:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,908,217
Активни 66
Страници 7,606
За един ден 1,302,066
Житие

Широко скроен музикант оглави Бялото братство

Андрей Грива е последовател трето поколение на учението на Петър Дънов
Снимка: Борислав Николов
44-годишен музикант и певец с рядко срещана фамилия оглави наскоро Бялото братство. Андрей Грива бе избран за председател на Управителния съвет на 6 април без никаква конкуренция. В Управителния съвет има още 9 души от цялата страна, с които той работи в екип. За последователите на учението на Петър Дънов фамилията Грива не е непозната.

Андрей е от трето поколение хора, приели Дънов за свой духовен учител. Къщата му в квартал "Изгрев" всяка седмица отваря вратите си за братя и сестри, които идват тук, за да четат заедно от словото на Учителя и да споделят обща трапеза.В братството не сме събрани идеални хора,но такива, които имат духовен стремеж да се променят към добро, обяснява Андрей. Самият той не е аскет, нито фанатично привързан към каквото и да е. Обича след прочетена беседа от Учителя дълго и мъдро да размишлява върху философската страна на нещата в компанията на приятели. Търси истината отвъд думите. Познава светския живот. Нищо не си е спестил. Но твърди, че винаги при него е имало молитва. И желание да търси духовното обяснение на всеки проблем в живота. Отношението ми към духовните центрове винаги е било позитивно. "Когато отивах в чужбина, първо търсех местния храм", разказва Андрей.

В неговата душа религиите не враждуват. Като студент той е пял в хора на храма "Св.Александър Невски". Това ми даде отношението към източноправославната и духовна музика, признава той. Завършил е обой в Софийското музикално училище и солово пеене в Института за музикални и хореографски кадри. От 20 години работи в Българското национално радио.

Детските спомени на Андрей са свързани с братството. Още от малък той попива интересните разговори за астрология, френология в дома на баща му. Откакто е проходил, лятото винаги е бил на братския лагер на Седемте Рилски езера. Семейната памет пази подробности за редица съдбоносни срещи.

Васил Славов, дядо на Андрей по майчина линия, се запознава с Петър Дънов в читалището в родния му град Сливен. По това време Учителя прави френологически изследвания на българския народ и в продължение на 12 години пътува из страната. За него Дънов казал, че той е с най-развит център по милосърдие. Васил Славов бил адвокат и съдия, но развивал активна обществена дейност. Станал вегетарианец, известно време бил последовател на идеите на Лев Толстой. През 1936 г. идва с цялото си семейство на Изгрева и се заселва там. Посещава беседите на Учителя. Между къщичките на последователите на учението няма огради, а само плодни дръвчета и цветя. Тук кипи братски живот. Има братска овощна градина,братска зеленчукова градина, братско лозе.Най-популярните беседи - неделните - идват да слушат известни личности като Мара Белчева, Владимир Димитров-Майстора, Борис Георгиев, принцеса Евдокия. Салонът, където Дънов изнасял беседите си, бил на мястото на днешната сграда на Руското посолство. След 9 септември дядото на Андрей по майчина линия лежи 6 години в затвора и едва излиза жив.

Още по-интересен е дядото по бащина линия. Христо Грива бил военен комендант на Пловдив. Семейната легента твърди, че са наследници на илирийци и оттам идвала рядката фамилия. Дядото на Андрей е бил първият ни военен аташе в Цариград след Освобождението. Има четири деца.

Бащата на Андрей, Димитър, и трите му сестри прочели веднъж критична статия за учението на Петър Дънов. Сторили им се много интересни нещата, в които го обвинява авторът на статията. Събрали багажа си и решили да проверят на място в София. Така и останали при Учителя. Екатерина Грива, леля на Андрей, попада сред най-близките ученици на Дънов. Завършила е Римската консерватория "Санта Чечилия". На тържеството в края на випуска пяла - привилегия, която се полага на най-добрия. Била изключителна певица и имала възможност за шеметна европейска кариера. Но тя избира Изгрева и Учителя.Най-напред на нея Дънов е показвалупражненията по паневритмия. А тя после е учела останалите как да играят този космически танц, който представлява хармонично единение между човека и Космоса.

След като всички деца на Христо Грива се преселват в София, и самият той един ден идва да се запознае с Учителя. Казал му: "Аз полкове и дивизии мога да командвам, но на моите деца не мога да им кажа къде да идат, те са свободни." По това време бащата на Андрей, Димитър Грива, се записва в Музикалната академия. Завършва композиция при Димитър Ненов. Композира филмова музика. На него Учителя възлага да направи оркестрация на паневритмията за голям симфоничен оркестър. Димитър Грива пише партитурите, Учителя ги одобрява. Успява обаче да направи записа едва през 1973 година с филхармонията на Монте Карло. Майката на Андрей също е с музикално образование.

За себе си Андрей е приел формула, дадена от Учителя:"Човек трябва да бъде като лодка.Да плува в света. Но ако светът нахлуе в него, ще го потопи".

Първото, с което смятам да се заема, е да изличим представата за Бялото братство като за секта, обяснява Андрей Грива. Учителя не определя словото и идеите си като вероизповедание, а като школа. Това е начин на живот, обобщава той. И продължава да се позовава на Петър Дънов. Според него има един единствен учител в света и това е божественото у всеки човек. Аз съм пратеник, дошъл на земята да ви дам методите, за да стигнете до тази своя божествена същност, казвал още Дънов. Че нещо е секта, се определя от църквата, а не от християнското учение, смята Андрей.

Той често посяга към Библията. При подобен спор винаги напомня, че два са основните закони, върху които Христос изгражда всичките си проповеди: "Обичай Бога!" и "Обичай ближния си!" Учението на Учителя е същото, което Христос е проповядвал, можем да го наречем учение на любовта, казва Андрей. Заел се е да търси документи. Той самият също пише. Едно от предложенията му до Народното събрание е от учебниците по вероизповедание и от лекциите в Богословския факултет да се премахне твърдението, че Бялото братство е секта.

Нужно е да се докаже ролята и мястото на Петър Дънов в българската история. И това, че учението му е самобитно българско духовно течение. Повлияло е на процеси в редица други страни. Андрей е предпазлив, но не спестява истината, че за спасяването на българските евреи върху цар Борис III е повлияло именно мнението на Петър Дънов. Новият братски съвет смята да търси доказателства за това в архивите. Ровейки се, последователи на учението открили документ от 1948 година, подписан отцялото Политбюро на ЦК начело с Георги Димитров.В т.10 на това решение се поръчва да се вземат "специални мерки срещу дъновистите, баптистите и другите религиозни секти, които вършат вражеска пропаганда и шпионаж". Интересното е, че дълги години преди 9 септември Георги Димитров и Петър Дънов живеят в малка къща близнак с общ таван на "Опълченска" 66, обяснява Андрей. Често пъти Дънов е укривал Георги Димитров, който при обиск прескачал в стаята му през тавана. Пак архивите казват, че Бялото братство е сред последните забранени вероизповедания през комунистическия режим - чак през 1957 г. Сега Андрей с активното съдействие на съпругата му Галя Герасимова и целия братски съвет пишат нов проектоустав, готвят пререгистрация на Бялото братство и търсят юридически начин за осигуряване на правоприемството. Имотите на братството са били конфискувани от народната власт и до този момент не са върнати.

Парадокс е земите в почти целия квартал "Изгрев" да са били собственост на братството, а сега, за да се съберем веднъж в седмицата и да си прочетем една беседа, плащаме по 40 лева наем за зала на общината, обяснява Андрей. Неговата голяма мечта е братството да има свой салон.

През последните години при тях идват много млади хора. В ход е подготовката на Интернет-страница.От чужбина се търсят преводи на словотои касети с музиката на паневритмията. Дори молят да им изпратим инструктори по паневритмия, които да ги обучават там, разказва Андрей.

Бялото братство има и хор, който изпълнява песни, писани от Петър Дънов. Дирижира го студент от консерваторията трети курс. Хорът обикаля социалните домове и жъне невероятен успех.

Андрей Грива твърди, че откакто е станал председател, почти няма свободно време. Денят му завършва с един вътрешен анализ какво и докъде е свършил, за да бъде полезен на другите.
 
Андрей Грива
5005
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД