:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 409,011,342
Активни 75
Страници 8,943
За един ден 1,302,066

Приятно ми е, аз съм престолонаследникът!

Анна Андерсън е най-известната "Анастасия". Въпреки приликата с истинската княгиня обаче, тя не успява да убеди съда, че трябва да бъде обявена за наследник на Романови.
"Наследниците" на убитото руско императорско семейство зад граница са десетки. Самозванците, бродещи в Русия, никой не е преброил, но те надхвърлят 500. По думите на Марина Нечаева, кандидат на историческите науки и един от авторите на книгата "Възкръсналите Романови?...", през целия XX век самозванците са никнели като гъби след дъжд. В най-различни кътчета на света се "пръквали" Алексей, Анастасия, Мария или даже Николай II.

Първите "спасили се по чудо" членове на императорското семейство се появяват още през 1918-1919 г. Най-известната самозванка е Анна Андерсън, представяща се за Великата княгиня Анастасия. За първи път тя се обозначава в нощта на 17 февруари 1920 г., когато се опитва да се хвърли от Бендлерския мост в Берлин. На полицията тя обяснява, че е дошла да намери своята леля Ирен, сестрата на царица Александра, но роднините й не само че не я познали, но и я осъдили, узнавайки, че княгинята има извънбрачно дете. Жената била пратена в болница за бедни, където нейната съседка Мария Пойтерт разпознала в нея Анастасия, чиято снимка била виждала във вестника под статията "Една от царските дъщери е жива?". На въпрос за приликата жената прошепнала: "Мълчи". И това потвърдило съмненията на Пойтерт, която става една от основните "свидетелки" на версията, че Анастасия и отчаяната жена от моста са едно и също лице.

Андерсън отказвала да говори руски, както и да се срещне с "баба си" - императрицата Мария Фьодоровна. Но през 1938 г. се обръща към съда с искане да бъде призната за Анастасия и да й бъде даден достъп до сметките на императорското семейство в европейските банки. През 1961 г. съдът в Хамбург се произнася, че Анна Андерсън не е Анастасия Николаевна. Официалното дело "Анастасия Романова" обаче продължило до 1977 г. Според учените самозванката всъщност се казвала Франциска Шанцковска и е немкиня от полски произход. Тя умира в Америка през 1984 г.

Анна Андерсън не е изолиран случай. Друга известна Анастасия е Евгения Смит (Евгения Драбек Сметиско), която пристигнала в САЩ през 1929 г. През 1960-те заявила, че разполага с автобиографичен ръкопис, получен от княгиня Анастасия, но се провалила на детектора на лъжата. После сменила версията си и обявила, че самата тя е Анастасия. И пак се подложила на тест с полиграф, този път успешно. Но Евгения категорично отказала други експертизи, в това число и генетична. Умира през 1997 г.

През 1922 г. Елеонора Албертова (Крюгер) пристигнала в българското селце Габарево, придружена от младеж на име Георгий Жудин. Техните изискани маниери и белезите от огнестрелни рани породили слухове, че това са Анастасия и Алексей. Георгий починал през 1930 г., Елеонора - през 1954 г.

Според изследователката Марина Нечаева всички "наследници" са водени само от материалната изгода - освен митичните сметки на императорското семейство много от "спасените" получавали солидна помощ от руски аристократи, оказали се зад граница след революцията. Например Андерсън получавала пари от композитора Сергей Прокофиев.

В СССР се появили цели "групировки Романови", които гастролирали в различните окръзи на издръжка на бившите си поданици. Така през 1927 г. била арестувана двойка, която две години обикаляла от Бийск до Смоленск и преживявала изцяло от "руското гостоприемство". Оказало се, че представящият се за Алексей е безработният Алексей Шитов, изключен от комсомола за хулиганство, а личността на гражданката, представяща се за Мария Николаевна, не могли да установят дори милиционерите. "Понякога един и същ човек се представял за различни Романови. Понякога няколко Романови се сблъсквали по едно и също време - същински деца на лейтенант Шмидт. Те моментално си преразпределяли ролите и даже продължавали да пътешестват заедно", казва Нечаева.

Дори Николай II се "появявал" жив през 1925-1928 г. в Барнаул, Смоленска и Тверска губерния (всички лъже-Николай били хванати и разстреляни).

Най-известните Алексеевци са двама. Михаил Голеневски бил двоен агент на полското разузнаване и КГБ. През 1961 г. избягал на Запад и започнал да сътрудничи с ЦРУ. При пристигането си в САЩ през 1963 г. обявил, че е Алексей, независимо че имало 18 години разлика във възрастта. Той твърдял, че цялото семейство се спасило благодарение на Яков Юровски. Срещнал се с Евгения Смит и двамата взаимно се "познали". Починал през 1993 г.

Вторият най-популярен "Алексей" е канадецът Алексей Таммет-Романов, чийто зъби даже били пратени за експертиза (тя не се състояла, защото зъбите изчезнали от лабораторията).

Newsweek успя да се срещне с един от синовете на "оживелия" Алексей - музейния работник от Санкт Петербург Олег Филатов. През 2000 г. той издал книгата "Историята на душата или Портрет на епохата", посветена на съдбата на Алексей (за когото твърди, че е негов баща) след 1918 г. Според разказа на Филатов Алексей бил спасен от войниците от Първи селски полк, намиращ се в Екатеринбург. След това бил възпитан в семейството на някой си Ксенофонт Афанасиевич Филатов и неговата жена Екатерина, които го кръстили Василий. Умира през 1988 г., без да афишира своя произход.

Филатов е участвал в няколко експертизи, правени не само в Русия, но и на Запад. Молбата му да бъдат съпоставени данни от генетичния анализ на Филатови с останките на Великия княз Георгий Александрович обаче била отклонена. "Владимир Соловьов, следователят от Генералната прокуратура, който водеше "царското дело", ни каза, че очите на моята сестра и на мен не са така изпъкнали като на Николай II. Но нима може така да се правят изводи", недоволства той. На въпрос чии останки тогава са намерени в Екатеринбург Филатов отсича: "Все едно. На това място преди е имало танков полигон, знаете ли колко хора са били закопани там".

Бащата на Филатов сам му съставил план в кои архиви да търси доказателства, но заклел сина си да се захване с "работата" едва когато навърши 40 години. "Преровени са 50 архиви, направени са множество изследвания, а справедливост няма", отчаян е Филатов. Той дори не претендира за короната, защото "кому е нужна монархия в днешно време".

За разлика от Филатов други "роднини" на императорското семейство нямат нищо против да се възкачат на престола. Например Николай III (Николай Николаевич Далски), "син" на Алексей, който уж бил изведен от Екатеринбург по заповед на Юровски, се провъзгласи за император през 1992 г. и дори се кандидатира на президентските избори. След като не спечелил, с указ "отменил" президентските избори през 2000 г. и умрял през 2001.

Или пък Павел II (Едуард Борисович Шабадин-Колтунов, инженер-химик, роден през 1936 г.), който твърдял, че е правнук от уж тайния брак на император Павел с Варвара Прозоровска, бивша съпруга на Александър Суворов. През 1992 г. той се обявил за наследник на всички кралски дворове в Европа и се титулува "Павел II, Глава на Руската православна църква, Наследник на императора на Цяла Русия и Руската империя Шабадин-Романов-Рюрикович Едуард Борисович". Между другото, именно той е изобретил апарата за откриване на НЛО - "хиперболида Шабадин".

Освен тези персони към руския престол претенции са имали Олелко II (той искал и украинския, неаполитанския и сръбския трон), Валерий I, кандидатирал се за поста губернатор на Тюменска област през 1996 г., още един Николай III, Вера I, Сергей I и т.н.

Сред цялата тази маса "наследници" се отличава Алексей I Брумел. Той не криел, че няма нищо общо с Романови, но въпреки това смятал, че е достоен за руската корона. През 1991 г. се провъзгласил за регент на Руската монархия - до избирането на цар. За тази длъжност той предлагал Александър Солженицин, Олег Румянцев или Борис Елцин. След като не получил от избраниците си никакъв отговор, той се провъзгласил за Император Всеруски, а през 1994 г. назначил Владимир Жириновски за крал на Естония.
 Княгиня Анастасия
 Николай Николаевич Далски се титулува като Николай III и дори участва в президентските избори в Русия, които след като не спечели, отмени с указ.
8
10691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
23 Юли 2008 02:03
Наследник е Путин
Династийте се сменят. Например в САЩ на всеки 4 или най-много 8 год.
Но все пак символичните монархии, като тази на Британската империя са най-доброто.
23 Юли 2008 07:08
Моите уважения към миналото величие на Руската и Британската империи , обаче ще си позволя да съм републиканец.
Brightmanе , а ония изклесяци от сакскобургготската династия дето държат короната на Обединеното Кралство хич не са за подценяване. Разрови се и може да видиш че са в тесния кръг на хората ВЗЕМАЩИ решения . И не ти говоря за рамките на Острова , а на целия англосаксонски свят , което пък рефлектира върху всички останали. Неприятно , но факт.
23 Юли 2008 07:55
Децата на лейтенант Шмид.
23 Юли 2008 08:10
Това им е целта - да избутват други напред да обират пешкира за непопулярните решения , а народа да си мисли че те самите са само декор.
23 Юли 2008 08:30
Хмммм... а Душко ???
23 Юли 2008 18:23
Имах един "учител" по основи на комунизма в гимназията - другарят Василев се викаше кретенът. Та той викаше: Вижте как правилно са действали съветските другари - унищожиха физически царското си семейство за да няма кой после да предявява искове! И в това му заявление имаше елемент на съжаление.

Колкото и да не съм бил на неговото мнение през съзнателния си живот, си мисля, че ако мандраджиите бяха теглили куршума на българското царско семейство, сега нямаше да има ни човек, ни проблем. Защото колкото и да уважавам Борис III, царя на българите, няма как да заобичам пуека му син. А за уважение да не говорим!


Редактирано от - Nickolas на 23/7/2008 г/ 18:28:20

23 Юли 2008 20:02
Невежеството си личи от това, че мнозина държат да са републиканци, но не знаят, че тук ако са републиканци все едно че са членове на БКП.Нашите републиканци са привърженици на една "република" създадена от комунисти със всичките извращения.Няма как комунистите да си отидат от властта, а тяхната република да остане.За това те не си отидоха, а само се преименуваха и продължават да водят държавата по грешен път.Естествено е тук и всички комунисти да са републиканци.По какво, в противен случай, ще познаеш предателите, невежите и комунистите, в каквито и партии да са се укрили и както и да са се маскирали.Не става въпрос да си привърженик на монархията в една сбъркана държава, а да е ползваш за да разбереш кой се пъчи срещу теб
24 Юли 2008 01:14
Абе, ще дам мнение по темата щом искате, но преди всичко искам да кажа, че този Нютон във форума очевидно не е оня, когото англичаните поставиха между първите трима най-велики мислители на хилядолетието /няма да говоря за Маркс - първият в класацията, защото е комунист/. На домораслия Нютон обаче трябва да му се каже, че, ако той няма самочувствие и се прекланя пред "синята кръв", той просто е комплексар. И да му се обясни, че "синята кръв" е резултат от вековно кръвосмешение, което по законите на генетиката води само до дегенерация. С което комунистите нямат нищо общо. Но тези "нютоновци" трябва да прочетат поне минимум книжки, за да разберат какво значи комунизъм, кои са комунистите и т.н. Иначе, уви, неограниченият достъп до Интернет ги прави толкова вредни за необразованите форумци, колкото користолюбивите учени тарикати за по-образованите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД