:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,355,578
Активни 175
Страници 25,787
За един ден 1,302,066
Разтуха

Каньонът Матка - алпийският център на Македония

Местността е невероятно красива и предлага много възможности за излети и алпинизъм
Малко преди да се влее във Вардар, една от най-дългите и значими реки в Република Македония - Треска, прави невероятно красив пролом, дълъг в най-съществената си част близо 18 км. Завършва с изкуствено езеро (7 км), язовирна стена, ВЕЦ, манастир, планинарски дом. Почти всички носят името Матка (идва от средновековен град със същото име). В съседство има няколко манастира от XIV век - "Св. Андрей", "Св. Богородица", "Св. Никола Шишевски", останки от "Св. Неделя", както и няколко по-нови като "Св. Йоан Златоуст", "Св. Петка", "Св. Троица", "Св. Спас" и др. Има и 3 проучени пещери - Врело, Крщална и Убава. Фантастичните скали наоколо са чудесен обект за алпинизъм. Целият район е карстов. На реката, под браната и ВЕЦ-а е създадено трасе за състезания по спускане и слалом с каяци в бързи води.

Районът е любимо място за отдих на столичани, които в горещите летни месеци се стичат с десетки хиляди. За рибарите особено е истински рай.

Планинарският дом "Матка" е красива 3-етажна постройка на 310 м надморска височина, край западния бряг на езерото, на на 16 км от Скопие. Приземният етаж е ресторант. На втория са стаите с по 6 легла във всяка (цената за чужденци е 16,5 дойче марки на нощ), а на таванското помещение е общата спалня за 30 души, където със спален чувал може да се спи срещу 5 марки -възможно най-евтиното място за нощувка в Скопиеи околността. Около дома има множество беседки, навеси, стабилни дървени маси с пейки, огнища, камини и т. н. за възможно по-приятна почивка на посетителите. Има кей с различни видове малки плавателни съдове, които се предлагат срещу заплащане.

През летните месеци домът работи непрекъснато, а в останалите - главно събота и неделя. На около километър от него на всеки час идва градски автобус от Скопие (N60, тръгващ от локалната автостанция срещу Гранд хотела в центъра на Скопие, на левия бряг на Вардар). Зад централната автогара, под самата крепост, също има спирка.

Ето и някои по-интересни преходи и излети около планинарския дом "Матка", даващи възможност за по-пълно запознаване с многото забележителности наоколо:

Планинарски дом "Матка" - ВЕЦ "Матка" - манастир "Св. Никола Шишевски" - езеро "Матка" - планинарски дом "Матка".

От дома се слиза по алеята до ВЕЦ-а, под браната на изкуственото езеро "Матка". Пресича се на десния бряг по бетонната стена и по маркирана пътека се изкачвате до манастира (около 40 мин. от планинарския дом). След разглеждането му се спускате западно и стръмно по сипеста пътека до езерото Матка, точно срещу едноименния планинарски дом. С биене на дървеното клепало се поръчва водният транспорт до отсрещния бряг.

Планинарски дом "Матка" - Северно седло - манастир "Св. неделя" - обратно до планинарски дом "Матка".

Тръгва се нагоре (запад, югозапад) по стъпалата. След 5 мин. следва разклон с дървени табели. Тръгва се надясно по червената маркировка. След няколко серпентини за 20-ина мин. се излиза на "Северно седло". До него се издига обградна скалас изглед към каньона и езеротоПродължава се нагоре в посока север-северозапад. Пътеката става все по-стръмна и скалиста. На северозапад се открива Шар планина с най-северния си връх - Люботрън. Високо над пътеката се вижда кръст на скалите - крайната цел на маршрута. За час и половина се достигат останките за някогашния манастир. Подбирайки внимателно пътя, можете да се изкачите по скалите до дървения кръст. Надморската височина е 720 м, а гледката - фантастична! Шар, Якупица, езерото Треска, езерото Матка, Скопска Црна гора, планината Жеден, поречието на Вардар, манастира "Св. Никола Шишевски" и т. н. Заслужава си усилията!

Обратният път отнема около 30 мин.

Планинарски дом "Матка" - Маркови порти - планинарски дом "Матка".

От познатия вече разклон на 5 мин. над дома се хваща в ляво по синята маркировка. След стръмно 45-градусово изкачване за 25-30 мин. се излиза на скалист ръб, заграждащ Маткин дол от юг. Самото седло на ръба носи наименованието Маркови порти. Открива се великолепен поглед към каньона на Матка с езерото и манастира "Св. Никола Шишевски". Скалните отвеси наоколо са наистина респектиращи!

Обратно трябва да се слиза много внимателно по необичайно стръмната пътека.

Планинарски дом "Матка" - пещера Врело - планинарски дом "Матка".Това е един приятен излет,съчетан с разглеждането на неголяма пещера. Струва на човек по 4 дойче марки.

С моторна лодка се отива почти до края на езерото Матка (7 км) и се акостира на другия, десния бряг. Изкачването е стръмно, на 50-на метра денивелация, до входа на пещерата. Първо излизат екскурзоводите (спелеолози от дружество "Пеони"), за да запалят и поставят във вътрешността малки свещи. После идва ред на посетителите.

Пещерата се състои от две части, като в долната има две езера, но се виждат само при по-силно осветление. Могат да се достигнат само с въже. Пещерата не е много богата на образувания.

Над Врелото се намира по-голямата и по-интересна пещера - Убава, която се благоустройва.

Връщането става по същия начин и цялата екскурзия отнема 2 часа. За да се организира, трябва да се съберат достатъчно желаещи за една лодка.

Ако човек има време, може да предприеме двудневни преходи по самия каньон. През по-голямата част пътеката е изсечена в самите скали, което я прави изключително живописна. Това е стара военна пътека, обрасла с буйна растителност, неподдържана, но предлагаща достатъчно емоции, за да привлече любителите на нестандартни усещания. Необходими са палатки за една нощ на открито.

От планинарски дом "Матка" могат да се предприемат още доста преходи по маркирани и немаркирани пътеки. До самия дом има голямо дървено табло с указаните посоки, маркировка и времетраене.Матка е най-известният алпийски центърв Македония. Катерачни обекти са скалите и от двете страни на каньона. Всичко е варовик, характеризиращ се с умерена ронливост. Различават се 5 катерачни района - "централна", "Отмарова карпа", "Карпа край домот", "Маткино трло" и "Иглите на Матка". Броят на алпийските турове е около 40 с трудност от III до IV и А2 категории по ЮИАА, а дължината им е между 150 и 200 метра. Всичките турове са добре оборудвани. Има и около 30 спортни маршрута с трудност от VI+ до IX категория по ЮИАА. Дължината им е от 15 до 40 метра.

В района на Матка има и неограничени възможности за спелеоложка дейност. Освен изброените вече три известни пещери има и много, още непроучени, а и такива, чакащи своите откриватели...

През пълноводните пролетни месеци река Треска (от село Здуне до езеро Матка) предоставя чудесни възможности за рафтинг, които тепърва ще се използват.
8748
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД