:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Васил Божков се промъкна в Европарламента

Либералите организират негова изложба, без да подозират кой стои зад нея
Васил Божков
Частна колекция антики на Васил Божков ще грейне днес в едно от главните фоайета на Европарламента в Брюксел, но името на най-богатия според чужди класации българин ще бъде премълчано. Изложбата се организира от Фондация "Тракия", в която членува Божков, но ще премине под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов и на председателя на групата на либералите в ЕП Греъм Уотсън.

Тъй като колекцията на Божков се съхранява в Националния исторически музей, либералите в ЕП не подозират, че си имат работа с частна сбирка, чийто произход е неясен дори по българското законодателство. Те били спечелени за културната проява от евродепутатката Антония Първанова от НДСВ, която членува в тяхната група, съобщи източник в Брюксел.

"Тук има невероятен отзвук", коментира Първанова по телефона за "Сега" още преди откриването на експозицията. Еврочиновниците били смаяни от изложените предмети. По нейните думи шефът на културния отдел в ЕП дори възкликнал, че за пръв път, откакто работи там вижда толкова ценни неща. Според Първанова няма нищо смущаващо във факта, че предметите са от частната колекция на шефа на "Нове холдинг". "Никъде в експозицията не пише името на Васил Божков", увери тя "Сега".

В управата на Фондация "Тракия" влизат Иван Маразов и Светлин Русев, които вече са в Брюксел, както и шефът на НИМ Божидар Димитров.

Васил Божков и Димитър Иванов все още са единствените, които са регистрирали движимите си паметници на културата. Първият има 137 декларирани експоната в НИМ, 40 от които в момента са в Брюксел за изложбата. Иванов пък има находки в НИМ и Археологическия музей. Такава регистрация се изисква от закона за паметниците на културата и музеите.

В декларацията, която собствениците на движими паметници на културата подават при регистрацията на предметите си, трябва да се посочи как е придобит съответният експонат, но не и да се докаже начинът на придобиването. "Дори да се добави изискване за доказан произход, то няма да има сила, тъй като все още няма разписан ред, по който това да става", коментираха експерти.
36
4885
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
09 Януари 2007 00:55
Типично либерален стил - мислят , че всичко що лети се яде. После дискутират защо ги боли отзад.
09 Януари 2007 01:59
глупавите европеици са залетели по златото и ще ги сполети съдбата на икар сина на дедал ако вече не е станало
09 Януари 2007 06:10
Ми то в там е и Мафиянски.... та що от туй...
09 Януари 2007 06:11
Ми нали там е и Мафиянски...
09 Януари 2007 07:04
Нещо повече:в New Europe (от 5-13 януари) има две статии по този въпрос-тази от Иван Маразов и интервю с Васил Божков.
Натиснете тук
Натиснете тук

Редактирано от - Мето от Факултето на 09/01/2007 г/ 07:33:10

09 Януари 2007 08:37
Тоя оше ли е жив?! Ашколсун...
09 Януари 2007 08:38
Екипът на Сега е добре да не завижда на г-н Божков, един от многото успели българи през прехода! Нали сме европейци, важи принципа на презумцията за невинност, докато съдът не докаже с присъда противното!! А и е създал колекция която радва хората, без него иманярите щяха да я продадат кой знае къде по света, или НИМ щеше да държи експонатите дълбоко в мазата поради липса на място! Като си очерняме с недоказани намеци богатите българи, не си правим никаква услуга, ама никаква! Европейците и американците, въобще белите хора, обичат да имат насреща си хора, личности, а не държавни институции.
09 Януари 2007 08:55
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 09/01/2007 г/ 11:45:50

09 Януари 2007 09:16
Абе bobby1945, ти у ред ли си? Искаш да се радваме на един престъпник ли? А пък туй, че позволиха българското богатство да е в ръцете на такива профани е друга работа
09 Януари 2007 09:19
М д а а а , н я к а к в а ф о н д а ц и я , в к о я т о ч л е н у в а т к о м у н и с т и , з а е д н о с Ч е р е п а , о р г а н з и р а и з л о ж б а н а ц е н н о с т и с н е и з в е с т е н п р о и з х о д в Б р ю к с е л с п о м о щ т а н а ж ъ л т а д е п у т а т к а - и н т р е с е н о .
В Б р ю к с е л з н а я т л и , ч е т и я с т а р и н и с а с о б с т в е н о с т н а ч о в е к с м н о о г о с п о р н а р е п у т а ц и я ?!
Щ о т о а к о з н а е х а , ч е м у т р и щ и н а т а в л и з а в Е в р о п а р л а м е н т а , щ я х а д а и м с е и з п о т я т о ч и л ц а т а !
09 Януари 2007 09:40
Срам за цяла Бьлгария.Всички знаем кой е г-н Божков.И в ЦСКА , разбраха от него, и скоро няма да се оправим , дори да станем 53 щат на САЩ, пак ще сме си корумпирани.Време е да дойде някой хан Крум, който да изсече всичко гнило и корумпирано.
09 Януари 2007 10:12
Промъкнал......???Направо си е влязъл! Че, даже и може да е поканен!
09 Януари 2007 10:18
Божковски троянски кон в Европарламента!!!ХАХАХА, тепърва ще ни сърбате попарата и ще се изненадвате!!!
09 Януари 2007 10:43

Според Първанова няма нищо смущаващо във факта, че предметите са от частната колекция на шефа на "Нове холдинг----- И Аз мисля така, след като държавата ни се управлява от Божковци............
09 Януари 2007 10:46
Ако към данните от статията добавим факта, че парламентът се занимава основно със закони за хазарта и безмитните магазини и бензиностанции, става ясно, че Божков отдавна е купил "тази страна". Все пак по света има и по-големи акули от него, така че рано или късно ще се пресели при Павлов и Кюлев. Вероятно тогава властта в БГ ще обяви 7-дневен траур, а за хората това ще е всенароден празник.
09 Януари 2007 10:59
Прав е Мето, ето какво пише в "NewEurope":

"... hosting the special exhibition of Vassil Bojkov at the European Parliament in Brussels, on his country’s accession to the European Union"

Г-жа Първанова пак не е в час.
09 Януари 2007 11:10
Просто нямам думи за този абсурд!
Интересно по какъв законен начин можеш да се сдобиеш с тракийски артефакти?!
Някой наследник на такова съкровище го е продал на въпросната мутра?
СМЕШНО и жалко за обикновения човек.
09 Януари 2007 11:22
Събрали се гнъсните комуняги да либералстват из Европата, ама що ги е срам от името? Че той Черепа е еталон за червен мафиот - своеобразен връх на българския бизнес, и на сичкото отгоре още жив. И как така в компанията на Митьо-Гестапото, Маразов, Светлин Русев, Божидар Димитров, ще липсват имената само на Черепа и Боян Радев, примерно? Ми не е честно.


Бързо да поръчват табелка:

The main part of the exposition is selected from the private collection of Vasil Bozhkov - "The Skull"


Слава! Слава! Слава!
09 Януари 2007 11:31
Че по-подходящ символ на държавицата България от Черепа може ли да се намери с КРАДЕНА колекция от безценни антики? Хвала на "либералката" доня Антония Фарма за свежото ИЗЛАГАНЕ! Сега да се готвят за нов чорбаджия европейските антики!
09 Януари 2007 13:48
Още по-труден за възприемане е фактът, че на г-н Божков е било позволено да използува България (влизането и в ЕС!), за да легализира "хобито" си. Познат номер, нали? Нагледна демонстрация на това как той и такива като него "са служили и продължават да служат на родината".
09 Януари 2007 14:10
Това е капитализма и частната инициатива братци, като чета мненията ви, някой сте хептен новобранци! Богат и заможен се става като се движиш по ръба на закона, рискуваш много и използваш всяка възможност, която ти предоставят държавните чиновници, които като правило не обичат да мислят много и основателно!!! Така е по белия свят, към който сме се запътили с пълна пара! Ако не ви бендисва, Корея (ама северна), Куба и те май не останаха!!
А д-р Първанова, просто вероятно не е на "ти" с английския, а и от ангажименти, няма време и много да чете! Иначе е поне хубавица (за възрастта си)!
09 Януари 2007 14:38
В България всичко е обърнато с главата надолу. Тази сутрин по БТВ директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров лично се изтапани пред целокупна България и заяви, че вече е регистрирал колекцията на Васил Бжков Имал и съответната документация, сред която имало и фактури за покупки. А пише ли в тези фактури кокво, кой и от кого копува. Какви данъци е платил и на какво основание? Ако това са паметници вместо тези документи да отидат в прокуратурата, която да се произнесе законни ли са тези сделки, фактурите се развяват, за да се твърди, че всичко е "законно". Парадоксите са неизброими. Държавен администратор на централния български музей бил член на частна фондация и я прикрива зад дебелия си гръб. Министър разписва документ за излизане на паметници, предмет на прокурорски разследвания извън България. Самият министър преди време заяви, че държавата трябва да построи музеи за колекцията на Божков-Черепа. Ей, другарчета, Европа ще ви надуши, ако вече не ви е надушила, пласнешки разбойници.
09 Януари 2007 14:44
Абе другарчета, чавдарчета, кой требе да ви каже че всичко е в реда на нещата, както ги разбират европейците, римският Папа или арменският поп в Диарбакър? Или Божидар Димитров не е достатъчно "тежък" и авторитетен за това!?!?
09 Януари 2007 15:14
boby1945 донякъде е прав.
Събирал "човека" българско културно наследство. Показва го, не го продава на частни колекции навън. Всички могат да го разгледат. С какви пари и как го е събирал никой и не смее да пита. А какво направиха Божидар Димитров (на всяка манджа мерудията), гоце или собственика на българския етнически модел. Божков поне не е президент на страната или лидер на етническа партия или дебел псевдо културтрегер. Не че не може да си плати за да стане.
09 Януари 2007 15:34
Абе всички знаем откъде са му на тоя чук парите, някой по-горе го каза - червен мафиот. Ама като ги търпим така ще е
09 Януари 2007 16:41
Така е по белия свят, към който сме се запътили с пълна пара!

Така е Боби, таке е.. по "белия свят" на такива герои на капиталистическия труд им осигуряват спокойна квартира с дебели стени и безплатна храна. У нас направо им подаряват дървени костюми.
09 Януари 2007 17:16
Боби , явно си на хранилка при тази мутра и си ангажиран да му правиш добър PR. Мен пък този мафиот ме ограби с 50000 лева и мои колеги с по 30-40000 . И това в една от фирмите му!!!А знаеш ли колко хора са пропищяли от него? И тези пари знаеш ли къде отидоха - в предизборната кампания на тройната коалиция. От черната му каса - в черните каси на тези партии. Затова първите закони които се гласуваха в този и предишния парламент са за хазарта.
Ще черпя форума когато гръмнат мутрата!
09 Януари 2007 17:41
Чиче de vill ти като си толкова разумен и ги разбираш тези работи, защо му позволи да ти ги открадне, защо не открадна ти от него 50000 лв?
Как според тебе Дюпон де Немур или Ротшилд са направили първите милиони, като са участвували във форуми? Не брат, по ръба на закона, с много риск и хъс, щото парите са малко, а хората много! Затова е измислен и принципа за презумцията за невиновност и се спазва особено яко в САЩ (даже в титрите на американските филми пише, че "...показаните отрицателни герой са невинни до...."", виж некой филм)
09 Януари 2007 19:05
Ханът е прав. Ашколсун, че Черепа е още жив. Браво на бодигардовете и шефа на охраната му.
09 Януари 2007 19:30
Боби, много просто - защото и една стотинка да вземеш от него ти пращаха биячите и трошеха кости.
А що се отнася до САЩ , там май има закони. Капонето за неплатени данъци го опандизиха.
А в Бугаристан доказатгелствата за пране на пари от Черепа са в самите държавни институции - стига да има желание веднага ще ги открият. Може и такива като мен да помогнат къде да ги търсят - много сме потърпевшите от Мутрата.Само че....на този етап ще изчакам , щото шибаната ни държава закриля НВ Черепа и пазвантите му
09 Януари 2007 19:32
И да допълня - просто не съм проектиран от родителите ми за крадец като него
09 Януари 2007 19:38
Малко черен хумор.А бе да пратим Волен Сидеров Еврокомисар в : Европарламента.Тъкмо като се върне ще говори по друг начин.Тъкмо България м ще се е отървала от него
Личи си които не е бил в чужбина не знае как действат там.
Затова Сидеров говори лъжи защото никога не е пътувал в чужбина.



Редактирано от - zlatena на 09/01/2007 г/ 19:41:39

09 Януари 2007 19:45
Какво се учудвате бе хора? Каквото правителството, такава и изложбата - мутренски. Правилно казва колегата от форума - няма законна частна колекция на тракийски и антични предмети, освен държавната. По закон тези неща, щом бъдат открити, трява да се предадат на съответния музей или на полицията. И ако това не стане, подсъдим е не само продавачът, но и купувачът, защото тези неща не подлежат на търговия, те са национално богатство. Иманярството е подсъдно, търговията с изровените от иманярите предмети - също. Просто и ясно. Но фондации, прокуратура, министри, музейни директори - странно, все от една партия - се гордеят с това съкровище. Не може то така да блъскат ръката с лъжицата, която ги храни!
09 Януари 2007 20:28
Така е Бай Мамут - по закон всичко , което е под земята , дори и в двора ти е държавна собственост. Странно - мои приятели биха сонда в двора си - избиха вода и си сложиха водомер да си плащат за нея. А за Мутрата закони няма. Дори на Златенчето, силна активистка от Пловдив на Първанов, любимците се гордеят с това!!! Затова ИЗБОРИ!!! Яка чистка по схемата 8-5-3!! И за момента освен Сидеров няма друг който да стори това. Златенче , нищо лично, освен ако не се виждаш някъде в горепосочената схема
09 Януари 2007 23:29
Една купчина престъпници от най-висша класа като Божков, Божидар, Маразката и няколко милиона boby1945-ки - това е днешния български народ. Определено деградираме - от "овчари по планините" сега сме вече само "овце".
10 Януари 2007 11:56
Maле някои хора са абсолютно тъпи.Не разбрахте ли ще без Ахмед Доган България е заплашена от терористи .
Ето това ще стане ако в България има предсрочни избори.
В момента Турците пазят България от терористи.Без тях ние всички Българи сме загубени.
Ако има предсрочни избори и недай си боже спечели онзи лудият Волен Сидеров България няма да се отърве от терористи .Особено с нашата мудна полиция.И ще загинат невинни хора.
Затова е по добре да няма предсрочни избори.Само така нашата страна България няма да бъде заплашвана от терористите.
Иначе ще стане страшно в България.
Колко жалко някои хора се водят по откаченият мозък на Сидеров

Редактирано от - zlatena на 10/01/2007 г/ 11:58:40

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД