:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 248
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият премиер се отказва от политическа метла

Бойко Борисов получи безусловна подкрепа от една партия, две формации му дадоха рамо под условие
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов благодари за доверието и обеща да няма етнически гонения и политически съкращения.
Новият кабинет няма да предприема политическа метла и няма да допусне етнически вражди - това обещание даде Бойко Борисов малко след като положи клетва като петдесетия премиер на България. Той обясни, че във ведомствата, където има пропуски, нарушения или неспазени процедури, сгафилите министри, заместници или чиновници ще идат на съд. Но всичко ще става в рамките на закона. Борисов обеща отново и ревизия на досегашни управленски решения. "Винаги в управленския си опит съм се старал да бъда твърд, но в никакъв случай да не стигам до крайности", поясни той и допълни, че доброто, започнато от предишния екип, ще бъде продължено. "Ще си чувате и имената, когато работим по тези теми", обърна се той към предишните министри.

Кандидатурата на Бойко Борисов за министър-председател бе подкрепена в пленарната зала от 162-ма депутати от "Атака", "Синята коалиция" и РЗС. 77 от ДПС и БСП се обявиха "против", като единствено Меглена Плугчиева не спази партийната повеля и гласува "въздържал се". По-късно тя обясни, че иска да даде шанс на новия кабинет. Бившият вицепремиер по еврофондовете обаче гласува в синхрон с групата си срещу структурните промени в правителството, които премахнаха министъра по европейските въпроси.

Единствено "Атака" обяви, че подкрепя правителството на ГЕРБ безусловно. Лидерът й Волен Сидеров прогнозира, че новият кабинет ще е по-стабилен, тъкмо защото е подкрепен от три партии, без постове в изпълнителната власт. Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов даде да се разбере, че десният съюз ще подкрепя само тези решения на ГЕРБ, които съвпадат с идеите на сините. Предложи и помощ за изработването на управленска програма. Яне Янев отпусна 6 месеца на ГЕРБ, през които Бойко Борисов можел да разчита изцяло на 10-те гласа на РЗС.

На евентуалната нестабилност на новото правителство на малцинството акцентира Сергей Станишев. "Безплатно е само сиренето в капана за мишки", припомни той думите на известен английски политик. Според бившия премиер сливането на редица сектори в съществуващи министерства (като например туризма в министерството на икономиката) може да размие фокуса върху секторните политики. Бившият финансов министър Пламен Орешарски пък критикува липсата дори на "една нова идея" за противодействие на кризата.

-----

ЦЕЛИ:

Бойко Борисов прочете програмна декларация за приоритетите на ГЕРБ, чиято цел е да "гарантира и осъществи европейското развитие на държавата". Партията му ще работи за повишаване на доходите на хората, поддържане на финансовата стабилност и ограничаване на бюджетните разходи, за гарантиране на правовия ред и успешната борба с корупцията и за реформиране на съдебната система. Възстановяване на евросубсидиите и на доверието на европейските институции към страната ни, подобряване на социалната сигурност на гражданите, развитие на човешкия капитал на нацията и превръщането на България в основен фактор за стабилност са другите приоритети на Борисов за 4-годишния му мандат.
54
3528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
27 Юли 2009 23:17
"Новият премиер се отказва от политическа метла" - да не е решил направо с прахосмукачката?
28 Юли 2009 00:18
Волен Сидеров: Да бъдем държавници!
"Страната ни в момента има нужда от силно правителство, от силна подкрепа, за да се извършат реформи, които цялото ни общество очаква." С тези думи вчера от парламентарната трибуна Волен Сидеров аргументира подкрепата на АТАКА за новото правителство, което беше избрано със 162 гласа "за", 77 "против" и един "въздържал се".
"Позицията на АТАКА е държавническо отношение, а не емоционални симпатии и антипатии. АТАКА е част от избора на българския народ, който чрез вота си показа, че иска промяна в България и търсене на отговорност от БСП и ДПС, иска създаването на правова държава", коментира Сидеров...
... "АТАКА полага началото на нов етап на политически взаимоотношения у нас - етапа на политическото джентълменство, където подкрепата за кабинета се дава не срещу благини. Нима сме загубили вяра в това, че някой може безкористно да работи за това, България да върви напред? Вярата е, която е спасила българската нация", заяви Сидеров.
Патриотът бе категоричен, че за ДПС не може да има политическа индулгенция и че българското общество е жадно за възмездие в рамките на правовия ред. /в. "Атака".28.07.2009/



28 Юли 2009 00:38
..хамстера говори за капан за мишки!
Сериозно: не еважно колко партии ще подкрепят сега правителството, акак ще изглежда картинката при първия вот на недоверие..
Също така е интересно как ще тръгна пазара на депутати..
28 Юли 2009 00:45
Параграфе,
вместо да говори високопарни общи приказки Волен да каже как се съчетава безусловната подкрепа за това правителство т.е. подкрепата за кадрите и политиката "Отворено общество" и Световната банка и за спирането на АЕЦ с всичките му досегашни твърдиния заради които избирателите му гласуваха за "Атака". Да каже защо за пореден път си смени вижданията и то след изборите. Що не го направи преди изборите ? Щото тогава нямаше да влезе в парламента ?
28 Юли 2009 01:22
няма лошо. щом се чувства добре с примка на шията, завършваща с чугунена камуняшка кратуна
28 Юли 2009 03:48
"Безплатно е само сиренето в капана за мишки", припомни той думите на известен английски политик.
А нещо от Капитало нема ли да цитира?
Беше го подпукал да го изучава преду неколко месеца.
28 Юли 2009 06:19
Free cheese?

It means that the damn rat is still alive!


28 Юли 2009 07:34
Оня гей най-нагло се мъчи да го вкара в капана на обещания да не пипа хамстерчетата му, ББ някак си позамаза.
Новият кабинет няма да предприема политическа метла

Надявам се да е само за пред камерите.
28 Юли 2009 07:48
Разбира се. БоБо се оказа не толкова тъп колкото им се искаше на некои.
Прокламира отказ от политическа саморазправа и ще търси върховенство на закона.
Друг е въпросът че под ударите на правосъдието биха попаднали кадри именно на предишните управляващи партии.
Гоу БоБо !!!
28 Юли 2009 08:01
Ще му стигне ли мандата на Бобо, да ги осъди всички?С това бавно раазследванее ...и праавосъдиее...
28 Юли 2009 08:14
Хайдеееееее, почна се
То, май, и този маскара, като дядото
28 Юли 2009 08:57
Няма да има метла??? Ще видим, ще видим... както е казал воайорът...
28 Юли 2009 10:09
Новият премиер се отказва от политическа метла


Това изявление е бая разочароващо.
Но ББ трябва да измете всички корумпирани.Без оглед на партийноста им.А че ще го обвинят , че прави политическа чистка, това си е сигурно.Важно е обществото да бъде убедено, че чистката се отнася за мафиотските структури във властта, а не на политически различия.
28 Юли 2009 10:09
Е, без метла няма да стане. Все пак тази администрация ще ги саботира на всяка крачка. Както ще прави и с всеки началник, който би искал да върши работа. Докато не се разринат тез иавгиеви обори, нищо в България не може да се оправи.
28 Юли 2009 10:14
Пара, само един въпрос имам: Представи си, че ПЕРБ/ правителство за европейско развитие на България/ внесе в НС предложение удвояване на контингента ни в Ирак или Афганистан. И за удължане срока на мисията там. Та въпроса ми е - КАК ГЛАСУВА хАТАКА?
28 Юли 2009 10:16
Метла ще има, но не както до сега на политическа основа , а метла за корумпирани и некадърни.
28 Юли 2009 10:16
Иначе ББ ще се откаже от много още неща! Например от официално посещение в Унгария! Да не говорим за Сърбия!
28 Юли 2009 10:18
Разбира се. БоБо се оказа не толкова тъп колкото им се искаше на некои.
Прокламира отказ от политическа саморазправа и ще търси върховенство на закона.
Друг е въпросът че под ударите на правосъдието биха попаднали кадри именно на предишните управляващи партии.
Гоу БоБо !!!


Не щем метла, а ритник!
28 Юли 2009 10:24
Алин, не се самонавивай! След време ББ ще заяви - Много искам да ги изритам отвсякъде, ама пусто ми счупиха крака преди изборите!
28 Юли 2009 10:31
Това е един от основните моменти, които са като Key performance indicators за задаващото се правителство. Е та изказването е общо и може да се обясни всякак. На мен не ми е ясно как ще има метла след като ББ е като зло куче на верижка в ръката на БКП.
Та за това съм скептичен. А по въпросът за броя на администрацията съм давал двата механизма, според които може да се определи броя както и персоналния състав. Но не във форума. И след като сладурите са крали от политическата програма и искат да реформират, да го правят. Тяхно си е управлението.

А има едно общо и популярно правило как се гради силна икономика:
1. Със пари
2. И с *******

Второто остава за домашно, но без него не може. И с първото може да се купува второто ако го нямаш. Не знам защо някой е пуснал мухата на това правителство, че с икономисти се прави икономика и гледам, че Бойко щял да връща стадо икономисти в БГ.

28 Юли 2009 10:33
Новият премиер се отказва от политическа метла
Бойко Борисов имаше три възможности:
- политическа метла насочена само към определни партии - БСП, ДПС и НДСВ;
- политическа метла насочена към всички партийни назначения, т.е. освен горните три партии трябва да измете и тези от СДС, ДСБ и евентуално РЗС, ако има такива;
- да не прилага политическата метла.
Първото не е особено приемливо, защото е насочено към конкретни партии. Второто, ще му донесе ядове при подкрепата в парламента. Третото изглежда най-приемливо и Бойко Борисов може да се надява, че след 4 години следващите няма да изметат и неговите хора, както той няма сега да зимете предишните.
28 Юли 2009 10:37
Много тревожно изглеждат целите на новото правителство. Тук пише за повишаване на доходите. Като цел е много добре, направо отлично, но как ще се постигне? Четейки по-нататък целите не се открива нищо съществено освен непрекъснато повтарящото се в последните дни - размразяване на помощите/фондовете/ за България. Засега цялата икономическа програма на ГЕРБ се свежда точно до това - да се размрази външното финансиране на България и нищо за развитието на икономиката в България, което е основното, а не външната милостиня.
28 Юли 2009 10:43
Хората от другите партии, които евентуално ББ ще остави на досегашните им длъжности автоматически ще се превърнат в троянски коне за новото правителство.И ще саботират неговата работа.Така че в този случай е наложителна и политическа чистка, независимо дали ще декларират лоялност или не.
28 Юли 2009 10:48
Гонят червените дяволи от “Дондуков” 1
Тройната коалиция си тръгна, митрополити осветиха кабинета на Борисов
С водосвет и китки здравец свещеници изгониха злото от кабинета на новия премиер Бойко Борисов на "Дондуков" 1.
Което си требва, си требва!
28 Юли 2009 11:30
Метла? Прахосмукачка? Има едни тръби дето се монтират на фасадите на ремонтиращите се сгради. Широки, с много секции вкарани една в друга, по тях боклукът се изсипва и пада направо долу в камаза за извозване на сметището за твърди битови отпадъци. Не се замърсява околната среда.
Нужно е по една такава тръба на сградата на всяко министерство и агенция и по няколко камиона долу да извозват.
28 Юли 2009 11:51
Но всичко ще става в рамките на закона.

Като знам законите и прилагането им от изпълнителната и съдебната власти, то силно прокламираната предизборно ревизия на предните управления (И заради която получиха толкова много гласове), ще е от вида:
- Как събрахте пари за това ново "Ламборгини?"
- Ами продадох "Ферарито" и допълних с 10000 заем от банката.
- Добре, вие сте чист.
28 Юли 2009 12:21
Натиснете тук
28 Юли 2009 12:47
Новият кабинет няма да предприема политическа метла

Надявам се да е само за пред камерите.


генек,
съжалявам, но аз пък се надявам да не е само за пред камерите. Никой не бива да бъде преследван заради политическите му убеждения. За погазването на законите - да, трябва да има ефективни наказания, но не и за начин на мислене.


28 Юли 2009 12:53
Новият премиер се отказва от политическа метла

Това изявление е бая разочароващо.
Но ББ трябва да измете всички корумпирани.Без оглед на партийноста им.А че ще го обвинят , че прави политическа чистка, това си е сигурно.Важно е обществото да бъде убедено, че чистката се отнася за мафиотските структури във властта, а не на политически различия.


чечо,
не е разочароващо това изявления. Никой не бива да бъде преследван в 21 век за начина му на мислене. Ти във втората част на постинга си добре си описал разликата между политическа чистка и измитането на корумпираните и мафиотсктите структури. Разочароващо ще бъде ако ББ и ГЕРБ заедно с другите подкрепящи го партии забравят за обещанието си да се борят с курпцията и престъпността.



28 Юли 2009 12:57
Пара, само един въпрос имам: Представи си, че ПЕРБ/ правителство за европейско развитие на България/ внесе в НС предложение удвояване на контингента ни в Ирак или Афганистан


Тъмно пиво,
хипотезата ти е нереалистична, особено в условия на криза. А инак, без да съм атакист, предполагам, че Атака в такъв случай ще откаже подкрепа на ББ и ГЕРБ, но пък БСП ще я замести и ще подкрепи такава идея.

28 Юли 2009 12:59
Алин, не се самонавивай! След време ББ ще заяви - Много искам да ги изритам отвсякъде, ама пусто ми счупиха крака преди изборите!


Тъмно пиво,
извинява, мързи ме да ровя какво си писал преди изборите. Струва ми се, че ти развиваше тезата за коалиция между БСП и ГЕРБ като възможна. Ако греша, поправи ме.

28 Юли 2009 13:03
Много тревожно изглеждат целите на новото правителство. Тук пише за повишаване на доходите. Като цел е много добре, направо отлично, но как ще се постигне? Четейки по-нататък целите не се открива нищо съществено освен непрекъснато повтарящото се в последните дни - размразяване на помощите/фондовете/ за България.



Спирането на кражбите на тройната коалиция и ограничаването на контрабандата през границата - всяка една от тези стъпки по отделно ще даде повече средства от полагащите се по еврофондовете. Но тези цели на правителството са незабележими за някои всевиждащи очи.

28 Юли 2009 13:16
Присъединявам се към леко разочарованите от това заявление на ББ. Забрави ли той административната отговорност, та говори само за съд, т.е. за наказателната. Трябва ли някой да е извършил престъпление, за да бъде махнат? Има си и законова (по ЗДСл) процедура, по която всеки държавен служител може да бъде уволнен за проявена некадърност, немарливост и небрежност. Ако чака той само на прокуратурата и съда...
28 Юли 2009 13:50
Mitev,
много се ангажираш. Нищо лично нямам ама имаче си и примери от форума. Да не зачезнеш след време като бай Терористан, понеже щи ти бъде трудно да обясняваш.
Айде и по-кротко, да не се псуваш после.
28 Юли 2009 13:52
Присъединявам се към леко разочарованите от това заявление на ББ. Забрави ли той административната отговорност, та говори само за съд, т.е. за наказателната. Трябва ли някой да е извършил престъпление, за да бъде махнат? Има си и законова (по ЗДСл) процедура, по която всеки държавен служител може да бъде уволнен за проявена некадърност, немарливост и небрежност. Ако чака той само на прокуратурата и съда...


Летец55,
административната отговорност не е политическа метла. И ББ никога не се е отказвал от административни мерки срещу тези, които не си вършат работата, но същевременно не са корумпирани и не вършат престъпления. Странно защо отминаваш без внимание нееднократните му заявления по адрес на заварените кадри, че ако си вършат работата - остават, а ако не се справят - ще бъдат отстранявани - включително и министрите от кабинета, който е съставил. Трябва да се чете всичко, а не от едно изречение да се правят изводи за всички направления.

28 Юли 2009 14:14
Безусловната подкрепа на правителството от страна Сидеров дали е съгласувано с електората на партията, дали няма да загуби електората си, на мен ми се струва, че Сидеров го е страх, при случай, че ако има правосъдие в България, първо Сидеров трябва да влезе в затвора....

28 Юли 2009 14:18
Mitev,
много се ангажираш. Нищо лично нямам ама имаче си и примери от форума. Да не зачезнеш след време като бай Терористан, понеже щи ти бъде трудно да обясняваш.
Айде и по-кротко, да не се псуваш после.


Орлине,
това ли те подразни:


Спирането на кражбите на тройната коалиция и ограничаването на контрабандата през границата - всяка една от тези стъпки по отделно ще даде повече средства от полагащите се по еврофондовете. Но тези цели на правителството са незабележими за някои всевиждащи очи.


Написал съм една истина. Никъде не съм се ангажирал с категорично твърдение, че целите ще бъдат реализирани. Но като цели те са факт. Този факт няма да се промени ако ББ се откаже от реализирането им или не успее да ги реализира въпреки усилието, което евентуално ще положи.
ПП.
Не се безпокой за псуване. Митев не псува не заради друго, ами защото псуването не помага.

28 Юли 2009 14:28
Абе, Митев, дай нещо за смяната на табелите на автомобилите, стига си се разсйвал.!Нали помниш Мирча Кришан и неговата краставица...
28 Юли 2009 14:35
Защо, бе, Агънчо, трябва да ходи по затвори Сидеров "ако има правосъдие"?
Заради "обръчите от фирми" около Атака ли, или защото го мразиш?
Ако има правосъдие първо тези с обръчите следва да бъдат въдворени.
Ние добре знаем твоята логика според която тези които мразиш са престъпници, а тези които обичаш са чисти пред закона.
Но това е АЗИАТСКО мислене. Сатрапско, което гледа хората като роби.

Именно това казва новият премиер - ще се гони "по устав", т.е. по правилата, а не по линия наши и ваши.
Но това външно трудно ще се различи, защото повечето назначения на тройногъзието нямаха нищо общо със законността. Десетки случай чух как са назначавани своите хора - уволнения на заварените без посочено основание, без предизвестие, и т.н. и т.н. А много от новоназначените едва говорят официалния език в страната.
Хиляди и хиляди ПОЛИТИЧЕСКИ назначения днес ще трябва да се отменят.
По законови причини, а не по политически.
Така че, поеми дълбоко въздух и почвай да виеш.
28 Юли 2009 14:36
Той се отказа от политическата, но не се отказа от съдебната метла...
28 Юли 2009 14:49
Всяко правителство в България след 1989-та година като дойде на власт първата му работа е да започне да обещава как ще съкрати администрацията, как ще пребори корупцията, как ще спре контрабандата през границите, как няма да краде както е крадяло предишното правителство и има баламурници, които им вярват. Същите неща ги говореха и от БСП през 2005-та година. Говореха ги и НДСВ през 2001-ва и СДС през 1997 .... Примерно през 2005-та бяха актуални автомагистрала Тракия, сделките с външния дълг и продажбата на БТК, освен откраднатите имоти и какво стана? Сега се гвоори само и единствено за ревизиране на управлението на тройната коалиция - това разбира се е важно, но е много недостатъчно, да не кажа погрешно като подход. По-важното е първо новото правителство да не допусне корупцията и кражбите да го завладеят както предишните, а едновременно с това нека ревизират и предишните правителства.
28 Юли 2009 15:53
Политическите метли не помагат - това го разбраха всички през последните 20 години. Метла обаче трябва да има, но по друг критерий - трябва да бъдат изметени излишните административните структури и чиновници, разните синекури и търтеи. Държавата трябва да бъде реорганизирана изцяло в съответствие с два основни критерия - ефективност на структурите и професионализъм на кадрите. Което би си било една революция. Няма да стане.
28 Юли 2009 15:59
Никакво колебание при прочистването на държавната администрация от нацвъканите навсякъде червени чиновничета.Професионализъм и лоялност или коректност към управляващите структурата.Само така що-годе ще се измете боклука.
28 Юли 2009 16:02
Mitev,

защо си мислиш, че може да имам нещо срещу спирането на кражбите на тройната коалиция и ограничаването на контрабандата през границата.

Отговарям - не нямам и ако може по скоро да стане и той най-ефективно да бъде. И не само това да стане. И не метла ами прахусмукачка да има, ама модел политическа фекалия, помия и за османски терористи смукачка да е.

и не само това, ама от човек на БКП не виждам как! Ти как мислиш?

Аз съм скептичен, че ще стане а ти браниш Бойко на абразурата и не знам защо. Тук е целата пойнта.
28 Юли 2009 16:03
Абе, Митев, дай нещо за смяната на табелите на автомобилите, стига си се разсйвал.!Нали помниш Мирча Кришан и неговата краставица...


Хинин,
бъзикаш се по проблем, който явно не си разбрал. Ако го разбереш, ще се засрамиш сигурно от сравняването на табелите с краставицата на Мирча Кришан. Но това е твой проблем. Може да ти е приятно да те карат да си регистрираш повторно регистрираната кола. Може даже да изпиташ удоволствие от загубите, причинени на държавата и от безнаказаността на извършителите, а от унизителното чакане по опашките пред КАТ може и оргазъм да получаваш. Знае ли се, нали хората казват, че на вкус и цвет, товарищ нет. Пък ако искаш нещо по-сериозно, може да прочетеш и Натиснете тук, въпреки че не си правя илюзии, че ще си дадеш труда да прочетеш и евентуално да коментираш.
Бъди жив и здрав, мафията има нужда от хора като теб.


Редактирано от - Mitev на 28/7/2009 г/ 16:22:20

28 Юли 2009 16:09
Сега се гвоори само и единствено за ревизиране на управлението на тройната коалиция ...


Майсторите на увъртанията лесно ще докажат, че сега се говори САМО И ЕДИНСТВЕНО за ревизиране управлението на тройната коалиция. Техните възможности са неограничени - никой да не се съмнява в това.

28 Юли 2009 16:17
Аз съм скептичен, че ще стане а ти браниш Бойко на абразурата и не знам защо. Тук е целата пойнта.


Орлине,
аз също не съм прекален оптимист, но знам, че за да се случат желаните от огромната маса хора неща не е достатъчно само да се демонстрира скептицизъм, а е необходимо да се положи усилие и да се оказва съдействие за осъществяването на целите.
В случая аз реагирах на

Тук пише за повишаване на доходите. Като цел е много добре, направо отлично, но как ще се постигне? Четейки по-нататък целите не се открива нищо съществено освен непрекъснато повтарящото се в последните дни - размразяване на помощите/фондовете/ за България.


Исках да ти обърна внимание върху това, че не си прав, когато твърдиш че не се открива нищо съществено освен непрекъснато повтарящото се в последните дни - размразяване на помощите/фондовете. Истината е, че се говори и за други неща, върху две от които ти обърнах внимание . Когато човек посочва истината, това не означава, че непременно брани ББ на амбразурата. Приеми, че ми е скъпа истината.

28 Юли 2009 17:06
* Бойко Борисов не плаче, когато реже лук. Плаче лукът.

*Бойко Борисов не използва политически метли. Той използва юмруците си.
28 Юли 2009 17:17
Митев:
"Никой не бива да бъде преследван в 21 век за начина му на мислене".

Може, Митев.
Когато идеите са човеконенавистни и са насочени към терор и унищожение на околоните. Примери: фашизъм (геноцид в концлагерите), радикален ислямски фундаментализъм (водещ до тероризъм) и т.н.
28 Юли 2009 17:18
На който му е скъпа истината, се извинява когато сгреши, а дали на Бойко Борисов истината му е скъпа и ще му се наложи ли да се извинява? Аз лично засега не се съмнявам, че Бойко Борисов би се извинил, ако сбърка, все пак той досега се показа като мъж ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД