:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 402,277,909
Активни 126
Страници 11,494
За един ден 1,302,066
Технологии

Телефонията през интернет подби цените на разговорите

Само за две години безплатните програми привлякоха милиони потребители
Снимки: Интернет
Освен лесна за инсталиране програмата Skype има и изключително лесен за ползване интерфейс.
Преди около 2 години години шведът Никлъс Зентсром - един от авторите на популярната програма за трансфер на файлове KaZaa, заявява, че работи върху софтуер, който цели да натрие носа на всички компании монополисти, предлагащи телекомуникационни услуги.
Смисълът е постепенно да се подбият цените на телефонните разговори чрез популяризирането на интернет-телефонията. За тази цел той основава компанията Skyper, която налага безплатната програма за телефонни разговори Skype.
Само две години след заканата на Зентсром компанията сякаш е достигнала връхната точка на развитието си. Преди няколко седмици американският интернет-аукцион eBay сключи споразумение за придобиване на Skyper, като общата стойност на сделката е 4.1 млрд. долара. По света 68 млн. потребители ползват тази програма, като всеки ден се добавят нови 170 000 клиенти.
--
Една от причините за широката популярност на програмата Skype е, че е безплатна и сравнително проста. Свалянето й от мрежата - http://www.skype.com, както и регистрирането отнемат минути. За да се ползва софтуерът Skype за Windows, компютърът трябва да отговаря на минимални изисквания: Windows 2000 или XP, процесор с тактова честота поне 400 Мhz, поне 128 128 MB оперативна памет, звукова карта, говорители и микрофон. Трябва, разбира се, и постоянна връзка с интернет със скорост поне 33.6 Kbit/s.
До този момент под телефонни разговори през интернет се разбираше само технологията Voice over IP (VOIP), т.е. глас върху интернет-протокол. В България тя доби популярност чрез продажбата на предплатени карти, съдържащи ПИН-код, който се въвежда от бутоните на обикновения телефон. Така се влиза в мрежата на алтернативните телекомуникационни оператори, които предлагат доста високи - стигащи понякога до 70%,

отстъпки в цената

за водене на междуградски и международни разговори. Досадното в този тип услуги обаче беше, че трябва да се помнят и въвеждат безкрайно дълги кодове - заедно с търсения номер и номера за влизане в мрежата на оператора се събираха някъде към 40 цифри.
Skype е друго нещо. На практика това е чат програма, която позволява на потребителя да вижда кой от събеседниците в неговия списък е онлайн. Разликата с ICQ-то е, че освен да се пише може и да се говори. Към името на потребителя може да се прикачи и негова снимка, софтуерът позволява съхраняване на всички проведени разговори и повиквания. Както всяка нормална чат програма, има и функция за търсене на други Skype абонати.
По принцип потребителите й могат да говорят напълно безплатно само с хора, които също са си я изтеглили и инсталирали на компютрите. Срещу допълнително заплащане обаче Skype-потребителите могат да разговарят и с абонати на всички фиксирани и мобилни мрежи по света. Тази услуга се нарича SkypeOut и ползването й става чрез закупуване на специални ваучери. Другите две платени услуги са SkypeIn - избиране на Skype от мобилни и стационарни мрежи, и Voicemail.
Отскоро интерфейсът на Skype има и българска версия, макар че все още не всичко е преведено.

Конкуренцията си казва думата

и при интернет-телефонията. Yahoo Messenger 7.0 например е подобна програма за телефонни разговори, която с известно закъснение в сравнение със Skype пуска възможността за водене на разговори до и от обикновени телефонни мрежи. Но цените са по-ниски. Клиентите на Yahoo Messenger говорят срещу 1 щатски цент на минута, когато се обаждат в САЩ от която и да е точка по света, и 2 цента за обаждания до 30 други страни, сред които Австралия, Китай, Франция, Германия, Италия и Япония. Цената на Skype за такива телефонни разговори е 2.1 цента.
Напоследък услугите, предлагани от подобни програми, се разнообразяват. Skype например дава вече възможност да се купува един ваучер за всички служители в даден офис.
На пазара излиза и нова версия на програмата, предназначена за мобилни устройства - смартфони, лаптопи и органайзери с безжичен достъп до интернет, която също се разпространява безплатно.
Microsoft също работи по приложенията за пренос на глас в реално време. Миналата година компанията започна тестовете на Microsoft Office Live Communications Server. Търсачката Google пък лансира програмата Google Talk, която дава възможност не само за аудио-, а и за видеоразговори. В САЩ е особено популярна пък програмата за безплатни разговори на най-големия отвъдокеански доставчик на Интернет - AOL.
В тази пазарна ниша напоследък

успешно се наместват и видеоразговорите

Най-големи възможности в това отношение засега дава програмката Instant Video Everywhere (IVE). Тя е аналогична на Skype, но позволява да се организират видеоконференции с до шест потребителя едновременно. За да се използват пълноценно тези възможности обаче, връзката с интернет трябва да е със скорост от поне 200 kbit/s, и то без ограничения за трафик. Възможност за видеоразговори съвсем скоро ще дава и Skype.
Интернет-телефонията впрочем не е само водене на телефонни разговори. Програмата TxtBox 1.0 дава възможност за изпращане и на SMS до абонатите на почти всички мобилни мрежи в САЩ. Свалянето и регистрацията й също са безплатни и няма ограничение за броя на изпращаните кратки съобщения.
Софтуерът Gizmo например е отворен. Неговият автор Майкъл Робърсън - създателят на MP3.com, е дал правото на желаещите да напишат свои варианти на програмата. Освен възможност за безплатни разговори, Gizmo показва на карта къде точно се намира събеседникът.
--
каре 1
БЪЛГАРСКИЯТ ОТГОВОР
Отскоро на пазара работи и български вариант на програмите за телефонни разговори през интернет, дело на Voicelink. Програмата се казва PC2Phone и свалянето и инсталирането й е напълно безплатно от сайта http://www.voicelink.biz. Към компютъра обаче може чрез адаптор да се свърже обикновен телефонен апарат. Пак през сайта може да се поръча акаунт за безплатен тест на програмата и ваучер за водене на телефонни разговори. В списъка с дестинациите фигурира огромно количество чужди фиксирани и мобилни оператори. 1 минута разговор с повечето европейски държави и САЩ например струва 7.2 ст. с ДДС. С мобилни мрежи в чужбина тарифата е 54 ст. с ДДС, а с трите български мобилни оператора - 48 ст. за минута, при това тарифирането е на всяка секунда със задължително плащане на първите 30 секунди. Заплащане на услугите се извършва през http://www.epay.bg с дебитна карта, като регистрацията е безплатна.
--


СОФТУЕР

Voicer

Voicer е приложение за аудиокомуникация през интернет и локална мрежа. Програмата, както и разговорите, водени с нейна помощ, са безплатни.
Автор: D-Bross
Лиценз: безплатна, ограничена по време
Изисквания: Windows 95/98/ME/2000/XP
сайт: http://www.d-bross.com/_bg/pr...


TxtBox 1.0
Тази програма е за тези българи, които имат близки или приятели в САЩ. След като си направите безплатна регистрация от сайта на авторите, ще можете да изпращате безплатни текстови съобщения до почти всеки клетъчен телефон в САЩ. Необходимо е само да знаете оператора и телефонния номер, към който е свързан вашият човек в Америка :)
Автор: ZAP Solutions
Лиценз: безплатна
изисквания: Windows 95/98/ME/2000/XP
сайт: http://www.txtmsg4u.com

Gizmo

Gizmo е замислена от Майкъл Робърсън, създателя на MP3.com. За разлика от Skype лицензът на Gizmo дава право на желаещите да напишат свои варианти на програмата. Освен възможност за безплатни разговори Gizmo показва на карта къде точно се намира събеседникът. Срещу заплащане може да се разговаря и с хора, които не са потребители на Gizmo.
Автор: SIPphone
Лиценз: безплатна
изисквания: Windows 2000/XP
сайт: http://www.gizmoproject.com/

JAJAH
JAJAH е програма, съвместима с приложения като SIP, IAX, Skype, Gizmo и други. Предлага висококачествени видеообаждания в реално време, безплатна гласова поща, разменяне на лични съобщения, превеждане в реално време, пренасочване на обаждания, провеждане на конферентни разгорови. Може да се задават рингтонове по избор на потребителя. Авторите обещават в най-скоро време да се появят версии за Linux и MacOS X. В стандартния инсталационен пакет е включен един рингтон и 1 бг. скин, а в разширената версия има 70 рингтонове, 3 скина и помощен файл.
Автор: JAJAH Technologies GmbH
Лиценз: безплатна
изисквания: Windows
сайт: http://www.jajah.com/en/index...

IVE

Instant Video Everywhere (IVE) е аналогична на Skype система за комуникация. Продуктът е насочен най-вече към видеотелефонията. Позволява да се организират видеоконференции с до шест човека. За да се използват пълните възможности на програмата, е нужна връзка с интернет поне от 200 kbit/s.
Автор: Sony, GlowPoint
Изисквания: 128 MB RAM, микрофон web-камера, ОС: Windows 2000/XP
Лиценз: безплатна
сайт: sony.glowpoint.com/


SkypeTools

SkypeTools е безплатна програма, която позволява да се добавят индивидуални рингтонове, с които да звънят различните потребители в контактната листа на Skype. Поддържа mp3, wav и wma аудиоформати. Авторът е предвидил с времето функциите му непрекъснато да нарастват.
Автор: S3ven
Лиценз: безплатна
изисквания: Windows
сайт: http://www.s3ven.freesurf.fr/...

Woize
Woize е безплатна програма, клонинг на Skype. Има и функция за бъбрене посредством текстови съобщения, разполага и с телефонен бележник.
Автор: Woize Ltd
Лиценз: безплатна
изисквания: Windows NT/2000/XP
сайт: http://www.woize.com
 Първите частни телефонни кабини у нас са от 2003 г. Тогава връзката се осъществяваше през обикновен телефон, от който се влизаше в мрежата на алтернативни оператори, предлагащи големи намаления за международните и междуградските разговори.
Снимка: Ройтерс
Тайванска компания първа усети нарастващата популярност на програмата за безплатни телефонни разговори през интернет Skype. В края на ноември миналата година в Тайпей бе лансирана специална телефонна слушалка за водене на разговори през Skype. Тя е по-удобна за потребители, които не желаят да се откажат от навиците си.
3
4974
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Януари 2006 01:09
Възможност за видеоразговори съвсем скоро ще дава и Skype.


Тази възможност вече е дадена Version: 2.0.0.69. Release date: January 5, 2006
07 Януари 2006 01:14
...забравих, и преди този релийз имаше една програмка- Festoon, която добавяше видео към обажданията през Skype
06 Май 2006 10:53
Skype Ваучери!Ново!Имате Skype?Купи ваучър!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД