:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,262,147
Активни 104
Страници 20,292
За един ден 1,302,066

Сметната палата разкритикува София за обществените поръчки

Общината често се позовава неправомерно на извънредни обстоятелства при харченето на пари
Обществените поръчки и капиталовите разходи са ахилесовата пета на финансовото управление на София, сочи одит на Сметната палата за 2007 г. Общината не планира добре и двете дейности, а при провеждането на обществени поръчки често се извършват нарушения.

Одиторите са изследвали 13 от общо 177 процедури за обществени поръчки. От доклада става ясно, че практиката на София да се позовава на непредвидени обстоятелства и да се договаря с избрани фирми без открита състезателна процедура често е в нарушение на закона. Така например кметството неправомерно е възложило договори на 4 фирми за озеленяване на града през 2007 г., позовавайки се на непредвидено обстоятелство - изтичане на старите договори и закъсняла обществена поръчка за сключване на нови. Сходна схема е приложена и при обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на обществено предприятие "Социален патронаж". И в този случай старите договори са били изтекли преди приключване на обявена открита процедура. Общината обаче тук не се е позовала на непредвидени обстоятелства, а на недоказаната опасност при смяна на доставчика на храните да получи стоки с по-лошо качество. Директното договаряне без обявление с повод "непредвидени обстоятелства" редовно се критикува и от опозицията в Столичния общински съвет. София се позова на непредвидени обстоятелства и при естественото изтичане на договорите на концесионера "Новера" за 5 столични района.

Чести нарушения има и при критериите за оценяване на кандидатите. Така например при процедура за доставка на нова компютърна и офис техника по 3 от показателите за класиране изобщо не е имало методика за оценка на фирмите. При проверени 8 процедури пък се оказало, че в 4 от тях възложителят не е поставил минимални изисквания за финансово състояние и технически възможности. В други две е липсвала само финансовата летва, а в една - техническите изисквания. В същото време от кандидатите се искали документи, които да доказват несъществуващите изисквания. Често нарушение е и включването на критерии, които всъщност трябва да са вписани в изискванията за допускане до конкурса, без да са елемент на оценка. Масово при поръчките се нарушава и изискването за внасяне на гаранцията за изпълнение преди самото подписване на договора.

КООРДИНАЦИЯ

И при планирането на обществените поръчки, и при приемането на програмата за капиталови разходи координацията не е достатъчна, изтъкват в доклада си одиторите. Едва по време на одита в общината е била сформирана работна група, която да приеме правила за съставянето на капиталовата програма и контрола върху изпълнението й. Според Сметната палата през 2007 г. приоритетите при харченето на 283 млн. лв. за капиталови разходи не са били ясни, а процентът на неизпълнението на програмата е висок.
3
2369
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
18 Юни 2009 05:21
непредвидено обстоятелство - изтичане на старите договори и закъсняла обществена поръчка за сключване на нови.

Изтичането на договора - непредвидено обстоятелство? Вътре не е написано?
А по чия вина е закъснала обществената поръчка? Заради наводнения по Перловската река?
Тъпанарите тъпанарски извинения търсят...
18 Юни 2009 06:50
Много критика, много нещо..И какво? Да бяха казали поне къде изтичат парите на данъкоплатците - 900 милиона на година?
18 Юни 2009 09:03
За това се закри и ДФК.Няма случайни неща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД