:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,691,018
Активни 115
Страници 24,965
За един ден 1,302,066
Истинската история

През XIV в. на Балканите настъпва тежка икономическа криза

Инфлационните пари от онова време си личат, че са изрязвани с ножица, за да поевтинеят
Снимка: Юлиян Савчев
Инфлацията в Средновековието се изразява най-често в намаляването на теглото на монетите от благороден метал или чрез обрязването на вече отсечените монети, или чрез намаляването на теглото на новите емисии, или чрез намаляване на съдържанието на благороден метал в монетата. На снимката - обрязана златна монета на император Андроник II с неговия внук Андроник III, 1325-1328 г., и обрезка от златна монета, вероятно от третата четвърт на ХIV в., част от Изворското съкровище, Национален исторически музей . По-голям текст за съкровището "Сега" публикува на 12 юли 2007 г.
Страхът от мрачните прогнози за финансовото ни бъдеще все повече ни завладява и заплашва да премине вече в истерия. Борсите на големите икономики затваряха при рекордно ниски нива, пазарът на недвижими имоти практически е блокиран, компании-символи на капитализма фалират или са изправени пред фалит .

Може би дори не е съвсем безпочвен този страх, щом и у нас започна замразяване на строителни обекти и намаляване на активността, дори спиране, на предприятията, които са най-тясно свързани с пазарите на държавите, засегнати реално от деструктивните процеси. Твърди се вече, че някои фирми са започнали освобождаване на работещите в тях. Банките, които, както е известно, не се плашат от свръхпечалби, започнаха да осребряват реално нашия страх, като старателно прибират и трохите от обедняващата ни трапеза.

Някои министерства, след като предупредиха да не се чака тринайста заплата, предприеха и други "драстични" мерки за икономии - нямало да изпращат новогодишни картички. Нищо чудно да са анулирали вече и поръчките си за кламери и телбод, но да не го съобщават, за да не се предизвика паника сред населението.* * *

Средновековните икономически кризи, естествено, се развиват значително по-бавно и най-често те са пряко следствие от политически загуби - на територии, на население, на някоя важна мина даже.

Ранното Средновековие ни дава пример за вероятно най-продължителната икономическа стабилност, която човечеството познава след измислянето на парите. Стопанството на Византия от IV до ХI в. се характеризира с устойчивост и неизменност, като от личността на владетеля зависи май само дали тази устойчивост и неизменност е значителна или изключителна. На практика отсъстват инфлационни процеси. Теглото на византийската златна монета - солида (номизмата), остава неизменно на равнището, установено от император Константин I - 4,54 г. Съдържанието на злато в номизмите също остава абсолютно неизменно - средно 97,3%, в периода 695-912 г. (от Юстиниан II до Лъв VI). При Константин VII (914-959) започва леко снижаване до 94,4 %, Днес се смята, че постоянното златно съдържание на византийските златни монети в продължение на векове е мощно идеологическо и пропагандно средство за утвърждаване на византийската изключителност. Византийските златни монети остават всеобщо и универсално платежно средство чак до ХI в. Точно тогава писателят Михаил Псел пише: "Две са нещата, които поддържат византийското господство - йерархичната система [на ранговете и длъжностите] и парите." Развитата банкова система на ранна Византия поддържа в продължение на векове постоянни лихви по заемите в рамките на 6-8 %, въпреки че лихварите се ползват с лоша слава, а Григорий Нисийски пише трактата "Срещу лихварите".

Не е за вярване, но и сумата на византийския държавен бюджет, въпреки безкрайните войни и скъпите строежи, остава стабилна векове наред - най-общо между 5 и 7 млн. номизми (или 22,7 до 31, 8 тона злато). За сравнение приходната част на бюджета на България за 2009 г., изразен в злато по курса на БНБ за днес, ще възлезе на 848, 3 тона.

Но и това не е всичко. Освен сравнително постоянен държавен бюджет, Византия има до ХI в. огромен бюджетен резерв, чийто стойности достигат до 23, 04 млн. номизми при спестовния император Анастасий (491-518), или 330-460 % от годишните разходи на Империята за периода на неговото управление. И всичко това при почти патологичната му страст към свръхскъпи строежи, като прочутата Анастасиева стена.

Със загубата на много, и важни, и богати райони през ХI в. започва рязък и бърз спад във византийското стопанство. Златното съдържание в номизмите на Никифор III Вотаниат (1078-1081) достига 35,8 %, а непосредствено преди монетната реформа на Алексий I Комнин през 1092 г. - дори до 10, 6 %. Същевременно среброто в номизмите се увеличава от 1, 99% в IV в. до 72, 5% преди 1092 г. Отдавна съществува теза, че икономическия крах във Византия през ХI в. се дължи главно назагубата на Армения с нейните богати рудни находищаНаистина, реформата на император Алексий I Комнин стабилизира финансовата система на Империята чрез създаването на нова, устойчива златна монета - перперата, но за кратко. След трагичния за Византия ХIII в. икономиката й остава на провинциално равнище. Точно в същия ХIII в. първоначално България, а век по-късно и Сърбия са новите икономически сили на Балканите. Издигането им се дължи на модерната разработка на нови находища на сребро, мед и желязо. Краткотрайният си политически възход през първата половина на ХIV в. Сърбия дължи на сребърните мини, разработвани с помощта на саксите - политически имигранти от германските княжества.

През втората половина на ХIV в. острата политическа криза в балканските държави се превръща в необратима стопанска агония. Цените в българските държави растат неудържимо. Както и днес, икономическата емиграция расте. Съществуват случаи на продажба на деца, за да се изхранят братята и сестрите им. Инфлацията, изчислена по средните стойности на сребърните монети на българските владетели, надхвърля 20 %. Но тези изчисления са много скромни, изглежда. По-показателно за степента на инфлация през втората половина на ХIV в. е бързото намаляване на цените на основните храни по българските земи след османското завоевание. През 1456 г., когато Балканският полуостров е вече практически завладян, цените на просото и пшеницата намаляват 4-5 пъти в сравнение с 1367 г., пресметнати в единици чисто сребро. Веднага след завладяването на българските земи, в първото десетилетие на ХV в., цените на занаятчийската продукция, очевидно поради масовото разорение, се увеличават почти 5 пъти, но за кратко. Общо през 1450 г. цените на Балканите са повече от 4 пъти по-ниски в сравнение с 1350-1399 г. и се запазват 4 до 2 пъти по-ниски чак до края на ХVIII в.

Обрязването на златните монети е най-разпространената изява на инфлационните процеси през ХIV в. При тази операция, извършвана с ножици за метал, които много често се намират при археологически разкопки, се отнема значителна част от монетата. Така обрязаната византийска златна монета от Изворското съкровище тежи само 2,95 г. Изрезката от същото съкровище пък е с тегло 0,61 г. Което показва, че още през третата четвърт на ХIV в. реално златните монети са олеквали с до 30 % от теглото си. Разменният курс на византийската перпера е тъжен обобщаващ щрих в стопанското разорение на Балканите. Ако през 1315 г. 1 перпера се разменя за 2/3 венециански дукат ( 1 дукат е равен на 1,5 перпери), то през 1413-1420 г. 1 дукатът се разменя вече за 3 перпери.

ИзвориБорджаните [българите] не познават нито динарите, нито дирхемите [арабски монети]; всички техни сделки, както и брачните договори, се извършват посредством волове и овце.

Из съчинението на арабския писател ал-Масуди (Х в.)

Превод на В. ГюзелевАз, Добрина, подарих детето си на попа, а [получих] нива на "Добри гости" близо до Дражиловите ниви. И никой от децата ми, нито пък от рода ми да не се бърка с попа, също и за това, че той ми е подарил . . . Защото той ми подари също 7 лакътя памучно платно и 5 ленено, и 3 къбела пшеница.

Български нотариален акт, ХI-ХII в., Библиотека на Ватикана

Превод Ив. ДуйчевНа втория ден [2 октомври 1374 г.]. Правя достояние аз, Никола Петров от Варна, българин, с моите наследници на теб, Алексей Папука, жител на селището Агиомир, и на твоите наследници, че се задължавам от теб към твоите воденичари като воденичен камък в твоята воденица да имам работа и грижа в нея, и каквото и друго да върша, което е задължение на воденичарите, добросъвество, без ущърб, от сега до идния шести месец включително. А пък ти трябва да даваш и изплащаш като моя заплата или възнаграждение за труда ми 13 ? гроша всеки месец. Ако прочее и т. н. - глоба 5 перпера. Присъстващи свидетели Марко Докорзи, Тома . . . и Джакомо Вализо. Попълнено и дадено.Същият ден [2 октомври 1374 г.]. Правя достояние аз, Яни от Пловдив, българин, с моите наследници на теб долуподписания Алексей Папука и твоите наследници, че се присъединявам от теб към твоите воловари, така, че се задължавам да обработвям твоята земя с воловете и да я сея и да върша друго, което е задължение на воловарите, добросъвестно и без ущърб отсега до завършването на твоята сеитба. А пък ти трябва да ми даваш и изплащаш като моя заплата или възнаграждение за труда 17 гроша всеки месец и трябва да ме издържаш. Свидетели М. Друсто и М. Докорзи - присъствуващи, и Яни Казо.

Из нотариалните книги на венецианския нотариус Антонио Брешиано за наемане на българи-работници на о. Крит

Превод В. Гюзелев
 Златната монета на император Константин I с бог Хелиос (древногръцкия бог на Слънцето) с почти 99 % златно съдържание и тегло 4, 54 г. е универсално световно платежно средство, след 310 г. н. е., Национална библиотека, Париж.
41
13207
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
04 Декември 2008 05:40
Много интересно

За кризите голямо значение са имали и климатът, епидемиите и нашествията, в Ромейското царство на турците, у нас - на конните народи от степите.

В 11 в. ромеите губят земи в предна Азия, но си връщат господството над Балканите. В 1240 г. България е опърва сила на Балканите, на следващата година почват татарските нашествия. В 1358 г. от Балканите тръгва Черната смърт, затрила една трета от Европа.

"Стопанството на Византия от IV до ХI в. се характеризира с устойчивост и неизменност" - в същото време са готските нашествия на Балканите, после аварските, българските и славянските, цяла Гърция до Пелопонес се пославянчва, образува се българското царство и в началото на 10 в. почти целия полуостров е в негови ръце, ромеите държат само Цариград, Солун и (не цялата) полуостровна Гърция.

Но стопанството на Романия се "характеризира с неизменност". Значи или Балканите не са имали стопанско значение, или новите народи и най-вече българското царство са били добри съседи на империята, бизнеса е вървял като обикновено.

Редактирано от - Чичо Фичо на 04/12/2008 г/ 05:51:44

04 Декември 2008 08:28
Това е изключително поучителна статия.
Значи в периода на стабилност Визания в продъжение на векове е имала 3-4 пъти повече резерви от годишните си харчлъци.

Днес при най-"могъщата" империя положението е следното (ако нещо се не лъжа):

За 2008 брутният вътрешен продукт на САЩ е 14, 2 трилиона $ (http://www.gpoaccess.gov/usbudget/fy09/p df/hist.pdf), но националния дълг е пък 8 трилиона $ (http://www.kowaldesign.com/budget/) и сега им трябват 2 трилиона $ свежи пари за да закърпят положението от бесовщината на потребителската демокрация, която са си наумили да наложат на целия свят: т.е да се харчи в аванс в името на правата, свободите и плътския хедонизъм това, което две се полага на следващото поколение.

После се чудят защо в по-традиционни страни американските философии не се посрещат с възторг, ами с готови на самовзривяване необръснати традиционалисти.

А бе, както се казва в една татарска поговорка: "Който преяжда той сам, със зъбите си гроба си копае!"
04 Декември 2008 08:37
"всички техни сделки, както и брачните договори, се извършват посредством волове и овце" - ето лек за икономиката на братския американски народ. Имаш вол - кеш енд кери, немаш вол - гледаш.
04 Декември 2008 09:15
Статията е чудесна от нея могат да се научат много неща. А и коментиралите под нея са на ниво. Последния абзац на Фичо:
Значи или Балканите не са имали стопанско значение, или новите народи и най-вече българското царство са били добри съседи на империята, бизнеса е вървял като обикновено.
Както в статията е споменато, а то се и знае Източната Римска империя (която по-късно историците наричат Византия) е била центъра на Европа докъм 12-ти век. Това е било нещо като САЩ сега за света. Тогава цяла Западна Европа е тънела в непрогледен мрак. Когато Карл Велики посещава Константинопол той бива заслепен от разкоша там (той е искал да се ожени за Ирина и да владеят цяла Европа). Той е построил една църква във Византийски стил в своята столица Ааахен, която и сега е запазена, въпреки, че е достроена по-късно в готически стил. Византийската част е много красива. Така, че както Византия така и Балканите не могат да нямат икономическо значение, напротив те са били центъра, както на икономическия, така и на политическия живот в Европа.
Прави впечатление българското име Никола Петров, което показва, че и по това време се е използвало окончанието "ов" във фамилните имена. и това е обяснимо, защото тя идва от родителния падеж в славянските езици -Никола Петров(ия) син.
04 Декември 2008 09:37
Много поучително Tim
04 Декември 2008 09:39
В V век Византия е владеела най-богатите /плодородни/ територии . Балканския полуостров днешна Турция , Груция, крайбрежието на Бл. Изток, Египет. И е нормално да е богата. Всички са плащали на Империята.
И нормално в Х век когато територията и се свива и обхваща само малка част от нашия полуостров и днешна Турция тя да е в криза/ просто няма кой да плаща/.
Мисля , че основни рола тук играе политическата криза.
Но статията ми направи голям кеф!
04 Декември 2008 10:20
Чудесна статия.Привествам автора!
04 Декември 2008 10:36
Една от важните причини за финансовата криза не е спомената. Привличали са се "чужди специалисти" - венецианци и прочие които са поемали тьрговията в безмитни зони. Това лека полека е отклонило финансовите потоци от хазната кьм Венецианските банки.
04 Декември 2008 11:07
Тази статия ме кара да се замисля и за създаването на Българската държава. Когато държавата ни се утвърждава , стъпила на 2 морета / Х век/ Византия започва да запада. И краят и почти настъпва когато ние ставаме византийска провинция.
Не съм историк и кофти анализирам тези процеси , но май който се е захванал с нас ....
04 Декември 2008 12:01
"Черната смърт" тръгва от Константинопол защото е пристанище.
Кризата във Византия се дължи също така (вероятно в по голяма степен) и на конфликта с набиращия сили нов икономически регион - Западна Европа и нов политически център Рим (на католическия папа). И не толкова на конфликта с прерийните народи (вкл. българите) с техните мустанги (майтап бе ч. Фичо). Готите са били пуснати да се заселят (просто плътността на населението е била по малка), те пък отпрашили чак до Северна Италия и след това чак до Испания (мам прдвид полуострова).
04 Декември 2008 12:05
Tim
04 Декември 2008 13:40
Владеенето на определена територия с нейните природни ресурси зависи и fj способността на властта да организира икономическия и обществения живот. Затова в България и Византия условията не са еднакви, независимо от географската, а даже и етническата близост. Османската империя има същите ресурси в епохата на упадък от 18 век нататък, каквито е имала и в периода на възхода си през 15 и 16 век. Всички империи умират по вътрешни причини, които не са липсата на земя, мини и въобще природни ресурси.
04 Декември 2008 13:50
..интересна статия от Петрински, както винаги
04 Декември 2008 13:53
Хисториан малко опростявяш нещата
04 Декември 2008 14:05
historian, съгласен съм в общи линии.Въпросът не е само да завладееш някакви територии и народи дори и когато те ти принадлежат етнически!
способността на властта да организира икономическия и обществения живот.

За това Римската, Византийската, Британската и Османската империя са били толкова успешни.В една или др. степен успехът им се дължи на въпросните способности...
В този ред на мисли ме е срам да се замисля за днешното бг управление...
04 Декември 2008 15:02
Разбира се че опростявам нещата, иначе трябва дискусията да е дълга и обширна. Властта не може да бъде отделена от самия народ - затова когато организацията на един народ куца, властта го оправя само по втория начин - пак опростено казано.
04 Декември 2008 16:05
Каква вьтрешна причина е да те нападат отвсякьде с цел да грабнат споменатото ськровище .(опростено казано)
04 Декември 2008 16:20
А кой чужденец ще спазва "правилата" в страна, в която собствените й граждани твърдят, че такива няма. A правото е на страната на едни, за сметка на други.
04 Декември 2008 17:27
Икономическата криза възниква вследствие на груби политически грешки. Цар Калоян например, превзема Пловдив, Варна и редица други градове, но не ги запазва в интерес на царството си, а ги разграбва и унищожава най- варварски. Цар Иван Александър разделя държавата си на три, за да има за всеки от тримата му синове. Управляващите Византия също правят много грешки.
И двете държави допускат чужденци да се качат на главите им. Венецианци, генуезци, дубровникчани и разбира се, досещате се , евреи.
04 Декември 2008 18:08
Последното не е съвсем така - още в 13 в., но особено в 14, Варна е голям търговски и промишлен център на Българското царство. Също има и генуезка и венецианска колония. Сам Петрински писа за това преди две години (Изворското съкровище). Затова правят паметник на Калоян.

Тим още не е чул, че в Америка се избра президент, който иска да обърне нещата - да развива зелена и устойчива (sustainable) икономика. Глупостта не е неразривно свързана със свободата на търговията. Много цивилизации са загинали поради унищожаване на природата, надявам се Америка да не ги последва.
04 Декември 2008 19:40
Чичо Фичо, Америка от Президента ли се управлява? 8)
04 Декември 2008 19:48
"Извори

Борджаните [българите] не познават ....."


Г-н Петрински и Вие форумци,
Извинете ме, че се отклонявам от темата, но значи ли по-горния цитат, (където Борджани=Българи), че известната фамилия/династия на Борджиите, макар и от Испански произход е от Българско потекло?
04 Декември 2008 20:19
Амии то така излиза. Както известната фамилия парфюмери Булгари. Откъде мислиш че е?!
04 Декември 2008 20:20
.
04 Декември 2008 20:21
Сега се сетих, че Алцековите българи се отправят към Апенините след смъртта на хан Кубрат. Алцек е брат на Аспарух, нали така!
04 Декември 2008 20:23
.
04 Декември 2008 20:27
Америка се управлява от президента, конгреса и върховния съд. Американците имат последната дума.

Булгари, както казва а сайта им, са римски златари по произход от о. Корфу (18 в.), може дедите им да са били от български произход, щом и на Крит още в 14 в. е имало българи. Корфу е близо до бълг. етнически земи. А може да си били само по прякор "българите", така май казват гърците на феновете на Арис Солун.

04 Декември 2008 20:52
Америка се управлява от президента, конгреса и върховния съд. Американците имат последната дума.

Май имаше едни чичковци дето ги финансират, ама айде....
04 Декември 2008 20:56
Фичо,
прекалил си с четенето на казионните историци. Те, по времето на третия райх, са получили задачата да изкарат българите нещо като унгарците. После при комунизма, да ги изкарат чисти славяни - русоиди. Людмила заръча да сме траки. И напоследък Божидар Димитров ни внушава, че сме перси. Недей да бъдеш лековерен, защото варненския кмет ще те накара да повярваш, че сме чеченци.
04 Декември 2008 21:06
.
04 Декември 2008 22:43
Нека не изглупяваме в професията си , Мили Авторе ... Да имаха стопанското си значение за развитието на Новата цивилизация , много пътища и пътеки на човешкото СЪЗНАНИЕ , щяха да си сплитат края по Балканите , а не , че и както се случи , нищо подобно ... Говорим за човешката Историческа практика , на примера на случилото се тогава в нашия регион ... Човечеството ни , според както го разбираме от по-късно , просто си е нЕмало още "матриала" ...

04 Декември 2008 23:04
През XIV в. на Балканите настъпва тежка икономическа криза


През XXI в. - тоже.
04 Декември 2008 23:09
Чичо Фичо,

Ти поне в Америка живееш. Толкова ли не разбра, че американския народ узаконява практически направени избори. Че зад всяка сериозна номинация седят солидни индустриално-финансови лобита, които между другото са потомствени и които имат глобални интереси.
Аз искрено бих се възхитил на Обама, ако по негово време САЩ престанат да бъда марионетка и изпълнители на мокри поръчки в полза на Тел Авив.

Но мисля, че Обама е минал успешно спявката при съответните лобита и нищо фундаментално няма да се случи.

Но ще наблюдавам с интерес, де.

А пропо, финансово-икономическият и потребителски метаболизъм на Америка така е устроен, че да се максимизира оборота на парите, не натрупването.

Банките трябва да мелят на пълни обороти.
Който контролира енергийните ресурси, контролира кранчето на потреблението, който контролира финансовите ресурси и потоци контролира обществото.
Контролът нито на енергийните, нито на финансовите ресурси е в ръцете на народа. Американският имам пред вид.
Поне такава сметка си правят някои другари там.

Лошото е, че докато на САЩ спешно им трябват 2-3 трилиона свежи пари за да закърпят дупката, тия пари не са другаде, ами в Китай, който работи свръх сили и трупа резерви, ане профуква пари за да гони михала с препятавтия из Афганистани Ирак.

И сега Китай в голяма степен контролира САЩ или поне би могъл.

Голямата ирония, е че докато си бил в БГ си строил съветския комунизъм, сега от САЩ строите китайския.

Суети и заблуди.
04 Декември 2008 23:52
Чичо Фичо може да живее в Америка, but he has a dream...
...и не може да се събуди ... поне за сега.
Ако се събуди, току виж паднал от въжето, което са му опънали.
05 Декември 2008 00:16
"Но мисля, че Обама е минал успешно спявката при съответните лобита и нищо фундаментално няма да се случи."


Да, безспорно е така, и ще се налага да доказва лоялността си катадневно.
На последното интервю видях един напълно зависим и уязвим президент-елект. Моите положителни очаквания с него бяха до тук. Не че преди съм се надявала кой знае колко, но все си виках, it should take more time for him to change over. За съжаление бе далеч по-чевръст от очакванията ми.

И все пак дано аз да греша.


Редактирано от - Valeriana на 09/2/2009 г/ 23:55:39

05 Декември 2008 00:25
I dont have a dream. I am living it , btw, are you a dream?
05 Декември 2008 00:28
Тим, изключително много подценяваш американският народ, ама много го подценяваш
И аз знам защо, защото не си живял сред него.
05 Декември 2008 00:31
suhar
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 1578
Скрий: Име, IP

Фичо,
прекалил си с четенето на казионните историци. Те, по времето на третия райх, са получили задачата да изкарат българите нещо като унгарците. После при комунизма, да ги изкарат чисти славяни - русоиди. Людмила заръча да сме траки. И напоследък Божидар Димитров ни внушава, че сме перси. Недей да бъдеш лековерен, защото варненския кмет ще те накара да повярваш, че сме чеченци.


Сухар, иди в Персия, Иран сиреч, обиколи малко, огледай как се обличат, какво ядат, какви танци имат, какви песни, и после ела пак да ни разкажеш за 7-те прилики
Забравих да спомена че и там жените носят забрадки, като нашите баби, или май е обрратното а
05 Декември 2008 00:33
Sure,
I am the nightmare
05 Декември 2008 00:50
.
05 Декември 2008 01:11
morehappyman:
"Забравих да спомена че и там жените носят забрадки, като нашите баби, или май е обрратното а"


Само да ти напомня, morehappyman, че напоследък все повече жени в България започнаха да носят забрадки, все повече българи започнаха да се дистанцират от българската култура, език и религия. Хората седнаха да се правят зорлем на турци, защото за българите живот и надежда днеска няма. Особено в България. А така е не от вчера, и няма кой да повдигне въпроса сериозно и на съответните места.


Ако само от едната забрадка зависеше - и аз бих я носила. Трагедията е, че нашaта българска идентификация бе насилствено подменена със Съветска/ Руска и никой не обелва дума по въпроса. Единствено като се развикаш, че си евреин, арменец, турчин, циганин или руснак ти се обръща внимание. Възможно ли е такова чудо във века на "диверсифъкацията" и щом като тя важи за всички, само не за нас, какво ли ни предвещава това? И как се вика на политиците дето се притесняват от това кой носи и не носи забрадки, а не се притесняват от факта, че всичките български малцинства, вместо да обвиняват руските политически престъпници и навлеци в България, колаборират с тях и си го изкарват на българския народ, който е не по-малко многострадален и препатил от тях, но който винаги е бил благосклонен към тях.

Да, може и да им плащат и обещават днес много, но утре ще получат, това, което се полага на предатели - горчиво разочарование.

Редактирано от - Valeriana на 05/12/2008 г/ 01:55:57

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД