:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евакуираха цял блок заради строителна немарливост

Снимка:МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Заради липсата на добро укрепване изкопът подяде улицата и стигна до мазетата на блок 208. Те са били наводнени, разказаха обитателите му.
Строителна немарливост доведе до евакуацията на обитателите на 6-етажен блок в столичния квартал "Изток". Собствениците на жилища бяха принудени да стоят с часове под проливен дъжд, докато траят укрепителните дейности в навлязъл почти до мазетата им изкоп. Щети са нанесени и на уличната инфраструктура и участъкът ще бъде затворен за автомобили.

Причина за извънредното положение стана срутване на 3 бетонни колони, подпиращи изкоп на нов строеж. Укрепването с колоните е извършено много некачествено и при дъжда са поддали, обясни шефът на столичната дирекция за контрол на строителството Влади Калинов. Инвеститорът спазил минималното отстояние от 3 метра от сградата и улицата, но масите са се свлекли заедно с оградата.

"Цели 3 пъти сигнализирахме полицията, че това ще се случи, и какво от това", ядосваше се Ивайло Петров, един от собствениците в блока, който заради инцидента пропусна бала на дъщеря си. "Подпорните колони бяха сложени след единия от сигналите, но тотално некадърно, може ли колона, която подпира, на практика да не стъпва на стабилна основа", чудеха се жителите на блока. На площадката зад блока има цепнатина и хората се опасяват, че тя ще тръгне по етажите.

"Работим по проектите, не сме се отклонявали от тях", коментира Георги Личев, представител на инвеститора "Интертайм континентал". Фирмата ще понесе всички законови санкции, увериха от общинската дирекцията по строителен контрол.
6
4072
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
21 Май 2007 08:39
Що ли не се учудвам коя е фирмата-строител...
21 Май 2007 09:08
Системата Gold Management в действие.
Жалко за хората в блока. Общината само ще "предупреди строго" тази всеизвестна фирма.
Като гледам на какви места са си нацвъкали изкопите, трябва да са доста гъсти с контролиращите органи.
21 Май 2007 10:05
Не , не е заради строителна немарливост , а заради липса на контрол.А липсата на контрол ни насочва към нещо друго - корупция.
21 Май 2007 14:05
Какво толкова е станало - така е при демокрацията.
Един печели с опасна и некачествена работа,
останалите губят, но ... така е демократично.
Както е казано - демократична сган или
ако повече ви харесва - демократична паплач.
24 Май 2007 20:43
ИНТЕРТАЙМ КОНТИНЕНТАЛ - АД

гр. София, ул. “Г.С. Раковски” 146
тел: (02) 91111; (02) 91020; факс: (02) 9870113; е-мейл: intertime@911.bg

http://www.otgovor.intertime.911.bg



По повод възникналия случай на 20.05.2007 г. на строеж “ Жилищна сграда с аптека и офиси с к.к 14.00 м и подземни гаражи “ , в УПИ I , кв. 9, м . “Изток-изток” , район Изгрев, ул. Райко Алексиев, София и във връзка с публикации и изявления в медийното пространство, е извършена проверка на място от Интертайм Континентал.

1. На строителния ни обект има паднали в изкопа няколко кубика земна маса, борд на ограда и плочи от тротоар, предварително обезопасен и отцепен за достъп на външни лица.

2. Недопустимо е хиперболизирането на случая , небивалиците за мнимата евакуация на жилищния блок, както и смесването на случая с падането на подпорна стена в район Слатина и други случаи на падащи мостове, къщи и какво ли не, с които нямаме абсолютно нищо общо. Журналистическите художествени измислици нанасят непоправима вреда на нашия имидж и са продукт на насочена кампания за изместване центъра на вниманието.

3. Строежът е напълно законен и има всички видове строителни книжа, които се изискват от закона и са одобрени пред съответните инстанции, отбелязано в констативен акт КТН-1/21.05.2001 издаден от ДНСК. Строителството се извършва на частен терен, придобит срещу обезщетение на напълно пазарен принцип, без каквито и да е общински участия, във връзка с посочените неверни коментари в интернет.

4. От самото начало на строителството на обекта има назначени на трудов договор технически ръководител, проджект мениджър и инвеститорски контрол. Има договор с независим строителен надзор.

5. Към техническия проект част “конструкции “ е одобрен изкопен план, като е предвидено укрепването на изкопа да се извърши чрез стоманени профили, забити чрез сонда и подпорни стоманени подкоси. Планът за укрепване на изкопа е спазен абсолютно точно, съгласно предписанията на проектанта и конструктивните проекти с оглед на особеностите на терена и местоположението на сградата. Беше изпълнено укрепване с пет подпорни стени.Не е нарушен чл. 169, ал. 1 от ЗУТ за носимоспособност - механично съпротивление, устойчивост и дълготрайност на строителните конструкции и на земната основа при експлоатационни и сеизмични натоварвания.

6. Срутилият се бетонов борд на тротоара е изграден върху насип, който очевидно не е бил добре уплътнен. През този насип минава външната канализация на блока, в която са заустени водосточни тръби. Според изказвания на гражданите, живущи в бл. 208, е имало нееднократни проблеми със запушена канализация. Там е имало пробив, който допълнително е спомогнал за разрушаването на насипа. При така създалите се екстремни условия, подобно срутване е не само възможно, а почти неизбежно, независимо от укрепванията на подобни изкопи. Остава открит въпроса , дали е имало умисъл или не и от кого? Предварително искаме да уточним, че сриването на няколко кубика пръст не представлява никаква опасност за основите и стабилността на блока. Ако например се строи блок на калкан, тъй нареченото сключено застрояване, в което единият блок се залепва до другия, това не може да стане, без да се откопаят основите. Тоест откопаването на основи само по себе си не е опасно, особено, ако ги има и са достатъчно дълбоки, както е в случая. Неуместни са цитатите в пресата: ”Изкоп оголи основите на блок”.

7. Никога не се е стигало до разкриване на основите на бл. 208 , а само на тези на основата на бетоновата ограда на блока.Това се вижда от приложения снимков материал. Вижда се премахната от собствениците на блок 208 водосточна тръба между първи и втори етаж на блока, поради направа на топлоизолационна обшивка. Поради наличния теч от водосточната тръба и проливните дъждове водата обилно се е изливала в пукнатина близо до подпорната стена на нашия изкоп, което се явява причина за инцидента.

8. Абсолютно точно е спазено местоположението на изкопа и неговите размери, съгласно одобрените документи, като не се навлиза в територията на съседния блок.

9. Не са нанесени никакви поражения на съседната сграда.Визираме медийните публикации и изказвания, че бл. 208 се е „килнал”,”пропукал” и т.н.С приложените снимки показваме, че такова нещо не съществува и е технически невъзможно, като следствие на инцидента.

10. Няма никаква опасност за гражданите живеещи в блока. Евакуация не е проведена, не е била и нужна! Престъпно е да се манипулират страховете на хората с подобни изказвания. Живущите в блока обитават домовете си, а магазините в партерната част на блока функционират и не са преставали да функционират.

11. Още в неделя, 20.05.2007г. са взети незабавни мерки за укрепване, като южната стена на изкопа е подпряна със скална маса , която насипахме до три часа сутринта на 21.05.2007г., закопавайки собствения си изкоп, само за спокойствие на живущите. Фирмата реагира своевременно и точно още в неделя, в деня на инцидента, породен от природни бедствия. Благодарим за всеотдайността на нашите служители и подизпълнители, които не спаха и работиха, мокри до кости под проливния дъжд в неделя посред нощ, в името на запазване на спокойствието на гражданите.

1. При едноседмичните обилни валежи (над 95 л./кв.м, само за неделя 20.05.2007г.), когато в цялата страна има райони в бедствено положение, когато се срутват мостове, стени, диги, изкопи, смачкани автомобили в съседния квартал, смерчове, отнесени покриви на къщи, хора останали без дом и т.н, намираме за изключително некоректно да се поднася изкривена и невярна информация в медиите. Деветдесет и девет на сто от тиражираното е написано от неспециалисти и е напълно или частично невярно, а и очевидно не е потърсено мнението ни. Оставяме на Вас да помислите за мотивите.

12. Тъй като вследствие на небивалиците около нашия обект в кв. Изток ул.Райко Алексиев журналистическите измислици стигнаха до там, че във в-к Дневник излезе статия, че старата сграда на площад Македония , на мястото на която ние построихме нова, била също наша и била съборена с пари на ДНСК, вследствие на криво стълбище и т.н. Действително се наложи да изгребваме руините на некачествено построена сграда на ДРУГ СТРОИТЕЛ, нямащ нищо общо с нашата фирма. На тяхно място построихме нова и съвременна сграда.

13. Във вестник Труд от 23.05.2007г. четем за нов АБСУРД. Твърди се, че под някаква си паднала наша стена били извлечени четири автомобила??? Това е смесване с голямата авария в кв.Слатина , за която не се пише в медиите по неясни причини.

14. Някои интернет сайтове са се постарали да деформират снимки на сградата с компютърна програма, за да създадат апокалиптичен пейзаж. Без коментар.

15. Искаме да благодарим на всички, които ни оказаха морална подкрепа и твърдо застанаха в наша защита, както в инстанциите, така и между нашите клиенти и доброжелатели. Изненадваме се, че броят им е толкова голям!


16. Искаме да Ви уверим, че Интертайм Континентал е фирма с високо развита мениджърска система за взимане на решения, планиране и отчитане на работата и винаги е стояла на принципни позиции, декларирани в кредото на фирмата, с което може да се запознаете в нашата WEB страница на адрес http://www.intertime.bg . Ние ще се погрижим за изпълнението на дадените предписания и проекти, както и на предвидените графици за строителство.







11 Юли 2007 13:17
Във връзка с инцидента при изпълнение на изкоп на строеж в кв. Изток фирма Интертайм Континентал поръча :
1. Оглед от комисия при район " Изгрев " на Столична община, протоколът от която гласи следното: "... Свличането на откоса е станало при неблагоприятни климатични условия и обилни валежи, като станалата авария не е предизвикала пукнатини в бл. 208, чиято конструкция не е засегната от аварията на изкопа." Неразделна част от протокола, утвърден от кмета на район Изгрев, е техническа експертиза от Научно изследователски строителен институт.
2. За изясняване причините за инцидента в кв. Изток до бл. 208, Интертайм Континентал поиска официална геотехническа експертиза от Центъра за научни изследвания и проектиране при Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, изготвена от главен асистент инж. Вл. Костов и подписана от зам. Ректора и Директор на ЦНИП при УАСГ, проф. д – р инж. К. Топуров, заключението на която е : « Въз основа на предоставените ми материали, запознаване с обекта на място и извършените изчисления, общата устойчивост на съществуващата седеметажна жилищна сграда в съседство на свлечения откос на строителния изкоп не е била застрашена.»
Тези авторитетни становища доказват, че не е съществувала никаква опасност за блок 208 и живеещите в него.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД