:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 409,010,693
Активни 79
Страници 8,294
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Всяко зло за добро, рече Амартиа Сен

Амартиа Сен е икономист и нобелист. Строго погледнато, няма Нобелова награда за икономика. Алфред Нобел умрял през 1896 г. Той банкрутирал в Швеция и - всяко зло за добро - емигрирал във Финландия, после в Санкт Петербург, където направил пари. Не смятал икономиката за наука и я пренебрегнал, заедно с математиката, в своето завещание. Според един автор на романизирани биографии Нобел казвал: "Ако видиш банкер да скача от прозореца, скочи след него; в това има някаква далавера." Но през 1968 г. Шведската банка каза "Ние сме най-старата централна банка и ще даваме Нобелова награда за икономика."

Амартия Сен стана Нобелов лауреат през 1998-а. Амартиа значи неумиращ. Това е името, което му дал Рабиндранат Тагор, първият нобелист азиатец. Родителите на Амартиа преподаваха в университета в Дака (Бангладеш), но през 1971-ва там никой не преподаваше, понеже муджахидините превърнаха университета в техен щаб, и Амартия емигрира, за да преподава в Кеймбридж и Харвард. Срещу университета има три дървета като магнолии, но те не са магнолии и под тях няма да видиш плоскодънни лодки, оставени там да не се разсъхнат от слънцето, както ще видиш в сянката на такива дървета между Дака и Читагонг, а това означава, че мястото е хубаво и водата не го залива, когато има мусон или приливна вълна откъм Бенгалския залив. Преди там да има университет, англичаните си направили на това място техния Дака-клуб. Той е зад трите дървета и в него няма климатици, а нещо по-хубаво. Таваните са поне четири метра над главата ти и по тях се стрелка "геко". Геконите са полупрозрачни гущерчета, само стомахчетата им се чернеят от погълнатите комари. Геко безшумно щъка из стаята ти, но ако успееш да го изпъдиш, той застава отвън и зацъква възмутено: "Тц, тц, тц!"

През 1998-а, когато Амартиа Сен получи Нобеловата награда за икономика, аз се опитах да попрочета нещичко от и за него, но то не ме заинтересува, понеже не можех да го съотнеса към случващото се в България. Едва сега мога. Вярно, впечатленията ми от българското земеделие са откъслечни и повърхностни, но пък лични. Без да съм чел някога учебници по агрономия, научих нещо, което - сигурен съм - не го пише в учебниците. То е:

Реколтите биват два вида - открадваеми и неоткрадваеми. Към първите спадат черешите, ябълките, доматите, дините. Към вторите - житните посеви, рапицата и другите маслодайни, използвани за добавки към течните горива поради високите петролни цени.

Мислех, че някои българи си дават наследствената земя под аренда само понеже не могат или не желаят да я обработват. Но имало още една причина - те нямат земеделски машини, че да засеят неоткрадваеми култури.

Арендата променя пейзажа; относително нарастват площите, засети с култури от втория вид (неоткрадваемите). Амартиа Сен нарече тези култури (рапица, разни други маслодайни, царевица, соя, захарна тръстика) biofuel feedstocks. В Бразилия и другаде продължават да ги отглеждат за добавки към петролните деривати. В САЩ 25% от царевицата е за добавки към biofuels. В България започна строеж на инсталации за добавки към течните горива. Но за разлика от САЩ и Бразилия ЕС призна, че разширяването на площите, засети с biofuel feedstocks, допринася за поскъпването на храните и обезлесяването в световен мащаб. Тези дни британският и германският министри на енергетиката препоръчаха орязване на плановете за култивиране на biofuel feedstocks. Европарламентът умува как 20 процента от биодобавките да са от водорасли, не от сухоземни площи.

Нобелистът Амартиа Сен разказа как икономическият растеж убива, понеже той облагодетелства някои, други не. През 1943 г. англичаните наляха пари в Калкута да произвежда повече за съюзниците във войната с Япония и другите сили от оста Рим-Берлин-Токио. Храната поскъпна. Тя стана недостъпна за бедните. Три милиона бенгалци умряха от глад.

През юли 2002 г. стана дума CAP (Common Agricultural Policy) да се реформира. ЕС даваше 40 млрд. годишно земеделски субсидии. Според МВФ и Световната банка срещу всеки долар за увеличаване на земеделския износ на бедните богатите субсидират със 7 долара своето производство.

Още през 200 г.1 стана ясно, че ако източните фермери получават по CAP дори само една четвъртинка колкото западните, CAP ще набъбне с 20 млрд. евро годишно. България я отрязаха допълнително от парите на ЕС. Всяко зло за добро. A blessing in disguise, както казваше Амартиа Сен. Ако някой не разбира това, Геко ще зацъка възмутено: "Тц, тц, тц!!"
49
8114
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
23 Юли 2008 01:33
To си е точно така.Това , което уж ни се дава поне половината от него се връща на "дарителя" под формата на хонорари за "консултации", а другата половина е да се създадат най-благоприятни условия европейския "дарител" по лесно да се настани на българския пазар и напълно да унищожи българското производство с изключение на това от което той не е заинтересован по някакви съображения!
23 Юли 2008 01:38
70% от житото и ечемика и почти толкова от слънчогледа у нас се произвеждат и съхраняват в Добруджа и околностите и се контролират от ТИМ (Зърнени храни). Те контролират и силозите в Плевенско, Старозагорско, Ямболско и Карнобатско. Произвеждат зърно и в румънска Добруджа и изкупуват още от техни фермери. Контролират търговията с торове и препарати (Химимпорт), проиводството на олио и биогорива, износа на зърно. Контролират и кредита за фермерите (ЦКБ). Купиха и Българско речно плаване и кандидатстват за отделни дунавски пристанища.

Тази година житената реколта, около 5.8 млн.т., е рекордна за след десети. България изяждала 2.6 млн.т. годишно, над 3 млн.т. може да се изнесат. Износа е за Турция, Гърция, Египет, Италия, Испания, Тунис, Алжир и Мароко. От началото на юли на пр-ще Варна запад имаше незапомнено задръстване от камиони. Превозения тонаж щял да нарасне 2.4 пъти спрямо 2007 г. (Има заслуга и дългата стачка на докерите в Солун.)

Тимаджиите разшириха плановете за двата строящи се стадиона във Варна - футболен и лекоатлетически, и добавиха и трети за тенис, и нови две тревни игрища за народа на четвърти стадион.
23 Юли 2008 01:53
"геко"
.
Уважаеми, отивам да си взема шапката. .
23 Юли 2008 03:04
Веднъж присъствах на лекция на Амартая Сен. Теорията му за развитието на базата на свободата обхваща някои трудни за "счетоводно" отчитане величини като личностния капацитет, около който се върти тезата му, както и възможността за увеличаване на свободата на базата на капацитета.


Въпреки че имаше доста по интересни теми, на които можеше да говори, той избра на първо време да разгроми Китай, като надлежно обясни колко зле били (т.е. би следвало да бъдат, ако следваме теорията му) чинксите икономически, и колко добре била Америка, именно поради възможностите за индивидуално развитие и усъвършенстване, които дава свободата. Даже май твърдеше, че Поднебесната ще се срине за има-няма десетина години след лекцията му.


Сладкодумен и учен човек, с такива впечатления останах. Само едно нещо не успя да обясни, не знам дали защото нямаше време, или просто не е пасвало на модела му: защо в свободните общества стремително нараства броят на хората, които започват да се движат по инерция и не използват капацитета си именно на базата на свободата - един вид, за по-лесно те се превръщат в свободни ездачи или движат на минимума от възможностите си и именно свободата става непреодолима спирачка пред развитието им.


Не си спомням как точно завърши сказката, но китайците не останаха очаровани, обаче не им разрешиха да го освиркват. Ама като гледам как са я закършили зад океана, май няма да излезе прав лауреатът, а по-скоро ще е седнал. Извинете ме за включването, дано не съм ви досадил, оставям ви да разисквате.

Редактирано от - цуцурко на 23/7/2008 г/ 03:08:49

23 Юли 2008 05:01
Четах преди време интервю с бившия Първи- имал ли е проблеми с Москва.
Признаваше за два основни - подписването на мирен договор с Гърция и за това, че не е национализирал земята.
Днес второто е изпълнено- просто е продадена и отдадена.
За разлика от каманака в Гърция....
23 Юли 2008 05:11
Т, ваза Фъргането май беше за евреин-банкер, ама нейсе, а за "орязаните помощи" от ЕС, си е напълно прав, като пИчелим к, во губим, а инък нек си чешат езиците пишман българските политици...и т, ва ще мине и замине...Пфу-у-у.
23 Юли 2008 06:53
И така набутването ни в устата на дзвера ЕС става от лакомия.Всички искаме набързо да станем като тях-богати.Човекът го е казал-всички не, по един ако обичате и докъдето стигнат билетите.Като янките-вместо да стачкуват и да се борят (не за някакви, а за) по-добри трудови закони те се надяват да влязат в категорията на "богатите" и бедните да го ...знаете какво.
Може ли някои от вас мили хора да ми изпрати 100 кинта, моля ви?
Няма никой, нали?Е, така е и с ЕС.
23 Юли 2008 07:08
Ей туй нещо
През 1943 г. англичаните наляха пари в Калкута да произвежда повече за съюзниците във войната с Япония и другите сили от оста Рим-Берлин-Токио. Храната поскъпна. Тя стана недостъпна за бедните. Три милиона бенгалци умряха от глад.
ако беше станало в СССР по времето на Сталин, какъв вой щеше да се надигне тук във форума. Нали гладът в Украйна беше също за да се създаде съветската тежка и военна индустрия. Кулаците започват да крият житото и така се е получил гладът.
Аз откога говоря, че историята на първата половина на 20-ти век е много жестока, ние сме щастливци, че се родихме в Европа във втората половина. Докога, обаче ще бъде не е ясно.
23 Юли 2008 07:10
Хаджиниколов, твоят зов за помощ беше чут. Дай си банковата сметка!
23 Юли 2008 07:16
.."България я отрязаха допълнително от парите на ЕС. Всяко зло за добро..."

Абсолютно точно.
Няколко години вървеше финансиране по програмата САПАРД (говорим за България) -> Резултат: ако искаш да си сготвиш боб-чорба, от всички продукти само водата няма да бъде импортна стока.
23 Юли 2008 07:20
Фичо
В природата няма празно пространство, щом разградиш ТКЗС-етата (агро-промишлените комплекси) идват групировките като ТИМ. В бившето ГДР и Чехия това не се направи, отделните кооперативни стопанства бяха трансформирани в търговски дружества и сега тяхното селско стопанство процъфтява. В Германия 80% от млякото идва от тези кооперативи.
Имаше умни хора (като Берона от СДС), които казваха, че и тук това трябва да се направи. Селяните искаха да се запазят кооперативите. Но нали мнозинството от СДС (повечето живеещи в града) искаха да печелят пари от земята. Нито те спечелиха, нито селското стопанство.
23 Юли 2008 07:24
Хаджиниколов
Много точно казано. Това е положението за съжаление.
23 Юли 2008 08:23
Сен развива теория за дуалната структура на предпочитанието, която се проявява чрез “етични” и “субективни“ предпочитания. Това прави възможно разграничаването между това, което човек мисли, че е добро от морална и социална гледна точка и това, което счита за добро от собствена гледна точка.
СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ Специалност “Икономика” Дисциплина: Икономическа социология
РАЦИОНАЛНИТЕ ГЛУПАЦИ Амартиа Сен
Изготвили: Ивелина Денчева, Фак. № 1765 Ясен Дамянов, Фак. № 1761 София 2004/2005

Нещо като - не ме гледай какво правя, ами слушай какво ти казвам?
23 Юли 2008 08:33
Към вторите - житните посеви, рапицата и другите маслодайни,

Неоткрадваеми? Това е много стара класация, отпреди българския капитализъм. Сега, уважаеми авторе, се краде всичко. И виж в медиите - всеки ден стават сблъсъци заради ожънато чуждо жито, орязана зелена царевица, изсечен слънчоглед. Да не говорим за вадене на цвекло и картофи.
И не са само циганите - комбайни имат арендаторите. Така че - всичко тече, всичко се променя. Дори икономиката. Особено БИТПАЗАРНАТА.
А Милчо е прав. Политически некоректно е, но изразът се отнася до банкер-евреин. Скочи ли - скачай, има келепир.
За автора - поредно .
23 Юли 2008 08:36
Може в Дака да са казвали "геко", но според три справочника е "гекон".
Геконови (Gekkonidae) е семейство малки до средно големи гущери, срещащи се на места с топъл климат по целия свят. В България се среща един вид - балкански гекон (Cyrtopodion kotschyi).

Геконите са единствените гущери, които издават звуци при общуването помежду си. Повечето видове нямат клепачи, а прозрачна мембрана, покриваща окото. Някои имат способността да изстрелват дразнеща течност от края на опашките. Повечето гекони са от жълтокафяви до тъмносиви, макар че има и ярко оцветени. Някои видове могат да променят цвета си, за да се слеят с окръжаващата ги среда, или в зависимост от температурата. Няколко вида имат възможност за партеногенеза, което подобрява способността им да се разпространяват в нови откъснати области.

Повечето гекони имат специална структура на пръстите, която им позволява да се изкачват по вертикални повърхности и дори да се движат по таваните на помещения.
23 Юли 2008 08:45
ти мани маслодайните ... на салататите и на марулите не се свенят да посягат...тия цигани...с дайрета и тупани...хаджиниколов, дай си сметката в банката...и аз съм готов да те спосорирам ...


*

Днес статията на бате Дзимо - 6+ , ма края нещо не го разбрах, тц-тц-тц ...
23 Юли 2008 09:29
През 1943 г. англичаните наляха пари в Калкута да произвежда повече за съюзниците във войната с Япония и другите сили от оста Рим-Берлин-Токио. Храната поскъпна. Тя стана недостъпна за бедните. Три милиона бенгалци умряха от глад.

И кой вдигна цената на храните? Англичаните? Не, производителите. За да печелят повече.
Това все едно да обвиняваме купувачите, че вдигали цените на жилищата. Доколкото знам един купувач не търси да купи нещо по-скъпо, а го търси по-евтино.
23 Юли 2008 09:29
ами другото:хем се знае, че хлябът недостига, хем някъде по света продължава безконтролното плодене
и човек ли е някой, който прави поколение, за да умира от глад
к маркс:изсякоха гората на склона, за да спечелят и на другата година пороят ги отнесе барабар с керемидите:не остана никой, който да ги зарови
при нас е ясно какво ни чака с този съвкупен недодялан ум
под емил хърсев винаги съм твърдял, че икономиката не е наука и няма да бъде наука:по-скоро от литературата един ден може да стане наука
и още:нобелите отдавна са вредни за човечеството и са само едни предновогодишни пикантерии
23 Юли 2008 09:32
ами другото:хем се знае, че хлябът недостига, хем някъде по света продължава безконтролното плодене
и човек ли е някой, който прави поколение, за да умира от глад

И аз отдавна си задавам този въпрос.
23 Юли 2008 09:37
за статията
23 Юли 2008 10:04
В този ред на мисли-преди 2 години друг икономист от Бангладеш (т.е. от голема Индия) взе нобелова за мир. Мухамад Юнус създаде банка-взаимоспомагателна каса за бедни. Бангладеш е по-скоро филиал на Пакистан отколкото на Индия, но това е друг въпрос. Индия продължава да е най-големата и най-бързо развиваща демокрация в света, контрапункт на Китай, въпреки че и в Индия местната власт в много райони се управлява от компартията и че в двете страни икономическият каймак се обира от международните корпорации. Както и другаде. Например у нас
23 Юли 2008 10:25
Все повече биогоривата първо поколение (тоест тия при които се използва част от растението) губят позиции. Освен че не постигат основната си цел - намаляване на нетния въглероден баланс, те са и икономически неефективни, и субсидиите са им като слънцето и въздуха.
Причините са чисто технологични - за производство се използва максимум до 30% от биомасата, получена от ресурсите внесени при отглеждането им. Тоест, имаме 70% загуби още преди основния технологичен процес. От тези 30% от биомасата имаме още загуби при преобразуването му до течна фракция и в крайна сметка не повече от 15-20%. А всека една от суровините "струва" пари/енергия/въглерод.
В момента биогоривата са си един скъпоструващ ПиАр на гузната съвест на света, че се прави нещо, макар и неефективно.
Така че пече им се яйце на биогоривата. Надежди дава внедряването на технологии, при които се използва цялата биомаса на растението. Тези технологии се основават на "втечняване" на биомасата при критични условия. Най-напред е GTL на Shell, очаква се към 2009 пълноразмерна инсталация. Добрата новина ще дойде наистина когато се появи инсталация интегрирана в технологичната схема на нефтена рафинерия, където винаги има излишък на топлина и необходимите инфраструктура и комуникации. Това ще позволи да се направят био-горивата икономически по-ефективни, евентуално при продължаващи умерено високи цени на нефта дори "въглерод-неутрални".
Дотогава парата е в свирката.
23 Юли 2008 10:28
П.П. Абе кви муджадихидини през 1971 год.?
23 Юли 2008 10:44
Биогоривата в сегашния им вид са дъвка за будали, имитация на дейност, както дума Пищова. Така продавачите на енергия - базирана на петролни деривати, отлагат екзекуцията си.
А се създава и недопустим конфликт между енергодобив и производство на храни.
ООН трявба да забрани добива на енергия от храни.
Има и други източници, огромни - зеленото водорасло от морските водие почти готов петрол.
23 Юли 2008 11:18
Пък аз от цялата галиматия, дето я е изсипал Дмитри, разбрах, че е много добре дето ни спират субсидиите - всяко зло било за добро. Дет са вика кат един гущер, бай Иван от Добруджата, изгонен от трезора на евросубсидиите да вика - Тц, тц, тц. То верно, че под мъдрото и безотговорно партийно чиновничество, байо става вече почти прозрачен, че и комари не се тъмният в празния му стомах, но да иронизираш дълбокомислено над драмата на хорицата ипотекирали къщи с надежда да бъдат съучастници в процеса европросперитет е гадно. Заради колко партийно-чиновнически далаверки сега горят надеждите на хиляди?
23 Юли 2008 12:26
Понятието "неоткрадваеми" за България е нонсенс. Няма такова животно. Всичко у нас е "открадваемо". Крадат, бе, казвам ви!
Всичко, което е неусвоено, се открадва.
Всичко, което е на резба, се развива и отнася (например крушките от стълбището). Което не е на резба (или е ръждясала резбата), се реже с флекса.
23 Юли 2008 12:43
Статията

Mrx++ Ей туй нещо.... Нали гладът в Украйна беше също за да се създаде съветската тежка и военна индустрия. Кулаците започват да крият житото...
Да бе да, няма нищо общо с възпитателните методи на Вожда приложени към Украйна по повод случилото се през WW2. Добави калмики, татари и чеченци за да ти се изясни. "При колективизацията загубихме повече." с досада казва любимия ти Сталин на Чърчил по повод съболезнованията за чудовищните загуби през войната. Великите хора работят с мащабни понятия.
За кооперативите си прав в частта, че трябваше да се запазят. Ама искат управление, нали? А те кадрите на Партията си ги знаем. Тц-тц-тц!
23 Юли 2008 12:44
Чичо Фичо
Тимаджиите посадиха и изкуствени палми на Алея Първа. Не ми казвай, че от човеколюбие. Нито, че се вписват в пейзажа. Но не може да се отрече: разбират от управление. За разлика от кадрите на Марксът.
23 Юли 2008 12:44
Азъ
Бангладеш си е бил Източен Пакистан, но да не забравяме, че Шейх Бонго-Бонго Наджибу Рахман им спретна седяща революция по патент на Ганди и не се обичат твърде много. Убиеца на шейха го екстрадираха лани от щатите. Аха да ме прегазят на летището в Дака гавазите с жилетки и пушки та го видех. С Индия са на нож, дори лекарствата внос от там са нелегални. Тая бедняшка банка на другия нобелист не изглежда да оказва видим ефект върху лайфстайла на циганчетата. Идеята, че спасението на давещите се е в техни ръце несъмнено гали ухото на богатите давачи на награди. Виж усвояването на саудитски пари по религиозна линия върви с пълна пара. За което вече плащат и децата им.

Колкото до биогоривата засега технологиите с висок КПД са все още на четири крака.
23 Юли 2008 12:46
Бате Джимо,
няма нищо, което да не може да бъде откраднато в България, но ако се скъсят 20 - 30 000 крадци с по една глава, ще имаме основание да вярваме, че ще се появят най-сетне и нормални вторични разпоредители за траншовете на ЕС.. Та ако можеш, раздвижи си връзките в Брюксел, да депозират тия пари на срочен влог. С прилична лихва.


Пиши им там, че докато решим проблема с крадците, още 2 милиона българи ще избягат, други два ще се преселят във вечните ловни полета, Европата ще прегърне и асоциира индийците (циганите), а останалите в територийката няма да пречат на заселилите се тук евро-пенсионери. Така че тия пари ще осигурят тяхното светло бъдеще като гаранционен пенсионен фонд, демек. Всяко зло- за добро..

Редактирано от - Doctora на 23/7/2008 г/ 13:40:58

23 Юли 2008 13:05
Поздравления, Джимо! Отново удар в десятката.
23 Юли 2008 13:08
Азъ,
тази банка за бедни, която даваше по максимум 400 долара, фалира. Идеята й беше хората да започнат някакъв занаят, за да се прехранват. Нищо особено не се случи - парите бяха изядени, но заемите не бяха върнати. Бангладешците са по-бедни и отпреди. А наградата не е за откриване на топлата вода /взаимоспомагателните каси имат многовековна история/, а е по политически причини, както и много други Нобелови награди.
23 Юли 2008 13:19
nanyac
Да бе да, няма нищо общо с възпитателните методи на Вожда приложени към Украйна по повод случилото се през WW2.
Какво общо има колективизацията през 1930г. със случилото се през WW2? Аз не веднъж съм казвал, че това са процеси, които трудно се контролират от един човек. Това е било една икономическа война със съответните жертви. Ама всичко се преписва на Сталин, както и оня ден на Ленин.
А, че колективизацията бе нужда за да се създаде тежка, а от там отбранителна индустрия е ясно.
Колониализмът има 2 страни - едната е безжалостна експлоатация на местното население, както е споменато в статията, а другата е едно бързо цивилизоване (разбира се до известна степен) на тези земи, които са изостанали. Това се отнася и за нас.
23 Юли 2008 13:37
След като анализирах текста - заключи Киркор - изводът е следния - Идва спонсор с неясни намерения и казва - дай 5 лева, пък аз ще ти върна веднага 10 при ясни за тебе условия - да кажем ще садиш тикви. Седиш и мислиш - егати мошенника - този ще кяри отнякъде от тази далавера най-малко 20 лева. Поглеждаш го възмутено и намираш политически начин да откажеш неморалната, според тебе, далавера, от която ще си на кяр 5 лева чиста печалба.
23 Юли 2008 13:37
П.П. Името Амартиа Сен говори, че е индус, семейството му избягало в 71-ва след обявяването на източен Пакистан за Бангладеш, за което тогаз Джордж Харисън направи благотворителен концерт и написа едноименната песен Натиснете тук
Сравнението на нашенската действителност с "тъмна Индия" подсказва, че мутризацията у нас прераства в циганизация, не само по демографски причини
23 Юли 2008 15:18
Мислех, че някои българи си дават наследствената земя под аренда само понеже не могат или не желаят да я обработват. Но имало още една причина - те нямат земеделски машини, че да засеят неоткрадваеми култури.
Добре звучи и звучи вярно, но я попитайте циганите дали е така?
23 Юли 2008 15:42
Статията бегло споменава помощите, които богатите страни дават на бедните.
Такива помощи се дават от десетилетия, но бедните не стават по богати. Само техните ръководители.
Кога ще се спре с тая тъпотия, та бедните да си седнат на собствените задници и да се погрижат сами за себе си???
23 Юли 2008 16:08
Реколтите биват два вида - открадваеми и неоткрадваеми.

Това разбира се не е вярно както се спомена и по-горе... ВСИЧКО може да се открадне, както и ВСИЧКО може да се продаде.И аз си мислех, че не всичко е продаваемо но:
Учители търгували темата за Великотърновския университет по 50 лева
Тестът по история продаден

Нов скандал е на път да избухне във Великотърновския университет. Дни след като стана ясно, че тестът по български език за ВУЗ-а се е продавал срещу сумата от 550 лева, се разбра, че същата участ е имала и темата по история.
"Преди две години, когато аз кандидатствах, също ми предложиха да ми продадат теста който ще се падне по български език. Тогава сумата беше по-ниска - 150 лв., а човекът, който ми направи предложението, бе бившата ми учителка по български език от средното училище. От това, което впоследствие разбрах във Велико Търново, има няколко преподавателки, които от доста време с това си докарват всяко лято доста добри пари", коментира момичето, което пожела анонимност.

Натиснете тук

Редактирано от - E6 на 23/7/2008 г/ 16:12:32

23 Юли 2008 16:43
Дзъ Икономистът много обича таз история с индустриализацията, дет изморила индийците от глад, но освен това си и признава, че за глада е имало два главни фактора - лоша реколта есента на 42г, ураган унищоцил повече от 3000 кв. мили засяти с ориз площи, както и спиране на вноса от Бурма, демек шортидж. Причина две - очаквана война с Японците .. правителството обявява, че всеки трябва да има запаси поне за два месеца а освен това опитва да контролира цените, коет ще рече, че оризът изчезнал от пазара, а гат пуснали цените отново, те зели че ударили тавана. Амартия вика - нема шортидж, модернизацията е виновна, хората почнали да се занимават с неща дет не са произвеждане на храна и кат скочили цените зели че измрели. Пък Ясер Арафат взе че получи нявга Нобел за мир. От тогава не дават нобел за мир на политици. А Джимо вика, че Нобела на икономистите не е истински, и е прав. Ма не е прав, че всяко зло е за добро.
23 Юли 2008 16:49
Поскъпването на храните и гладът по света се дължи на скъпия петрол и алчността на богатите на петрол държави - Саудистка Арабия, Русия, Венецуела, Иран и т.н. 70% от цената на суровия нефт отива в джоба на изброените бензинаджии, които не дават нито лев помощ на третия свят. Китай са същите - не дават нито лев, макар че са фрашкани с кеш.
Единствените, които помагат на бедните страни, са познатите вечни - САЩ и ЕС, срещу които всички в ООН реват, че били богати и не били помагали ДОСТАТЪЧНО.
23 Юли 2008 16:54
Ето и нещо за нефт от бактерии:
Натиснете тук
23 Юли 2008 17:07
Ако не са бактерии, нещо друго ще е. Цената на нефта е такава, че цивилизованият свят ще им намери цаката на бензинаджиите.
23 Юли 2008 18:24
Марксе,

Малко закъснях, прощавай.
Какво общо има колективизацията през 1930г. със случилото се през WW2?
- дадох го просто като пример за начина и мащабите. За любовта на вождовете към водените.
Ама всичко се преписва на Сталин, както и оня ден на Ленин.

Че на кой друг, на усопший император ли? Опа, пропуснах свети Лаврентий, Феликс и другите от шайката взела властта с германска помощ.
А, че колективизацията бе нужда за да се създаде тежка, а от там отбранителна индустрия е ясно.

Ма братята хамериканци ингилизи и германци как са пропуснали тоя момент? Макар че съм съгласен с един аспект от колективизацията: червения терор е изиграл своята роля и е превърнал сбирщината от мужици, казаци, интелектуалци, дворяни и прочие в безропотен трудов ресурс с уеднаквена мисъл (едничка) за оцеляване.
Виж с "отбранителна"-та индустрия не съм съгласен, целта е била друга. Всъщност можеш да я кръстиш както искаш. Щатците си имат департамент по отбраната а не по атаката, но дори и при липса на втория успяха да стигнат до Ирак.
23 Юли 2008 18:36
Зевзек
Ако някой ден отворя хладилника и потече петрол ще знам, че са изтървали бактериите от буркана. И ще чакам цената на барела да пада.
23 Юли 2008 20:00
nanyac, Cruella de Vil, цените на храните в Бенгалия се увеличили през 1943 г. заради намаления внос, необезспокояваната спекулация и умишленото унищожаване на средства за производство и зърнохранилища в отговор на масовата подръжка на "Индийската национальна армия" Субхас Чандра Бос и "августовската револчция" през 1942г. За съжаление повехето документи са все още засекретени в британия .Това не е и най-голеният глад , тогава умират около 5 000 000 (в цяла Индия), поне толкова се предполага.През 1769—1770 г. умират между 7-10 000 000 в Бенгалия.Тогава англичаните разрушават системата за напояване и зърнохранилищата .
23 Юли 2008 21:33
"Храната поскъпна. Тя стана недостъпна за бедните. Три милиона бенгалци умряха от глад."
Чине ми се, че днешните бенгалци са седящите върху нефт. През **я ми е за картелите на ОПЕК, ама пак ще има "Храната поскъпна. Тя стана недостъпна за бедните. X милиона Y-ци умряха от глад"... и пак EU/US-ци ще са им криви.
Тц-тц-тц
23 Юли 2008 22:32
Лош съвет-не бих си и помислил да скоча след банкера......................
Моят, а и на много други като мен, щяха да бидат пагубни, за сметка на неговият................................. ...........
23 Юли 2008 23:43
Това лято житото в Добруджа е по 650-700 кг/дка, за пръв път след десети. В другите райони по 500.
24 Юли 2008 01:07
Най-тъпата теория на ЕС е , че биогоривата водели до поскъпване на храната и обезлесяване. Истината е , че петролната мафия на Русия ще отчете по-малко печалби от продажбата на нефт и газ за ЕС , ако те /ЕС/ насърчат биогоривата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД