:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 394,073,034
Активни 89
Страници 12,189
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Ваш покорен слуга

Думите "слуга" и "слугиня" вече не се използват по пряко предназначение. Останали са главно в театрите и семейните скандали. Как тогава наричаме човека, който чисти къщата срещу заплащане и слага масата, а после разтребва и мие чиниите? Изобщо този, който изпълнява в чуждото домакинство това, което му наредят стопаните?

Имам добри познати, които ползват такива услуги, имам и позната, която осъществява такива услуги.

По агенции и бюра се срещат различни термини - домашна помощница, домашна прислужница, иконом(ка), чистачка и т.н. Но не се използват особено. Дали от някакъв свян, наследен от по-еднородни в социален план времена, дали от неусложнена през вековете субординационна и стратификационна култура, но тия думи и длъжности звучат под сурдинка.

"Леля Мара", "момичето", "жената" - така наричат в разговор помежду си слугинята чорбаджиите. (На мен тези думи - "слугиня" и "чорбаджия", ми харесват с определеността си, ще ги използвам и по-нататък.)

Спомням си как Валери Петров се възмути веднага след промените от факта, че се връща обществено устройство, в което слугуването между хората е норма.

То не се връща в същите параметри, както преди стотина години - с многобройните слугинчета от село по домовете на видни търговци, чиновници, дори писатели (Вазов примерно) - но се връща.Добре или зле е това? Нека помислим.И поне за момент да изключим най-естествения масов отговор - добре е да ми слугуват, а аз да слугувам - тц, не е много добре, не ми подхожда.

Хората с високи финансови и властови позиции гледат да се освободят от всекидневния неквалифициран, но монотонен и обсебващ домашен труд. Между другото го правеха и в "най-справедливия строй" - т.нар. "домашни помощници" се полагаха на номенклатурата, като някои от "помощниците" съвмествяваха шетането с още една служба - в органите. Хем чистеха на обслужвания ръководител, хем го охраняваха и докладваха какво говори той за Главния и Идеята в по-непринудена обстановка.

Но политическото цунами на прехода преобърна социалните пластове и принуди някои неподготвени за това кадри към пируети от по-унизителен характер. Моя позната, висшист и бивш служител в едно от представителните, но затихнали в агонията на прехода учреждения, загуби работата си преди 14-15 години.

Известно време си търсеше нова, достойна за нея служба; явно не намери. Срещнах я веднъж по-късно, разказа ми, че работи като прислужница у чужди дипломати в София. Плащали добре, но не й харесвало. Кое точно?

Ами ролята не й харесвала.

Мразела жената на дипломата, защото винаги проверявала как е изчистено, и защото само парфюмът и струвал колкото месечната й надница. Мразела децата на дипломата, особено едното, защото обичало след тенис да се разходи с мръсни маратонки по току-що измитата теракота, и тя трябвало да почва чистенето отново. Усъмних се, че детето го прави нарочно, но тя беше сигурна, че е така, и аз не настоявах - откъде да знам. Пък и възможно е, в края на краищата. Изглежда обаче, че и работодателите й усетили тези нейни настроения, та скоро я уволниха. Тя обаче не се предаде. Срещнах я години след това - каза ми, че работи в чужбина, горе-долу същото, но пак не звучеше особено доволно, писнало й било друг да й казва какво да прави.

Съвсем наскоро я видях за пореден път, беше се върнала, поостаряла, но елегантна; с поспестените пари се канеше да отвори фирма за набор на персонал за почистване и предоставяне на подобни услуги. Бившата комсомолска активистка искаше да стане чорбаджийка и вероятно щеше да успее. Пожелах й го искрено.

После си помислих, ченай-добри чорбаджии стават от бивши слугиТоест от такива, които познават системата в лице и опако, и освен това са пришпорвани от постоянното си недоволство. Не казвам, че са по-щастливи от доволния от положението си слуга, но амбицията върти планетата.

Помислих си също, че голяма част от тези над 2 милиарда евро, които влизат в страната ни от наши емигранти, не са само от бране на домати и маслини, (или от дрога и проституция, както смятат други), а са от най-обикновена, старателна работа по гледане на старци и болни хора, от работа в сферата на хигиената, казано най-общо.

Ако трябваше да вдигнем някакъв паметник на прехода, той би трябвало да се подпира на току-що измита витрина. Или още по-добре, Чапкъновата София, заменила Ленин на площада пред Булбанк, можеше вместо бухал да държи прахосмукачка.

Който реши, че се майтапя, ще сбърка. В някои от преводите на библейските десет Божи заповеди думата "роб" се заменя със слуга, не че е по-целомъдрено - "Не пожелавай жената на ближния си и не пожелавай дома на ближния си, нито нивата му, нито роба му, нито робинята му...(5:21 Пета книга Моисеева).

Та да се върнем на въпроса - добре или зле е това - че слугуването се масовизира.

Ог гледна точка на оцеляването, икономиката и Библията безусловно е добре. От гледна точка на онези, които на свой ред ще викат "Без бог, без господар!" един ден, и - "Не щеме ний никого роб!"*, също е добре.

Защото неравенството амбицира, а както вече казахме, амбицията върти планетата.

---------------------------

*Гео Милев, "Септември".
20
3185
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
17 Януари 2006 08:40
"...После си помислих, че най-добри чорбаджии стават от бивши слуги..."
-------***----------
Не, г-н Ламбовски, не сте прав. Чорбаджии от слуги може и да стават, но за съвременния свят ръководители от слуги не стават. Справка нашите бивши ченгета и сегашни чорбаджии. Ръководител се става първо с натрупване на опит за работа с хора, после с обучение и най-накрая (но не на последно място) с предприемачески дух. А който е слугувал или козирувал (все тая) няма откъде да си изработи чувството за отношение към другите като към равни, които трябва да убедиш, амбицираш и т.н. за постигане на съвместен успех. Няма откъде и да са се научили да рискуват и да оценяват степента на риска. А на това се гради успехът всред хората изобщо. Другото е робовладелство и крепостничество към което новите ни чорбаджии упорито ни тикат.
17 Януари 2006 08:44
Добре е, има си хас - за чорбаджиите - за слугинчетата от всякаква възраст изпълняващи всякакви услуги - питаите тях! Не беше ли това идеята на монархията -дедо да има 8 милиона слуги и 200-300 лижи задника му верноподанници - чорбаджии от по-дребен калибър.
17 Януари 2006 08:58
Няма срамна работа.Но трябва да си защитен да имаш договор, права и.т.н.Доколкото знам дори има училища който подготвят такива кадри на запад.
Лошото е когато си принуден да я вършиш но това не пречи непрекъснато да търсиш други алтернативи.
17 Януари 2006 09:00
без(с)мислици от висш порядък.
Парите не били от бране на домати, а от прислужване. Не врат, а шия
/не коментирам истинността/
17 Януари 2006 09:23
...новите времена извадиха понятието СЛУГИНАЖ...
17 Януари 2006 09:36
....Добре или зле е това? Нека помислим. .....
Е точно с помислянето се е объркала статията. На Бойко мисленето не му е най-силната страна.
На нас в слугите не са ни проблема, ами в чорбаджиите. Тях трябва да изхвърлим от обществото.
17 Януари 2006 09:52

При КАПУТализма е така.Но тряба да се направят и някои дребни уточнения.
Има си природен закон.
Привличат се противоположните неща.Еднородните се отблъскват.
Слуги много при капитализма.Слугинаж огромен.
Сред всички родове и видове ДУХОВНИЯТ СЛУГИНАЖ е най отвратителен , най долен.
Слуга срещу слуга писал.Нормално.
И даже как го е написал е нормално.
Нали еднородните неща се отблъскват.ХОМОСЛУГИНАЖА пък може и някаква нова первирзия да е.

17 Януари 2006 10:12
Желание да се представи в обобщен вид “слугинството” и “чорбаджийството”. Не се е получило, станало е по-скоро характеристика на една завръщаща се професия.
17 Януари 2006 10:22
Някой запознат ли е с етимологията на думите слуга и чорбаджия?
17 Януари 2006 11:01
Да не би за произхода да питаш ?...
17 Януари 2006 15:38
Manaolana,
нека се опитам.
СЛУГА - корен на думата е ЛУГА, това което се отделя от супата като се изври месото, после мойе да се направи супа второ поколение.
ЧОРБАДЖИЯ - корена на думата е ЧОРБА (турско ястие-*), това което остава като се отдели ЛУГАта.
_-_-_-_-_
*-виж Алеко Константиновия "Бай Ганьо"
17 Януари 2006 17:48
Хе! Като прегледа чиляк Българската преса, и ще си помисли дето вече сме оттатък преходния период , и разни Велики джурналисти-мислители от скука са седнали да спорят по езиковедски пробллеми!!!
*****


Редактирано от - bot на 17/1/2006 г/ 17:54:41

17 Януари 2006 17:51
Защото неравенството амбицира, а както вече казахме, амбицията върти планетата.


17 Януари 2006 19:34
В Америка чистачите по улицата с камиона ги наричат санитарни офицери.Да те пази Господ от чорбаджияа които е бил слуга преди това.Щте ти извади душата от бачкане.Наи благородни са чорбаджите по наследство.Повече плаштат и по не са капризни.
17 Януари 2006 19:36
ПЪРВО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО КОРИНТЯНИ
[7:22] Защото призваният в Господа роб бива Господен свободник; тъй също и призваният свободник бива роб Христов.
[7:23] Вие сте скъпо купени; не ставайте роби на човеци.
17 Януари 2006 19:37
Бойко, добре този път!
Мениджърът:
Върши нещата правилно
Съсредоточава се върху сегашния момент, върху късия период и крайната цел
Изисква ред
Възпира рисковете
Осланя се повече на разума, отколкото на емоциите
Използва контрола
Изгражда екип и го организира
Прилага стимулиране
Придържа се към "служебния" подход
Контролира структурата, тактиките и системите
Ефикасно определя целта
Пита "Как и кога?"
Администрира
Подобрява нещата в по-тесен план
Упражнява позиционна власт
Лидерът:
Върши правилните неща
Съсредоточава се върху бъдещето, върху дългосрочните задачи и към хоризoнта
Прибягва към промени
Поема рискове (предизвиква промени)
Осланя се както на емоцията, така и на разума
Залага на доверието
Ангажира хората и ги повежда в ново направление
Вдъхновява
Призовава към обща кауза
Държи на основните ценности, споделените ползи и на позитивната философия
Съсредоточава се върху ефективността
Пита "Какво и защо?"
Предлага новости
Обновява правилата и политиката на организацията или ги променя
Използва личното си влияние
17 Януари 2006 20:09
""Ог гледна точка на оцеляването, икономиката и Библията безусловно е добре. ""
Цитатът от библията пак е ни в клин ни в нищо.
защо е тази мания да се цитира библията не ми е ясно. Ако ще да е по "комунистически" - изгорете (забравете) я изобщо, ако е да си промъквате тезите с цитати, намерете други, дето уж ги разбирате.
Колкото до това, че слугуването се масовизира.. просто виж медиите, и да не говорим повече (много амбицирани)
17 Януари 2006 21:35
[14:11] Ако, прочее, не разбирам значението на тия думи, то за говорещия ще бъда чужденец, па и говорещият ще бъде за мене чужденец.

[14:21] В закона е писано: "на чужди езици и с чужди уста ще говоря на тоя народ, но и тъй няма да ме послушат, казва Господ".
[15:51] Ето, тайна ви казвам: всинца няма да умрем, ала всинца ще се изменим

1КОРИНТЯНИ

Редактирано от - Пейчо Пеев на 17/1/2006 г/ 21:48:39

18 Януари 2006 02:20
Бойко , Бойко и ти що глупости си натворил да ти се чуди човек на акъла. Ама щом такава помия ти се плаща, продължавай в същия дух. Такива баластни статики, които не казват абсолютно нищо могат да се пускат не по една, а по десетина на ден.
18 Януари 2006 11:51
Статията ич не е за изхвърляне. Щото е статия за подсещане.
Първо, всяко занимаване със занятията човешки е дело похвално, щото – полезно. А слугата, пак той - зависимият, свързаният, вървящият след (ако етимологията е именно от „след”), но и вървящият с, придружаващият, придаденият (ако идва от” с+лугье”, т.е – „с хората”), го има не само сред хората, но и при животните.
Хармонично сработване на слуга и стопан (стопан е старо славянско, каквото е очевидно и слуга, та аде чорбаджията да го оставим на Жан Виденов и последователи) е рядкост, ако се съди от народните умотворения. Но достоверен източник ли са те, кога е реч за социална критика? Едва ли. По-редно е да приемем туй занятие като едно от всички останали. Дори така му правим добро на занятието. Няма комай гилдии на слугите нийде и никогаж, което може и да се дължи на граничния вид на занятието слуга – помежду изкуствата и общия физически труд.
Та, второ: тази професия е интересна, но в наше време би могла да се поосвежи. Благодарение на подсещането на г-на Ламбовски. Който направи школа за български слуги, които да имат свой кодекс и да полагат клетва за лоялност, но и да подписват договор съдържащ специфичните им изисквания към стопана, които да забавляват стопаните, или да играят театро като британски икономи, ще направи добро за този занаят, наистина масов.
Трето. За домашната помощница от времето на култа към личността, т.е. от 1945 до 1953 поне. Моя състудентка за кратко беше под наем у свои роднини, които – наследници на родопски партизанин – населяваха апартамент край Канала, в култаджийска сграда между телевизията и Сан Стефано. Тя настоя да я посетя, за да видя чудесии. Апартаментът беше обзаведен, естествено, със стара буржоазна мебел - бюфети, витрини, кристали. На лично място – стенен килим, изобразяващ партизана с шмайзер, китки, калпак, лимонки. Трофейни рога и копита по стените тоже. Бедната роднина на сичкото великолепие, състудентката ми, беше пусната в бившата стая, която култаджийските архитектори бяха проектирали специално за домашната помощница. Слугиня – това е обидно, нали. Из стара София навсякъде може да видите стаите им под покривите. А новата власт не само ги бе сподобила с име ново, но и със специална стая. Въпросната душегубка беше 1.50 на 2.50 м, без прозорци.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД