:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,077,324
Активни 78
Страници 2,949
За един ден 1,302,066
Позиция

Озъбеният патриотизъм

Основната му теза е, че за нещастията български не сме виновни ние, ами подлите съседи, съюзниците-разбойници и малките групички от презрени местни нихилисти
Снимка: Велислав Николов
В българското политическо прет-а-порте уверено са настани новата мода. На патриотизма. Само че става дума за особен вид патриотизъм. Не този, който съвместява обичта към родината, гордостта от постиженията й и признаването на неуспехите, а един съвсем друг - бодряшки, елементарен, глуповат, озъбен патриотизъм. И "Атака" не е родителят на това явление, тя е само логичното продължение на едни процеси, които текат в българското общество от много години.

Основната черта на въпросния безмозъчен патриотизъм е следната - България е най-великата държава, тук са живели, живеят и ще живеят най-интелигентните, най-красивите, най-способните хора. Малкият проблем на тази конструкция, а именно фактите от историята и настоящето, показващи колко глупости са извършили и извършват въпросните хора, се преодолява по следния удивително лесен начин: за нещастията български не сме виновни ние, ами подлите съседи, съюзниците-разбойници и малките групички от презрени местни нихилисти.Кои са нихилистите?Как кои!? Ами всички онези, които дръзват да се усъмнят в няколко непоколебими исторически истини. Българската държава не е създадена в късната 681 г., ами пет-шест века по-рано и всеки, който твърди обратното, е гаден предател и еврейски шпионин. Легендарният певец Орфей и водачът на антиримското въстание Спартак са си чисти българи и всеки, който не е съгласен с това схващане, е пълен глупак, непознаващ историческите реалности. Св. Константин Философ и брат му Св. Методий може и да са създали глаголицата по поръчение на висши служители във византийската империя, обаче дълбоко в душите си са били привързани към славянската и в частност към българската кауза. Всеки, който не е съгласен с това схващане, е абсолютен нещастник.

Още много подобни "исторически истини" могат да бъдат цитирани. Като например следната. Унищожаването на българската държавност през 11 в. (това го свършват византийците) и през 14 в. (това пък го свършват турците) изобщо не се дължи на някаква нашенска слабост или на чутовни умения от страна на враговете. Тази върховна историческа несправедливост става възможна благодарение на предателски действия на изолирани индивиди. Как се случва това ли? Ами много просто. Някоя обсадена българска крепост се отбранява с чутовен героизъм. Гадните завоеватели вече са накрая на силите си и обмислят оттегляне, когато - о, срам!, о, върховно падение! - се намира някой гнусен предател, който използва нощта, за да им отвори портите. Ако досега сте се чудели на какво се дължи изчезването на българската държава на два пъти през Средновековието, това е причината. Няма друга!

Само че за дълбоко неудоволствие на ура-патриотите в 1300-годишната българската история (извинявам се, 1800-та или направо 2000-та) има доста нелицеприятни моменти. Като например петте века турско господство. Пет века, през които във всички бунтове и въстания, включително и в Априлското, участват пренебрежимо малък брой българи, докато огромният брой наши сънародници си живеят спокойно под сянката на султанското могъщество и искрено проклетисват "неразумните бунтовници", които им развалят рахатлъка.

Забелязали сте, предполагам, чехората в България, с малки изключения, не се съпротивляват.Така е било и "под турско", и "под комунистическо". Много съжалявам, господа антикомунисти и патриоти, ама никой не протестираше срещу комунистическото господство, никой не издигаше глас срещу грозните манипулации, които управляващите тогава извършваха с всичко, включително и с историята ни. През по-голямата част от десетилетното управление на БКП никой не смееше да се назовава патриот, авсички искаха да са "интернационалисти".Вярно, през 80-те години на миналия век патриотизмът най-после беше разрешен и именно тогава се положиха основите на онова "национално гордеене", според което за историческите успехи трябва да се крещи на висок глас, а за историческите провали трябва да се мълчи. И всеки, който дръзнеше да не се съгласи с тази отговорна национална концепция, беше обявяван за предател. Спомнете си, че малкото българи, които се осмелиха да протестират срещу Възродителния процес, бяха наричани тъкмо така - отродители. "Предатели" бяха Николай Генчев, Блага Димитрова, Жельо Желев, а академик Николай Хайтов беше олицетворение на "истинския патриотизъм". (Днес критиците на "Атака" казват, че Радой Ралин сигурно се обръща в гроба, заради деянията на внучето си. Николай Хайтов, чийто син беше в листите на Сидеровата формация, вероятно извършва същите движения, само че от радост.)

Тъжно е наистина, че и днес за истински патриоти биват смятани хора, които вярват в световния еврейски заговор и които постоянно разкриват конспирации за "затриване на българщината". Според вярванията на тези люде Съединените щати, Световната банка, МВФ, Джордж Сорос не се занимават с нищо друго освен с пъклени кроежи как да заробят китната ни родина. След изборите стана ясно, че изразителите на тези идеи може и да са чалнати, ама са получили подкрепата на 300 000 души. Така че озъбеният патриотизъм вече е и парламентарно представен. Честито!
 
Петър Волгин
555
1424
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
555
 Видими 
02 Юли 2005 00:52
СЕГА вурви стремително към простотата със всеки изминат брой, за съжаление.
А на този дето го е писал това, предлагам да съберем малко парици и да му наемем една жена за една-две вечери, щото като го гледам хормоните няма отде да излязат и са отишли в мозъка.
Този плондир да отиде в батак и дано предците ни му простят.
02 Юли 2005 01:08
Съгласна съм с Рицар. Докога в.Сега ще публикува злостни бълвочи срещу българите от самозвани хвалипръцковци, които заемат позата на съдници и произнасят важно присъди срещу българите и българското изобщо?... Това вече е тенденцезиозно и действа отблъскващо.
02 Юли 2005 01:09
Що, да не би да не е вярно случайно ?
02 Юли 2005 01:10
Ейййййй, много прост човек е тоя Волгин!!!
02 Юли 2005 01:11
Нека си пише човеко, що се кахъриш, нек ни весели
02 Юли 2005 01:12
МНОГО Е ДОБРЕ, че "Сега" публикува материали на Волгин!
Благодарение на Волгин читателите на "Сега" могат лесно и правилно да се ориентират и разберат: КОИ и КАКВИ са противниците на Коалиция "Атака" !
Браво , Волгин! Задръж така- поне до есента!!!

Редактирано от - paragraph39 на 02/7/2005 г/ 02:09:15

02 Юли 2005 01:17
Кажете ми това не е ли ЛИЦЕМЕР-ОЛИГОФРЕН.
Същия, който има наглостта да крещи и обища първата по-сериозна патриотична организация има наглоста да напише.

"Пет века, през които във всички бунтове и въстания, включително и в Априлското, участват пренебрежимо малък брой българи, докато огромният брой наши сънародници си живеят спокойно под сянката на султанското могъщество и искрено проклетисват "неразумните бунтовници", които им развалят рахатлъка."

Нямам думи - национален предател ли е , идиот ли е, платен дебил ли е? Не знам Вие кажете
02 Юли 2005 01:23
Този потвърдм всички белези на онова което ме съмняваше. И използвайки елементарна софистика дори не се стреми да е логичен и точен. По-добре е да изглежда като лектор от дружество Георги Кирков, отколкото да подложи на анализ и най-вече на съмнения това което е в главата му.
Сега е най-добре комунистите и турците да направят сами правителство и ще видите какво ще стане. ...( Това като допълнение на казаното от автора)
Не знам този лумпен какви ще ги бръщолеви, когато нещата вземат друга посока.
Има много хора, които са правили нещо срещу комунизма, когато беше опасно и невъзможно за промяна, но те го правеха въпреки всичко. Много преди стената да се разклати ...Но дойдоха кучешките сърца и подпомогнатите отвън чужди блюдолизци...
Най ме радва, че всичко е написано и над такива курви тегне проклятието на ония които паднаха за България ( не по политически и бомбастични причини, дето им сваляте шапка като на светци) а онези които знаеха само че кръвта им е принос единствено и само за Отечеството..Не за идеология и не за глупави утопии...
Те ще те прокълнат хлевоусти изроде...
Били пренебрежително малко, а комунистите, колко бяха 44 год, че окървавиха и диктуваха един народ в продължение на 45 години - пет шест хиляди човека. Много по-малко от онези, които ти се виждат пренебрежително малко...
Ама много...
02 Юли 2005 01:24
Обичам го тоя П. В.! Ако бях от нежния пол, сигурно щях да искам да ме просвети малко повече. Ама нали съм от пустия груб пол, ще го просветя малко и аз.
Брате П. В., радвай се и се весели, че Атака и В. С. представят това, от което те е страх. Щото има и по-лоши, разбираш ли? Гледай позитивно на нещата и не забравяй, че В. С. е по-малкото зло!
Сладур!
02 Юли 2005 01:30
Препоръчван на автора, да почва да пише къси разкази за еротични телефони.
С тази статия показа, че за никъв уй нестава.
02 Юли 2005 01:34
Неще да е българче тва е, Сорос ги е подбирал добре
02 Юли 2005 01:35
bestbuy, не е лицемер Волгин щото не смята Атака за патриотична организация. Ако ти смяташ, че това е лицето на патриотизма това е друга тема . Дали е олигофрен не знам, ама дори и да е, е ПРАВ олигофрен този път. До всичките по-горе "патриоти", ще бъде ли някой по-конкретен с какво не е съгласен в статията? Никой не отрича, че е имало Батак и Апостола ама според вас това може да излъчи патриотична нация за 500 години, така ли? А някой от вас ще ме запознае ли със съпротивата през първите 400 години? А от последните 100 някой може ли да изброи имената на повече от 20 души участвали в събитията? А колко селища са участвали във Априлското въстание? Я по-добре говорете за конспирацията дето ви гласи САЩ и МВФ. Там сте по-силни.
02 Юли 2005 01:42
Пеше,

Колко ти плаща унгарският чичко Дьорд Шорош (а.к.а. George Soros, http://www. Soros.org) да пишеш тъпотии в гламав стил. Или си решил "интелектуалец" да се цаниш? Кога стана калайджия, кога ти лъсна кирливия задник...

Sine qua non
02 Юли 2005 01:43
Сорос организира гласуване срещу избирането на Президент Буш
02 Юли 2005 01:49
Петър Волгин е казал и доста верни неща, но ги е оплел в класичексата схема на съвременната политическа коректност.

Тоя национализъм дето ни се демонстрира от някои от Атака е отбранителен, и лаещ. Нещо по-лошо той ще направв на посмешище национализма, от който имаме нужда. Самото название на коалицията "Атака" е компенсаторно и заблуждаващо. Тя е трябвало да се назовава "Защита" или нещо друго като "Отбрана".

Това са хора, които нямат визия за развитието на българския народ и нация в условията на глобализацията.
Това са политически невротици, за които адаптацията към променящия се свят е терзание, а това да си поставят за цел да променят нещо в света така, че света да стане по-български - е умонепостижимо.

За тях целта е да се самозатворим в невротичните им фиксации и страх от другите.

Независимо от всичко чест им прави, че хвърлят ръкавица на умопомрачаващата политическа коректност и имат куража да изговорят неща, които другите заобикалят чевръсто.

Преди няколко часа гледах Панорама, в която един професор от "Атака" говори очевидно много по-разумни неща от опониращия му политически коректен проф. Евгений Дайнов.

Но с това май ще се изчерпи всичко около тях.
02 Юли 2005 01:52
Ако позволите да направя малко допълнение. Ключа от бараката е не Атака да правят циганите на сапун, за подобен подход има много примери от близкото и далечно минало докъде водят. Номера е да ги накарате да ИСКАТ да са българи и да се ГОРДЕЯТ с това
02 Юли 2005 01:54
Очевидно редакцията спазва принципа , че всеки скандал е безплатна реклама и за една седмица на два пъти скандализира публиката с пасквилите на нарциса Волгин. Съгласен съм с тези , които смятат , че при това медийно затъмнение на Атака подобни "критични анализи" и правят адска реклама, за ползата на редакцията от подобни публикации обаче ще се види съвсем скоро резултата!
02 Юли 2005 01:57
Тинко (Tim)
Атака не е "спасителят" или най-най-организацията, в която всичките и мисли и идеи са супер. Но е единствената, която каза много истини и сложи пръст в раните.. Когато другите политически дебили проумеят какво вълнува нацията, ще се позамисля коя е на-идеиино правилната партия. Дотогава Атака е единствената , която наред с 10% безумни идеи, говори и за истинските проблеми.
02 Юли 2005 01:58
Това човече П. В. прави огромна услуга на българският народ. И най-заблуденият от официалната пропаганда човек ще му стане ясно за какво става въпрос и коя бюлетина трябва да пусне следващия път. Хора като Волгин не заслужават никакво внимание, те просто отдавна са скъсали с пъпната си връв, най-вероято заради тлъсти каймета, но ето, че точно те по един абсурден начин, се превърщат в най-големите "подбудители" на заспалия до този момент български патриотизъм. Едва ли ще има българин, който ще приеме тезите на драскача, не искам да мисля, как в гроба се обръщат хиляди, а може би и милиони българи, убити от "чутовните" приятелчета на Петьо, турците-османлии и всички други палачи на българщината през вековете. Но Петьо това не го вълнува, той просто си получава парите отнякъде за да я няма България, а онези костеливите ръце, не героите, този незначителен брой българи, поругани и самите станали герои-мъченици, те скоро ще придобият материалност и ще грабнат телата на такива шушумиги като господина, за да ги запратят в безвремието, с цялато презрение на героите.
02 Юли 2005 02:07
Tim, що не го наречеш направо сублимация?!
02 Юли 2005 02:07
ЕТО ви нещо, което си струва да се прочете! Особено, след като сте прочели вече ПЛЕЩЕНИЯТА на Волгин!!!...
......................................... ..
Духовният човек е опасен за властта
Политиката в България е доходоносен бизнес
, казва Владимир Зарев


- Г-н Зарев, за нашите читатели ще бъде интересно един писател да коментира това, което се случи на последните избори?

- На последните избори политическата ни класа получи оглушителен шамар, срещна се не само с отчуждението, но и с презрението на народа си. Тя не беше чута, защото политиците не говореха с хората, а със себе си. Половината от реалните гласоподаватели не пожелаха да дадат вота си, от печалния си петнадесетгодишен опит те научиха, че всеки избор е безсмислен. Имам приятел, който се колебаеше, дали да гласува за БСП или за ОДС, не за по-доброто, а за по-малкото зло, а това е абсурдно. То означава, че общото безсрамие на политиците вече е размило лицата им, идейните им платформи. Съвсем закономерно изникна и новият политически феномен "Атака", който мнозина наивно припознаха като шизоидна, профашистка организация. Всъщност ние не си даваме сметка, че огромна част от българското население просто нямаше представителство в парламента и в държавата.

Хора с по две висши

образования мизерстват и са лишени от всякаква перспектива, строителният работник отново получава три пъти по-голяма заплата от учителя и университетския преподавател. А в евангелието на Матей мъдро е казано: "Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъл..." Склонен съм да приема, че говоренето на "Атака" е изпълнено с популизъм, но те бяха чути, понеже казват истината. Истина е, че за тези петнадесет години България най-безпардонно беше разграбена и затова не се намери нито един виновен, истина е, че правителствата от всички цветове се грижеха най-вече за обогатяването на собствените си високопоставени съпартийци, истина е, че правозащитните институции като полицията и съда, имунната система на всяка държавност, са парализирани, истина е, че обществото ни е безнадеждно корумпирано. Всяка демократична държава си има мафия, в България мафията си има държава. Носят се всякакви слухове за предизборното финансиране на "Атака", аз мисля, че тя бе "финансирана" и от обидата на хората.

- Доста мрачно... Каква е диагнозата ви за политическата класа у нас?

- Политиката в България наистина се оказа най-безгрижният и доходоносен бизнес. Не влагаш нищо, не рискуваш собствен капитал, труд и безсънни нощи, но безметежно преразпределяш. Или ще получиш проценти от някоя неизгодна за страната сделка, или за без пари апартамент в центъра на София, или ще ти подхвърлят нещо, ако гласуваш закона за хазарта... примери много. Политическата ни класа е не само отявлено корумпирана, но е и до жестокост аморална...
.....................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
http://www.standartnews.com/stnews/interv iew/index.htm
02 Юли 2005 02:11
Авторът е прав, с което не казвам, че винаги е бил прав, не познавам цялостната му журналистическа дейност. Последните му две статии в "Сега" подкрепям напълно.
02 Юли 2005 02:11
Г-н Волгин, като се бараш много коректен малко факти. Орфей и Спартак са траки от земите на днешна България, а г-н Доган построи теке върху светилище на траките
02 Юли 2005 02:13
А Владимир Зарев е потомствен аристократ на духа. По Живково време баща му редовно вземаше по 50 000 лева хонорари за многотиражната си духовна продукция.
02 Юли 2005 02:17
Искам да попитам всички които са съгласни с Волгин и намират за уместни подобни писания, а също плюят и Атака, всъщност те за какво са? Какво предлагат? Не разбирам, да се отречеш от корените, за да се правиш на много оригинален... Или просто има една категория хора, които са до толкова тъпи, че просто си пишат и изказват различни мнения просто ей така, да си чешат езиците. Като не сте за България и не чувствате българи, тогава какво сте, разкрийте се. Като онези не са се борили достатъчно вие къде се борите - по кафенетата и дискотеките ли? Или да живее портофелчето на тати, че така е най-лесно. Кажете, бе, българи ли сте, евреи, олигофрени или тъпаци, търсещи евтина слава...
02 Юли 2005 02:23
http://sophistikatedkids.com/turkic/10%20H istory/Djagfar%20Tarihi/Volume3/DjagfarTa rihiV3KansListRu.htm#ВСЕХ%20ДИНАСТИЙ
о неразумний юроде!!!!
02 Юли 2005 02:29
много сме стари за да четем Волгин!!!!!
http://sophistikatedkids.com/turkic/10%20 History/Djagfar%20Tarihi/Volume3/DjagfarT arihiV3KansListRu.htm#ВСЕХ%20ДИНАСТИЙ

Редактирано от - REGISTER на 02/7/2005 г/ 02:29:43

02 Юли 2005 02:31
Патриоте,
Нищо не предлагат! Те просто плюят защото за сетен път има опасност комунистите, ченгетата и платената журналистическа мафия да поогладнее, поради намалели поръчки. Виж предишните избои - всички крещаха срещу Царя и НСД, какви били що били - сега държавата за пръв път има 2 години поред бюджетен излищшък, щото не се краде толкова. Ама големите хапки за СДС и БСП ги изпуснаха преди 4 години и затова реваха . И сега е така - има опасност да изпуснат тлъстите бизнес мръвки.
А иначе си има и нормални предатели, сл; ужители на чужди тайни служби или подставени лица - виж Чичо Фичо напр. - той си работи за единна и Неделима Османска империя. Но на български език. Е, затова му се плаща.

02 Юли 2005 02:32
Явно тоя смешен автор заобикаля доста събития от историята на България след Освобождението.
Атака нямали идея какво да правят занапред. А досегашните политици каква идея имаха за бъдещето, освен да се издържат за сметка на народа.
"Номера е да ги накарате да ИСКАТ да са българи и да се ГОРДЕЯТ с това"
А номера не е ли да ги накараме да ИСКАТ да са сапуни и да се ГОРДЕЯТ с това?
02 Юли 2005 02:35

ДРЕВНОБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР – във връзка с изследването на “Именник на българските Канове”, М. Москов прави изследване на Д.К. (ММ*). Наред със систематизацията на фактите и някои базови изводи, слабост на този опит за дешифриране на календара е това, че се изхожда от гледна точка на тюркската етно-култура и език, при това от късните периоди на сасанидската и пехлевийската култура (от 226 г. насетне), когато се създава един сложен конгломерат, в който участват тюрки, ара-би (от VІІ в.), късен елинистично-персийски, симитски и хамитски субст-рат, и пр. Тогава обаче, в ІІІ-VІІ в. - когато се формира и утвърждава този конгломерат, българите отдавна са в И Европа (още от І в. пр. Хр.) и вече са създали своя мощна държава там - Стара Велика България* в 153 г. По тази причина се налага нов прочит на фактите в Д.К. За него е важна и за-бележката на Херодот (ок. 485-425 г. пр. Хр.), че “полоса (полусферичен уред за измервае на времето и сезоните), гномона (плосък уред за измер-ване на времето) и дванайсетте части на деня Елините научили от Вави-лонците” (Х*- ІІ, 109) - потвърждение на това, което се знае и от други източници, че най-малкото центърът на водещата наука за времето и кал-ендара се намирал първо във Вътрешна Азия.
Според съвременните изследователи: “Древнобългарският кале-ндар е най-ранният индикатор за наличие на обособена българска народ-ност. Неговото начало е 5505 г. пр. Хр., което съвпада с Библейският По-топ*, датиран независимо с два различни метода от Rayan & Pitmann (Wi-lford 1996) и Shopov et al., (1996). Потопът* е станал в Черноморския бас-еин, тогава обитаван от индо-европейците, в т.ч. и от предците на бълга-рите” (ИДЦ*, Я. Шопов, Л. Цанков). Тук се приема за Потоп* едно късно явление, може би с локален характер - в района на Евразия и С Африка и предшестващо голямото засушаване от 5000 до 3800 г., което вер. се е на-ложило върху спомена за Потопа от началото на ХІV хдл пр. Хр. (вж По-топ*, ІІ. Древността на днешната цивилизация*). Но е показателно, че на-чалото на Д.К. напълно съвпада с археологическите данни за появата на култа към Тангра* - средата на VІ хдл пр. Хр. Този факт отново свързва в едно българите, района на Танкан* (= Тян-шян*) и с върха й Тангра* (дн Тенгри), Бактрия*, Имеон*, VІ хилядолетие преди Христа* и времето на обособяването на българската нация или момента, когато тя е претърпяла етно-културен скок, метаморфоза в развитието си.
Др.-българските календарни названия и традиции са запазени както в народните вярвания, така и в други исторически сведения, едно от които е “Именник на българските Канове”. Текстът му, съхранен в ра-злични преписи, два от които (?) руски, и в донякъде обработен вид от предишни изследователи, е следният:
“Авитохлъ житъ 300 летъ. Родъ емоу Доуло,
а летъ емоу Диломъ твиремъ.
Ирникъ житъ 150 летъ. Родъ емоу Доуло,
а летъ емоу Диломъ твиремъ.
Гостоунъ наместникъ съй 2 летъ.
Родъ емоу Ерми, а летъ емоу Дохсъ твиремъ.
Коуртъ 60 летъ дръжа. Родъ емоу Доуло,
А летъ емоу Шегоръ вечемъ.
Безмеръ 3 летъ, родъ емоу Доуло,
А летъ семоу Шегоръ вечемъ.
Сии 5 кънензъ дръжаше кненженiе об оноу
страноу Дунаiа 515 летъ остриженами главами.
И по томъ приде на страноу Дунаiа Исперихъ кнензь.
Тоже и доселе. Есперихъ кнензь 61 летъ,
Родъ емоу Доуло, а летъ емоу Верени алемъ.
Тервелъ 21 летъ, родъ емоу Доуло,
А летъ емоу Текучитемъ твиремъ.
........... 28 летъ, родъ емоу Доуло,
а летъ емоу Дван шехтемъ.
Севар 15 летъ, родъ емоу Доуло,
А летъ емоу Тохъ алтомъ.
Кормисошъ 17 летъ, родъ емоу Вокиль,
А летъ емоу Шегоръ твиремъ. Сии же кънензъ измени
Родъ Доуловъ, рекше Вихтоунъ.
Винехъ 7 летъ, а родъ емоу Оукиль,
а леть емоу Именшегоръ алемъ.
Телецъ 3 летъ, родъ емоу Оугаинъ,
А летъ емоу Соморъ алтемъ. И сии иного радъ.
Оуморъ 40 днии, родъ емоу Оукилъ,
а ... емоу Диломъ тутомъ” (ММ*, ТИБ*);
Изследователите са сравнително единодушни, че годишните оп-ределения, които не съдържат цифри, са календарни дати за встъпването на кановете на власт. Така датата на възкачване на единия е края на дей-ността, вер. смъртта, на предходния. При Авитохол* и Ирник* те са свъ-рзани с финала на периода на управление. Вторите термини в изразите са числителни, които определят поредния месец - І, ІІ, ... V, ...ХІІ, като се предполага, че годината, както почти във всички календари от З Азиатс-ко-И Средиземноморския регион в античността, се състои от 12 месеца по 30 дни. Но тъй като Б.К. е Слънчево-Лунен, се поставя допълнителен ХІІІ-ти месец във всяка високосна година, за да се изравни календарното време с годишната обиколка на Земята около Слънцето (звездната годи-на = 365 денонощия, 6 часа, 9 мин., 10 сек.). Получава се 19-годишен цикъл със 7 високосни години, които не позволяват отклонението на календара от звездната година за период от 26 000 години - периода, за който земната ос прави един пълен кръг около Полярната звезда под ъгъл 23, 27` градуса (при това лятното и зимното слънцестоене е също под 23, 27` градуса спрямо еклиптиката - 21/22 юни и 21/22 декември). В Д.К. цикъла на високосните години е определен така:
І. 631 г. - високосна….650…669…688…707 - 8
ІІ. 632 г. - не…………...651…670…689…708 - 9
ІІІ. 633 г. - не…………...652…671…690…709 - 10
ІV. 634 г. - високосна….653…672…691…710 - 11
V. 635 г. - не………......654…673…692…711 - 12
VІ. 636 г. - не……......…655…674…693…712 - 1-ва година
VІІ. 637 г. - високосна….656…675…694…713 - 2-ра
VІІІ. 638 г. - не…………..657…676…695…714 - 3-та
ІХ. 639 г. - не…………..658…677…696…715 - 4-та
Х. 640 г. - високосна….659…678…697…716 - 5-та
ХІ. 641 г. - не…………..660…679…698…717 - 6-та
ХІІ. 642 г. - не…………...661…680…699…718 - 7-ма
ХІІІ. 643 г. - високосна….662…681…700…719 - 8-ма
ХІV. 644 г. - не…………..663…682…701…720 - 9-та
ХV. 645 г. - не……….......664…683…702…721 - 10-та
ХVІ. 646 г. - високосна.....665…684…703…722 - 11-та
ХVІІ. 647 г. - не………......666…685…704…723 - 12-та
ХVІІІ. 648 г. - не…………..667…686…705…724 - 1-ва година
ХІХ 649 г. - високосна….668 …687...706…725 - 2
По този ред могат да се проследят високосните и невисокосните години (приравнени по григорианския календар от ММ*) назад и напред във времето, като трябва да се има предвид, че те не са еднакви с високо-сните години в тюркските и китайския календари, както по число, така и по ритъм. В Д.К. редуването е “да-не-не, да-не-не…” за 19 години, като поредните ХІХ и І година са високосни, с което вер. се е отбелязвало и всъпването във всеки нов 19 годишен цикъл. При това те не съвпадат с 12-годишният ритъм на зодиакалния кръг, като 712 г. е първа от него, а 723 е 12-та. Първи зодиакални години, назад във времето, са 700, 688, 676, 664, 652, 640, 628, 616, 604, 592 и пр., а напред са 724, 736, 748, 760, 772, 784, 796, 808, 820, 832, 844, 856, 868, 880, 892, 904, 916, 928, 940, 952, 964, 976, 988, 1000, 1012, 1024 и пр. Така 153 г. - възкачването на Авитохол*, и 453 г. - възкачването на Ирник* са години Дилом* - 6-та поредна зодиакална година, но 153 е ХVІІ поредна, невисокосна година от ХІХ-годишният ритъм на високосни и невисокосните години, а 453 г. е ХІІІ високосна година. Аспарух става самостоятелен владетел през 637 г. - VІІ високосна година, която е Верени* - 10-та зодиакална година (птица, петел и пр. в другите календари), в месец Алем* (ХІІІ пореден високосен месец) и отговаря на февруари 638 г. по съвременния кален-дар.
Досега не се е обръщало внимание на факта, че вер. българската календарна година е започвала на 1 март, или около него (срв. византийс-ката година, която започва на 1 септември, а келтската към 1 ноември), което е фиксирано в руският обществен и административен календар до 1492 г. и в традицията на българските мартеници (независимо, че са свъ-рзани по-скоро с пролетта. Те трябва да се окачат на цъфнало дърво към деня на пролетното слънцестоене /20-21 март/, но и затова се слагат пре-ди това). Така 360 дни след 1 март е около 23 февруари (на следващата година по днешен календар), като за три години се натрупват ок. 15 дни, които се формират в ХІІІ-ти високосен месец Алем*. А остатъкът от 6 ча-са и 10 минути приблизително от всяка година, се стопява при двойното отчитане на високосният месец през последователните ХІХ и І години. Именно този кратък месец от 14 дни е известен с наименованието Малък сечко*. Голям сечко* пък е нормалният по продължителност месец от 30 дни, който е след Коледа* (от Коля*: “сека, разсичам”), и е сравним с януари. Т.е. месеците Голям и Малък сечко, при високосна година са общо 44 дена. В двете невисокосни години пък, всички месеци са по 30 дни, като годината е 360-дневна. Така сегашни 19 години имат 6940 дни, а др.-български - 6840 (по 360) + 98 (7 високосни месеца по 14 дни), или общо 6938 дни, което предполага по два “извънкалендарни” дни - праз-ници между всеки 19-годишен цикъл.
Месец Алем* се разчита като “среден”, стоящ между две кален-дарни години, докато месец Алтем*, означава “средният”, стоящият по средата на годината. Поставен като четвърти след мартенският месец, Алтем* се явява от към 30 май до 28 юни и съвпада с лятното слънцесто-ене - 21-22 юни, което безспорно е важен ден в българската традиция (вж Фа*, Митра*). В т.с. разчетеният като трети месец Вечем* - съвпадащ с март и е първи месец в годината (от към 1 до 30 март), който идва след Голям сечко (свързан смислово с Коледа* и в т.с. с миналото, миналата година и традициите подчинени както на това, така и на отделянето на старото от новото, чистото, неопетненото - вж злият Бог Коледо*), а във високосна година и след Малък сечко*, трябва логично да се свърже с думата Вече* и действеното начало на новия сезон, година и новият сто-пански период (срв. Вера, Вештъ, Вести, Вечьнъ /СС*/). Вечем* съвпада и с пролетното слънцестоене, което е на 20-21 март. Това пряко го свърз-ва със Слънцето (Мира, Фа) и “отварянето”, “раждането” на природата.
Така разчетените названия на месеците отричат теоретичната възможност да са числителни редни, както се опитват да докажат привъ-ржениците на т.н. тюркска теория за произхода на Древните българи* [“прабългарските” названия се сравняват от привържениците на тюркска-та теория със: “1. тюркски езици - старотюркски от орхано-енисейските (VІІ-VІІІ в.) и от други писмени паметници от ХІ-ХVІІІ в.; 2. /с/ 13 съвре-менни тюркски езици; 3. /със/ старомонголски езици от 6 писмени памет-ника; 4. /със/ 7 новомонголски езика; 5. /с/ два тунгузки езика” (ММ*, ст. 81)]. Това налага да се погледне по друг начин на названията на др.-бъл-гарските месеци, не само от позицията на древнобългарския индоевропе-йски - индо-ирански средноазиатски език, но и като на нарицателни. То-гава в името на VІІІ месец - Шехтем*, се вижда думата Шетам*, още по-вече, че -х- често не трябва да се произнася, независимо, че се пише [срв. сведението на Херодот за графиката и произношението на западно-сими-тския силибар “сен” (гръц.- “сан”), който не трябва да се вокализира (ка-кто и гръцката “сигма” в междугласно положение) /Х*- І, 139/]. Месец Шехтем е от към 27 август до 26 септември, когато започва подготовката за есенните земеделски работи (а българите са древен земеделски народ - вж Древните българи*, Стара Велика България*), действие, което напъл-но съвпада с глагола Шетам*. В края на Шехтем* е есенното слънцесто-ене (23 септември), което предполага връзка на името с предстоящият пред-зимен период и подготовката за презимуването. Названието на сле-дващият ІХ месец - от 27 септември до 27 октомври, е Твирем* и е синх-ронно с Тваръ, Твоiемоу, Творителъ, Творити, Творьць, Творьчь, Тврьдь (СС*) и пр., които са все със значение “правя”, “създавам”, “товаря”, “браня”, “запазвам”, “съхранявам”, и са от един корен. Плаващата между “а” и “и” първа гласна вер. е свързана с трето л. ед. ч., в което е термина относно месеца - “той товари, носи, дава”. При това връзката с есенното плодородие и стопанска дейност е безспорно.
Четвъртият пореден месец - след третият Вечем*, който съвпада с днешният март - започващ към 31 март и продължава до към 29 април е наречен Тутом* (в Диломъ тоутомъ). Името е членувана с пълен член форма на Този - Тоу, като буквално означава “този, който” и под. Сродно е с Тоукъ, Тоулъ, Тоуне, Тожде, Тъчьнъ (СС*) и пр. Тъй като -оу- преми-нава в -ъ- то е тъждествено с Тътъ - местоимение, ед. м. им. Тотъ (СС*). В съвременен превод Тутом означава “същинският”, “истинският”. Пос-ледното известно название на месец от Д.К. е Бехти* (от изразът Етх-бе-хти в приписката на Тудор Дохс; ММ*), което се свързва с V месец - т.е. от към 30 април до 29 май. Тогава името му може да се свърже с Бити ~ Бьiахъ (СС*) ~ Бъхтя*: “налагам /се/” (срв. Бъхъма, Бьхма, както и Бъiва-ти, и Бештьстиiе /СС*/), с корен Бел* (от Бал*: глава, главен, основен; срв. Бе*, Ба*), с делително окончание - съгласна -х-, по подобие на -й-, -ь-, -ъ-, и пълен член Тоу, Този*. При това значението на Бехти* следва да е “налагащ”, “осъществяващ”, “отварящ” или “отворен” (срв. Бел* в Белград*, Бело море*), което е в синхрон с природата от около 30 април до 29 май. Същевременно може би -х- не се произнася и думата звучи Бети като форма на Бити: “да бъдеш”, “бъди”, но с -е- подобно на Небе*, Есперих* и пр., което изразява активност, действие в сег. време.
Други названия на месеци от Д.К. за сега не са известни, но начина на именуването им вер. е оказал, дори и косвено, влияние върху образу-уване на имената в Славянския регион от Чехо-моравия (Сула*) до Рус-ката империя* - срв. имената Сечен (secenь), Суший (suchyjь), Груден (Grudenь), Травен (Travenь), Изок (Izokь), Червен (Crьvenь), Зарев (Zare-vь), Сърпен (Srъpnь), Вресен (Vresenь), Рюен (Riujenь), Листопад (Listop-adъ), Дубен (Dobenь), Леден (Ledenь), Лютий (L`utyjь), Цветен (Kvetenь), Косен (Kosenь), Липен (Lipenь), Сенокос (Senokosъ) и пр., сред които ли-чат твърде много български думи използвани като нарицатилни за отдел-ни месеци - Сечен*, Червен* (“дълъг”), Люти* и пр.;

Редактирано от - REGISTER на 02/7/2005 г/ 02:41:54

02 Юли 2005 02:37
ПараграфЧО, чудя се ей така как си седнал, можел ли с думи прости да напишеш с какво по-точно не си съгласен в тая статия.
Гледам конкретиката нещо ти е убягнала днес и не си цитирал ни една алинея от конституцията.
02 Юли 2005 02:46
Да, Петров, това е още по-голям номер, но силно се съмнявам, че ще е успешен. Иначе нищо против, дерзай. Има примери доста обаче, почети история, огледай се в Македония, припомни си събитията на Балканите последните 10-на години. Ако и сега не схващаш не мога да ти помогна.
02 Юли 2005 02:50
Да, този път Волгин е бръкнал по-дълбоко. И писъците стават все по-жаловити. Бедните националистчета. За съжаление много от постинзите нема да останат да им се радваме...


Волгин има нужда от некои упътвания и уточнения. Преди всичко да не говори за славянството. Петре, ти не знаеше ли, че ние не сме никакви славяни, бе? Ние сме си едни чисти арийци. Така е според прочита на българската история в "нейната пълнота и завършеност". Колкото повече говориш за славянска азбука, толкова повече се накокошинват нацистчетата. И ще те изловят, че не четеш епохалните открития за синеоките и русокоси индивиди, към които, ти за жалост, не принадлежиш.


Втора насока, Волгин - пред националист не говори за комунизма като за зло. Нема да те разберат. Особеността на този вид национализъм, не е толкова, че той е озъбен, колкото, че той е социалистически. Новопатриотарите са пълни и завършени комуняги. Пак ще те хванат, че не си чел 20-тях точки, дето пише предимно как държавата е длъжна да се грижи за всичко под слънцето. Не им е приятно да им казваш, че комунизмът е отврат. Нали? Те пак си го чакат.

Редактирано от - oIo на 02/7/2005 г/ 02:58:46

02 Юли 2005 02:58
Тук на базата на последните представителни генетически изследвания прабългарите са напълно индентифицирани със съвременните българи и затова навсякъде вместо употребявания по инерция термин "прабългари" се употребява коректния термин българи. Недопустимо е индийците преди повече от 20 века да са наричали нашите деди българи (по техният си начин), а ние да ги наричаме пра-, древни, черни и т.н. българи за да се дистанцираме от тях.

Според капиталния труд на Добрев (1995-б) когато българите се пренасят отвъд Дунав те донасят със себе си изключително развита държавна система със 37 нива на държавните постове и разделение на обществото на 4 касти. Това кастово деление е подобно на индийското, с тази разлика, че при българите може да се преминава от по-ниска каста в по-висока по заслуги, което е един механизъм за стимул за най-добра служба. Тази изключително развита държавна структура показва изключителната й древност.

Изобилни сведения за българите, тяхната религия (Шопов и др., под печат), култура и държавност идват от древна Индия. Добрев (1994) подчертава, че управляващата династия в Индия се е наричала "Балхара". Димитров (2000-б) подчертава, че династията на империята Магадха (Балгадха) в древна Индия се наричала "Балкхара". Шопов и др., (под печат). показват, че по лингвинистичните правила името Българ(ин) се поизнася от индийците като Балкхар(а) И днес украинците наричат българите "балхар" (Й. Шопов, частно съобщение). Самото име на страната ни се състои от две части- корена Бълг и -ария, което в същност представляват два последователни индо- ирански суфикса -ар (Добрев, 1994) и -ийа (Шопов и др., под печат). По същите правила корена преминава в Балкх, което пък е името на столицата и държава на българите до Памир.
Основния писмен документ за българската държава е Именника на българските канове (писан от самите тях). В него се твърди, че българската държава е създадена през 165 г. (според някой 153 г.) и че тя е пренесена отвъд Дунава. Няма никакви индикации за образуване на нова държава от Аспарух.

Българите са имали особенна традиция да създават едновременно по няколко държави в различни части на света. Например Кубрат разделя България на 7 държави. Интересна е приликата на (пра)българските и персийските градове. Пренасянето на част от старата Велика България отвъд Дунава от Аспарух не е завладяване на нови територии, а завръщане в прастарата прародина ("Мадари" на сродните с прабългарския език санскрит и хинди означава Отечество. Така се казва и един от първите градове построени от кана Аспарух). Тук е било нашето отечество до преди повече от 4 хиляди и петстотин години, когато сме били част от индо- европейските племена (народи?) обитавали тогава нашите земи (Шопов, 199.

Най ранните закони останали от дедите ни са Крумовите закони които са били много справедливи и градивни, като корупцията е била третирана като държавна измяна и е наказвана със смърт. Това е гарантирало ефективно функциониране на държавата.
В българската държава никога не е съществувал феодализъм (Й. Шопов, частно съобщение). Българската държавна традиция датираща още от III хилядолетие преди Христа е либерално царство.

Ползвана литература: Авдиев В.И.(194 История древнего востока. ОГИЗ, Москва, стр.63-65.
Всемирная история (1955), т.1, Францева Ю.П. (отг. редактор) ГизПЛ, Москва, стр.214-222
Державин Н.С. (1946) История на българия, т.1 Произход на българският народ и образуване на първата българска държава на балканския полуостров., Славиздат, С., с. 203-7
Димитров Д.Ил. (2000-а) По пътя на Българите- II част- сп. Авитохол, бр.11, с. 9- 18.
Димитров Д.Ил. (2000-б) По пътя на Българите- III част- сп. Авитохол, бр.13, с. 73- 81.
Добрев П. (1994) Светът на прабългарите. ИКК"Славика-РМ", София, с.26
Добрев П. (1995-а) Езикът на Аспаруховите и Куберови българи. изд.Огледало, С., стр.20- 29
Добрев П. (1995-б) История на българската държавност. ИКК"Славика-РМ", София, 189 с.
Шопов Я. И. (199 Изследванията на д-р Петър Добрев върху историята на прабългарите- в:- кн. "Царственник на българското достолепие", ИК "Иван Вазов", София, стр.179-183
Шопов Я. Й. (под печат) Най- ранни писмени сведения за присъствието на прабългари в Двуречието.- сп. Авитохол, под печат.
Шопов Я.Й., Л.Т.Цанков, Т. Ялъмов, Л. Ненчев, Г. Канканосян (под печат) Компютърен анализ на фамилните имена в телефонния указател на София за издирване на редки и остарели думи от прабългарски произход.- сп. Авитохол, бр.16, под печат
Шопов, Йосиф П.(частно съобщение) Концепция за държавното устройство на първото и второто българско царство.
Shopov Y.Y., L.Tsankov, L.N.Georgiev, A.Damyanova, Y. Damyanov, E. Marinova, D.C. Ford, C.J.Yonge, W. MacDonald, H.P.R.Krouse (1996) Speleothem Luminescence proxy Records of Annual Rainfall in the Past. Evidences for "The Deluge" in Speleothems."- in book "Climatic Change- the Karst Record", Ed. by S.E. Lauritzen. KWI , Bergen, p. 155-156,
http://www.glnet.edu.cn/KDL/IGCP/IGCP379/ 1997/part3-4-3.htm
http://www.gxnu.edu.cn/IGCP379/1997/part3 43.htm
Wilford J. 1996: Black Sea Rising: Was it the Flood? Int. Herald Tribune (19. 12. 1996)
По Явор Й. Шопов(2001) Разширено резюме от лекцията изнесена на "Българския ден" в Европейския Университет във Флоренция.
02 Юли 2005 02:58
REGISTER, "симитски" се пише с "е" - семитски. И няма защо арабите да се разделят от семитите. Те са си едно племе - семитско, и езиковата им група е една. Оня пък патриот2 да вземе да научи, че доколкото е една дума, а не две. Има още много да учите, колеги, преди да получите правото да ни поучавате.
02 Юли 2005 03:01
Четох го Петър Волгин пет пъти с твърдото намеренеие да не се съглася с него, ама така и не можах да намеря нищо, за което да се захвана. Баш си го казал човекът как си е. Абе к'во шъ му мисля толкоз. От мислене току-виж ми станало нещо. Ма'а му! БългАриици, в АТАКА-а-а-а........
02 Юли 2005 03:02
Оло, бе Patria изъм е любов
02 Юли 2005 03:04
Изобилни сведения за българите, тяхната религия (Шопов и др., под печат), култура и държавност идват от древна Индия. Добрев (1994) подчертава, че управляващата династия в Индия се е наричала "Балхара"

Такава глупост за първи път чувам, а за разлика от Добрев, аз имам четири книги за Индия, издадени в Индия. Добрев чул-недочул и като развален телефон Бхарата се превърнало в Балхара.

Аман от пишман-учени!
02 Юли 2005 03:07
тъпо менте това е копи -пейст не згря ли???
02 Юли 2005 03:09
Аз не те обвинявам тебе. Толкова им е научната култура на авторите, които цитираш.
02 Юли 2005 03:11
Менти, ти си един заблуден човек. Не можеш да "индентифицираш" истината и затова се луташ в този "конгломерат". Разбииш.
02 Юли 2005 03:11
Б – втората буква от българската и старобългарската азбука;
изговаря се БУКИ = БУКВА, -И;
БА (1) – дума-сричка в др.-бълг. език, подобно на Ра*, Ар*, Дон*, Ка*, Ко*, Та* (То, Тоу, Ту, Те), На*, Ис*, Ас*, Ес* и пр.; Ба: “основно”, “глав-но”, “мащабно”, “определящо”, “значително”, “широко”, “голямо” и пр. С оконч. -Л (Ла) образува Бал*: глава и пр. В съчетание с всички гласни звука Б, или понятието Б-, образува сродни по съдържание с Ба думи, ко-ето се отнася и за Бал*. В т.с. срв. Бай*, Бан*, Бат*, *Бар* което е пряко производно от Ба и успоредно с Бал*, Бел* и пр.;
02 Юли 2005 03:12
нещо като Бат Бойко
02 Юли 2005 03:13
Седа и им гледам сеира и на Атака, и на Петар Волгин, и на Чичо Фичо.
Уж са критикуват взаимно за и против национализма, но с пълно единодушие старателно избегват да засягат много съществени части от историческата истина, демек прикриват я.
Това подозрително съвпадение в мировозрението на тия ужким антагонисти нема начин да не подразнат патриотите, та накрая и те да земат да се обединят в некаква патриотична организация, напр. КОНТРААТАКА.
02 Юли 2005 03:13
Аз поне осъзнавам, че съм тъпо менте - целият този свят е едно огромно менте, Маха Авидя, а онези там се самоидентифицират като спасители на нацията.
02 Юли 2005 03:15
Аз пък работя с трима индиеца и никой хабер си няма, че са били българи в миналото И не страдат от това да видиш ти....безродници.
oIo и REGISTER оправихте ми настроението.
02 Юли 2005 03:21
йес!!!!!!
02 Юли 2005 03:28
Както и нямат идея, че сме дали на света компютъра. Правец8....М.
02 Юли 2005 03:32
Апсилютно! Тоже the same пише и в погромнити докименти на Таката: "Ако търговията с Индия е по-изгодна за България от търговията с Франция, печели индийската връзка..." Хитро, а?
02 Юли 2005 03:32
Bestbuy,

Казвал съм го и пак ще го кажа. Това, което уважавам у Атакистите е, че не цепят басма на затъпяващата тоталитарна политическа коректност.

Но нещата при тях са сурови, дефанзивни и им липсва поглед напред и надалеч.
Те ще свършат много повече работа на враговете си, отколкото да помогнат на българите.

Но по-добре е да ги има в парламента, отколкото да ги няма.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД