:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,588,574
Активни 101
Страници 11,783
За един ден 1,302,066
Клан

За рода Джидрови планетата е тясна

Хайдути, морски капитан, католическа абатиса, съпругата на Алдо Моро, художници, алпинист и бизнесмени отвъд океана са сред потомците му
Проф. Константин Джидров
76-годишният професор Константин Джидров е доайенът на художниците и сценографите в българското кино. Печелил е награди на всички световни фестивали, включително и в Кан с "Тютюн". "Негови" са и филмите от поредицата "Умирай само в краен случай", "Реквием за една мръсница" и "Няма нищо по-хубаво от лошото време" на Богомил Райнов, "Осъдени души" и "Козият рог" на Методи Андонов, също показван в Кан, и още, и още, докато се навъртят 93 филма, та чак до "Патриархат", който върви по "Канал 1" в момента. Сърежисьор е на спектакъла на Нешка Робева "Два свята".

Започнал в киното като помощник на Найден Петков още в ония времена, когато се създава соцкинематографията с "Неспокоен път" на Ст. Ц. Даскалов. Снимали в троянското село Острец и понеже идеологически кооперативът нямал алтернатива, то се престарали в художествените алегории и показали как се прави такова образцово ТКЗС, та чак жито расте навръх планината. Това обаче било прието като подигравка от "бдителните другари". Ст. Ц. Даскалов си измил ръцете - романът бил негов, но сценарият - не, и екипът бил наказан. Константин Джидров се спасил, че като помощник-художник бил "подведен".

- - -

Професорът по кинознание в софийския филиал на Варненския свободен университет Константин Джидров не вярва в теорията на Дарвин. Той смята,че човекът е продукт на извънземните. Но развитието му до "хомо сапиенс" е преминало през всички форми на животинския свят. В подкрепа на това цитира американски професор, който прочел 24 000-те асировавилонски плочки. Според Джидров те обръщат историята за човешкия произход наопъки. Така търси идентичната връзка със своите роднини, защото един от тях като представител на този род може да има генетичен код, заложен от космоса. "Всичките тези неща трябва да се чистят от хедонистично усещане за величие, а да се намери онази кръвна връзка, защото всеки човек със самочувствието си не може да бъде поставен изобщо някъде като пришълец" - предупреждава Джидров.

А цялата история на този род си е един космосНачалото му е в село ЗагоричанеЧичо на неговия дядо Константин участва в гръцкото въстание през 1822 г., известно като "Филики Етерия". Гърците го наричат капитан Зитро. Той бил капитан на кораб, който има основна роля в разбиването на флотилиите на Генуа и Турция край остров Тасос. Като герой от войната се заселва в Кавала и става основател на клона на рода в Гърция. Днес на острова, който след 1913 г. за кратко е български, Джидрови-Зитрови имат четири къщи на брега. Те били подарени преди близо два века на капитана заради бойните му заслуги.

На България родът е дал министъра на правосъдието в правителството на Теодор Теодоров през 1918-1919 г., социалдемократа Петър Джидров. Той е завършил право с докторат в Берлин и Цюрих. Роден е в Щип през 1876 г. и е народен представител от XVI до XXI народно събрание, както и в V ВНС. През 1926 г. е един от основателите на социалдемократическата федерация, но през 1939 г., отвратен, напуска политиката и става журналист. Осъден е от т. нар. Народен съд, излежава 7-годишна присъда и умира на 2 януари 1952 г. Негови преки наследници днес са архитект Петър Джидров; алпинистът - също Петър Джидров, и професорът по керамика в Художествената академия Красимир Джидров.

Майката на Димитър Благоев се жени за братовчед на дядото на Константин Джидров. Пак по женска линия чрез брак Джидрови се сродяват и с известния войвода Пито Гули, за когото и днес се пеят песни, чийто наследник пък е писателят Димитър Гулев.

Една от лелите на стария кинаджия е Анна, която ръководи католически манастир в Констанца. Тя е погребана в католическите гробища в Париж. Другата му леля пък е дъщеря на Кузо Джибров, брат на неговия дядо.Тя се жени за италианския министър-председател Алдо МороКонстантин Джидров споделил тая история с легендарния в кинаджийските среди оператор Димо Коларов. И когато "Червените бригади" отвлякоха Моро през 1979 г. и след 40 дни го убиха, Константин бил на снимки. Кинаджиите, разбрали новината, го посрещнали с: "Джидра, убили са твоя лелинчо!" :

Има нещо царствено в тия женитби - както при рода на Самуил. Смята се, че той по мъжка линия е изчезнал във вековете. Но по женска продължава в браковете с благородници от Италия в родословните дървета на много аристократични фамилии в Европа и до днес.

Професор Джидров приема тази теория, но смята, че неговият род често се е разселвал и с това - самоунищожавал.

Иначе родословният клон, на който седи той, можело и да го няма. Ето как: В дядо му Костантин, както у всеки македонец, бунтовният барут се разгорял още по времето на турското робство. Като го подгонили турците, се изселил в Цариград. Той обаче и честичко отскачал до Загоричане, закопнял за женска ласка - имал си тайна пътека през планината и скривалище у дома, та заптиетата не можели да го хванат. Най-напред се родил Анастас, бащата на днешния професор, а след година и нещо - леля му Султана. По македонския морален закон, където и да е, бащата бил длъжен да се върне за кръщаването на детето. Тук ще добавим, че бащата и лелите на проф. Джидров са покръстени в католицизма от американската мисионерка мис Стоун, оная същата, която Яне Сандански отвлича по пиринските чукари и крие в с. Влахи. Анастас, едва излязъл от неусвесната детска възраст, паднал и така си останал - не можел да помръдне. Майка му и баба му помислили, че си е счупил врата, сложили го в гипсово корито да се обездвижи, при това близо до огнището, та по-бързо да съхне гипсът. Дядо Константин пристигнал вкъщи и заварил паникьосана рода и дете, което непрекъснато пищи край огъня. Разрязал той гипса и какво да види - цялата лява страна на гърдите на сина му изгоряла до кост от хвръкнал въглен между кожата и гипса. Отървал малкия, но лютата македонска кръв кипнала, грабнал ножа и се заканил да ги изколи всичките. Усмирили го криво ляво и вместо тях заклал три овце, наложил малкия в кървавите овчи кожи, като ги сменял, и така опакован го отнесъл към Цариград.

Постепенно изтеглил цялата рода там. Дядо Константин вече ималферма на азиатския бряг на Босфора- с 300 швейцарски крави, два бика, биволици и безброй крякащи на границата между Европа и Азия патки. От кравите и биволиците правел най-хубавото мляко и каймак в космополитния азиатски град и млекарницата му зареждала всички дипломатически представителства. От патешкия пух пък жена му пълнела възглавници за всяко дете. Днес те се пазят в домовете на Константин и братята му Антон и Благой като семейни реликви. От какво са парите за печелившата животновъдна ферма професорът не казва - "Аз знам, че когато имаш пари в повече, те винаги са горещи или хайдушки. От една крава имане не се прави."

В Цариград е и семейството на копривщенеца Стайко Велков, за чиято дъщеря - Мария, се жени Анастас Джидров. Той междувременно е завършил "Робърт Колеж", изявява се като музикант и художник. Дъщерите му Султана и Анна постъпват в католическо училище. Султана умира от туберкулоза. Когато Константин е на година и половина, баща му умира. Започва дялба на фамилното имане и имущество. Майка му взема тримата си синове и се премества при сестрите си в София. От останалите в Истанбул родственици пък братовчед му Константин (Динето) емигрира в Канада и прави преуспяваща фирма за недвижими имоти. Той е бил в църковното настоятелство на българската църква "Свети Стефан" в Цариград. Фамилната ферма и млекарница още съществуват в града.

Константин Джидров завършва Художествената академия в София през 1954 г. при професор Кирил Цонев - един от най-добрите ни художници. Преди да стане преподавател, той рисувал в Париж. Там се запознал с Диего де Ривера и мексиканецът го поканил да правят заедно прочутите пана в родината му.

Джидров е студент първи курс, когато през 1949 г. закриват ателието на Кирил Цонев като "модернистично" и го лишават от преподавателски права. Завършва академията и започва като художник в киното.

Днешният професор открехва вратата и на една дълго пазена тайна. Цял живот е рисувал, а живопис в изложба изложил едва миналата година, защото: "Тя за мене е като хубава жена, която е само моя и не давам друг да я гледа, камо ли да я пипа."

Самият Джидров е дал повече от достойно продължение на рода -той има 9 деца и осем внуции си записва датите на раждането им, за да не се случи тъй, че да забрави някого. Единият му син - Хорст, е от германка, негова бивша колежка. Сега живее в Париж. Две от дъщерите му са кръстени на майка му Мария, едната - на леля им Султана. Днес тя е в САЩ и върти успешен бизнес. Трима от синовете му - Анастас, Антон и Константин, работят в киното. Едната Мария се дипломира в НАТФИЗ в специалността режисура, а най-малката Ивана пък тази година завършва гимназия.
 Мария и Анастас Джидрови заедно със синовете си Антон и Благой. В средата е най-малкият - Константин Джидров.
Снимка и репродукции: Тодор Атанасов
Фамилната гробница в Истанбул.
2
8065
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
19 Ноември 2005 10:30
Интересно нещо са родовите истории.
Но, уважаема редакция!
"неусвесната детска възраст"; "дЯлба на имане и имущество"; "живопис в изложба изложил" не са ли си малко нЯщо излагация за вестник извън "неусвестената детска възраст"? Или?
29 Ноември 2005 11:51
Не са две Мариите, една е, а другата е Ния. А да не говорим колко още много грешки има...Направо останах без думи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД