:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,467,662
Активни 158
Страници 16,804
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Съдилища раздуват броя на делата си, за да отчитат дейност

Редовите магистрати да бъдат така доблестни и да назоват групичката, която кадрува в системата, казва главният инспектор Ана Караиванова
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Ана Караиванова
Ана Караиванова е главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Юридическата й кариера започва през 1973 г. като зам. районен прокурор на Ямбол. През 1976 г. се премества като следовател в Провадия. Три години по-късно става зам. районен прокурор на София, а от 1981 до 1991 г. е зам. градски прокурор. Била е депутат в 36-ото и 37-ото НС, а от 1997 до 2005 г. е адвокат. В края на 2005 г. е назначена за зам.-министър на правосъдието.- Г-жо Караиванова, вие знаете ли кой влиза в групичката, която кадрува в съдебната власт. За кого говори Константин Пенчев пред Висшия съдебен съвет?

- Каквото е искал да каже г-н Пенчев, го е казал. Не е коректно аз да довършвам изреченията му. А и магистратите могат да я назоват - голяма част от тях я знаят. Да бъдат така доблестни, като пишат декларации, да я кажат.

- Декларациите се пишат от редови магистрати, които сигурно се страхуват.

- От какво?

- Най-малко от възмездие от началниците си, изкадрувани от тази групичка.

- Не намирам този страх за основателен. За да си магистрат и да решаваш съдби на хора, се иска лична смелост и кураж.

- Ако си затрупан с дела, ако виждаш как някои ти се вземат, за да се решат по определен начин от друг колега, по-скоро мислиш за отказване от магистратската работа, отколкото за борба.

- Вярно е. Но ако човек държи да си опази достойнството, ще намери изход. Ако държи само на заплатата, естествено е да се поддава и после да страда и да иска да му съчувстваме.

- Какво ще остане в системата, ако всички достойни я напуснат?

- Достойните трябва да се борят да излязат наяве недостойните.

- Бяхте във ВСС по време на избора на председател на Софийския градски съд (СГС). Георги Колев спечели срещу досегашния шеф Светлин Михайлов със санитарното мнозинство и след ожесточен дебат. С какво усещане си тръгнахте от заседанието?

- Нека да говорим за инспектората. Другото да оставим на членовете на ВСС, които пускат своя глас и трябва да са на "ти" със съвестта си.

- Не е ли сега добър момент да се направи цялостна проверка на СГС, за да може новият председател да започна на чисто въпреки всички резерви?

- Догодина ще влезем и в софийските съдилища. И през миналата, а и тази година програмата ни е много натоварена и инспекторите работят здраво, за да я изпълнят. Искахме да придобием общо впечатление от всички съдилища извън Софийския апелативен район. В момента нямаме никаква възможност за пълна проверка на СГС - той е много голям съд, изисква много време и усилия. А и председателите имат пълната възможност да си нагледат "стопанството".

- Проверихте обаче Наказателната колегия на Софийския районен съд. Какво изскочи оттам?

- Докладът от проверката е готов, пратен е на съдиите да се запознаят с него и до края на миналата седмица пристигаха възражения. Колегите ще ги разгледат и тогава ще преценим на кого ще се търси дисциплинарна отговорност. Прави впечатление най-вече бавенето на делата, произнасянето в срокове, които надвишават законовите, понякога е значително. Дълги години слушахме оправданието, че за магистратите тези срокове са инструктивни, а само за гражданите задължителни.

- В СРС има и обективни причини за забавянето. Там са свръхнатоварени и работят в ужасни условия.

- Не са толкова ужасно натоварени, колкото условията им са лоши. Странното е, че при еднакви условия и натовареност има съдии, които нямат нито едно дело извън срок. Защо едни могат да се справят, а други - не? От 43 наказателни съдии 5-6 нямат ненаписани в срок актове. А има и такива със забавяне от 8-9 месеца.

- Може би на някои им се падат повече дела от административен характер, които по принцип се разглеждат в едно заседание, а други получават многотомните дела за сериозни престъпления.

- Това не е така. А и за гражданите делата от административен характер имат голямо значение. Един пример. Гражданин подал жалба срещу наказателно постановление на КАТ за превишена скорост. Делото му постъпва в съда през август, магистратът е благоволил да го насрочи през декември за януари следващата година. Решава го тогава, но едва в края на юни написва мотивите си. През това време на този гражданин му искат много висока застраховка заради нарушението му. Това не е ли важно за него? Съдиите трябва да се научат, че не работят за това да имат заплати, защото са завършили юридическо образование. Те работят за гражданите. Тези, които не се отнасят съвестно, трябва да понесат санкции. Било в липсата на повишаване, било в дисциплинарно наказание. Това е, което не можем да наложим като практика.

- Защо инспекторатът се задоволява да иска от ВСС намаляване на заплатите, а не най-тежкото наказание - дисциплинарно уволнение?

- За да предложим дисциплинарна мярка "уволнение", нарушенията трябва да са изключително фрапантни. А и ВСС изобщо не е обвързан с нашето предложение за наказание и може да поеме отговорността и самият той да предложи уволнение. Съветът обаче трудно пристъпва към такива мерки. Нещата ще вървят по-добре, ако наложим общи стандарти на непримиримост към някои явления в съдебната власт. Особено там, където имаме съмнение, че нарушението е плод на корупционно въздействие.

А и понякога искаме най-тежката санкция. Друг е въпросът защо ВСС вече месеци наред не се произнася по едно такова наше искане, въпреки че приключи с дисциплинарното производство. В същото време магистратът, за когото искаме уволнение, участва в конкурс за повишаване.

- Както го описвате, ми прилича на случая на Валентин Михов от Разлог.

- Няма да коментирам.

- Напоследък пред ВСС редовно поставяте въпроса, че резултатите от проверките ви не се вземат предвид при атестациите на магистратите.

- Всички повтаряме, че правосъдието трябва да стане бързо, качествено, прозрачно. Но не полагаме необходимите усилия за това. Един магистрат трябва да получава много добра атестация само ако изпълнява образцово всичките си задължения.

- Магистратите, които не получават максималната много добра оценка, са единици.

- Именно. Така не можем да отличим тези, които полагат усилия. Засега обещанията на ВСС са, че в неопределено бъдеще ще се изработи нова наредба за атестиране, за да се отразяват и констатациите на инспектората. Но в Закона за съдебната власт е предвидено резултатите от проверките ни да се вземат предвид. Не казвам, че ВСС е единственият виновник за това положение. Разговаряла съм и с редови магистрати, и с шефове, които участват в помощните атестационни комисии. Те обясняват, че дават най-много точки на колегите си, защото са кабинет до кабинет и всеки ден се срещат. Още повече че след това ролите могат да се сменят - оценяваният да стане оценяващ. Прословутата ни колегиална солидарност.

- Нали ВСС е постоянно действащ. Защо членовете му не ходят сами да си вършат работата, а разчитат на помощните комисии от магистрати.

- Напълно сте права.

- Кои са най-фрапиращите нарушения, на които сте се натъкнали при проверките?

- В някои проверки се установи, че статистиката не е вярна. Все повече се отчитат какви ли не дела, за да се защити големият брой работни места. Когато отидем на място, виждаме, че някъде има директно несъответствие между отчетените дела и реално свършените. Някъде отчитат като дела в открито съдебно заседание и действия, които трябва да се свършат в закрито заседание, с една резолюция. Но така излиза, че работят още повече, раздуват се бройки и се вземат допълнителни такси, което не е редно.

Друг случай - един съдия присъжда рекордни обезщетения за телесни повреди при катастрофи, но само когато по делото се е явявал определен адвокат. Например над 300 хил. лв. (За сравнение - на родителите на Петър Петров, който загина в катастрофата, причинена от Максим Стависки, бяха присъдени 200 хил. лв. - б. а.)

Няма как да си воден и от свободното си съдийско убеждение, когато в нарушение на закона си разгледал едно дело в Левски, а то би трябвало да се гледа в София, защото адресите на страните са в София, изпълнителното дело е в София и имотите са тук.

- Драстичните нарушения само на некомпетентност ли се дължат?

- Некомпетентност, но и липса на контрол.
14
2649
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
08 Юли 2009 22:45
Освен дисциплинарни производства, Инспекторатът трява да има пълномощния да предлага наказателно преследване, след като при проверка се установи, а така също и да прави предложение за възобновяване на конкретно дело или отмяна на незаконен съдебен акт. само дисциплинарни производства не са достатъчни, тъй като минат ли 6 месеца, може да се гони само Михаля.
09 Юли 2009 06:03
Пряк избор на прокурори и съдии.
09 Юли 2009 07:49
О-хо-хо-о, и при нея има една обективност в службата й, да не ти се налага...
09 Юли 2009 10:30
Ами направете електронен регистър, бе тъпаци.
Или тогава ще ви лъснат задниците, корумпирани.
За какво са ви козпютри, ако не са навързани в обща информационна система.
Да, за да има батак, мътна вода и в нея да ви минават далаверките, кинтите и т.н.
09 Юли 2009 11:50
Половината ни законотворци са адвокати. На никой адвокат не му дреме за справедливостта, а само как да си пълни по-сигурно джобчето
09 Юли 2009 12:36
Истината е друга. Над 80% от делата по нашите съдилища са т.н. "кокошкарски дела" - тези с помоща на които адвокатите се учат. Откраднато бяло магаре, откраднати два килограма грозде и т.н. Останалите 20% са делата, за които ни критикува Европа, а те са сложни и комплекси. В такава ситуация съдиите предпочитат да решат повече и повече от кокошкарските дела, например 90%-95%, за да не бъдат критикувани и дърпани за ушите. Макар и казано не така диретно, преди време това се призна и от гласният прокурор.
С две думи. Сидии и прокурори са му намерили лесното за да отчитат дейност.
Ха познайте кога ще бъде осъден Асен Гагаузов (например)?! Сега ще видите, че цялата ни политическа класа, хората, които наистина са крали през последните 4 години, ще се окаже толкова болнава, че чак ще трябва bTV да им организира кампания за подпомагане. Бойко Борисов и представа си няма, че ако не се справи с общата корупция (дознатели, следователи, съдилища, прокуратура, вещи лица - най-вече лекари) НИКОГА с нищо няма да се справи. Лекарското съсловие е като крокодил в джоба - пъхнеш ли си ръката няма изваждане. Не съм чул за лекар с отнети права.
09 Юли 2009 15:42
Главният инспектор бидейки бивш прокурор си избива комплексите върху съдилищата! Я преди това добре да огледа прокуратурата, защото съдии с хотели няма, а прокурори с хотели дал господ. По принцип прокуратурата е най-безполезната, вредна, политически послушна и кадрово най-ощетена част от системата. Не като бройка разбира се, там сме рекордьори в света! Преди да дава оценка за работата на съдиите да си погледне в работата на инспектората, който не спазва собствения си график за проверки!
Нито един от инспекторите лично не върши никаква работа, а експертите се научиха да я прехвърлят върху деловодителите. Както е тръгнало ще трябва, да бъде създаден нов инспекторат, който да контролира сегашният, още повече , че и този в министреството на правосъдието го има, защо само Господ и Тачева знаят! Аман от търтеи и намирачи на "маана" в правораздаването, няма кой да работи! А ако случайно някой се разработи, това ще му докара само ядове и болести!
09 Юли 2009 15:46
Мда, съдии вярно няма с хотели.
На дъщерите им са, като другаря Манчев, примерно.
Или на третия братовчед, на третата любовница.
Авгиеви обориу няма изринване.
Ако почне да се реже до здраво, ще се окаже че повече от половината народ е засегнат индиректно.
Това обрича на провал каквато и да е санитарна сеч.
09 Юли 2009 16:33
"защото съдии с хотели няма" - дали???
09 Юли 2009 17:32
трика не е само да се затрупаш с работа която нямаш намерение да свършиш - трябва от време на време да правиш амнистии и закритите по амнистията дела да си ги записваш като "разкрити". е така се имитира рекордна производителност
09 Юли 2009 19:32
Според мен, би могло да се инициира един референдум, за да се произнесе за създаването на специален Фонд "СЪДЕБНА ГРЕШКА". В този фонд ще постъпват по 300 лева от сгафил прокурор или съдия, но когото са върнали определение, постановление или решение. От този фонд ще се изплащат обезщетенията за дела срещу държавата у нас и в Страсбург.При тази система на отговорност, дисциплинарното наказание се налага веднагически, вместо да се отива на следварителна проверка. Впрочем, по драстичните случаи на незаконност може да се ппроверяват допълнително, но така или иначе ще има персонална санкция. Иначе санкцията не е персонална, което противоречи на основни принципи, че отговорността е лична. И е право Радио Ереван като съобщава, че у всички държави си има мафия, докато мафията в България си има държава?!
09 Юли 2009 19:50
Инспектората не е създаден да уличава корумпираните магистрати а да ги прикрива. Това съм го проверила. Схемата е много проста и служи за обогатяване на инспекторите и на тези, които са създали Инспектората. В същото време заблуждава ЕС и българските граждани, че се води борба с корупцията в съдебната система. Няма такова нещо! С един куршум четири заека! Инспектората доволен, корумпираните магистрати доволни, ЕС излъган, българските граждани те все са излъгани, дано Бог да ги пази да не попаднат на корумпирани магистрати за да го разберат.
09 Юли 2009 20:10
Редовите магистрати да бъдат така доблестни и да назоват групичката, която кадрува в системата, казва главният инспектор Ана Караиванова
Ана Караиванова защо не ги назове? Това е нейна работа!!! Нали сигналите са при нея! Нали за това получава заплата? Какво чака някой друг да и свърши работата? Пък и за смелост и доблест говори ! Голям майтап!
15 Юли 2009 16:07
Това пък какво беше, аааа за раздуването!!! Абе то кервана си върви...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД