:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 409,011,540
Активни 94
Страници 9,141
За един ден 1,302,066
Портрет

Адвокат Екимджиев - шампионът по дела срещу държавата

Нужен е натиск над институциите, за да се европеизират, казва нашумелият пловдивски юрист
Името на пловдивския адвокат Михаил Екимджиев се разчу преди 3 години, когато 3 спечелени от него дела пред Европейския съд за правата на човека провокираха радикална реформа в Наказателно-процесуалния кодекс. Сега той може да се смята за рекордьор - с негова помощ срещу България са заведени 80 жалби в Страсбург.

"Целта е да се уеднаквят съдебните и административните практики у нас с тези в Европа. А това е едно от базисните изисквания на ЕС, на които България трябва да отговори, за да бъде приета като равноправен член", казва Екимджиев. Делата в Страсбург имат най-голям ефект за уеднаквяването и в Асоциацията по европейска интеграция и права на човека, която той оглавява, смятат, чекато завеждат максимален брой жалби, оказват положителен натисквърху институциите.

Процесите срещу България в Страсбург са над 500. В Европа само Словакия е пред нас и то не по абсолютен брой, а като делата се изчислят на глава от населението.

"Атакуваме различни несъответствия на националното законодателство с европейската конвенция - най-вече тези, засягащи задържането под стража, неприкосновеността на личния живот, правото на получаване и разпространяване на информация, правото на справедлив съдебен процес, правото на достъп до обществена информация", обяснява адвокатът.

Спечелените досега дела в Страсбург са на Иванка Николова, Петър Илийков и Богдана Димова. Николова осъди България да й плати 14 000 лв. обезщетение заради задържането под стража, което се постановяваше от прокурор, без съдебен контрол. Няколко месеца преди това и друг българин беше осъдил държавата на същото основание. Това ускори дълго протаканата реформа в родното законодателство и го изравни с европейското, където съдът контролира всички процесуални действия, застрашаващи или накърняващи основни човешки права.

Илийков пък осъди България, защото при ареста му са допуснати нарушения на евроконвенцията - не е изследвано дали има основателно предположение, че може да се укрие и да извърши друго престъпление. Освен това той е бил задържан под стража 3-4 години, преди да влезе в сила присъдата му.

В Страсбург приеха, че българският Върховният съд неправомерно е отказал да разгледа молба на Богдана Димова за преглед по реда на надзора.

"Завели сме жалби за полицейско насилие, за отказ на българските власти да разследват ефективно убийства, с което нарушават правото на живот. Има няколко дела за нарушение при задържане под стража - например полицейско задържане с цел настаняване на дадено лице за изследване в психиатричен диспансер, за принудително лечение. Има дела за несправедлив процес, за нарушения на изискването за разумен срок - известен факт е, че българската съдебна система работи изключително бавно", разказва адвокатът.

Оглавяваната от него асоциация води пред Върховния административен съддело за отказана информация.Председателят на Пловдивския окръжен съд не даде статистически данни колко пъти за период от 3 години МВР е искало и колко пъти е получило съдебно разрешение да използва специални разузнавателни средства. "Никой няма да пострада, ако на нас ни се предостави тази информация. Ние не искаме да знаем срещу кого и какви видове СРС са използвани. За съжаление институциите в България смятат, че съществуват не за да служат на хората, а преди всичко да обслужват себе си", коментира Екимджиев.

Той атакува и самия закон за СРС, който според него със самото си съществуване нарушава правото на личен живот на българските граждани. След като председателят на съответния съд даде разрешение за използване на СРС, губи контрол колко време се използват те, каква информация се събира и какво става с нея, смята юристът. "У нас съществува парадокс -няма легална форма да разберем дали някой ни подслушва.Правомощията на МВР са изключително големи. Министърът решава съдбата на събраната информация. Той като политически орган не може да бъде независим. И няма гаранции, че тази информация ще бъде използвана само за нуждите на обществото, а не за решаване на частни проблеми в интерес на една или друга партия или в интерес на някоя икономическа групировка", твърди Екимджиев.

Сред заведените при него жалби има и няколко за нарушено право на сдружаване - за отказ да се регистрират партии и едно национално патриотично движение.

В момента адвокатът работи по първата жалба пред Европейския съд срещу Финландия - на български гражданин неправомерно не е подновена възможността да пребивава там, макар че там е семейството му. Причината е безобидно нарушение - шофиране без книжка. Даже е взето решение за екстрадирането му.

Тези дни Екимджиев спечели едно от делата, заведени от името на хора с увреждания. Адвокатът държи да ги наричаме точно така, а не инвалиди, защото тази дума означавала "невалиден". Срещу недостъпната архитектурна и битова среда в българските градове са заведени 9 дела в Пловдив. Окръжният съд постанови решение, с което Генка Постоличина спечели за пръв път в България подобен процес - общината в Пловдив трябва да й плати 700 лв., а министърът на благоустройството - 250 лева, затова че не са изпълнили задълженията си да осигурят безпрепятствено придвижване на хората с увреждания.

Общината ще обжалва решението по това дело. Междувременно юристът й Антони Запрянов внесе жалба в Адвокатския съвет срещу Екимджиев за този и за още един спечелен процес - че лепенките за неправилно са незаконни. Като оповестява информация за невлезли в сила решения, Екимджиевси прави собствената реклама и по този начин привлича клиенти,смята Запрянов. В ответ адвокатът изтъква, че според Конституцията и Европейската конвенция всеки гражданин има право да получава и разпространява информация и това важи в особена степен за незаконни действия на общината спрямо хора със здравословни увреждания.

Адвокатът се зае да защити българите и по един от най-болните им въпроси - за цените. Той атакува пред Върховния административен съд няколко правителствени наредби за парното, тока и природния газ. Според Екимджиев те противоречат на Закона за енергетиката и енергийната ефективност, според който при крайните цени трябва да се търси баланс между интересите на енергопредприятията и потребителите. "Такъв интерес нито е търсен, нито е намерен. Във формулите за крайните цени фигурират едни и същи величини, чиято стойност изцяло и безусловно се определя от енергоразпределителните предприятия. Никой гражданин не знае каква е методиката и за какво плаща. Никой не знае какво точно се включва във величината "други разходи, независещи от обема на производството". Те там могат да сложат и апартаментите си, и командировките си, и всичко", обяснява юристът.

Екимджиев подхвана и матурите, като оспори пред ВАС наредбата на образователното министерство за учебните планове.

Тази седмица Екимджиевповеде ново "екзотично" дело.Внесе като пълномощник съдебен иск срещу ЕТ "Стони-Стоян Прасков", който стопанисва кафенето на Съдебната палата в Пловдив. Върху листата с менюто пише, че с предимство се обслужват магистрати и служители на съда, а това е дискриминация. Нарушава се чл. 6 от Конституцията, според който всички хора са свободни и равноправни и не ползват привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, обществено положение или имуществено състояние. Ако делото бъде спечелено, надписът ще трябва да бъде заличен от меню-листите в кафенето.

"Във всички бивши социалистически държави воденето на дела от публичен интерес е един от начините за промяна в твърде консервативните съдебни и административни системи", казва Екимджиев и твърди, че не получава хонорари при воденето на такива дела. Финансира го фондация "Отворено общество" на Джордж Сорос, която така иска да укрепи гражданското общество у нас.

----------------

АнтидискриминацияНай-любопитното дело е срещу пивоварната "Загорка". То бе заведено само дни след първия безпрецедентен иск на пловдивската бизнесдама Величка Христева за 100 000 лева обезщетение. Жалбата е заради рекламния клип: "Какво му трябва на човек?" - "Хубава кола, мила жена и една добра бира". Това се тълкува като откровена дискриминация на жените.
4250
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД