:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от „България” 1

Има безплатен обед

Жени Божилова и Николай Хайтов живееха на улица "Латинка" на стотина крачки от нас и аз през вечер киснех у тях, понеже с Жени превеждахме книгите на Гор Видал и редактирахме преводите на другите преводачи на Видал. На по-долния етаж живееха Андрей Луканов и жена му Лили. Луканов донесе бутилка водка, в която пуснал лимонова кора и Лили каза, че това той го бил научил, когато следвал в Москва, а Луканов каза, че така водката ставала по-пивка. Аз се надявах да науча от него нещо по-важно, понеже в България назряваха промени, но разговорите ни не стигаха по-далеч от лимоновата обелка и защо когато Николай Хайтов стъкне огън, камината бумти, а когато аз - едва тлее.

Луканов спомена "Supply side economics" и "There is no free lunch". Свързах тези думи със слуховете, че съветници от САЩ съветват Луканов как да стане преходът към капитализъм и наострих уши; нали бях резидент на четири разузнавания, както ме иронизираше тогава Кеворк и аз не му се сърдех, понеже, когато ме изгониха от БТА и беше невъзможно с преводи само да храниш семейство, Кево ме взе в неговата "Всяка Неделя".

От преводаческите си справки знаех, че мантрата "Няма безплатен обед" се появила през 1938 в излязла не знам къде си статия, препечатана в "The York Times Magazine" през 1949. Поразрових се; нали съм пишман икономист (следвал съм политикономия): През 1975 излязла студията на Милтън Фридман "There's No Free Lunch".

Според Кейнс, за да живне стопанство, което е в криза, трябва да напомпаш пари за потребителско търсене; тогава ще живнат и "the suppliers", доставчиците на стоки и услуги.

Съплай-сайдърите казали: "Наопаки! Да налеем пари на съплайърите и парите "ще се процедят отгоре надолу" (will trickle down) към обществото.

Защо не нарекли тази политика "trickle down", а я нарекли "supply side"?

Бюджетният директор на САЩ Дейвид Стокман (в интервю, публикувано в "The Atlantic" 1981) отговорил, че "процеждането надолу" ("the trickle down") щяло да е "непродаваема" формулировка на данъчната политика, затова я нарекли "съплай-сайд".

Струва ми се, че спасяването на фалиращите напоследък "съплайъри" с пари на данъкоплатеца е съплай-сайдърство, без да се осмелявам да твърдя, че по-успешна би била линията на Кейнс, Рузвелт и Хитлер.

През 1932 Ф. Д. Рузвелт станал президент и въвел федерална програма за заетост (гигантски хидропроекти и пр.). Хитлер с "Работа за всички германци" ги впрегнал да правят автостради, които и днес ми се струват хубави. Валмар Шахт, легендарният гуверньор на Райхсбанк, спрял шеметната инфлация. След войната US грабнаха мозъци като Шахт и Вернер фон Браун, а СССР грабна заводски машинарии, които дори не знаеше как да пусне в действие, но това е друга история.

Премиерът Б. Борисов не лъже, когато казва, че е десен. Във всеки случай той върви по съплай-сайдърския път, който се оказа кьорсокак при Луканов.

Няколко дни след водката с лимоновата обелка трябваше да говоря с Гор Видал. На телефона се обади някакъв друг и той (другият) слезе на рецепцията и аз му казах, че в България ще преведем още една книга на Гор Видал, но се колебаем коя да изберем. "Другия" ме настани във фоайето и каза, че ей сега ще доведе Гор Видал. Не разбрах дали Другия е бодигард или литературен агент или "интимен приятел" на Гор Видал, както говореха злите езици.

Другия държа стола на Гор Видал да седне, оправи му яката на ризата и също седна. С Гор Видал се разбрахме да преведем "На живо от Голгота". Когато поисках да платя, Другия ме спря.

- Няма безплатен обяд - възразих.

- Има - каза Гор Видал и обясни:

Едно време от Ларейдо на Юг до не знам къде си на Запад в САЩ, в разните saloons, сиреч кръчми, пиеш ли уиски, предлагали ти безплатно грамадна пържола. Щото уискито било скъпо, месото - безбожно евтино. За който има пари да пие - free lunch. За който няма - ядец!

За книгата на Видал "На живо от Голгота" аз казах по радиото в деня на печата, че Юда трябва да е патрон на журналистите, понеже съобщил информация за Христос. Колеги скочиха да ме изключват от Съюза на журналистите, а шефът на съюза Веселин Йосифов се разсмял. Даже ми даде колонка в неговия седмичник "Антени", "нищо, че не съм бил прав".

И Гор Видал каза, че не съм прав. Един от учениците на Иисус бил рибар, друг бил войник, трети - митничар, а Юда Искариотски бил касиер, ковчежник и иконом на групата. Занимавал се с финансите й. Усетил, че данъчното облагане в Римската империя ще предизвика сътресение. Следователно Юда не бил патрон на журналистите, а на икономистите.

Трудно ми беше да споря с Гор Видал, понеже е трудно да спориш с човек, който знае повече от теб. А беше лесно да приема от него безплатен обяд. И безплатната вечеря после. Ей!
213
18569
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
213
 Видими 
07 Октомври 2009 00:16
Хм.Интересен ракурс.... Значи на практика няма разлика между журналист, предател, агент, шпионин и прочие... Всеки (про)дава информацията която притежава извличайки лична облага.Същото е и при другите... Кой е фотограф и кой "папарак"??
А кои издания са "жълти"??Къде е границата между "жълтото" и "нежълтото" издание??

Редактирано от - E6 на 07/10/2009 г/ 00:20:43

07 Октомври 2009 00:18
Милтън Фридман е плагиат или Димитри Иванов пак ни поднася с някаква тцел
07 Октомври 2009 00:33
Джимо - най-добрият списвач между икономистите и най-добрият икономист сред списвачите !

Сега ще го награбят форумните корифеи на финансите и economics-а...

Другият лаф, че няма нищо "гювеч" на тоя сват бе (ако не ме лъже паметта): "Дружбата си е дружба, ама сиренето е с пари".
07 Октомври 2009 00:35
въртим, сучем и все го докарваме до уиски с пръжки.
07 Октомври 2009 00:36
Премиерът Б. Борисов не лъже, когато казва, че е десен. Във всеки случай той върви по съплай-сайдърския път, който се оказа кьорсокак при Луканов.

Имаме новина!!Вчера цял следобед се мъчим да разберем, по кой път върви Бойко като хем вдига данъци и акцизи (ляво), хем замразява пенсии и помощи (дясно).А то колко просто било... По "съплай-сайдърския път" върви естествено и ние да се не сетим.
Окумуш момче е ББ.Пак всички ни измами (по Бай Ганьо)...
07 Октомври 2009 00:42
Предпочитам чиста водка с мезето отстрани...

Примерно добре маринована риба или домашен суджук.
07 Октомври 2009 00:48
Това с Юда като патрон на журналистите е пускано и друг път тук.Явно Джимо си го харесва:
Несбъдницата на водопроводчика
Димитри Иванов

За да внеса майтап в един скучен разговор по радио "Хоризонт" в деня на печата и информацията, бях казал, че патрон на журналистите трябва да е Юда, щото изнесъл информация за Христос, и леле, като ми скочиха... Да ме изключели от журналистическия съюз. Спаси ме неговият председател Веселин Йосифов ("Весо кучето". Кучето казал: "Голяма работа. Не някакъв Димитри, бележити люде са казвали, че журналистиката е втората най-древна професия (б.а. - след проституцията)". И седмичникът на Весо ("Антени" дори ми даде колонка.

Натиснете тук
Писатели, паписти, терористи. II част
Димитри Иванов

Да, зная, че може да ми се отвърне - Юда става и за патрон на журналистите, понеже дал информация къде да намерят Иисус. През 1980 казах това по радиото в деня на печата и после ми звъниха възмутени колеги.
Ала все пак, Юда си е на финансистите. Като един от 12-те ученици на Иисус той бил касиер, ковчежник и иконом на групата; накратко - занимавал се с финансите й. Имал интересни схващания за дънъчната система в Римската империя и за политическите събития, които тази система ще предизвика. Когато започна разпродажбата на източноевропейски банки, пак "Икономист" написа:
"Ако искате да се сдобиете с малка банка, правите следното: Избирате си голяма банка и започвате да чакате... "

Натиснете тук



07 Октомври 2009 00:51
Лимонова кора у водка? Това да не е фрикасе? Тия дето пият водка с такива компреси требва да бъдат извеждани навън и застрелвани без милост.
07 Октомври 2009 00:59
Що бе, Мето ?


В Украйна има 1000 вида водка с всякакви подправки (люти чушлета, корени и т.д.) и й викат "горилка" (щото ти изгаря джигера). Дай сега да изтребим всички хохли заради това !
07 Октомври 2009 01:08
Ами те Луканов го застреляха.
07 Октомври 2009 01:11
Лимонова кора у водка? Това да не е фрикасе? Тия дето пият водка с такива компреси требва да бъдат извеждани навън и застрелвани без милост.


?????

Е, да де!!
07 Октомври 2009 01:13
Премиерът Б. Борисов не лъже, когато казва, че е десен.



Прав си, бат'Джимо.
Вероятно защото доказано не е ляв (лява резба, мека китка). И толкова.
Но със същия успех може да се твърди, че и бай Тошо е десен. И той като закъсаше с кинтите, подгонваше пушачи, пиячи и шАфьори. Без да е чувАл за монетаризъм, еле пък за Robert Caro, Fiorello La Guardia, Rudyard Kipling, Robert Heinlein...и Milton Friedman. Макар и с диплома на печатар, а не на пожарникар.


Първите стъпки на финансовия му министър обаче са чисто журналистически (демек, Юдински). Снощи прогнозирах, че на тях може да ръкопляска единствено мафията (големи пари ще паднат от нелегалните цигари и алкохол). Възможно е дори, след този "Free Lunch", да заделят една кохорта добре облечени млади бизнесмени, които да пазят Десния и министъра му от народната любов, която очаквам да ги залее. Да сме живи, да видим.

Редактирано от - Doctora на 07/10/2009 г/ 01:26:36

07 Октомври 2009 01:14
Them or Us,


Уцели в десятката - точно заради това ще да е, за какво трябваше дело да водят, народна пара да трошат. Толкова било просто, ама на - кой да се сети !

Редактирано от - Mars Attack на 07/10/2009 г/ 01:16:45

07 Октомври 2009 01:24
я так и знал, что па вапросу "виски с паржолами" разногласий у нас не будет.
07 Октомври 2009 01:33
"И бира, чадо, и бира !", казал дядо поп (Bira ! )
07 Октомври 2009 01:38
Кейнсианската теория, че напомпването (ех, пожарникарска терминология!) на пари в потреблението ще предизвика живването на доставчиците на стоки и услуги, не важи за нашенеца. Защото нашенецът е спестовен. Ще натика напомпените (!) средства в буркани, дюшеци и банкови депозити за черни дни и за всеки случай, към съплайърите не ще потече нищо друго освен попържни, а маститите икономически корифеи ще има да се зверят какво е станало.
Всъщност нещата са много прости: на нашенеца му трябва само една по-корава гьостерица по гърбината. Друга управия нема!

Редактирано от - Туткалчев на 07/10/2009 г/ 01:45:10

07 Октомври 2009 01:40
три-вогоно-книжния ништо не споменува за бира.

само за уиски со бризоли.
07 Октомври 2009 01:43
Bira,


Пътьом се сетих за онзи виц:‌ "Дядо попе, вино или ракия ?". "И бира, чадо, и бира !" ...

Хайде лека,

07 Октомври 2009 02:15
...защо когато Николай Хайтов стъкне огън, камината бумти, а когато аз - едва тлее.

Елементарно, г-н Иванов - Хайтов е бил доста години лесничей...
-----------------
Що се отнася до водката - като се смеси медицински спирт или някакъв друг с вода, миризмата остава, та кора от лимон я намалява...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
07 Октомври 2009 02:52
Тези да не са пили виетнамска водка??
07 Октомври 2009 02:59
Meto ot Interneto


07.10.2009 г. 00:51:33 Лимонова кора у водка? Това да не е фрикасе? Тия дето пият водка с такива компреси требва да бъдат извеждани навън и застрелвани без милост.
Най-после свястна теза поради что гръмнаха Пентхауза.
07 Октомври 2009 03:24

Туткалчев (със съкращения):
Кейнсианската теория, че напомпването на пари в потреблението ще предизвика живването на доставчиците на стоки и услуги, не важи за нашенеца. Защото нашенецът е спестовен. Ще натика напомпените (!) средства в буркани, дюшеци и банкови депозити и към съплайърите не ще потече нищо друго освен попържни, а маститите икономически корифеи ще има да се зверят какво е станало.


Това е много спорно, а най-вероятно и невярно! Не ми се рови за статистика, но факта, че частния дълг е достигнал практически до тавана си, говори че и на нашенеца му се консумира. Здраво му се консумира! Даже по-здраво отколкото може да си позволи, щом взема и заеми за да консумира...
А че има хора, които спестяват водени от различни подбуди е вярно. Но такива има навсякъде. Ние едва ли сме изключение.



____________________________
Банкер: частник, ама с парите на другите... Смех
07 Октомври 2009 03:33

ПП
А безплатен обяд наистина има. Сервира се на децата, които все още не знаят много неща, поради което са способни да приемат, че обяда е безплатен и без очаквания към тях...



____________________________
Банкер: частник, ама с парите на другите... Смех
07 Октомври 2009 03:36

Най-после свястна теза поради что гръмнаха Пентхауза.


VOCI,



____________________________
Банкер: частник, ама с парите на другите... Смех
07 Октомври 2009 03:50
Милтън Фридман е плагиат


Плагиат е - оригиналният цитат е на Робърт Хайнлайн. Питай гугъл за TANSTAAFL, или прочети The Moon is a Harsh Mistress.

А безплатния обяд, дето го ядат куките и до днес го плащаме ние
07 Октомври 2009 04:37
Има безплатен обяд
и всички знаем в кое устройство се слага...
07 Октомври 2009 04:44
Няма безплатен обяд, бачо Димитри, има само привиден такъв.Като например: купи този чифт обувки и другият ще е без пари! Без пари ли?? Друг път.С парите за първият чифт си платил и двата...Та така с пържолата и уискито...
07 Октомври 2009 04:49
Аз пък живеех няколко преки по на изток на "Люлякова градина" и когато учех в 119-то училище знаехме, че в блокчето живее Хайтов.Луканов кой ти го знаеше...
07 Октомври 2009 05:04
В този смисъл(за безплатният обяд) , колко му е Гор Видал да те почерпи нещо.Нали ще вършиш работа, защо да не те нахрани...Друг е въпросът, ако си искал да платиш разични от това неща.Като права и други такива, пък той е махнал с ръка "Всичко е уредено не се притеснявай".Това означава само едно:‌ Платено е!!Не се пъхай там дето не ти е мястото!...Твоята работа е да го преведеш!Айде ако си хапнал вече, ставай и отивай да бачкаш...
07 Октомври 2009 05:52
Има безплатен обяд! Ей, на Бат Разбойко вдига данъците по време на криза и за награда пак ще го изберат

Това си е безплатен обяд ... с бонус
07 Октомври 2009 06:02
Димитри,
Вие просто се шегувате с нас

За ББ и supply-side economics - важно е определени, "наши", съплайъри да се сайдват.

А Луканов - дали е искал да оправи икономиката? Или да запази контрола над балканския кръстопът? Може би е постигнал целта си. Беден, прост и уплашен народ лесно се управлява.
Извинете за нихилизма.

Редактирано от - spectator на 07/10/2009 г/ 06:04:22

07 Октомври 2009 06:25
"...нали бях резидент на четири разузнавания, както ме иронизираше тогава Кеворк и аз не му се сърдех, понеже, когато ме изгониха от БТА и беше невъзможно с преводи само да храниш семейство, Кево ме взе в неговата "Всяка Неделя"."
Не те е иронизирвал той, ДИ.
Хич не те е иронизирвал, ами просто е карал по методата "Казвам ти, жено-сещай се, снахо."
Иначе...не се и съмнявам, че от тва БТА са те шътнали за антикомунистическите ти възгледи.
Ти да имаш некви съмнения?
***
P.S. Що се отнася до безплатния обяд...такова чудо нема.Платаш си като на поп, ДИ.
Рано или късно.
По-скоро рано, отколкото късно.
Повервай ми.





Редактирано от - Bay Hasan на 07/10/2009 г/ 06:30:32

07 Октомври 2009 06:34
интересна е статията на Димитри Иванов, случайно се споменава името на Николай Хайтов, въпреки някои съмнения относно писателския съюз и неговото състояние, за мене Николай Хайтов е много добър писател. Той се опита да се намиси в спора за гроба на Левски........по някакво случайно съвпадение пък проф. Стамен Михайлов е от моето село....и това ме накара да събера някои материали......но големия проблем в този спор е че евентуалните кости изчезват.....това ще е много жалко ако са унищожени....можеха да се правят още изследвания......
07 Октомври 2009 07:03
Казвах ви аз, че форумът е по-умен от всички нас взети заедно!
Мето копна по-надълбоко и истината лъсна наяве.

Спешно да се изясни какво е пил Кенеди!
07 Октомври 2009 07:08
Безплатен обяд - свинска пържола.
Те на туй му се вика еврейска дилема.
07 Октомври 2009 07:10
Bay Hasan


07.10.2009 г. 06:25:57
P.S. Що се отнася до безплатния обяд...такова чудо нема.Платаш си като на поп, ДИ.
Рано или късно.
По-скоро рано, отколкото късно.
Повервай ми.
07 Октомври 2009 07:46
Луканов донесе бутилка водка, в която пуснал лимонова кора и Лили каза, че това той го бил научил, когато следвал в Москва, а Луканов каза, че така водката ставала по-пивка.

Има го в "Третия ешелон" на Хруцки, пробвах го като студент. Цял лимон, обаче.
когато Николай Хайтов стъкне огън, камината бумти, а когато аз - едва тлее.

Метафорично и самокритично!
слуховете, че съветници от САЩ съветват Луканов как да стане преходът към капитализъм

Да, бе - слухове!
Хитлер с "Работа за всички германци" ги впрегнал да правят автостради, които и днес ми се струват хубави.

Холокостиците пък твърдят, че Хитлер нямал нищо общо. Въпреки фактите. И въпреки впечатленията на съвременниците му, че е взел "назаем" социално-икономическите реформи в САЩ за излизане от кризата.
За който има пари да пие - free lunch. За който няма - ядец!

Навременна алюзия с опитите на Дянков да вдига акциза на алкохола. Само дето месото хич не е евтино. За качеството да не разлайваме кучетата.
Юда трябва да е патрон на журналистите, понеже съобщил информация за Христос.


Абсолютно!!!
Следователно Юда не бил патрон на журналистите, а на икономистите.

Е, и техен бива! Само че на иконосмисти, финансисти и другата сволочь патрон трябва да са войникът, пронизал с копие Исус и колегите му, дето си делели дрехите на разпнатия.
Трудно ми беше да споря с Гор Видал, понеже е трудно да спориш с човек, който знае повече от теб.

Което показва защо маса народ се плюнчи да спори с ДИ - анонимно - кешки се изкара или поне види в огледалото на егото си по-умен от автора.
За материала -
Казвам "материала", тъй като дава много за размисъл.
Е, не чак толкова, ама може да надникнете и тук:
Натиснете тук
07 Октомври 2009 07:49
ех, симо, симо -- не внимаваш

дал съм и връзка към статията за tanstaafl от англоезичната wikipedia, макар и не по общоприетия тук начин (какво да направя като правилото "brake the rules" в случая се оказа по-силно ).

а иначе се чудя на тези корифеи на форумната мисъл, дето се подведоха и започнаха да обясняват (не на мен, на автора), че всъщност безплатен обяд нямало и така нататък, без да им мине простичката мисъл, че това може да е направено нарочно (най-малкото да погледа малко сеир )
07 Октомври 2009 08:18
Лимонова кора у водка?

е, само лимонова кора да слагаха руснаците. "Северното сияние" го забъркват с лимони, портокали, грозде, ябълки, банан и квото още се сетиш!
После всички сияят.

"the trickle down" щяло да е "непродаваема" формулировка на данъчната политика

тъничката струя ще пресъхне преди се стече през системата from rich to poor. По-точно ще си остане отгоре както в САЩ така и в копиращите политколонии.
07 Октомври 2009 08:31
Туй - за Юдата - нема смисъл да спорите - дъл' на евреите ил' на газетажиите е капо...След като е предател, значи става за всичко...Примери бол...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
07 Октомври 2009 08:36
Икономиките наистина са два вида, точно както е написано в статията.
Първият вид икономика се развива чрез увеличаване на консумацията.
Вторият вид икономика се развива чрез затягане на коланите.
Да познаем към кой от двата вида се е насочил премиерът борисов.
Тъй като има много близки връзки със сащ, пък и финансовият му министър също, аз мисля, че борисов и дянков насочват българия към стимулиране на икономиката чрез увеличаване на консумацията.
07 Октомври 2009 08:54
Анонимен7 - Има и трети нормален според мен път - Първо се затягат коланите за да се стабилизира ситуацията - да се живее с толкова колкото се изработва.. и чак тогава идва Второ-то да се увеличава консумацията. Щото иначе просто се замазва положението чрез яка инфлация. А трябва неефективните фирми да се реорганизират.. това не може да стане ако само се увеличи консумацията.
07 Октомври 2009 08:58
Абсолютно сте прав.
Когато ситуацията е нестабилна вечно,
естествено и коланите се затягат вечно.
07 Октомври 2009 09:15
"Няма безплатен обяд" е любимата фраза на тези, които не си плащат обяда.
07 Октомври 2009 09:16
Аз отдавна тръбя тук[b], че пътя по който ни е повел Симеон Дянков (той ББ си хабер няма от това) е "кьор сокак", тук научих, че този подход се наричал "съплай-сайд". Тези мерки ще доведат до фалиране на много фирми, защото ограничаването на потреблението (ТЪРСЕНЕТО) ще доведе до намаляване на ПРЕДЛАГАНЕТО, а от там до намалена активност. "Изсветляването" на фирмите води до същото. И накрая ще намалеят постъпленията в бюджета, от там нататък нови огрничения и т.н. По-добрият път е този на Рузвелт, Хитлер и бившите соц. страните. Даже да се напечатат повече пари и да се възложат с тях поръчки за инфраструктура, селско стопанство, от там да се увеличи износа и да се влеят свежи пари в индустрията. Ама ние сме във валутен борд, който не позволява това. Една забележка - в Западна Германия не видях бетонни пътища на Хитлер-всичко е асфалт, те останаха само в Източната част.
07 Октомври 2009 09:16
Ееех, защо Луканов не остана да бърка коктейли в "Парк Хотел Москва", след ноември 89.
07 Октомври 2009 09:23
Д, туй сичкото писане, за да се изкараш колега с Юда?
07 Октомври 2009 09:25
Безплатен обяд все пак няма. Дори да ти се струва, че нищо не си дал- лъжеш се. Най-малкото ще платиш с духовното си и морално здраве, ще платиш с " подхранване, наторяване и обогатяване" на ценностите и идеите си...
07 Октомври 2009 09:29
Има безплатен обед
- любима фраза на онези, които не искат и не са свикнали да си плащат...
07 Октомври 2009 09:29

Mrx++
По-добрият път е този на Рузвелт, Хитлер и бившите соц. страните. Даже да се напечатат повече пари и да се възложат с тях поръчки за инфраструктура, селско стопанство, от там да се увеличи износа и да се влеят свежи пари в индустрията.


Тцъ, не става! Инфраструктурата не става за износ, а сама по себе си няма гаранция как и кога ще стимулира друго производство. Селското стопанство и то не става за износ - има квоти, които не позволяват на ""свободния"" европейски пазар да се изнася повече от определеното "свише".

____________________________
Банкер: частник, ама с парите на другите... Смех

Редактирано от - Пенка от Прокатния на 07/10/2009 г/ 09:45:21

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД