:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,748,770
Активни 187
Страници 20,693
За един ден 1,302,066

Село готви блокада в защита на „Натура 2000”

Сред множеството врагове екомрежата "Натура 2000" от вчера се сдоби и със свои защитници по морето. Жителите на варненското село Казашко се канят да организират гражданско неподчинение в подкрепа на екомрежата. Хората ще протестират срещу намерението на варненската община да премести в селото порт Варна-изток. Землището е защитена зона, която ще влезе в „Натура 2000", а хората не искат и да чуят складовете на порта да опрат в къщите им. Те са готови да блокират пътя Варна-София и да потърсят помощ от президента, ако местната власт не спре с опитите да изкара селото от екомрежата.

„Не искаме някой да взема решение вместо нас за бъдещето на децата ни", негодуват жителите в отворено писмо до медиите. Въпреки това конфликтът назрява, защото общината няма никакво намерение да отстъпи. Според специалисти северният бряг на Варненското езеро е най-подходящ за пристанище, защото дълбочината е голяма, а мъглите са рядкост.
10
2063
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
09 Декември 2006 01:57
Това ли село беше известно, че е основано от казаци? Потомци на останали в България след Русо-турската война от 1877-78 казаци ли са или на бягащата от погромите на болшевишката революция бяла гвардия?
09 Декември 2006 05:23
Това са казаци некрасовци, староверци, наричани и липованци. Избягали са от Русия по време на разкола при Петър Велики и имат села по делтата на Дунава и у нас до Варна и в Силистренско. Те са рибари, в старо време Варненското езеро било сладководно и пълно с риба и раци. Ходят и досега да ловят и в долното течение на Камчия. Имат църква с тръстиков покрив. Това е малко село, около 400 души. Старите са с бради.
*
Приказките за пристанище в Казашко са новост за мене - досега казваха, че порт Варна изток ще се разширява по езерото в западната част на града под сегашната складова база на порт Варна, и по западната част на острова. На картата се вижда - там си има естествен басейн, два пъти по-голям от стария. Стария басейн източно от мол А да се използва за туризъм - круизи и яхти, и може за изложения и спортове в старите складове, както става в старите пристанища по света. Това е добра идея и трябва да стане. Порт Варна изток сега е в центъра на града, непосредствено до плажа и Морската градина.
*
Иначе близо до с. Казашко и сега има Леспорт - пристанище за дървен материал и пристанището за въглища на ТЕЦ Варна. Казашко е във Варненска община, близо до промишлена зона и до летището и през него минава жп линията за София, не е курортно място, но хубаво ще е да има резерват за птици и някаква рибарско-казашка атракция, да привлича много руски туристи. Може да се включи в маршрут за еднодневна екскурзия заедно с халколитния некропол, Побитите камъни, девненските извори и музеи.
09 Декември 2006 10:39
В средата на 90-те мутрите изкупиха за луди пари земите на Казашко щото се чуваше, че там може да се прави завод с нов кей. Даже май тръгнаха да правят захарен завод. Започнаха да копаят през тръстиките и екологичните НПО дигнаха вой, всичко спря.
Сега тези горещи земи отново си търсят печалбата. А и очевидно, че държавен контрол няма в нищо. Щом се копаят дюни на плажа, какво ще ги спрат някакви тръстики.
Поздрав за Гражданите от село Казашко
09 Декември 2006 15:29
Поздрав и от мене,
трябва повече хора по света да са с гражданското съзнание на тези селяни.
09 Декември 2006 19:06
Да, пристанището за меласа, за което се говореше от Татово време още. Засега меласа се стоварва и на нефтения терминал.
*
на Гугъл - maps, като се напише varna bulgaria и се щракне satellite се вижда добре Казашко. Тегли се перпендикуляр надолу от средата на летището (ясно се вижда в горния десен ъгъл) и дето стигне до езерото, на една издатина, е Казашко. Вляво от него има заливче с ограден пристан, и на около километър и половина (има мащаб) на запад е Леспорт - правоъгълната издатина. Може да се приближава до невероятни подробности. За съжаление източната половина на града не може още, но Златните пясъци са също снимани отблизо.
*
Досега се чуваше, че новия порт Варна изток ще е в най-североизточния край на езерото, очертан от природата като ъглест пристанищен басейн - от сегашната складова база до западния край на острова, дето да са новия контейнерен и ро-ро терминал click here. Такъв бил и първият план за пристанището от 19 в. от един английски инженер, но като по-скъп бил заменен със сегашния.
*
Между летището и Казашко е голямото село Тополи и вляво от него са новите гробища.

Редактирано от - Чичо Фичо на 09/12/2006 г/ 20:25:24

10 Декември 2006 14:56
А бе дъл не може да ги накараме някак да сложат по-добра снимка на Варна у Гугъля?
Търсих линк, обратна връзка, че да пиша, ма няма. Пък и - харизан кон, не върви да се парадира много.
Явно трябва с връзки някак...
Фичо, сигур твои хора ще да са, кажи им там, хубав град, рОден на много форумци от в. "СЕГА", дано са засрамят и турят едно фото по-така, да си гледаме града от ближе?
10 Декември 2006 15:23
Може да се гледа съвсем отблизо западната част на града, вляво от линията корабостроителницата - пл. Лаврентий - автогарата - кв. Победа, също и Златните от сп. Писател нагоре. Виждат се ясно самолетите на летището, отделните къщи, дървета, лодки и леки коли. Надявам се скоро всичко да може. За да приближиш, натисни плюсчето горе вляво или дабъл-кликни където искаш. Картината може да се хваща и дърпа като в ПДФ - с левия бутон.
10 Декември 2006 15:55
То тъй де, отляво се види добре заради летище Варна, отдясно - зарад летище Балчик, а посредата като няма стратегически обекти - няма да можем да гледаме.

А за езерото - мисля, че и съществуващите кейове в него са пре-много. Пристанище Варна има нисък оборот. От години Констанца е поела главните потоци за средна източна Европа (много пари се наляха там), а Иличовск - за на север. И порт Бургас много се разви. Може да е за добро, че порт Варна изостана.
Урбанисти са ми казвали, че Варненскло-белославското езеро има уникален рекреационен капацитет, за нестандартен, върхов туризъм. Като дължина, защитеност, близост (напрактика почва от центъра на града), всякакви водни спортове и забавления. В съчетание с едно подходящо развитие на острова - става едно бижу.
10 Декември 2006 16:00
Я да спомена аз, за в секи случай, че в село Каменар, на север от града Варна, ИМА СКЛАДОВЕ НА ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА.
(дано фане декиш)
10 Декември 2006 20:03
Е, ама порт Изток не е ли по-важен за НАТО от летищата, нали там им идват корабите. Виж и базата на Звездица се вижда хубаво, броят се вертолетите.
*
Каналът Чернавода - Констанца винаги ще е губещ, всъщност много по-евтин и кратък е превозът с контейнери или ро-ро Русе-Варна. Бургас е пристанище за внос на руски суровини - работи само за Кремиковци и Лукойл, в бъдеще и за тръбата до Александруполис. Варна е традиционното пристанище за износ на български стоки още от Освобождението насам и освен това най-голямото бълг. пристанище и единственото голямо естествено пристанище на западния браг на Черно море. Някога се изнасяло жито, сега химикали, цимент, торове, силика, пак жито. Само девненските 4 големи фирми изнасят 14% от бълг. износ по тонаж и 10% по стойност. Ще се строят нови терминали за химически и нефтопродукти от Юнион Миниер (Пирдоп) и др. западни инвеститори. Контейнерният транспорт сега е 90% от водния транспорт и Варна е основният контейнерен терминал. С диверсифицирането на енергийния внос ще нараства значението на неруския нефт, който се внася през Варна и втечнен газ от Средна Азия. Ще се активизира фериботната връзка с Украйна и Грузия - в Супса е терминала на нефтопровода от Баку.
*
Преместването на пр-ще изток в езерото е мислено още от средата на 19 в. и не е скъпо да се направи. Сега трафика му минава през центъра на града. Голям рекреационен потенциал има най-вече сегашния порт изток - там може да има голям круиз терминал, яхтено пристанище, луксозни апартаменти, паркинги, магазини и заведения, спортни и изложбени зали в старите складове - срв. развитието на р. Хъдзън в Манхатън в последните години. Това е естественото начало на новата "алея първа". Южния бряг на езерото, висок и горист, също е за рекреация - паркове, игрища, може еднофамилки с градини, съвсем близо е магистралата, нагоре - само гори, лесно е да се водоснабди, има подстанция.
*
Северния бряг е гол и блатист - с прокопаването на стария канал в началото на 20 в. равнището на езерото спаднало с 1.5 м - десетки, някъде стотици метри тиня се оголили по брега, мирише. Построяването на ново пристанище там ще се изпозлва и за разширяване и отводняване на ул. Девня, която сега става гьол при всеки дъжд, за довършване на бул. Левски и околовръстното до Максуда с хубав възел на две нива, за благоустрояването на Максуда и целия "обръйв" от фабрика Хр. Ботев до Асп. мост. Той е фасадата на града от юг, а е "сплашная" цигания. За укрепване и на жп платно - там е само жп ареал, гари. Познавам добре мястото - като малки ходехме да гребем на базата на ДКМС - вижда се на Гугъл в бухтата под складовете на пристанището, виждат се лодките.
*
Според от края на новото пристанище на запад е мястото да се направи олимпийски гребен канал, като се остави wetland-а невредим. Всичко да е на пилоти в езерото. Мястото е само папури, брега е прав като конец, над два километра. Накрая, от моста до където може на запад, покрай пристанищата, да има велосипедна алея като в Ню Йорк по Хъдзън.
*
Има и друго - по северния бряг са най-старите открити населени места по Черноморието - там са халколитния некропол, има много наколни селища. Близо е до ума - езерото било сладководно, пълно с риба и винаги тихо, морето е на две крачки, до него водела река, имало извори, поточета, плодородна почва над варовици, гората стигала до самото езеро, южен склон. При строежа на пристанището ще се намерят много археологически находки, които иначе няма никога да излязат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД