:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 409,010,641
Активни 76
Страници 8,242
За един ден 1,302,066
Загадки

Тайните около разстрела на Романови най-после са разкрити

След 90 години следствието категорично постанови - няма оцелели след екзекуцията на руското императорско семейство
Никой от семейството на император Николай II не е оцелял след юли 1918 г.
В един прекрасен ден на 1991 г., прочиствайки обрасла с коприва поляна в района на Поросенкова Лога, на 20 км от Екатерининбург, Леонид Вохмяков, член на местния военноисторически клуб "Планински щит", се натъкнал на следи от старо огнище. Малко по-късно от земята се показала жълтокафява тазова кост. След нея били намерени още 44 фрагмента от кости, седем зъба, три куршума, остатъци от съдове, може би съдържали сярна киселина, гвоздеи и парче плат. Веднага от Екатерининбург пристигнали археолози, които няколко дни по-късно открили по-голямо погребение - останки от 9 души, за които се предполагало, че са членовете на царското семейство и техните слуги.

Генералната прокуратура започнала дело и проведените няколко експертизи, включително и генетична, потвърдили, че останките принадлежат на Николай II, съпругата му Александра Фьодоровна, дъщерите им Олга, Татяна и Анастасия. Мария и Алексей не били сред погребаните. Техните останки бяха намерени още 9 години по-късно, а едва миналата седмица следствието категорично потвърди, че няма никакво съмнение, че никой от императорското семейство не се е спасил от екзекуцията през 1918 г. Така почти се слага край на едно от най-гръмките престъпления на XX век. За да има тази загадка истински финал, разкритията трябва да бъдат официално признати и от Руската православна църква, и от роднините на Романови. А самото царско семейство трябва да бъде реабилитирано - като жертва на политически репресии.Разследване без край11-те арестанти от семейството на Николай II и неговите приближени са разстреляни в нощта на 18 срещу 19 юли 1918 г. в мазето на дома на инж. Ипатиев. Сградата е конфискувана от уралските власти през пролетта на същата година, за да служи за затвор на преместеното от Тоболск императорско семейство.

Следствието за смъртта на Романови започва още през 1918 г., когато Екатерининбург минава под контрола на Сибирската армия. Адмирал Колчак възлага делото на следователя Николай Соколов, който ентусиазирано се захваща за работа. В мазето на дома на Ипатиев са намерени дупки от куршуми в стената и петна от кръв. В шахта №7 на изоставания рудник Ханина Яма са намерени фрагменти от човешки тела, остатъци от изгорели дрехи, скъпоценности и други улики. По-късно Соколов заключава, че телата на всички членове на Романови са унищожени в този район. Настъплението на Червената армия прекратява разследването, но Соколов продължава да се занимава със загадката и в емиграция. През 1920 г. по нареждане на Великия княз Николай Николаевич Соколов предава целия архив от разследването на посланика на Временното руско правителство в Италия Михаил Хирс, който го дава за съхранение в Парижката банка, а през 1943 г. материалите са пратени в Германия. През 1925 г., след смъртта на Соколов, в Берлин е издадена неговата книга "Убийството на царското семейство".

През 1934 г. бившият комендант на дома на Ипатиев Яков Юровски разказва подробно на болшевиките от Урал за разстрела на царското семейство. По онова време в Свердловск бродят множество слухове и версии за съдбата на Романови. Организират се дори екскурзии по местата на убийството и погребението на царското семейство, в които гид е участникът в разстрела Пьотър Ермаков. Целта на Юровски е да отговори на всички въпроси и да прекрати ажиотажа. Стенограмата от неговата реч е засекретена от 1934 до 1990 г.

През 1946 г. при преглеждането на архивите на победена Германия е намерено делото на следователя Соколов. Но са изчезнали всички веществени доказателства, в това число и фрагментите от костите. 8-те тома са пратени в Москва, където са засекретени до 1990 г.

През 1964 г. в ЦК на КПСС се появява синът на неотдавна починалия чекист Михаил Медведев, който предава спомените на баща си за разстрела на царското семейство и браунинга, с който е убит Николай II. Никита Хрушчов се разпорежда да се разследват обстоятелствата около гибелта, но комисията приключва работата си без резултат.

От разстрела досега домът на инж. Ипатиев, където е станала екзекуцията, е бил музей, общежитие, партиен архив и др. През 1977 г. Политбюро нарежда домът да бъде разрушен, тъй като чужденците проявяват особен интерес към него. Решението на партията е изпълнено от тогавашния първи секретар на Свердловския областен комитет Борис Елцин.

След 1991 г., когато са открити по-голяма част от телата на загиналото императорско семейство,5 експедиции продължили да търсят липсващите две царски децаВсички те са съставени от ентусиасти. Държавата с този въпрос не се занимава. За да решат поставената задача, двама екатерининбургски краеведи - Виталий Шитов и Николай Неуймин, възстановили събитията от юли 1918 г.: как телата на августейшите особи най-напред са потопени в изоставените шахти на Ханина Яма, после в Поросенкова Лога, как са взривявани с гранати, горени, поливани със сярна киселина и накрая - закопани. Двамата старателно анализирали разсекретените архиви - спомените на участниците в бригадите за разстрел и за погребението. От тях станало ясно, че в нощта на 18 срещу 19 юли червеноармейците са запалили и погребали два трупа недалеч от останалите, в блатистата местност на стария Коптяковски път. Отгоре за маскировка запалили още един огън. "Определихме границите на предишните разкопки. Само няколко метра от поляната, където през 1991 г. са намерени костите на основната част от семейството, открихме старо огнище", разказва един от организаторите на експедицията Андрей Григориев. Но голямото откритие трябвало да бъде отложено с година, тъй като парите свършили (за пълноценни разкопки на поляна 10х10 били нужни минимум 300 000 рубли). Следващата година обаче пари били намерени и гробът бил открит.

Цялата история около разследването на гибелта на Романовипредизвиква множество въпросиКакто първото, така и второто погребение са намерени от историци любители, които нямат съответната квалификация. Киносценаристът Хелий Рябов, който пръв се натъкнал на гроба на Романови, разказва, че цели 12 години официалните разкопки са били на "нивото на питекантропа" - останките просто са премествани с лопата в кутии. Когато открили гроба, археолозите любители взели три от черепите. "Не помня чии бяха, но ги облепихме с гипс и направихме отливка", разказва Рябов. А когато си тръгнали от мястото, на 10-ина километра от града автомобилът поднесъл и се преобърнал. "Дойде милиция, а аз през цялото време се молех за едно - само да не се отвори чувалът с черепите", спомня си той.

След откриването на останките се намесили генетиците. Те взели генетичен материал от костите и го сравнили с ДНК-то на далечни роднини на Романови - с кръв от племенника на императрицата - мъжа на сегашната английска кралица принц Филип, и от гръцката графиня Ксения Шереметиева-Сфири, която е от рода на майката на Николай II. По-късно ДНК-то на Николай II било допълнително сравнено с генетични образци от костите на неговия роден брат - Георгий Александрович, починал през 1899 г. и ексхумиран през 1994 г. Въз основа на всичко това през 1998 г. правителствената комисия начело с вицепремиера Борис Немцов обяви, че останките принадлежат на Романови. Костите бяха погребани с почести в Петропавловската катедрала.

Малко преди погребението патриархът и Светият синод на Руската православна църква публикували послание, в което се въздържали както от признаването, така и от отхвърлянето на резултатите от работата на комисията. "Съжденията на църковната и светската общественост се оказаха разделени, при това разделението носи явно конфронтационен, болезнен характер. В тази ситуация в името на единството на Църквата и гражданския мир призоваваме да се въздържате от подкрепа на една или друга гледна точка", пише в него. Засега единственото сериозно решение на РПЦ епричисляването на Романови към светците през 2000 г.Представителите на семейството на Романови сега са загрижени повече за решението на друг въпрос - Николай II и неговото семейство да бъдат признати за жертви на репресиите. Те отново обжалват предишните откази на прокуратурата и съда във Върховния съд на Русия. Предишните съдебни инстанции отказваха да направят това, оправдавайки се с факта, че липсва документ, потвърждаващ решението на болшевиките за разстрела на царското семейство. Предполага се, че и сега решението ще бъде същото. "В Русия обществото все още не е готово да реабилитира Романови, също както не е съгласно да бъде погребан Ленин", казва събеседник от Върховния съд, пожелал анонимност.
 Бившият комендант на дома на Ипатиев Яков Юровски е първият, който разказва подробности около разстрела на императорското семейство.
48
23244
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
23 Юли 2008 06:08
"В Русия обществото все още не е готово да реабилитира Романови, също както не е съгласно да бъде погребан Ленин"
Да разбираме че йодеите още държат Русия за гушата ли ?
23 Юли 2008 06:14
А бе момче,
Пише се "Юдеи"
Прочети поне библията!
23 Юли 2008 06:55
Аз Библията съм я чел и знам как се пише. Ама тука има един Иванов дето си има негов прочит на нещата. Явно не си в течение.
23 Юли 2008 06:59
Май не беше само Иванов , ами и Свежарков. Не ми се рови из архивите.
С техни усилия " ЙОДЕИ " придоби гражданственост. Но не е туй същественото - глей к'во става в Русията .
23 Юли 2008 07:53
VOCьо-Боцьо
з Библията съм я чел и знам как се пише. Ама тука има един Иванов дето си има негов прочит на нещата. Явно не си в течение.
Чел си Библията толкова, колкото бившите комунисти бяха чели Маркс и Енгелс.
23 Юли 2008 08:00
Доста хаотична и разхвърляна статия. Не знам дали е от превода това или нещо друго ..
Всъщност останките ги намират, още в началото на 80-те. Обаче като осъзнали какво са намерили, любителите археолози решават, че е по разумно да върнат останките обратно.
Едва като се разпада СССР, ги "откриват" за втори път.
23 Юли 2008 08:07
Мръксоле , оди се перкай с бившите комунисти. Белким се понаучите един друг на мурафети.
23 Юли 2008 08:27
Прякорът, с който Николай II е бил широко известен в Русия още от 1905 г. (15 години преди да бъде разстрелян и преди да унищожи собствената си държава и 10 милиона човека в Първата световна война) е бил Николай КЪРВАВИЯ. Днес същото лице Николай КЪРВАВИЯ е обявен за "светец"?! от Руската православна църква. Понякога е по-добре църквата да не се меси толкова много в политиката, иначе става за смях.


Редактирано от - gramove на 23/7/2008 г/ 08:30:30

23 Юли 2008 08:27
Престъпление? Напротив , едно добро решение ! Спестили са си неприятностите по реституции на дворци , гори и върхове , 800 дни "оправяне" до забравяне и крадене до посиране !
23 Юли 2008 08:47
Съгласен съм с грамове -
Николай Романов е бил некадърен, сивичък и като личност, и като управител човечец. Вижте дневниците му - много са интересни. На ниво ученичка, описваща ежедневието си.
Никакви тайни няма - много неща са известни отдавна, при това официално. Бих ви насочил към "Брилянти за диктатурата на пролетариата" на юлиан Семьонов. Там, в тази одобрена от ЦК на КПСС и цензурата книга, мимолетно се мярка юровски и разказва за разстрела. Подобни вметки има и в други книги. Запомнил съм най-вече разказа за бляскащите рикошети, когато куршумите улучват диамантите, защити в сутиените на царкините.
Това е статия за западни читатели - нас не може да изненада. Пък и за Гелий Рябов имаше голяма статия в "Огонек" от 1987 година - със снимка на черепа /предполагаем/ на Николай Романов.
П.П. В отпуск съм, пътувам - така че не мога да цитирам точно и пиша по спомен.
23 Юли 2008 09:05
Директният изпълнителят се е казвал Янкель Хаимович Юровский.
Директният разпоредител - Янкель Мойшевич Розенфельд-Свердлов.
Всекакви коментари са излишни...
23 Юли 2008 09:09
Mrx++ : Чел си Библията толкова, колкото бившите комунисти бяха чели Маркс и Енгелс.

Mrx++

gramove : Понякога е по-добре църквата да не се меси толкова много в политиката, иначе става за смях.
23 Юли 2008 09:21
Какво са комунистите- осъзнати престъпници. Защо ли- вижте колко кървави тайни излязоха след 90-те години- за този цар, за Катинското клане, за гулаг, за мръсните тайни на нашето БКП. Защо са били тайни- ами защото самите комунисти са ги осъзнавали като престъпления. Значи тяхната самооценка е :ПРЕСТЪПНИЦИ, които години наред са крили престъпленията си. Затова тези престъпници, идеологията им и партиите им трябваше да бъдат осъдени и забранени за цивилизования свят, а не да ги оставят да мутират в разни бе-се-пе-та и сега пак тези престъпници да ни управляват.
23 Юли 2008 09:41
Прякорът, с който Николай II е бил широко известен в Русия още от 1905 г. (15 години преди да бъде разстрелян и преди да унищожи собствената си държава и 10 милиона човека в Първата световна война) е бил Николай КЪРВАВИЯ.

Николай Романов е бил некадърен, сивичък и като личност, и като управител човечец

Добре де! Да предположим, че Николай е най-кървавият руски убиец. Какво общо имат с това жена му и децата му? Всеки един що годе нормален съд дори и по онова време би осъдил само виновника, но не и семейството му.
23 Юли 2008 09:55
Уважаема Круела,
да виждате някъде в моя постинг ОПРАВДАНИЕ за убийството на Николай Романов? Подобни престъпления не се оправдават, нито прощават.
Аз казах ясно - нелепо е да бъде обявяван за светец. Просто е и обидно за истинските светци. Сивичко човече, с компетентност до полковник /и то провинциален/. И най-големият виновник за рухването на империята. Много има дасе пише за това, но - вижте послеписа.
Така че - спор нямаме за събитията. Може да дискутиртаме само, ако смятате, че Романов е гений на...каквото там щете. И аз не съм прав.
П.П. Извинявам се, че ще чета отговора Ви след някой и друг ден, но съм отпускар, пътувам и от време на време надничам тук.
Което и на Вас пожелавам.
23 Юли 2008 10:01
Извинете, че се връщам. Но НИТО ЕДИН СЪД НЕ Е МОЖЕЛ ДА ОСЪДИ Николай Романов ТОГАВА. Той е бил самодържец, отговарящ само пред бога. Такъв е бил неписаният закон. А в писаните царят е бил НАД ЗАКОНА. Е, вярно - съдени са Чарлз Английски, Луи Френски, Максимилиан Мексикански, Педро Бразилски - но от извънредни съдилища, създадени по НОВИТЕ закони тогава и съдещи с връщане назад. Романов е УБИТ незаконно, а за семейството му изобщо няма какво да обсъждаме. Тяхната смърт си е живо издевателство над разума и морала, садизъм и отмъстителност в чист вид.
Съжалявам, че го няма един евреин с българско уж име - да обясни, че Свердлов и юровски /не гледайте имената!/ не са виновни, а са обвинени от антисемитите.
Е. до скоро!
23 Юли 2008 10:06
А, и аз имам големи резерви към това кого църквата обявява за светец, но то си е тяхна работа в края на краищата.
23 Юли 2008 10:15
Круела?!?! Елементарно е, драга! Животът на децата на царя в никакъв случай НЕ Е ПО-ЦЕНЕН от живота на всеки един войник, загинал на фронта по вина на Кървавия Никалайчо, или от живота на която и да е руска жена или руско дете умряло от глад по време на неговото управление. Когато си цар – при това забележете, абсолютен самодръжец с абсолютна власт, ти поемаш и абсолютната отговорност. Николай е знаел, или би трябвало да знае, в какво се забърква (световна война, “кървави недели” и т. н.) и каква отговорност носи – включително и за собственото си семейство. Както каза генек – никой не оправдава убийството на деца. Но какво да кажем за другите деца – стотици хиляди, умрели по вина на Николай II, на чиито гроб днес никой не плаче и които никой не обявява за светци.
23 Юли 2008 10:18
Веднъж евреите да свършат хубава работа и пак ги изкараха виновни !
Круела , прочети предният ми постинг и ще разбереш .
*****
Генек , тез евреи са ти като трън в петата и .......

Редактирано от - Чок觧 на 23/7/2008 г/ 10:25:34

23 Юли 2008 10:39
Е, по този начин можем да оправдаем всички убийства. Всеки се оправдава с предишните - "Ето, вижте ги убийците! Ние възстановяваме само справедливостта."
23 Юли 2008 10:45
Чоки,
Гръцкият крал да е получил нещо? А италианският?
Няма други балами да харижат държавна собственост на някого както в България.
23 Юли 2008 11:10
Сига другари, то си требе неколко уточнения:
1. Не знам защо се набеждава Николашка Последни за зъл човек. Всъщност не знам защо му викат "Кървави" (предполагам че е заради разстрела на някоя демонстрация)? Доколкото знам, о бозе почившия государ е страдал от престъпна доброта и малодушие, поради което разни демократи, есери, меншевики, болшевики и прочие юдомасонски-хомосексуално-интелектуални-з ъболекарски секти са му ритнали менчето (самовара, пардон)
2. По времето на Дедо му (Неговия, на Государя, не нашето мадридско Високородие ) - Николай Пръви "Палкин" (Пръчкин, както с любовие го е наричало народонаселението), на такива секти щеше да им се чете заупокой максимум една седмица след като крикнат за първи път срещу Самодържавието. Човека си е разбирал и ценял занаята - абсолютната монархия. Затова по негово време Русия е Жандарма на Европата. Е Англия Франция разбиват сърцето на Государя, заедно с руските войски в Кримската война, ама все пак къде 40 години Государя строго съветва и справедливо наказва революционерите
Къде се вика под Благата Му Десница, прогресивните сили заякват и крепнат морално-идеологически Щеше ли да го има товарищ Ленин без товарищ Бакунин?
3. Всъщност другаря Ленин, тази Немезида на Романовата династия можеше да го има и без товарищ Бакунин, но едно от задължителните условия за случването на Влаимир Улянович е Германския кайзер Вилхелм Втори, по специално Неговото Му Разузнаване. Без вагона с германско злато едва ли Другаря Ленин щеше да си умре тихо и кротко от пристъпи на революционна гениалност, причинени от бледата спирохета, по вероятно щеше да стане курбан на Световната Революция .
4. Но все пак основната причина за смъртта на Николай Втори и Последен е неговото малодушие. Повече от 10 години, Империята е на автопилот а пишман-революционерите се мазнят с паче перо (заточение - хъхъхъ), вместо да бъдат назначавани свидни жертви на Революцията.
23 Юли 2008 11:12
генек,
то по твоята логика всяко въстание, революция, преврат и т.н. са незаконни и ако след това са взели властта, то тя е незаконна. Нали ти е ясно, че всяко нещо става законно, когато победи. Турците по твоята логика са незаконно владели България 5 века, нали така? Винаги от как свят светува и сега, победителите налагат своите закони, техните действия каквито и да са те се обявяват за най-справедливите и за законни разбира се. Това е критерия за законност - победител ли си или победен. Сега в България например действията на мафията са законни и спрведливи - познай защо.
23 Юли 2008 11:31
Чел си Библията толкова, колкото бившите комунисти бяха чели Маркс и Енгелс.


Камуняките имат познания за марксизма единствено от краткия курс по история на ВКП (б)

["Neue Rheinische Zeitung" Nr. 285 vom 29. April 1849, Zweite Ausgabe]
die deutschen Nationalgimpel und Geldmacher des Frankfurter Sumpfparlaments bei diesen Zaehlungen immer noch die polnischen Juden zu Deutschen gerechnet, obwohl diese schmutzigste aller Racen weder ihrem Jargon, noch ihrer Abstammung nach, sondern hoechstens durch ihre Profitwuetigkeit mit Frankfurt in Verwandtschaftsverhaeltnis stehen kann

немските национални лапнишарани и гешефтари от блатния парламент във Франкфурт при тези преброявания все още продължават да причисляват полските йодеи към немците, въпреки че тази най-мръсна от всички раси нито по жаргона си, нито по произхода си, а най-вече единствено чрез бясното си печалбарство може да има родствена връзка с Франкфурт
23 Юли 2008 12:09
Успокоих се. След има-няма стотина години и показните убийства в България ще бъдат изяснени пунктуално.
23 Юли 2008 12:43
Чел си Библията толкова, колкото бившите комунисти бяха чели Маркс и Енгелс.

Mrx++
Марксе, този път си у десятката.
Томовете на "пророците" и "месията", така и си останаха, дори в АОНСУ, със слепени листи.
Въпреки че смениха (изпростиха) Българската азбука, за да могат планинарите-говедари и криминални елементи да се научат на четмо и писмо, то ТЕ си останаха натурално тъпи. За тяхна сметка САЩците четяха томовете и в оригинал и на английски и напрайха КАМЮНИЗЪМА.
23 Юли 2008 12:48
Естествено, че Владимир, Йосиф, Никита и другите матрьошки бяха главорези и национално-международни престъпници.
На фона на тяхната злобна сатанинска натура, как хубаво работи другаря Буш.
23 Юли 2008 13:11
Особено Йосиф, защото навря тевтонските рицари в кучи такова.
23 Юли 2008 13:52
Ха ! - възкликна Киркор - Възмущение , че Николай ІІ бил обявен от Руската църква за светец! Моля те напиши им, че това е традиция там - сещам се на първо четене за васала на Златната орда Александър Невски и за адмирал Ушаков - също канонизирани, въпреки греховете им. Може и да има още покрай традицията.
23 Юли 2008 13:54
До колкото знам Императора не е обявен за светец а за мъченик за вярата. По сведущите ще кажат дали това не е едно и също. А болшевиките са си направили правилно сметката. След неговата смърт и тази на децата започва голямото боричкане за власт между монархистите и като резултат Русия става червена.
23 Юли 2008 14:21
значи така требеше да свърши бае Тошо и кликата му- у мазата с децата, какво ще кажеш gramove ?
23 Юли 2008 14:34
ами ако се съди по примера на румънците имало и такава възножност.
23 Юли 2008 16:29
chown, лично аз не се сещам бай Тошо да е започвал световна война с 10 милиона жертви. А ти?
Като говорим за разстрели обаче се сещам и за една френска гилотина. Луи XVI го е отнесъл яко завалията, но не само той ами и жена му Антоанета (обезглавена след безброй гаври), барабар с невръстния му син (удушен в затвора). А една европейска държава, бастион на европейската култура, продължава да чества всяка година събитието с военен парад като свой национален празник.

Редактирано от - gramove на 23/7/2008 г/ 16:31:39

23 Юли 2008 17:13
Пичове, знам, че руските слухове "ходят" (бродят), но българските не предпочитат ли да "се носят", "ширят" и пр .?

Редактирано от - Boatswain Spyder на 23/7/2008 г/ 17:16:02

23 Юли 2008 18:04
Прякора Кървавия са го измислили комунустическите гадове да прикрият 60.000.000 геноцид и няма НИЩО общо с историческата истина
23 Юли 2008 20:17
Невежеството си личи от това, че мнозина държат да са републиканци, но не знаят, че тук ако са републиканци все едно че са членове на БКП.Нашите републиканци са привърженици на една "република" създадена от комунисти със всичките извращения.Няма как комунистите да си отидат от властта, а тяхната република да остане.За това те не си отидоха, а само се преименуваха и продължават да водят държавата по грешен път и всички "ителигенти" за носа.Естествено е тук и всички комунисти да са републиканци.По какво, в противен случай, ще познаеш предателите, невежите и комунистите, в каквито и партии да са се укрили и както и да са се маскирали.Не става въпрос да си привърженик на монархията в една сбъркана държава, а да е ползваш за да разбереш кой се пъчи срещу теб
23 Юли 2008 21:07
А товарищ Ленин е бил евреин, Свердлов - тоже и като доверен товарищ и усърден касапин е получил задачата за убийството на царското семейство. И всичката останала сволоч дето е стреляла е била еврейска, барабар с 94% от ръководителите на Октомврийския преврат...
23 Юли 2008 21:27
Е нали с това започнахме - евреите са на почит ( главния още не смеят да го погребат гаче очакват пак да стане и да ги управлява
) . В същото време отказват да признаят колко яко СТРАТЕГИЧЕСКИ се прецакаха като си разтуриха империята и се оставиха на евреите да избият всеки десети руснак .
23 Юли 2008 23:49
Е другаря Джугашвили не му викаха "Кървавия" , но колко милиона от народа си е затрил и сега не се знае точно.
26 Юли 2008 00:47
Николай II има голям, тежък, непростим грях като самодържец пред страната и народа си, а и пред света. И ето какъв е той.
Неговите слабост, малодушие, нерешителност, пораженство правят възможно не просто свалянето на монархията - майната му на двуглавия орел със скиптъра, и без него ще минем. Абдикирането му практически отваря пътя към властта на зловредната извратена шайка престъпници, начело с умствено увредения сифилистик Ленин. Последствията от чиято власт света не може да преодолее ДО ДНЕС. Това е вината на Николай II Щото някак не си представям кой да е от предшествениците му да беше свален от неколцина мрънкащи генерали и шепа лигльовци в Петербург, невиждали ни война, ни фронт.
"Кървавият"? Десет милиона? Другари възпитаници на АОНСУ - Русия дава в хода на Първата световна война не десет милиона, а 2, 3 млн. жертви. Много са. Айде с разните натирени в Сибир, разстреляни по демонстрации, починали след репресии на зверския царски режим от възкачването на Николай II до смъртта му да са станали три милиона. Бая народ, но...война е. Започната не от Русия и в която, забележете царя (за разлика от нашия Кобург - содомит) избира победилия впоследствие лагер. А в хода на Втората световна, разпалена от комунистите и другаря Сталин жертвите са над 23 милиона, или над ДЕСЕТ пъти повече. Другите народи на тогавашния СССР в случая дори не броим. В гражданската война срещу прочулите се с нечовешките си зверства Тухачевски, Блюхер, Шмид, Якир, Примаков и сие - виж, тогава са верно 10 милиона. Плюс още 20 В МИРНО ВРЕМЕ при колективизацията. Та общо станаха към 3 милиона жертви на Николай II срещу 53 милиона жертви на Ленин - Сталин и сие. Той може и кървав да е бил, ама недостатъчно. Да беше поизтрепал още стотина хиляди от разните там есери, болшевико - меншевики и прочее ленива паплач щеше да спести на народаси планини от кости и океани от кръв. Пък току - виж, и без Втора световна бяхме минали.
17 Август 2011 19:51
***

Редактирано от - sybil на 17/8/2011 г/ 23:11:39

17 Август 2011 21:02
По-добре да пише, вместо да се забие в някой автобус...
------------------------------- ------------------------------- -------
Блогът на Генек

17 Август 2011 21:06
Добре че опрайхме Хитлер миналата седмица, че се отвоти фронт за Романови.
17 Август 2011 22:32
В събора на Петропавловската крепост , редом със саркофазите на другите руски императори вече е поставен и този на Николай Втори . Той е част от историята на тази велика империя. Колкото до Ленин, след президентските избори мумията ще си намери мястото в някое гробище.
28 Август 2011 03:16
***

Редактирано от - sybil на 28/8/2011 г/ 03:31:18

28 Август 2011 13:16
Тавагишчи,
"Наручник на агитатора" не е ултимативната енциклопедия.
Нито "Краткий курс..." е такъв.
Николай II е бил мъж под чехъл,
което е било най-страшното за Русия.
Иначе са го нарекли "Кървави",
щото на почерпката по случай коронацията
изсипал толкоз МНОГО за плюскане и къркане,
че муфтаджиите къркачи и плюскачи се изпобили и изпопрегазили един друг.
После станали революционери и
Николай не ги избесил, а се лигавил...
28 Август 2011 13:43
Който е посегнал на водката на руснака, никой не е завършил добре.
На 2 август 1914 година цар Николай II въвежда "сух режим" в Русия. Мярката е свързана с началото на Първата световна война. Изглеждала като възвишено общо усилие на власт и народ - държавата се отказва от солидно перо в бюджета си, а народът изтрезнява в името на победата.
Съветската власт върнала водката на народа
И дълго не посягала към да му я отнеме въпреки официалната трезвеническа агитация. Може пък и благодарение на това СССР доста по-успешно да е преминал през II световна война. А тя била по-кръвопролитна и тежка от Първата. В много спомени на фронтоваци присъства почти сакрализираният образ на "наркомовските 100 грама".
През 1985 г. обаче СССР отново тръгна по наклонената плоскост на ограниченията. Михаил Горбачов поде кампания за "Усилване на борбата срещу пиянството и алкохолизма". Около младия генерален секретар тогава имаше опияняващ ентусиазъм, който постепенно намаля. След 6 г. Горбачов напусна поста си, а държавата СССР се разпадна.
Всъщност с водка или без социализмът бе неспасяем. СССР не се промени от борбата с пиянството. Пораздвижи го гласността, но тя доведе и до разпадането на империята. Трезвеникът Горбачов бе заменен от Борис Елцин. Русия тръгна по нов път. Елцин пък отмени не само ограниченията, но и стария държавен монопол върху търговията с алкохол и контрола върху производството като даде старт на масово производство на евтини ментета.
Натиснете тук
13 Август 2013 14:36
Николай II има голям, тежък, непростим грях като самодържец пред страната и народа си, а и пред света. И ето какъв е той.
Неговите слабост, малодушие, нерешителност, пораженство правят възможно не просто свалянето на монархията - майната му на двуглавия орел със скиптъра, и без него ще минем. Абдикирането му практически отваря пътя към властта на зловредната извратена шайка престъпници, начело с умствено увредения сифилистик Ленин. Последствията от чиято власт света не може да преодолее ДО ДНЕС. Това е вината на Николай II Щото някак не си представям кой да е от предшествениците му да беше свален от неколцина мрънкащи генерали и шепа лигльовци в Петербург, невиждали ни война, ни фронт.
"Кървавият"? Десет милиона? Другари възпитаници на АОНСУ - Русия дава в хода на Първата световна война не десет милиона, а 2, 3 млн. жертви. Много са. Айде с разните натирени в Сибир, разстреляни по демонстрации, починали след репресии на зверския царски режим от възкачването на Николай II до смъртта му да са станали три милиона. Бая народ, но...война е. Започната не от Русия и в която, забележете царя (за разлика от нашия Кобург - содомит) избира победилия впоследствие лагер. А в хода на Втората световна, разпалена от комунистите и другаря Сталин жертвите са над 23 милиона, или над ДЕСЕТ пъти повече. Другите народи на тогавашния СССР в случая дори не броим. В гражданската война срещу прочулите се с нечовешките си зверства Тухачевски, Блюхер, Шмид, Якир, Примаков и сие - виж, тогава са верно 10 милиона. Плюс още 20 В МИРНО ВРЕМЕ при колективизацията. Та общо станаха към 3 милиона жертви на Николай II срещу 53 милиона жертви на Ленин - Сталин и сие. Той може и кървав да е бил, ама недостатъчно. Да беше поизтрепал още стотина хиляди от разните там есери, болшевико - меншевики и прочее ленива паплач щеше да спести на народаси планини от кости и океани от кръв. Пък току - виж, и без Втора световна бяхме минали.

Напълно съм съгласна с това мнение. Аз смятам, че може би с Втора световна война нямаше как да не минем, но мисля, ч
е ако Николай II беше постъпил малко по-отговорно и не беше позволил на комунистите да вземат властта в Русия толкова лесно, щяхме и ние тук в България да се разминем без комунизъм и сега държавата ни нямаше да бъде толкова ограбена, а Русия щеше да продължи да бъде една могъща империя... Според мен вината изцяло е в Николай II!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД