:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,891,567
Активни 75
Страници 8,039
За един ден 1,302,066
Репортаж

Гърло, Ребро и Европата...

Селяните от Трънско-Брезнишкия край ще влязат в Европа с носталгията си по миналото
Такава е перспективата със или без ЕС....
Ако си мислите, че пътят към ЕС минава задължително по магистрала, дълбоко се лъжете. Може и по четвъртокласен път.

Достатъчно е да посетите брезнишкото Гърло - едно от селата ни, които могат да впечатлят единствено с името си и с неповторимата си природа. До такова село се стига само ако объркаш пътя и ти свърши бензинът.

Нашето Гърло се намира между Брезник и Трън в един колкото див, толкова и спокоен край. Нищо не се случва, защото няма кой да го случи - по официална статистика тук живеят 59 души, на практика - около 30. Повечето са пенсионери, а който не е или е кметски наместник, или магазинер. Или помощник на кметския наместник, или такъв на магазинера... Други служби в Гърло няма.

Както София обаче си има Джефри ван Орден, така и Гърло си има... Франсина Беселинг. Тя също е холандка, идва от ЕС, но за разлика от сънародника си не се занимава с доклади за България, а развива бизнес. Истина е - в бедното и затънтено Гърло една холандка строи конеферма. Заселила се е тук, смята да печели и да се радва на живота.Франсина и Гърло - тези два паралелни свята,са емблема на битовата интеграция, течаща от доста време под политическите и държавни върхове. От една страна, местните разказват как техните внуци, след като не намерили работа в Перник и София, се втурнали в пустия ЕС. Там работели много, печелили много, но и харчели много... От другата страна е Франсина, една доволна средностатистическа европейка, която идва тук преди четири години на ски, харесва планината и си купува къща. Пренася в Гърло страстта си да отглежда расови коне и намира новата си родина тук.

Това преселение на народите не минава без съмнения и подозрения. В конюшната на Франсина е чистичко, подредено, ухае на свежо, сякаш вътре не се рине тор, а се произвежда парфюмерия... Пред всяко конче има табелка, ня която са описани вида му, възрастта му, режима на хранене... На пръв поглед щастието, което тя си изгражда тук, би трябвало да се допълва от ентусиазма на местните хора. Да, ама не. "Абе, прави нещо Франсината, прави.. Ама знаеш ли, тая работа с Европата е като война без бомби - ей такова е положението", почти ни се скарва 72-годишният Огнян Йосифов.Старикът негодува от факта,че преди да вдигне новото стопанство, "Франсината" разрушава старото. Група цигани и в момента къртят тухлите на една от сградите, която холандката събаря. Дядо Огнян знае, че новото ще е по-хубаво. Ама и старото не е било лошо, само дето вече го няма. "К'во беше преди, ей! Що краварници беха горе, що млеко имаше... Сега е ужас, всичко се разваля. И що чужденци требва да идват? Ние сами не можем ли", пита човекът.

Малко по-късно признава, че май наистина сами не можем. То краварниците от 15 години буренеят. И "Франсината" е най-малко виновна. "Абе, гледам аз телевизора, гледам, ама само се ядосвам. Много се краде, ша знайш, и то отгоре нанадоле върви тая работа", реди дядо Огнян. И дава май най-точното обяснение, за което и Иван Костов не се сеща: "Ние, момче, май толкова си можем".

За едно нещо 72-годишният бай Огнян, който 40 години е карал камион в Трънско, и близо два пъти по-младата от него Франсина, която в Холандия е имала конете само за хоби, са на едно мнение. То е, че в ЕС хич няма да ни е леко. "Не вярвам да се оправим, ние не сме за оправяне. Голи и боси сме, изтървахме му края", категоричен е бай Огнян. Същото мисли и Франсина. "Няма да ви е по силите да живеете в ЕС. Там има много регулации, цените ще скочат, ще ви трябват доста пари. Веднага нищо няма да стане", твърди холандката.

Още щом дошла в България, тя доловилаголемите очаквания от ЕСНо не толкова от хората, които вече са край нея, а от политиците и медиите. "Мислите, че целият свят ще се изсипе тук, богаташи ще наемат под наем, а вие ще печелите. Нищо такова няма да стане. Инфраструктурата ви е много лоша, възможна е инфлация. Хората ще бъдат много разочаровани", предупреждава Франсина.

Холандката смята да остане тук завинаги. Заради чудната природа даже е препоръчала България на приятелско семейство, което току-що е получило виза и също си е купило къща.

Природата я има и в съседното село - Ребро, но пък я няма Франсина, което се разбира веднага щом минеш първата къща. "Тука, синко, само щъркелите свиват гнездо", посреща ни Васил Славов. "Ако някой паралия беше дошъл и пътя можеха да оправят, и младите да се върнат", тъгува столетникът. Всъщност хем твърди, че е минал стоте, хем, че е роден 19-а година. Сметката малко не излиза, ама бай Васил е упорит. "Оставете го, търси за какво да приказва с хората, иначе трябва с бастуна да си говори", обясняват комшиите.

Ребро също е емблема - нанесвършения български преходСелото е било изостанало и по времето на комунизма, но през демокрацията съвсем закъсва. Автобусите не минават, частници съсипват стопанството, единствените фамилии, които не забягват, са няколко цигански, а училище има в другото село...

"Чакаме фондовете, дано от тях дойде нещо", казва кметският наместник Офелия Арсова. Тя обаче дава и едно друго тълкувание на недоимъка - "хората отвикнаха да работят...". От друга страна, за съселяните й евроинтеграцията няма голямо значение за нейните съселяни. "Хората се интересуват от пенсиите. Ако ЕС им ги вдигне, ще са доволни. Ама няма да стане", описва местната психология Богданова.

79-годишната Божурка Григорова живее в село Кривонос - където пътят буквално свършва в горите. "Знаете ли, ние бехме у Европа. 22-ма човека живеехме в къщата, пасахме овци, кози, живеехме задружно. Сега тая работа не я разбирам", казва Божурка и отива да храни животните, без които е за никъде. Ама и за младите не е много обнадеждена. "Децата са у града.Сбор правихме в неделя,дойдоха, постояха... Ама за мотиката не се хванаха", смее се жената.

Кривонос си няма ни телефон, ни автобус, хляб носят два пъти в седмицата.. Има всичко на всичко около 20 овце и 5-има жители. Един от тях е Методи Найденов. "Не ми се верва ЕС да ги оправи тези работи. Щото нашите управници и мафията така са се вързали, че хем не могат да се оправят, хем и не искат", ръкомаха със секирата Методи. Държи я здраво и сече сливата в двора. "Е, гледай - изсекоха гората, за нас не остана. Ние трябва да сечем дърветата, дето бащите ни са садили", разправя 74-годишният мъж и си спомня за прекараната канализация по времето на комунизма, за пълното с войници поделение малко по-нагоре, за цистерните с мляко... Пък сега само един параклис има в Кривонос, хубав, спретнат, вдигнат от човек с фирмичка, но пък... поп не идвал по тези места. "И едно време не идваше, ама бехме доволни. Не бехме богати, но за всеки имаше по-малко", неразубедим е бай Методи.

"Значи ще се оправим, когато ЕС построи комунизма", шегува се екипът на "Сега". "Виж к'во, мойто момче. Гледай тоя пущинак и знай, че беха стада, жито, млеко, работеше се, чудеса.... Аз не съм много компетентен (бай Методи бавно и важно казва тази дума), ама объркахме работата, дето скъсахме със Съюза (няма предвид Европейския, а Съветския)... Преди имаше за всички, а сега има само за отделни хора. Ей т`ва е", скарва ни се бай Методи. И се чуди на акъла на гражданите, че уж много четат и знаят, ама не проумяват тия прости истини.

Това ще занесат в ЕС хората от този дивен Трънско-Брезнишки край - едните, на които нищо друго не им остава - шегата, вторите - едновременно носталгията и недоверието към новото, а всички - спомена.

Ей т`ва е.
 В конюшната на Франсина Беселинг е чисто и подредено. Местните обаче съжаляват, че демокрацията е разрушила всичко.
Снимки: Борислав Николов
72-годишният бай Огнян Йосифов разчита на овцете си, а не на ЕС.
14
5678
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
21 Май 2006 21:46Много се краде, ша знайш, и то отгоре нанадоле върви тая работа
21 Май 2006 23:01
Vox populi - vox dei

Patilanec
22 Май 2006 00:24
Уви, така стоят нещата.
Не сме май много за Западноевропейския Съюз ние...ама пък като няма друг...
22 Май 2006 02:49
много добре прави човечеца на снимката като разчита на себе си и на овцете. Колкото повече българи могат да разчитат на себе си , а не милостта на държавата, чиновниците от общината, здравната каса и социалните грижи, псевдополитици, еврокредити и програми за усвояване, възможности за крадене, царски чешмички и николай чудотворец, толкова по-бързо ще се оправим.

22 Май 2006 05:01
Тоя Бай Огнян има повече акъл под шапката си отколкото цялото ни правителство. Ама кой го слуша него.
22 Май 2006 07:44
Добра статия.....
22 Май 2006 13:20
Прави сте, колеги!
И много ми се иска да си спомняме за тази статия когато някой умник започне пак да ни разправя колко тъп и глупав бил българския народ...
22 Май 2006 13:37
Наскоро минах през този край... Каква мизерия - къщите неизмазани, купове боклуци навсякъде, нивите в бурени. Те толкова мързел и по Македонско няма.
22 Май 2006 13:44
Остава отворен въпросът: по българска линия ли сме си такива крадци или по славянска ?!?
22 Май 2006 15:13
В този район има едно село, което също заслужава внимание. С.Страцимировци.
22 Май 2006 21:08
..хм, пък аз все си мислех, че се казваше бай Гошо и садеше доматий...
22 Май 2006 21:43
Поредната непроверена история във вестника - Джефри ван Опдън е англичанин, бивш високопоставен военен, европейски депута, отговарящ за България по време на присъединителния процес, а не е никакъв холандски сънародник на госпожата от село Гърло. Ако недоучилият автор не го знае, какво правят в редакцията на вестник "Сега"? Иначе историята за селата е в голяма степен вярна, но какво от това!?
22 Май 2006 23:08
Естествено!

Geoffrey van Orden MBE (born April 10, 1945 in Waterlooville, Hampshire) is a British politician, and Member of the European Parliament for the East of England region for the Conservative Party. He was first elected to the European Parliament in 1999.

He used to be a brigadier in the British Army and is a member of the Countryside Alliance and the International Institute for Strategic Studies.

He has 3 daughters. Selina van Orden was a student at Edinburgh University.
30 Март 2009 13:44
Baba mi e rodena v selo Krivonos.vsqko lqto idvaxa deca, roditeli, ima6e xubavi subori, a sega vsi4ko, kato 4e li zapustq vuv vremeto, a tam e mnogo krasivo, no kakvo ot tova, kato nikoi s ni6to ne pomaga na seloto.edno vreme do stariq manastir e imalo ne6to kato pochivna stanciq, a sega vsi4ko e ruini, stopanstvoto zapostq, ku6tite...dori i na6ata ku6ta .mnogo e tujno, 4e tova krasivo selo zamira...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД