:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,882,520
Активни 118
Страници 1,315
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Парола Мохамед

Бойко Ламбовски
"Ако в Атина Сократ е бил осъден от открит съд, ако е имал възможност да произнесе реч - цели три! - в своя защита, то в Исфахан или, да кажем, в Багдад такъв Сократ просто биха го набили на кол - или биха го одрали жив, - и точка по въпроса, и не бихте имали нито Платонови диалози, нито неоплатонизъм, нито всичко останало - както тях действително ги няма на изток; би имало само монолога на Корана..."

Йосиф БродскиНаскоро в Англия се откри карикатурна изложба на Джордж Буш, който, условно речено, е днешният вожд на света. Освен че карикатуристите най-често го изобразяват като шимпанзе и дебил, либералната световна опозиция не пропуска да подчертае срамно ниското IQ на президента и да се погаври публично с изобилните логически и езикови лапсуси на този виден мъж.

Да не говорим, че обект на майтапчийска графична и художествена интерпретация стават често и папата, и Дева Мария, и белобрадият старец, който управлява небето и е наш създател.

У едни това предизвиква възмута, у други - усмивка.

После и първите, и вторите продължават да си гледат работата, спазвайки закона. Което за мен е велик обществен фундамент - вие знаете на какво.

Няколкото невзрачни карикатури в един датски вестник обаче разбуниха света.

Ислямската му част се възмути, а по-радикалните нейни общности взеха да горят знамена (датски, норвежки, германски) и посолства - датското и норвежкото в Бейрут. По една-единствена причина - Пророкът Мохамед бил запретна зона за графични интерпретации според тяхната религия, а за карикатурни - още повече. Как е по други религии и кодекси не се интересуват в случая.

Не съм убеден, че ако имаше възможност, не би избухнала и война - примерно между Дания и някои неоталибани.

За факта, че не датското правителство нарежда какво да рисува един техен - примерно - Комарницки и какво да пишат вестниците, възмутените също нехаят.

В страни с автократично управление (и в нашата доскоро)не се пише срещу авторитетиДопускам, че това се дължи на отрязани глави, укрепили в течение на векове както управленския, така и религиозния свод по-силно от каквато и да било либерална кандърма.

Не съм убеден изобщо, че вълненията са предизвикани от накърнено единение с Бога. Става дума за политически отдушник и още нещо - за желанието на части от исляма за повече доминация в света. Твърдях същото нещо и след 11 септември 2001 г. - в единния вече свят се сблъскват мирогледни представи за бъдещото управление на планетата. Символите тук са само повод.

Както е била повод Библията през 1532 г. в Южна Америка. Тогава Фернандо Писаро със 110 пехотинци, 67 кавалеристи и няколко леки топа приел на среща в Кахамарка императора на инките Атахуалпа. Полубогът Атахуалпа пристигнал с няколко хиляди телохранители начело на 20 000 армия. Писаро му подал Библията и казал:

- Подчини се на това!

Атахуалпа я хвърлил презрително на земята, за да подчертае безсилието на този предмет пред своя бог, Слънцето. Това послужило за знак - топчетата запукали, а 180-те войници на Писаро изклали 3-те хиляди телохранители на императора.

Пък полубога го пленили. Чак в тъмницата Атахуалпа прозрял, че тия синковци май се интересуват не само от богове. За да си откупи живота, той наредил на хората си да донесат злато от цялата империя и да напълнят една голяма стая с него. Сторили това. Но Писаро не го пуснал, а го убил. Вероятно преди смъртта си Атахуалпа е прозрял още две неща. Първото - на тия синковци не можеш да имаш вяра. И второто - когато се сблъскат символи,побеждава този с повече рацио зад себе сиА може и да не е прозрял.

Но при днешния сблъсък на символи демократичният свят е разединен. Френски главен редактор бе уволнен от собственика, задето препечатал карикатурите. Полски и норвежки управници взеха да се извиняват на обидените, защото загрижени за пазарите си местни бизнесмени ги натиснаха за това.

Е, тези странни сигнали не говорят добре за ценностната система на нашия свят. Правителствата на демократичните страни би трябвало да са единни, когато защитават правото за свободно (дори да е остроумно) изразяване на индивида. Ситуация, при която в свободния свят едни символи могат да бъдат обект на осмиване - Буш, папата, Бог-Отец и патриарх Максим, докато други - не (пророка Мохамед), то лека-полека ще излезе какво - че вторите са недосегаеми, ерго - по-важни.

Уважавам религиозното чувство на всеки човек по тази планета. Но уважавам не по-малко и правото на търсещия човешки дух да твори и подлага на съмнение всички авторитети. Често това упражнение се прави с помощта на иронията, може би по тази причина всички религии с изключение на дзен мразят хумора. Все пак докато живея в свободна страна, ще цитирам с еднаква добросъвестност както някоя подходяща сура от Корана, така и Нобеловия лауреат Йосиф Бродски:

"В Топкапъ - превърнатия в музей дворец на турския султан - в отделна зала са събрани най-свещените за сърцето на всеки мюсюлманин предмети, свързани с живота на Пророка. Във възхитително инкрустирани кутийки се пазят зъбът на Пророка и косми от главата на Пророка.... В центъра, под стъклен похлупак с квадратна форма, в рамка, обточена със злато, се намира предмет с тъмнокафяв цвят, чиято същност не проумях, докато не прочетох табелката: Отлят от бронз "Отпечатък от ходилото на Пророка".

Би носил минимум четиридесет и осми номер, помислих аз, гледайки този експонат. И изведнъж потреперих: Йети! " (Из есето "Пътуване до Истанбул")
137
4848
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
137
 Видими 
07 Февруари 2006 00:45
Светът не бива да се поддава на шантажа на фанатизма!
07 Февруари 2006 00:52
Г-н Ламбовски, какво може и какво не може зависи само от толерантността на засегнатия. В интерес на издателя е да не предизвиква ексцеси по свой адрес. За целта държавите имат дирекции протокол, а фирмите учат хората си на international business. За да се избягват такива "културни" изцепки. Ако датския вестник беше питал мене, щях да им кажа, че надписа "Мохамед" ще дойде твърде много за мюсюлманите, а без него почти сигурно е, че нямаше да имат проблеми. Случката няма почти нищо общо със свободата на словото.
*
Иначе е вярно, че в западния печат има всеки ден карикатури с бог Отец, но пък в арабския печат има антисемитски карикатури, неотличими от нацистките, и антиимпериалистически, неотличими от съветските
*
Да не забравяме също, че "патриотите" от форума се обиждат кръвно и от цитати на Зах. Стоянов и Хр. Ботев.
07 Февруари 2006 01:02
Не съм съгласен и с патоса на цитатите от Бродски. Християнството също тачи разни мощи и косми на светци, парченца от честния кръст и пр., и сред християнските фундаменталисти има твърдоглави като талибаните и иранските молли.
*
Не религията сама по себе си (ислямът е велика световна религия, доста близка до юдаизма и християнството), а обществените условия определят степента на цивилизованост на населението - ето например ислямът забранява самоубийството, а най-мракобесните обичаи в ислямските страни са доислямски по произход. Не е истина, че ислямът нямал полемична традиция, различни интерпретации на св. писание, и че не допускал рисуване на човешки образи - вж. персийската миниатюра, големия майстор Бихзад от Херат. И османската също (току-що свърших книгата на О. Памук "Беним адъм Кърмъзъ" за истанбулски миниатюристи в 16 в.). Османлиите в 16 в. не само се наслаждавали на нарисувани сериозни и смешни човешки образи в книгите и в кафенетата, но и ръкоблудствали над тях.
07 Февруари 2006 01:23
Фичо ако Бродски можеше и искаше да те чуе едва ли би орърнал внимание на твоя "бред сумашедшего".
*
"Става дума за политически отдушник и още нещо - за желанието на части от исляма за повече доминация в света."

А, бе аз отколко време пиша, че исляма отдавна се е превърнал в завоевателна доктрина, ама кои съм аз... А за Писаро библията доста далеч от истината.
07 Февруари 2006 01:28
Протестиращите все намират повод за протестиране!Че е малко дебелашка шегата на датчаните -така е !Но ако им стиска да си го мерят с християнския свят -хайде !Сега е момента!Ще бойкотирали датското сирене и прочие дивотии-ако имат нещо с което превъзхождат нашия сват -то е само че (както повечето примитивни народи)са по единни !просят си едно глобално ембарго в/у всичко!Ще ядат пясък със суров петрол гадовете !За повече не им стига нито акъла нито техниката !Най са ми смешни откачените палестинци дето от десетилетия са на изкуствено дишане от запада и САЩ а сал знамена горят и дивотии вършат с/у тях!Дошло е време да им се разяснят правилата на играта и дано стане това което има да става!Тя и 2-та световна избухна уж заради някатъв селски първенец в Сараево
07 Февруари 2006 01:30
Сигурно Бродски щеше да ме обяви за тунеядец и безроден космополит.
07 Февруари 2006 01:33
Да бе, обществените условия виновни... Същото разправяха вчера гробокопачите на капитализма под Камбуров.


Изглежда незначителната подробност, че ислямът единствен от петте световни религии проповядва унищожение на неверниците, не прави впечатление. Аман.


Айде, междукултурен поздрав с "Te Quiero Puta" на Rammstein
07 Февруари 2006 01:41
Фич, аз пък не съм съгласен да се съобразяваме с безкрайните претенции на ислямистите.
Нашият свят не се управлява по Шериата.

07 Февруари 2006 01:42
Чичо Фичо,
Публикацията на тези карикатури може и да са провокации обаче идеята ти да се нарича черното бяло не е добра. Ти сериозно ли мислиш че проблема на мюсюлманите е че те са възмутени от карикатурите? Тези дето още на 30-ти септември са публикувани за пръв път? Дето не са ги виждали през живота си? И откъде според теб те изведнъж вкупом разбраха за съществуването им?
Моето обяснение е че някой (ходжа) им е казал и ги е подкокоросал да вършат безобразията и че това си е подготвена провокация от най високо ниво. Моите уважения към изискванията на религията им, обаче това няма нищо общо с нашия случай.
Основното в случая е че на редовите мюсюлмани само това им трябва. Те и без това са загрели вече и тръпнат с нетърпение кога почваме. Редовните напоследък изстъпления под мюсюлманското знаме не могат да се откъснат от исляма и да се сложат настрана както ти искаш. Най малкото ти не можеш. Мюсюлманите могат да се разграничат. Но не искат. Не е от значение дали това поведение е в сътветствие с Корана или не е. Важното е че го харесват, както се вижда от фактите. Ако има някой мюсюлманин да страда от подобно поведение, моите искрени съчувствия. Както и в дриги случаи, страданията, които мюсюлманите сами си причиняват никой друг не може да им ги причини. Тази история е малък отдушник. Да си мислят че Дания им е виновна че бъкат терористи и бандити. Като им се късат сърцата от болка за мюсюлманските изтъпления, да има поне за момент друг виновен. Нема как да стане, дори Буш на колене да ги помоли за прошка и да приеме исляма като наскоро беше поискано.
07 Февруари 2006 01:42
Ако датския вестник беше питал мене
07 Февруари 2006 01:43
Фичо, питаи го. Сигурен съм че има какво да добави.
07 Февруари 2006 02:10
Ако ли пък някои иска още веднъж да се убеди в "цивилизоваността" на "светска" Турция - да се разходи до "Монитор". Мисля, че историята около убииството на италианския католически свещенник там още веднъж демонстрира, че мястото на Турция е навсякъде, но не и в Европа.
07 Февруари 2006 02:22
една карикатура не е причина за лудост ?!?

Натиснете тук

ПП- Някъде четох че Ислямисти карикатуристи са печелили награди като изтипосвали Христос ?!? Не се сещам къде беше ?!?

Редактирано от - nesnaecht на 07/2/2006 г/ 02:25:22

07 Февруари 2006 02:28
Позицията ми по тероризма и даже по Ирак и Иран е добре известна и няма да я повтарям. Реакцията на мюсюлманите е напълно очаквана и разбираема. Техните общества са по-традиционни (изостанали) от западните. Това постоянно повтаряте всички, които казвате, че "западната демокрация" не била приложима в Ирак.
*
Абсолютно недопустими са обаче обидите на религиозна и етническа основа. Какъв е ислямът - зависи от цивилизоваността на изповядващите го. Има ислямски теолози, които твърдят, че "джихад" е борбата на вярващия със злото в собствената му душа. Имаше едно време цяла тема по въпроса.
*
Лъжа е, че ислямът като такъв означава изостаналост. Арабите дълго време били по-цивилизовани от западноевропейците, които научили много неща от тях, даже Аристотел и Платон, които стигнали на запад благодарение на учените евреи от Кордоба, превели арабските му преводи на латински. Гръцките оригинали дошли в Италия чак в ренесанса (след падането на Константинопол най-вече).
*
Тоталитарните идеологии на изтока - панарабския национализъм и политическия ислям - имат толкова общо с исляма сам по себе си, колкото нацизма - с патриотизма на Левски и комунизма - със социализма по шведски. Исляма забранява самоубийството например.
*
Да се мисли, че исляма сам по себе си значи изостаналост означава какво - невъзможност за реформи в изтока - или може би насилствено християнизиране? Нали от сто кладенци вода носихме да докажем, че в Ирак може да има демокрация и с шиитските аятоласи.
*
Карикатурите в датския вестник са провинциално безхаберни и "не струват те вашта защита". Не става дума и за свободата на словото - никой "отгоре" не притеснява издателя, нито пък държавата може да отговаря и да се извинява за действията му.
07 Февруари 2006 02:44
Че е безвкусица с карикатурите - е! Че Мохамед е бил само един човек, дори и да е бил пророк, също е факт. Не е бил нито Елохим, нито Йехова, нито Бог-отец, нито Бог-син. Още по-малко е бил Светия дух. А за Буда - да не говорим въобще. Е, тогава къде е проблема?

Проблемът е, че сега съвсем изгодно се провокират безредици и натягане на ситуацията. И то в надвечерието на вероятен Удар срещу Иран и Сирия. Все пак трябва да се подготви общественото мнение. От друга страна: -Не, че един "масаж" на Сирия и Иран би било лошо нещо....

.... лошо ще стане, понеже ще бележи началото на ТСВ. Третата Световна Война. Човек трябва да е сляп за да не вижда течението на тенденциите блъскащо се в бреговете на Събитията....

... Но пък е казано: - "Всички пророци след Христа са Магарета!"

Дори и Форумните.
07 Февруари 2006 02:51
Освен всички други съмнения и неизвестни факти около появата на тези карикатури, прочетох някъде наскоро, че карикатурите били рисувани и публикувани за пръв път преди 8/осем/ години!!! Ако е истина това- значи СЕГА наистина става въпрос за "провокация" в стил а ла Си Ай Ей /ЦРУ, де/ !?!
07 Февруари 2006 03:08
Доживях да се съглася с Ламбовски.
07 Февруари 2006 03:13
Крю има да мъчиш земята до второ пришествие . Като мене де ?!?
07 Февруари 2006 03:56
“Уважавам религиозното чувство на всеки човек по тази планета. Но уважавам не по-малко и правото на търсещия човешки дух да твори и подлага на съмнение всички авторитети.” - пише уважаваният от всички форумци талантлив журналист Ламбовски. Сигурен съм че го уважават и в редакцията, особено колежките, и той често ги потупва в порив на търсене на човешкия дух отзад, но съветвам да не го прилага тоз дух по отношение на родната си майка.
А Чичо Фичо този път е на върха. Удоволствие е да го четеш (и препрочиташ) и да се гордееш, че го има във Форума.
А на необразованите ще кажа само – ислямската религия тачи в еднаква степен и сила всичките пророци от библията (от Адам до Христос - 28 на брой), а Мохаммед е само последният след тях.
07 Февруари 2006 04:14
Султане я ги изброй по ред от Адам до Тебе нъл ти си мохамед или си преди него ?!??

Редактирано от - nesnaecht на 07/2/2006 г/ 04:20:08

07 Февруари 2006 04:41
А Султана има брокен хард че нема девици при Мохабед но да не губи надежда има достатано девствени педераси.
07 Февруари 2006 04:52
Голяма личност като Йосиф Бродский едва ли би нарекъл някой си Фичо "безроден космополит", още повече, че той самият е космополит. Ако ли все пак бе забележил това мъниче, в най-добрия случай би го определил като
"нарцис - на всяка манджа мерудия".
07 Февруари 2006 05:02
"......за желанието на части от исляма за повече доминация в света". Това е положението. Статията е много вярна.....
07 Февруари 2006 05:04
Поправете ме, ако бъркам, но доколкото си спомням, ислямската религия в оригинал не допуска изобразяването на съществуващи предмети, животни, растения или хора, като твърди, че в задгробния свят тези творения ще поискат от създателя си сметка заради несъвършенството си. Оттам и арабеските - единствената декорация, допускана в джамиите. От тази гледна точка разбирам възмущението им, но защо чак сега? Мирише, та чак вони на смазан на пътя скунк (преди две седмици минах през един, колата ми вонеше два дена след четири измивания дневно). Скромна прогноза - ще запалят още едно-две посолства и представителства, без да иска ще пострада някой американски гражданин, който кротко наблюдава от тълпата, и ще дойдат канонерките. И цената на бананите ще падне с един цент.
07 Февруари 2006 05:10
Уважавам вярващите като, например аз - безбожникът, избягвам да влизам в храмовете им да ги безпокоя в молитвеното уединение. Не снимам, където молят да не се снима, дори да е просто заради "копирайта" на картичките наоколо. Уважавам същите тези вярващи като разумни хора, с които можем да разсъждаваме и спорим за света. И да се шегуваме. Никак не уважавам фанатиците. Прекаленото старание да не настъпиш някого затруднява придвижването. Пък и не е толкова важно какъв точно ще е поводът за ТСВ.
07 Февруари 2006 05:21
Я-а, Султанът фанал попа за брадата в гнева си. Виждаш ли, Султане, сам си посочил разликата - можеш и да наречеш Христос пророк без никой християнени да ти се обиди(кой от толерантност, кой от простотия, кой от незнание), обаче ако некой нарече твоя пророк "шалвар", стой та гледай!
07 Февруари 2006 05:46
“Ако датския вестник беше питал мене” ... “Позицията ми по тероризма и даже по Ирак и Иран е добре известна” и т. н. Все ярки доказателства за пръкването на нов пророк в Манхатън и не съм съгласен да се нарича "нарцис - на всяка манджа мерудия"! Това е проява на недемократичност и нетолерантност спрямо най-прогресивната религия фичизма!
07 Февруари 2006 06:02
В Топкапъ се пазят и тоягите с които са били налагани жените от харема на султана всеки петък от евнусите .

Една от карикатурите е много вярна .#6 която показва как Мохамед се опитва да спре тези които извършват самоубийствените атентати като им казва , че са свършили девиците .На всички кандидататентатори им се е казвало, че отиват в рая и там ги посреща Пророка , който им дава по дузина девственици, много злато и пр.
07 Февруари 2006 06:55
Политическият ислям е измислен от ориенталисти на британска служба с цел създаване на религиозни безредици и разцепването на Индия.


Каквото сме посели, това ще жънем. За съжаление.
07 Февруари 2006 07:12
Цуцурке, начи пророкът бил на британска служба в 622 г., кога написал Medina Charter, а?
07 Февруари 2006 07:48
Чета, чета и съм съгласен с всички.А така ми се искаше да опонирам на някого.
07 Февруари 2006 07:50
Авторе, Храстчето все пак не е Аллах. Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
07 Февруари 2006 07:55
ОиО,

ти правиш ли разлика между Ислям и политически такъв? И кой от двата типа движи протестите в момента?

А Пророкът е получил домашното си от Архангел Гавраил, ако не се лъжа...

Редактирано от - цуцурко на 07/2/2006 г/ 08:01:23

07 Февруари 2006 09:03
Поздрави за карикатуристите!
Свободното слово отново показа че е главното оръжие и защита срещу фанатизъм и престъпност!
Мекотели политици от запада и комуниста идиот Станишев скокнаха да защитават средновековните диваци!Да окуражават терористите!
"Не се присмиваите на Мохамед, казват те, защото те ще палят и убиват!
А те палят и убиват понеже мразят нашта вяра, нашият начин на живот!Те ни мразят понеже жените ни не са затворени в хареми!Те мразят нашето изкуство, наште банки, нашто благоденствие..нашта музика, ....те мразят децата ни..!
Станишев е глупак които неможе да различи кои е мирен мохамеданин (огромното мнозинство) и кои е терорист.
07 Февруари 2006 09:12
Йети ли? Колко безвкусно. А "препечатването" от страна на Бойко на точно този фрагмент — още по. Също така е и половинчато — ако му се ще, имайки се за "търсещ човешки дух", да се гъбарка с Мохамед, то нека го направи и да си понесе каквито там ще са последствията. Ако го е шубе, то нека подмине темата. Ама да ми "препечатва" и по този начин да снема отговорността от себе си е жалка постъпка. То не може хем туй-онуй, хем душата в рая.
07 Февруари 2006 09:13
Протестите, горенето на знамена и др. се подклажда.Това не е нормално реагиране.В него има някакъв бяс! Това е страшното.Естествено постъпката на датчаните е недобросъвестна, нечистоплатна а и може да е подтикната от някой който има интерес за бунтове и несигурност.Интересно ми е някой знае ли как изглежда Мохамед, след като е забранено да се изобразява.И как се определи в карикатурите, че брадатият образ е именно той? Надписа е едно а образа друго!
Аз мога да си поставя снимката и да напиша под нея , че съм Хитлер, някой ще повярва ли?
07 Февруари 2006 09:22
"Ситуация, при която в свободния свят едни символи могат да бъдат обект на осмиване - Буш, папата, Бог-Отец и патриарх Максим, докато други - не (пророка Мохамед), то лека-полека ще излезе какво - че вторите са недосегаеми, ерго - по-важни."

Разбирам да сложиш Бог-Отец и пророка Мохамед заедно, но да добавиш Буш папата и патриарх Максим!?! Можеше и баба ти Гъцка да добавиш със същата сериозност.

Тук ще спомена за един предмет който се изучава във всички бизнес университети в САЩ - International Business. Там, освен това, че разбираш защо бизнеса ти може да се срине ако на италиански парфюма ти звучи като "гъза на тъщата", се изучават и традициите и на различните народи. Глобализацията задължава фирмите и работещите в тях да наблягат все повече на изучаването на законите, религиите, традициите, политическите сили и т.н. на дадена страна. Съобразяването с реалностите направи Toyota една от най продаваните коли в САЩ. Фирмата не произвежда trucks докато големият бос от страната на изгряващото слънце не бил убеден да посети един бейзболен мач. Дотогава противник на тези камиони, той с изумление забелязва, че всички реднеци карат само такива коли. Китай пък успя да промени един от основните принципи на McDonald's - откриването на закусвални в офис учреждения.
Прилагането на тези виждания отдавна прескочи бизнес нивото. Въобще, съобразяването с културата и традициите на дадена страна, а оттам обикването и, идва с опознаването.
Аз лично не се дразня от тези карикатури, но знаейки, че мога да оскверня нещо свято за цяла общност от хора, бих се въздържал от публикуването им.
Ако пък разбера, че отсрещната страна се е засегнала - ще се извиня и толкоз! Та какво значи свобода на словото? Ето, и на мен ми се ще, (ах как ми се ще!) да попсувам някои от горните байганьофорумници, но пуста свобода на словото...
07 Февруари 2006 09:39
Ако Западът и Ислямът в момента имат полюси - това са съответно Вашингтон и Техеран . Вижте им реакциите- много показателни.В момент , когато назрява глобален сблъсък по иранския въпрос, държавният департмент осъди остро карикатурите на Мохамед. Техеран от своя страна обяви чрез най-големия си вестник , че организира конкурс за карикатури на...холокоста не на Христос/макар , че и това е ставало в Сирия , например/ а на еврейския "Бог" - бизнесът Холокост.Изводът е ясен , САЩ-Израел сътвориха блестящо активно мероприятие и набутаха европейците в блатото на омразата.А досега , благодарение на "локомотивите" на ЕС -Франция и Германия , Европа заемаше индиферентна позиция.Сега ще-не ще , ще трябва да подпомага САЩ и Израел. Техеран пък казва в открит текст кой е провокатора - Израел ! ...Ако до преди 10 дни бях убеден , че нападение над Иран не може да има , поради слабостта на Америка и пълната липса на подкрепа от Европа , сега вече не съм сигурен Явно тези , които създават войната са помислили за всичко. Винаги някаква провокация "натиска копчето" на кутията на Пандора.
07 Февруари 2006 09:46
Ако датчаните бяха питали мен ... щях да им кажа, че американците са им подготвили голем сърпрайз. И не е Фернандо, а Франсиско Писаро, чичо Фичо - как го пропусна това при бързия пробег през гугъля. Та цялата работа намирисва на ЦРУ-щина. Мюсюлманите никога не са виждали пророка, за да го разпознаят в карикатурите. Но те ще скочат и на бидон с кисело зеле, ако отдолу стои надпис. "Не" на надписите, "Да" на карикатурите. Четката е оръжието, а словото нейн пророк. Какво ги е еня нашите мюсюлмани за датските вестници. Важно е Ахмед Доган да има кво да ебе за обяд. Ако няма - тогава става страшно и изведнъж датските вестници ще станат отговорни за тази трагедия. Американците познават много добре народопсихологията на всякакви верски общности.
07 Февруари 2006 10:02
Ламбовски,

И все пак подобни карикатури бяха излишни, но реакциите са показателни. Междудругото, Муктада, целта бе в самата Европа да се разбунтуват по подобие на масовите безредици ноември месец, щото и баба знае пред посолството.
*
Сигурно Бродски щеше да ме обяви за тунеядец и безроден космополит.


Не, Фичя, грешиш. Нямаше за нищо да те обяви. Ти си си, каквото си.
07 Февруари 2006 10:06
Американците познават много добре народопсихологията на всякакви верски общности.


Американците по мое мнение са много боси точно в тази сфера. Виж израелците и донякъде англичаните са майстори в това отношение, затова и могат да си манипулират американците периодично.
07 Февруари 2006 10:25
Струва ми се, че коментарите отидоха в друга посока.
Бойко Ламбовски го е казал ясно, че тук не става въпрос за Мохамед. Той е само един символ. Тук става въпрос за това, че мюсюлманския свят е фрустриран от постоянната брутална намеса на Запада и най-вече на САЩ в неговият живот и икономика. Войната в Ирак и сегашните събития са тясно свързани.
Тук се води война, кой ще надвие и аз мисля, че тази война ще бъде дълга и изтощителна и за двете страни. Войната на цивилизациите в този момент е война между две десни идеологии, една христианска, проповядваща някакъв западен тип демокрация-която поставя брутално западните интерси и тези на САЩ напред, а другата мюсолманска проповядваща ислямски фундаментализъм. И двете идеологии с времето ще бъдат отхвърлени, като тази война ще съдейства за това.
07 Февруари 2006 10:26
Просто искам да ти кажа, че изцепките и от двете страни са инспирирани от едно и също място. Това е провокация в най-чист вид. Няма смисъл да коментираме датската школа по рисуване и чувството за естетика у един мюсюлманин. В контекста на всичко случващо се през тези години по света е ясно, че иде ред да взема да се пенсионирам. Нема защо да им работим повече. А и едва ли ми остават повече от 50-60 години живот.
07 Февруари 2006 10:27
Ислямът е наследилвраждебното забраната да се изобразява Всевишния и неговите пророци от юдаизма и от християнската ерест арианство. Това отношение се е проявило и в западноевропейското протестанство. Ние сме православни и сега медиите ни натрапват едно ново иконоборство. Вразумете се иродиви.
07 Февруари 2006 10:29
Пуснете им една обемно-детонираща авиобомба на черните ненужни некъпани хора, докато се пенявят и горят знамена. След това обяснете че там откъдето идва това има още много от същото. След това обявете по CNN че Последния Кръстоносен Поход е започнал и се въвежда квотна система: за всеки убит християнин - 10 000 черни ненужни некъпани хора, без разлика на пол, възраст, гражданство и прочие статистически подробности. За фойерверки по случай радостното събитие може да се използват ограничени ядрени удари по столиците на най-гласовитите ходжи - Иран, Сирия, Саудитска Арабия, Либия (специална промоция за нашия голям приятел Кадафи). Г-8 може да си гласува един бюджет за изграждане на нова Желязна завеса, ама тоя път както трябва, с минните полета, картечниците и бодливата тел. Междувременно навсякъде където има компактни мюсюлмански анклави се въвежда военно положение и се докарват БТР-ите, всяка проява на насилие се таксува по Квотния принцип(виж по-горе). На Сърбия, Гърция и България се дава карт-бланш да ликвидират цирея на гъза на Европа - Албания и Косово като политическо явление. Турция все пак е светска държава(хехе?) и ако иска Европейсдко членство ще мирува. На Индия се предоставя възможността да се разправи с Пакистан един път завинаги.
Този сценарий изглежда апокалиптичен, но рано или късно ще се случи - сблъсъка между цивилизациите идва, и по-добре Ние да ударим първи (за справка СунДзъ).


В етом мире много психов,
каждый пятый -ето псих,
говори со мною тихо,
может я - один из них
07 Февруари 2006 10:30
Абе този Бродски не се ли оказа, че станал информатор(т.е. доносник) на ЦРУ. Сигурно затова са му дали Нобеловата награда.
07 Февруари 2006 10:47
Ще цитирам една чужда мисъл /забравих автора/: Как бихте реагирали ако в турски вестник се появи карикатура на Левски? Свободата на словото си е свобода, ама трябва и малко деликатност!
07 Февруари 2006 10:58
Мюсюлманите са дълбоко асиметрични в отношенията ис със света.
Те се считат за богопомазани с акта на обрясването, нещо подобно и на евреите.
В Палестина по същество спорът е кой е по-богопомазан и по-правилно обрязан от Господа.

По причината, поради, която мюсюлманите сега беснеят защото им споменали Мохамеда не според техния канон, евреите беснеят, когато ги споменават не според техния канон. В Европа има забрани да се съмнява общесвеността в еврейски идеологически догми и ако нещо такова стане във кой да е европесйаки весник елате да видите какъв вой ще настане от евресйките организации и какви съденби процеси ще се почнат.

Но докато послушание и вгражданете на цензура по еврейските въпроси в Европа е постигнато вече, по мюсюлманските тепърва трябва да се изгражда и нашето демократично, модерно, либерално, търпеливо, консуматоркско и т.н. прогресивно общество след няколко вълни на ислямска истерия, поради консъуматорската си зависимост от петрола ще си свие ушите и ще цъфнем със забрана да се критикува Пророка Мохамед, КОрана и т.н. без мни най-малко това да попречи на критиката, присмеха, и изкореняването на основните християнски ценности на една все повече и повече антихристиянска Европа, Северна Америка и модерност.

Докато не се възстанови симетричност в отношенията със света ние сме осъдени на обезличаване, дегенерация и биологично изчезване.
07 Февруари 2006 10:58
Ако някой се изгаври с Левски, ще поискам оставката на шефа на ФИФА Сеп Блатер. Не може Левски да бъде третиран като някакво отборче от Подуене.
07 Февруари 2006 11:05
Точно така.
Не може някакво отборче от Подуяне да срами паметта на Левски!
Само ЦСКА!!!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД