:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,467,513
Активни 161
Страници 16,655
За един ден 1,302,066
Истинската история

Войната и търговията вървят заедно в средновековна България

Преместването на тържище от Цариград в Солун предизвиква първата от поредиците войни, водени от цар Симеон
19-те търговски помещения във Велики Преслав са част от най-голямото българско ранносредновековно тържище през Х в. Според резултатите от археологическото проучване (разкопки на Й. Чангова) повечето от магазините продавали керамични съдове. На малката снимка - търговски керван. Рисунка на лист 176 в Търновското четириевангелие (1356 г.). Средновековният художник ни най-малко не си е измислил камилата в рисунката - на Царевец се откриват и кости на камили, очевидно от точно такива търговски кервани.
Изглежда да е предимство изграждането на една нация от няколко компонента. Наред с трудностите по консолидирането й, все пак са повече май предимствата от заемането на различни черти, развиването и групирането им в неочаквани комбинации. Не може да има никакво съмнение, че силата ни като воини е важно наследство и от славянските, и от прабългарските ни прадеди. Там, в славянската и в прабългарската ни древност, се коренят и качествата ни като търговци.

Ако ни бъдат оставени само две думи, за да опишем средновековните българи, те биха били именно "воини" и "търговци". Първото определение е значително по-понятно и по-ясно, описано е толкова подробно в историческите извори. Славините и антите "не се различават помежду си" и са "снажни и извънредно силни", по думите на Прокопий в "История на войните" (VI в.), "служат си умело със засади, внезапни нападения, хитрости . . . изобретяват различни начини на действие", както свидетелства Стратегиконът на Псевдомаврикий (VI в.). Не подлежат на никакво съмнение и прабългарските военни умения. Магнус Енодий (473-521) в "Похвално слово за крал Теодорих" е категоричен - "това е народът, който . . . имаше всичко, което е пожелавал . . ., народ, комуто . . . не се е случвало да срещне противник, който да му устои." С тези свои умения славянските и прабългарските племена завладяват огромни територии още преди поредицата от исторически случайности да ги събере в обща държава от двете страни на Дунав през втората половина на VII в.

По-малко известни са търговските умения на двата съществени етнически компонента на българската народност. Славянските племена, забързани в своето взривообразно разселение, развиват само производството на храни и на най-необходимите занаятчийски продукти за собствено потребление - керамични съдове, костени и железни изделия, немногобройни накити. Сравнително продължителният им престой в руските степи в IV-VII в. е времето, в което те развиват ускорен и широк обмен на храни и занаятчийски произведения с околните племена. Обменят се керамика, железни оръжия и сечива, накити. Тези търговски връзки са една от причините за трудното археологическо отделяне на славянския елемент в сложни съставни археологически култури, като черняховската например.

Занаятчийски производства с използване на върхови за ранното средновековие технологии славянските племена усвояват и развиват на Балканите. Необходимостта да бъде съкрушена византийската военна мощ е причината за развитие на тези сложни занаятчийски производства, всички до едно свързани с воденето на завоевателни войни. Още при първото нападение над Солун (597 г.) военната техника у славяните е напълно развита. Използват се стенобойни и каменометни машини, бойни кули. Само пред източната част на крепостната стена на втория по големина и по важност град в империята каменометните машини са повече от 50. Войните с Византия за жизнено пространство вече са пратили далеч назад във времето гиганта с червеникава коса, гол до кръста и въоръжен само с две къси копия. Впрочем и днес у някои славянски народи именно военните технологии и производства са локомотивът на стопанството им. Противно на очакванията, у славяните развитието на военните технологии и производства оказват незначително влияние върху всекидневния бит - феномен, който откриваме след хилядолетие и половина в късното съветско стопанство.

И през VII в. значителна част от славянските търговски връзки се основават на търсенето на пазар за излишъците от военна плячка, натрупвани усърдно при непрекъснатите военни походи.

Степен иконен народ като прабългарите няма време да разнообразява хранатаси със земеделски продукти. Конете осигуряват и храната, и транспорта за стопаните си. Удобството да не се пренебрегва растителната храна прабългарите откриват късно, в досега си -, военен, политически и културен, с цивилизациите на Иран и на Византия след IV в. Земеделските произведения много бързо заемат значително място в търговския обмен на прабългарските племена - те нито притежават уменията, нито търпението за производството им. Основен доставчик на растителни храни за прабългарските племена още в причерноморските степи стават съседните славянски племена. През цялото Средновековие храните, с изключение на подправките, практически не се превозват никога на значителни разстояния.

Склонността на прабългарската аристокрация към предмети на лукса още от времето на протопрабългарските археологически култури е друга много съществена причина за развитието на търговските връзки. Откриваните днес такива предмети с произход прабългарските археологически обекти са или подаръци, или резултат от търговски обмен отново с Византия и Иран.

Значителните промени и в търговията започват изглежда много скоро след 681 г. От първата половина на IХ в. са и най-ранните специализирани търговски помещения в Плиска. В тях, както и в по-късните 19 магазина от външната страна на крепостната стена във Велики Преслав, се продават изглежда предимно керамични съдове, според резултатите от археологическото им проучване. Впечатляват както броят на разкритите магазини, така и площта, на която те са разположени - откритите и закритите площи на тези тържища са съизмерими само с някои от големите съвременни молове. Плисковското и Преславското тържище несъмнено са сред най-значителните търговски центрове на ранното Средновековие.

Няма по-ярък исторически пример за значителното място на търговията в българското средновековно стопанство, за връзката между войната и търговията от първата Симеонова война. Византийските летописци, даващи описание на това събитие - Продължителят на Теофан, Лъв Граматик или Псевдо-Симеон хвърлят вината винаги върху двама гръцки търговци Ставракий и Козма. Двамата се "сприятелили" с един роб на име Мусик, който служил при василеопатора Зауца, тъст на император Лъв VI и баща на императрицата Зоя. Водени от сребролюбие и алчност двамата търговци, чрез роба Мусик, успели да издействат преместването на "тържището с българите" от Цариград в Солун. Уточнението, че на тържището продавали само български търговци, е изключително важно - изворите са крайно пестеливи, когато трябва да се говори за българското участие в международната търговия от ранното Средновековие. Чрез чуждите извори знаем доста за вносно-износната листа на средновековната ни държава, но подробностите за търговците, за тяхната организация са много малко.Преместването на тържището никак не било маловажно,още повече че едновременно с него били повишени и търговските мита за българските търговци. Доколкото за такава груба протекционистична мярка трябва да има много съществена причина на държавно ниво, едва ли трябва да се доверим напълно на византийските извори за главната роля на алчните за повече печалби гръцки търговци. Дори и да е само претекст преместването на тържището, предизвиканата от това война е показателна за мястото на търговията в българското стопанство от края на IХ в.

Изходът от военните действия е широко известен. През 894 г. Симеонова България извоюва първата от дългата поредица блестящи военни победи от края на IХ и първата четвърт на Х в. Решаващата битка се състояла някъде в темата Македония. В основата на византийската войска била императорската гвардия, а неин предводител бил стратилата Кринит. Част от офицерите, включително командващият паднали в боя, а голяма част от византийската войска била пленена. За да е още по-голямо унижението, Симеон наредил да отрежат носовете на пленените хазари от императорската гвардия и в този вид да ги изпратят обратно в Цариград.
56
7694
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
56
 Видими 
08 Юли 2009 22:22
Уф, пак ли?
Напомпано, скучно, манипулативно.
Безинтересно начало.
Нелепици -
Тези търговски връзки са една от причините за трудното археологическо отделяне на славянския елемент в сложни съставни археологически култури, като черняховската например.

Ами ако просто е нямало там славяни?
Откриваните днес такива предмети с произход прабългарските археологически обекти са или подаръци, или резултат от търговски обмен отново с Византия и Иран.

А дали не може да са били военна пляка?
Впечатляват както броят на разкритите магазини, така и площта, на която те са разположени - откритите и закритите площи на тези тържища са съизмерими само с някои от големите съвременни молове.


Няма по-ярък исторически пример за значителното място на търговията в българското средновековно стопанство, за връзката между войната и търговията от първата Симеонова война.

Преместването на тържището е единственият подобен казус бели. Други примери?
А финалът е хептен зле. Имам усещането, че е написано набързо, за отчитане на дейност.
Никаква проблемност, никаква оригинална мисъл /освен втръсналите се вече апологии на славянството/.
Ниво - популярна беседа пред дечица от шести клас.
08 Юли 2009 22:28
Когато Симеон обрязал носовете на хазарите май повече се е подиграл с израилтяните, а не с византийците. Все пак, хазарите са 96% от цялото световно еврейство.
08 Юли 2009 22:32
Тоя с единствената курсова работа в живота му пак се е изказал. Генчо, не ти ли омръзна да се правиш на многознаещ, бе, ***?

Редактирано от - sybil на 09/7/2009 г/ 00:55:13

08 Юли 2009 22:34
Не разбра ли, че археологията не е лъжица за твойта уста, а, генчо?
08 Юли 2009 23:29
И аз мисля като горния колега за глупостите на бай Генчо.

Отвратта и тя се изказала - оргомната част от евреите в света (поне по влияние) са немските евреи (ешкенази), по произход от Леванта и формирали се в ранното средновековие в Германия. Хазарите били тюркски народ и центъра им бил около делтатана Волга. Днешните руски евреи са почти 100% немски, и са се появили в Русия лсед делбите на Полша в края на 18 в. (срв. Солженицин, книгата '200 години заедно'). При това не те се появили, а Русия дошла при тях. И ги държала там (черта оседлости) до началото на 20 век.

Това е интересно: "у славяните развитието на военните технологии и производства оказват незначително влияние върху всекидневния бит - феномен, който откриваме след хилядолетие и половина в късното съветско стопанство".

Дали славянството има пръст, или просто деспотизмът, за който може би най-вече има пръст ордата и нейната наследница - Руската православна църква (А. Янов)? Московска Русия се изгради по образеца на ордата като грамаден военен лагер, бранещ/разширяващ неустановените си точно граници от/на всички страни.

08 Юли 2009 23:38
Ари, ве, Фичка! Место да се занимаваш с глупости, кажи за некое ново постижение на децата. Малката 'зе ли "Пулицър"? Големийо пее ли веке в "Скалата"?
08 Юли 2009 23:45
Изумително!
Това е оня стария Петрински, който преписва от учебниците по история за средния курс, писани от историци болшевици завършили в Москва.
конен народ като прабългарите няма време да разнообразява храната си със земеделски продукти
тц, тц, ... абсолютно откровение на блондинка!
Те, разбраш ли, понеже яздят по цял ден и постоянно са в движение от едно място за друго... Дали са спирали поне за по една голяма нужда, бе, ПЕтрински?
Удобството да не се пренебрегва растителната храна прабългарите откриват късно, в досега си -, военен, политически и културен, с цивилизациите на Иран и на Византия след IV в.
Видяхме ли сега? Диваците добре че дошли на Балканите, че да се научат да ядат растения
А това е направо бисер:
Земеделските произведения ... на прабългарските племена - те нито притежават уменията, нито търпението за производството им.

Представяте ли си? НЯмали търпение?!!?
(ами нали яздят по цял ден наляво надясно, не ги сдържа....)
Тоз Петрински сигур е псевдоним на сборна команда от 3-4 блондинки единайстокласнички, кой знае какъв смях пада докато описват въображаеми картинки четейки учебника...
08 Юли 2009 23:55
Е, дърто! Ти не знаеш ли, че българите са зели разстоянието от Иртиш до Онгъла за две недели, а през това време славяните се подтичвали край конете им да им продават домате и кауни? Има запазени исторически сведения, че един българин не върнал ресто на един уседнал славянски земеделец и оня го гонил пеша чак до Буда.
08 Юли 2009 23:56
и стига с тия "прабългари" - няма такъв народ, всички са ги наричали и записвали БЪЛГАРИ.
08 Юли 2009 23:59
а това е най-голямата лъжа, да не кажа и глупост: Степен и


конен народ като прабългарите няма време да разнообразява храната


си със земеделски продукти. Конете осигуряват и храната, и транспорта за стопаните си.
09 Юли 2009 00:00
Към автора: Българите не са били номади!
09 Юли 2009 00:08
Пропуснато е да се каже за славяните:
Как седели в блатата, дишали с тръстики и хващали ревматизъм и бронхопневмония.
09 Юли 2009 00:08
Естествено, че не са били номади, ама тва Петрински още не го е учил. Може би догодина ще му прочетат лекция и тогава ще почне да пише за "Нешънъл Джиографик".
09 Юли 2009 00:11
Не само това, има и "о чудо"
миракъльозно появление на
закритите площи на тези тържища са съизмерими само с някои от големите съвременни молове.

Откъде?
Българите - не слизат от конете да засеят една маруля, камо ли да строят, а славяните :
Славянските племена, забързани в своето взривообразно разселение, развиват само производството на храни и на най-необходимите занаятчийски продукти за собствено потребление

Кой е строил бе, кой?
Стих се! Внесли са египтяни.
09 Юли 2009 00:20
Как кой е строил, ве? Турците са строили! Те са известни със своето "трудолюбие" . И трънчани. Чувал ли си за трънски отвес?
09 Юли 2009 00:22
Особеното на повечето наративни историци е,
че не са похващали НИКАКВА работа през живота си.
Ако бяха похващали някаква работа, щяха да си зададат елементарния въпрос:
КАКВО яде един кон през зимата? А една овца?
Простички въпроси.
И немаше да пишат велики простотии как Чингиз хан нахлул в Русия с намколкостотин хиляди коня.
Ми 800 години по-късно на една от най-развитите страни в света и измряха и конете и войниците в тези СЪЩИТЕ степи.
140 години по-рано и на Напальон му измреха и конете и войската.
Ама прапрабългарете устискали БЕЗ земеделие и без фураж...
09 Юли 2009 00:23
генек, чак 6-ти клас?! Добре е да уважаваме децата си. Максимум 4-ти.
Изключително нелепи аналогии между миналото и съвремието - кое е локомотив на нечие стопанство, кое като мол и т.н. В моята читанка пишеше, че в този период от време сме си имали работа с ромеи. Що е то византийци? Добре е автора да издири документ, от който да е видно, че римските императори, чиито трон е в Константинопол са се наричали византийци. Митнически и търговски клаузи е имало и в договора на Аспарух - 200 г. преди Симеон. Такъв договор вероятно е имал и Симеон, което би обяснило действията му.
А каква въпиюща некомпетентност на чичето по отношение на хазарите. Ми за начало житието на Св. Кирил да си припомни. И по точно какво е правил в Херсон. Да, хазарите приемат ЮДАИЗМА и са ЮДЕИ, т.е. приели са тази религия за сметка на християнството и исляма. А въпросните германци са внос на Петър I. Искал е да внесе население - културно, технически грамотно и го е направил. Заселил ги е в съседство с хазарите. По-късно тези немци Сталин разселва в централна Азия. Познавам такива немци и знам историята им от тях. Чест прави на Германия (преди обединението), че им даваше гражданство. За разлика от нас, дето не даваме гражданство на етнически българи от бившите републики. Стига манипулации чиче, нещо много злобен напоследък.
09 Юли 2009 00:28
Ами подкови? Значи требват ковачи, въглища, желязна руда.
Ами саби от стомана?
09 Юли 2009 00:38
и стремето на коня сме използвали и донесли в Европа, с него конникът може свободно да сече с меча си!
09 Юли 2009 01:04
Руф,
Ще ти обясня по-бавно. Кирил и Методий ходили при хазарите до Каспийско море в 9 в. Скоро след това хазарския хаганат изчезнал. Днешните руски евреи, а не немците в Русия, са по произход от Германия (дето се преселили от Леванта в ранното средновековие), не от Каспийско море. Те се преселили от Германия в Полша заради размириците и кланетата през 30-годишната война в 17 в. и накрая станали руски поданици като Русия взела много от изт. полски земи в края на 18 в. - дн. Литва, Беларус, зап. Украйна.

В Русия имало и други евреи (не немски), присъединени също от 18 до 19 в. - в Крим, Кавказ, Средна Азия - някои от тях може да са и с хазарски произход. Но те са много по-малко малко и не са сред руския търговски и интелектуален елит.
09 Юли 2009 01:08
Йоане,
Много в Б. Димитровите писания е лъжа или уйдурма. Звучиш като в Борат - we invented toffee and trouser belt.

Българите (Прабългари ги наричаме ние, за да ги различаваме от себе си) били конен народ, но също и добри земеделци - вж. Волжка България - и търговци.
09 Юли 2009 01:15
Когато литовците присъедниняват Украйна към княжеството си, в района на Киев, а в и цялото Подолие, заварват гъсти еврейски маси. Тях кой Петър ги е внесъл?
09 Юли 2009 01:25
Фичка, и к'во 'тана с хазярите после? Изчезнаха ли яко дим?
Както едно време викали "Помни, че си смъртен", така и азе винаги ще ти напомням "Помни ДАП Пазарджик!"
09 Юли 2009 01:32
Същност, според чичо, евреите са завзели Европа, Ню Йорк и Холивуд от Южния полюс - вайа Беринговия проток. Чиче, аз съм, ве!
09 Юли 2009 01:34
Абе некой знае ли какъв е бил тоз Мусик, дето преместил митницата в Солун, и неговите авери
по вероизповедание?

Редактирано от - StrikeEagle на 09/7/2009 г/ 01:35:52

09 Юли 2009 01:38
Мусик е бил един от 20-те милиона евреи от Палестина (5 век пр. н.е.), дето населили целото земно кълбо
09 Юли 2009 05:09
Силен манш на otvrat.
Фиче , абе верно да обясниш как така евреите минали от Палестина през Леванта , Испания , Германия , Полша та до Русия се оказват повече като бройка от хазарите дето винаги са си били в долното течение на Волга и чак до Кавказ. К'во стана с тия хора та ги нема в твойта домакинска книга ?
09 Юли 2009 06:06
Днес няма от онези злободневни политически закачки - дали понеже нещата се промениха изненадващо и бързо и сега сме във вакуум !!!
Еле пък ако и Б. Димитров стане министър , какъвто е злопаметен - не ми се мисли ?!!
Солоники или Солун е едно много важно място за цялата история на Балканите !!
"-Оттук налевакис , по мостакис , покрай гробищакис , през Симитликис , оттам Кулата - Солуникис !!" - така навремето един милиционер упътваше гръцките туристи !!
Наздраве !!И на мандротерминаторите също !!Как сте , как сте ??!!
09 Юли 2009 07:52
Чичо Фичо,
бавно може би трябва, също така няколко пъти ако е възможно, прочети по каква причина е ходил Св. Кирил при хазарския каган. Ако не ти се чете да ти кажа накратко. Хазарския каган е желаел народа му да приеме една от трите световни религии - християнство, юдаизъм или ислям. По тази причина поканил учени, които да го запознаят със съответните религии. Св. Кирил е представил християнството. В крайна сметка хазарите приели юдаизма и стават най-голямата маса юдеи на територията на Русия. Щото когато хазарскят хаганат се разпаднал жителите му да не са се анихилирали. А иначе евреи са се заселвали в Русия по различни поводи. Ако не знаеш еврейството е по-скоро религиозна а не етническа принадлежност. Има добра книга по въпроса за хазарите - "Хазарски речник".

Редактирано от - ruff на 09/7/2009 г/ 07:58:10

09 Юли 2009 08:20
Неуважаеми /недо/о. /полу/грамотен!
Доколкото си спомням, тук се обсъждат материалите, а не изказалите мнения.
Поласкан съм от постоянното ти внимание към моята особа, но хайде понамали злобния лай и кажи нещо съществено. Ако знаеш и можеш.
Фичле,
никът ми е ясно изписан. Ако реша да си правя кодоши - твоят ник е много по-удобен. Като почнеш от пръчле и стигнеш пишле. /Доста характеризиращи те / Така че - спазвай европейските правила за учтивост, а не стила на манхатънските градинки.
По коментарите.
Интересното на тези статии е, че дават възможност да тръгнем от нищото и открием за себе си доста интересни неща.
"ордата и нейната наследница - Руската православна църква" /Това, впрочем, го повтаряш вече маса пъти - налапал си се като пате с горещи ла*на!/
Глупост може да каже и умен човек, камо ли А. Янов, известен с манипулативните си "трудове", в които постоянно се опитва да принизи значението на собствения си народ и държава. И заедно с Ирина Хакамада /Никому-не-надо, казват руснаците/, Каспаров и сие е на хранилка при Сорос. Колко е прозорлив, виждаме от "труда" му "После Елцина. "Веймарская Россия" - несбъднатите надежди на един политисторик.
За евреите. Фичо, днешните "евреи" - хазарите, са именно живялите по руските земи. Ти какво - изкарваш, че в земите на Московска Рус е нямало евреи, та чак след разделянето на Полша /или да речем - след Переяславская Рада/, русите са имали допир с тях?
Бих те посъветвал да се заинтересуваш от Колекцията на Фиркович /сега в Руската национална библиотека, преди Императорска публична библиотека/.
Интересни неща има в колекцията на този караим.
Ах, да - чак до ХIХ век западноевропейските историци смятали за легенда приемането на юдаизма от хазарите и едва след откриването на арабски източници, разбрали истинския произход на "евреите".
Изобщо, Фичо, от неделя си в яростен мензис и в бясна истерия. Хайде постегни се - явно няма да си консул /дори за седмица пак/. И мини на нормален език и общуване.
П.П. Отврат е мъж, бъди възпитан поне малко над нивото на повеляновската циганска махала.

Редактирано от - генек на 09/7/2009 г/ 08:24:04

09 Юли 2009 09:25
Ох тоя Петрински направо изби рибата. Абе няма ли накрая да разберат, че не става за такива материали? Като ми покаже една-две държави, в които търговията не върви ръка за ръка с войната през Средновековието, тогава го признавам!
Хубавото на темата е, че се е появил чич Фич. Таман се натъжих, че след изцепките му да се подкрепя Станишев е свил платната. Милият Фичо. Сега тъгува заедно със своя любим екс-премиер. А може би тъгува и за Амет. Знае ли човек. Фичо, що така бе? Оти ручахме жабетата?
09 Юли 2009 09:41
Отврат е мъж

"Отврат" за некои форумници е това което е 23-и февруари за РККА - "горчива, но необходима поука", както е казвал зитц-председателя на ВОСР. Лекува ги от хиперфункция самочувствената жлеза
Отврат - Завеждащ отделение за психотерапия в санаториума за изтъкнати дейци!
09 Юли 2009 09:44
генек - благодаря ти за винаги точните и кратки коментари за статиите, по тях се ориентирам за стойността на статията, струва ли си, или не!
09 Юли 2009 09:48
откритите и закритите площи на тези тържища са съизмерими само с някои от големите съвременни молове.


Тука не се заяждайте, защото макар и леко надута, оценката е правдива. Просто тържищата са действали едновременно и като складове, а пък и търговията с добитък си изисква място. Той Фичо най-добре би обяснил, щото там зад морето се събирали още на такива големи краварски събори. Нъл тъй, чич Фич, Станишев там ли му целуна ръка или някъде другаде?
09 Юли 2009 09:50
В тази рубрика винаги съм харесвал повече коментарите, отколкото самите статии.
И всеки път се убеждавам, че са прави тези, дето не смятат историята за наука...
09 Юли 2009 09:57
И всеки път се убеждавам, че са прави тези, дето не смятат историята за наука...

Историята е много сериозна наука, обаче Петрински не прави наука, а други работи.
09 Юли 2009 10:23
Скоро бях в Преслав и видях показаното на снимката. Доста тъпо ми се видя, че са позволили изграждането на тези търговски помещения непосредствено до крепостните стени, навсичко отгоре от външната страна. Т.е. атакуващите войски е можело да се метнат на покрива им и щурма да се улесни. Не случайно Преслав е превзет първо от византийци, а после от руснаци. Докато на Самуил му писнало и преместил столицата.
Изводът, който е валиден и днес е, че търговците /бизнесмените/ трябва да се подпомагат, но да не се позволява да ти се качат на главата.
09 Юли 2009 10:46
Хе-хе, от Йоан,
и аз така правя-първо чета мнението на генек и след това евентуално статията.
09 Юли 2009 11:05
suhar,
първо Светослав Киевски, после Йоан Цимисхи превземат Преслав. Самуил зарязва столицата, защото не е разполагал с ресурс да задържи Североизточна България, а не че инцидентно не е била и в неговите ръце.
Между другото, забелязвам, че когато се губи Североизточна България, цялата държава неминуемо пада под нечия чужда влас.

Редактирано от - ruff на 09/7/2009 г/ 11:09:58

09 Юли 2009 13:13
Винаги съм се удивлявал на логиката и стила на професионалните (български) историци.
"Сравнително продължителният им престой в руските степи в IV-VII в."
Това означава, че през IV-VII в. е съществувала Русия като държава която ги е доминирала. Което очевидно не е вярно. Не става дума за конкретния случай, но си мисля че по принцип се прави съзнателно. Връзката между пространствените координати, календарното време и политически формации винаги е била размита. Това което отсъства са историческите карти и атласи, да не говорим за информация за покупателната способност на определена парична единица. Каква е целта, ами има я още в Библията (Адам роди .....и т.н, до ден днешен): да се прокара червена нишка от миналото до наши дни. Да се обоснове настоящето (статуквото) на всяка цена, което пък от своя страна не е научен подход.
09 Юли 2009 13:24
"Впрочем и днес у някои славянски народи именно военните технологии и производства са локомотивът на стопанството им. Противно на очакванията, у славяните развитието на военните технологии и производства оказват незначително влияние върху всекидневния бит - феномен, който откриваме след хилядолетие и половина в късното съветско стопанство."
А пък подобен "бисер" е по скоро психологически "профил" на пишещия и не се отнася до темата. Болшевизмът (Сталинизмът) едва ли са славянско изобретение, в този контекст.
09 Юли 2009 13:34

Степен и

конен народ като прабългарите няма време да разнообразява храната

си със земеделски продукти. Конете осигуряват и храната, и транспорта за стопаните си.
Петрински,
Това ми изглежда така - язди си, ррръиш прабългърина денонощно коня и от време на време си резва парче месо от него за да се нахрани. Яде го кърваво, естествено, защото няма време от езда да се научи да си приготвя храната и дори да пали огън.
Кой и къде ли му е изковал меча, върха на копието и стрелите, стремената, юздечката и пр.? Сигурно са подаръци от Персия или ромеите?
Питал ли си се, защо в повечето славянски езици брашнотова о е "мука", а на български не е? Ще ти кажа. Защото е било истинска мъка да го смелиш с първобитния славянски хромел. Българите са знаели да правят мелници / и археологически разкопки го доказват/ и за това за живеещите с тях славяни вече не е било мУка да си смелят зърното и са започнали да употребяват чуждата за тях дума брашно.
Това беше само малък пример за високите за времето си технологични умения, които са имали прадедите ни.
Тезата за чергарското племе, малобройно при това е наложена от съветските историци, конюнктурно за да се залага на общ славянски произход.
09 Юли 2009 13:35

Степен и

конен народ като прабългарите няма време да разнообразява храната

си със земеделски продукти. Конете осигуряват и храната, и транспорта за стопаните си.
Петрински,
Това ми изглежда така - язди си, ррръиш прабългърина денонощно коня и от време на време си резва парче месо от него за да се нахрани. Яде го кърваво, естествено, защото няма време от езда да се научи да си приготвя храната и дори да пали огън.
Кой и къде ли му е изковал меча, върха на копието и стрелите, стремената, юздечката и пр.? Сигурно са подаръци от Персия или ромеите?
Питал ли си се, защо в повечето славянски езици брашното о е "мука", а на български не е? Ще ти кажа. Защото е било истинска мъка да го смелиш с първобитния славянски хромел. Българите са знаели да правят мелници / и археологически разкопки го доказват/ за това за живеещите с тях славяни вече не е било мУка да си смелят зърното и са започнали да употребяват чуждата за тях дума брашно.
Това беше само малък пример за високите за времето си технологични умения, които са имали прадедите ни.
Тезата за чергарското племе, малобройно при това е наложена от съветските историци, конюнктурно за да се залага на общ славянски произход.
09 Юли 2009 15:06
А пък подобен "бисер" е по скоро психологически "профил" на пишещия и не се отнася до темата. Болшевизмът (Сталинизмът) едва ли са славянско изобретение, в този контекст.

Аааа, не е само славянски метод.
Колко пъти ни поднасят от "Дискавъри", "Визат", вестникарски статии изрази като "Троя се намирала в днешна Турция".
Уж за пространствена ориентация - а създава подсъзнателното мислене - Турция, майка на цивилизования свят.
И не само с "руските степи". А "земите зад Дунава"? Които са били български от седми век /възможно и по-рано/, та /с малки прекъсвания/ до четиринадесетия.
Изобщо - наистина терминологията има огромно значение. Най-вече за обработка на съзнанието на полуграмотния консуматор.
Помня едно немско филмче за Троя. Което завършваше така: "И от Троя започва североатлантическата цивилизация". Няма Елада, няма никакви древни /Египет, Персия, Рим/ държави и културите им. Директно - от Троя та във Фултън.
09 Юли 2009 15:09
Я-я, днешната хумореска на Петрински пак си е намерила почитатели
09 Юли 2009 15:13
Тъй ли излиза?
Дали нарочно го прави, как мислиш?
09 Юли 2009 17:34
Симеон наредил да отрежат носовете на пленените хазари от императорската гвардия и в този вид да ги изпратят обратно в Цариград.
И тогава не са ги долюбвали.
09 Юли 2009 17:45
Чичо Фичо, има достатъчно изследвания за хазарите и юдеите. Дори в гуглата. Йодейците на Ирод дали са били рижави?
09 Юли 2009 17:57
Блеки,
Петър не е внасял евреи. Още веднъж, евреите си живеели в източна Полша (вкл. Подолия) и станали част от Русия след подялбата на Полша в края на 18 в. Подолските евреи, и трансилванските, и буковинските, и молдовските били също немски евреи, а не източни.
09 Юли 2009 18:58
А как са ситгнали стотиците хиляди евреи от Ханааската зимя до Ржечпосполита, ве, Фич? Ми тез в Западна Еуропа?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД