:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разследване

Защо властта се опияни от контрабандата на спирт?

Няма нито един осъден за разбития от НСБОП канал миналата година. Повечето от уличените фирми са или фантомни, или приближени до СДС
Снимка:Архив "Сега"
Може ли един и същи доклад веднъж да бъде похвален от властта като пример за перфектно свършена работа, а само година по-късно да бъде заклеймен като пълен провал? Оказа се, че може. Преди дни лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев разпространи строго секретно разследване на НСБОП за контрабандата на спирт за периода 1994-1999 г. То стана причина на 26 февруари 1999 г. лично премиерът Иван Костов да награди с грамота за благодарност и с по 3000 лв. над 20 участници в разбиването на нелегален канал за спирт, ощетил хазната с повече от 1 млн. лв. Тогава въз основа на данните от него бяха заведени 47 следствени дела.

В четвъртък обаче МВР-шефът Емануил Йорданов оцени същия доклад като плачевен и съжали, че не е уволнил по-рано бившия вече шеф на НСБОП Кирил Радев. Стана ясно и че една част от делата са забатачени, а други са приключили с мнение за прекратяване.

Кога властта е откровена? Когато награждава или когато заклеймява авторите на разследването? Отговорът на тези въпроси лесно може да се намери, ако се разгледа под лупа т.нар. операция "Градуси".



Всичко започва през ноември 1998 г.



В един ресторант в унгарската столица Будапеща вечерят Иван Костов, Богомил Бонев и Кирил Радев. Една от темите на разговора е контрабандата със спирт, от която държавата губела милиони. Интересът на премиера към тази тема не е нов. Една година преди това приятели му дали информация за огромен контрабанден канал и Костов поискал подробна справка за количествата спирт и за начините за внос в България. Шефът на НСБОП ген. Кирил Радев изпълнява поръката на премиера и праща доклад на МВР-шефа Богомил Бонев за контрабандни канали за внос и износ на алкохол. Иван Костов е силно заинтригуван и нарежда каналите да бъдат разбити. Кирил Радев пък иска 6 месеца време, извънредни пълномощия и пълно съдействие от институциите, които имат отношение към разследването на контрабандните канали. Даден му е карт-бланш. Сформира се специален щаб от НСБОП, НСС, ДНСП, НСГП, митниците, комитета по стандартизация.

Така



започва операция "Градуси"



Тя приключва през февруари 1999 г. с шумното награждаване на участниците в нея. Подробният доклад с разкритията е строго секретен и първоначално е разпратен само на Костов, Бонев и координаторите на операцията. По-късно с екземпляри се сдобиват шефът на парламента Йордан Соколов, следствието и прокуратурата. Заведени са дела.

Обратът настъпва неочаквано. Богомил Бонев получава гневно писмо от премиера, в което дословно пише: "Престанете да прехвърляте топката на други институции, след като не сте си свършили работата."

По-нататък колелото се завърта в обратната посока - част от делата са прекратени, други - забравени, а повечето оперативни работници, участвали в "Градуси" отстранени. Поименно посочените виновни лица от други институции обаче остават непокътнати. Митничари, които са си затваряли очите за далаверите, даже са повишени. "Такъв е, например, Иван Цанев, шеф сега на митницата в Бургас", твърди бившият министър Бонев. "Инспекторите от стандартизацията, които са издали фалшивите сертификати на СИС за занижен спиртен градус, също не бяха пипнати, въпреки че имаше данни, че са били подкупени", добавя той.

Естествено възниква въпросът



какво е ядосало Костов



Явно не става дума точно за несвършена работа. Според доклада на Кирил Радев повечето канали са пресечени, службите вече работят превантивно, разкрити са големите контрабандисти и схемите, по които хазната е ощетена. Единственият логичен отговор е, че ядът на премиера е предизвикан от засегнати бизнес-интереси на различни сини лобита.

"Костов беше получил информация от приятели, че основното действащо лице в контрабандата на спирт е Стоил Славов, собственик на фирмата "Интерпетролиум", казва Бонев.

Тази фирма е една от големите подструктури на "Интергруп енд партнърс", която бе акционер в силовата застрахователна компания СИК. По непотвърдени официално данни фирмата на Славов сега държи над 60% от дистрибуцията на горива от "Нефтохим".

В доклада на НСБОП обаче "Интерпетролеум" и Стоил Славов не фигурират. Нарушителите са съвсем други. На първо място това е "СИС индустрийс". Споменават се още белгийската фирма СОКСЕР, която е сред утвърдените производители на спирт в Европа, "Синхрон инвест", "Владимекс" и десетки фиктивни фирми.

"СИС Индъстрис" е регистрирана още през 1992 г. от Ели Филип Медлеж, Стефан Иванов Горинов, Иванчо Петков Иванов, Десислава Крумова Пешева и Стайко Минев Стайков. Няколко години по-късно Стайко Стайков е сменен като шеф на фирмата от сина си Миню Стайков Стайков. Фирмата е производител на всички високоалкохолни напитки с марките "Савой клуб", "Венец", "Карнобат", "МакКой". Косвено с тази фирма е свързан и един от злополучно известните борци в близкото минало - Юри Галев. Преди три години неговата групировка контролираше района на Самоков и Боровец. Стана пословично известен с груб рекет, буйни побоища и даже стрелби из планинския курорт. Във фирма "Златоклас 97" той е съдружник с Пеньо Пенев, който пък е съакционер в "Радио" с Иванчо Иванов от "СИС Индъстрис".

"СИС Индъстрис" е



един от основните дарители на фондация "Бъдеще за България"



на премиершата Елена Костова. "Дарил съм само 15 000 лв. на фондацията и то на няколко пъти. Парите са превеждани по банков път", обяснява Миню Стайков присъствието си в почетната редичка. Според официалното изявление на фондацията обаче той е бил доста по-щедър - дарил е 41 000 лв. и тонове брашно и захар. Осведомени твърдят, че става дума дори за още по-голяма "помощ", платена на ръка. За това в МВР имало информация, добита по оперативен път. Имало и свидетели. Така поне твърди бивш вътрешен министър. Може би затова фирмата се измъква "суха". Не е удобно някак си фирма, уличена като контрабандист, да спонсорира такава важна фондация.

Интересен е още един факт. По същото време бе уволнен зам. директорът на НСС Янис Груйчев. Той бе човекът, който обвини "СИС", че облепя бутилките си с фалшиви бандероли. През 1997 г. бе проведена акция, при която бе разбита печатница за фалшиви бандероли в Габрово и бяха конфискувани около 7 милиона от подправените ценни хартийки.

Официалният мотив за смяната на Груйчев бе, че правел солови акции и непремерени изявления. Показателно е обаче, че след тази акция бяха отнети част от правата на НСС - възможността да задържа закононарушители и да организира самостоятелни акции. С тези функции се нагърби единствено НСБОП, която в конкретните случаи трябваше да действа в сътрудничество с подразделения на полицията. Груйчев бе "скрит" като експерт в парламента, което пък запуши устата му. Сега се говори, че пак ще го издигат на висш пост в МВР. Историята се позабрави, а "СИС" се измъкна "суха". И досега срещу тях няма нито едно дело. Това е сигурен показател, че фирмата умее добре да лавира между властта и законите.

Още една от фирмите, споменати в доклада, има същия "късмет". Според НСБОП друг голям контрабандист е "АТТД". Тя има собствен терминал на пристанището в Бургас, на който се е разтоварвал контрабандния спирт. Съоръжението е построено в граничната зона на пристанището през 1995 г. Договорът подписан от тогавашния червен зам.-министър на транспорта Николай Николов. "Той не е имал правомощия да прави това... Това е станало в нарушение на закона за концесиите и



пренасочва постъпления от бюджета в касата на бившата СИК",



се твърди в доклада. На терминала няма дебитно устройство, което да измерва колко спирт минава оттам. Така например, поне 15 000 тона спирт са влезли през терминала с турските кораби "Денташ" и "Зет Адалет", но е отчетено количество от около 1000 тона.

"АТТД" е прикритие на бившата силова групировка "СИК", пише изрично в доклада на антимафиотите. Тя обаче е свързана и с много други хора, свързани с най-висшите кръгове на властта. Още през 1998 г. "Сега" разкри, че към фирмата има отношение един от най-близките хора на шефа на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев в бургаското СДС - Венци Чамурджиев. В собствено разследване още тогава "Сега" разкри механизмите и голяма част от основните действащи лица в спиртната контрабанда, включително и разследване на американското ФБР, ползвало сателитни снимки като доказателство, че на терминала на "АТТД" кораби разтоварват спирт и си тръгват натоварени с морска вода.

В официалната регистрация на "АТТД" с адрес в НДК в София като акционери са записани Христо Христов Станилов, Цветанка Йорданова Станилова, Сергей Георгиев Бояджиев, Венцислав Любенов Вушев и Георги Иванов Георгиев. Последният е верен съратник и член на Коодинационния съвет Християн-демократическия съюз на Асен Агов.

Вземане-даване с Георги Георгиев е имал и друг депутат - Христо Иванов.

През терминала на "АТТД" е минавала контрабандата и двете най-големи фирми-нарушителки, посочени в доклада - "СИС Индъстрис" и "Черноморско злато"-Поморие. В повечето случаи всички са действали в комбина.

Интересното в случая е, че



в далаверата има засилено присъствие на червени земеделци



В "Черноморско злато" акционери са Янчо Пеков Таков, Орлин Ризов Ризов и Митко Василев Събев. Орлин Ризов е съратник и партиен другар на земеделския министър в правителството на Жан Виденов - Васил Чичибаба, и на шефа на червеното БЗНС Светослав Шиваров. Митко Събев пък е шеф на "Нафтекс" и "Нефтинвестбанк", в които основен акционер е изгоненият през лятото от България Денис Ершов. Доскоро "Нафтекс" бе сред любимките на властта и изненадващо успя да измъкне под носа на "ЛУКойл" бензиностанциите на "Петрол".



Защо се забатачват делата?



Делата по доклада на НСБОП са заведени предимно в Бургас и София. В окръжната прокуратура в морския град обаче няма данни някое от тях да са приключили. Окръжният прокурор на Бургас Емил Христов каза пред "Сега", че даже не си спомня през него да са минавали подобни дела.

В софийските окръжна и градски прокуратури има три дела срещу "Юнифайд дистилърс" и "Владимекс", които също са до никъде.

Схемите, описани в анализа на НСБОП, са добре познати - чиста контрабанда (направо се декларира друга стока), занижаване на градусите или вкарване на режим реекспорт и реализация в страната (количествата се внасят от легална фирма, а документите се приключват от фантомна). НСБОП е посочила над 300 случая на контрабанда до началото на 1999 г.

Причините за процъфтяването на контрабандата са също до болка известни. На първо място това е липсата на постоянна и актуална връзка в реално време между съдебните регистри и информационните системи на МВР, което позволява лесно да се регистрира фирма на несъществуващ адрес или с краден паспорт. Факт е, че властта не прави нищо, за да ограничи тези възможности. Така например може да се въведе тотален физически контрол на всяка стока при внос, да се следят стриктно товарите при режим "реекспорт" и "транзит". Може да се прави пълна проверка на лицата, които регистрират фирми, и докато полицията не установи дали посочените хора и адреси са реални, да не се разрешава дейността им.

В четвъртък МВР-шефът Емануил Йорданов обеща да провери докъде са стигнали всички разследвания. "Сега няма големи канали", твърди той. Твърде съмнително е обаче това да е така, защото далаверата е голяма, а вратичките в законите - безбройни.





Кирил Радев: "Олимп" ни заплашва заедно с Бонев



Делата по спиртната контрабанда са затлачени, заради интересите на СДС, твърди бившият шеф на НСБОП



- Г-н Радев, доколко е автентичен докладът, разпространен от лидера на "Подкрепа" Константин Тренчев?

- Д-р Тренчев е дал изявление, като се е позовал на доклад от НСБОП, получен от Брюксел и касаещ крупна контрабанда на спирт. Веднага ми стана ясно за какво става дума. В доклада на пръв поглед има допусната грешка - в някои от последните страници има случаи за 2000 г., а моят подпис е от 18 април 1999 г. Това обаче е актуализиран доклад, който е пратен на вътрешния министър Емануил Йорданов и на премиера Костов в началото на тази година. Без тези подробности докладът беше даден на предишния вътрешен министър Богомил Бонев и на Костов през 1998 г. Пуснатият от Тренчев доклад е абсолютно автентичен. Всички данни отговарят на истината.

- Как според Вас документ с гриф "строго секретно" се е озовал в Брлюксел, откъдето Тренчев твърди, че го е получил?

- Не знам. Нямам отговор или поне някакво обяснение как докладът е стигнал до Брюксел. Имам обаче някои съмнения.

- Вие казахте, че премиерът Костов най-напред е наредил пълно разследване, а после с гневно писмо ви е обвинил, че прехвърляте вината върху други хора. Защо според вас се стигна до такъв обрат?

- Бяха засегнати много интереси на близки до Костов хора, на негови съветници. Веселин Балевски, Иван Таушанов бяха вече уличени.

- Как премиерът аргументира обвиненията си?

- Не ги обясни. Не можа да разбере или не искаше да разбере, че хората са си свършили работата и нещата са в следствието, прокуратурата и съда. А имаше безспорни доказателства. Голяма част от хванатите не само, че не бяха освободени, но бяха и повишени.

- Какво стана после?

- Екипът, който работи, беше разбит. Голяма част от хората останаха без работа.

- Как си обяснявате тази пасивност на изпълнителната власт по отношение на контрабандата?

- С интереса на СДС да се запазят парите. Повечето фирми в Бургас са свързани с местното СДС.

- Йордан Цонев ли имате предвид?

- И той, и всички останали. "СИС Индърстрис" е спонсорирала Елена Костова.

Лошото е, че няма развитие и контрабандата отново се възражда. Фирмите продължават да работят и в момента. А напоследък с Богомил Бонев получаваме заплахи.

- От кого и за какво?

- От хора на Славчо Христов (шефът на групировката "Олимп", б.р.) за физическа саморазправа.

- Заплашвани сте с убийство?

- Да.
 
Иван Костов лично награди служители на МВР заради тяхна разработка, чрез която е прекъснат внос на спирт у нас
 
Кирил Радев, генерал
8563
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД