:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 142
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ

Проблемът с миналото и други истории

Екипът на "Георги и пеперудите" с нов документален филм за чудо и приказ
Снимки: Агитпроп/съни филмс
От хилядите кубинци и другите граждани на страните от СИВ, командировани на строежа на АЕЦ-а, в Белене е останал само един.
Всеки път се повтаря едно и също: в няколкото дни, след като гледам филм на този екип момчета и момичета ("Агитпроп", Мартичка Божилова, Борис Мисирков, Георги Богданов, Андрей Паунов), спирам тотално да приемам оправдания за хала на българското кино, носталгиране по цветущото му минало на фона на нерадостното бъдеще и мрънкания от семантичното гнездо "пари за кино нема!"

"Проблемът с комарите и други истории" е вторият пълнометражен документален филм на този екип след "Георги и пеперудите". След броени дни на "София филм фест" очакваме третия - "Коридор №8", в който единствената разлика е, че Паунов е сменен на режисьорското столче от Борис Десподов; и който жъне не по-малко фестивални успехи от горните два.

Първото, което прави впечатление от проектите им, е, че тези младежи (родени в различни етапи от 70-те) наистина разбират от PR. Двама от тях са учили в школата на Оливиеро Тоскани и може би оттам, а може би не, са придобили склонност към ясния и точен изказ. Ето красивия синопсис на "Проблемът с комарите": "Един малък град и неговите жители са изправени пред необичайно пътешествие. Огромни полуръждясали кранове, чуждестранни инвеститори, танци на мажоретки и логото на бъдещата АЕЦ върху сгради и чинии са в очакване на светлото ядрено бъдеще. Единствено комарите край Дунав притесняват гражданите. А един остров пази тайни за минало, което никой не иска да си спомня. Приказка за един град и неговите хора, за мрачно минало и атомни мечти и за жужащите комари, прелитащи над времето".

Екипът на "Георги и пеперудите" този път е с добавка. Лидия Топузакова става съсценарист на филма, след като Андрей научава за дипломната й работа в университета на Торонто "Културни, исторически и визуални измерения на травмата", базирана върху множество интервюта с бивши затворници, надзиратели и функционери на лагерната система в социалистическа България. Подплатен с нейното изследване, екипът заминава за Белене, където се развихря с традиционния си усет към ексцентричното и комичното: самоук музикант свири Шопен, един-единствен кубинец е останал от хилядите труженици на СИВ в замразения строеж на атомната централа, мажоретки с помпони, пияни рибари и немски туристи на круиз по Дунава оживяват и дават цвят на мрачната история за миналото.

Недостатъкът на "Проблемът с комарите и други истории" е, че за разлика от "Георги и пеперудите" той няма герой или история, които да служат за здрава спойка между кадрите. Филмът е по-дълъг и разпилян от предшественика си може би защото в България се прожектира 100-минутната версия - има и такива с продължителност 80 и 58 минути, които вероятно са по-стегнати. В този си вид филмът блести с поне две неща: прекрасна музика и изключителна операторска работа на Мисирков и Богданов, чиито камери превръщат провинциалната проза в кинопоезия.

"Проблемът с комарите" е и тематично, и естетически много различен от предшественика си. Навремето "Георги и пеперудите" спечели субсидия от 7 европейски телевизии с мотива, че е "единственият проект от Източна Европа, от който не лъха хроничен песимизъм". Тук е обратното. След филма за надеждата, била тя и налудничава, същите момичета и момчета снимат на лента безнадеждността.

Най-важното в този некомерсиален филм обаче е откритието, че най-сетне имаме поколение, което възприема миналото по различен начин. Наясно е със съществуването му, ала разказва за него без чувство за вина - и без изстъпления ала "Сезонът на канарчетата".
 Самодеен музикант, почитател на буги-вуги и Шопен, е сред героите на филма.
6
1685
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
13 Март 2008 23:14
няма герой или история

кво от това - нали никой нема да го гледа; па и парите вече са надлежно усвоени

------------------------------------------ --------------
Felix qui potuit rerum cognoscere causas! (Virgilio)
14 Март 2008 02:24
Hauptmann

Е не си съвсем прав-
ето Анитка го е гледала вече,
макар и безплатно
14 Март 2008 03:19
семантичното гнездо "пари за кино нема!"


Хитът на сезона!


14 Март 2008 04:53
Браво - Когато наш'та Ана не се сверява с чужди мнения и не й се налага да им се противопоставя, а мисли със собствения си мозък, като такъв, рецензиите и са всъщност разбираеми, информирани и информативни. Особено пък когато става дума за действителност, която й е близка. Нека кажа открито и в прав ред за първи път от години (през които леките й оперетни ревюта са ме втрещявали), че Ана всъщност заслужава да пише за българско кино на тези страници. Благодаря за което. Аре!
14 Март 2008 14:22
фък... ми правят... щото мислят и работят с главите си... и не чекат другарят ламбо да им даде денги... преди време, кога излезаха пеперудите, анюта ми беше дала мейла на мартичка... да ги свържа с един познат от кливландския филм фестивал... е, не можа да участва... щото беше твърде късно... ма мартичка и до ден днешен най-редовно ме осведомява за сички новости около технат групичка... щото тъй се прави бузинесс...
а бюжетът на ламбо бай ви рангел шего употреби... да покаже на публиката бръчка ли се кожата на лачените обуща...
14 Март 2008 15:44
Някой прави ли разлика между документално и игрално кино?

А Мартичка я слушах по "Арт Ефир" на радио "Христо Ботев". Рядко интелигентна жена, желая й успех!


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД