:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,356,735
Активни 294
Страници 12,138
За един ден 1,302,066

Непълнолетни патриоти

Инициативата за Второ българско възраждане е не само пошла, но и вредна за обществото
СНИМКА: БТА
Студенти от Велико Търново участват във факелно шествие, организирано от Студентския съвет на ВТУ и ВМРО. Цар и Царица водят по традиция шествието от крепостта Царевец до площад "Майка България", което предшества 8 декември.
Началото на Второто българско възраждане е обявено в столицата на Второто българско царство от втория човек Ангел Марин. Във Велико Търново нахлузват средновековни ризници, палят вечни огньове, готвят патриотични спектакли и изяви на "най-богатия фолклор в света". Идеята за грандиозната инициатива е на местни национално отговорни бизнесмени, родолюбиви фондации и вицепрезидент с неуплътнена по конституция длъжностна характеристика.

Начинанието не е просто поредната пошла патриотарско-безпросветна бутафория, благословена от най-високо място. То не бяха национални стратегии, не бяха предатирания на българската държава с 5 века, не бяха нафталинени чествания и откривания на паметници ала 13 века България, не бяха преоткривания на траките. Даже министерството на културата стана придатък на туризма при предишния кабинет. Всичко това обаче е вече не просто комично, не е и дори само обидно, то е опасно:

1. Под патронажа на държавата се налагапредставата за историята

като музеен експонатТя е нещо величествено, което е първи извор на патриотично възпитание за младите и първа гордост за показ пред чужденците. Възпитателната й функция изключва всякакъв критичен поглед, който се възприема като родоотстъпническа фалшификация. Книги от рода на "Българите - първите европейци", аха, да изиграят при Второто възраждане ролята на "История славянобългарска" при Първото.

2. Под патронажа на държавата се налага представата за единна и хомогенна нация, стопяваща под знамето бизнесмени и наемници, млади и стари, християни и мюсюлмани, българи, турци и роми. Нацията е субстанция сама по себе си, тя е най-висше благо. С принадлежността към единната българска нация се заличават всякакви класови, расови и верски различия - нещо толкова добре познато от най-близката наша и световна история.

3. Под патронажа на държавата се налага представата за културата като прошнурован и пронумерован списък от официално признати автори и произведения. Сред класиците на Второто българско възраждане са Теодосий Спасов, Валя Балканска, Румен Статков, ансамбъл "Българе". Българската култура, доколкото е българска, е величествена и неповторима като българската история, а висотите й произхождатнаправо от недрата

на "българщината"Вместо всичко това доста по-разумно би било под патронажа на държавата да започне процес на преосмисляне на българската история. От училище до широката публичност тя да се отвори в балкански и европейска контекст. И едва когато се отърси от патриотарските индоктринации на официалните български историци, може отново да се превърне в естествен извор патриотични светогледи на свободно избрали ги граждани.

Доста по-разумно би било държавата да се включи и в елементарния дебат за нацията - етническа или политическа да е тя. И ако Второто възраждане отрежда на всички религии и етноси правото да се гордеят, че са част от българската нация, нека покаже как турчинът да е горд с величествения Царевец. Или как да не се откаже гордост и на "чистокръвния" българин, който хич не го е еня за прабългарите и Паисий. Най-сетне: нека Второто възраждане даде и отговор може ли някой, който искрено се гордее само като гражданин, да е повече съпричастен към тази нация от друг, искрено предан на официалните образци на националното.

Доста по-разумно би било още държавата да се откаже от ролята си на определяща каноните на "високата" българска култура, превръщайки я в ритуален аксесоар на масовата "ниска култура", когато тя е за вътрешно ползване, и в сувенир за спомен - когато е за износ в чужбина. Истинските културни еталони ще се създадат, когато държавата насърчава финансово разнообразни културни форми и когато техните автономни общности сами определят критериите за стойност.

Разбира се, патриотизмът не е невъзможен в началото на XXI век и пред прага на ЕС, напротив. Едва ли обаче един просветен, разумен и граждански отговорен патриотизъм е възможен днес в България. След 15 г. преход ние още не сме се постигнали гражданско пълнолетие, а пак бленуваме по нафталинения национализъм.
194
5440
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
194
 Видими 
10 Декември 2005 00:42
Гражданско пълнолетие у нас ще има на куково лято с едни и същи муцуни в народното събрание?!
10 Декември 2005 00:45
Как може такова полуанонимно недоразумение като вицепрезиденчето да бъде канен на подобно място.
10 Декември 2005 00:50
Долу българската политическа порнография!!! Всички политици над 40г. да напуснат властта, заедно и с по-младите, които имат някакви връзки с мафиотски или каквито и да е стари политически организации.
Разпускане на народното събрание и разформироване на всички сега действащи политически партии!
Забрана на всички политици, които до сега са били в Народно Събрание да участват активно в каквито и да е политичеки организации независимо партии или неправителствени организации.
Едва когато това бъде изпълнено може евентуално да се създадат предпоставки за начало на някакво възраждане!
Смърт на комунистите, свобода на народа!
Смърт на костовисто-реваншистите, свобода на народа!
10 Декември 2005 00:56
Какво всъщност иска да каже авторът?
Изглежда критикува кичозните чествания, официализираното изкуство, нереалистичния дори грандоманския патриотизъм, проблемите с интеграцията на етносите, проблемите с евроинтеграцията на национализма....
Това е една страница нахвърляни "размисли и страсти".
10 Декември 2005 01:02
Българите - първи европейци. ЪпсурТ, това са македонците, но техните комунистически другари от България с контекста на многото втори неща, вярвам след кратка консултация ще преосмислят твърденията си и ще се спрат на полагащата ни се втора позиция. С Македонските комунисти не може да се спори, техните мнения просто се приемат и това е.
След помилването на народния душманин Цветелин Кънчев президентската институция се е заела с ново пошло дело. Но и как иначе да бъде, когато виждат, какъв фурор сред простите хора жънат старите им бойни другари от Атака!
Жалко народе прости, остави пак някой друг да ти пише на хартия съдбата, да ти урежда държавата, а после плачи пак и не вярвай, че има оправия. От днес съм в траур. България е в духовна пепел. А чакали от различни партии сега само крадат тленни останки да печелят от реликви. Аз съм в траур…
10 Декември 2005 01:27
Може ли някой да ми обясни какво всъщност се мъчи да каже автора или просто го е домързяло да си спука гнойната пъпка и решил да пише???
10 Декември 2005 01:37
Г-н Стойнев се е изприщил като разбрал, че българите още помнят Ньой 1919г. Всичко е ясно за нещастие на някои беге jaниcaри и ибрикчии. Вижте още снимки: Натиснете тук
10 Декември 2005 01:50
Г-н Стойнев, как пък не се възмутихте на гръцката наглост да приватизират Олимпийските игри? Та днешните гърци са толкова гърци колкото американците индианци. Страх ли ви е да си го кажете или затова не ви плащат?

Днес в Древна Олимпия беше запален олимпийският огън за зимните игри Торино 2006 и започна пътешествието на огъня по гръцка територия, което ще завърши след десет дни на стадион "Панатинайкос" в центъра на Атина.

За запалването на огъня се състоя церемония в горичката, носеща името на основателя на съвременните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен. Излезлите от горичката така наречени жрици изпълниха танц около олтара под звуците на музикални инструменти. Върховната жрица - облечената в туника и сандали актриса Теодора Сиарку, отправи молитва към Аполон и към Зевс и предаде огъня на първия факлоносец на щафетата - младия гръцки лекоатлет Костас Филипидис. http://media.abv.bg/img.phtml?id=13509 6


http://sportni.bg/?tid=40&oid=807717[/ u]

----------------------------------------- ---------------------------------
Ако не ставаше дума за много пари, досега гърците да са узурпирали Олимпиадата и всяка щеше да се провежда в Атина, а игрите щяха да бъдат "Гръцки". И това, което не мога да разбера - срам ли нямат тези гърци да избират специални актриси с гръцки носове и цици? Не можаха ли да изберат малко по-трътлести гъркини, а защо не и албанки? Да не би албанките да не са част от Гърция днес? А и преди? Много въпроси. Много.
Г-н Стойнев ще благоволите ли като журналист да напишете статия по случая. Благодаря ви.
10 Декември 2005 01:51
г-н Веселин Стойнев,
Браво за статията, но ... само с поводи ли ще пишем такива статии? А къде спим през другото време? Хайде да напишете една статия сега и на тая нова тема, моля!
10 Декември 2005 01:56
а да, опитах се да оценя статията ви, но можете да се сърдите на администратора на сайта, че бутона за гласуване не работи. А към администратора, поста все пак съм го отправил тук, защото има отношение към автора на статията, а предполагам надали ще се рови в рубриката помощ.
с уважение!
10 Декември 2005 01:58
/:/"Непълнолетни патриоти"
.........................................
ПО-СКОРО, НЕпълнолетен Патриотизъм, май?!
10 Декември 2005 02:07
БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ НОВА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА.
10 Декември 2005 02:27
Султанчик, викам ти да влезеш в ролята. Под чалмата няма много да си личи, че ти си по-убав от нея, а и речите ти са, ако не друго, по-разбираеми. Султан и Людмила. В едно.

Редактирано от - Вежливия Лос на 10/12/2005 г/ 03:22:46

10 Декември 2005 02:54
Стойнев въобще не е написал нищо ! каква бутафория вижда не ми е ясно !!!
И ако е Бутафория както казва че хората са се облекли и правят шествие с облекло от средните векове много се лъже ! Имам репортажи които могат да го направят луд , но не ми се занимава !Стойнев май не разбира нищо , аз и двойка по журналистика няма да му пиша ! Сори но е неразбираема статията ! Това че ти си някакъв привърженик на някаква партия не е приоритет да го показваш , а мисля че е и наказуемо !
10 Декември 2005 03:15
Веселин Стойнев трябва да бъде даден под съд за разпалване на етническа омраза към Българския етнос и Българските културни Традиций и История на България за неговите изказвания Инициативата за Второ българско възраждане е не само пошла, но и вредна за обществото!!!Защото крайно време е тези провдници на чужди национални интереси и култури да бъдат поставени на мястото им!!!Защото хора като Веселин Стойнев не отидет в чужда държава и не изкаже таково становище за тяхната култура традиция и история и да ведим какви ще са резултатите!!!Май ще се озове за дълги години в затвора!!!Да живее велика България!!!Да живее во век и веков!!!Съд и присъда срещу всички родостъпни елменти защото те нямат място в Българското общество!!!
10 Декември 2005 03:17
Поздравления за автора - само малък коментар за двама мои познати артисти, които е цитирал - Теодосий Спасов е много добър музикант, който се приема добре на запад, свирил е няколко пъти в Ню Йорк пред смесена публика и много прилича на американците на латино джазиста Дейв Валентин. Художника Румен Статков е мой аскер-аркадаш от връх Папия, дето рисуваше маслени созополски къщи и лодки за офицерите, и е известен като създателя на Начко и Катето от изборите 1990 - Султана ги помни. Баба Валя сме я слушали веднъж в Манхатън да подгрява за НЛО и после я пропуснахме умишлено като подгряваше за Щурците през май т.г. в Бруклин.
10 Декември 2005 03:20
Ето, например, как би могла да започва поемата "Султан и Людмила"

У интернета дуб зеленый;
Форум златой на дубе том:
И днем и ночью Бот ученый
Все правит форумом златом;
Идет направо – нарушенье гонит,
Налево - мудрость говорит.

Там чудеса: там 99 бродит,
Кайли на ветвях сидит;
Там на неведомых дорожках
Следы невиданных зверей;
Геновева там на курьих ножках
Стоит без лодки, без подводной желтой;
Там лес и дол видений полны;
Там о заре прихлынут волны
На брег песчаный и пустой,
И тридцать емигрантчиков прекрасных
Чредой из вод выходят ясных,
И с ними дядька их Другой;
Там Морозов, Павлик, мимоходом
Пленяет грозного Кракра;
Там в облаках перед народом
Через леса, через моря
хуйню несет Чича-Фича;
В темнице там Сибила тужит,
Незнайка ей и в пянку служит;
Там ступа с Нели неугамонной
Идет, бредет сама собой;
Там царь Параграфей над демагогией чахнет:
Там националный дух... там патриотам пахнет!
И я там был, и мед я пил;
У нета видел дуб зеленый;
Под ним сидел, и Бот ученый
Свои мне правила вторил.Редактирано от - Вежливия Лос на 10/12/2005 г/ 03:32:01

10 Декември 2005 03:28
Да влиза "ЯСЕНОВО" и да превежда!
10 Декември 2005 04:02
И този писач се оказва в крайна сметка догановец, ибрик, еничар..
Възраждане трябва, защото България загива бавно, но сигурно.


10 Декември 2005 04:25
О О Неразумни юропеанe поради что се срамиш да се наречеш българин
10 Декември 2005 05:01
Тоя филм вече го гледахме. Дедо цар и седемте юпита имаше само частичен касов успех, докато дедото гепи имотите и юпитата забогатяха. Втори такъв филм нема да гледаме..
10 Декември 2005 06:34
Браво, Веско.
аз повече нямам какво да казвам по въпроса. Всичко е ясно.
(вчера ме заболяха пръстите да им го обяснявам, ама си има некои които са : Не та не!
Искат си хората цирк и туй то. Ами нали и него го бяха направили по ония времена изкуство...така че...ей...свикнали са си да го вземат като такова и туй то. Вари ги, печи ги...не става и не става. Цирк, та цирк!
Е, те ви цирк, да го еба.
10 Декември 2005 08:01
Жалко.Наистина жалко, щом и Граци се е присъединил към този хор, подет от Веселинчо и форумното философ Фичо, де все се праи на утрепан, га го попиташ за дребни нещица от реалното свет.
Историята на България е такава, каквато е.Но се иска и малко смелост тази история да се прочете и обясни на младото поколение точно така, каквато е.
Защо ли другарите от веснико ту ни предлагат глупости от пурфесори кат Божко Д., ту ни шашкат с нихилисти кат Пешо Волгин и тоз Веселяк?
Народ без минало нема бъдеще, приятели.
Та и затуй у братска Турция дечицата ката ден се кланят пред путрета на Ататюрк.
Прав, крив, ама заради него Турция е тва, което е.
*
О, неразумний юроде, поради что се ГЪРЧЕЕШ....
10 Декември 2005 08:52
Отлично есе!!! Браво!!!
А на неразбиращите мога само да кажа - щом това не разбирате (толкова логично, аргументирано и ясно!!!), имате сериозни проблеми в образованието и с мисленето. Приличате ми на зубрачи, изпитващи върховно удоволетворение от повтарянето на чужди изречения и факти... В тая връзка искам да спомена думите на П.Слабаков от днешно негово интервю (по памет) - "Аз не се срамувам от предците си, но те сигурно ще се срамуват от нас". Защото решаваме днешни проблеми с техните идеи. . Историците (хеле тези във ВТУ) са се консервирали в Просвещенската методология за изследване на миналото и са превърнали историята в гола пропаганда, насочена според вятъра на конкретната промяна. Те не четат нищо друго, освен история - себе си и колегите си. Това наистина вече става вредно, защото възпроизвежда "възрожденци"-въздухари - посредствени и агресивни. Продължаващото и несвършващо непълнолетие се превръща в диагноза - инфантилизъм...
10 Декември 2005 09:43
Есето не е лошо и даже бих казал е доста добро.Но да ми замени очакваното съботно удоволствие от Райчев, Кьосев или Дичев-някак си ми се струва , че още трябва.. Бих писал четворка и един плюс, за поощрение, но повече не ми се дава... Темата е твърде дъвкана, отделно, дето е по повод подобна публикация. На нея пък бих писал пълна шестица, като авторът е от хората, чието име ме карат да подскачам до тавана поради идеологически различия и непримиримости. И въпреки това-пълна шестица там и темане до земята. Става дума за публикацията от сряда и четвъртък на проф Петър- Емил Митев в "Стандарт" на име "Сите българе заедно в ЕС" Вижте за кво иде реч, па тогава да говорим. И аз имам едно изхвърляне по темата, скоро наплодено, тип барабар Петко с юнаците, но за това после, а може и хич.
10 Декември 2005 09:52
статията е вярна , но скучновата. Важното е, че провокира Лосчо да цъфне, и като така авторът заслужава премия!
10 Декември 2005 10:25
Оценката на статията, като се абстрахираме от литератулната й страна, зависи кое определение за нация приемаме като вътрешно чувство и убеждение - американското, френското, израелското, турското или възрожденското българско. Авторът е стъпил на "единствено правилното"- американското, което се мъчат да наложат и в Европа. Аз пък съм за възрожденското българско, това на Левски и на Ботев.
10 Декември 2005 10:34
За статията
За Лоса и Бай Хасан
Един малък народ, като еврейският се е съхранил именно благодарение на едно такова припомняне на своята история всяка година!
Всяка година те празнуват Песах-освобождението на евреите от египетско робство и плен с ПОВСЕМЕСТНИ театрални постановки на тази тема- в училища, на градските площади, по радиото и телевизията! Със цялата му пищност!
Всяка година празнуват празника Пурим, олицетворяващ спасяването на евреите от унищожение в Асировавилония!
Всяка година се празнува Ханука-прогонването на римляните от макабиянците(Войските на Иеуда Макаби)! И още и още!
Така се съхранява история, нация, държава!
Не с нихилизъм и делене на червени, сини, зелени и пембени!
10 Декември 2005 10:37
Не можах все пак да разбера Възелин Стойнев к'во го боли това честване? Като писал - направо му се е късало сърцето! Горкия! Бе много интересно - в целия свят най-малко САЩ са етническа нация, но те не са чели тази статия и мрът да изтъкват своя патриотизъм. Всъщност цитираното в статията "мероприятие" е типично е американски стил, що пък толкова не харесва на автора? Нека драсне статийка до "Вашингтон поуст" и да им обясни да не се изхвъргат така на 4-ти юли, да обясни на разните етноси да си се занимават с техните си проблени, а не да се чувстват част от някаква измислена американска нация и т.н.
10 Декември 2005 10:58
На снимката отчетливо са видими арабски студент и фолкпевица, нежели цар и царица, т.е. посланията са по-скоро свързани с настоящето, а не със славното минало
Кичозността на подобни глупости (каквито, за справка на аФтора, има из цяла Западна Европа - то не са Олимпийски пръдни, Наполеонови, рицарски, викингски и секви други маскарадаи) не оправдава липсата на каквато и да е мярка в писанието на др. Стойнев, която липса превръща и самата статийка в поредния кич по темата, само че с обратен знак.
Един Волгин ни стига, плииз!
Лосе, Бай Хасан
10 Декември 2005 11:27
Самата концепция за ренесанси, възраждания и прочее е изкуствена и невярна.
Въздигането на българския национален дух епрез 18-19 век не е било в резултат на грижи на държавата или "национално отговорния" капитал. Всекакви подобни инциативи НЕИЗБЕЖНО се израждат в кич. Честването на 1300??? години намквоси роди лъжливите и кичозни "филми" като "Дъ глори ъв дъ кхан", филмчето за Борис, серийката за Симеон и т.н. Да не забравяме шедьовъра 1300 и 35 от тех на гения Ив.Славков.
Подобни инициативи служат на бездарниците за да изместят кадърните и да блъскат як кич на държавни разноски.
Кое си требе оно си сака...
10 Декември 2005 11:29
видеме ги и кадърните за 16 години колку са кадърни...
ама защо ли па на тебе то разпраям, ти си толку залупен че нема по-кадърен от тебе
10 Декември 2005 11:39
Господин Стойнев, голям недостатък на интелигентното и просветено писане или говорене за национализъм е че предполага усилие да четеш, мислиш и анализираш. Силата на пропагандата е в достъпността на посланието. До голяма степен споделям раздразнението на автора от "официозния" патриотизъм и склонността към фанфари и представления, но сами по себе си те също са необходими за поддържане на общностен дух. Друг е въпросът какво е отношението към тях у различните групи- професионални, етнически, религиозни и др. Разтварянето на българскатакултура и история в балкански, европейски и глобален контекст има две остриета- едното е неразбираема за масите елитарност, на която "патриотични" бизнесмени и интелектуалци с удоволствие и лекота опонират, и другата- невъзможността да разтвориш националното в универсалното поради факта, че и двете отразяват същностни черти на европейската култура. Т.е. всички имаме отношение към проблема и той няма удовлетворяващо всички страни решение. Е, колкото до "манифестациите" те ще си отидат заедно с това поколение, което ги помни. Колкото до вредните последици от дирижиран от различните властови центрове национализъм, с тях ще се срещаме и в бъдеще.
10 Декември 2005 11:50
Калина Малина, отлично!
Присъединявам се към добрите оценки за статията. Защото според критериите на патриотарите, първо трябва да обявим за родоотстъпници Захари Стоянов, Алеко Константинов и Иван Хаджийски.
Човек, който е критичен и към себе си е в състояние да осъзнае грешките си за да не ги повтаря. Това важи и в исторически и в индивидуален план. Вечното хленчене "Ние сме добрите, другите - лошите и все ни прекарват!" може да е някаква утеха за "прекараните", но не им върши никаква друга работа.
10 Декември 2005 12:05
Част от текста към вчерашната снимка
във Велико Търново бе обявено началото на Второто българско възраждане. Общонационалната инициатива е подета от фондация “Българе” и е подкрепяна от българския предприемач Стефан Шарлопов. Възстановяването на старопрестолния театър “Ново възраждане”, който е действал във В. Търново от 1979 г. до 1981 г., е един най-съществените проекти на инициативата.
Та как се вписва този театър в написаното с статията?

По принцип, когато искаш да манипулираш/прекараш някого, можеш да го направиш по-лесно като го лишиш от себеуважение и от уважението към майка му, баща му, родината му, историята му. Успееш ли, после можеш да правиш каквото си искаш с него. Той вече няма база, няма основа, на която да се крепи, няма достойнство, няма чест.
Между другото по повод на точка 1 в статията - са какво вече може да се похвали българина пред света, освен с историята си и с някой и друг успял българин най-вече в спорта, които не се срамуват да кажат с гордост, че са българи.
10 Декември 2005 12:28
Писна ми,
И на мен отдавна ми писна от интернационалисти, ...pardon космополити, ...pardon глобалисти, ...pardon граждани на света, ....., ПАРДОН!
10 Декември 2005 13:26
аз съм в траур...
10 Декември 2005 13:42
Бре , някой пак съборил керемидите на сундурмата...
А, да са мерим пак кой по-българин, кой-по прост, кой по- интернационалист , кой по- културен.... на кого по- му отива чалма , на кого будьоновка , на кого стетсън.... меренето е майката на сегашното време... няма значение к`во мерим ...важното е да мерим ... по олимпийския принцип... и накрая както обикновено... Абе майсторе три пъти го режа и все късо идва...и всъщност що го мерихте.... каквото и да е то...
10 Декември 2005 13:49
Началото на Второто българско възраждане е сложено от група патриотични бизнесмени-генерали-милиционери още преди няколко години, когато вземат решение да се създаде нова националистическа формация и да направят за лидер посредствения журналист Волен Сидеров. Защото от няколко месеца пък по патриотичната ТВ Скат ние гледаме насълзени и умилени женици, които бришат сълзи по импулсните телефони”Каква те е майка раждала, да е жива и здрава, и ти да си благословен”Ти си новия Левски!” Да грабваме телата и да ги изметем,”преминаващи в досущ познатото”На оружие, братия” и прочие напоминания, които ни връщат в „Пиянството на един народ” и описанията по посрещането на Бенковски в Панагюрище, така добре отразени от Захария. Малко преди това имаше репетиции, които почнаха още през 96та с паметното посрещане на царя в Търново, сетне преминаха в Генерална репетиция, около идването на Месията през 2001ва.
Оня ден гледах пак по патриотичната ТВ един професор. Стоилов се нарича(как даваха тези титли по соца, -направо не е истина) който формулира една отлично позната ми теза. В обществото разни платени правозащитни организации и пишман политолози, социолози и т.н.(само дето не каза КирякСтефчовци или Хаджииванчопенчовци,) налагат тезата, че видите ли, имало добър патриотизъм и лош национализъм. Добрият бил полезен, а лошият, национализмът, вреден, защото той сравнявал и изтъквал едни над други. Няма такова нещо. Патриотизмът и национализмът са едно и също нещо, каза той, те имат един корен –любовта на човека към околната му среда. Няма нищо по естествено човек да обича и познава средата, от която е произлязъл, корените си и хората, които го заобикалят и да прави всичко, за тяхното добруване и процъфтяване.
Това е тезата на професора и неговите думи(перефр) с които ние няма как да не се съгласим. Всъщност, ние се съгласяваме с последното изречение, но не и с предното. Изглежда, обяснението на великият ни писател Георги Марков в есето „От Витоша по високо”за интимната и съкровена същност на първото и площадната ураджийска , стадна, външна комплексарска насоченост на второто са твърде сложни дори и за един български професор, та кво остава за бай Стамат и стрина Костадинка. То, не , че професорът и стрината са го чели, де, но все пак... И тук важна подробност. Много мастило се изля, но никой не се напъна да обясни с думи прости що е туй патриотизъм, що е туй полезен патриотизъм и що е туй вреден, пред портите на ЕС. Кво да вземе там и кво да оставим в миналото , при Андрешко, Ганя и мускалите.
В основата на думичката е, както казва Стоилов, думата ЛЮБОВ. Така е. Но по един начин обича бай Стамат, по друг обича, примерно, Чичо Дичо от Манхатън. По един начин стрина Костадинка, по друг Жан от уличката Passage des Soupirs около площад Гамбета Натиснете тук.
Единият с „Ша та прая да умиргаш” другият-с Петрарка, екскурзии, бутилка вино и свещи, любов и разбиране. Едната-с „Убий-ма-убичам тъ” другия, с общ трудоден за очистване на празно незаето място и превръщането му в градинка. Едните-с боклуците през прозореца, другите, със съзидателен труд на полза роду. Едните , естествено, си имат вожд за тяхната любов.. Той е Сидеров-„да ги изринем, синца да ги изметем, сиганите на Сатурн. „И що е лош? Ами щото Хайтов го е описал. Онзи, който се правеше на партиот, на поборник а всъщност беше рекетьор и сетне стана градоначалник . И който трябва е описал-този, който не е като него. Дето помагаше на бедните турци след Освобождението и те на него помагаха. Същият, дето питаше
„Мемет, расте ли пишката!”
Та така-любовтана нашенеца може да проследим в отношенията му към жената. Един си я бие и си я обича веднъж у месеца на три ракии, като героят на Велко в "Да обичаш на инат", а тя му носи чехлите. Друг си й вижда кусурите, но си я трае. Докато отиде във висшето общество и тя го изложи, защото почва да му пречи. Единият я оставя, друг я култивира, у трети не подлежи на култивация, четвърти , най-малкото като брой, обаче, се разбира и живее в хармония.
Щото човек никога не знае кой тип жена, кой съсед или приятел ще се наложи да му изтрие чертичките от дъската(рабоша), или да го изпрати. Нито кой - кому ще помага, ако не е правил хаир по-рано, или "не си е послал" Има и дрг начин, по лесния-то винаги по-лошото е по лесно-да си отидеш сам, като куче, край кашоните и бедността. Горд, неразбран, озлобен и беден.. Но все пак четвъртият има най-голям шнс, нали?
Та това е разликата между единия и другия патриотизъм. А историята ли? Историята ще е напишем, докато се разберем по тази тема, според който победи. А вие как мислите-кои са повече. Тогава?
10 Декември 2005 14:41
FORZA NATO! ЕВАЛА БРАТО...ПАК ИМ РАЗКАЗА ИГРАТА!
10 Декември 2005 15:42
Наум,
Хубаво произведение отново, но дали патриотизъм е точната дума на онази любов, към заобикалящото ни, не съм много сигурен. Любовта към ближното и ближния ни я напътства и сам Бог, но ... това което днес повсеместно обличаме с думата патриотизъм, никак не е любов към ближната заобикаляща ни среда, а по-скоро нагон за разграничаване от другите, в стремежа да покажем, че ние сме с нещо по-по-най от тях. Тоя тип патриотизъм го има във всяко българско село или град, тоя тип патриотизъм, го има и във всяко НЕбългаско село или град. Имали са го и същите парижански граждани, които са облагородявали градинката си. Но често някои наши разбирания и усещания така се преплитат, че си позволяваме да ги формулираме с категорри, които ни се иска да използваме, независимо дали сме анализирали достатъчно добре нуждата да използваме точно тях в случая. Изобщо всеки говори за и хвали патриотизма, но навсякъде в тези хвалби мирише не гнили задушени в собствен сос комплекси, които намирам за много опасни и не се свеня да жертвам което и да е понятие за да се боря срещу тази комплексираност. Много неща са писани по темата, малко пъти са били разбирани. Библейска истина е, че човек се стреми непрекъснато към лъскавото и лесно-смилаемото в краткосрочен план. Разбрал го е още Мойсей, ако не и малцина други преди него, но поради липса на писмени източници нека се задоволимс Мойсей. Та ... какво да кажа първо не знам. Човекът има много поводи да мисли, но рядко го прави, не бива да използваме всяка малка искрица надежда, която показват някои стараещи се да бъдат човеци, за да ги канонизираме веднага за светци. В този дух и аз пак ще отрека разликата между патриотизма и национализма, макар на малко по-друго ниво от онова на "твоят" професор.
поздрави
10 Декември 2005 15:50
Лошо няма бе, Веско, куче, тъпо.
10 Декември 2005 16:13
Тая статия на Веселин Стойнев е просто пример колко са объркани нещата у нас и представите на прогизналата от атеизъм, цареборщина и провинциална комплексарщина т.н. народна интелигенция по въпросите за нацията и съответно за националното възраждане.

Тая "интелигенция"от една страна критикува основателно турбо-патриотизма на явления от типа на Волен Сидеров - една съвременна безкръвна бутафория на далеч по-накървавените бутафории от времето на априлското въстание, на които той подражава, което въстание съвременната ни историография е обявила за връх на националното ни Възраждане вместо да проумее, че е един нещастен самоубийствен акт на прекъсване именно на Българското Възраждане - това, което с мирни демокртични средства извоюва и узакони признаването на българския народ като културна национална цялост.

Та погубването на това истинско българско възраждане е обявено за връх и кулминация на националното възраждане и оттам насетне всякакви комплексирани провинциали веят патриотарски байраци и лозунги в стила на априлци: турци ще колят, ще им пият кръвта, ще гонят някого, ще наказват обявените от тях за национални предатели, ще заговорничат, ще ни натрапват една пропаганда, чиято основа сила е в безогледното критикарство, сиромахомилствотоанархо-комунизъма, тиранията и диктаторщината от най-елементарна проба.
Действително ако някой може да се нарече наследник на "национал"-революционерите то това са много повече навъсени позьори от типа на Волен, отколкото останалите "демократи", които също се кланят пред интернационалните демократските възгледи на Левски, Ботев и прочие революционна компания.

И понеже днешните имитатори на нявгашните (интер)национал-революционери са очевидни бездарници и плагиатори на грешен модел на развитие, то критици от типа на Веселин Стойнев са препълнени от мерак да заклеймят Българското Възраждане като вредно, опасно и т.н.

И това е в момент, когато България отчаяно има нужда именно от това - от Възраждане. Най-малкото по една елементарна причина: ние сме една демографски умираща нация.
Защото отдавна сме загинали духовно поради радикалното елиминиране на основата на духовноста - вярата в Бога и издигането в култ на материални джунджурии от най-банално естество.

А всяко Възраждане на един народ е възможно на основата на идея.

Най-сигурният критерий доколко една система е обречена на дегенерация и изчезване е когато тя заклеймява като вредни това, което я е породило и поддържало като система.

Една нация се въздига от изпадналото си положение поради вярата в себе си, ако ще вярата да е основана на детински митове. Българският народ, съвременна нация и държавност са факт поради възкресяването на идеята за българската държавност и културни постижения в минали епохи на основата на вярата в Бога и жизнените сили народни.

Днес се продъжава 130-годишната традиция да се заменят плодотворни идеи със самоубийствени идеологеми по маймунски заимствани от другаде, кресливо и углавно натрапени у нас обслужващи неясно чии цели.

Вече сме стигнали до там, щото "интелигенцията" да не вижда предсмъртната агония на народа ни и да му предписва повече от тая идеология, която го е довела до тоя нещастен хал.
10 Декември 2005 16:52
приятелю мой роялистки Тим,
интересен постинг, но мисля, че групата която адресираш е толкова малка и незначима, че не си заслужава да си хабиш писането. Тази група съвсем не представлява опастност за България. Ако разбира се имаш ясна представа, кои са адресантите на критиките ти. Няма нищо по-вредно според мен за България от високомерието на елитаристите, били те роялисти или патриотари. Говориш срещу атеизма и цареборщината, все едно ако тях ги няма днес набожни царедворци биха издигнали България до големи висоти. Последните години показаха, че точно царедворците и царя ти, са най-големите изедници на България, фактите за техните престъпления срещу народа са вече многобройни и няма да ги изброявам отново. Защо питам тогава пак настояваш българския народ да вярва на този цар?
Виж комплексарщината е интересен феномен, който се опасявам е много по-дълбоко загнезден в душите български и иска много по-сериозно осмисляне, и дирене на нишаните му. Едно такова сухо заклеймяване не помага. Експозирай белезите му, както ти ги виждаш. Ето тогава ще си направил нещо и ти. Иначе усилията ти, при все количеството си, ще си останат повърхностни и неефективни.
10 Декември 2005 17:02
тука колку по-голем комплексар си, толку по-големи ги пишеш. кой че ви чети бе деба и интилигенцята залупена
10 Декември 2005 17:05
Всеки си избива комплексите както може - един пише, друг псува....Но писането не винаги се дължи на комплекси.
10 Декември 2005 17:17
ех трубадуре, а други нямат нужда и от коментар.
аз съм в траур ...
10 Декември 2005 17:35
За...те Възраждането! Дайте да си изживеем Ренесанса, че да сложим човека в центъра на Вселената и да се измъкнем най-после от варварството
10 Декември 2005 18:13
Днес е събота ... всъщност за какво става въпрос?
10 Декември 2005 18:54
Сандьо ако ти трябват въжета да се обесиш и не ти стига дължината им , то обърни се към Френската Императорска Въжена фабрика ! Даже може да ти дадат и безплатно въже по републикански стил тоест гратис !
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД