:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,037,819
Активни 118
Страници 21,824
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Там има. Но тука нема

Като наблюдавах малкия шум при т. нар. "Ромска буна" в "Красна поляна" и големия шум около нейните интерпретации, стигнах до извода, че си предпочитаме параноята.

Тя в случая е особена, обществена такава и е следствие както на минали митологии, така и на днешната редуцирана държавност в колизиите на етническия въпрос.

Между другото наличието на компактно циганско население в България винаги през последните десетилетия, дори столетия е провокирало възникването на най-различни слухове и легенди, както естествено и на породилите ги инциденти. Медиите обаче по време на държавния монопол върху тях не само не ги раздухваха за разлика от сега, но дори не ги обсъждаха.

А фолклорът си шестваше - за цигани-катунари, отвлекли деца, за отмъстил жестоко на цяла циганска махала танкист (такива случаи действително има, но липсата на точна информация ги раздуваше до епични, предапокалиптични размери), за магии и обикновено паланджосване.

В същото време по села и градове славянобългарският етнос съжителстваше с ромския, къде по-интегрирано, къде не толкова, и често пребиваваше в добри отношения както с него, така и с останалите - турци, арменци, евреи, гърци, власи, каракачани, албанци и др.

Преобладаващата част от ромите се трудеха - по стопанства, заводи, строежи (в рамките на Строителни войски например).Събитията от последните седмици и придружаващият ги изблик на вербална енергия (и агресия) обаче доказват, че на преден планизплават детските страшилки,а на заден е отишла управленската стратегия.

Идеите за сформиране на гвардии за самозащита са белег за крайния упадък на тази стратегия. Най-вече защото няма единен външен враг, срещу когото да се защитаваш. Това, че цигани били викали: "Смърт на българите", е идиотска изцепка на няколко оскотели от сиромашия лумпеняци, добили образованието си от телевизията, а не идеология на организиран поход.

Циганите са крайно различни, понякога повече помежду си, отколкото с нас например. Някои са много работливи (познавам такива); други - да речем общност от един смолянски квартал, са възпитани в здрав патриархален морал и кражбата е голямо табу за тях; някои са вярващи християни, както православни, така и евангелисти; други са мюсюлмани, трети са много смугли, четвърти са с неразличими от нашите европеидни черти и доста светъл цвят на кожата.

Та да респектираш циганите с бой (което е отколешна фикс идея на всички "патриотични" другофоби) е нелепо, защото цигани като единно цяло няма. Можеш и трябва да респектираш единствено отделните индивиди, когато са се провинили, при това е добре то да става чрез закона, а не въпреки него - така повишаваш стойността на Нормата.

Да се спекулира и с моабети за възможни контрагвардии и други подобни глупости е поредната митотворческа боза. Това не бива и в главите да влиза и не защото резултатите са непредвидими. Те са абсолютно предвидими. Дори при теоретично проиграване на подобни сценарии доминиращият у нас етнос ще спечели със 100 на 0 по цял ред най-обективни причини. Но до такъв вид междуетническо състезание за надмощие не трябва никога да се стига не поради неяснотата от неговия изход, а поради неморалния резултат на яснотата.

Един диктатор беше тръгнал към "окончателно решение" на етническите въпроси, което поради пропаганда все още свързваме главно с еврейството. Всъщност в газовите камери намериха смъртта си и стотици хиляди цигани. Нито диктаторът, нито светът усетиха подобрение от този акт, да не говорим за милионите човешки трагедии на жертвите.

Веднъж възрастен ром от с. Долни Цибър ми каза защо е било добре при Тодор Живков. Защото тогава милиционерът, като те види на улицата без работа, те пердаши и мъмри. И те подкарва към АПК-то и имаш пари за цигари, хляб, ракия и други радости. Сега е зле, защото никой не те бие, но и не ти дава нищо.

Той изрази едно характерно за този етнос превалиращо уважение към авторитета на личността, а не към закона, съчетано с парадоксално простодушие при цялата вменявана на племето хитрост.

Държавата не бива да мисли, че всеки ром е надарен с фермерския нюх и амбицията на англосаксонските първопроходци в американските прерии. Тоест, че кипи от желание да забогатее с тежък физически труд. И да го остави на собствената му инициативност. Нищо няма да се получи освен задълбочаваща се сиромашия и съответните изблици на неконтролируеми епизодични криминални прояви. Тя трябва да разработи и внедри централни и общински форми, обезпечаващи както образователна, така и някаква трудова повинност. Чуха се дори думи за връщане на "Строителни войски".

Не твърдя, че тъкмо това е решението, но ако дадено семейство не може да вмени на потомството си образователни и трудови навици, това следва да стори държавата.Тя става семейство в такъв случай.И като такова следва да се грижи за всичките си питомци. А грижата за невръстен питомец винаги е сложен танц между поощрението и строгостта.

Колкото до разрешените форми на междуетническото съревнование ми се ще да припомня какво каза веднъж една бойка ромка в дебат с българки, които говореха за обгрижване на потомство.

- Ми ние, циганките, обичаме децата, затова раждаме. Предпочитаме един мъж и много деца. А вие, българките, искате много мъже, а деца не щете.

Не че е права, разбира се, но има върху какво да се замисли човек.
57
3579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
57
 Видими 
27 Август 2007 23:45
Ц!
Идеите за сформиране на гвардии за самозащита НЕ са белег за крайния упадък на тази стратегия, а Ясни Европейски Правила.
26 август - Облечени в черни униформи и построени във военен строй 56 гвардейци положиха клетва в крепостта в Будапеща, директно пред сградата на президентството на Ласло Шольом. На церемонията присъстваха 3.000 съмишленици и симпатизанти.
Гвардията е под командването на 29 годишния Габор Вона. Той заяви че целта й е сваляне на правителството на Ференц Гюрчани. Той призова гвардейците да тренират стрелба.
Знамето на гвардията беше осветено от 1 католически, 1 евангелистки и 1 реформиран поп.
28 Август 2007 00:11
Простете, г-н Бойко, но до сега не бях чел толкова лош текст, подписан от Вас.
28 Август 2007 00:29
... в тия жеги толкова могъл - толко сътворил ... мир ...
28 Август 2007 00:57
Онемях!
Пръстите ми трудно се движат по клавиатурата!
Щото треперят от вълнение...
Вълнение от образа на циганина
във въображението Бойково...
Лелеее,
как само трептя
от възхитителния образ на майчицата циганска
дето била само с един мъж
и Щото много го обичала (без презерватив го обичала, рииъш ли)
много дяца му раждала....
И си помислих:
Те тва е обгрижването, рииъш ли!

28 Август 2007 01:14
Както казва Ламбовски Хитлер е решил кардинално въпроса. И както може да се види шовинистична Германия е доста по - напред от толерантна България.
Между другото в Записки по българските въстания З. Стоянов пише, че първите, които въстаниците са избили при Априлското въстание са били циганите, а после турците. Защо ли, а Ламбовски?
28 Август 2007 01:16
в-к "Новинар":
"От Владислав Стоянов
Уважаема г-це/г-жо Драганова! Виолета!
Не знам нищо за Вас. Това малко ме затруднява, проявете разбиране. Опознах Ви задочно покрай скандала на басейн "Леда". Понеже сте журналист, вероятно умеете да намирате отговори на трудни въпроси. Бих използвал случая, за да потърся мнението Ви за създадената ситуация, от която и Вие пострадахте онзи ден. Подходът ми към проблемите е общочовешки. Интересува ме:
- Защо отидохте точно там, след като басейнът, оказа се, бил известен със специалното си отношение към ромите?
- Намирате ли връзка между етническите скандали напоследък и действията на служителите на басейна? Допускате ли, че би могло да има съобразяване от тяхна страна с желанията на другите посетители? Бихте ли обвинила хората, които са решили да отидат точно на този басейн с презумпцията, че мястото предполага да не бъдат окрадени и че спокойствието им няма да бъде нарушавано? При положение че частната собственост в цивилизования свят е свещена, не мислите ли, че това предполага и наличието на граници?
- Какви определения като журналист бихте използвала за ромите, които преди няколко дни разнасяха опасни предмети по улиците и крещяха антибългарски лозунги плюс призиви за смърт? Защо част от тях не знаеха какво е скинар? По принцип според Вас заплахите между скинари и роми етнически конфликт ли са (както МВР отрече) и ако не - какъв са?
- Как си обяснявате, че убийството на проф. Станимир Калоянов, също плод на етнически разпри, стои неразкрито, а случаят в Самоков, когато жертва бе представител на ромския етнос, бе разнищен мигновено? Проявява ли според Вас МВР двоен стандарт към различните етноси и ако да - какви реални ползи носи той на обществото ни?
- Какво бихте посъветвала жител на Самоков, който вижда у дома си крадец ром? Да го изчака да си тръгне, без да го дразни, и тогава да извика полицията, или да предприеме нещо друго? Наясно ли сте, че криворазбраната толерантност на МВР към ромите се крепи на малко на брой висши началници в министерството по политически причини, а средностатистическият полицай изпитва омраза към ромите в подобни ситуации? Това нормално ли е според Вас и не създава ли допълнително напрежение? В този смисъл в какво бихте обвинила хората, подкрепящи "Гвардия" в опит да се защитят техните права? Изобщо как да постъпи човек, когато държавата не закриля живота му и има ли право да потърси други начини за закрила?
- Каква според Вас е ползата от правозащитните организации в България, като например Българския хелзинкски комитет, който защитава един етнос, но за сметка на друг? Това допринася ли за всеобщото опазване на човешките права в рамките на държавата?
- Според Вас има ли логика в засилването на националистическите партии в ЕС и в това, че те отразяват възгледите и страховете на част от гражданите? Ангажирате ли се с мнение, че този национализъм няма никакво политическо бъдеще?
- Разбирам обидата, задето са Ви изгонили от басейна. А Вие можете ли да разберете инстинктите на хората, които ги подтикват да реагират така спрямо ромите? И вярвате ли в инстинкта за самосъхранение?
Виолета, ако не ми отговорите, не е беда. Аз, подобно на всички хора, имам достатъчно точни предположения за тези въпроси. Но ако отговорите, бихме могли да изградим обща компромисна теза за решаването на тези проблеми. Имайте предвид, че компромис означава едната страна да отстъпи от тезата си в полза на другата, а не да има равнопоставено отстъпление, което би обезсмислило и двете тези. Който успее да убеди другия, че е намерил по-точните отговори, ще бъде почерпен.
Пия лаваца.

Владислав %
28 Август 2007 04:10
Ето и друго мнение:

Етническото присъединяване по света и у нас
Общественият договор като политически мит
ИЛИЯ ИЛИЕВ

Дори и най-върлият "правозащитник" от разните отворени общества и хелзинкски комитети няма да посочи поне един пример на циганско присъединяване където и да било в Европа...
Очевидно е невъзможно да бъдат присъединени, но опитите трябвало да продължат, настояват социалдемократстващи либерали и либералстващи демократи. Срещу този отчаян натиск на неудържимо провалящия се западен либерализъм стоят огромният исторически опит на народите, много сериозни научни изследвания, здравият разум, а накрая и човешката природа. Проблемът е в невъзможността с каквито и да било хуманистически убеждения и съображения да се отстрани един фундаментален признак на обществените процеси, какъвто е "образът на врага"...
Присъствието на външен враг, на някакъв "чужд" е биологическа необходимост за устойчивото съществуване на всички съобщества от тези на най-простите микроорганизми до хорските. За йерархически организирана социалност всяко външно нахлуване се възприема като злонамереност на "чуждия"...
нас българите ни громят по всички правила на науката
Чрез властта и пропагандата ни потискат волята и връзват ръцете за естествени реакции спрямо агресивното чуждо. А то е агресивно, защото изначално е враждебно. Но също е и злонамерено подтиквано към такова поведение. Целенасочено ни стесняват пространството, притискат ни под прозорците на домовете, на кръстовищата, по тротоарите, през екраните на телевизорите, навсякъде, където могат да ни докопат. Пропагандата от една страна непрекъснато внушава либералната измама, че нямаме врагове, освен комунизма и Държавна сигурност, а от друга ни вменява вини спрямо цигани, мюсюлмани и чужденци, каквито всъщност нямаме...
Точно обратната стратегия прилагат ционистките водачи спрямо евреите. Постоянно издирват и най-дребни поводи да вопият за антисемитизъм и юдофобия, а тъй като обикновено такива няма, просто си ги измислят. Всъщност всички са им врагове... Същото правят и в САЩ, на тях дори и тероризмът им е враг. Нито индианците са присъединили, нито негрите, нито латиносите...
Андре Жирар убедително доказва, че наличието на външен враг е жизнено необходим за оцеляването на обществото...
Загубата на представите за "свой" и "чужд" неизбежно сриват обществото в жертвена криза, в която членовете на общността стават врагове-близнаци, действащи като животни, загубили естествената си среда. В случай на загуба на образа на врага етносът губи воля за съпротива, структурата му се опростява за сметка на загубата на отбранителни функции и жизнеспособността пада.
28 Август 2007 04:43
"...ако дадено семейство не може да вмени на потомството си образователни и трудови навици, това следва да стори държавата"
.
Каква глупост!
28 Август 2007 04:56
Абе той Хитлер може и да е решил някои проблеми, но като цяло се оказа най-големия лузър в историята. Тъй че, ако не можем да решим проблема с циганите с избиването им, то какво тогава, по даволите, ще ги правим?
28 Август 2007 05:31
Опааааааа!!!!
Още една рибка!!!
28 Август 2007 05:40
По-слаби статии само Юджийн Dainoff списваше ... много зле положението във вестника днес.
28 Август 2007 05:48
Единсвения начин да бъдат циганите като останалите хора по света е задължително кастриране на мъжете им.Циганките да бъдат ебани само от българи в продължение на неколко генераци.Едва тогава тази напас щте бъде претопена и цивилизована.
28 Август 2007 06:07
На мене най ми ареса края на статията...не, че е верно, ама те кара да се позамислиш.
Чиляк, ако съди за положението и настроенията в наща Родина България от мненията на мутанти кат тоа Жоро Д. или па дъртия ашлак, за си помисли, че виновни за дереджето у майка България са виновни само и само мангалите/с изключение на един татар в лицето на наш Амет/.
Я се опитвам от неколко века да ви подскажем, че не бива да има сигани, бугари, резани...
Требет закони и ербап-хора да карат тарикатите да спазват тез закони.
Требе, ама понеже защото тъй или иначе най-лесно е да караш през просото...сиганите на Сатурн!
Ако не беха тез мангали-майка България отдавна да е цъфнала и вързала.
*****

Редактирано от - bot на 28/8/2007 г/ 10:18:49

28 Август 2007 06:45
Ей, почти всички форумци били чистокръвни арийци, значи. Или по-точно, расисти без покритие и комплексари.
Циганката, която казва, че българките искат много мъже, а не деца, си е напълно права, но истината не ви е приятна.
Някой да знае, че почти няма случай циганка да си изхвърли новородено дете на боклука, както правят доста българки? Те и на изхвърлените котета се чудят.
А, Рослава?
28 Август 2007 07:12
статията е добра
ама требва просто да се прочете
и коментарите са добри
и ... какво от това
28 Август 2007 07:27
Навсякъде има свещени крави.
28 Август 2007 07:47
Истината както винаги по средата. Вярно е че има и свестни цигани.
Има в нашия квартал една отчуждена къща дадена от общината на цигани. А иначе наоколо панелки... Преди време, едно цигане от къщата ритнало топка и тя запецнала на третия етаж на тераса на една от панелките. По водосточната тръба, по водосточната тръба и ето ти го на третия етаж. Че като се разлютиха съседите, ще го убият. Щото щом може да се качи значи може и да краде. А то крещи и се къса: Няма бе чичо , няма да крада. На мен в нашта махала са ми забранили да крада. Е вярно каза цигането нашите блокове досега само българи са ги обирали.
28 Август 2007 07:54
"Окончателното решение" на Хитлер беше да събере всички евреи от Европа и да ги засели на остров Мадагаскар. Там те щяха да си живеят както си искат, без някой да им се бърка. Това беше едно мъдро решение. Същото може да се направи и с циганите. Да се заселят в Гренландия и Исландия, където, с помощта на глобалното затопляне и пословичното си трудолюбие, ще превърнат тези пустеещи земи в китни градини. И, най-вече, ще могат да скандират "Смърт на тюлените" колкото си щат и без да се налага да ги бият.
28 Август 2007 08:49
ОбъркАл се е Бойко! Кое е циганин и кое е ром не става ясно защото пише и за двете. После пък, те се размножават защото се обичали много, обаче държавата трябва да поеме грижите за тях??? А пък ние да им плащаме кефа, тока , водата , данъците , здравни застраховки и какво ли не??? Българките искали много мъже? Те циганките не искат.Откъде знаеш , бре Бойко?Ами как ще искат , като Асан пие и бие.И като имаш на главата си 4-5 циганета за какви мъже ще имаш време.Да не говорим , че в махалата всеки втори ти е братовчед. Имало и работливи цигани....има , ама не си плащат данъците, работят за себе си. Познаваш ли някой от медникарите, копанарите, бургуджийте и другите пет групи да плаща.Вземи статистика и виж! Значи не обичали тежък физически труд и нямали фермерски наченки.....че, кой обича да се рови в ......? Е, и кой да я върши хората който са вложили сили и средства в образование.
Не познаваш циганите, не знаеш манталитета им, обичайте, привичките.Не знаеш основното: Всичко което е извън махалата, държавно или частно става за крадене.Всеки който не е циганин трябва да бъде метнат на "донка" или "санже".
Раждаш се свободен и нямаш никакви задължения към държавата.защото тя не е твоя. Ти си циганин и се гордей с това! Помагай само на цигани. Не лъжи и кради цигани.........и.т.н. За повече подробности се срещни с представител на "мюшерето"/циганския съд/ и ще те светнат.
Айде шай шукаре!
28 Август 2007 09:04
Когато държавата не си върши работа, въпрос на време е да се появят такива организации. Даже се учудвам, че се забавиха толкова. Сега остана да ги видим в действие.. след като държавата отдавна абдикира от задълженията си да пази гражданите си от крадци и тарикати. Надявам се, че властимащите ще се усетят и вместо да само да гонят и да не одобряват тия организации, да започнат да си вършат работата.
28 Август 2007 09:12
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.1)

Редактирано от - bot на 28/8/2007 г/ 10:20:05

28 Август 2007 09:57
За разлика от някои от по-горните запъртъци трябва да призная, че текста е доста добър и най-вече реалистичен. Че интеграцията на циганите е трудна работа това е така.
Спомням си годините преди 60-те, когато бяха само в катуните. Един голям успех беше, че ги направиха уседнали - създадоха се циганските махали, всеки гград имаше такива. По времето на соца им бяха намерили подхода. Даваха им работа, държаха ги изкъсо и така долу-горе нещата вървяха. Разбира се проблемът беше у тях, че те не използваха тогава да се интегрират.
Този процес е труден и изисква здрава държава. Обаче първото, което направиха дИмУкратеците е да разгромят държавността и нищо не създадоха на нейното място.
28 Август 2007 09:58
Не си падам много по г-н Ламбовски , но пастоящото му писание съм напълно съгласен с него
Особено с изречението му :
Медиите обаче по време на държавния монопол върху тях не само не ги раздухваха за разлика от сега, но дори не ги обсъждаха.
Не ни трябва жувалистическо раздухване на етническото напрежение

Редактирано от - star_pisa4 на 28/8/2007 г/ 10:08:50

28 Август 2007 10:02
Национализмът бил последно убежище на комунизма.
Спокойно можем и друго да напишем , национализмът е последно убежище на апашите.
Да цитираме малко Хитлер.
Колкото по-чудовищно излъжеш, толкова по-бързо ще ти повярват.
Обикновените хора по-скоро вярват на голямата лъжа , отколкото на малката.
Виртуозите на лъжата и цели партии , изградени основно върху лъжата , винаги прибягват към този метод.
Тези лъжци , прекрасно знаят .Излъжи и лъжи , колкото се може повече.
По голяма лъжа , от тази , как положението в България е драматично , защото циганите са я обрали и ограбили , едва ли има.
По голяма лъжа , че циганите са апаши и българите вода ненапита , кристална и честа , едва ли има.
Истината е ясна това е голямата лъжа.
Голямата истина е друга.Големите апаши и големите разбойници и големите примитиви на днешното време са българи , толкова са примитивни , че унищожават българите и България.
А това се чистата и разголена истина.
- Ми ние, циганките, обичаме децата, затова раждаме. Предпочитаме един мъж и много деца. А вие, българките, искате много мъже, а деца не щете.
Ако освен кифлите , цитират и гевреците , тази истина ще стане още по –пълна.
28 Август 2007 10:26
Между другото, като съм ходил в Германия, никога не съм виждал циганин. А като питах една циганка защо има много деца, тя ми каза "Защото спя с мъжа си". Беше много озадачена, като й казвах, че може да спи с мъжа си и без да се зачеват деца. Мъжът й също не беше наясно.
В с. Подем Плевенско също няма цигани. След като ги подпалиха и изгониха, не смеят и да минат от там. В тухларната може да се види някой, но много хрисим и работлив!!!
28 Август 2007 10:28
за добро или за лошо, циганите живеят в България, за тях тя е родина. Как ще живеем с тях зависи до голяма степен от нас. Прав е авторът като казва, че не може да се очаква от тях да се държат като американски пионери. Циганите няма да се променят от само себе си, топката е в нас. Проблемите ги има, но само с плюене и "гвардии" няма да се реши.
а не и бива да се забравя, че най-големите престъпници в България са чисти българи.
28 Август 2007 10:36
Mrx++ ! Ще си позволя да допълня нещо! Според някой , след прочутият Априлски пленум 1956 година се решава циганите да придобият уседналост.Обаче се допуска една съществено грешка, че им се разрешава те да избират къде да се установят.Събира се мюшерето и решава братята да заемат всички възлови пътища и гари. Аз на това не му викам успех а едно недомислено
решение на управляващите/както и други подобни/. А това, че са ги държали здраво е вярно, ситемата е била такава, без много, много да шаваш. За останалото съм абсолютно съгласен
28 Август 2007 10:38
Лично аз , не познавам цигани , който са разграбили земята , като са правили тричленки , нито познавам цигани да са придобили земя със свидетелски показания , кушаревски , аз на теб , ти на мен. Българите така разграбиха цяла България.
Аз не познавам цигани , получаващи пенсии , чрез фалшиво издадени и пробутани документи.Такова българи познавам много.Само от Кремиковци , такива били с хиляди.Социалните на циганите , бледнеят пред фалшивите и инвалидните пенсии издадени на българи.
Аз не познавам циганин , грабил от цигани с милиони и милиарди.Такива българи всеки познава и се прави на циганин , като твърди че това е демокрация.
Аз не познавам цигани , които да са унищожили такива обширни територии-като села , градове , черноморието , планините.Такива българи с лопата да ги ринеш.
Аз не познавам цигани , които да водят такава примитивна и братоубийствена война , които така жестока да мародерстват и грабят себе подобните си.Българи , реализирали геноцид измерващ се с 1 500 000 живота , обаче знам , че има.Българи грабещи и заграбили хляба на бащите и майките си , на децата си , това може да го видиш на всяка крачка.
Аз не познавам циганин превърнал здравеопазването в скотобойна , нито познавам циганин превърнал училищата и читалищата в кочини и обори.Такива българи всеки познава и са много , страшно много.
----------------------------------------- --

Да примитивен е живота на циганите и самите те са примитиви.В гетата друго не може да се роди.А българското блато какво ражда , алигатори и плячка.Още по гнусна работа.

Най жалкото е друго.Солидарността ще спаси циганите.Братоубийството ще унищожи българите.Вече е пределно ясно.Тази страна , като перспектива , принадлежи на циганите и турците И ТОВА ГО ПРАВЯТ БЪЛГАРИТЕ , това е жестоката истина.
28 Август 2007 10:54
Не твърдя, че тъкмо това е решението, но ако дадено семейство не може да вмени на потомството си образователни и трудови навици, това следва да стори държавата.

Тя става семейство в такъв случай.Ето това е див патернализъм в завършен вид. Заради такива социални утопии ние данъкоплатците, плащаме всички екстри на циганите. Идиотски вариант на усилената мелиорация на пясъците на пустинята. Оазиси, господин Ламбовски няма да видите...каквото и да твърдите.
28 Август 2007 11:06
Авторе, държавата има едно първостепенно задължение, от което нашата е практически избягала - да осигури реда и законността. Да опази живота и собствеността на гражданите. И когато не го прави, нищо чудно, че някои хора биха искали да го направят по друг начин - като се въоръжат, като пуснат ток по оградата си или като създадат паралелни формации - не че гвардията на Расате ми прилича на надраснала детската градина.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
28 Август 2007 11:19
Идеята (по примера на американците) е циганите някога да станат индо-българи. Но този етнос няма генетичен материал. Нямам спомен да съм чел за успял циганин в Европа или Америка. Тамошните държави не го включват, не го интегрират, просто го изритват крадливия мангал с черен печат в паспорта.И дори услужливо го транспортират за тяхна сметка до Бългерия...
Както се казваше в един стар виц: Нещеме ви "Фордо", узмите си лордо".

Редактирано от - Артиста на 28/8/2007 г/ 11:21:53

28 Август 2007 11:25
Един приятел имаше следната идея: всеки българин да даде по два лева за еднопосчен билет на циганите за Индия! Предварително да им се прожектират филмчета, че там само ще пеят и танцуват, като в индийски филм ...чисто и хуманно, а проблема - решен.
28 Август 2007 12:36
Да правим разлика между циганин като етническа принадлежност и като манталитет! Да не бъркаме големия хирург Чирков, успешния шоумен Азис /не че го харесвам!/ и от друга страна джебчията Яшар и Ваньо Топлото с грандиозната му цигания!
28 Август 2007 13:17
За танкиста специално не е никаква митология. Четириметровата ограда около (вече несъществуващата) циганска махала в Казанлък стоя поне няколко години, близо до трети казармен район - през 70-те още си беше там. Заради един убит сержант и изнасилената му приятелка ги беше размазал пича - както са си в къщурките, цялата маалъ. Само че - де тогава гласност и Хелзински комат? Всички мълчаха, както е редно де...
Маркс, "усядането" на катуните в опразнените селски къщи не беше успех, а напротив, с него започна всичко. Катунарите се саморегулират доста добре (и сега - можеш да ги срещнеш по пътя между Котел и Златарица).
А че са различни - различни са. Но - както вече съм писал, не знам дали "ром" е етническа категория, ама циганин определено не е. "Циганин" - това си е начин на живот и тип култура. Иначе по произход може и най-чист ариец да е. Идеята, че са етнос идва от краставомагареподушването и последвалото им сродяване. А езикът, на който СЕГА говорят е по-измислен и от македонския. Питайте моя стар приятел, духовният им шеф от Сливен.
28 Август 2007 14:04
Кого, Насо Славов-Прасето ли?

Винаги ще има диви цигани, културата им го предпоставя.
Винаги ще има тарикат-балами българи, традицията го повелява.
Но кога иде реч за съвместно съществуване, майката му е добронамереност и грижа до края на света ако трябва. Всеки път, когато не се налага да се възпре или накаже престъпление, да се действа като със свои човеци. Ся, то верно, че българите със своите сме най-лоши, но и това все някога трябва да се промени, що не? И, дето вика Бойко Ламб., без параноя. Сиреч - без свръхреакция на въображаеми опасности. Светът е опасно място, и окончателното решение на този проблем не е тоталното изтлебление. Защото после пак ще възникне живот из пепелта. А, освен ако не издухаме атмосферата в космоса и не отровим океаните Но животът пак ще се просмуче отнякъде, о ужас на екзистенцията. Окончателното решение на въпроса за опасността от живеенето е: всички параноици да си ... съкратят мъченията. И да оставят намира останалите, жизнелюбите. Всъщност параноиците са творчески личности, ужасът ги навинтва денонощно. Така че - нек` жувеят
28 Август 2007 14:13
Ми ние, циганките, обичаме децата, затова раждаме. Предпочитаме един мъж и много деца. А вие, българките, искате много мъже, а деца не щете.

Да де, ама има основно правило - циганина винаги лъже, даже и когато няма защо.
28 Август 2007 14:45
Изводите от статията идат да ни кажат, че със силови незаконови средства въпросът не може да бъде решен.Има места където се е поизхвърлил " за държавата семейство"примерно.По скоро държавата трябва да се "покаже", да разберем че я има при решаване на този голям и труден проблем.Мълчанието и прилагането на двойни стандарти не е в полза на обществото.Дългото "мислене"(може и да е умишлено, във връзка с изборите)отваря пътя на беззаконието и самоуправството.Пък кой знае почвам да се съмнявам вече, че някой има полза от това положение.
28 Август 2007 14:55
Simeonee, Simeonee,
ако говориш за следродилната депресия, при която родилките убиват децата си - тя не се влияе от принадлежност към етнос, народност или националност...
Все пак, четейки мнението ти оставам с впечатлението, че я приемаш като изсконно българска черта
Ти попита ли майка си за мнението й по въпроса?
---------------------------
Странно ми е защо се бъркат категориите?
Да, има ограбване не, ами разпродаване на българите и на земята им! Да, има геноцид над българския народ! И да, тези престъпления се извършват от хора от високите етажи на властта, които се самоназовават българи! Възможно е и цветът на кожата им да е по-мурганвичък, макар че не е задължително. Справка - Командира, Коня, Сокола... Възможно е и цветът на кожицата им да е съвсем беличък, и пак да продават народа си и държавата си на литър кръв и метър кожа. Справка - останалите от елита на, според Тери Пратчет, Гилдията на убийците...
Сред тези дето изсмукват живота ни и труда ни, дето са ни заробили, сред тях няма каквато и да било дискриминация и/или ксенофобия. Простата причина е, че независимо кои са и какви са - те са еднакви. За тях единствената ценност и приоритет са властта и парите, а не човешкия живот, не България.
А на циганите не им дреме за властта - за това не извършват геноцид. Парите им са необходими от днес за днес; утре не съществува - за това не участват в далаверата с обществени поръчки или пък в скрити приватизационни сделки и т.н.., а децата им не учат в най-елитните чужбински училища и университети...
Но това не прави циганите по-малко опасни, напротив - огромна част от битовите престъпления, и то извършени с изключителна жестокост, са тяхно дело. Само че на това, на което ние казваме "престъпление", циганите му викат начин на живот. И ако ние сме ужасени от това, че са изнасилили и пребили непълнолетно девойче - това за тях е не само нещо нормално - то е повод за гордост. Стига девойчето да не е от техния си клан... Ако пребиването до смърт с дървена гега на 68-годишен пастир, за да му се открадне прасето - за нас е потресаващо, за извършилите го цигани е нормално. Да не си е пазил прасето, дедото, и щял да бъде жив... А това, че те са били двама мъже под трийсетака, и щом са решили да го крадат пустото прасе е можело да обзвредят човека без да го убиват - това въобще не им е минало и през неумитите глави...
Изброяването може да продължи още дълго, но не мисля, че има смисъл...
А иначе и аз познавам две цигански семейства, които са много симпатични - поддържат завидна хигиена, работят, скромни хора са. Харесват ми! Пеят чудесно и т.н. и т.н. Но това са само две семейства. Апропо, имат само по три деца и са ги поизучили... Но това са изключения от правилото, които само доказват правотата му... Както и това, че циганинът има всички условия да се интегрира, но трябва да го поиска

28 Август 2007 15:07
Г-н Ламбовски, моите уважения, но не мислите ли, че ето това е напълно излишно и не на място:
Колкото до разрешените форми на междуетническото съревнование ми се ще да припомня какво каза веднъж една бойка ромка в дебат с българки, които говореха за обгрижване на потомство.
- Ми ние, циганките, обичаме децата, затова раждаме. Предпочитаме един мъж и много деца. А вие, българките, искате много мъже, а деца не щете.
Не че е права, разбира се, но има върху какво да се замисли човек.

28 Август 2007 15:10
А авторът ни съветва българките да раждат повече - значи да борим лумпенизираните цигани с лумпенизирани българи. Създаването на деца, на които не може да се осигури добро въпитание и образование е престъпление.

28 Август 2007 15:15
И още нещо, Simeonee,
колко българки познаваш, които дрогират бебетата си, за да могат спокойно да просят с тях?


28 Август 2007 15:31
То интеграцията няма алтернатива, само че не се прави интелигентно, сиреч по някакъв дългосрочен план или програма, приети на висше държавно ниво - жилища, образование, курсове, квалификация, кооперации, участие/рекрутиране в държавни органи и служби, стажове - хората са го измислили, та дори и да е някаква осакатена практика на affirmative action. Лошото е, че ромите имат Кънчев и някакви там тартори, а не един Махатма или Мартин. Иначе апостол Павел го е казал най-добре: "Несть иудей, ни эллин: несть раб, ни свободь: несть мужеский пол, ни женский: вси бо вы едино есте о Христе Иисусе" (Гал. 3, 26-28).
28 Август 2007 15:39
Е па какво имаш против Атанас Славов? Свестен е !
28 Август 2007 16:02
Отврат-ителни лъжи се ръсят днес.
"Окончателното решение" на Хитлер е остров Мадагаскар
А иначе омразните юдеи успяха да "превърнат тези пустеещи земи в китни градини"... само, че това бяха тези, които оцеляха от "Окончателното решение".
28 Август 2007 16:22

Ти още малко и ще кажеш, че и Кеворк е свестен
28 Август 2007 16:27
Кеворк ли? Не, в никакъв случай. Но тоя поне се опитва да направи нещо за хората си. Например - забранява им да просят. Кара ги да учат. А "материалът" му е такъв, че ако беше дърводелец, директно щеше да го прати към печката.
28 Август 2007 16:38
"Ромска буна" - автора се е опуснал. Какво въстание, какви пет лева. Защо изкуствено се демонизират ромите и се представят като някакви зловещи юбер-варвари, а българите като тайфа страхливи посерковци които могат единствено да чакат кога ще дойдат варварите за да ги изнасилят по всичките телесни и духовни отверстия? То че голяма част от ***** които отразяват събитията са страхливи посерковци е верно, ама пък ромите отнюд не са толкова свръх-ефективна градска военна сила. Иначе при малко политическа воля, работата можеше да е проста като квадратно уравнение. Има си и формули, има си и методика за разпръсване на тълпата. На първо място в този случай трябваха около 1000 бабаита-жандармеристи, които да построят клин и около 200 "връзвача" и съответния брой автобуси и арестантски автомобили. Нататъка е ясно - клина минава тълпата, а гражданите оказали се на пътя на клина се поемат и обслужват с тупаници, шутове и белезници от връзвачите. Когато тълпата се раздели вече всичко е лесно. Голямата философия!! Така на цената на двеста-триста пукнати тикви и неколкодневно скимтене на правозащитниците щеше напрежението да е туширано в зародиш и цигането в Самоков можеше да е още живо, защото причината за ирационалната агресия на българите може да се търси в откровено пасивно-хомосексуалното поведение на властите. Ама очевидно властите за разлика от обикновения българин си мечтаят да бъдат изнасилвани ежедневно от некъпаните юбер-варвари.

Редактирано от - bot на 28/8/2007 г/ 17:08:19

28 Август 2007 16:41
Каратанасе ,
Дон Цеци и фондации , "нашите" ги измислиха ... За личната си потреба в "прехода"... Инак , още в зората му , щяха да неутрализират клановата структура на "общуване" при циганите , а така и скоростно да ги "сходят" с обществената ни/уж де "некланова" , структура на Социалния обмен ... Защото , че и тъкмо , Като процес , Той е темела на собственото наше Интегриране в Общество ... Не би ... Етносоциалната общност на циганите беше върната на досоциалното си , номадско ниво на функциониране , без белези дори , на вертикалност и йерархиране от "обществен" тип ... С циганите , ние заиграхме лисицата и щъркела от известната басня ...
Сега , вече и за пореден път , Като държавотворци , Сме пред ред от изключително високи , че и неординарни , свои длъжности , Да преодолеем "тупика" в общуването ни с циганите ... Първата е , да стигнем своето Гражданско и Политическо вишегласие , че циганите са социални същества ... Втората е , да поощрим и всякак подпомогнем дори , правото им да съградят своя неполитически , Граждански Ромски Обществен Субект , който да партнира на обществото , държавата и техните институции , в системното решаване на "ромския" проблем , в обществото , държавата и вътре , сред самите цигани ... Нужна е упорита , че и максимално изчистена от користта ни работа... Другото е фишек , като сите ни "дебати за циганите"...

28 Август 2007 17:03
Май ще се съглася с товарищ Маузер.
Иска да се отнасят с него като с човек - ами прав си е, ако сам се държи човешки. Иска работа - ако я има, и ако става - защо не? Не става, защото не е учил - а искал ли е да учи? Ако иска - добре, ако не иска - прав му път. Хванал тоягата и реве "всички българи ще ви изтребим" - ами има си жандармерия. Ама жандармерията я пуснаха да бие хората около Народното събрание, но за тия в Красна поляна - сакън, че кой ще гласува на избори?
Циганското правителство си пази електората. Щото то българско отдавна няма, нали?
28 Август 2007 17:08
Циганите, в болшинството от случаите, правят "НЕзаконни" деца- включително чрез НЕзаконен секс с НЕнавършили 14-годишна възраст цигански момичета! Българската Прокуратура, обаче, ПРИВИЛЕГИРОВАНО си затваря очите за ЦИГАНИТЕ и НЕ вкарва в Затвора бащите-цигани на децата на ненавършили 14-годишна възраст циганки-майки!!!
Има, пък, цели цигански кланове, например, които започват още от 5-6 годишна възраст на циганчетата да ги учат да ДЖЕБЧИЙСТВАТ! И отново българската Прокуратура привилегировано си затваря очите за Обученията на малолетни в извършване на Престъпления/което само за себе си е Престъпление!/, които обучения се извършвт от цигани-"учители"!
Има основателни съмнения, че циганите правят много деца заради "Детските" помощи- които пари, обаче, многодетните родители изпиват или си купуват с тях наркотици, без да ги е грижа за невръстните си деца!
......................................... ......................................... ....
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 151. (1) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.
...
Чл. 181. Който наруши свое задължение към съпруг, възходящ или низходящ, неспособен да се грижи за себе си, и с това го постави в положение на сериозно затруднение, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с поправителен труд, както и с обществено порицание.

Чл. 182. (1) Родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до една година или с поправителен труд, както и с обществено порицание.
...
Чл. 188. (1) Който принуждава малолетно или непълнолетно лице към извършване на престъпление или към проституция, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с обществено порицание.
...
Чл. 189. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който системно използува за вършене на просия лице, намиращо се под негови грижи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба до два лева.

(2) Ако деецът е родител или настойник на пострадалия, наказанието е лишаване от свобода до две години или поправителен труд, както и обществено порицание.

Чл. 190. Който, като злоупотреби с родителската си власт, принуди свое дете, ненавършило 16-годишна възраст, да заживее съпружески с другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години или с поправителен труд, както и с обществено порицание.

Чл. 191. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Пълнолетно лице, което, без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, както и с обществено порицание.
...
Чл. 192. (1) Родител или друг сродник, който получи откуп, за да разреши на своя дъщеря или сродница, ненавършила 16-годишна възраст, да заживее съпружески с другиго, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до десет лева, както и с обществено порицание.
......................................
и т.н....
Ако в "демократичната" Република България имаше ЗАКОННОСТ и НЯМАШЕ Привилегии/?!/ за циганите, то половината ЦИГАНСКО население в България трябваше да е в Затвора, а НЕ да върши ежедневно и НЕобезпокоявано Престъпления и да се множи с кКОРИСТНА цел или БЕЗцелно- но все за сметка на българските Граждани-НЕцигани /и данъкоплатци, при това!/!!!
Това НЕ е Демокрация- това е ЦИГАНИЗАЦИЯ! И ДемоОСРАция, при това! КАЗАХ!


------------------------------------------ -----------------
ДА ПРОСВЕТИМ БАЛАМИТЕ, ЗА ДА НЯМА ТАРИКАТИ!/Р39/
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД