:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,688,735
Активни 112
Страници 22,682
За един ден 1,302,066

Скандалните проекти, заради които ЕС ни спря парите

Българските чиновници се оправдават за грубите нарушения и злоупотреби с наводненията, които са повредили документация или са ги принудили да предпочитат точно определена фирма без търг
Светослав Терзиев
Безмилостна оценка на работата на българската администрация по европроектите и конкретни примери за опорочени процедури, нагласени търгове и финансиране на абсурдни проекти съдържа писмото на ГД "Разширяване" към ЕК, което бе получено оня ден и с което "Сега" разполага. То напълно опровергава тезата на управляващите, че Брюксел е твърде строг с тях, че не се е аргументирал за решението си да отнеме акредитациите на двете разплащателни агенции - към министерствата на финансите и на регионалното развитие, и че България е изкупителна жертва на боричкания в ЕК. Писмото и анекса към него показват, че ЕК е дала възможност на нашите чиновници да обяснят констатираните груби нарушения, ноте са дали смешни, нелепи и жалки оправданияВсичко това само е затвърдило мнението на еврократите, че кабинетът няма капацитет да възлага и контролира проекти, по които се харчат пари на европейските данъкоплатци. Нещо повече - част от проектите са така опорочени, че няма никакво основание те да бъдат довършвани и с пари на българските граждани. Оправданието, че става въпрос за важни и нетърпящи отлагане начинания, не може да компенсира огромните съмнения за корупция и умишлено наливане на пари в точно определени фирми.

Към един-единствен проект от проверените 35 проекта по ФАР в България ГД "Разширяване" на ЕК няма сериозни забележки и препоръки за санкции. Той е за рехабилитация на транспортната инфраструктура в община Монтана. Сключен е за 257 688 евро и е изпълнен за 256 356.05 евро, като окончателното плащане е извършено на 24 септември 2008 г. С тези пари са ремонтирани 64 улици в осем населени места.

Докладът на контролната мисия, посетила България през септември-октомври, сочи като относително коректни още два проекта, минали през Централното звено за финансиране и договаряне (ЦЗФД) към Министерството на финансите. Единият е за подобряване на системата за възлагане на обществени поръчки в България на стойност 289 705.54 евро, при чието изпълнение е забелязана смяна на техника, но без умисъл за измама. Коментарът на ГД "Разширяване" е, че няма нужда от финансово наказание, но "подобни случаи да не се появяват в други текущи или бъдещи проекти. Вторият е за 720 000 евро, предназначени за междинна оценка на работата по ФАР и по Временния финансов инструмент в България. По него забележката е, че заради дребни административни нередности се отхвърлят много оферти, без да се дават обяснения.

В останалите 32 проверени проектаизобилстват груби нарушенияТе са обобщени в 9 точки за разплащателната агенция към регионалното министерство на Асен Гагаузов и в 5 точки за разплащателното звено към финансовото министерство на Пламен Орешарски. И двете агенции загубиха окончателно миналата седмица акредитациите си от Брюксел, с което България се раздели завинаги с 220 млн. евро за недоговорени проекти по ФАР.

При Гагаузов са забелязани случаи, когато едно и също лице поема управлението на 3,4 и 5 проекта едновременно, като навсякъде се води, че е на пълно работно време. По-лошото е, че администрацията признава за наличието на проблема, но не мисли да вземе поправителни мерки. Освен това оценителните комисии по търговете се съставят по неясни критерии, което дава основание да се смята, че се разчита на "свои хора". При проекти с висока стойност липсва независим оценител, което е задължително, щом се надвишава сумата от 1 млн. евро. Въпреки забелязани значителни административни нарушения са били подписвани договори с фирми и лица, които не е трябвало да получават поръчки. Във връзка с това се забелязва "липса на независимост" при оценката на риска. Няма контрол при възлагането на поръчки за подизпълнители. Няма подход, който да показва, че се ценят парите, т.е. че търсят максимална ефективност. Наблюдават се значителни забавяния при договарянето с подизпълнители. Не се спазват принципите на прозрачност, безпристрастие и отчетност.

Хванати при толкова нарушения, чиновниците на Гагаузов обещали да вземат мерки, като най-съществената от тях била да съставят нов наръчник с инструкции как да се работи. Евроемисарите обаче смятат, че "трябва да се обмислят алтернативи като смяна на персонала, който не е осигурил правилен надзор".

В разплащателното звено към Орешарски е забелязано подменяне или неправилно доставяне на техника и материали по сключени договори, големи проблеми в координацията по проекти с министерствата на правосъдието и на здравеопазването, недостатъчен административен капацитет по управлението на съвместни проекти с други страни от ЕС. Освен това има голямо текучество на персонала, което води до "загуба на институционална памет", или казано иначе - липса на приемственост в администрацията. Има и незаконно възлагане на поръчки на подизпълнители в строителни работи.

Общият извод е, че "докато в ЦЗФД са взети някои мерки за подобряване на договарянето на проекти, в МРРБ не беше получено адекватно обяснение как ще бъдат поправени грешките, след като не са признати дори след засичането им при контрола". Забелязана е и склонност към формално спазване на правила, но при фактическо отсъствие на строг финансов контрол, прозрачност, отчетност и честна конкуренция.Какви са по-скандалните примери?По проекта за подобряване на прогнозите срещу наводнения в черноморския район на България и Турция главен изпълнител от българска страна е "Хидрострой"-Варна. За целта са му отпуснати 1 588 380 евро. В оценъчната тръжна комисия има само представители на МРРБ, но не и от бенефициентите (общините). Освен това няма и независим външен експерт, както се изисква за проекти на стойност над 1 млн. евро. Обяснението на чиновниците е повече от наивно: в общините няма квалифицирани хора, които разбират от такива проекти. Освен това бил нает независим експерт без право на глас в комисията, но неговият доклад пострадал много при наводнение и затова не може да бъде представен на ЕК.

Пак с наводнение са обяснени и нередности по проекта за поправка на канален колектор в Костенец. Сумата от 248 372.25 евро е усвоена до 248 371.97 евро, т.е. с остатък само 28 евроцента. Проектът е бил възложен чрез пряко договаряне, а не чрез търг, защото имало наводнение и при форсмажорни обстоятелства това било допустимо според закона. Брюксел обаче саркастично разобличава нелепите лъжи на българските чиновници: "Наводнението бе през 2005 г., а проектът стартира през 2006 г., така че няма никакво оправдание с намесата на непреодолима сила".Две в едно е номерът с два проектана община Сандански, базирани в кметството на Мелник. Единият се нарича "Мистичните пътеки на Рупите". Той трябвало да бъде ръководен от управител, нает на пълно работно време, който в същото време изпълнявал още два проекта. Ревизорите от ЕК се питат каква е тази мистерия: "Озадачаващо е как три проекта могат да бъдат ръководени едновременно на пълно работно време от едно лице"? Този проект обаче силно наподобява друг, наречен "Божественото градче Мелник - от разруха към изграждане". По първия трябвало да бъде изграден Център за културното наследство, а по втория - Туристически информационен център. Пратениците от Брюксел обаче установили, че единият се намира в стая на първия етаж на кметството в Мелник, а другият - на партера. Препоръката им е проста: да се обединят, защото ще се занимават с едно и също, а да не харчат пари като за два проекта.

ЕК дава няколко примера заявно нагласени търгове,за да бъдат спечелени от определени лица. Така например по проект за подобряване на условията в местата за изтърпяване на наказания търгът е бил бавен цяла година и изискванията му са публикувани в последните дни преди изтичането на срока му. Оценяващата комисия била избрана спешно от бившия шеф на ЦЗФД Любомир Тушанов. На въпрос защо е станало така отговорът бил: наложи се да работим много здраво. За убедителност било казано, че комисията е трябвало да прегледа 14 оферти за ден и половина. Героите на труда обаче не получават похвала от ЕК, а забележка, че така не се правят търгове.

По проект за подкрепа на системата за управление на кризи на практика не е имало съревнование на търг за отпуснатите 1 049 860 евро, защото само три фирми успели да получат тръжна документация и само една се справила да подаде оферта съгласно техническата спецификация. Изводът е, че спецификацията е била насочена към определена компания, способна да отговори на изискванията.

Националният ръководител по еврофондовете Димитър Ивановски се е усетил и е спрял в последния момент проект за 1 947 474 евро за подобряване на положението на хора в неравностойно положение, и в частност на ромите. Един ден след получаването на 28 май 2008 г. на първото строго писмо на шефа на ГД "Разширяване" Майкъл Лий той блокирал проекта, защото сумата е била завишена чрез договаряне и на национално съфинансиране.

За отпуснатите 980 445.55 евро, предназначени за модернизиране на българската полиция, почти всички поръчки са били възложени на една фирма - "Главболгарстрой", защото само тя е представила оферта на търга. Гръцката фирма "Планет" пък се е добрала до проект за укрепване на антикорупционния капацитет в публичната администрация, възлизащ на 1 679 190 евро. Тя обаче вече била сложила ръка и на други контракти, без да има право да кандидатства за повече от един. През 2006 г. фирмата нашумя у нас, защото с 1.4 млн. евро от българския бюджет разработи стратегия за развитие на туризма, която бе отхвърлена от туристическия бранш и никога не бе използвана. "Планет" е и автор на стратегия за интеграция на жп инфраструктурата ни към европейската (финансирана от ФАР с 336 000 евро).Странна връткае станала при изпълнение на проект за укрепване и развитие на инфраструктурата за регионален туризъм на обща стойност 5 130 694 евро. Той е разбит на лотове. Тръжната процедура е опорочена до такава степен, че обясненията на МРРБ на няколко места са контрирани от ревизорите на ЕК като голословни, заблуждаващи и неприемливи. Протоколът от търга се състои от две странички формална констатация кой е победителят, но не са дадени обясненията на експертите, нито позициите на участниците в оценяващата комисия, която е била ненужно раздута до 10 души. Има подозрения за изнасяне на информация преди отварянето на офертите. Най-странно е, че "Холдинг "Пътища", който печели лот 4 за 1 651 399 евро, внезапно се отказва и договорът е сключен с класираната на второ място фирма "Главболгарстрой". Холдингът дори не е внесъл гаранция за участие в търга и не е трябвало да бъде допускан. Освен това не му е удържана никаква сума като глоба заради отказа. Обяснението от МРРБ било, че това не е задължително, но еврократите препоръчали на българските чиновници все пак да четат българския закон.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Финансовият министър Пламен Орешарски (вдясно) може да е доволен, че колегата му Асен Гагаузов (вляво) излезе по-виновен в очите на Брюксел.
Снимка: Светослав Терзиев
Еврокомисията приветства от фасадата си предстоящото влизане на Словакия в еврозоната през 2009 г., докато България се разделя с все повече евро заради нежеланието си да се съобразява с общите правила.
 Чиновниците се опитаха да оправдаят грубите нарушения на европроцедурите с наводненията, но ЕК само им се изсмя.
27
5060
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
04 Декември 2008 02:57
БГ позиция по въпроса, много ми напомня оная история с Мунчо от "Под Игото", където малоумния герой фъфлещо пелтечи "Рус-с-сиян щъ тъ-ъ за-заколи". Вярно, малко е кофти да сравняваме ситуациите, главно за да не обидим Вазов, но все пак малоумното пелтечене и фъфлене, както и наивната вяра в Русия(н) много подхожда на Евро-министърката ни днес (оная, лелката, все не и запомням името). Направо ще ги заколи, Калфин както разбирам помагал да се онаскари ЕК. Признавам си чистисърдечно че се смях много на сцената с Мунчо още в училище, смешна ми е и до днес. Признат грях-половин грях.
Чакаме Гоце с коментар, в т.ч. за групата "Николов-Стойков". Редакцията да не се прави на ощипана, да звъни на "пиар"-а на другаря президент. Не забравяме, утре пак ще питаме. КЪДЕ Е ГОЦЕ?
04 Декември 2008 03:27
По проекта за подобряване на прогнозите срещу наводнения в черноморския район на България и Турция главен изпълнител от българска страна е "Хидрострой"-Варна. За целта са му отпуснати 1 588 380 евро. В оценъчната тръжна комисия има само представители на МРРБ, но не и от бенефициентите (общините). Освен това няма и независим външен експерт, както се изисква за проекти на стойност над 1 млн. евро. Обяснението на чиновниците е повече от наивно: в общините няма квалифицирани хора, които разбират от такива проекти. Освен това бил нает независим експерт без право на глас в комисията, но неговият доклад пострадал много при наводнение и затова не може да бъде представен на ЕК.

Шедьовър .
Цоциалисти, защо сте толкова прозрачни за ЕК?
04 Декември 2008 05:23
Няма да я бъде! - От черно брашно - бял хляб не става. - Назначени са само "наши хора", независимо кой колко знае и може! Дори и конкурсите са опорочени, защото ръководителите на Звената със зъби и нокти няма да допуснат някой кадърен да се появи и измести. Само бодряшки отчети не вършат работа. Необходима е мотивация, отговорност и дисциплина - все категории, непознати по нашите географски ширини.
04 Декември 2008 09:15
"...Хванати при толкова нарушения, чиновниците на Гагаузов обещали да вземат мерки, като най-съществената от тях била да съставят нов наръчник с инструкции как да се работи. Евроемисарите обаче смятат, че "трябва да се обмислят алтернативи като смяна на персонала, който не е осигурил правилен надзор"...."
Как може бе Гагаузов?! Ти да не знаеш , че когато бардакът не върви се сменят уруспийте , а не чаршафите! Ей затова трябва да си ходиш! Виж как европейците я знаят!
04 Декември 2008 09:55
Тоя доклад си е истински шедьовър!
Обяснението от МРРБ било, че това не е задължително, но еврократите препоръчали на българските чиновници все пак да четат българския закон
На въпрос защо е станало така отговорът бил: наложи се да работим много здраво. За убедителност било казано, че комисията е трябвало да прегледа 14 оферти за ден и половина.
Пратениците от Брюксел обаче установили, че единият се намира в стая на първия етаж на кметството в Мелник, а другият - на партера.
Брюксел обаче саркастично разобличава нелепите лъжи на българските чиновници: "Наводнението бе през 2005 г., а проектът стартира през 2006 г., така че няма никакво оправдание с намесата на непреодолима сила".
При Гагаузов са забелязани случаи, когато едно и също лице поема управлението на 3, 4 и 5 проекта едновременно, като навсякъде се води, че е на пълно работно време.
но неговият доклад пострадал много при наводнение и затова не може да бъде представен на ЕК.

А ръководеното от БСП, ДПС и НДСВ правителство продължава с навлажнени очи да пита "Що не ни обичате?". Сакралния въпрос "Кой ни с*ра у гащите?" получи своя отговор.
04 Декември 2008 10:51
Не забравяме, утре пак ще питаме. КЪДЕ Е ГОЦЕ?
***
Е как къде - те го те:
Гоце отстрелял тайно защитен козел в Узбекистан

По време на визитата си в Узбекистан, българският президент Първанов е застрелял горски козел-архар, съобщава сайтът ferghana.ru. В Узбекистан са останали само 1200 екземпляра от този рядък вид (лат. Ovis ammon), който е вписан в международната Червена книга.
Ловът се състоял в Нуратинския държавен резерват, близо до Горен Хаят в Джизакска област, където високият гост пристигнал рано сутринта на 7 ноември. Той бил придружаван от 100 души охрана, свита и прислуга, научи кореспондентът на ferghana.ru.

Натиснете тук
04 Декември 2008 11:09
Ташака е голем, кризата чука на вратата...дават ти пари, а ти да не можеш да скалъпиш един проект като хората...Питам се защо само социалистите се опитват да запушат с гол г*з пробоината? Къде са баш европeeцът СК, които съди БГ за за н-тия имот, и философът АД, баш специалист по семантично скениране на документи от Брюксел?
04 Декември 2008 12:04
РАзбира се ние не можем дори да си помислим че констатациите на ЕК не са били познати на всички "отговорни" задници.
Хубавото е че с тези писма става ясно на всички , демек народа, за какви калпави пръчки става въпрос в управлението на държавата.

Оправданията са в стил "Кучето ми изяде домашното" - ташак голям :о)
04 Декември 2008 12:07
А тва скодоумно и скотоизглеждащо нещастно човече Гагаузов, още като го назначиха се знаеше каква е шушумига. Ама на големите батковци точно шушумиги им требат - да вършат работа , да са пълни гьонове, и напълно заменими.
04 Декември 2008 12:34
Таз статия, добре аргументирана, както си е, трябва да се поства под всеки манипулативен цоциалистичеки крясък!
04 Декември 2008 12:58
..това писмо - пълно с фрапиращи конкретности е насочено по-скоро към електората и е в отговора на цоциалистическия бес и демагогия след спирането на кинтите..
Тогава де що има цоциалист ревяха, че не били аргументирани, не били дооценили, преценили техните усилия и др. нелепости..
Та тея в ЕК явно слушат внимателно и рекоха да им обяснят на ВСЕОСЛУШАНИЕ, колко крадливи са...
04 Декември 2008 13:06
Нали искахте капитализъм? На ви сега капитализъм. Що ревете бе запъртъци?
04 Декември 2008 13:10
Къв капитализъм е това, бе? Гъз!
Дядо ми къв гъз имаше - капитализъм!
04 Декември 2008 13:10
..щот искаме и кифтета
04 Декември 2008 13:18
04 Декември 2008 14:06
Не ги съдете, те са просто (прости) социалисти
04 Декември 2008 14:10
Светльо Терзиев , поредно ...
За да изцерим болния , требе да му преструктурираме организЪма ... Всякак иначе , вече е безполезно ... Дано уври телешката ни глава и сме разбрали , че в тежка "патология" сме набутали самата подредба на общия ни живот ... Сторим ли го , слава на всички , а ние нека си останем лудите ...

04 Декември 2008 14:16
Те това е върхът-.....
"проект за укрепване на антикорупционния капацитет в публичната администрация"
04 Декември 2008 14:30
"проект за укрепване на антикорупционния капацитет в публичната администрация"

Нещо като горски проект "Редуциране на въглехидратния интейк от пчелен произход сред мечешката популация", изпълняван от мечки, разбира се

_______________________
Блогът на Манрико
04 Декември 2008 14:56
Защото са социалисти и то не френски примерно, а родни.Наистина къде се спотайват Мадридския скудоумник и Обръчли Мангал?
04 Декември 2008 15:01
Интересно колко би струвало да се преведе, редактира до достъпен за всеки език,
да се отпечати и изпрати на всяко християнско домакинство това писмо.
Щеше да помогне повече от всички останали проекти на БГ.
Невероятна наглост...
04 Декември 2008 15:08
Гойко Горисов
...Наистина къде се спотайват Мадридския скудоумник и Обръчли Мангал?

Питай манго костуф, той знае, на първия има зъб щото нали той му дръпна черджето и оттогава го държи на мушка,
а с втория са колеги по мангалска линия, само дето резака е по-бел
04 Декември 2008 15:25
Гойко, костоффф е тръна в петата , в копитото де, на говедото.Не си ли чул историята му?Навремето бил виден седесар ама явно не се е добрал до пост, заради мангала, и сега като чуе името му реагира като бик на червено.Тъй ли е говедце?
04 Декември 2008 15:38
Авторът -
Манрико -
04 Декември 2008 16:23
Manrico,

04 Декември 2008 16:47
Манрико, !
НЕРВЕН, !
Авторът, !
Ееех, с тези палчета и ще си останем... Да има кой да ни ги завре отзад, че да се усетим най-сетне, че сайде с писаници на става!
04 Декември 2008 18:55
Како Коце, четохме го материала за баш ловеца- Гоце ловец, стига и ти кат г-н Параграфа ни цитира най-българският вестник, щот не мойте ни показа по форума най-българската телевиция
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД