:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от „България” 1

Теория на грешките

Резюме: Ако не знаеш къде отиваш, ще стигнеш другаде (проф. Лорънс Питър; "The Peter Principle", 1969).

1 - Инструментални грешки.

Може би сте виждали на картинка първите компютри. Те били изчислителни машини, заемащи цяла зала. В музея на IBM-Виена аз не видях такива компютри, но ги видях в луксозния им албум с архивни снимки на IBM. Индиецът, който ми даде албума, навремето познавал Норбърт Винър (наричан "бащата на кибернетиката" от спецовете по приложна математика и математическа логика). Учениците на Винър трябвало да открият защо грамадният компютър прави грешки, когато до него се докосне единствената жена в екипа им. Докоснела ли го, на екрана излизало ERROR. Минали месеци, докато открият причината. Жената носела бельо от синтетика.

2 - Късметлийски грешки.

Според теорията за хаоса някои грешки са късметлийски. Един производител на хартия се напил, объркал технологията и получил попивателната хартия. Май че и за шампанското имаше подобна история, но сега не мога да си я спомня.

3 - Човешки грешки.

При разследване на причината за самолетна или жп катастрофа, проверяват дали тя не е причинена от човешка грешка - Human Error.

Миналата седмица направих такава грешка. Не фатална, но се ядосах на себе си. За да напиша моето Писмо от "България" 1, аз написвам няколко хиляди думи. После съкращавам, съкращавам, докато ги сведа до 700 - 800 думи. Изречението "Eразъм бил преводач на Библията, Спиноза бил полировач на лещи" съм го съкратил на "Еразъм бил полировач на лещи". Аз съм самоук, учил съм се на компютър по системата "проба-грешка". Но грешката ми не се дължеше на моето компютърно невежество, а на невнимание, докато съм преписвал ръкописа.

4 - Теорията на грешките не е модерен клон от математиката.

Тя е набор от математически методи за откриване и отстраняване на грешките в науката и производството. За да се открие грешката, създава се математически модел на действителността. Забележка. За модела се ползват числа, а числата водят към неточност, което води до...

5 - Обективни грешки.

Обектът се променя. Един експерт-счетоводител ми каза, че докато върже баланса на фирмата, данъчните закони се променят и сметката му не излиза. Заключение:

Ако балансът не излиза, в него има грешка. Ако балансът излиза, грешките са най-малко две.

Социолозите боравят с числа. Техните прогнози за изборни резултати предвиждат процентна грешка. В България грешката се раздува, понеже социолозите подправят числата, за се харесат на възложителя. Анкетата става агитация.

Икономиката също борави с числа. Тя наука ли е? Бог знае защо я нарекохме икономикс. Посъветвайте ме дали да пиша икономисти -или икономиКСисти?

Българските икономиКСисти поискаха да се отграничат от класическата политикономия, гузни, че са чада на политикономията на социализма, която унищожи цяло едно море (Аралско). А щатски supply side икономиКСисти станаха наемници и агитатори на пазарния екстремизъм. За да се харесат на своите възложители, те станаха адвокати на практики, водещи към световна климатична и монетарна катастрофа.

Дори и литературна катастрофа (не се смейте!). Както и да наречем розата, тя все тъй ще ухае, тези думи на Шекспир ще станат непонятни, когато всеки ще знае, че розата е едно цвете, което на нищо не мирише, освен на пестицид. Снеговете на Килиманджаро? Какво е искал да каже този щурак Хемингуей? След 50 години всеки ще знае, че на Килиманджаро няма сняг, а само кал.

6 -България направи грешката да стане плужек.

Сп. "Икономист" публикува графика на брутния вътрешен продукт на страните в Югоизточна Европа. Графиката бе под надслов THE SOUTH-EASTERN SLUGS (югоизточните плужеци). Slug е плужек, плюжко, гол охлюв, мързелан, дембел. България, поради своите грешки, беше изобразена като най-бавно лазещия плужек, ако не броим Молдова. Бетонирането на черноморския бряг беше алчно подражание на испанската грешка. Сега каним чужденците да плуват във фекални води, а те не щат. Връщането на земята в "реални граници" също беше грешка от алчно скудоумие.

7 "...защото само Ти, Отче, си безгрешен... "

...пее свещеникът на православно погребение. Схоласти и теолози умували над ERRATA (грешките). Безгрешен ли е Бог? Щом той всичко може, значи може и да греши. Марк Твен казал, че щом Бог може всичко, създал е всичко - значи, Той е създал и греха.

На тъй тежки въпроси аз, агностикът, нямам отговор. Смирено казвам:

Ние няма да станем безгрешни, но трябва да продължим нашите жалки опити да се учим от грешките си. А поетите да се поучат от стиховете на Джойс Килмър:

"Poems are made by fools like me,

But only God can make a tree."
166
18763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
166
 Видими 
25 Август 2009 22:54
Теза: ако не знаеш къде отиваш, ще стигнеш другаде. Антитеза: ако не знаеш къде отиваш, всяка посока е правилната.

Редактирано от - Contessa32 на 25/8/2009 г/ 23:29:40

25 Август 2009 22:59
-
25 Август 2009 23:12
Уважаваш я защото не я познаваш добре..
25 Август 2009 23:23
какво да кажем ....на агностика? - по грешките у точка 7.
ми...абстрактните понятия са като пица един Господ знае какво има в плънката. вичко може да се сведе до абстрактни понятия.
ама пък след като не знаем дали има Бог и няма да разберем, значи точно това ни е най-малкия проблем.
та в този ред на изброяване /то си станА една Ликея тука направо/ бих добавила да кажем и нумер 7' (седем прим):
- стратегическа грешка - грешка при която се пренебрегват улесняващи критиката на понятието становища или основания.


а Сивилов е мислител трябва да потърся книгата.


25 Август 2009 23:54
Eпа, потърси я, тая книга, госпожа Вудува - със, или без нумер седем прим, и разкажи после за нея тука.


25 Август 2009 23:59
Хареса ми като цяло. Само оня момент с Еразъм и Спиноза малко разваля идеалния характер на есето и го превръща в прагматично и поръчково. Искам да кажа, понякога човек просто си мисли неща и ги записва и после съкращава, а друг път се хваща за нещо конкретно и задължително и си казва - чакай сега да видим туй с какво мога да го заобиколя. Та затуй казах поръчково, в смисъл че сам си го е поръчал, а не в оня лошия смисъл за поръчковите автори.
В интерес на истината, отдавна бяхме забравили този дребен детайл и 99% от читателите не знаехме и никога нямаше да разберем истината за Еразъм, ако по някакъв страхотен малшанс някой дето наистина много знае не беше решил да се обади. Туй ме навежда на една друга тема. За ролята на случайността. Дали случайните неща нямат качеството да затихват по-бързо и да останат незабелязани, освен ако някое закономерно нещо не се намеси да повтори и потрети нещата? И когато това стане, случаен ли е или закономерен крайния резултат? Но аз нямам колонка. Но и да имах, не знам отговора да ви го кажа.
26 Август 2009 00:04
Тъжно е и още по-лошо, безнадеждно е.
Що се отнася до българските икономисти, те бяха най-смешни в зората на демокрацията, когато преписаха из един път американските учебници и започнаха да преподават икономическа наука, която нямаше нищо общо с българската икономика по онова време. Все едно да изследваш кучето и с получените знания да даваш предписания как се отглежда босилек.
Това, което може да ни успокоява за грешките ни е, че нито една от тях не е направена без външен натиск. България всъщност е жертва на чужди сили. Горбачов беше голям "реформатор", но не позволи на Тодор Живков да направи пазарни реформи. След руснаците ни емнаха западните нео-либерали и от едни грешки преминахме на други. Грешките ни от демократично време са стандартни за всяка страна, която е попаднала под нео-либерален диктат. Дори не може да се каже, че това са наши грешки. Всичко ни е наложено със сила и измами.
26 Август 2009 00:05
в изкуството на древността дървото на живота, образ на света, imago mundi, ос на света, axis mundi, се асоциира с идеята за цъфтеж, вегетация, възраждане, архетипът за мислещото, насочено към бога дърво съхранява своята продуктивност и в модерната поезия, представата за изоморфизма на жената и дървото и космотворящата сила на девственото женско тяло е обичайна за индоевропейския географски ареал, човекът и дървото са тъждествени и взаимозаменяеми, и това прави възможна метаморфозата на едното в другото,
а бате джимо, агностика търсещ вяра, просто пита, има ли душа дървото, щом направено било от Бог
26 Август 2009 00:29
Докато пътувахме из България преди 2-3 седмици и се възхищавах за кой ли път, каква земя ни е "дал Господ" ("част от рая", според познатия виц), си мислех през цялото време заради какви грехове (и/или грешки) и на кого тази земя и хората в нея сега е докарана до това трагично, тъжно, че и оскърбително за нацията ни положение... Едно от предположенията ми е (бе), че Аспарух и войните му са избрали за държава много "ветровито" и на кръстопът място, към което всички големи нации и съседите ни са имали апетити да го владеят и "доят" населението там, като за целта изобщо не са си подбирали средствата (война, робство, марионетки на власт, икономическо, религиозно, идеологическо и т.н. влияние или владеене). Пак добре, че сме се запазили като нация през тези над 1300 г., но носейки си последствията на това кръстопътно място, определило историческата ни съдба в немалка степен.

Та, грешка ли е сторил Аспарух, избрал точно това място да си направи държава ? И защо съдбата на други нации с подобно географско разположение е съвсем друга ? Въпросът е към всички колеги и статията на Джимо за "грешките" е само повод.
26 Август 2009 00:40
.
26 Август 2009 00:54
"Марк Твен казал, че щом Бог може всичко, създал е всичко - значи, Той е създал и греха".

След като Господ е създал Адам и Ева, е така - нали заради това (греха) са ги изгонили от рая ? После - Каин и Авел, та до днес (Батко-Братко, etc.).

Редактирано от - Mars Attack на 26/8/2009 г/ 00:55:03

26 Август 2009 01:18
"Ние няма да станем безгрешни, но трябва да продължим нашите жалки опити да се учим от грешките си. А поетите да се поучат от стиховете на Джойс Килмър:

"Poems are made by fools like me,

But only God can make a tree."



Натиснете тук

Редактирано от - потребител,07 на 26/8/2009 г/ 08:55:48

26 Август 2009 01:20
Gozambo, ... а кога ще правят собствени грешки !?‌ ‌ Нищо не са сгрешили, грешна е цялостната постановка, ... че икономиката е наука !‌ ‌ Икономиката е система от взимотношения , която се подлага на орпеделени математически правила и толкова !
Система чиито теоретични модели ... разплакаха майката на света и ... на практика го унищожават. Статиите на Хърсев освен това показват , че с тази теоретична система се занимават хора лишени от здрав разум ... и с престъпно поведение ... Толкова !‌
26 Август 2009 01:27
Теория на игрите
Резюме: Ако не знаеш къде отиваш, ще стигнеш никъде (доктор Друг)
26 Август 2009 01:34
Добреее , Димитри .
Приятно за четене .
А сега едн виц за грешките :
Идва в един курник ново петле по разпределение.
И старият петел Сър Джон го въвежда в службата:
Ние тука сме само благородници с добри обноски. Слаед като уважа една кокошка аз винаги и казвам " Тенкю лейди".
И така , нека наредим нашето изискано женско общество в една редица.
Аз почвам от дясно наляво а ти от ляво на дясно и после ще обменим впечатления.
Яхнал младият ентусиаст идеята и се почнало едно " тенкюлейдитенкюлейдитенкюлейди" ....... сори Джон !
26 Август 2009 01:36
Gozambo не си съвсем прав. Те че преписаха, преписаха, но хората си знаеха материята (макроикономика, напр.) Лошото е че знещите, никой не ги пита в страната на "ше ви кажа, като му дое времето..." и неговите клакьори. То не че тоя титан на царската мисла беше първи или последен. То затова и който можА-бегА!

За Горбето и Бай Тошо

Не могат обаче да ти наложат всичко със сила и измами (ако лично не си заинтересуван). А такива с лопата да ги ринеш.
26 Август 2009 01:52
Чета онзи ден "Иосиф и неговите братя" (Иосиф в Египет) от Томас Ман и в българския превод от немски на Страшимир Джамджиев на стр.202 срещам следния текст:
(Разговор между старите Туйи и Хуйи, близнаци-съпрузи и родители на носителя на ветрилото на фараона отдясно Потифар.)
-Успокой се, пингвине мой - каза Туйи, - не скъсявай без нужда живота си с прекалено голяма възбуда! Ако излезе, че има съд [след смъртта - б.м.] и че учението е още в сила, аз ще взема думата от името на двама ни и ще обясня нашата изкупителна постъпка така убедително, че и боговете, и носещите ужасни имена ще я разберат и няма да я причислят към 42-те прегрешения и Тот ще напише, че сме невинни.
-Да - отговори Хуйи, - добре ще е ти да говориш, защото........и т.н.
-------------------------
Въпросът е: Възможно ли е във водения конкретен разговор в древен Египет, наред с използваните обръщения между съпрузите "мишленце", "къртичке", "жабче", "кукумявчице" и пр. да е употребено и "пингвине мой"? И ако не е, чия е грешката - на автора или на преводача?
26 Август 2009 02:06
Джимо . .
Ако ти е умората легнала, защо да я събаряш?
ПП Съблечи я. по лесно е. .
26 Август 2009 02:10
... мен мъчно ми става само като видя числото на изказалите се над мен .... дано са полизни пичове и пр. .
26 Август 2009 02:31
THE SOUTH-EASTERN SLUGS или ЮГОИЗТОЧНИТЕ ПЛУЖЕЦИ.
Това е лицето и стила на страната което създадоха политиците със слагачеството и подмазвачеството си и с да-кането.
26 Август 2009 02:32
Тъжно е и още по-лошо, безнадеждно е.
Що се отнася до българските икономисти, те бяха най-смешни в зората на демокрацията, когато преписаха из един път американските учебници и започнаха да преподават икономическа наука, която нямаше нищо общо с българската икономика по онова време. Все едно да изследваш кучето и с получените знания да даваш предписания как се отглежда босилек.



Аз станах студент по икономика през есента на 1990, т.е. годината в която по средата на първия семестър политикономията стана икономикс. Професорите го учеха заедно с нас, но и с оглед на възрастта, и на това, че политикономията е основана на философията, а икономикса - на математиката, на тях им беше доста по-трудно. Често се случваше на лекция някой нервен студент да излезе на катедрата и с тебешир в ръка да обясни на госпожата или господина какво се опитва да каже. Веднъж, бях пропуснал един изпит, и когато по друга работа отидох до икономиката, срещнах професора в коридора (човекът си беше истински професор, не доцент или асистент, когото от куртоазия наричам така) и го помолих да ме изпита на някоя друга дата. Той, както бяхме в коридора ми зададе някакъв въпрос, аз тоя ден за тоя изпит нищо не бях чел, но понеже ми беше неудобно, все пак аз повдигнах въпроса, опитах се да кажа нещо, с идеята, че той ще отговори “подгответе се по-добре и елате другата седмица“, да речем. Той обаче, с несигурен глас каза “Колега не сте готов, ще Ви пиша петица“, като очевидно очакваше потвърждение или отказ от моя страна. Така че, много ги надценяваш, като смяташ, че са преписвали американски учебници. Тези, които бяха способни на това, като Кристалина Георгиева, стигнаха далеч и бяха считани за гении в тогавашните унесесейски среди.

Редактирано от - хикса на 26/8/2009 г/ 02:33:18

26 Август 2009 02:42
"If You Don't Know Where You're Going, Any Road Will Get You There." --The Cheshire Cat, Alice In Wonderland (*)

peter and his principle can go shtick it.

* a missing brick in the wagon-load, perhaps?
26 Август 2009 02:43
хикса, не се коси. В тая наука има съкровени тайни, както всеки занаят, и тези тайни не са за ширпотреба. Майсторлъците на тая наука в университети не се учат, там ви се дават най общи знания от по повърхността на материята. Майсторите в тоя занаят както и всеки друг са малко и не си издават чалъмите.
26 Август 2009 02:47
даже и пред петчленен състав на въсъ
верно има тайни, ама има и калашников
26 Август 2009 03:01
Гладиатор, по принцип си прав, ама в другите занаяти май не е толкова зле. И понеже във ВИАС (сега май УАСГ, ама не съм сигурен) има и нещо, което се учи, мостовете издържат повече от банките. Дано да съм прав, че преди малко ме болеше един зъб, а като знам какъв съм икономист...
26 Август 2009 03:02
Trees
I think that I shall never see
A poem as lovely as a tree.

A tree whose hungry mouth is prest
Against the earth's sweet flowing breast;

A tree that looks at God all day,
And lifts her leafy arms to pray;

A tree that may in Summer wear
A nest of robins in her hair;

Upon whose bosom snow has lain;
Who intimately lives with rain.

Poems are made by fools like me,
But only God can make a tree.
Joyce Kilmer
26 Август 2009 03:06
гладирадиатора е адепт на акад. вл. топенчаров и знае къде се пазят партийните скрижали.
26 Август 2009 03:09
San De Cannes,
може би трябва да се доизясня. Икономиката е "система от взаимоотношения" и т.н. казваш. Система от взаимоотношения, но чии взаимоотношения? Американските учебници са писани за един икономически обект, а българската икономика в зората на демокрацията беше съвсем друг вид икономически обект, коренно различен от американската икономика. На практика в този период от нашето развитие ние нямахме икономическа наука. Икономическата ни наука можеше да бъде полезна и можеше да предотврати маса икономически грешки, ако нашите икономисти изследваха нашенската икономика такава, каквато беше и те биха предсказали точно какво ще се случи след раздаването на земята в реални граници, приватизацията, реституцията и пр. Не, че някои хора не сме знаели какво ще стане и без науката да ни го каже, но научните аргументи са с тежест при вземане на политически решения. А сервилните учени-икономисти обслужваха нео-либералните безумия и външните сили, които подчиниха и изтарашиха България. Ние нямаме сега български учени, на които да им признаем заслуги, че навремето са ни казвали истината и са ни давали правилни прогнози, а ние не сме ги послушали. И да знаем, че те са хората почтени и достойни учени, и да ги издигнем сега.
Американската наука всъщност е еврейска икономика. Евреите собственоръчно я пишат и тя е повече насаждане на догми, заблуди, зарибяване на хората и промиване на мозъци. Т.е. повече е пропагандна наука. Изведените от нея закони и закономерности не съответстват на реалността. В момента политическата корупция, например, е двигателят на икономическата практика, но закон за корупцията няма да намериш в никой учебник. Останалите основни закони- за търсене и предлагане и пр. дивотии са напълно неверни. Практиката е съвсем друга. Цялата наука е наука за "рационалното" /разумното/ поведение на хората или стопанските субекти, като евреите ти казват кое е рационално /разумно/ и кое не е. Ако си купиш новата самобръсначка, която само 19, 99 долара, ти ще икономисаш 5 долара и това е рационално поведение. Но ако решиш да не си я купиш, това е нерационално. Ако решиш да се бръснеш с дядовия бръснач, това също е нерационално. Половината им наука е как да те направят редовен и безропотен потребител.
И друг път съм казвал, ако изучаваната икономическа наука беше наука, то милионерите щяха да стават след много учене. А животът показва съвсем друго- никой не е станал милиардер карайки по каноните на науката. Недей давай подкупи и недей върти престъпни схеми, пък чакай да забогатееш!
26 Август 2009 05:10
Имаше една констатация : Най- ни харесва "акълът" на българите, който им идва "от-после"......
26 Август 2009 05:26
Вагон е каруца !!
Днес просто е върховно удоволствие !!
Да се чете писмото !!!
Ами ако тези в Пало Алто имаха и резултата от разгадаването на механизма от Антикитера !!
Фала лепо !!!
26 Август 2009 06:29
Е, Змей, всичко зависи от това какво е написано преди това изречение.Много преди това.Не всичко е фактология в роман като този...
26 Август 2009 06:47
Е-е, бачо Димитри, това пък какво е:Те били изчислителни машини, заемащи цяла зала.
Говориш като за праисторически гущери.Пък самият аз работих навремето с такива Голиати.1980 година .Цяла една огромна зала и ние поставяхме едни дискове 45см диаметър в определени четци и след излизането на точковата информация ги заменяхме с други.По това време можех да чета информация от лентовия апарат изписана само с точки в различен ред...Боже, колко много неща, Боже...
26 Август 2009 07:11
Бат Джимо, както винаги е на висота, статията е великолепна, само един въпрос-защо Винър, а не Винер?Предвид славянско-еврейско-немския му произход и правописа-Wiener, ako транслираме на английски, на български би трябвало да е Вийнър?
26 Август 2009 07:53
Не можах да схвана? Моя даскал на времето казваше, че иконоКомиксът бил наукообразна социология...която от своя страна била сестра на социопатията...И за това двете при нужда се "менкали"

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
26 Август 2009 08:26
Моя даскал на времето казваше, че иконоКомиксът бил наукообразна социология...която от своя страна била сестра на...и т.н.



E те от такива даскали и от адептите им (като бай Дзимо) сме на днешния си хал...
26 Август 2009 09:01
човешка грешка при превод

Натиснете тук
26 Август 2009 09:05
Експерт счетоводителите не се занимават с вързване на баланси.
Забранено им е по закон.
26 Август 2009 09:07
дим и 3
лао дзь-две са грешките по пьтя на истината
пьрвата е да не трьгнеш по пьтя
втората е да не стгнеш до края на пьтя
димитри ти си журналист тоталитарист 50 години си бил като партиен лидер и си обикалял цял свят и си се срещал сьс всякакви хора
какво да кажат другите бьлгари дето 50 години си стояха в бьлгария и са дльжни да ти четат компилациите на текстови програми на бяла хартия
26 Август 2009 09:12
Един художник нарисувал райската градина, дървато на познанието със забранения плод, змията и Адам и Ева, след което повикал свой приятел да изрази мнението си.
-Много е хубава, но не е вярна - казал убедено гостът.
-Да бе, да не би да си ходил там - засмял се художникът.
-Вярно, че не съм бил там, но този сорт ябълки, които си изобразил така добре, е създаден едва в началото на 20-ия век.
26 Август 2009 09:28
Гозамбо, тва дето -правилно - подробно си обяснил му викат шаблон или папагалщина. Или чул някой че в Африка се садят банани така и така. Идва в България пробва по същия начин - така и така. И сетне се чуди че бананите не растат
26 Август 2009 09:56
чуждото твое не е мда, и Господ натирил далеч от рая ева и адам неснабдени с мислене, да различат добро и зло немощни, и така си продължава тоя свет,
финансистите били икономисти, в общо свързани с парите, на другите, нашите,
а парите, след духа вървели, и правели хората щастливи
мда, бадева живот е да губиш време и да не бъдеш в радостта
26 Август 2009 10:00
Резюме:
Покрай жените грешат и компютрите;
Никой не знае късметлийските грешки грешки ли са;
Човешко е да се греши, на всеки се случва;
икономиКСисти ;
Когато някой сгреши не "без да иска" е плужек;
... П: - Василий Иванич, а сможеш выпить ведро?
Ч: - Нет, Петька, ведро не смогу. А, вот, товарищ Ленин, он у нас все может!
26 Август 2009 10:07
И наш бат Бойко все можожет...
26 Август 2009 10:09
Сп. "Икономист" публикува графика на брутния вътрешен продукт на страните в Югоизточна Европа. Графиката бе под надслов THE SOUTH-EASTERN SLUGS (югоизточните плужеци). Slug е плужек, плюжко, гол охлюв, мързелан, дембел. България, поради своите грешки, беше изобразена като най-бавно лазещия плужек, ако не броим Молдова.
става агитация.

Такава статия или графика не намерих в цитираното списание. Може би защото данните за БВП не са прецизни. Ако някой открие графиката нека зададе координатите й щото цитирането на факти не е белетристика.
26 Август 2009 10:17
снабден с мислене ли е компа, а греши ли, нивга, идеалния човек, яде само ток, изпълнява всякаква недомислица, природа, не кална, а джелезна, техно, има чип
26 Август 2009 10:21
"Грешка! - казал таралежа, слизайки от четката за дъски..."
Извод - за да има грешки, тряба се правят проби.
(вярно, брадясал виц, ама все още е в сила)
26 Август 2009 10:21
Статията е чудесна
Трябва ясно да се разбере, че еволюцията, както в животинския свят, така и в историята на човешкото общество се гради на грешки. Разбира се ние под грешка разбираме само отклонения, които водят до отрицателни резултати. В това през годините на прехода бяхме шампиони. Аз пак повтарям, че нито една реформа у нас не доведе до положителен резултат. Усещам, че след провала на бат ви Бойко остава само връщане към социализма.
26 Август 2009 10:21
От гуугле:
"Термините агностицизъм и агностик са въведени от Томас Хъксли през 1869 г. Понятието обаче съществува от дълго време: философското и теологическото виждане, че съществуването на Бог, различните богове и божества е или неизвестно, или е по начало непознаваемо. Терминът се използва и за оприличаване на онези, които не са убедени или не вярват в съществуването на божествата, както и на други религиозни материи. Думата агностик идва от гръцките а (не) и гносис (знание).

"


та интересно ми е Димитри , какво мислят агностиците за елементарната справедливост, или и тя е непознавема . И кой, каквото си е надробил, трябва ли да си го сърба, според агостичните схващания? И на всеки трябва ли да се раздава според делата, които сам е направил? Интересно ми би било да знам, иначе глупаци много според поантата и файда йок.
26 Август 2009 10:28
Аз писах по-рано, че ПОЛИТИКОНОМИЯ идва от немски, а ECONOMICS e хамериканска дума (т.е. от английски). Тъй като ПОЛИТИКОНОМИЯ е навлязла от немски в руския, но у нас може и директно от Германия (както и ПОЛИТЕХНИКА) преди 1944г., нашите дИмУкрати (оти са проЗДи) решиха, че това е съветска измислица. И понеже се изприщват на всичко съветско взеха, че смениха политикомика с ECONOMICS.
26 Август 2009 10:33
Змей, много е вероятно обръщението "пингвине мой" да не е грешно. В ЮАР има пингвини, така че, нищо чудно по някакъв начин тези птици да са били познати в Египет – все пак са на един ио същи континент. Да не забравяме, че древните са били пътешественици. Има данни, че по заповед на един фараон (сега не мога да се сетя за името) финикийски мореплаватели са завъртяли една обиколка на Африка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД