:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Село Студена срещу държавата

Жителите му живеят като в Багдад - сред взривове, прах и без вода
Земята на Студена днес.
Ако на едно село у нас, поне според родните стандарти, му върви, то може да се прочуе с исторически находки по света, да стане туристически център, в краен случай - град. Ако пък не му върви - да западне, да се обезлюди и да изчезне от картата.

Но може и да съди държавата в Страсбург. Това ще прави пернишкото село Студена. През 1976 г. в землището му е открита първата кариера за добив на инертни материали. Специалистите се произнесли, че камъкът край селото е много здрав и идеален за бетон и настилка под асфалта. И започнало по социалистически надбягване с плана. Оттогава един хълм край селото е изчезнал, жителите от над 3000 са намалели на 1800, селскостопански животни почти няма. Водата не става за пиене, през ден-два взривове от около 7 тона тресат земя и небе, вдига се невъобразим прах и обстановката е досущ като тази в Багдад. И ако взривовете не рушат къщи, то това правят претоварени 20-тонни камиони. Хората на Студена си протестират, правят живи вериги и дори опитваха да затворят магистралата към Кулата, та дано някой чуе гласа им. И понеже това не става, ще съдят държавата България. Мотивът: Именно държавата безотговорно унищожава околната среда и здравето на хората.

- - -

И по демократично време край Студена се работи по социалистически - ударно. След 1990 г. кариерите започват да никнат една след друга, за да се стигне до общо 9 и с молба за концесия на още 7. Площта само на една от тях е около 300 дка. Всичко това става в землището на селото, на около километър от крайните къщи и върху частна земя. Преди национализацията през 50-те години на миналия век е била обработваема, после е изоставена от ТКЗС, но се е ползвала за пасища на животните.

Когато собствениците си я поискали,



отговорът на поземлената комисия бил: "Че то земя няма!"



Което си е самата истина. Никой обаче не иска да стигне до въпроса: "Защо?". Пак така никой не търси сметка от собствениците на кариери защо не изпълняват предписанията и не рекултивират изкопите. А районът около тях все повече се превръща на сметище. Когато идват да товарят, камионите карат строителни отпадъци и боклуци. В резултат, на което глобяват кмета на селото с 1000 лв., че не полагал грижи за чистотата. Оправдава го съдът.

А боклуците се хвърлят до водоизточника на селото. До него е и най-старата кариера. Теренът е карстов и при всеки взрив подземната река мени произволно посоката си и водата намалява. Кариерата е слязла на двадесетина метра под кота нула и при взривове реката на няколко пъти е избивала в гейзери като в Йелоустонския парк.

Жителите на Студена обаче чертаят и друга апокалиптична картина. Проучвания показали, че от Рила до Годеч има разломна зона.



Всеки един взрив пропуква стената на язовир "Студена",



която може да се скъса. До 1996 г. язовирът е стопанисван от "Язовири и каскади" и периодично в стената е инжектиран бетон, за да я заздравява. Сега това не се прави.

А в селото няма вода. На север с последните къщи граничи яз. "Студена". Той обаче дава питейната си вода на Перник. Селото не може да я ползва, защото няма пречиствателна станция. Навремето е имало, разрушена е. Пак е на дневен ред, но на фаза проект. Предвижда се и да се изгради и водопровод около 2.5 км. Търсят се пари.

Тук ги има в изобилие, само дето за селото не остава и стотинка. 150 камиона на ден правят средно по 5 курса. Всеки вози по 20 тона. Един тон е девет лева. И кметът в отпуска заради изборите Валери Спасов пита: Колко прави това за месец? А за година?

В селото нищо от тези пари няма. Направили бариера преди няколко месеца, за да отчитат камионите, които минават, и да им сложат с пълно основание минимална такса, че ползват землището на селото. Бариера сега няма. Кариерите не плащат нищо на селото, а парите от концесионните такси прибира държавата.

А



Студена има нужда от средства



Тук е било третото училище в България и дори перничани до 1901 г., преди да започнат да развиват миньорството, са идвали да учат в Студена. Над селото е един некропол от втори век с 28 гроба и старо селище. Църквата "Св. Георги" е по-стара от Боянската. Запазени са основите на още 12 и заради тях през XV и XVI век са наричали местността Малката света гора. От крепостта пък войводата Кракра Пернишки задържа 100 дни византийците, преди да превземат София. И заради всичко това идеята е да се обърне внимание на културния туризъм. Може да стане, ако кариерите започнат да си плащат и след това се използват пари по европейски културни програми.

Въпросът е поставян няколко пъти пред общинския съвет. И макар почти всички от селото да са се подписали единодушно, все не остава място и време да влезе в дневния ред. Обяснението на общината: "Натискат ни отгоре". На жителите на селото: "Някой там прибира пари".

Къщата на бай Седефчо Младенов е в подножието на хълма, на който е кариерата. Пътят отпред е преграден с два огромни бетонни трегера - за защита срещу камионите, които минават нощем. Керемидите се бели от прахта: "То така е с доматите и чушките, какво да им ядеш? Миналата година две ярета ми умряха, сега десетина кокошки. Като заколиш животно и в белите му дробове намираш едни бели образувания, като да е гълтало камъчета. Значи е силикозно. В селото



за 20 години умряха 1500 души"



- завършва думите си с мрачна статистика старецът.

- А от протестите полза няма ли?- питам.

"Който протестира, го бият", отвръща старецът и разказва случка, станала почти до дома му. Председателят на инициативния комитет за защита на Студена Михаил Мишев тръгнал към магазина за хляб към 9.00 часа. Пресрещнал го маскиран човек и го пребил от бой. И докато жителите на Студена си протестират и подготвят иска за съдене на държавата, както в добрия екшън, дошли американците със собствен сценарий. Не, не спасили земята. Просто намерили пейзажа за изключително подходящ за приключенски филм, чието действие се развива в пустинята. Събрали статисти от Студена и околните села, докарали и два слона, облекли ги като диваци и препускали на коне. Май звучи като прогноза?



---каре---

Венера Димитрова, заместник -председател на инициативния комитет:



Животните ги колим, преди да умрат, ами с хората какво да правим?



"Няма нужда да разсъждаваме кои кариери са законни и кои не. Всички са незаконни, защото са направени върху частна земя. Общо се изчисляват към 5 кв. км или 2500 декара.

Дългогодишна учителка съм по биология и знам, че този прах води до респираторни заболявания. Най-страшно е след взривове в кариерите - прахът засипва всичко на огромни облаци.

Проблемът е, че вратата на нашето село за кариерите е отворена от община Перник, защото тя дала разрешение. Преди месец дойде турска кариера на мястото на военната и друга - на "Софстрой" - те непрекъснато се преименуват и не можем да им хванем дирите. Вкарват една по една кариерите в регулационния план на селото. За земята вече имат нотариален акт. Дават им и право на стопанско производствена дейност и за строителство, за добив на материали. Какво ще строят, никой не казва.

Когато правеха пътя за Кулата, имаше решение да мине през селото. Отказахме. И тогава представителката на агенция "Пътища" се произнесе: "Какво толкова, за 20 къщи ще го правим на въпрос!" Пак така - когато защитавахме некропола, който е до кариерите, човек на фирмата "Щрабаг" бе сигурен: "Тия черпаци и глинени изделия ще ги разрием с фадромите!"

И ние се обръщаме до инстанции, които трябва да ни дадат отговор. Пишем писма и молби до Народното събрание, министър-председателя и президента... След като проблемът не се решава, до седмици ще заведем дело. Искът ни е, че това, което става в Студена, е законно беззаконие."
 Бай Седефчо Младенов: "Животните ни са силикозни!"
 Пътят към кариерата е превърнат в сметище. На заден план е водохранилището.
 Запазени стенописи в храма "Свети Георги", по-стари от Боянските.
 Кметът Валери Спасов, на когото кариерите са трън в очите.
16
8647
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
01 Ноември 2007 01:38
Параваноглу нали е от вашия край. Милее той за Родината, милее. Я виж колко много е направил докато е Президент!
01 Ноември 2007 01:50
Красиво село е Студена.Реката минава на 100 метра от дома на дедо ми.В нея ловех риба със кандилницата на баща ми като дете.Наистина тия кариери щте го погубят.Затова съд само може да го спаси.
01 Ноември 2007 07:40
Колко пъти съм се къпал като дете в ледено студената река между Студена и Боснек.
Кристал чиста с рибета играещи си на воля.
Нема по гаден типаж у света от лакомия българския простак и неговите още по прости посткомунистически покровители...
01 Ноември 2007 08:53
Студена е много хубаво село.Като малък там прекарвах летните ваканции и беше страхотно.Къпехме се в Струма, обикаляхме язовира, ловехме риба.Какви градини и ливади имаше.Каква природа само.Днес алчния мутрополитик съсипва всичко за пари.А Студена е само на 25км от София и на 15 от Перник по пътя за Благоевград.Дано Европейския съд спре простотията на тези алчни хора.Само да не се окаже че протестиращите са за пари а не за природа защото е гнусно
01 Ноември 2007 08:59
Мноо впичатляещ отговор на поземлената комисия:"Че то земя вече няма!"
Кво следва?Може би телепортиране като в "Седморката на Блейк"?
01 Ноември 2007 09:45
Някой задавал ли си е въпросът, защо аджеба селото са го именували "Студена"
01 Ноември 2007 09:57
ебаси майката, каква гнусота
01 Ноември 2007 10:14
Както може да се очаква, собствениците на фирмите добиващи инертни материали остават неизвестни.
01 Ноември 2007 10:31
Твърди се, че само една от фирмите, които работят там, има разрешение, а останалите (защото те са няколко) са си незаконни отсекъде. Преди камионите минаваха през селото, сега им направиха в нарушение на секви норми вливане/отливане на Е-79.
01 Ноември 2007 11:23
Анонимно в случая означава че на никой не му пука. Иначе със сигурност ще се намери кой е забъркат ... ами тогава ?
01 Ноември 2007 11:41
Аз съм чувал, че името идва от сто дена именно заради Кракра Пернишки и стоте дни съпротива.Може и да не съм прав.
01 Ноември 2007 12:39
Браво на автора за статията! Жалко, че толкова малко мнения има във форума; вероятно малко хора се интересуват от такива теми.

Скъпи /все още Ви чувствам така, но не знам до кога/ българи,
Не се чудете защо стачкуват учителите - те не стачкуват само за жалките си заплати - стачкуват, за да има такива журналисти /и грамотни, и с позиция и със смелост да я изкажат/; стачкуват, за да има такива хора, като жителите на Студена, които да решат да съдят държавата, когато тя се проявява като хищник; стачкуват и за да има такива форумци като Вас, които да се възмущават на явната несправедливост и заграбване на човешки и демократични права. Стачкуват още, за да оцелее нацията и бъдещето ни и то на българска територия!

Честит празник, мили Будители! Честит празник, стачкуващи Учители! И простете на съвременното ни общество, че не разпозна врага и охули Защитника! Но нищо ново в човешката история - всичко това са го понесли и Христос, и Ботев, и Левски и много други преди настоящата страница от Летописа. Ако успеем да съхраним този Летопис, ще сме съхранили паметта Българска и ще има още надежда за нашето бъдеще! Бъдете живи и здрави и не губете самоотвержеността си!

01 Ноември 2007 12:50
Нали сме съгласни, че правосъдие няма?
Тогава, да не разчитаме на възмездие.
Работата се оправя с един чеченец. За 1000 евро ще опука който си искате. Може в главата, но ако там няма акъл, може и в задника, зависи къде е отишъл мозъка.
Иначе не чакайте от тези оядените нещо да оправят.

01 Ноември 2007 14:16
не мисля че в това село има и 2000 лв. Чеченец още по трудно ще се намери там следователно
01 Ноември 2007 17:50
... барем стената да падне ... може и да стане нещо тогава ...
02 Ноември 2007 12:29
Браво бе! Това предизборна агитация ли е в полза на кмета, който стоеше срещу хората си и интересите на селото през цялото развитие на проблема до днес! И що за наслагване в темата прави "Сега" точно сега... Случаят със село студена е широко популярен отдавна. С него се занимава дори Националният Обмудсман. Къде бяха журналистите и медиите в началото, когато председателят на инициативният комитет Михаил Мишев организираше митинги и зовеше за помощ и подкрепа. Тогава зад гърба му стоеше единствено екологичната организация "Зелен алианс", на която той е член на Управителния съвет. Когато го пребиха медиите си направиха криминалетата, но на никой не му хрумна да се обединят усилията и да се спаси Студена. Сега по време на местните избори някои бързат да си препишат активност, да се наслагат в проблема и колкото и конфузно да е да поизкривят истината в името на предизборната агитация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД