:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чавес национализира компании, гради социализъм във Венецуела

Уго Чавес
Президентът на Венецуела Уго Чавес се готви да национализира електрическата и телекомуникационната компания, както и да промени конституцията, за да превърне страната си в социалистическа държава, предаде Ройтерс.

"Нека всичко, което бе приватизирано, бъде национализирано", заяви Чавес. "Народът трябва да си върне собствеността върху стратегическите сектори", подчерта президентът след церемонията по полагането на клетва на новото правителство.

Държавният глава съобщи също, че ще поиска да бъде внесена промяна в конституцията, за да бъде отнета автономията на Централната банка. "Насочили сме се към социалистическа република Венецуела и това изисква дълбока реформа на нашата конституция", отбеляза още той.

В речта си Чавес остро разкритикува генералния секретар на Организацията на американските държави Хосе Мигел Инсулса и го нарече "идиот" и "мамино синче". Реакцията му е в отговор на критиките на Инсулса за решението на Каракас да не поднови лиценза на опозиционен телевизионен канал.
47
2641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
10 Януари 2007 06:23
Горките Венецуелци...
Ама к'во да ги правиш, като са на ниво образование - България '30-те год на миналия век.
Индианска му работа...
Както казва баш Майсторът : "Ще патят"
Аз бих добавил: "още повече".
10 Януари 2007 06:33
И Венецуела пое по пътя на Най Преуспяващата страна на 3-тото Хилядолетие - Народна Република Китай


Горките Замбита и Роби от Хондурас, Бананас, Хаити,
ще трябва да бачкат и за венецуелците на американските си господари.
Ще продължават да се ровят из бунищата за кора хляб, и няма да знаят какво е това лекар.
А венецуелците ще станат са Пресперираща , Образована нация.
10 Януари 2007 07:09
""Нека всичко, което бе приватизирано, бъде национализирано", заяви Чавес."
Тоз атакаджия бре!
Венецуелскио Болен Сайдеров!
Третио левски!
10 Януари 2007 07:19
Тъпо е да се национализира всичко , но е факт, че държавата трябва да контролира някои стратегически отрасли Не вярвам някой в България да одобрява това , което стана с телекома и електро разпределителните дружества
10 Януари 2007 07:41
Всичко хубаво, но няма ли кой да му каже на този президент, че е хубаво от време на време да се сменя ризата с бельото барабар.
10 Януари 2007 08:25
Така така, точно телекомуникациите са най-учебникарски пример за "стратегически сектор" който трябва да се монополизира от държавата.
Тоя кой знае с какво се е напушил в Хавана, завалията.

Редактирано от - Oraсle на 10/01/2007 г/ 08:26:17

10 Януари 2007 08:29
Ясно е , че Уго няма да национализира хептен всичко... Но и това което прави е забележително. Не толкова , че никой досега не е правил национализации на цели сектори , а показния начин по който го прави. Храчи в лицето на САЩ. Венецуела през последното десетилетие има един от най-добрите стандарти в Южна Америка. Гастарбайтери от съседните страни - Бразилия , Перу и др... ходят във Венецуела да работят , остават да живеят там. Натиснете тук

Редактирано от - Muktadasaxkoburgidiotski на 10/01/2007 г/ 08:35:32

10 Януари 2007 09:00
"Народът трябва да си върне собствеността върху стратегическите сектори" - да се разбира че народът това съм АЗ (той и семейството му де). Иначе БЛАЖЕННИ СА ВеРВАЩИТЕ. От съществено значение е да се правят промени, после като няма какво друго да предложи ще въведе личната собственост, Указ 56 и ще"стимулира" предприемчивостта на народа.

Ние тоя филм го гледахме и не ние е интересен - и не само че го гледахме ами и участвахме като статисти, а после като пушечно месо, а сега сме си пак статисти във филмчето на същите другари.

[/b]
10 Януари 2007 09:38
Напед бати Волене! Вече има и положителен пример за ползите от национализацията! Да си вземем и ние ограбеното от чужденците боклуци дошли да цицат и без туй гладния2 български народ!!!
10 Януари 2007 10:01
да бе много хубаво. вчера спрял опозиционната телевизия, утре ще национализира телекома, а вдругиден ще прави каквото си поиска. да не говорим неговите приближени какви ще ги натворят...
10 Януари 2007 10:07
Мао Дзе Душ само като чуе за социализъм и се оплесква по крачолите.
10 Януари 2007 11:05
При условията на Южна Америка Хуго действа правилно. Венецуела е една изключително богата страна ИЗТОЧВАНА няколко века от Европа , САЩ а в днешно време от Мултинационалните Енергийни и Добивни компании подкрепяни от подставени правителства и малка група олигарси в съответната страна.
.
При всичките богатсва изтекли от Венецуела , гражданите и са бедни, необразовани а страната забатачена, ... Години наред 10% живеят нормално или добре и 0.2% богаташи - другите в средновековието ....
.
Хуго действа правилно , но срещу него са ОГРОМНИ сили , ако не намери сигурни и достатъчно мощни съюзници ще го смачкат ...
10 Януари 2007 11:22
Е то и Кастро, Нкрума, Мугабе, Нето, Садам и разни други "специалисти" пробваха да строят свой си социализъм и видяхме до къде стигнаха! Не по-далеч ще стигне и Чавес!
10 Януари 2007 11:31
Всяка държава трябва да си контролира стратегическите сектори. Я си представете приватизирано МО - частни изтребители и танкове Заиграят ли частни интереси и става като у нас. Сектори, които работеха добре и носеха печалба сега са бледа сянка на предишното си ниво. Просто защото частниците търсят печалба и нищо друго. Като приватизираха БГА Балкан какво остана от нея? А сега с НЕКовете като че цъфнахме и вързахме - надписани сметки, нестабилно електроподаване, ту високо, ту ниско напрежение.
Прав си е Чавес за важните сектори. Само дето се поолива, ама да го видим какви ще ги свърши.
10 Януари 2007 11:58
Нека все пак Фичата да обясни, защо при такова петролно богатство разработвано от частни фирми народа на Венецуела е толкова беден Защо не е така да речем в Кувейт Според мен за обикновенните хора по-лошо не може да стане -виж за чуждите компании със сигурност да
10 Януари 2007 13:06
С колко долара живее средно венецуелско семейство?
10 Януари 2007 13:23
С колкото им "отпуснат"/Заплата, де!/ ЧАСТНИТЕ им Работодатели СЕГА!
НЕ е важно да имаш много пари! Важно е да имаш това, което може да се купи с пари! При БЕЗплатно Образование, БЕЗплатно Здравеопазване, БЕЗплатна социална Почивка и т.н. НЕ е важно колко Пари получаваш, а какво ти е осигурено БЕЗплатно от Социалните Фондове на социалната/социалистическата!/ Държава!!!
10 Януари 2007 13:38
Ще гледаме скоро по Си Ен Ен , нахлуване на САЩ, по море и суша в Венецуела, като едно време бяха нахлули в една островна дьржава близо до Венецуела о-в Гренада. Не мисля, че чичо Сам ще допусне да остави така да се развият нещата.Иначе , не е лошо да се прекрати източването на нефта на Венецуела, защото тя май е много богата на този ресурс, в Л.Америка.
10 Януари 2007 14:35
Нека да видим какво ще излезе. В наше време всичко е наобратно. Вече нищо не е такова за каквото се представя. Социалистически Китай и Виетнам са по-големи капиталисти от държавите в Европейската общност. Развитите страни са социялни държави (изкл. новоприетите). Бсп е лява според нея самата и баламурниците които гласуват за нея. Но действителността каква е - по дясна от десните партии. Не само не спря да приватизира печаливши фирми безмислено и даже да преразгледа някои сделки (както обеща) а продължи да продава без абсолютно никакъв следприватизационен контрол. Пенсионерите и голяма част от обществото са с мизерни доходи, а червените капиталисти богатеят и управляват и обещават. Външната политика е още по дясна- преди да си помисли Буш за нови войници БСП го обещава. За цара нема кво да говориме - той през целия си мандат не разбра какъв е и затова нема да има друг. Само некои царедворци здраво намазаха.
10 Януари 2007 14:36
Нахлуване на САЩ във Венецуела "по суша и вода" ще бъде рядко историческо шоу След пясъчно-пустинен вариант на военна катастрофа /Ирак/ , ще се върнем отново към вариант джунгла -катастрофа /Виетнам/ . Историята се повтаряла като фарс...
10 Януари 2007 14:50
Viva la revolution
10 Януари 2007 15:24
За да не говори “на ангро”, човек трябва да си изясни няколко неща:
Първо, колко % е сега държавната собственост във Венецуела.
Второ, за сравнение, колко % държавна собственост има във Великобритания, напр.
Трето, какво е фактическото положение на хората сега.
На първите два въпроса аз не мога да отговоря точно. До колкото си спомням, Великобритания има над 30% държавна собственост, но не съм сигурен, а нямам време да търся данни.
По третия знам от различни източници следното:
Страната е трета в света по добив на петрол. До 1998 г., когато Чавес става президент страната е слабо развита с изключително силно социално неравенство – няколко стотин богати семейства са присвоявали всички печалби от петрола (става въпрос за износ около $350 млрд.!), а 80% от населението е било под екзистенц-минимума. Нефтодобива (вкл.и повече от 14 000 бензиностанции и рафинерии в САЩ и Европа) е окончателно национализиран през 1999 г. След това страната бележи икономически бум. От 1999 г.държавата заделя по няколко милиарда за социални проекти. Например за над 12 мил.венецуелци на социални помощи или на минимална заплата (170 евро!) има верига от супермаркети, в които тези хора пазаруват храна на символични цени под себестойността ù . 1 мил.най-бедни получават хранителни продукти и лекарства безплатно. Литър бензин струва 3 цента. Здравеопазването е безплатно, а лекарствата се продават на цена 10% от себестойността им.
Въпреки огромните социални инвестиции държавата е натрупала валутен резерв от над 30 млрд.долара.
Заслужава внимание, че последните придобивки важат не само за венецуелците, а и за всички латиноамериканци, пребиваващи в страната. Вероятно затова при социологическо допитване през септември в Аржентина (не Венецуела!) на въпрос кой американски политик считате за най-подходящ за президент на първо място е Чавес (Буш на последно с 1%). Класацията по доверие към държавните ръководители в американския континент също се води от Чавес с над 50% (Буш 2%).
От всичко това излиза, че сега Чавес не започва, а довършва национализация на възлови сектори.


Редактирано от - Графът на 10/01/2007 г/ 18:31:04

10 Януари 2007 15:24
Аз лично бих погледал "инвазия" на САЩ в страна която половината е амазонска джунгла, въоръжена е със сравнително модерно руско оръжие, населението е хомогенно и всички мразят грингосите и в червата...... Само че няма да стане. Жоро Храстов(по-скоро дебелите корпоративни помияри, които държат ремуут-контрола му) така осра боеспособността на американската армия че в момента на някакви действия различни от даването на пресконференции са способни авиацията на ВВС и ВМС, няколко поделения командоси и флота. Всичко останало е оперета с дебели страхливи статисти със студентски заеми и генерали които приличат на пенсионирани счетоводители, артикулиращи фрази от рода на: "убити са по-скоро 4 отколкото 2 бунтовници". Смех, смех, смех....
10 Януари 2007 16:01
Ква инвазия, кви 5 лева бе хора... Всички чели недочели и вече тръгнаха световните заговори. Първо на първо става въпрос в момента за две компании - ЕДК (Електриситат де Каракас - енергоразпределително дружество, и CANTV - комуникационна компания). Първото е собственост на УСА компания, а второто на Испанска такава. ЕДК обаче има около 80, 000 малки собственици във Венецуела - тоест ако се национализира, те трябва да получат справедливо обезщетение, все пак са не особено богато венецуелци, което означава че и УСА собствениците ще трябва да получат същото подобаващо обезщетение. Ако това не стане - има толкова начини да се източи това предприятие....
За CANTV - Испания е сред поддръжниците на Чавес, обаче едва ли ще си прецака националните интереси заради него, и той едва ли ще иска да загуби тази подкрепа.
Общо взето и тва "изхвърляне" е поредната изцепка на Чавес, който не обича много много да мисли за това дали са изпълними тези идеи, и колко биха стрували всъщност.
10 Януари 2007 16:01
Пътят пред Уго е утъпкан. След време ще се получи дефицит на нефтени продукти. После Венецуела ща започне д авняся нефт (така както България започна да внася картофи и лук по време на АПК - тата). Накрая ще се стигне до кризата "постсоциализъм". Най страшни ще бъдат духовните и морални поражения.
10 Януари 2007 16:49
не разбирам защо се възмущавате -щом държавата има нефт той е на всички граждани, а несамо на чуждите фирми Когато държавата печели от нефт нормално е да преразпределя част от приходите между населението, което се явява суверен ясно е , че частните компании неяма да го направят Друг е въпроса, че частника винаги ще движи бизнеса по-добре от държавният чиновник, а икорупцията е по-малко Не знам, но някои държави богати на петрол подържат забележителен стандарт на своите поданици
10 Януари 2007 16:56
Готов съм да спонсорирам местен български камуняка със самолетен билет до Каракас.


От самолета камуняката излиза с портрет на Чавес, цалува земята и задавяйки се от вълнение, иска убежище. Мераклии?
10 Януари 2007 17:09
Първо си спонсорирай присаждане на мозък.
10 Януари 2007 18:15
Мераклии има много. Най-много колумбийци емигрират в САЩ и след това във Венецуела.
10 Януари 2007 19:20
Olo, FL, Baron Selski и компания,
що спите , бре? Тия ченгета и комунисти са се разпищовили - след като отнемат реститутско/олигархичната лапачка във Венецуела, следва Еквадор, Перу. Да не духне пак вятъра насам - този път не от Изток. Тоя верно, ако приложи китайския модел, може да запали чергата не само на Южна Америка .
10 Януари 2007 19:33
И ше стане - "...Един призрак броди КЪМ Европа - призракът на Уго !"
10 Януари 2007 20:21
Графе,

Чавес използва петролните пари и за друго нещо - създава съюзници в латинска америка. Той, например, освободи Аржентина от примката на МВФ, като изкупи дълга й.
10 Януари 2007 21:34
Вестничето не ви е казало най-важното. Комрад Уго се кани не само да национализира компании, но най-паче да сменя конституцията. Според "дълбоката реформа" комарад Уго ще може да бъде избиран и презибиран n-пъти, където n[/b=безкрайност, за президент и ще има само една партия - Обединената социалистическа партия, която, съгласно Чл. 1 на новата конмституция, ще бъде винаги на власт. Това ще трае докато де що има за крадене бъде окрадено, парите изнесени по банкови сметки и офшорки и......бе по-нататъка вие го знаете, да не повтарям....
10 Януари 2007 22:12
Зевзек,

Туй дет си го рекнал ще е тъй, ако и венецуелците са крадливо племе като нас. В Китай, където ги има същите работи за които разправяш, нещата не стоят точно така.

Редактирано от - psg на 10/01/2007 г/ 22:13:54

10 Януари 2007 22:47
bila sam vav venezuela 2 pati (tazi godina sashto). i kakvo da vi kaja - bednostta e brutalna, a bogatite ne sa kato nashite novoizlujpeni bogatashi. minimalnata rabotna zaplata e 500, 000 bolivara t.e kam 200evro. infrastrukturata e na nivoto na balgarskata v nachaloto na 90te godini. ako ne beshe pri nas EU-to shtjahme da sme na sashtoto nivo. taj narechenite ranchos (bednite kvartali ne se razlichavat po nishto ot nshite romski geta, ama po nishto - s krajbite na elekrichestvo, sas satelitite, sharenite kashti, no povecheto imat raboteshta kanalizazija i vatreshen transport. chavez e edin paradox-pravi dosta za bednite, no ima dosta neizpipani neshta a i da ne zabravjame che ima diktatorski naklonosti, koito chesto se otraujavat v negovata politika

aku kawaypa
10 Януари 2007 23:02
Ми колко му е. Идиотинът Чавес вече промени герба на държавата. Там имаше един бел жребец, ама препускаше завалията на запад. Угото го завърте на изток, щото не му отивал на квадратната индианска глава. Боливарската република се превърна в поредния латино-ташак. Остава само да се види в какви срокове индианото ще достигне кубинското дередже.
11 Януари 2007 00:09
В подробен телевизионен репортаж бяха показани всичките чудеса, които Чавес направи досега за народа си. За бедните във Венецуела той е почти Бог. С парите от петрола, които изтичаха от страната и оставаха в джобовете на стотина семейства Чавес даде безплатна храна на стотици деца от бедните квартали, както и достъп до учебната скамейка. Той позволи на хиляди възрастни да се ограмотят, да четат и пишат. Чавес повика кубински лекари и позволи на хиляди бедняци да се лекуват. Започна строеж на стотици социални жилища, пуснато бе в действие метро, газови мрежи за снабдяване на бедните квартали с газ. Чавес даде тласък за създаване на местни предприятия, в които искарват достойно хляба си стотици. Той създаде първата в Латинска Америка телевизионна система от типа на SNN, такава като Ел Дйазира и сегашната френска.
Някой да продължи какво ни донесе на нас приватизацията??. Защо всички бягат от България и тичат към бившите и сегашни колониални държави, нали у нас вече няма комунизъм??
И последен въпрос към ВСИЧКИ , има ли поне една страна от прословутите Г8 , която да не е била колониална сила- Англия, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Италия, Япония и сегашната най- голяма империя САЩ, която "цаца" цялата планета.

11 Януари 2007 00:18
Досега и от сега нататък ще четем все едни и същи неща. " Токът и парното поскъпват с 10%, и всичко останало и така до края. В едно село кметът е закупил ковчези за всички живи от селото. Предлагам да се възложи на Доган да се заеме с въпроса в национален мащаб. Поръчката може да бъде изпълнена от комшиите за по евтино.

11 Януари 2007 00:41
Товарищ Иванов а телевизията на Северна Корея гледаш ли ? Там чудесата са още по -големи , другарят Ким и кравите може да задължи да дават по триесе кила млеко
11 Януари 2007 01:09
Направо ще се пукна от смях!
Каква инвазия, каква национализация!?
(Х)Уго Чавас е милиардер в зелено! (Според списание ФОРБС - лично богатство от 3 500 000 000.00 УСД)
Така че за национализация и дума не може става!
Просто Кастро умира, Социалистическа Куба заедно с него и в образувалия се вакуум Чавес претендира за лидерство в Южна Америка.
Колкото до инвазията - поради каква причина ще има инвазия?
Венецуела е бедна на всичко - богата е само на петрол. Който пък се добива на дълбочина средно от 1800-3500 м. А за целта трябват специални тръби. Същите се произвеждат САМО‌ В ‌ САЩ и АНГЛИЯ. Продадени са ЛИЦЕНЗИ за ПРОИЗВОДСТВО (не за търговия) на Германия, Франция и Норвегия!
След 2 години добив - тръбите задължително се сменят! В противен случай добивът спада рязко - на 20 %! Т.е. нефта не може да се изпомпи а се връща обратно по спуканите и разядени тръби. (В това положение в момента е Русия)
Т.е. накратко - Чавес ще-не ще - зависи и ще зависи от ...
Същото важи и за "национализацията" в Боливия‌ .
Ако някой се съмнява - може да прескочи до Кремиковци и да попита за тези тръбички - те имат подробни каталози, даже навремето се опитаха да продадат на Кадафи такива тръби, но не проработиха и един ден!!!
11 Януари 2007 02:13
ROSSENF,
/:/ "...ЕДК обаче има около 80, 000 малки собственици във Венецуела - тоест ако се национализира, те трябва да получат справедливо обезщетение..."
......................................... ......................................... .....................................
НЕ е задължително и НЯМА задължителна нужда аксционерите на ЕДК "да получат справедливо обезщетение". Ако техния процент е малък, те могат да си останат акционери на ЕДК и да получават дивидент, като такива!
11 Януари 2007 08:18
Хе-хе , смешковци... ОПЕК зависел от тръбите на САЩ и Англия Ами да си карат икономиката тогава на тръби , не на петрол Новата ламя на ГМ ще върви с накълцани тръби - мейд ин ЮСА ...
11 Януари 2007 09:11
ОПЕК?
В персийския залив повечето находища на нефт са близо до повърхността. За споменатите от go-re износителки на петрол обаче случаят не е такъв. А едната дори не е членка на ОПЕК...

Проблеми с добива на петрол в момента има Мексико точно поради същите причини - изчерпване на разработените находища, а намерените нови са надълбоко. По конституция обаче петролът принадлежи на държавата, частни компании не могат дори да имат миноритарен дял. И се получава какво?

Разбира се не всеки е "тарикат" като братушките, които изпързаляха Шел, Мицубиши и Мицуи да им разработят Сахалин-2, след което се установиха сериозни екологични проблеми, решими единствено чрез... прехвърляне дялове на Газпром. Путята сега решил да подпука и БП. Може и там да мине. Ами после?

Редактирано от - Oraсle на 11/01/2007 г/ 09:16:44

11 Януари 2007 09:22
Мъката да нямаш ресурси е непоправима Божия даденост. България го знае на собствен гръб. Върти-сучи , Западът ще зависи от ОПЕК и Русия още десетилетия наред. Вчера бяха опубликовани прогнози , според които само Западна Европа ще увеличи зависимостта си от Русия за петрола от 50 и няколко си % сега , до над 60 % през 2030 година. Пак вчера Барозу сърцераздерателно призоваваше Русия и Белорусия да спомогнат за "възстановяване на доверието" ... Хавите за САЩ никак не стоят по-различно. Макар зоните от които внасят петрол да са малко по-други , общото състояние на пазара слага и тях в кюпа на ЕС. Какво ли ще стане , когато "лявата вълна" неизбежно стигне и Мексико... Ей вчера , стария левичар Даниел Ортега положи клетва начело на Никарагуа. Обръчът се свива ...
11 Януари 2007 09:39
Вчера бяха опубликовани прогнози


Мукя, тежка нощ си имал в класовата борба.
11 Януари 2007 09:51
Вярно Ологофренич , тежка нож , борба...
12 Януари 2007 01:37
"БИЗНЕС ИС БИЗНЕС! НИЩО ЛИЧНО!"-вероятно това са казали украинските демократични "бизнесмени"?!
......................................... ..
В Киев пекат скара с въглища от ЧернобилПо новогодишните празници хората в Киев са си пекли шишчета с радиоактивни въглища от горите край Чернобил. Именно такива въглища са се продавали в супермаркетите в столицата на Украйна, разфасовани в торби от 10 до 25 кг. Аферата е била разкрита от милицията, съобщи центърът за връзки с обществеността на МВР в Киев.
Проверката е установила, че радиоактивният фон на торбите с дървени въглища превишава четири пъти допустимата норма. С такива въглища са били облъчени не само шишчетата, но и хората, които са били наблизо при печенето. Добитите в зоната около Чернобилската АЕЦ дърва са били обработвани в незаконен цех, който се намира в същата зона около електроцентралата. Въглищата са били опаковани и изпращани в магазините. Организаторите на престъпния бизнес не са задържани./В. "МОНИТОР"-12.01.2007/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД