:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Припек - една българска крепост

Защо един селски кмет в Джебелско се кани да протестира сам пред парламента? Защото селото му е забравено от всички.
Снимки: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Припек е прекрасно село, до което туристите още не са стигнали.
Село Припек е единственото българско село в община Джебел, в която живеят общо 25 689 жители. 950 припекчани са си избрали за кмет българин и това е белязало съдбата им на отритнати вече 17 години - откакто в Джебел управлява ДПС. Около половината от жителите в селото са българи християни, половината са българи мохамедани. По-рано селото се е наричало Гюнеш, което значи слънце.

Последните четири години обаче са едни от най-изтощителните за Припек. Селото се смята за последната българска крепост в общината, но идат избори и от ДПС вече са събрали петдесетина поддръжници и тук. Хората като че ли вече са уморени за поредния сблъсък с тоталната политизация в държавата.



Изолирани в родопското райско кътче,



те изглеждат сурови и подозрителни, но всъщност са много щедри на приятелства, ако ги убедиш, че не идваш да им променяш начина на живот или ценностите. Българите в тази крепост не са хукнали по чужбина, те се женят помежду си и раждат децата си тук.

Пътят до Припек е първият показател за етническата политика на общината в Джебел. Съвсем пресен асфалт и чисто нова маркировка ни води по пътя към Припек, но изведнъж рязко изчезват преди нароченото село, точно след края на с. Устра, изцяло с турско население.

Главната улица пред кметството на Припек прилича на изровена като от верижни машини след военен поход. Само тротоарът от базалтови плочки подсказва, че това е главна улица и някъде наблизо е кметството. От 25 години пътят в Припек не е асфалтиран, казва кметът на селото Филип Хитов. Той е бил независим кандидат на изборите през 2003 г. Преди него кметовете на селото са били съответно от СДС и от БСП. Когато през 2003 г. Хитов влязъл в кметството, установил, че за 2004 г.



за Припек са предвидени нула лева



в бюджета на община Джебел. След много усилия и хлопане на много врати най-сетне успял да издейства и от общината му отпуснали един курс баластра и 6 торби цимент за цялата година. С тях направил два т.нар. "легнали полицаи" точно пред детската площадка, построена с отпуснатите от НДСВ пари за царски проекти.

"През тези четири години немалко асфалт се положи в тази община, но в Припек ни метър, ни сантиметър, казва още кметът. - Преди да стана кмет, твърдях, че проблемът е етнически, но сега твърдя, че е политически, защото хората не приемат маниера на управление на ДПС. Не хората тръгват срещу ДПС, а то срещу тях, допълва още той. - За тези 17 години в Припек не е сложен камък върху камък. Ако това не е геноцид... Защо се извиват ръцете на хората така?", казва кметът Хитов. Единственото изключение е джамията, за ремонта на която щедро се отпускали пари, но кметът не знае колко.

По времето на своя мандат той не срещнал разбиране от никого - нито от общинската власт, нито от областната управа, нито от държавната власт. Отчаян и уморен е и затова планира да се оттегли от предизборната битка. Като учител по история пак ще се върне в класните стаи.



Цялото село разполага с 16 лампи,



но допреди месец светеха само четири, разказват десетина мъже, поседнали в очакване на автобуса, който ще ги отведе на гурбет. Хасковската строителна фирма "Монолит" ги ангажира тази седмица за поредния си обект за около двайсетина дни. Някои от мъжете са приготвили кашони с домати и плодове. Плащат им около 300 лв. и те са доволни, защото в селото няма препитание. 90% от мъжете в трудоспособна възраст от селото са гурбетчии. Има само един шивашки цех за жените, но и от тях някои още са без работа. Готви се откриването на още един цех.

"Селото ни е много хубаво и ако има работа и оправят пътя, никога няма да го напуснем", казва млада, 32-годишна жена, която се представя като Иванова. Тя е майка на двама ученици и в момента е безработна. Не вярва, че новите избори нещо ще променят. "От общината са срещу нас, щото сме против ДПС", казва и Асен Вазов.

Двете бройки към кметството по програмата за временна заетост също са съкратени и в момента няма кой да почисти или помогне на кмета в комуналните дейности. Събират им такса смет, без да има кофи за това.

По пътя минават няколко цигани с четири магарета и се оглеждат къде да спрат, за да си починат и да си купят хляб. Кметът обаче ги отпраща по-нататък - да не замърсяват точно пред кметството. Освен това иска да им запише данните, но те го уверяват, че няма да правят бизнес тук, а са спрели за малко. Хитов обяснява, че записва данните от личните карти,



защото вече имало злоупотреби



от циганите. Наскоро продали на жител от селото уж по-кротко магаре, но се оказало, че то било упоено с алкохол, а като изтрезняло, почнало да хапе без причина. С помощта на МВР катунарите били издирени. В Припек има доста магарета, защото ненавсякъде може да стигне автомобил. Припекчани не си спомнят кметът на Джебел да е идвал тук от 12 години, откакто управлява.

Най-големият проблем за селото е липсата на канализация. Тъй като то е разположено амфитеатрално, при дъжд от тоалетните на хората тече право на улиците. Включително и на т.нар главна улица. Това е и причината чужденци все още да не са се заселили в това невероятно място в Родопите.

"Молих общината в Джебел да финансира разработването на проекта за канализация за отпадните води на селото", казва Хитов. Става дума за 15 000 лв. Едва тази година община Джебел ги заложила в бюджета си, но не се наложило да ги дадат, защото "Водоканалпроект-Пловдив" вече е разработил проекта и се чака финансирането на първия етап от него от регионалното министерство, който е на стойност малко над 1 млн. лв. Парите са предвидени за тази година, но кметът е скептичен, че до края й ще успеят да усвоят такава голяма сума.

Преди пет години Припек влезе в националните медии с протестите при



закриването на гимназията



През 2002 година гимназията беше закрита с решение на МОН по предложение на общинския съвет в Джебел. Официалният мотив тогава бил, че общинския бюджет не може да си позволи разход за четири щата за учители повече, които ще бъдат съкратени със закриване на гимназията. Един голям благородник тогава, бивш зам.-министър на финансите от 1984 до 1988 година и бивш ректор на Свищовската академия проф. Делчо Порязов, изчислил, че за заплати на тези четирима учители ще са нужни 15 000 лв. за годината, и ги дарил, разказват в училището. Така на следващата година в Припек идва лично президентът Георги Първанов, за да обяви, че гимназията отново ще отвори врати. Тя съществува от 1976 година. В девети и десети клас имаме пълни паралелки с по 18 ученици, само 12. клас е с по-малко деца, обясняват учители, които ремонтираха школото в дните преди началото на учебната година. От първи до 12. клас в Припек учат 140 деца, като само 4-5 идват от съседни села. От село Контил с турско етническо население, което се намира по пътя нагоре, децата ходели в гимназията в Джебел, а не в Припек - по съвет на ДПС, разказват местните.

"Докато Припек е част от община Джебел, няма да върви нагоре, а надолу", категоричен е кметът Хитов. Преди месец той написал писма до шефа на парламента и шефовете на всички групи в него с предложение за поправка в закона за местното самоуправление. Според този закон, за да стане едно селище сега община, трябва да има поне 5000 жители. Хитов предлага след този текст да се сложи запетайка и да се добави "с изключение за планински и гранични села, които могат да имат не по-малко от 1000 жители". След месец очакване кметът получи писмо с уверението, че неговото предложение е дадено на шефа на комисията по регионално развитие, оглавявана от Ремзи Осман. От отговора не става ясно дали самият Пирински е запознат с предложението. Значи нищо няма да стане, щом Осман трябва да го предложи на депутатите, скептичен е кметът. Хитов обмисля в близките дни за около седмица да протестира сам пред парламента с надеждата, че някой ще му обърне внимание и ще го изслуша.
 Натоварени магарета често сноват в с. Припек, защото по някои улици не може да се стигне с коли.
 Спирката в Припек е направена по т.нар царски проекти и от нея мъжете от селото тръгват на гурбет в Хасково, за да изхранват семействата си.
 Мъжете от село Припек чакат пред кметството автобуса на строителната фирма, който да ги отведе на гурбет.
 Кметът Филип Хитов се готви да протестира пред парламента, но няма да се кандидатира за вота през октомври.
52
12684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
17 Септември 2007 00:15
Да ма прощават дургарите от веснико, ама с таквиз репортажи и репортерки, падат до нивото на Болен и неговата тиливизия.
То може-може едностранчивост, ама чак пък толкоз.Не казвам, че селото нема проблеми, ама ако некой си беше направил труда да потърси отговори и факти и от общинската управа, сигур щеше да се окаже, че не идело реч за кумпутри и крепости, а за компоти.
Жалко за хорицата на село Припек с кмет кат тоа, де вместо да прави нещо реално/то най е лесно да мънкаш, че все некой ти пречи/, тръгнал от едно село цела община да прави.
И той, кат таа репортерка, се чеше там, де най-малко го сърби, ама кво да се прави...все некой требе да поддържа духо на бАтакистчетата.

17 Септември 2007 00:21
Как трябва да бъдат санкционирана община Джебел за гласувания бюджет от нула лева за селото? Може би чрез гласуването на бюджет от нула лева за нея от правителството ?
17 Септември 2007 00:25
Бай Хасане, ще ме извиняваш, ама това са - точ в точ - делата на любимата ти партия в Припек. Имах колега, на когото роднините все още живят в селото (мюсюлманин, между другото), та от него, и от преки лични впечатления...
17 Септември 2007 00:30
Бай Хасане, да вземеш да се скриеш, защото дрънкаш глупости. А може ли дебелогъзия началник от Джебел 8 години да не стъпи там? Какво управлява той? Кабинета си ли? А може ли да ти дадат няколко торби цимент да оправиш всички дупки е селото? Сам знаеш, че тая работа не е в ред, ама го нема горския да ги разкара всичките некадърници!
А ти поне научи български, "неразумни юроде"!
17 Септември 2007 00:33
A да отидеш от Джебел до Припек сигурно искат и винетка, нали?
17 Септември 2007 00:45
Есмералда, не искат винетка, а открит лист.Ти знаеш ли кво е тва "открит лист"?
И колко тъп требе да си, та да поверваш, че общинскийот мухтар не е стъпвал у таа крепост цели 8 лета?
Пак ви казвам...сигурно селото има проблеми, но те с писане и приказване на глупости нема да се разрешат.
17 Септември 2007 00:52

Това не мое да бъде. Такава статия в СЕГА! Сигурно некаква грешка е станала и вместо в Recycle Bin-a са я пуснали в тиража. Случва се, прости им Бай Хасане. Или може би още не е късно да се изземе тиража?! Дали е излязъл вече от печатницата, а?


________________________________
Морал - това са интересите на другите
17 Септември 2007 00:54
Добре, бе, бай Хасане! Защо не вземеш да обясниш на по-простите от теб хора във форума как да се оправят тия неща, като с писане и приказки не става? Да немаш предвид рушвети или с биене на главата у килимчето?
17 Септември 2007 00:59

Мдаааа... като гледам някой ще откара днеска цял ден под тая статия



________________________________
Морал - това са интересите на другите
17 Септември 2007 01:04
Да си имаме уважението, Есмералда...кметската работа е едно, а диренето на кръсто из реката посред зима и биенето на главата у килимчето-друго.
Тя, кметската работа, не е за прости хора.
А виж, бъзикът с верата на некой...те, тва е за простаци.
Лека ти седмица.
17 Септември 2007 01:06
А за открития лист сигурен ли си? Нали вече може да се влезе в Гърция само с лична карта. Аз ли бъркам нещо или ти не си разбрал, че сме в Европейския съюз вече, а бай Хасане?
17 Септември 2007 01:10
А кметската работа е сложна... Иска разбиране... Затова все доктори гледат да станат кметове вместо да лекуват хората, пожарникари - вместо да гасят пожарите, генерали - вместо да изучават новите разработки на НАТО и т.н.
17 Септември 2007 01:35
"Българите в тази крепост не са хукнали по чужбина, те се женят помежду си и раждат децата си тук."
Това ме изкефи, между впрочем. Оттук насетне съм заклет фен на авторката! Радвам се, че е открила и единственото село в България с разбит път, без канализация и без кофи за смет. Срамота! Виж, ако отиде, например, в "убавиа Северозапад" (Видин-Монтана (Миайловград)-Враца), където няма кьорав турчин и ДПС, там всички села изглеждат съвсем иначе!...
17 Септември 2007 04:05
Поне на снимката всичките къщи са нови, някои недовършени, и по на 2-3-4 етажа.
17 Септември 2007 05:52
Половината били българи християни, половината - българи мохамедани. Турци в това село няма. В статията не е посочен изхода - по примера на Бай Х. всички да се изнесат в Обетованата земя, откъдето щедро да ръсят акъли на килограм и ехидни подмятания.
17 Септември 2007 06:40
Абе требе да се трепе наред, викам аз... Хасан ли се казваш, под ножа...Ама що така, ми щот си без шапка... Ама аз, такова утре ше съм с шапка...На другия ден - Хасан ли се казваш, под ножа, ама що така - ами щот си с шапка... Ташак бе другари, шегичка... Верно е, че туй текстче, както е написано, баш си е за в. Атака или за СКАТ...Верно е че в родния ми Северозапад също не са цъфнали селата, а за връзване да не говорим... Но, но, едно нещо ми направи впечатление - ако наистина пътят е асфалтиран само до т.нар. турско село (кво турско село бе това да не е Анадола, а ходи в Анкара или Истамбул па се похвали че си кюрд, деба и неразбрания национализъм деба), то тогава нещата наистина понамирисват... Както и да е, прогресивната ми мисъл е, че първичната мотивация на хората от всички народи и етноси е икономическа, парична така да се каже... Направи там наоколо няколко фабрики и плащай прилични заплати, не дотирани, просто прилични за нивото на региона - и искай да се говори само на официалния език в България... Кандидатствай по програмите на ЕС за привличане на инвестиции (ама си намери добър авдокат, за да не ги лапне местния паша) - и искай образование, ценз и перфектно владеене на български език за работниците... Ама държавна политика требе за целта, държавна... Ми те манафите да не би да са цъфнали, що по строежите в София 3/4 са такива... Убий вредните тенденции с икономика, това е истината - не да се пенявите тука кой кво бил казал, кой кво не бил казал.... Почемус сега има вълна на македонци дето си спомнят, че всъщност били българи - ами щото има изгода от това, простичко нали... Ами да им се дават паспорти, кво лошо, след некоя и друга година като станат 50 процента и ей ти го Охридското езеро.... Мдааа... Не ги разбирате механизмите и това си деба и нефелната работа... Още по-лошо е, че и управниците не ги разбират или се правят, че са от Джебел
17 Септември 2007 06:41
Колко много тухла, колко много малко мозък, Боже!
А_така, чадо мое ошашавено, крайно време е таквиз кат тебе и онаа лилиПу.ка гаргамел1900 да се усетите, че секи гражданин на дадена дръжава има право да живее къде и как си сака.
Стига да спазва законите.
Все пак/както ма подсети милата Есмералда/, веке сме у Аврупата, а не у времето на Тато.
Жив и здрав.

Редактирано от - Bay Hasan на 17/9/2007 г/ 06:45:06

17 Септември 2007 06:49
За бай Гъзан има един изход - масово потурчване.
Проблемите на припекчани са от началото на деветдесетте. В старото списание "Отечество" имаше статия за проблемите им още тогава. И в основата на всичко стои отказът им да се потурчат и да слугуват на Сопола.

Редактирано от - избори до дупка на 17/9/2007 г/ 06:54:07

17 Септември 2007 07:13
Хасане, не се подебавай с Тухлата, че там откъдето иде все на въстания намирисва и на пърлено... Начи туй турските керемиди все на големи огньове са печени по нашенско и все на опърлено миришело и баш не гореле българе, а изедници... Та викаш свободно движение... Лошо нема, ама що манафлъка оттатък Свиленград сака да пази българския паспорт, щото има далавера, алъш-вериш дет има една дума... Ше ми идва тука веднъж в годината да гласува за един дето отдавна требе да е у панделата... Че то, например, у Америчко пенсия не можеш да земеш ако не си 6 месеца в годината у татковината, деба и непросветната сган, кво остава да гласуваш... Начи ей таквиз кат бай Хасана тежко подхранват Атака, и, лош пророк съм (демек често познавам) начи ше се шибат лошо тез региони, ако се продължава по тоз начин... Само по-решително правителство требе (не Сидеров), има механизми свет да им се извие на ДПС - начи обикновените граждани дето си мислат, че са турци не са виновни, те просто са тъпи, кат циганите, но поне са работливи... Абе дълга тема е това.... Дет се вика ей ги македонците, ей ги молдавските бугаре, ей ги украинските - с една умна политика знаеш ли кво ще стане по тез краища дето баш манафина дега си мисли, че са негови... Ми ето ви я Европата бе, на тепсия поднесена, бегайте при братята в Берлин...
17 Септември 2007 07:30
Статията е много точна и съвсем реално описва картината която е навсдякъде където крадливата организация на агента Сава има влияние или управлява. Това, че едва сега тия неща започва да се показват на яве и то далеч не всичко, е друг въпрос върху който уж БЪГАРСКИТЕ медии трябва да се замислят.
А същества като Bay Hasan които се хвърлят като Матросов да защитават крадците от престъпната организация на агенти от ДС предполага се ще има. Преди им казваха верни синове на партията сега твърд електорат, който пътува с автобуси за да ХВЪЛЯЯЯЯТ НА БЮЛЬТИНАТА.Та тези същества докато не проумеят елементарната истина, че по този начин гласуват срещу собствените си интереси нещата ще бъдат така.Какво да се прави:Не става само само ядене, трябва и АКЪЛ!
17 Септември 2007 07:35
Простете ми, уважаема тухлена тиква...Я изобще не съм и се съмнявал, че у вашийо край са най-комитите.Кеф ти цървенийо поп, кеф ти Тато, кеф ти и тухла кат Ваша милост.
Прав сте и за нас, резаните-тъпи сме.
Докато цигли кат вазе пращите от умнотия, уважаема тухлена тикво.
Толкоз умнотия, че се наложи наш Амет да вкара майка България у Аврупата.
Толкоз умнотия, че шемети кат вазе си умрете да хортувате за въстания и опърлено, а си не видите осраните потури.
*****

Редактирано от - bot на 17/9/2007 г/ 10:04:00

17 Септември 2007 07:41
Токмак-ченгел, оправи си БЪЛГАРСКИЯ правопис.
Повръща ми се от българи, де се гаврят с роднийо си язик.
17 Септември 2007 07:46
Баце Асане, аз като приказвам не просто говорим... Иде нашто поколение на власт, понимаеш... Начи засега баш манафина много спокойно се чувства и вие с ибриците покрай него... Начи още баце Енгелс го е измъдрил - низините не искат, а върховете не могат... И кво следуе - абе кофти работи следуят за некои клети несретници... Начи то рекета е до време, капиши... После иде неминуемото отмъщение, обръщане на лопатата, късмета и прочее метафори... Начи гледам баш манафина те кефи, ами ако изведнъж изчезне, кво ше стане, ако рече да се пенсионира или пък рак го споходи или се доближи до Ататюрк... Начи насраното поколение лека-полека си отива, та затова хортувах, че има мноооого механизми да се оправи обратната дискриминация -или ти си мислиш, че негър може да стане президент на САЩ... Може, некъде в лето 6007, ама требе да е женен за бела жена... Абе всъщност що не си избрал Анадола, чувам хубаво било там - така де свободно придвижване.... А към иракската граница било още по-хубаво, много уважали гражданите с турско етническо самосъзнание...
17 Септември 2007 07:51
За правописа ми нема да споменуваш поради чтото га баце пише он се води по сите граматически и словослагателни правила дека са у сила после пръвиот български печатен слог у кой се сборува - "Туркия ке падне".... Я се наведи и погледни това дето е отзад да не са мъдете на баш манафина... Граматици, словослагатели, интелектУалци... СкакаУец недонаправен...
17 Септември 2007 08:00
Простете ми, че ставам досаден, ама се налага да светнем таз тухла, че едно е Стамбол, а друго-Ямбол.
Шемети кат него тъй и не светкат, че следващийот наш Президент за е с по-тъмен цвят на кожата.
Нито па, че низините затва са си низини...писано им е да го духат до откат.
Ако и у разни кирпичени тикви да оттеква я ехото на Аврора, я оружието на поп им Андрей.
Лека ви нощ.
17 Септември 2007 08:15
Ти Тухлата недей светка - тя и на светло и на тъмно се си е тухла... даже понякогаш се превръща в тухла-четворка, а знайш как боли га се стовари връз нечия глава... По-тъмен цвят, а... Мдаа, мечтата на Асаня...Начи туй може да се случи в Ямболската баня - демек ибрикчията там да е цветнокож, то и какъв да бъде... Ти май не разбра намека - без баш манафина положението е гола вода и забрави тогаз за мургавите работи... И наблегни на това, что рекох в прав текст, иде нашето поколение на власт и то не толерира манафските истории (Атака е само върха на пирамидата, смешната й част)... Чрез тъпота към власт викаш ти, визирайки организираните тупани гласуващи за тез що краднат кат невидели от собствените си избиратели, а покрай тях от всички останали... Начи Асане, то си има естествен отбор бе Дарвине, со кротце со благо и со малко кютек (кой държавник го е казал това поназвайваш ли) всичко шъ съ оправи... Па дет се вика дето има мръсни интереси свистят и куршуми, нъл тъй...
17 Септември 2007 08:20
Каква мизерия. Жалка картинка.
17 Септември 2007 08:21
Носи се лек косовски дъх, а...В турския анклав Джебел се е оформил български анклав в Припек. На доста места из страната вече е така. Е, каквото трябва да стане, ще стане, а ти бай Хасане, ако си у Америка, стой си там, тука без здравна осигуровка си умираш като анадолски пес до циганска колиба...
17 Септември 2007 08:23
Ба си и тухлата...не керпич, а стоманобетон.
Я се изтощих.Предавам се.
Лека ви нощ.
17 Септември 2007 08:38
Asane, тоя път малко си се поизложил.
17 Септември 2007 08:44
Мани ти бетона Асане, на много места по света си стоят пирамиди изградени от тухли... Въпросът е в друго и ти целенасочено си криеш от отговора не този въпрос... А именно, е ли склонно българското общество да търпи дълговременно разни етнически екперименти от различно естество... И затова ти казвам, че моето поколение на (30-на годишните) не е склонно и идва вече на власт - и икономическа и политическа... Естествено, има и дупедавци като Пеевски и други такива, естествено Атака е (сравнително) опасно явление, но тенденцията е налице... Както вече споменах лостовете са икономически и сравнително лесни за използване, за да се възцари мир и любов между хора, които не векове, но поне стотина години са си живели мирно и тихо заедно... Но ако някой пиян манафин ми запее "Турция е най-велика" нали се сещаш как типично по северозападно ще реагирам неадекватно и без да ме е грижа за разните му там права на човека... Факт е, че българите в споменатия в статията район са дискриминирани от някакви изродени турскоговорящи субекти, което хич не ми харесва... И в първия си постинг мисля изложих смислена теория как това може да се оправи и всички да са доволни - но не би, манаф Асан иска да управлява, да се гаври, да владее... Знаеш байчо кво се случва на тоз който нож вади, нали... Казах го по-рано и пак повтарям наливаш вода в мелницата на Сидеров, а ако си мислиш, че той може да управлява хората си, жестоко се лъжеш... Има време да се сее, има време да се жъте посятото.... но има време и за хвърляне на камъни... Дано си разбрал метафората...
17 Септември 2007 09:28
Bay Hasan-e
кофтито на истината е, че понякога боли
а истината е че ДПС се самозабрави
упражнявайки геноцид върху българите в Родопите се опитва да повтори историята от преди 500 години
за добро или за лошо историята се повтаря само като фарс
17 Септември 2007 09:39
Свещеник е изгонен от училище

във Варна, където искал да отслужи водосвет за 15 септември, съобщиха от ВМРО. Директорът на училище "Любен Каравелов" Метин Низам спрял отеца с мотива, че в школото има мюсюлмани, които могат да се обидят. Според ВМРО директорът е активист на ДПС. Екшънът се разиграл пред десетки родители и официални гости. Днес "воеводите" ще искат от регионалния инспекторат по образование уволнението на Низам. "Ако това не стане, ще призовем родителите към бойкот на училището", декларираха от партията. Школото е в квартал "Аспарухово", където живее смесено население. Общинският шеф по образованието Коста Базитов коментира, че ще провери случая, но и че се съмнява, че нещата стоят така, както ги представя ВМРО. С Низам досега нямало проблеми. Тва е работа на бей Хасан
17 Септември 2007 09:45
"След месец очакване кметът получи писмо с уверението, че неговото предложение е дадено на шефа на комисията по регионално развитие, оглавявана от Ремзи Осман".
Резултатът ще е ясен.
17 Септември 2007 10:01
Ричард!
Още преди няколко дни учителки обикаляха свещеници и владици и отменяха ангажиментите им за 15-ти с обяснението, че така било наредено от най-високо място. "Високата порта" се оказала зам.министърката Муккадес Налбант която разпоредила устно на инспекторатите да няма свещеници при откриването на учебната година.
17 Септември 2007 10:03
"За въпросния директор са постъпвали множество оплаквания, според които в училището се говори основно на цигански и турски, а децата са освобождавани от час, за да посещават джамия."
17 Септември 2007 10:29
ама вие какво сте гракнали срещу бай хасан?
какво искате вие? потурнак да нападне политиката на дпс ли.естествено че всяка критика срещу дпс за него е критика на атакистите на "болен".


Редактирано от - pecheneg на 17/9/2007 г/ 11:11:04

17 Септември 2007 11:12
Айдееее, нови освободители се появиха...А освободителите на новите освободители кога ще се появат? А освободителите на освободителите на новите освободители... Егати кръговрата ! А междувременно ТУХЛА върху ТУХЛА нема да остане... Това Вие помислихте ли го ???
17 Септември 2007 11:21
Бе нещо тоя ник ми се вижда познат ! Да не сте със същият ник Tuhla от сайтовете за строителство и имоти ? Серьозно питам.
17 Септември 2007 11:22
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 17/9/2007 г/ 11:29:41

17 Септември 2007 11:26
И вашия ник ми се струва познат, е ли сте вие онзи от сайта на Автомобилостроене или съм ви мяркал в предаването за автомобили по ТВ 7 или в списание Лайна с масло за по-добра смазка...Е, не мога да бъда по-сериозен от това
17 Септември 2007 11:30
Абе дойде ми такава тръпка за дежа-ву...Поздрави...
17 Септември 2007 12:08

Тухла, кефиш мъ ве пич! Само така!


________________________________
Морал - това са интересите на другите
17 Септември 2007 13:04
Загледох и аз снимката, хубаво е село сякаш Припек...
Силно. Хубави големи къщи, всички със собствен изглед към Отсрещното.
Хората се уважавали, женели помежду си, запазени традиции, явно, силен дух се чувства там.
-
Та, пазете си този дух, и традициите.
Там е истината.
А Асфалта - кучета го яли.
И без асфалт съмва, даже по-спокойно.
Ако стане много асфалта - ще почнат да ви газят много политици и ще ви скарат, ще се смразИте.
А ако почнат да се влачат туристи - цената на земята ще се вдигне и ще ви се натресе най-близката мафия, да изкупува регулацията, че и по-добрите ниви наоколо. Ще се развали земеделието, а заради парите - брата с брата се намразват.
А земята - храни дългосрочно, теб и децата. А парите, дори и да ти изглеждат много - бързо се изяждат, и оставаш с пръст в устата.
17 Септември 2007 13:23
Американите имат един добър лаф - номерът е да видиш/превърнеш недостатъците като/в предимства.
Успехът идва когато съумееш да прогледнеш за истинската Стойност на конкретните си дадености, да разкриеш какви възможности ТЕ именно (а не други) ти дават за развитие, и да развиваш именно тях.
Но не да създаваш цяла нова и ДРУГА! реалност.
.
Пример - къщата на скалист баир. Защо си направил централна канализация?
Жив автогол.
Тоалетната Задължително трябва да е суха.
А с другите води вече можеш да поливаш доматите и т.н. Те са друг, много по-малък, проблем.
Ако липсата на асфлат държи настрана мутрите или още по-страшно - циганите, карайте без асфалт.
17 Септември 2007 13:39
А бе, то и в 'престижните' квартали на София няма канализация! При липса на 'криза с боклука' кофите за смет преливат, а високоцивилизованите българи столичани изхвърлят до тях дограми, счупени телевизори, стари канапета и пр. Освен да викнем попа и да решим проблемите с водосвет...
17 Септември 2007 15:19
тоа па май е баш хъша ...Иде нашто поколение на власт, понимаеш... с черешово топче да събарят Империя !?
и той е от тия дето си мисли че с Паспорт е достатъчен за да одиш зад граница, а не с Пари !?
а за алъш-вериш от стотици години се ходи До Истамбул а не От там да идват.
и такива керпичи са нужни, те ще са в голям принос за побързото създаване на албанско турскта граница !? или пък Турците, тъй като са най многобройни на Балканите, може и те да поискат да си съдадът държава. и името и да е Румели - Румелия например !?
----------------------------------------- --------

...свещеници и владици в училище – уж светска даржава !?
17 Септември 2007 15:52
Що се дърляте безполезно? Повечето села в България са на тоя хал, че и градовете даже. И за всички има една обща причина и по няколко специфични.
17 Септември 2007 16:17
Бай Асан типичен турчин.Никога нема да види гредата у своето(турско) око се че вижда сламките у чуждото.То с турчин като говориш - те са едва ли не херувими а всички останали...Все пак ако требва да сме точни и Костов ги правеше същите номера.Кои общини не беха наши - кучета да ги ядат
17 Септември 2007 17:31
Бай Асан типичен турчин

А дали е турчин Бай Гъзан? Повече прилича да е като оная отрепка псевдопрофесора Людмил Георгиев.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД