърде много умувахме за вината на Никола Газдов, Цветан Горанов и другите за лагерите - как да ги предадем на съда и да си получат заслуженото. Най-видните наши юристи извадиха един Международен пакт за граждански и политически права и цитираха чл. 15, който казва: "Никой не може да бъде съден за действие или бездействие, което не е представлявало престъпно деяние съгласно националното законодателство или международното право в момента на извършването". Когато тези хора са извършвали своето деяние, то не се е смятало за престъпно.

- Йордан Соколов бил ли е сътрудник на ДС?

- Не зная за Соколов, защото той по мое време не беше депутат. Но това, че някой е нарекъл някого "ченге", не е подсъдно. И за мене тия престрелки между Луджев и Соколов звучат така: "Вижте ни, идват избори, ние сме чисти!"

- Но може би има журналисти, които също трябва да понесат отговорността, че са били сътрудници?

- Ако са били сътрудници на политическата полиция, да! Но ако са изпълнявали функции в защита на държавата, мисля, че не трябва да се закачат.

- Смятате ли, че с допълнението на закона за досиетата, ще бъдат засегнати много известни журналисти?

- Мисля, че доникъде няма да стигнат. Какво ще докажат? Че еди кой си главен редактор е бил сътрудник на ДС? Първо трябва да разкрият какво точно е правил, за да взема аз отношение.

- Какво ще се получи, ако цялата истина излезе наяве?

- Ще се сринат и СДС, и БСП. Всеки един от управляващите е дълбоко корумпиран.

- Във вашата втора книга за корупцията засягат ли се сегашните управляващи?

- Много естествено. Книгата засяга управляващите от 10 ноември досега. Този път, по който тръгнахме, го внесе отвън американската фондация на Ран и Ът. Тяхната програма се направи и с наши специалисти, в тая история участва и Иван Костов.------------Каре----------

В доклада на Ран и Ът е имало секретна част, която засяга социалния ефект на реформите у нас. Когато я прочетох - а аз я поисках лично от Луканов тогава и той ми я даде - ми се изправиха косите! Всичко, което става в нашата държава, за недояждането, за умирането от глад, за ровенето в кофите за боклук, всичко го има вътре.

----------------------- Било е планирано?

- Планирано, да! Като го прочетох, се запитах: Абе, какви са тия политици? Българи ли са? Как така искат този народ толкова много да страда в прехода към "демократичния капитализъм", както те го наричат?

Оттогава аз станах много подозрителен към Андрей Луканов, защото той ги доведе тия Ран и Ът. И започнах да гледам на политиката като на нещо много подло.

- Ще ни кажете ли какви истории разследвате за сегашните управляващи?

- Не искам да приказвам какво имам и какво нямам, защото може да стане нещо. Да си завърша книгата първо. Трудно е! Защото всеки, който разбере с какво се занимавам, се прибира като костенурка в коруба. Името ми плаши много хора.

- Защо се изроди така демокрацията у нас?

- Изглежда, че това е заради гена на българския народ, заради гена му да краде. Попадна ми една германска книга за прабългарите. Те са били толкова крадливи, че като отидат някъде, изтършуват всичко. Когато стана известно, че Партийният дом ще се даде на държавата, започнаха масови кражби. До такава степен, че като влезеш в клозета, се оказва, че са измъкнати всички части!

--------------Каре-------

Много честен човек е бил Филип Димитров, много честен човек е бил Жан Виденов. Филип Димитров поне го пратиха посланик в САЩ, но Жан Виденов и досега си живее в панелен апартамент в Пловдив. Обаче като стават премиери, около тях се събират такива мошеници! Днес хората, които сипят върху главата на Жан Виденов голямата вина, са били министри в неговия кабинет и също носят отговорност. А те сега се канят да стават премиери. Говоря например за председателя на софийската организация на БСП (Румен Овчаров, б.р.). Жан може с 1-2 интервюта да ги постави на място, но изглежда е надраснал тия неща.

-------------------------В аферата "Акрам" например е намесен Камов, намесен е още един човек, който се кани да става министър-председател - Румен Петков. Много живо от проучването ми за Акрам се интересуваше Андрей Луканов, който правеше опити да ми повлияе да се откажа, но аз продължих. Единствено Жан Виденов, когото предупредих, че в тая история са намесени висши функционери на БСП, ми каза: "Ще пишеш истината!"

- Твърдите, че Луканов е бил корумпиран?

- Аз не мога да кажа, че той лично е бил корумпиран, но той е допринесъл за развитието на корупцията в България. Той искаше да ме върже за своя политически коневръз. Веднага след 10 ноември Луканов ми възложи да проуча - "както ти можеш!" - възродителния процес. Изведнъж се оказа, че бунтовете на националисти са активно мероприятие. Попаднах и на случаи, когато насила партийци са карали лекарите да пишат, че някои турци са умрели от инфаркт, а те са били убити.

Като отидох при Луканов с материала, той ми каза: "Иди да кажеш тези неща на Петър Младенов". Петър Младенов, като ми хвана ръцете (а знаеш ли какви меки ръце имаше): "Хайде, другарю Тамбуев, ако вие сега публикувате това, ние ще загубиме изборите! Сега не му е времето!". Тогава направих компромис, който още ми гложди съвестта...

- Вярно ли е, че Иван Костов е продукт на Луканов?

- Чел съм за това в книгата на Тошо Пейков (бивш депутат от СДС, б.р.).---------Каре--------

Но когато завеждах икономическия отдел в "Работническо дело", аз подписах за публикуване статията на Костов "Никаква отсрочка" и тя излезе. Беше много хубава статия, от напълно партийни позиции. След това Костов често посещаваше зам. главния ни редактор Димитър Делийски. Абсолютно същите мисли разви след това в едно свое изказване на пленум на ЦК Андрей Луканов!

------------------------ Искате да кажете, че Луканов е внушил на Костов какво да пише?

- Може просто да са мислели еднакво. Аз съм запознат с аферата "Сапио", с някои фирми, в които участва Костов, но засега не искам да говоря, че...
7865
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД