:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,908,548
Активни 81
Страници 418
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Не знам днес кой би тръгнал да се бие за България

Според професор Милена Цанева младите са демотивирани да учат, а хуманитарното образование губи позиции
Борислав Николов
Проф. Милена Цанева
---------------

Професор Милена Цанева е изтъкнат наш литературовед, познавач на класическата българска литература, дългогодишен преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на много изследователски трудове за живота и творчеството на наши писатели. В момента работи върху книга със спомени.

---------------- Желание да съхраните части от академичната памет и обкръжение ли ви кара да пишете спомени?

- Да, така е донякъде. Наистина си събирам спомените...То е начин да съхраня както своята памет, така и паметта за хора, които отдавна не са между живите. Натъквам се на интересни неща, някои от които много забавни; ето в една тетрадка съм си записвала какво е казвала Дора Габе: "Дора Габе се спря на вратата, с бавни движения ми оправи яката на блузката и с разнежена усмивка ми каза: "Ах, Милена (а тя беше вече към 90 години), да знаете как ми се правят глупости!" А аз й отвръщам: и на мене, г-жа Габе, но няма как... Пък тя продължава: "Ето виждате ли - жени сме и ни се правят глупости! А седим с тия старчоци тук..." И се засмя..."

А веднъж, когато й поднасяха кафе, сравни миналите млади със сегашните: "Сегашните нищо не разбират... Едва ли някой вече, като го почерпите с кафе, ще ви нацелува ръката от китката до лакътя, като Боян Пенев..."

- На Дора Габе винаги й е бил младежки духът. Не е ли това доказателство, че духът е без възраст.

- Да, така е.

- С вас сме си говорили на тази тема вече. Като че човек има някаква зададена предварително духовна възраст, която е постоянна и не е свързана с физическата. Това ми хрумна, като четях Вознесенски, който казва за Пастернак: "Той винаги духом е бил като 14-годишен юноша!"

- Да, а аз ви казах, че покойният Тончо Жечев ми е споделял, че винаги се е чувствал зрял, възрастен човек. Разказвал ми е, че още на 25 г. почнали да му викат "бай Тончо". И е чувствал тази "титла" съвсем заслужена. Аз също не можех да се почувствам възрастна духом, може би затова с мъжа ми си допаднахме - и двамата сме "инфантили" (смее се. Съпругът й, професор Пенев, доктор на медицинските науки, на стари години издаде стихосбирка, посветена на жена си. Виж стихотворението).

- Кои ви гостуваха най-често освен Дора Габе?

- При татко идваха много хора. Някои по-редовно, някои по-рядко... В различни периоди, когато бях малка, идваха Ангел Каралийчев, Никола Фурнаджиев, Асен Разцветников... Най-често ни навестяваше, до края, Никола Фурнаджиев...

- Фурнаджиев какъв човек беше? Тих, експанзивен?

- През моите детски очи тогава той беше един респектиращ човек, бавен, не говореше много, но каквото кажеше, звучеше тежко и все на място. Запомнящо се. Но най-много ни гостуваше Любо Пипков, беше доста близък с татко.

- Композиторът? А той какъв беше?

- Лек, артистичен, забавен... Много чаровен всъщност! Христо Радевски също ни биваше гост. Художникът Кирил Цонев, ето този портрет на татко е от него (показва портрета на стената). Мара Цончева, Илия Бешков, Магда и Коста Петканови, идвал е Димитър Михалчев, философът, с дъщеря си Нина Михалчева, Иван Лазаров. Иван Хаджийски го помня много добре, идваше и той често по едно време... А после дойдоха младите. Групата - Валери Петров, Богомил Райнов, Павел Вежинов... Много ярко съм запомнила от онова време Богомил Райнов с брада! После той разказа, че е носил брада след гимназията съвсем за кратко, но ето - аз го помня с брада. Приличаше ми малко на Ботев - аз бях мъничка тогава, впечатлителна. Те, "младите", разбира се, не обръщаха внимание на едно дете, каквото бях... Само Валери Петров се занимаваше повече с мене и ми беше приятно. Пък си беше много, много интересно да седя сред големите.

- Не ви ли гонеха от стаята?

- Понякога ме гонеха, но общо взето, се спотайвах из ъглите и не ме забелязваха, а аз цялата бях слух... Игрите не ме привличаха толкова, колкото техните разговори.

- С какво ви привличаха тези "големи"?

- Ами... бяха много артистични! Едва ли съм разбирала разговорите им, но жестовете, интонациите - това ме впечатляваше... Помня, че към 9 часа имах и задължение да сляза долу и да заключа вратата. Възрастните слушаха Радио Лондон, а това беше забранено тогава. По-това време, през войната, съм била 10-11-годишна. Знаех, че е забранено, и внимавах.

- Имате ли памет от бомбардировките?

- Помня ги, но мен не ме беше страх. Децата нямат чувство за страх и смърт. Веднъж надникнах през прозореца и като видях тези блестящи прожектори навън, които следяха англоамериканските бомбардировачи, ми стана весело и почнах да крещя: "Колко е красиво, колко е красиво!" Мислех, че е илюминация. Но най-големите бомбардировки прекарахме извън София, на село...

- Трябва ли да се пази тази памет? Ще е интересна ли някому? Дали е нужна на бъдещето?

- За това, което правя, не зная колко ще е сполучливо. Но по принцип вярвам, че е невъзможно бъдещето без памет за миналото. Аз се занимавам с класическа литература, която е нашата памет за големи исторически периоди, и аз не мога да си представя как бих се чувствала без тази памет и като човек, и като българка.

- Има две тези за нашето образование. Че настъпи голяма беда и то рухна - и средното, и висшето. Другата теза е, че имаше криза, от която вече излизаме.

- Моята теза тогава е трета. Че не е съвсем рухвало. Но много се боя да не рухне в бъдеще. Не ми харесва, че университетите станаха толкова много. Аз самата съм работила в провинциални университети - в Бургаския например, и имах голямо желание да помогна. Но големият брой вузове води до снижаване на качеството. Прекалено много са. Някои се обслужват от едни и същи хора, които пътуват насам-натам, то не е сериозно. Равнището спада. Мисля, че 4-5 университета за малка България е предостатъчно. Бедите на образованието ни идват от това, че младежите са демотивирани да учат. И в университета, и в училищата. Всички мечтаят за чужбина, нахвърлят се да учат езици, има отлив от всичко, което не им се струва практически употребимо.

- Съгласни ли сте с обсъжданите промени в програмата по литература за училищата? Например да изпадне разказът "Ангелинка" на Елин Пелин.

- Ама това с "Ангелинка" си беше недоразумение, че влезе изобщо.

- Защо?

- Ами вкараха го само за да изхвърлят "Андрешко". Щото ни учел да не си плащаме данъците. Но като цяло интересът към хуманитарното образование спада.

- Това не е ли закономерно? Май е световна тенденция.

- На мен като литератор ми е малко мъчно. Все пак може би е необходимо. В края на краищата времената се менят. Но най-главното - поддържането на духа на един народ, литературното образование следва да изпълнява и в бъдеще.

- Много българи гледат на своята история през очите на Вазов примерно. Образите на Левски, на Паисий, на Кочо, на поп Кръстьо, нарочен от Вазов за предател, са така ярки в съзнанието, че изглеждат исторически непоклатими. Това подлежи ли на редукция?

- Вазов е "естественият народен историк". Ако не беше Вазов, щеше да има друг, но с Вазов ние сме късметлии. Както и със Захарий Стоянов. Само че интересът към класиката спада.

Аз съм от основателите на олимпиадата по литература в България. При тази олимпиада е така - децата, които получат отличен на нея, имат право без кандидатстудентски изпит да постъпят в тези университети, които им дават това право, като Софийският например. Наскоро едно от момичетата, направило най-хубавата работа, беше засипано с нашите поздравления и комплименти. Питаме я какво ще запише, а тя ни съобщи някаква техническа дисциплина в технически ВУЗ, където първото място в олимпиадата не й върши никаква работа. Питаме я защо, а тя отвръща: "Аз много обичам литературата и винаги ще си чета, но какво ще правя с такова образование?"

И е права, какво ще работи освен учителка по литература? А то е много тежка професия, пък е платена обидно ниско... Има много талантливи деца, надарени литературно, но тази професия им се вижда вече много рискована... Явно литературата ще става нещо като хоби, за по-одухотворените хора, но хляб едва ли ще дава...

- То всички учители живеят трудно. Те ли са една от главните жертви на "прехода"?

- О, аз нямам чувството, че повечето от хората живеят по-добре. Тъкмо обратното. И не само в чисто битов план, а и като поставяне на цели, като намиране на смисъл в живота... Като пътувам, особено из провинциалните градове, много е тъжно, хората нямат работа. И най-способните, пък и не само те, бягат в чужбина. Гледах скоро една статистика - само 6% от децата не мечтаят за чужбина! Не, нямам чувството, че се оправяме.

- Има индикации за някакво патриотично възраждане, дори съответните политически формации.

- Това ми е интересно. И е правилно. Харесвам го, но не и в неговите остри националистически форми. Иначе тези движения са нужни...

- Тези неща не се ли случват, когато нацията се усеща заплашена по някакъв начин?

- Точно така е! В момента е необходимо и не е случайно.

- Т. нар. "български елит" държа ли се добре по време на прехода? Оправда ли това, което се очакваше от него?

- Не съм склонна да слагам елита под общ знаменател. Политическият е едно, духовният - друго...

- Но кой се справи най-добре?

- Струва ми, че нито един всъщност. По-съм склонна да говоря за поколения. Най-старите вече нямат възможност да влияят, те излязоха от активния живот. Най-младите пък ми се струват прекалено приспособими. Не виждам хора, отдадени на някаква мисия, хора, способни на самоотверженост, подобно Вазов, подобно възрожденците.

- Днешните "Чичовци" по-рафинирани ли са от тогавашните политикани?

- Разбира се, не са така примитивни. Но и това е условно, някои не са мръднали от тогава. Уви. Може би затова младите са толкова индиферентни. По-другояче са настроени. Мислят предимно за лична реализация, не са склонни да се отдават на идеи за общо благо. Не мога да си представя, че ако се наложи, някой днес като моят чичо би тръгнал доброволец, за да се бие за България...

- То дано не се наложи...

- А, това е най-вярно, дано не се наложи.

-----каре---

Иван Пенев

* * *

НЕСЛУЧАЙНИТЕ СЛУЧАЙНОСТИ

пълнеха моя живот.

И трудех се, не чак толкова,

не капеше пот.

Тя яви се случайно, неземна,

любовта ме повлече,

какво повече искаш,

си рекох, човече?

И така нито риба, ни рак

от вихър отнесени бяхме,

в тоя свят потънал в грях

с чистота оцеляхме.

------
65
5666
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
08 Април 2006 01:20
България.. What is this!??
08 Април 2006 01:39
Как да не знаеш бе госпожа Цанева?? На първо място са Сокола и цялата му партия, както и целия електорат, след него са циганите и циганчетата, тия с камъни в ръка, след тях са политическите принцове, със Соломон Паси на чело. Симеон велики ще раздава акъл и ще плете комбини, като му дойде времето. Нали и той има толкоз имоти вече в тая държава. Разбира се всички те трябва да бъдат строени в една платена армия, американски тип и да е под мъдрото ръководство на Първанов, нали ДПС- то са най- вече негови хора. Между в прочем за успеха на битката ще лобират такива международни мошенници, каквито са цанени многократно от Миленчо Велчев. Както виждаш кохортата е внушителна и за по- голяма сигурност ще си викнем инструктори от Турция. В тях можем да имаме пълно и съвсем сляпо доверие. И най- важното е ако се наложи ще се бием и с руснаците. Те са ни най- големите врагове. Това, което не направихме и когато бяхме с Хитлер и Мусолини , сега ще го направим с нашия Голям брат.

08 Април 2006 01:54
Тази баба що не я пратят в заслужен отдих? Отдавна и е време да се пенсионира. Много ми е 4удно, тя не усеща ли, 4е на фона на днешните проблеми и сьбития е направо смешна, като баба на плажа с розови гащи до коленете. Хайде да ходи при Дора Бабе, пардон, Габе.
08 Април 2006 02:35
"Според професор Милена Цанева младите са демотивирани да учат"
Бабата изобщо не е права. Тези, които смятат да останат в ко4ината, не у4ат. Но тези, които искат да излязат по белия свят, им се пръска главата от у4ене. Защото там по друг на4ин не става, иска се квалифицирана работа.
А, разбира се, не у4ат такива тъпотии като "Андрешко" и "Ангелинка".
08 Април 2006 04:10
То пък каква ли е толкова интересно в тази Ангелинка! Засрамил се, повърнал се и избягал при овцете! Седи си при овцете! Упражнявай се на овцете, докато ти мине срама! Срамота е, даскалите да карат зрели хора, които отдавна не ги е срам, да анализират тази овчарска история, с действащи лица- Ангелинка, младото овчарче и стадото овце. Интригата се върти в този триъгълник, но тя не е актуална. Защо трябва да караме младите да лицемерничат?
Хайде де, срам! Срам ни е... да кажем снощи какво правихме...
08 Април 2006 07:18
Литературни глупории!..Промиване на мозъци!
Скука до Бога....Губене на време за учащите..
Лъжи и пропаганда..
Затова така възпитаните българи с право се считат за най простият народ в Европа.Затова бършат подове и мият чинии на Запад!
Но лек има:
1.Всичките "литератури" и "поезии" от комунистическо време да се изхвърлят в най близкото бунище..
2.Всички "поети" и "литератори" от комунизъма да се натирят
в наи близката родопска махала до края на живота им.

08 Април 2006 07:23
"Затова така възпитаните българи с право се считат за най простият народ в Европа.Затова бършат подове и мият чинии на Запад!"
Всеки съди по себе си..
08 Април 2006 08:58
FL, ако българите не са уважавани от чужденците, то е защото сами себе си не уважаме.
Едни мои познати бяха в Англия 1 г. (не като емигранти). Детето им беше с тях. На 1 март майката направила мартенички и попитала учителя дали може да подари по една мартеничка на децата от класа като обяснила колко стар е този празник, каква е символиката на мартеничките. Учителят разрешил и казал на учениците си, че народ, който пази традициите си заслужава да бъде уважаван.
Ти си направи сам изводите.
08 Април 2006 09:18
А аз много си оби4ах 4асовете по литература. Понеже в 4асовете по математика, физика, химия и т.н. главата ти трябва да работи. А в 4ас по литература - отдих и тихи игри (ве4е писах за заровете). 4е и ако ни хванеха "в стъпка", математикът и физи4ката се втурваха да ни спасяват. Рай!
08 Април 2006 09:57
Да прощава професорката, но именно тя с нейните постмодернистко-психоаналитични анализи накара стотици студенти да намразят българската литература.
08 Април 2006 10:30
Необходим е също така нов прочит на българската литература за ширещата се маса интелектуалци.

Значението например на Паисиевата История за българското Възраждане и в частност за българската литература (в нейната художествена и научна експликация) е наистина фундаментално, тъй като в нея пределно конкретно и недвусмислено е формулиран нравственият императив на българския интелектуалец - "Преписвайте, братя!"

Аз самият смятам за 24 май да преиздам История славяноболгарская... На шльокавица.
08 Април 2006 11:35
За да може да дръпне бързо напред в обединена просперираща Европа България вопиющо се нуждае от повече уманитари.
08 Април 2006 11:44
ВВВето каза че народ който си пази традициите трябва да е уважаван !
Със едно голямо НО - защото трябва да ги познаваш че тогава да ги пазиш тия традиции ! А в БГ има само една традиция която лудо пазим
Да гласуваме за глупаци ! Е тая традиция не я понасям но се трае все още !
08 Април 2006 11:54
Пък на мене интервюто ми хареса. Има много вярно в това, което казва момичето - чудесно е, децата да обичат литературата и да четат... Добре е и да имат прагматичен подход към живота. За да станат добри поети и писатели не е абсолютно необходимо да имат филологическо образование, в началото някои пишат между другото, други започват по-късно. Въпрос на талант и призвание.
08 Април 2006 11:54
Вместо да се чете или слуша възрастната дама, достатъчно е да се прилагат тезисите на FL-ьонгата и двойкаджията УСА2_2. Ще цъфнем и вържем, а в Западна Европа и САЩ ще има излишък на бели висшисти - миячи и разносвачи на пици.
08 Април 2006 12:33
Менти, пресилваш премного май.
Ако ти беше живял по тези земи по времето на Паисий едва ли щеше да четеш Волф и Суарес. Просто нито езика им щеше да знаеш, нито щеше да имаш Амазон, та да си ги купиш
08 Април 2006 12:47
Архимане,
Докато си още сънен или махмурлия и всичко ти е все едно (слято и неразчленено), по-добре не пиши, че само се излагаш. Като почнеш малко от малко да различаваш - примерно Милена Цанева от Милена Кирова - тогава дращи.
08 Април 2006 12:58
Да се бият циганите - те имат какво да пазят- всичките си облаги от НОВАТА НИ ДЕМОКРАТИЧНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ! Както и да пазят Ивана и Догана -тези ценители на всичко НЕБЪЛГАРСКО И НЕРОДНО!!!
08 Април 2006 12:59
...FL ...
...дори аз старият комунист...
...всяко време с времето си...
08 Април 2006 14:08
България е много красива страна, но българските политици искат да унищожат народа си!
08 Април 2006 14:22
Д-р Торморзов, залагам 20 ст., че архито е имал предвид хименно г-жата Цанева и въобще не знае коя е едноименната Кирова. Независимо от което архито е прав
Много е далеч от реалността тая женица, а за тъпото заглавие на интервюто да не говорим въобще.
08 Април 2006 15:45
Тая дама що не отиде да види колко университета има в Гърция?
Искам да знам до кога в българските у-ща и университети ще се влиза с разработването на теми и отговори на литературни ?-си.
В Англия например, имаш възможност да завършиш "Големите надежди" на Дикенс както ти си решиш или да напишеш есе "За предимствата и недостатъците от полуфабрикатите" или" Бихте ли станали учител, днес?".
В БГ все още никой не изисква от децата да изказват мнението си мотивирано, а да ги научат на толерантност и търпимост-е като"висш пилотаж" за българските даскали.
Когато синът ми беше на 6 години, по англииската с-ма започнаха да учат дроби по най-елементарен начин със знамето на Франция и кръгчето , на което трябваше едната половина да оцветят в син, а другата в червен цвят.
Връщам се в БГ и отивам при една моя позната учителка/около 32-34 годишна/, за да и предоставя методиката , а тя без да обърне никакво внимание ми заяви, че не може да използва предоставените материали, защото ако доидел инспектор на посещение щял да я уволни.

08 Април 2006 16:15
Това не е "тая дама", а един от най-добрите литературни критици на България.Тя е също така е даскал в най-добрия смисъл на думата, защото като преподавател по нова българска литература в СУ е просветила хилади млади хора.А що се отнася до методиката и френското знаме , тук забравяме добрия тон и казваме :"Що не си избършеш г..а с тях."Толкова сме прости , че чак се гордеем с това.

08 Април 2006 16:38
тази престаряла девоика да не е дъщеря или нещо подобно на академик георги цанев, един от тези , които направиха шаблони за възприемането на литературата ? маи е доста млада да му е дъщеря?
08 Април 2006 17:38
RAY,
palamuda2 добре го е казал...
Дано го разберете...
08 Април 2006 17:49
RAY,
зная, че за по-глупавите(не използвам по-силна дума, за да няма бан) няма почивен ден! Почивайте си и пишете моля само в делници!

Редактирано от - baj_michal на 08/04/2006 г/ 17:50:36

08 Април 2006 17:53
ти като искаш върви се бии баби4ко.
никои няма да те последва зашото се борим за мир и разоръжаване. младите искат да живеят в труд и у4ение, в жизнерадост и дръзновение а не да умират за някакви си родини-мащехи.
08 Април 2006 18:33
АЗ
08 Април 2006 19:13
Аз всеки ден се опитвам да направя нещо за България.
Може да е малко, но е постоянно.
Лошото е, че хората са обезверени и не вярват на никого!
И си мислят, че някой наготово ще им снесе "демокрацията", която ще им е удобна!
Има и добри закони, които никой не спазва.
Влезте във влак и се опитайте да си намерите местенце за непушач. Няма да намерите! Ще сте принудени да търпите някой пушач защото така му било удобно.
Така е и в административните сгради. Защо не изберат шефове, които не пушат? Щом не могат да се справят с един вреден навик как се справят с по-големи трудности?!
Погледнете шума около нас! Навсякъде се носи на високи обороти чалга, особено в леките коли! На някой да му пука, че не всички обичат тази музика?
Мога да ви дам безброй примери от този род.
Хората не искат промяна! Искат светът да се промени САМ и то така, както те си го представят!
Което никога няма да стане!
08 Април 2006 19:14
Re Palamuda2,
колко жалко, че българските деца трябва да бъдат обучавани от закостенели и озлобели даскалици като тебе.
Искам да ти кажа, че пак според англииската с-ма на обучение , в името на ДЕТЕТО, а не на даскала, всяка година от 1-ви до 4-ти клас, се сменя преподавателят, за да му се даде шанс да се изяви максимално най-добре и прояви адаптивни си способности.
А затова, че децата нямат и понятие какво е средно аритметично и трудно се ориентират при правенето на диаграми и разчитането им просто няма какво да коментираме.Според един доцент по математика, това се дължало на факта, че статистика се учила в 11 клас /и то по желание?/.
И понеже децата , /пак по англииската с-ма/ учиха за SOLAR SYSTEM на 9 години, тяхната"невежа"учителка им даде за домашно да съставят изречение от думи започващи с буквата на всяка планета по ред на подреждане, като например:

" My Very Energetic Mother Just Sucked Up Nine Planets "

Да знаеш, че аз като родител смятам, че и 400-те лева месечно са ти много и ако на есен те съкратят/виж "Стандарт"/, ще бъде добре за децата!


08 Април 2006 19:17
Често битките не са на бранното поле, а в полета на идеите и словото.
Рано или късно, все пак ще се наложи да се преброяваме.
08 Април 2006 19:36
До Паламуда 2:

Ти про4ете окон4ателно просъдата на баби4ката. Какво е това 4удо "литературен критик"? Някой екземпляр, който не може да напише една , дори калпава, книга, но се смята за способен да критикува другите, които пишат. Странно, но в нормалния нау4ен свят такова 4удо няма. За да ти дадат право да си реферее на нау4ни статии, сам трябва да си написал много, и то свестни статии. Но явно в литературата може. Та като познаваш бабата, кажи: колко книги (но не с литературна критика) е написала бабата?
08 Април 2006 19:47
Тормоз,

Как така позна, че бях снощен? Още ме цепи главата. Уф, пардон, чак сега погледнах снимката и загрях, че не била онази чорлавата фройдистка, а бабата със същото име. Е, случва се. Каквото и да кажеш за тези женоря, все ще е вярно.
*
Днес ми попадна в библиотеката някакъв бюлетин за София с интервю на Деян Енев. Поне 10 пъти се оплаква, че бил беден. Ами спри цигарите и ракията бе, приятелю!
08 Април 2006 20:31
Касателно математическото обучение има официален документ - изследване на PISA. В последната класация от 2003 в раздел "математически способности" подреждането е както следва:
1. Финландия
2. Корея
3. Холандия
...
10. Чехия
13. Франция ( тея с байрачетата)
18. Словакия
24. САЩ

От което следва извода че прехласващите се пред английското математическо обучение са "Кажи, баба, "Тенкю!" "
08 Април 2006 20:50
До RAY ,

Казах, че простаците нямат почивен ден! Аре отивай и почивай! palamuda2 го е казал точно .

USA не знам колко-колко също трябва да почива.

Като не познавате някого, що ви трябва да дрънкате по негов адрес бре игнорентини?

RAY от утре освен английската система, започни да рекламираш и Космодиск във форума
08 Април 2006 21:55
Та повтарям: колко книги (но не с литературна критика) е написала бабата? Ако са пове4е от 0, вземам си думите обратно.
08 Април 2006 22:24
Смислено интервю, споделени са няколко важни неща за образованието, а това е от което г-жата разбира доста. Среването на българското образование беше целенасочена акция на ционизма в лицето на циониста Сорос, за да превърнат много читавия български народ в лесно манипулируемо стадо като янките. Това е едно от най-тежките престъпления срещу нацията и държавата на помиярите от политическата "класа", те обслужиха Сорос.
Гледам и не се изненадвам, че агитпропчетата на чичо Шмуел активно са дрискали под интервюто, докачили са се за кърмилеца си циониста. Мръсна гад!
08 Април 2006 22:35
горката ангелинка е прелестен разказ, обсъждан милиони пъти. и шекспирово произведение няма да издържи толкова `литературни анализи`. същото се отнася и за маминото детенце, което при първо четене забавлява и поучава всички деца, но след предъвкване в продължение на един цял срок...
08 Април 2006 23:21
Властта дезертира, само добър парламент ще промени България, смята генералът
Б. Борисов: Предоговаряне и референдум за АЕЦ
!
В."МОНИТОР"-09.04.2006

Кабинетът спешно да започне преговори с ЕС за отлагане на затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", поиска столичният кмет Бойко Борисов. "Ако трябва, веднага да се направи един референдум", каза градоначалникът пред "Дарик". Той разкри, че държавата е дала общо около 25 млн. лв., за да подготви обществото за влизането в евросъюза, а само 5 млн. от тях щели да стигнат за допитване до народа.
"И когато следващият министър на енергетиката или следващият премиер отиде в Брюксел, ще каже: "Моят суверен, българският народ, не желае при тези условия" и тогава те ще се съобразят", смята градоначалникът. Той разкритикува енергийния министър Румен Овчаров, че е бил пръв поддръжник на предоговарянето по време на предизборната кампания и че със снимки от чужбина властта няма да излъже хората, че прави нещо за тях. "И искам на тези, които се изживяват като такива политици и казват, че аз говоря просто, защото народът е прост и само заради това ме разбирал, искам да им кажа, че ние, простите, си задаваме този прост въпрос - откъде ще компенсираме догодина тези пари и как ще се справим, като се вдигне и цената на тока", запита Борисов.
Той нападна и управляващата коалиция за това, че само за година докарала България дотам, че да й се подиграват в Европа, а зад нас вече да е само Албания...
..................................
"АТАКА-А-А-А-А-А!...
...................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
08 Април 2006 23:57
paragraph39.
Ясно е, че Бойко чете форума...
09 Април 2006 00:02
НЯМА лошо! Нека чете Бат` Бойко, че да почне/дано?!/ и да ПРОУМЯВА за какво става въпрос!!!
Само "АТАКА" ще извади България от батака!!!
16 ГОДИНИ СТИГАТ!
"АТАКА-А-А-А-А!..."...
09 Април 2006 00:20
Бот, приятели от вестника, имало е моменти, когато наивно съм се чудел защо не му триете спама на този Параграф. Ама после се сещам, че подобни въпроси просто нямат отговор.
09 Април 2006 00:33
Франция премахва спорния трудов закон
В. "СТАНДАРТ"-09.04.2006
ПАРИЖ. Френското правителство и протестиращите се споразумяха да се замени скандалният закон за първо назначение, предизвикал масови протести в страната, предаде АФП. Въпросният закон ощетяваше младежите под 26 г., като позволяваше на работодателите по-лесно да ги уволняват. Комисия от двете камари на парламента и представители на 19 профсъюза и студентски организации се разбраха да се подготви в най-кратък срок нов вариант на закона, който да бъде представен на правителството.
09 Април 2006 00:36
FELIX,
НЕ се чуди, а ЧЕТИ!!!
................................
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
................................
ЯСЕН ЛИ СЪМ?!?

09 Април 2006 00:44
FENIX,
Освен това, имаш Правото и Възможността да натиснеш върху бутона "Скрий" под моя форумен ник и да НЕ четеш "спамовете" ми- щом те дразнят или НЕ искаш да оцениш труда ми да търся и да РАЗПРОСТРАНЯВАМ Информация тук!!! КАЗАХ!
09 Април 2006 00:57
"Като не познавате някого, що ви трябва да дрънкате по негов адрес "
Интересно ми е колко от политиците, или артистите, или спортистите познаваш ли4но, т.т. изял си поне 1кг сол с тях? Ама говориш за тях, нали? А 4е тази баба е вятър и мъгла и стар4еска деменция се вижда и от самолет.
Та защо никой не ми отговори за нейната книга?
09 Април 2006 01:48
Ето, отговарям ти, та дано мирясаш.
Професор Цанева не е написала нито една литературнокритическа книга. Просто защото тя е литературен историк и съответно е посветила основната част от времето си на изследвания на творчеството на Иван Вазов и най-добрите анализи на основни негови творби все още са нейни. Свършила е и огромна работа по издаването на събраните съчинения на Вазов (22 тома).
Не страда ни най-малко от старческа деменция, скоро я слушах на представяне на една книга - дай боже, на тая възраст всички да сме толкова с акъла си, колкото нея.
Някакви въпроси още да те терзаят?
09 Април 2006 03:02
.
09 Април 2006 03:09
След като ми каза, 4е не е написала НИКАКВА книга, нямам пове4е въпроси относно баб4ето.
На времето имаше образи, които се занимаваха с история на физиката, понеже бяха некадърни да се проявят в която и да е област на физиката. Познавам и друга дама с лекарска диплома, която има тема на дисертацията си: "Здравеопазването по времето на Ал. Стамболийски". Та не ми е 4удно 4е баб4ето цял живот се занимава с Вазов. И виж разликата: Вазов е написал произведения за цели 22 тома! Дълбок поклон! А дамата за целия си живот не е написала нито една книга. Дълбок смях!
Оба4е искам да ми обясниш нещо: за какво служат литературните критици? Защото как се пише една книга: писателят смята, 4е има ценни мисли и идеи, които трябва да сподели с 4ове4еството. Пише книга, в която разкрива и обяснява тези идеи. 4итателят 4ете книгата и се информира за идеите. Какво прави литературният критик? Къде му е мястото?
09 Април 2006 11:26
Задачата на литературния критик е да определи кой е лирическият герой в книгата и какво е искал да ни каже.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД