:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,828,749
Активни 133
Страници 19,744
За един ден 1,302,066
Чест

Скандалните коли на властта

За 30 000 лв. председателят на Софийския градски съд можеше да си купи нова по-обикновена кола и нямаше да има срамна разправия с Германия. Митниците крият колко автомобили конфискуват годишно и на кого ги дават
Снимка: Борислав Николов
Ето какво конфискувано бижу са принудени да карат столичните полицаи.
Един джип се превърна в най-одумваната кола в държавата, че и отвъд нея. Благодарение на германското списание "Шпигел" скандалът, който тлееше на българска територия, стана международен. Председателят на Софийския градски съд се вози в крадено BMW X5, конфискувано от държавата.

Голяма част от лимузините, в които се вози държавният ни елит, са крадени. Това е и причина много от тях да не могат да напускат границите на страната. В МВР, което се бори с контрабандата и кражбите на коли, също е така - имат си коли за вътрешно ползване, и други - за задгранични командировки. Така и един правосъден министър от предишно правителство е бил принуден на път за Румъния на Дунав мост да си смени колата, за да не се изложи пред граничните полицаи.

Ведомствата се напълниха с конфискувани коли, след като през 1993 г. правителството прие специална Наредба за реда за предоставяне на държавни учреждения на отнети в полза на държавата или изоставени МПС. Институциите плащаха по 15% от митническата облагаема стойност. Предоставянето на автомобилите става със заповед на министъра на финансите. НСО, МВР и Министерският съвет се ползват с предимство. От прокуратурата преди време бяха сметнали, че "80% от колите на държавните институции са крадени", т. е. купени по реда на тази наредба.

Наредбата бе коригирана през 1999 г. Наложиха на държавните учреждения да платят на митниците и разходите по съхранението на автомобила. Практиката остана.

Водещото една институция да се сдобие с такава кола еавтомобилът да е по-нов и лъскав,нищо че не е напълно подходящ за държавни нужди. Например бившата прокуратура на въоръжените сили ползваше понтиак кабриолет с две врати, а МВР получи ауди TT, за което се говореше как веднъж се заключило и най-големите специалисти не могли да го отключат дълго време. Из софийските улици често може да се види симпатично порше кабриолет с полицейски означения.

Единствените "чисти" коли са тези на президента, министър-председателя и главния прокурор. Първите две са бронирани и правени по поръчка, а двата мерцедеса, които ползва Никола Филчев, са наследство от Тодор Живков.

Оправданието за порочната практика е познато до болка - държавата е бедна и няма пари за купуване на нови коли. Истината е, че държавата е бедна, но харчи на воля пари за нови лимузини. И все пак парите не стигат всички да яхнат нови BMW и мерцедеси, затова техните представителни нужди се задоволяват с конфискувани коли.

Ясно е, че за съдебната система парите все не стигат. Но точно тя ли трябва да се вози на съмнителните автомобили. Не е ли по-чисто магистратите да използват по-евтини, но нови коли. За да може Софийският градски съд да придобие прословутия джип, Висшият съдебен съвет е отпуснал 30 000 лв., които да покрият митото. Тази сума е напълно достатъчна за нова, макар и по-скромна кола.

Историята със съдийското BMW е показателна за срама, който може да ни навлече всяка една такава кола, с която държавата се е изкушила да се облажи.

През април джипът е конфискуван на ГКПП "Калотина" от германец, който се опитвал да го вкара в страната с фалшиви документи. След съдебно споразумение между чужденеца и прокуратурата в Сливница, возилото е отнето в полза на държавата. Светлин Михайлов, председател на СГС, си го избрал сред куп други конфискувани. На 1 юни Висшият съдебен съвет му разреши да я придобие безвъзмездно от Министерството на финансите. Още тогава висшите магистрати не бяха единодушни по въпросадали е морално съдебен шеф да се вози в конфискуван автомобилЗам.-шефът на Върховния касационен съд Румен Ненков дори предложи решението да бъде отменено, защото СГС гледа митнически дела и щели да се появят съмнения, че страните предлагат подаръци. Всички съдии го подкрепиха с мотива, че това не е добре за имиджа на съдебната власт. С подкрепата на прокурорите в съвета обаче джипът остана в СГС. Зам. главният прокурор Христо Манчев горещо защити правото на съдиите да карат скъпи джипове. На това как са придобити Манчев не отдели внимание.

Сигурно и този скандал щеше да отшуми, ако от Германия не бяха пратили нота до Външно, че е известен собственикът на колата. В демократичните страни откраднатите вещи се връщат на собствениците им, писаха от Берлин.

Така се появиха съмнения около отнемането на джипа в полза на държавата. Всъщност от следствието до съда в Сливница се загубва един документ, който доказва, че колата си има собственик и не може да бъде конфискувана. В сряда трябва да е готова проверката как точно се е загубил документът.

В крайна сметка Светлин Михайлов след известно запъване върна джипа на финансовото министерство и обяви, че ходи на работа с колело. На инат. Но германският собственик ще може да си прибере колата едва след като ВКС отмени конфискацията. Това може да стане не по-рано от февруари догодина.

Въпреки скандала - а потенциалнотакъв може да избухва с всяка конфискувана кола,все още има магистрати, които смятат, че проблем няма. "Законно е. А щом е законно, значи е морално," коментира пред "Сега" зам.главният прокурор Митьо Марков. Той все пак допълни, че законът трябва да се изглади, за да може санкцията срещу престъплението да рефлектира само върху извършителя му. Според Наказателния кодекс обаче "предметът на контрабандата се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е".

Шефът на Софийския апелативен съд Евгени Стайков е на противоположното мнение. "Не е редно и не е морално ведомствата да ползват конфискувани автомобили," смята той. "Особено съдилищата, които са лице на принципите и моралността. А около конфискуваните коли винаги има нещо съмнително." Той обясни още, че апелативният съд обгрижва големия си район с "Форд фокус", купен от ВСС. Поискана от "Сега" справка на съвета разкри, че от началото на 2004 г. досега само СГС, ВКС и националното следствие са придобили безвъзмездно от финансовото министерство конфискувани коли. ВКС обаче е подарил своя мерцедес S320 на НСО. Все пак обаче колата се ползва за нуждите на съда, защото с нея държавните гардове возят шефа му Иван Григоров, когото охраняват по закон. Следствието засега безпроблемно ползва своята кола. По ирония на съдбата точно за отдела си, който освен с всичко друго се занимава и с трафик на моторни превозни средства.

"Сега" официално попита агенция "Митници" каква е процедурата за продажба на конфискуван автомобил както на държавна институция, така и на частно лице, колко такива коли са продадени, откакто действа този режим, колко от тях и в кои държавни институции са, колко автомобила се продават средногодишно. Изчерпателен отговор не получихме. Беше разказана само законовата уредба. Това класифицирана информация ли е ?

Очевидно, проблемът с джипа поразтресе съдебната власт, но не предизвиква особена загриженост в останалите институции. "За съжаление състоянието на страната ни е такова, че част от автомобилния парк на МВР е обезпечаван по този начин", коментира случая примиренчески вътрешният министър Румен Петков. Запитан дали не се страхува, че може да стане скандал и с кола на МВР, както със съдийската, той заяви: "Скандал винаги може да възникне, в това число и измислен. Но аз се надявам, че няма да има проблем с автомобили на МВР." Той даже разказа как със съгласието на канадските власти МВР е получило право да ползва автомобили, шумно рекламирани като разкрит от родните ни полицаи контрабанден канал от Канада за България.----

Съдия №1 Иван Григоров: НСО трябва да обслужва по-малко институцииПолитиците трябва да инициират законодателни разпоредби, които да ограничат максимално институциите и личностите, обслужвани от НСО, смята шефът на ВКС Иван Григоров. Според него НСО трябва приоритетно да обслужва най-висшите държавни служители, които са посочени в конституцията. Това са президентът, вицепрезидентът, председателят на НС, евентуално заместниците му, министър-председателят, съставът на Конституционния съд, председателите на двата върховни съда, главният прокурор, министрите. Това са не повече от 40-50 души, преброи той.

Ако се ограничат охраняваните от НСО хора, ще са необходими по-малко средства, ще могат да се купят нови коли, а и обслужването ще бъде по-истинско и неукоримо от морална гледна точка, посочи Григоров.

Според правилника на НСО службата осигурява специализиран транспорт и на вицепремиерите, председателя на Сметната палата, управителя на БНБ. Ако има повишена степен на застрашеност и на основание решение на комисията, НСО осигурява охрана и транспорт на депутати, министри и членове на Сметната палата, на бивши премиер, шеф на парламент и вицепрезидент 1 година след сдаването на поста. НСО осигурява автомобили от своя парк на министрите и кмета на София, пише в правилника на службата. Има специална разпоредба, според която тя обслужва транспортно администрацията на президента за сметка на собствения си бюджет.

Григоров обясни, че всички мерцедеси S класа на НСО са конфискувани. По думите му няма нищо лошо, че такива коли се предоставят на дадено ведомство, стига да е по законен ред. До лятото аз ползвах стар мерцедес S класа, но реших да го отстъпя на председателя на ВАС Константин Пенчев, защото колата беше по-голяма от неговата. Той получи тежка фрактура на крака и не можеше да пътува в по-тесния си автомобил, разказа Григоров.

"Жалко е за държавата, но какво да се прави, като ни е такова дереджето. Другият вариант е да си изразходваме бюджетните пари за скъпи коли и да приличаме на мутри. Няма мутра, която да се движи с S класа, модел 1990, като тези в НСО, тя е обидна за тях. Управлението на държавата не е добро, след като не може за 15 години да реши този проблем. По-добре е да не караме конфискувани коли, но още по-укоримо щеше да е да ползваме лимузини като тези на босовете, който "се грижат" за сметта на София," заключи той.
Снимка: Сега
Иван Григоров
51
6326
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
19 Ноември 2005 03:48
Първо да се разберем- колите са ОТКРАДНАТИ, а какво се е случило после ( били конфискувани ) са подробности. Собствениците се знаят и си искат колите. Български държавни институци и ги не дават. ЕРГО - това вече не е държава в очите на европейците. Затова, когато български съд ( навярно справедливо ) осъди английски хулиган , ония ще викнат : Какъв справедлив съд в страна , дето самите съдии, прокурори и полицаи карат крадено. Затова и ще ни блокират отвсякъде. А ние ще пищим че има заговор срещу България. Не е заговор , ами е излагация. Някой каза - жалко за държавата. Какава държава бе?
19 Ноември 2005 03:57
Не е било едно одеало
А са били два мерцедеса

Редактирано от - SultanBg на 19/11/2005 г/ 03:59:04

19 Ноември 2005 04:17
МВР нема проблем защото направо трепа собствениците.Конфискувана кола от крадец требва да се вурне на собственика но това законите органи не го признават за закон докато не станат за ташак пред света долни нещасници.
19 Ноември 2005 08:25
Предлагам всички конфискувани коли да се дават на репортерките на Канал 3, телевизия СКАТ, часовите вестници... Хама ха...
19 Ноември 2005 09:33
направо срамота -- след всичко друго, сега да ми казват, че държавата ми е дребен обирджия. да се изхвърлят от държавна служба мекеретата, дето са "уредили" тея далаверки, без възможност да се връщат на държавна служба. следващите ще помнят поне година-две. ама с държава от мекерета нищо нема да стане.
19 Ноември 2005 10:06
Когато една кола е открадната от чужбина, в рамките на 24 ч. съответният застраховател влиза в правата на собственика и ако след определен период не бъде открита, му я заплаща и става пълноправен собственик. Обаче много често, тази кола укпешно бива прехвърлена в друга страна с цел да бъде продадена. По данни на Интерпол нашите гранични полицаи я идентифицират и я конфискуват. Тук започва една досадно дълга съдебна одисея! Ако колата е просто открадната - добре! Уведомява се съответния застраховател в чужбина, но той в повечето случаи пресмята добре, че разходите по репатриране, самолетни билети и хотели на служители, такси и разправии с местните власти, не се покриват от евентуалната сума при продажбата на този автомобил / Забележете, че въобще не става дума за връщането му на собственика!!!/ И застрахователя най-често решава да се откаже от тази операция. Още по-лошо е, когато тази кола е послужила като средство за извършване на престъпление - укрити наркотици, валута, злато и т.н. Тогава тази кола , като се има експедитивността на нашето законозателство, се скапва от десетките години стоене в прашни и мръсни митнически складове, редовно ограбвана и разкомплектована от самите митнически служители?! С други думи трябва да се опрости процедурата по реализиране на скъпи вещи конфискувани на минтицата, с оглед намаляване загубите на държавата. Смешно е, че Съдат се е закъхарил, да не би някой да си помисли лошо за тях, щом се ползват от конфискувани коли - това да им е най-голямата грижа!!!
19 Ноември 2005 10:35
"..."Жалко е за държавата, но какво да се прави, като ни е такова дереджето. Другият вариант е да си изразходваме бюджетните пари за скъпи коли и да приличаме на мутри.."
---------***--------
Прочетете още веднъж целият цитат с мисли на този висш служител на правото за да му разберете психиката. Той иска да не пада по-долу от мутрите и от тези, които извозвали боклука! Ами ако са престъпници той за какво е? А ако не са престъпници за какво трябва да им за вижда и да иска техния социален статус? Нима Буш се равнява с приумиците на Майкъл Джексън? Според тези ни "управници" няма ли Шкоди, които да им поберат счупените крака? Защо непременно мерцедеси и то ес класа, след като знаят оказва се какво ни било дереджето? Българи мислете като гласувате, защото се оказва че управниците ни не знаят друг вариант освен да изразходват бюджетни пари за скъпи коли и да приличат на мутри.
19 Ноември 2005 10:39
..противен морал, противна държава..
19 Ноември 2005 11:32
Безобразие отвсякъде! По какво се различават държавните организации от обикновените крадци на коли? Едните крадат колата, а другите след това си я присвояват и използват за свои нужди.
Къде отиват правата на собственика? Пък казват, че сме се запътили за ЕС...
Дреме ми на шапката на какво ще се возят висшите чиновници. Ще се возят на това, на което се вози редовият гражданин.
19 Ноември 2005 11:39
Той получи тежка фрактура на крака и не можеше да пътува в по-тесния си автомобил, разказа Григоров.
Боже, боже какво човеколюбие, направо се разплаках.
А това, ч е било по-евтино да се вземат конфискувани коли нещо не го разбрах.
Колко струва поддруйката на една кола за 150 хил. и колко на същата за 30 хил.!?!? Май тея във властта минават някакъв спец курс по математика, който не се преподава в училищата!!!!!!!
19 Ноември 2005 11:53
все още има магистрати, които смятат, че проблем няма. "Законно е. А щом е законно, значи е морално," коментира пред "Сега" зам.главният прокурор Митьо Марков

Де го параграфа да обясни законите, законността и морала.
Значи ще земе да излезе, че който не кара крадена кола, е извън закона и требе влезе на топло.
Баси гьонсуратите.
.
Голяма част от лимузините, в които се вози държавният ни елит, са крадени.
Аз не виждам има ли нужда повече да се говори и пише за "елита" ни.
Това е достатъчно.

_______________________
А некой кара кооолееелооо
19 Ноември 2005 12:10
Законно е. А щом е законно, значи е морално," коментира пред "Сега" зам.главният прокурор Митьо Марков


Срамна необразованост демонстрира г-н Митьо!!!
От класическата теория на правото е известно, че "правото е минимум морал".
*
Затова в правото няма награди например.
Правото е като бельото - минимум покрие, защото ако и то падне нищо цивилизовано не остава :-)

19 Ноември 2005 12:11
Айде на новата опашка.

_______________________
Елита ще го извозват на
кооолееелаааа
19 Ноември 2005 12:34
Пикачу, застрахователят встъпва в правата на собственика на открадната кола едва СЛЕД заплащане на обезщетението.
Имаше смешни оправдания на наши ченгета "Как тъй да я върнем на собственика, той може да инсценирал кражбата!". Загрижили се за интересите на германския застраховател...
Много просто - ако не е платена застраховката , връщаш колата на собственика, ако е платена - на застрахователя. Всички други варианти са си обикновен държавен хайдутлук.
***
Всички конфискувани коли трябва са да се продават на търг както останалите вещи, конфискувани от митниците. Заради принципа и закона.
Ако държавата прецени, че неийни служители трябва да имат служебни коли, да им купи.
19 Ноември 2005 12:48
Аре и тука се разляло уманитарничене на кило
Гъзарията на началници секакви какви коли да карат трудно се вързва логично със сият казус. Земете прочетете визии из други газети ЕЙ ТУКА
Работата изобщо не прилича на крадене, а отива на следното: търговецът се разбира с турчина оня да му плати примерно 20 хилки на ръка и му дава джипа за Probefahrt. Същият го прекарва в Турция след което куриерът връща ключовете и талона и вече може да се обяви за откраднат за да се вземе застраховката. Получил се е обаче кутсуз баш на последната граница , от застраховка пари не могат да се вземат, остава търговецът да съди турчина дето няма как да стане.
И при тоя прост казус като се разляли пак казионните памфлети "Ах Европа, ох, Европа , аман , изложихме се и няма да ни вземат, майко-о-о"
Друг е въпросът че правилното държавноотговорно поведение на началниците в такива случаи е да обявят държавна поръчка за сии автомобили и се внесат с бюджетни пари, като се получава ефектът "2 в 1" - рекордни инвестиции & рекордни печалби от митниците.
19 Ноември 2005 12:57
Аха.
У Италия се практикува този номер с чистак нови коли от магазина.
Пращат те да се застраховаш и докато се върнеш - колата случайно открадната и отплувала на към ту Балканския Триъгълник
19 Ноември 2005 13:05
КРАКАТАУ, евала, уцелил си десетката за разлика от десетките дилетатнти изказали се по-горе! Явно поназнайваш повече, отколкото е здравословно... МАРКО ТОТЕВ, не съм казал, че застрахователя става собственик преди да е заплатил. Добре е да знаеш, че западните застрахователи воюват за всеки клиент и плащат почти моментално, което се мъчат да правят и нашите. Иначе на всички е ясно, че колите трябва моментално да се продават на търг! И да загубим някоя хилядарка, то ще да е в 2% от случаите, а в останалите 98% колите се скапват от стоене и се обезценяват с главоломна бързина!
19 Ноември 2005 13:46
Пикачу и Кракатау, за Бога, не вярвяйте на теориите за заговори срещу България, и то от немски депутати.
Пикачу, не си схванал пак идеята ми за търговете - тяхната цел е не да се "предпазят возилата от ръждясване" (за да се направи това е нужно правилнво съхраняване и бърза процедура по търга)
Целта на търга е дая се извърши открито и честно разпореждане с отнетата в полза на държавата вещ.
19 Ноември 2005 13:50
"Така и ЕДИН правосъден министър от предишно правителство е бил принуден на път за Румъния на Дунав мост да си смени колата, за да не се изложи пред граничните полицаи. "
Баати държавата, бати правосъдния министър..
Радостното е, че президента, премиера и глав.прокурора “не карали крадени коли”. А сигурно ли е?
19 Ноември 2005 14:52
Отговорът на въпроса "Коя информация от текста Ви изненада?" към един текст за Швейцария единодушно беше, че депутатите в Швейцария ползват обществения транспорт и личните си автомобили за служебни цели. Както и че при вземане на решение за промяна на цените на бензина, ако не се постигне съгласие между различните лобита се свиква референдум.
19 Ноември 2005 15:09
Ако например бяха продали конфискуваните бижута (Ауди ТТ и Порше), можеха да купят 8-10 Опел Астра. Но е по-така да ги трошат из софийските дупки.
Пък после нямали били коли.
19 Ноември 2005 15:27
Автомобил, самолет, кораб по правило не се конфискуват като средство на престъплението, предвид голямата им стойност. Това, дами и господа, е класическо правило от един български учебник по наказателно право от... 1934 година. Т.е. нещо, което се предполага да е очевадно нелепо за един студент по право втори курс от 100 години насам, е "законно и морално" за г-н Манчеф...
... Някъде в Стандарт пишеше че било "законни и морално" да се конфискува ПРЕДМЕТЪТ на престъплението, т.е. примерно ако ви свият жигулата и полицията я намери, веднага да я конфискува.
Това разбира се са глупости. Според закона се конфискува не предметът, а средството на престъплението, т.е. например шперцовете които крадецът е ползвал да свие колата... А не колата!
19 Ноември 2005 16:32
"Срамна необразованост демонстрира г-н Митьо!!!
От класическата теория на правото е известно, че "правото е минимум морал".
Монтен, то и един Министър председател сложи знак на равенство между закон и морал, но за бивш преподавател по политикономия на социализма подобна "срамна необразованост" е нормална.
19 Ноември 2005 18:41
И като продължение на темата " "Законно е. А щом е законно, значи е морално," коментира пред "Сега" зам.главният прокурор Митьо Марков." :
Все едно Параграфа слушам. Впрочем как така още не е направил изявление по въпроса???
19 Ноември 2005 19:23
КАРАМФИЛОВ,
СЛУШАЛ си, май, на Параграфа "параграфчето" ?!?
НИКОГА НЕ съм изказвал теза, че "щом нещо е законно, то е и морално"! Напротив, винаги съм изказвал теза, че "Законът, дори и да е НЕсправедлив", ТРЯБВА да се изпълнява- какъвто е и докато е!"!!! И да се правят ВСИЧКИ законови/ или чрез Революция!/ усилия, за да се ПРОМЕНЯТ НЕсправдливите закони към ПО-справедливи!!!
И винаги съм твърдял, че НЕморални неща и НЕморални хора НЯМА! Има морални/НЕморални неща и хора СПОРЕД еди кой си от МНОГОТО Морала на Света!
В този смисъл, Законите на една Власт са МОРАЛНИ за представителите на тази Власт- защото те са правили законите да отговарят на техния/на Властимащите/ Морал!!!
"НЕ СКВЕРНИ ЧОВЕКА ТУЙ, ЩО ВЛИЗА В УСТАТА МУ, А ТУЙ, ЩО ИЗИЗА ОТ НЕЯ!" /Ев. на Лука/ ! Ако си християнин- съобразявай се с този християнски МОРАЛЕН Постулат и... НЕ споменавай БЕЗ нужда името Параграфско! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 19/11/2005 г/ 19:25:37

19 Ноември 2005 19:26
Елеонора Николова: СДС започва подготовка за предсрочни парламентарни избори
19 ноември 2005 |
Агенция "Фокус"
Силистра. СДС започва подготовка за предсрочни парламентарни избори, заяви в Силистра депутатът и зам.-председател на партията Елеонора Николова. Според нея най-вероятно предсрочните избори ще съвпаднат по време с изборите за президент. СДС ще се готви от рано за президентските избори, защото те ще бъдат ключов момент в развитието на страната, заяви Николова. Предстои да се структурира постоянно действащ предизборен щаб. Вероятният му председател е Петър Стоянов. Кандидатурата на десницата за президент ще бъде излъчена след разговор с всички десни партии и демократична процедура за номинации. Що се отнася до настоящата управляваща коалиция, според СДС, тя няма да издържи дълго.
19 Ноември 2005 19:34
С аналогични операции, един действащ професор разплака мамата на застрахователна компания МИК (дъщерна на ДЗИ). В случая става дума за парекселанс застрахователна измама. Аз лично не бих върнал дори и една от двете чистачки на джипа, който е конфискуван напълно законно. При аналогични обстоятелства, германците не биха направили подобен жест.
19 Ноември 2005 19:41
Когато се променя правна норма заради един човек, напр. " случаят Лучано", според въпросния прокурор, това е и морално.
19 Ноември 2005 20:21
"Застрахователна измама" разбира се няма, защото собственикът на колата не е направил опит да получи пари от застраховка. Какъвто и да е случаят обаче - кражба или опит за застрахователна измама - той просто не засяга нашите митници и съд по никакъв начин. Установено е митническо нарушение, извършителят е осъден и изпратен по живо по здраво в Германия. След като извършителят на престъплението (контрабанда) не е собственик на колата, което е очевидно както от представените документи, така и от запитването до Интерпол, няма основание БМВто да бъде конфискувано като "предмет на извършеното престъпление".
Е, ако отговорът от Интерпол (утвърдителен, автомобилът се издирва) някак си "се изгуби" у нас...

Та нещата отсам Калотина са пределно ясни: Издирвано от Интерпол БМВ Х5 е конфискувано на ползу роду и дадено на шефа на СГС. Какво следва да се направи - разбира се колата да се върне в страната където е издирвана, а останалият без джип магистрат да ходи на работа с колело. (като гледам снимката от материала на г-н Кракатау някак си не си я представям тая работа) Да му мислят в Германия дали ставало дума за кражба или измама (престъпление извършено на тяхна територия), там със сигурност има хора които имат интерес да се разбере истината, защото застрахователите са пропищяли от техни си мошеници повече отколкото от чужди (включително български) автокрадци.
Разбира се не пречи, даже е желателно, нашите храбри вестникари също да се интересуват от истината и да ходят на тумби до Олденбург да досаждат на хер Кайзер. Обаче ако може да не ми обясняват колко правомерно са се обзавели нашите съдии.

Редактирано от - Oraсle на 19/11/2005 г/ 20:25:33

19 Ноември 2005 21:56
По повдигнатия от г-н Доктора въпрос смея да кажа че засега обездоленият, разграбен и съсипан от българската държава чист ариец се намира в сравнително задоволително положение. Виси, разбира се , със 60 хилки на БМВ като Милчо на каруцар. От практическа гледна точка би следвало вместо задвижване на връзки и даване интервюта да заведе дело срещу турчина, а вече последният да бере грижата да си прибере колата.
Що смятам че е в добро положение - преди месец два имаше репортаж по телевизора за случая с друг ариец, но не търговец, а трудещ се. Джипа му обаче на беше БМВ, а Мерцедес М некъв си. Отишъл с него до търговския център откъдето го купил да вземе нещо си, паркирал, и след 15 минути като се връща - нема го. Вместо да му брои пари, застрахователят го осъдил на 1 година условно за измама плюс 10 бона глоба (евро) . Мотивът бил ( потвърден от корифеи) , че сият джип има най-върхова европейска технология против кражба, изискваща минимум 30 минути къртовски труд докато тръгне и следователно за 15 мин е невъзможно без съучастие.
Та тия от телевизията викнаха 2 техничарчета от един сервиз да направят показно. Засякоха време, ония се юрнаха нещо да човъркат, смениха една кутия със жици със своя, на края на първата минута обаче не щя да запали. Единия се сети че сигурно в юруша е скъсал жица дето не трябва, съедини някаква и на 2-рата минута отпрашиха. След това екипът ходи и в Полша (европейска страна) да интервюира анонимно спец по колите. Полякът рече че швабите са аджамии, извади някакъв правен компютър и подкара джипа за 30 секунди.
19 Ноември 2005 22:51
Казусът не е единственото доказателство, че престъпниците са съдружници на всички видове власти. Но какво друго да се очаква от "политици" които са наследници генетически и духовни на бодрите партизани. Няма да е лошо в България да се забранят всякакви служебни автомобили, а да има само лични. Тогава ще видми кон боб яде ли.
19 Ноември 2005 23:04
Случаят е чиста проба застрахователна измама. Номера е давш колата на някой, изчезваш за два дни за да имаш алиби и през това време той я изнася и продава. После обявяваш колата за крадена и прибираш парите. Но горкия германец е останал с пръст в уста, защото в Германия дават застраховката ако предоставиш оригиналните ключове, а този не е могъл. При това положение се окавзва между два стола на земята - ни кола, ни застраховка и започва да плаче. Това е цялата мизерна история. А форумците трябва да се ограмотят малко на тази тема преди да ругаят нашите служби. А къде са били Германските гранични служби и митничари когато колата е минавала тяхната граница?
19 Ноември 2005 23:21
Подобни случаи с български граждани има стотици. Има и много с чужденци. Сега се вдига шум до Бога , защото един немски вестник е писал. Няма лошо.
Само свържете тази статия с друга в същия брой:
Българите виждат в ЕС твърдата ръка


20 Ноември 2005 00:46
А не всека кола открадната има пулна застраховка.Ако колата е нова до 3 години и е на изплащане на банка тя задалжително требва да има пулна застраховка.Само тогава ако е открадната иншуранса я плаща на собственика или е много голема катасрофа направена.Останалите коли са застраховани само еднопосочно.Това означава ако удариш некои да му буде платено обещетението.Но повредата на твоита кола остава за твоя сметка.Така че открадната кола без пулна застраховка си е загуба изцело на собственика.Ако колата е стара дори и да искаш пулна застраховка нема да ти дадат.Така че мошеничества минават само при пулно застраховане на колата демек нова.
20 Ноември 2005 01:46
""Сега" официално попита агенция "Митници" каква е процедурата за продажба на конфискуван автомобил както на държавна институция, така и на частно лице, колко такива коли са продадени, откакто действа този режим, колко от тях и в кои държавни институции са, колко автомобила се продават средногодишно. Изчерпателен отговор не получихме. Беше разказана само законовата уредба. Това класифицирана информация ли е ?"
'
Господата от "Сега", за да има резултат от такива публикации като тази, следващия път адресирайте по име запитвнето до шефа на митницата (примерно г-н Х), а след това ни информирайте какъв е бил неговия отговор или обяснение по вашето запитване. Освен ако нямате някакви неизвестни за читателите притеснения от подобен конкретен подход.

"Запитан дали не се страхува, че може да стане скандал и с кола на МВР, както със съдийската, той заяви: "Скандал винаги може да възникне, в това число и измислен. Но аз се надявам, че няма да има проблем с автомобили на МВР." Той даже разказа как със съгласието на канадските власти МВР е получило право да ползва автомобили, шумно рекламирани като разкрит от родните ни полицаи контрабанден канал от Канада за България.
'
Г-н Петканов, министър на МВР, в демократичните държави откраднатите вещи се връщат на техните собственици, пише германския вестник. Но не само защото там го пише, ами защото това е законовото и морални право на всеки собственик живущ в демократична държава. Вие, като топ представител на вътрешното министерсто, би трябвалодо попите дали дават удобрението си собствениците на открадените коли в Канада, а също и застрахователната компания, която е изплатила застрахователната полица на собственика на открадената кола в която вие с гордост и радост ползувате. Съмнително е твърдението ви, че "със съгласието на канадските власти МВР е получило право да ползва автомобили," Можете ли да го докажете или просто лъжете, за да придълвите да се облагодетелствувате от предмета на извършено престъпление?
'

""Жалко е за държавата, но какво да се прави, като ни е такова дереджето. Другият вариант е да си изразходваме бюджетните пари за скъпи коли и да приличаме на мутри. Няма мутра, която да се движи с S класа, модел 1990, като тези в НСО, тя е обидна за тях. Управлението на държавата не е добро, след като не може за 15 години да реши този проблем. По-добре е да не караме конфискувани коли, но още по-укоримо щеше да е да ползваме лимузини като тези на босовете, който "се грижат" за сметта на София," заключи той"
'
Г-н Григоров, закона ли ви задължава да карате скъпи автомобили? Едно от нещата по които си приличате с мутрите са големите ви апетити. Не изпитвате ли срам пред милионните българи, които не могат да си купат лекрства, основни хранителни продукти и зимите измръзват, защото нямат пари за отопление? За чуденее откъде имате толкова морално самочувствие.

20 Ноември 2005 01:53
Изглежда никой не иска да разкрие истинския механизъм на далаверите, защото е съвсем логично да се крадат коли на запад и след това да ги
" конфискуват" на митницата. От там за привилигерованите консуматори пътят е кратък и "ЗАКОНЕН" И проказата на тази корупция, както се вижда е обхванала цялата тъкан на нашето общество, разбира се от горе надолу. Горният репортаж се комплектова великолепно с материала от МОНИТОР. "Народните избраници носят на гърба си по няколко средни електорални заплати. Министърката на бедните носи обувки за 1000 лева" И една друга статия, която показва приноса на нашата журналистика за това падение.
Явор Дачков:У нас има политици - животни, и журналисти - слугиВестници като този на Тошко Тошев направиха чудовищна подмяна на ценностите. И накрая да повикаме ПИШМАН политичката г-жа Мозер да повтори своето обръщение към простосмъртните. БЪДИ ПОЧТЕН!!!!!!!Каква НИЗОСТ, човешка и политическа.


20 Ноември 2005 02:57
На оня смешник Митйо, дето за него щом е законно, значи е морално , да му припомня, че нацистите изтрепаха сума народ по закона за чистотата на нацията си. Утре някой ще се сети да гласува закон за изебване на всички Митйовци. Високоморално начинание, предполагам.
20 Ноември 2005 06:53
В Риме нужно вести себя, как подобает римлянину!
20 Ноември 2005 09:33
ИВАНОВ, абе ти май си съвсем изперкал?! Значи властта, според теб, организира кражбата на скъпи автомобили от ЕС, за да ги "излови" на нашата граница и после да си ги ползва служебно...Направо блестиш от проницателност. Абе, Иванов, защо обиждащ властта и я подценяваш? Та "обръчите" около нашите политици си имат къде-къде по-доходоносен бизнес по границите като покроветелстване на контрабандата с китайски и турски стоки, петрол, захар, дървен материал, транзит на наркотици, дубайски и хонгконгски карга, оръжия. И това е така от Бай Тошово време! От какъв зор да рискуват да отменят държавата за служебните си коли?
20 Ноември 2005 12:14
Пътят на една германска кола за югоизтока е само през Австрия, а между двете страни митница няма. Така че въпросът - къде са гледали германците не е на място.
Вероятността да те проверят австрийците (талона на колата, сравняване с номерата на шаси и мотор и пр.) при излизане от страната им е равен на нула, не че на германската граница биха гледали повече. Ако такава кола е с номер за износ на колата може да погледнат, но ако е с немска регистрация - йок. А и нощем вече понякога няма и никой в будките на границата при излизане.
20 Ноември 2005 14:35
Нема ич се учуда, ко в канала верно участват висши държавни чиновници.
Оная що я утепаха висшата митничарка с 300 лева заплата и скъпа кола?
Даже това ми се чини най-разумното обяснение.
Крадците на коли на запад да са организирани и ръководени от висши държавни чиновници у нас.

_______________________
Ще изпълнявам само ясен и прозрачен обществен договор, опитващите да ми наложат друго, ДГД
20 Ноември 2005 14:56
“Перестаньте, ради богов, дорожить предметами, перестаньте делать себя рабами прежде всего вещей, а затем, из-за них, и людей, могущих предоставлять или отнимать их.”
Я, Эпиктет,

по происхождению раб, тщедушный телом.
Я беден, как Ирос, и при этом друг бессмертным…
20 Ноември 2005 15:20
Параграфе, по-леко, че ставаш за кашмер. Спомням си някакви твои разсъждения (по повод на И. Славков), че само законът е мярката за "укоримо" поведение, оттам и извода, който направих.
Забравих обаче, но ти своевременно го припомни, че понятието ти за морал е доста разтегливо. Така че, моя е грешката да го използвам в спор с тебе.
По темата обаче - надявах се да разбера мнението ти - прав ли е прокурорът Митьо или не? Аз например смятам, че да се използват вратичките в закона за лично облагодетелстване от самите лица, които прилагат закона, е във висша степен "укоримо" поведение. За твое сведение, тук, в страната в която си вадя хляба, официални лица си отиват от властта (доброволно и безапелационно) дори само за съмнение за далавера. Случай като този с нещастния краден джип би довел автоматически до края на кариерата на замесените лица.
20 Ноември 2005 15:31
Те не само използват вратичките на закона, те си създават закона така, както им изнася, и нямат нужда да ползват вратички.
Обаче параграфът винаги е бил на мнение, че добър или лош, законът трябва да се изпълнява.
Пък аз винаги съм била на мнение, че моралът стои над закона, че законът трябва да е написан, съобразено с морала и че ако не е написан така, то тоя закон е неморално да се спазва.
Висшето е моралът, низшето е законът, низшето се подчинява на висшето или изгаря.
Но да се подчиняваш на низшето и напреки на висшето значи ти да изгориш заедно с него.

_______________________
Ще изпълнявам само ясен и прозрачен обществен договор, опитващите да ми наложат друго, ДГД
20 Ноември 2005 15:42
Всяко поколение кове собствени закони - такива каквито са му нужни - в защита на неговите интереси, казвали римляните.
Нашите закони са Мангосерковски. Даже когато ги нарушаваш пак си праведен.
Но, уважаемият Параграф39 е категоричен и казва:
“Законът, добър или лош, трябва да се спазва”.
И гордо завършва: “КАЗАХ”

ПП
Според Параграф39, строгото спазване на закона е
висша проява на моралЪТ! И пак КАЗАХ!

Редактирано от - SultanBg на 20/11/2005 г/ 15:49:23

20 Ноември 2005 15:47
Спазването на лош закон е по-вредно от неспазването на добър закон.
КАЗАХ!

_______________________
Ще изпълнявам само ясен и прозрачен обществен договор, опитващите да ми наложат друго, ДГД
20 Ноември 2005 19:24
Кайли, ти си на път да се омаскариш с това твое "Спазването на лош закон е по-вредно от неспазването на добър закон." Ти да не би да смъркаш некъв наркотик сега и да се рееш некъде по небесата?! Време е да се стегнеш и приземиш, т.е. да кацнеш! Само, при кацането внимавай да не кацнеш на такъв като мене, а се не резилиме на стари години...

Редактирано от - Т_Живков на 20/11/2005 г/ 19:26:13

20 Ноември 2005 20:14
Бачо Тодаре, Кайли е мой контингент, остави я, този път е супер права, макар, че си плюе на " печените тикви" Ха Ха...
20 Ноември 2005 20:26
Винаги съм си права, само дето на некои по некой път им е неизгодно, а други не мислат.
.
Ако въведат закон да се избиват младенците със сини очи, ко ще правиш, бачо Тодаре?
.
А освобождението ни от турско примерно поради спазване или неспазване на закони е било?
Мисли, не се самозомбирай.

_______________________
Ще изпълнявам само ясен и прозрачен обществен договор, опитващите да ми наложат друго, ДГД
20 Ноември 2005 20:34
Къв контингент бе батка? Ти си контингент на Каруцаря. Ха Ха...

Редактирано от - Oraсle на 20/11/2005 г/ 20:35:05

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД