:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 409,009,238
Активни 102
Страници 6,839
За един ден 1,302,066
Роднини

А батко и братко в конфликт на интереси ли са?

За управляващите "приятелските кръгове" не са съмнителни контакти, влияещи върху обективността и безпристрастността на властта
Снимка: Борислав Николов
Премиерът Сергей Станишев освободи с почести шефа на пътния фонд Веселин Георгиев, по-известен като "батко", въпреки крещящия конфликт на интереси, който той допусна.
Не е конфликт на интереси, ако властта формира около себе си приятелски кръгове от сорта на "Орион" и "Олимп". Не е конфликт на интереси, ако реституираш съмнително имоти на партийния си лидер и ползваш парламентарната трибуна за защита на това действие. Не е конфликт на интереси спонсор на кампанията ти да е човек, който си има работа с прокуратурата, а главният прокурор да е бивш твой съветник.

Това накратко е тезата на управляващото мнозинство по най-спорния въпрос в закона за конфликт на интереси, дебатът, който тече в момента в комисията по администрация. Законът е един от приоритетните и трябва да бъде приет до края на тази сесия, но самите депутати признават, че ще е успех, ако поне част от него мине през зала.

Трябва да се признае, че дебатите в комисията вървят гладко и конструктивно. С едно малко, но много важно изключение - определението за товащо е то свързани лицаСпоред текста, изготвен от експерти, освен роднини и бизнес съдружници в тази категория влизат и "лицата, които се намират в отношения, пораждащи основателни съмнения в безпристрастността и обективността на лицето, заемащо публична длъжност".

С думи прости, казусът е дали политическите и личните приятели са свързани лица за хората, заемащи публични длъжности. Вече втора седмица от БСП и НДСВ защитават тезата, че това не е точно така и този текст трябва да отпадне. Доводите им са следните: този текст може да се използва за шантаж; текстът е за политически доклад; много трудно се доказват подобни съмнения; в малките общини, където всички се познават, този текст ще стопира всякаква дейност, свързана с обществени поръчки, и т.н. Един соцдепутат чистосърдечно заяви, че ако този текст се приеме, половината общински съветници у нас трябва да спрат да влизат на заседанията на местните парламенти.

Дали този наш народен избраник осъзнава, че без да иска, прави констатация за нашия политически живот, далечпо-тежка от всички критики, идващи от Брюксел?Явно не, след като въобще му идва наум да привежда подобни аргументи в този спор. Кога са искрени управляващите? Когато заклеймяват бизнес партиите, намърдали се удобно като пет пари в кесия в местната власт? Или когато се обявяват против текстове, които де факто работят за изтласкването им от политиката?

Целият ни преход, в голямата си част криминален, всъщност се основава точно на такива аргументи като този, че съмненията кой с кого е в близки отношения се доказват много трудно. За Иван Костов всички бяхме братовчеди, Сергей Станишев освободи батко с почести, нищо, че беше обслужвал фирмата на братко. Така де, какво като се братя, те вероятно не могат да се гледат, карат се за наследствени имоти, върху отношенията им тегнат комплекси от миналото, защото единият е имал по-голям успех с гаджетата в училище... Бива ли сегада не строим пътища заради такива дреболии?Ей това, с думи прости, е логиката на управляващите. Те смятат, че трудно се доказват "съмнения в безпристрастността и обективността на лицето, заемащо публична длъжност" дори когато става дума за батко и братко. Дето се вика, трябва да сме им благодарни, че са направили компромис и все пак са включили роднините в категорията "свързани лица". А не да се заяждаме за някакви си приятелски кръгове.

Само че да направиш закон за конфликт на интереси, без да вкараш в него тези кръгове, е като да вдигнеш сватба без булка. Затова най-добре е депутатите да се вслушат в това, което им говорят експертите - че подобни текстове има в закони за конфликт на интереси на други европейски страни, че дори в нашата държава има подобен регламент в други закони и представители на съдебната власт и държавните служители на по-ниски нива понякога си правят отводи заради него. Истината е, че ако този текст отпадне, най-добре въобще да не се губи пленарно време и пари на данъкоплатците, за да се приема такъв закон.

Крайно време е нашите управници да спрат с дребните балкански тарикатлъци и да приемат закони само проформа. Чудно какво още трябва да им се случи, за да разберат, че всичките им проблеми напоследък идват от челния сблъсък на този отвратителен манталитет с европейските правила и норми, налагани от Брюксел?
13
3849
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
23 Юли 2008 06:21
А бе, какви конфликти бе?
То си е "концентрация" на интереси.
И то се в една посока - ДЖОБА.
23 Юли 2008 08:24
Нашите правителства кога са били в конфликт с престъпниците?
Много, много рядко, почти никога.
Няма как да бъдат против приятелските си кръгове.


23 Юли 2008 10:34
Няма надежда за скорощен напредък за преодоляване на манталитета. Андрешко вече го знаят и в Европа . Ама там , не им е насаждано 50 години, че това е положителен герой . Българинът не уважава държавата. Дори да получи власт никога не може да има качествата на държавник.Все си хитрува и краде от държавата. Примери за това безброй. Трябва поне две поколения да живеят в различна среда за да има някакъв ефект. Така , че това което ни се иска няма как да стане , поне сега, но трябва да се дерзай заслужава си да се живее нормално и честно.
23 Юли 2008 12:30
Много слаба статия. Все пак поводът е закон, съответно законови текстове. Какво общо имат батко и братко (ясен казус за свързани лица, по който никой не спори) с основния въпрос, пораждащ спора - приятелските кръгове, за да се изнасят и в заглавието?
Не може в законови текстове да се слагат трудно дефинируеми понятия. Какво означава терминът "отношения"? Какво означава "основателни съмнения"? Нека да се помъчат да ги опишат. За "онтошения" сигурно ще е по-лесно, но за "основателните съмнения"? За някой даже и да седиш на съседна маса, фактът, че си бил с някого в едно заведение, може да породи "основателни съмнения". За друг да бъдеш в Монте Карло на една яхта с някого си нищо не означава... Зависи от гледната точка. А тя, както е известно, зависи от местоположението...(разбирай интереса). Това, че подобни текстове има и в законите на някои страни все още нищо не означава. В други страни (по-нормални от нашата) пък ги няма... Интересно е там, където ги има, каква е съдебната практика по прилагането на закона. Съгласен съм, че въпросът с приятелските кръгове е твърде актуален, но не мисля, че може да се реши с подобни текстове. Такива текстове могат да послужат само за тяхното оспорване, респ. нерешаването на казуса - както и става. Затуй авторите на текстовете, вместо да ги защитават, нека да предложат нови. Ако наистина искат проблемът да намери законово решение...
23 Юли 2008 12:56
ЛЕТЕЦ,
България е малка държава с тенденция да става все по-малка. При така очертания кръг на конфликт на интереси в закона просто ще бъде невъзможно да се работи. Без претенции да съм точен, ама мисля, че държавната администрация е около 400 хил.души /не знам дали в това число се включват само работещите по Закона за държавните служители или влизат всички - МВР, МНО, учители, лекари и пр.бюджетни организации/. Значи тези 400 хил.души са свързани по роднинска линия с поне по 10 души /съпрузи, деца, братя, сестри, родители, племенници, внуци и пр./. Отделно имат поне 10-на души приятели. Ами 400 хил. умножено по 20 прави 8 млн. - колкото е цялото население на България. Е, как тогава да се прилага тази норма на закона , пълна недомислица.
23 Юли 2008 13:22
Може пък целта е именно да не се прилага. Да има някакъв текст за демонстрация на някаква воля, който всъщност да не може да се прилага. Или да се прилага когато, както, от когото и спрямо когото е нужно...
23 Юли 2008 13:36
Аз предлагам да ни пратят 1 мин. председател и 50-тина министри и зам. министри от Европейския съюз. Да им гласуваме заплати от по 1-2мил. евро на година. Сигурен съм, че хем ще ни излезне по-евтино от нашите хубавци, хем това ще е единствения начин да си имаме не чак толкова покварени и бандитстващи управляващи. Щото вече става ясно, че на година поне 300-500 милиона евро отиват в частни(партийни) каси.
23 Юли 2008 14:12
Мик, мик, мик!
И като наемете политици от ЕС-а да не забравите на Станишко да дадете на изпроводняк едно морковче. Той си знае за какво му е. Мик, мик, мик!
23 Юли 2008 14:41
ще има морковче, по-скоро голям, чепат, мръсен морков
23 Юли 2008 15:29

Поредната статия робуваща на щампите. Хваща се нещо написано за нормалните държави, сменя се името с България и се мисли, че тази статия е върха!!! Нищо подобно - една от причините да сме много зле е, че от 19 години се робува на щампи, които нямат връзка с българската действителност.
23 Юли 2008 18:39
Много е добра статията.Точно така се управлява държавата от 18 г насам.Със свои хора , аз на тебе ти на мен и т.н. , даже го оформят законово.Затова сега не могат да разберат че това не е нормално, като е станало у нас норма на управление.
23 Юли 2008 19:18
не е въпрос дали статията е силна, а че журналистиците вече папагалстват безумствено в жалки и некадърни опити да анализират... ама това нестава само с компютри а с акъъъл! съгласен съм с ЛЕТЕЦА и С ХУZета... ясни и точни правила трябват! а не плямпа - лямпа! по времето на тоя веселин се направиха яко пътища... сега мога да прелетя до сандански за некви си 1 и 1/2 ч а до стара гъзора за по-малко от 2ч (е малко с жик-так над 130км/ч ама става!) ами магистралата бургЪз-карноЕбат!?!... а? явно тоя пич барабар с 'сички конфликти правеше пътища... ама щом прави нещо да го махат... тук ние неискаме да се прави нещо а да се маскари!!! както навремето не ми стана ясно защо като наш'те футболисти станаха 4ти в света , махнаха треньора с който отидоха до там?!... униКАЛНА държава ... д'еа и държааата! има и други промери ама не ми се примиросва
24 Юли 2008 00:43
Стига глупости! Няма конфликт на интереси, има датиращи от Освобождението ни от турско робство ориенталски феномени - непотизъм/семейщина, шуробаджанащина/ и корупция/рушвети, подкупи/. И това няма как да се промени. Ако някой знае начин - да го каже.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД