:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 394,071,932
Активни 100
Страници 11,087
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

По въпроса за затриването

Освен че сме сред шампионите по песимизъм, сме и най-бързо топящата се нация в Европа. И докато първото може и да се промени чрез някои автосугестивни техники или с две-три чаши добро питие, второто не подлежи на особени корекции.

С такива данни демографи и статистици ни отсурвакаха новогодишно. Отнесоха ги и на президента. Не че не ги знаехме, но друго си е да ти тикнат цифрите в лицето - до 2050 сме щели да сме 3.5 милиона при песимистичен вариант, или 5.5 при оптимистичен. Едни викнаха, че намаляваме с 40 000 годишно, други - с 90 000. И че малцинствата, които се плодят по-усилено, през 2050-а ще са мнозинство, а нашего брата, белият европеид, щял бил да се маща от картата на света.

Нещо като 45 години стигат в демографски вариант.

Тема плодоносна, оказа се, че по нея бъка от специалисти и активно преживяващи. (Не бъка от размножаващи се все пак.) Аз специалист не съм, но реакциите ме развълнуваха. Те са в широк спектър - от веселбата до паниката. Има такива - дайте да плащаме на подбрани особи, за да раждат по 10-15 деца, или дайте да забраним, или дайте спешно да пишем концепции и приемаме стратегии. Допускам, че са се намерили и ентусиасти с гореща кръв, които, стиснали конски пряпорец под мишка, са се юрнали да се репродуцират с патриотична цел...(Не че си няма и хубавите моменти това последното).

Само че шегите - шеги, а работата - дебела. Порових и ще ви кажа какви чудни работи прозрях.

Богатата част от света, за чиято опашка сме се уловили и ние, би искала следното: по планетата да се плодят повече заможните, образованите, възпитаните и трудолюбивите индивиди. За зла участ тенденциите сочат тъкмо обратното - заможните, образованите и възпитаните гледат да не се обременяват с много деца. Защото отглеждането им е сериозна тегоба и грижа, и не остава достатъчно време за радостите от живота, заслужени със заможност, образованост и добро възпитание. В отличие от тях бедните пък, необразованите и невъзпитаните, така и така ударени от съдбата, се отдават на размножение с някаква лудешка страст, иде ми дори да я нарека отмъстителна, ако не звучеше прекалено холивудски.

Ей така седят нещата.Развитите намаляват и застаряват, неразвитите се плодят.През 2000-а в света над 60-годишна възраст са били 600 000 милиона, три пъти повече, отколкото през 1950-а. През 2050-а ще са 2 млрд. Според данните на ООН старците (над 60 г.) през 1950 са били 8% от населението, през 2000-а са 10%, а през 2050 ще са 20%.

Изследвайки същите прогнози, разбираме, че през 2050 в Африка ще живеят около 1млрд. и 770 милиона души, в Азия - около 5 млрд. и 270 млн., в Европа - около 630 млн., в Латинска Америка и Карибския басейн - 810 млн., в Канада и САЩ - около 400 млн., а в Океания - 46 млн. Или казано с други думи - в развитите страни около 1 млрд. и 160 милиона, а в развиващите се - 7 млрд. и 750 млн. Процентно това изглежда така - през 1950 населението в развитите страни е било 32.2%, а населението в развиващите се - 67.8%. През 2000 г. то е в съотношение 20 към 80%, а през 2050-а ще е 13% население на развитите страни, 87 % в развиващите се.

При това трябва да държим сметка за нещо важно - населението в самите развити страни ще дължи своя прираст главно на имиграционните размножителни усилия. И сега в европейските страни текат интензивни процеси на арабизация (Франция), тюркизация (Германия, Холандия), индо-пакистанизация (Великобритания). В САЩ пък расте процентът на хора с произход от Латинска Америка, на негри и китайци.

Тези данни дават основание на катастрофичните умове да вещаят демографски апокалипсис. Тоест, бедният, озлобен и многоброен свят ще се взриви един ден като котел, за да се опълчи срещу богатото, но застаряло и малобройно племе на тия, дето стискат благините. Или пък богатите, като по-въоръжени, ще изхвърлят бедните в космоса или небитието.

(Впрочем към тези проблеми светът се е отнасял различно. Например още в края на XVIII век в САЩ набира сила движение, което изселва афроамериканците обратно "вкъщи" - в Африка. Така през 1821 г. в Западна Африка възниква новата държава Либерия със столица Монровия, наречена така на американския президент Джеймс Монро. През целия XIX век пък в САЩ всячески се поощрявала имиграцията от Великобритания, а не примерно от Латинска Америка.)Е, аз да ви кажа - тези мрачни визии не споделям.Ако е съдено светът да погине, то няма да е от междурасова война. А ще стане, когато глупостта окончателно надвие любовта. (Чак тогава идват другите работи, включително войната, но за такъв свят може и да е по-добре.)

Само че много ми е обидно за нас си. Как така сме в челните редици на този процес ние, дето все на опашката кретаме в другите показатели на цивилизацията? Кога сколасахме и защо? Държавната политика ли куца в тази сфера, след като на политиците не им пука за след 30 години, понеже не мислят по-далече от избори? Или ние по странен начин съчетаваме нежеланието за деца при заможните с фрустрацията от възпроизводство при бедните, но образовани слоеве?

Или е въпрос до помощи? Ще кажете, не е в парите работата. Но все пак Естония отбеляза повишение на раждаемостта с 15%, може би защото държавата въведе закон, с който майките получават пълната си заплата цяла година, след като родят.

Дали все пак да не опитаме нещо такова, преди да поведем белия свят към демографската му погибел?
85
3809
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
85
 Видими 
10 Януари 2006 00:42
Бойко и тука никой няма да се обади вервай ми !
10 Януари 2006 01:36
А ти твоето за "ОБАЖДАНЕ" ли го броиш?!?
10 Януари 2006 02:16
Пара пак ще си говорим !
10 Януари 2006 02:19
Бойко, това дето си писал на един ред нещо за едни негри, ако беше го публикувал по на запад щеше да отнесеш съда Само констатирам и приятелски намеквам...
10 Януари 2006 02:35
Е руснаците направиха опит да ни спасят като народ и ни подариха свобода преди стотина години. Ние обаче не я заслужаваме и колкото и неприятно да да изглежда трябва да си го признаем, голям процент от българите се отказват доброволно от националната си принадлежност. При нас са никнали като гъби всякакъв род "фили", а българофобията е основно кредо на всичките ни политици от 15 години насам. Простата истина, че един чужденец беше посрещнат като месия и за 4 години направи такива поразии , че и награби такива имоти са най- красноречивото потвърждение на думите на Вазов. Сега се сетил Първанката, че имало у нас демографски срив. През мандата разплетоха плетения му панталон до последната нишка и той е повече от гол, при това се напъва за нов мандат.

10 Януари 2006 02:40
Ох, не, не!!!... Този път борческият патос на Бойко направо е ударил тавана:
Тоест, бедният, озлобен и многоброен свят ще се взриви един ден като котел, за да се опълчи срещу богатото, но застаряло и малобройно племе на тия, дето стискат благините.
Бойко, тия дето "стискат" благините, ти изпращаме много поздрави. Да си жив и здрав, и много "озлобен", и още повече "многоброен", макар че това, последното, някак няма да ти се удаде, поне в народностен план.
10 Януари 2006 03:11
тия дето "стискат" благините, ти изпращаме много поздрави.
10 Януари 2006 03:41

Незнайко, за 4-те деца ти вярвам, но за благините, дето си държал... Впрочем-за какво приказваш в момента, знаеш ли?
10 Януари 2006 03:56
ЖЖ6 поздравих Пошъл тошев . Виж постинга преди моя и какво е писал Бойко !
но застаряло и малобройно племе на тия, дето стискат благините.
10 Януари 2006 05:32
Здрасти, Тошев long time no see.
*
От руския физик В. Клименко, цитирах го преди няколко месеца в "Русия!":

Mы живем во время необычайно больших глобальных перемен. Как-то незаметно произошло, но это уже случилось, что закончился демографический взрыв. Ведь сейчас скорость прироста народонаселения планеты самая низкая после 1900 г., исключая периоды двух Мировых войн. Более того, демографы не успевают переделывать свои сценарии, и каждый последующий оказывается ниже предыдущего. Во всяком случае, сейчас уже никто не говорит о стабилизации народонаселения на уровне 11 или 12 млрд человек. Сейчас, по последним прогнозам, опубликованным в этом году, это даже не 10 и не 9, это меньше 9 млрд человек к моменту стабилизации, т.е. в течение XXI в.

Более того, хочу сказать о последних прогнозах, поскольку это вещь очень важная, может, самая важная из того, о чем я сегодня говорю, я хотел бы напомнить, кто делает эти прогнозы. Эти прогнозы делает Отдел народонаселения ООН. Это очень серьезная организация, которая работает уже более 50 лет. Они хорошо делают свою работу. Говорю об этом с уверенностью, потому что, представьте себе, в 1948 г. они опубликовали прогноз на 2000 г., т. е. у них есть опыт составления прогнозов, по крайней мере, на полстолетия. Они дали цифру на 2000 г. в 1948 г. — 6127 млн человек в действительности — 6071. Это совершенно блестящая точность прогноза, перед которой нужно снять шляпу. Поэтому я вполне доверяю тому, что они делают. Согласно ооновским прогнозам, сейчас говорят даже не о стабилизации, а о постепенной депопуляции после 2060 г.[qte]
10 Януари 2006 05:32
Другари не се карайте. Требе да се напънем да повишим раждаемостта. Другарките знаят какво требе да правят. Така повелява любимата партия......
10 Януари 2006 08:22
Ако, държавата не може да осигури възпроизводство на българската нация значи не е никва държава. Предлагам: да дадат пари на дупетатът Щерев, да превърне болницата си в комбинат за серийно производство на българи, като се ангажира/ държавата/ и за отглеждането на идивидите, и после определено число да се изнасят...Да се организира министерство за производство и възпитание на Българи. Апропо шегата настрани, ама както Ламбовски мъдро е определил, работата е дебела...
10 Януари 2006 08:45
Е това бе приятно четиво.
Кратко и ясно.
Не се бях сетил, че Монровия е именувана на Монро.
10 Януари 2006 09:09
*****

Редактирано от - bot на 10/1/2006 г/ 10:12:47

10 Януари 2006 09:23
Авторът е прав.
Само дето е трябвало да доуточни, че развитите, които не се възпроизвеждат, искат да развият неразвитите, за да не се възпроизвеждат и те.
10 Януари 2006 09:30
*****

Редактирано от - bot на 10/1/2006 г/ 10:13:13

10 Януари 2006 09:55

Това се крие когато се говори ва световни тенденции.

Държава -Население 2000 -Население 2050 -Прираст бр. -Прираст %
Албания 3, 5млн. 4, 5млн. +1млн. +28, 6
България 8 млн. 4, 5млн. –3, 5млн. –44
Гърция 10, 6млн. 9, 2млн. –1, 4млн. –13, 3
Македония 2млн. 2, 1млн. +0, 1млн. +5
Румъния 22, 4млн. 18, 3млн. –4, 1млн. –18, 4
Турция 65, 7млн. 86, 5млн. +20, 8млн. +31, 7
Югославия 10, 7млн. 9, 8млн. –0, 9 млн. –8, 4

За затриване на България става дума.

10 Януари 2006 10:04
Ето, и Ламбовски поставя на преден план песимизма!
Чичофичо да реагира на статията на Бжежински. Щото помним какво писа около интервенцията в Ирак. Е, сега върлият антикомунист Збиг го е направил на дармадан, макар, че не го познава.
10 Януари 2006 10:45
И какво предлага тази статия - да ускорим процеса, както се прави в България в последните 16 години или да се опитаме да го забавим с идеята, че след време може нещата да се променят. Всъщност статията нищо не предлага, само установява общоизвестния факт, че бедните, необразованите и невъзпитаните се размножават, а заможните, образованите и възпитаните не.
Това, което може да се направи в България е да няма стимули, а да има ограничения за бедните, необразованите и невъзпитаните да им се раждат деца и да има стимули за заможните, образованите и възпитаните да имат повече деца. Подобна политика е в интерес на самите деца, но се прави много трудно, а за условията на България, която е държава на мафията е на практика невъзможно.
10 Януари 2006 10:47
Балдъза, песимизмът си е песимизъм- факт, без значение, дали ще бъде поставян на първо, второ или ен-то място. Съществува си, заразени сме си от него, а какво да се направи по въпроса- хех, да кажат умните люде.
10 Януари 2006 11:03
Доста приятна за четене статия. На пръв поглед като че ли и световните тенденции са като у нас: богатите дето "стискат благинките" намаляват, бедните се множат. Само че, бедните за които става дума се намират преобладаващо на друго място и достъпът им до "благинките" се регулира лесно посредством имиграционните закони. У нас "бедните" т.е. циганите се раждат и множат тук, паразитират на гърба на другите етноси и отказват да се интегрират в обществото. И въпреки че все още са малцинство, са доста агресивни. Окуражавани от множеството правозащитни организации и бездействието на властите, те открито тероризират на много места българското население. Проглемът у нас е домашен и много по-труден за решаване поради криворазбраните представи на всички управляващи през последните 15 години за "човешки права". Убедихме се многократно, че "човешки права" имат всички престъпници, малцинствата имат и нерегламентирани "малцинствени права" като например да не си плащат сметките или да заемат всички длъжности в местните управи. Оказва се, че само българите нямаме никакви права. По този проблем слава богу вече започва да се говори открито и все повече хора го осъзнават. А това значи, че наближава времето, когато ще трябва да почне да се решава.
10 Януари 2006 11:04
Каквито и да са прогнозите за демографския процес у нас, едно е напълно ясно - трябва да се тури юзда на размножаващите се като хлебарки цигани и донякъде турци. При мторите обаче има и политически замисъл, идващ от майата-родина Турция - да се получи основание за турска автономия е после.... ясно е какво. Затова никакви отстъпки на мангалите и никакво турко-българско двойно гражданство! СКАТАКА, напред!
10 Януари 2006 11:10
Боте, какво лошо съм казал? Аз се удивлявам на свръхоперативната реактивност на чичо Фичо.
10 Януари 2006 11:27
Апропо,
не се оплаквай, а се радвай, че ти се е разминало само с това.
Защото в САЩ досаждането по Интернет вече е подсъдно - Натиснете тук
10 Януари 2006 11:32
Апропо, мисля, че не си в матрицата... Ха Ха.
10 Януари 2006 11:51
белият европеид, щял бил да се маща от картата на света
Бойко, Бойко, Бойко такива глупости си написал, че ако човек не мисли ще вземе да ти повярва. Да не би да ни приготвяш за голямата война предсказана в еврейския талмуд, когато ще дойде цар месия и ще смаже с желязната си колесница всички християни и мюсюлмани?
дрън-дрън
кой ли вярва
10 Януари 2006 11:59
, , богатите дето "стискат благинките" намаляват, бедните се множат.”

Това твърдение дали е вярно.
То е абсолютно невярно.

--------------
България се развива в низходяща зависимост.
Стана най бедната на балканите.
Стандарта сега е около 50% в сравнение с този преди 89 година.
А вместо да се множи , според горното твърдение , се свива.И то с огромни темпове.
Налице е точно обратната зависимост.

-----------
Ако разгледаме въпроса на по видимите черти в етносите.

Семейството е основната единица.

След прехода и приватизацията българите , те бяха икономическият -промишленият потенциал останаха без собствен ресурс.Основно българите бяха грабени и ограбвани.Живеят от това което заработят.То е порядъчно ниво на бедност.За да оцелеят свиват раждаемостта.Дори не създават семейство.Прибягват към гурбета и изселването.Хранят по малко гърла.Пак се развиват низходящо.
Бедността не води до ръст , а води до страшен срив във възпроизводството.
Основно при българите.

При циганите и турците вече наблюдаваме тази тенденция.Бедността води да производство на работна ръка.

При циганите.Оцеляването е свързано със събиране на вторични суровини , просия , социални помощи и криминална битова престъпност.Това са дейности при които се необходима работна ръка.
Произвеждат я и оцеляват.

При турците.Основно е селското стопанство.То отново е на нивото на зависимостта от най примитивните форми.Работната ръка е пак решаваща.Възпроизвеждат се за да оцелеят.


10 Януари 2006 12:21
Те и бедните българи не искат деца!
10 Януари 2006 12:28
ЗИТО, не искат защото манталитета ни е още като на хора от първия свят и всяко дете бива обмисляно и планирано от люлка до гроб със всички екстри на едно подредено общество. но реалността е вече друга.

10 Януари 2006 12:40
Мас, знаеш ли колко ми беше странно в началото на негрите да викам "черни". тогава още политическата коректност беше неизвестна у нас и човек с черна кожа си беше "негър" (и в това нямаше нищо обидно, защото и тогава и сега са си екзотика), а ако искаш да го обидиш му викаш "черен". а на запад се оказа че са стигнали на обратната позиция. пък после бяха цветните хора, афро-американците и какво ли още не. но то проблема не иде от думата, а от отношението с което се използва. затова в САЩ периодично всяка ПК дума се заменя с все по-ПК дума - защото както и да му викаш на един проблем, докато не го решиш той ще продължи да прозира под воала от престорени думи.

10 Януари 2006 12:41
По повод безкрайните паники за туй, как сме щели да се стопим до 2050г.:
В последните 5-6 години раждаемостта се увеличава полека, а пък и по-голямата част от родените през 1920-25 (годините с най-висок естествен прираст в Бг историята) вече си отидоха, поради което и смъртността ще пада.
Очаквам към 2010 да се изравнят, а към 2015г. българският етнос вече да има и скромен естествен прираст.
В момента турският етнос поддържа прираст от ок. 0.2-0.3% годишно, а циганският - 1-1.2%. Турците сега са 600 хил., циганите - 460 хил. Населението общо е 7.5 млн. души. като махнем и 90 хил. други етноси, остават 6.35 млн. българи.
Общото намаление от отрицателен прираст е ок. 35-40 хил. души. за десетилетието до 2015 то ще е средногодишно от 15-20 хил., като се има предвид очакваното изравняване на раждаемост и смърност през 2010г.
Това значи, че към 2015 отрицателният прираст ще е отнел още ок. 200 хил. души.
Емиграцията сега е 20-30 хил. годишно. За 2005-2015 общо ще е (с евентуалното намаление от повишаването на жизнения стандарт, с част от връщащите се и с имигрантите у нас откъм бившия СССР) общо 150 хил.
С други думи, населението на Бг към 2015 ще е ок. 7150 хил. От тях цигани - 510-520 хил., турците - 560 хил.(трябва да се отчита, че те формират над 33% от емиграцията), др. етноси - 100 хил. и българи - ок. 6 млн.
Оттам насетне естественият прираст ще изравни полека емиграцията докъм 2020 и след това ще започне бавен (0.1-0.2%) ръст. Към този момент българите ще са 5.9 млн., а циганите 550 хил.
До 2050г. (при същите тенденции) българите ще са 6.2 млн., а циганите - 750-800 хил.
ТОВА СА РЕАЛНИТЕ СМЕТКИ! Другото са спекулации!
10 Януари 2006 12:54
сгугню, раждаемостта се увеличава защото хора които "стискаха" докато свърши прехода видяха че това събитие не е на хоризонта. усетиха че им изтича времето, а по-добри времена на идват, затова олабиха жилата и пуснаха фабриката за деца. принос за това има и отварянето на границите, което позволи да се вкара малко пара в джоба на обикновените хора, а също и бума на кредитите. т.е. всичко се случи въпреки държавната намеса, а не благодарение на нея, но съм сигурен че тиквите няма да закъзнеят да си присвоят заслугата все едно те са ги правили и ги гледат тези деца.

10 Януари 2006 12:56
Ами Павлик, как да станем, като циганите и да мислим от ден за ден.Връща се Асан в къщи пил две мастики и вика на Айшето -легай ма! А Айшето вика , децата няма какво да ядът бе Асане-спри се! Нема да се спирам щото утре може да няма мастика ма жена, ще си правя кефа!
10 Януари 2006 13:00
... изправи се горааа от стоманаааа.... хлъц
10 Януари 2006 13:23
"Преселение на народите" в съвременен вариант. Нищо ново под слънцето.
Само дето историята говори, че при такива събития винаги следва и преразпределение на "благинките" по насилствен начин.
Тъй де Тошката без бой се недава... и стиска ли стиска.....
10 Януари 2006 13:39
ЗИТО, не си съвсем прав. сред ромите голямата раждаемост е компенсирана от голяма смъртност и малка продължителност на живота. освен това ромите се нуждаят от изграден социална структура около която да съществуват. така че с упадъка и обедняването на БГ и те започнаха да бягат на запад. освен това много роми в последно време забелязва да се занимават с дребна търговия или някакъв ръчен труд. ромите също като българите трябва да преболедуват тоталната обществена дезориентация причинена от мафиотския модел на преход в българия и това вече се случва, макар и бавно и с голяма съпротива от страна на политици и престъпници, за които статуквото е изгодно. не е проблема че сред ромите е висока раждаемостта. проблема е че сред другите 2 основни етноса е ниска.

10 Януари 2006 13:44
SIT, да
няма как един ден новите етноси да не поискат преразпределение на властта, оттам и на благата. ще има и промяна в културата и облика на обществото. това не е трагедия, но за доминиращия в момента етнос/вяра/класа е лоша новина.

10 Януари 2006 13:50
Сгугню, циганите вече започнаха да намаляват техния прираст от 10-12 на хиляда и това все повече ще намалява, затова плахото увелечиение на раждаемостта сред българите не се усеща в национален план. Не се усеща и ефект от намалената (спрямо периода 1990-95 година) детска смъртност - и тя (ще) се "изяжда" от намаляващата раждаемост и повишената емиграция сред циганите.
Изобщо, перспективата не е лоша - ще пращаме все повече цигани в Европа като икономически емигранти и те- иле ще остават там, или като се върнат ще въвеждат нова репродуктивна култура.
10 Януари 2006 13:52
ромите да се подвизават из ЕС като външни консултанти по възпроизводтсво на рода
и те могат да дадат нещо на света. нещо важно - високи технологии в по-нисите части на тялото

10 Януари 2006 14:12
Това било , , Преселение на народите" в съвременен вариант????
Приказки от хиляда и една нощ.
------
Когато си български гражданин , където и да си и докато си , се броиш като българин.
Българите са толкова 7, 7 милиона , заедно със засега временно живеещите около 1 милион в чужди страни.
Отрицателният прираст се измерва спрямо всички които се наричат български граждани.
Той , отрицателният ръст , годишно е около 40 000 души.
От 90 год. До сега българските граждани са намалели с над 1 000 000 души.Това значи нещо просто.Вместо да възниква живот или най малко той да се запазва , смъртта е взела необичайни размери.За 15 години-1 000 000 живота.
Когато се отчита намаляването на живеещото население в България , тогава се прибавя ръста от миграцията.При това положение пък живеещите в България намаляват вече с около 100 000 годишно.Умират над 40 000 в повече и други около 60 000 и обръщат гръб.
След 89 година раждаемостта пада-непрекъснато.А детската смъртност е удвоена.
Обрат в тази тенденция няма.И обрат не може да има.Намаляло е репродуктивното население което може да го направи.А това дето е останало се възпроизвежда на 50%.Двама родители-едно дете.
Съвсем лесна е сметката.
Ако се възпроизвеждаш на 50 % . При средна продължителност на живота около 72 години , отрицателният ръст на населението след 40 години ще гони 50 % и гражданите на България ще станат два пъти по малко.
Живущите в България пък може да станат и четири пъти по малко , ако има нова вълна от над 1 000 000 след 2007 год.
Лунен пейзаж.Това става България.За българите.
10 Януари 2006 14:19
Когато си български гражданин , където и да си и докато си , се броиш като българин.

хунвейбине, що не питаш usa2-2 или пошъл тошев какви са? или пък някои от туркоманите на форума. националната държава, както и етническата, са утопии неприложими 100% в чист вид. националното самосъзнание може да има далеч по-малка тежест от етническото, идеологическото или религиозното такова.

10 Януари 2006 14:23
Pavlik Morozov
Както винаги те гонят фантазии.
Де го българският гражданин , де я националната държава.
И да знаеш и циганите са български граждани.И турците са такива.И даже и тези дето имат и двойно гражданство.
Спри с измислиците.

10 Януари 2006 14:24
ооох, може и така да е, ама на едното му викат диаспора, а на другото - не.
10 Януари 2006 14:33
Преди малко една гъска от някаква фондация прокламира по Инфорадио, че не се плодим не заради държавната политика, а заради това, че жените предпочитат кариерата си, както и младите. И затова едните изчезват на запад, а другите и тук си не раждат.
И това го каза не управляваща тиква, а тиква от НПО.
Като гледам накъде върви България, то верно по-добре да се не раждат...тикви...

10 Януари 2006 14:36
Или ние по странен начин съчетаваме нежеланието за деца при заможните с фрустрацията от възпроизводство при бедните, но образовани слоеве?
Това е безсмислено- ние имаме възпроизводителното поведение на развитите страни защото урбанизацията и културно - психологическите особености са по близо до техните. В коя статистика по света има нещо като бедни, но образовани слоеве? Това си е българо - съветски вариант. Впрочем там демографското състояние е подобно на нашето.
10 Януари 2006 14:44
Това вече е решавано като проблем в прогностичната (кой знае защо по-често наричана с термина научно-фантастична!?) литрература. И то не от кого да е, а от майстора Айзък Азимов. На всички, които са чели съотвтните негови произведения е ясно кой в тях печели в битката между т.нар. космолити ( технологични, използващи роботи и дълго живеещи но малобройни) и т.нар. земляни (многобройни, не до там добре технологично развити, поне не и в сравнителен с космолитите план, и в сравнвние с тях около 3 пъти по-кратко живеещи!). Печелят земляните. Законите по които се развива тияхното общество се оказват по-жизнените и по-устойчивите. Социалната ентропия помита останалите за време само от около 100 години! Нещо да кажете!?
10 Януари 2006 14:53
Имаме ли възпроизводителното поведение на развитите страни.
Категорично го нямаме.Това са огромни лъжи.
-------------
Единият показател е средна възраст на населението.Ние сме с 20-25 % по зле.
И те застаряват , ама ще достигнат нашето застаряване след десетки години , да не кажа стотици.Смърт измерена в живот значи , че не се създава ЖИВОТ на предишни нива.
Намаление 1 000 000 живота значи , че равносметката между живата и смъртта е в полза на смъртта с 1 000 000 души.Такова темпо на унищожаване на живота никъде няма в Европа.От 8, 7 сме станали 7, 7 милиона.
-----------
По интересен е показателя гъстота на населението.Тук сме живи за оплакване.Защото сме и малка страна и с малко население.
Защо България става лунен пейзаж.
Сега имаме гъстота на населението 70 души на 1 кв.км.
Това е средно , без да се отчита как са разпределени хората по градове и села.
Тя е ниска.Тя не позволява развитие , нито на икономика , нито на селско стопанство.
При Европа е над 110 души на 1 кв.км.При Белгия пък достига над 300.
Когато намалеем на половина.Тя ще стане 35 души на 1 кв.км.
Практически , като се махнат градовете , това е празна територия.
Лунен пейзаж.


И пак ви казвам.В тези сметки влизат и временно живеещите в чужбина.
Като ги махнем и тях , означава че по селата жив човек няма да има.
---

Така България се присъединява като територия , а не като население , и , тази територия , ще бъде буферна зона.
Затова за българите България става лунен пейзаж.
А като я заселят с виетнамци , туземци , африканци , пък може би ще сте по доволни и даже щастливи.
Нали ви гони шубето от българските граждани и даже като чуете цигани и турците автоматично ги отписвате и бълнувате за някаква национална държава.
Бълнувайте.Ама това до никъде не води.
10 Януари 2006 15:23
И едно по-различно виждане.
От средата до края на миналия век населението на земята се е увеличило 4 пъти.
Било е необходимо, задари "краят на времената", когато е трябвало да се преродят всички души, за които има още шанс да се доразвият.
Обаче тая необходимост е приключила вече, кой се развил-развил се, мандалото лопна.
А от друга страна земята спокойно, по естествен начин и без усилия може да изхранва около 1-2 млрд.
Значи правете си сметка ккаво следва след напъна....
.
Освен това прави възходящи линии съществуват само в човешките глави, в природата нещата се развиват като синусоида, след върха идва спад-естествен.
В природата няма възходяща права, успоредна на априлската.

10 Януари 2006 15:33
Бялата раса намалява повсеместно... защо само тя?
10 Януари 2006 15:34
Сега имаме гъстота на населението 70 души на 1 кв.км.
Това е средно , без да се отчита как са разпределени хората по градове и села.
Тя е ниска.Тя не позволява развитие , нито на икономика , нито на селско стопанство.

Да се чуди и мае човек как се развиват Ирландия с 52, Естония с 32, Швеция с 22 и много други.....За големите по територии държави (САЩ, Русия, Канада) няма да питам.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД