:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бойците ни в Афганистан се жалват от скъпите си униформи

Българските бойци от контингентите в Афганистан масово недоволстват от новите униформи, за които МО даде по 1100 лв. за един комплект. Рейнджърите изпращат писма до ръководството, с които ги уведомяват, че камуфлажите са неудобни и ги запарват, уточниха от военното министерство.

През февруари т.г. МО сключило сделка с фирма "Аполо" ООД за изработване на 2400 нови униформи за 2.640 млн. лв. В мисията ни в Афганистан участваме с около 460 бойци.

Бившият военен министър Николай Цонев първо обяви, че няма да прави разходи по време на финансова криза, а след това използва правото си на директно възлагане на поръчката, което му позволява ЗОП. Според изказване на Цонев военните ни в Афганистан се срамували от дрехите си.

Собственик в "Аполо" ООД с 40% е Николай Цветанов. Той членува в сдружение "ЦСКА - Джудо" с Ненчо Ненов, който, от своя страна, заедно с министър Николай Цонев е в сдружение "Военен спортен клуб "Св. Георги Победоносец".

Фирмата се занимава с производство и търговия с ловни облекла и единствена в Източна Европа има лиценз за производство на ловни облекла с GORE-TEX. Фирмата има две собствени фабрики - в Монтана и Гоце Делчев, и фирмен магазин в София.

Същата фирма нашумя около мълчаливите протести на полицаите. Тогава на нарочна пресконференция бившият министърът на вътрешните работи Михаил Миков обяви, че на организиран от тях конкурс се е явила само "Аполо" ООД и конкурсът бил анулиран. Миков намекна, че имало бизнес интереси при избора на фирмата. Тогава МВР шефът преценил, че дрехите са доста скъпи, а в бюджета били заложени по 400 лв. за униформа. Бившият главен секретар на МВР Валентин Петров по времето на Румен Петков тогава се оправда, че конкурсът не бил нагласен, а полицаите се нуждаели от качествени облекла.
39
5732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
29 Октомври 2009 00:32
Е бива ли такова нещо !!! Не знаят ли на българските рейнджъри как бързо им се подсичат дупенцата ?! На български тюлен, командас, червена шапчица или к`вото и да е там, или му е горещо, или му е студено, но категорично парите са му малко. И той протестира. Да, с подсечено дупенце, ама щом е за протест е първи.
29 Октомври 2009 05:31
webadmin, а можеш ли да си представиш с какво качество са обикновенните маскировъчни дрехи на армията в Бг?-те са просто ужас .
А, иначе са прави- с тия дрехи са денонощно. Така че, не се подигравай с тях!
29 Октомври 2009 06:00
Хе хе, няколко години течеше сеира по избор на бронежилетки.Това не може да ме впечатли.Добре че сме специалисти по походните бани.Поне има къде да се изкъпят момчетата
29 Октомври 2009 08:27
400 лв. не са само за една униформа.За полицаите говоря.В тези пари се включва:
лятна, зимна, кубинки, пуловери, ШАПКА и др.
Амчи за тез пари как да изглеждат полицаите?
Пък и никой ги не ги пита удобна ли е за работа...
29 Октомври 2009 08:43
Да им раздадат по един въшкарник и всяка сутрин да ги проверяват за якички и ще им мине много бързо
29 Октомври 2009 09:04
Щом се оплакват, значи не са удобни.
29 Октомври 2009 09:25
до колкото знам, нашите не бродят по чукарите, а клецят охрана на летището ... мрънкалници
Сега като фанат студовете, запареното ще им топли...
29 Октомври 2009 09:43
Не е ли по-изгодно да ги облекат в американски униформи с БГ- отличителни знаци? Така или иначе талибана гърми наред, няма желание да говори ни на български , ни на английски.
29 Октомври 2009 09:46
В свестните държави се правят сериозни конкурси за облеклата на полицаите. В Дания например, само зимните обувки струват 80 Еуро, да не говорим най-вече за дрехите за дъждовно време - изолират от дъжда и в същото време не запарват.
29 Октомври 2009 13:00
То че дрешките най-вероято са калпави, калпави са.
Само дето се сещам аз като бях в казармата родна каво беше. Каквото ти дадат това носиш(въшкарник беше при мене) и ако се оплакваш ... непоряд, надбягване с вятъра по полосата и възможни даже няколко дена в ареста. Запарването беше от белите кахъри.
29 Октомври 2009 13:01
Тия, рейнджерите де, нали бяха нещо като теляци? Защо им са въобще униформи ? А влизат ли в комплекта налъми или носят службата с джапанки ?
29 Октомври 2009 13:13
W2W като чета какви ги пишеш ми е ясно, че не си помирисвал казарма. Аз съм служил с "въшкарниците" и с "цинтите" на краката с 14, 5лв месечна заплата като фазан, а тия за какво мислят, че са изпратени там? Да не би на модно ревю? Не стига, че плачат все за пари, сега и униформите им пречели. Освен това, видите ли, стреляли по тях, примадоните. Имам чувствата, че все "меки китки" са ги избрали
29 Октомври 2009 13:16
Дрехите от Гортекс запарват, причиняват обриви, топлят по-зле от вълнени и са по-скъпи от вълнени. Пазят от вятър и са здрави.
Гортексът е политетрафлуоретилен (тефлон), произвеждан с помощта на доказан карциноген и отрова - перфлуорооктаноат. Дюпон доброволно ще го спре до края на 2010.
Собствената ни текстилна индустрия, която работеше с местна вълна и памук, беше демократично съсипана. Сега - гортекс мейд ин Чайна.
Тва е положението.
29 Октомври 2009 13:17
по един въшкарник, отгоре шинел-той поема функцийте и на бронежилетка, всека сутрин на развода якичките и зашитите джобове и пагони да им проверяват, да им доде акъла запарвало им било, баси войниците кекави
29 Октомври 2009 14:06
и на караул с габина

Николаево, Венец и Гривица
29 Октомври 2009 14:49
ШЗО - Плевен! Карул до откат!
29 Октомври 2009 15:22
Sir, че то "стойката" до "Родопа" си беше направо дюшеш отвсякъде. Е, вярно, кренвершите и дебърцините тогава още от месо ги правеха...
Че и бригадите в бирената фабрика биваха... нефилтруваната бира - и силна, и студена...пък ний на по 19 години...
29 Октомври 2009 16:59
Не ги знам тия камуфлаьи какви са, но който не е носил въшкарник (клина - на голо!) той идея си няма за каква униформа иде реч.
Размерите бяха винаги два - много къси и тесни или много широки и дълги.
В Сливница, понеже имах редкия късмет да си избера от склада взех клин с червен кант отстрани, офицерски демек. Кой да гледа?
И като ме прехвърлиха в София, на едно строяване пред генерал Доленски (тогава командваше тогавашния Първи армейски корпус) взводният ме видя в последният момент как съм се докарал като офицер.
Непорядите ми се разминаха, ама как са ме крили в строя...па добре, че не блестях с физика и ме завряха леко приклекнал из карето
29 Октомври 2009 17:05
Виждам, че присъствието на НШЗО "Хр. Ботев", гр. Плевен, наградена с орден "Девети септември" - І ст. с мечове, е много сериозно в този форум! Привет на всички колеги, служили последните 30-на години там, живи и здрави!
Троица, там е работата, че макар и да не питат, талибаните ВСЕ ОЩЕ, т.е. за сега правят разлика между нас и американците. Броят ни за братовчеди - нали сме с източноирански произход, т.е. арианци. До не много отдавна отличаваха и немците - и те арианци като нас. Но после започнаха бойни операции и знаеш какво стана. Това са ми го казвали афганистанци. Чий го търсим в Афган, идея нямам. Знам само, че започне ли патаклама, вече няма значение кой какъв е в исторически план. Такива ми ти работи.

Редактирано от - sybil на 29/10/2009 г/ 20:22:29

29 Октомври 2009 17:30
Пълни глупутевини от най висш вид .....

Горатекса е най удобното нещо стига да знаеш как да го носиш. Тва не ти е като памучните гащи..... Да не говорим , че откакто нося NYKO 100% памук няма да сложа ако ще позлатен да е....
С Гор а текс ходя вече има няма 7 години.... бил съм с него във всякаква природна среда. Това не е найлонче или шушляче... а мембранна материя. Има една маалка подробност , че при температура над 20-25 градуса няма такава мембрана дето да издръжа....
Що ли родното ССО са супер доволни от Горатекса? Щото някой им е показал как се ползва а на бай чипик кашик и от на НАСА материи да му е униформата пак ще мръхти....

Щото кривите шевове и памучния смотан рипстоп на МАК Габрово са по убави....
29 Октомври 2009 17:39
Туй всичкото ще да е няква платена журналистика на червените другари от МАК Габрово.... Щото те милите нямат лиценз да правят Горатекс и сега страдат.
Те и британци и американци сигурно са много смотани щом като вече 10-15 години носят мембранни дрехи и униформи найлон-памук и не се оплакват..... Или наистина нашите "рейнджъри" са по- кекави от западните си колеги?
29 Октомври 2009 18:37
Това не е найлонче или шушляче... а мембранна материя.


И аз това разправям - не е найлон, а тефлон. Който ще спре да се произвежда след една година. Както на времето бе спряно и производството на найлон, по същите причини.
Та не знам какво ще правиш, като доизносиш мембранната материя.
Ма сигурно от Дюпон ще измислят нещо още по-мембранно.
Ако не измислят, пробвай с класиката - кат копринено бельо, кат вълнено, брезентов клин (тънък), вълнена куртка, брезентова винтяга (дебела). За повече подробности питай Хауптмана.
ПП - талибаните дали носят гортекс? Или се оправят с вълна и памук?
29 Октомври 2009 20:06
Уфффф, щях да си пОмислА, че се жалват, що униформЕто биле скъпи!?
29 Октомври 2009 21:26
Anardil
"Не ги знам тия камуфлаьи какви са, но който не е носил въшкарник (клина - на голо!) той идея си няма за каква униформа иде реч.
Размерите бяха винаги два - много къси и тесни или много широки и дълги."
***
Добавям и непрани поне три набора преди да ти ги дадат след клетвата. Единствената промяна беше когато ни даваха летните дрехи (напролет). Барем се чувствувах малко по-чист. Като се добави към това НЕводенето на баня (щото се съвпадаше с марш на скок) или хроничната липса на вода в т.н. бригада-резерв на главното командуване ми оставаше да завиждам на присъединения КЕЧ. Ем слободия, ем заплащане, а ний връзкарите за едната служба на отечеството...
29 Октомври 2009 23:45
Преди да пишете си проверявайте информацията! Ако ви я е дал охя, дето се прави на "опълченец" - много ви е излъгал! Ако са чиновниците от МО, дето "търкат" столовете и никога няма да носят униформите, който са избрали за войската - пак сте подведени! Знам само, че никой не се е жалвал - напротив, поне 70-80% са доволни от тези униформи. Iosarian е напълно прав, крайно време е и нашите войници да носят униформи като армиите на "белите" държави! А на Кириак Стефчоолу ще му кажа първо, gore-tex е запазена марка на W. L. Gore & Associates, Inc., а не на DuPont. Запазените марки на DuPont са Cordura, Kevlar, Nomex, Teflon и др. Teflon е покритие, което се нанася върху някаква материя, с цел предотвратяване на външни въздействия, докато gore-tex е ePTFE (политетрафлуоретилен) мембрана, която се "инплантира" между външния и вътрешния слой на определена тъкан, с цел да спира вода и вятър и в същото време да осигурява изхвърляне на потта навън. С теорията - до тук! А за практиката - едва ли някой от тези, които дават мнения тук е ходил по горите и планините повече от мен. Така че забравете за "кат копринено бельо, кат вълнено, брезентов клин (тънък), вълнена куртка, брезентова винтяга".
30 Октомври 2009 21:57
това са глупости на търкалета и поръчано от МАК габрово който до скоро шиеше боклуци за армията , повярвайте ми нито един боец не се е оплакал , имам преки наблюдения , това са поръчани писания свързани с един цървул собственик на мак габрово и свързан с новото ръководство но МО и по точно с новия зам министър бивш полковник от института по перспективини изследвания и лобиращи за габровци шиещи абсолютни боклуци и войската бе пропищяла от тях и сега пак нови схеми от зам министъра , скоро ще се разбере за какво иде реч

30 Октомври 2009 22:13
Ancient Thracian
Знам само, че започне ли патаклама, вече няма значение кой какъв е в исторически план
Прав си, но в "патаклама" участвал ли си или само теоретически? Няма особенно значение униформата, когато те нарешетят - виж бронежелетката - може и да те спаси, зависи с какво си оцелен.....
30 Октомври 2009 22:20
Уау - Стелт оператор - алпинист

едва ли някой от тези, които дават мнения тук е ходил по горите и планините повече от мен.
- да си пускаш стелта ли си ходил или да го търсиш? - Веселяк!
31 Октомври 2009 20:53
Хич не ми е било весело, особено като е трябвало да издирвам разни "заблудени" мислители (може и "замислени". А колкото до "стелта", по-добре да не се срещаш с него. Отворко!
31 Октомври 2009 21:13
А колкото до "стелта", по-добре да не се срещаш с него. Отворко!
- това прякор на трепач ли е? Кво страшно толкова - нали си има оператор И защо е трябвало да издирваш заблудени? Плащат ли ти за този спорт? Нищо не разбирам - темата е, че нашите бойци имат желание за по-добри униформи - напомням
31 Октомври 2009 23:13
Дали ще търсиш "заблудени" или талибани и всякакви други гадове из планините и горите, когато времето е много по-скапано от днешното, няма да ти е все едно с какво си облечен и обут! А проблемът с униформите на войската е, че в момента тези, които са на мисия имат същите дрехи и обувки като американците и немците и ако това стане за цялата армия, няма да има гешефт за чиновниците от МО. Zamislen, чети какво са написали Iosarian и mutata и цялата картинка ще ти се изясни!
01 Ноември 2009 01:06
ae ся запарвали
Церго гея га е навивал партенки под цинтарите данби дансай спарвал.
.. как на фронте
01 Ноември 2009 09:45
няма да има гешефт за чиновниците от МО
- е те това кажи, какви талибани ти се видат

това са поръчани писания свързани с един цървул собственик на мак габрово и свързан с новото ръководство но МО


Кой е цървула? и как ще прескочи поръчковата система? Или търси работа на МАК - Габрово, понеже са закъсали и създава проблеми с униформите, че да им поръчат нови - има логика, но дали е така?

Не е ли по лесно - американски и да им сменят копчетата и петлиците и нека ревът, че ги спарват
Само да не стане гаф с талибаните, да пречукат някой попогрешка!

Ясно, че "стелта" е невидим до известна степен, но проблемът с Афганистан се закучва. Не е толкова важна униформата, когато те трепят по правилата на съвременната партизанска война. Трябва да се изучава и да се работи с акъл, а не да хленчиш, че ти стяга якичката - НОВОБРАНЦИ, кво да ги праиш!

Потапям се, че стелтът ша мъ отнесе, кат куцо пиле - домат!
01 Ноември 2009 11:12
Не става ясно как се документира "недоволството". "Една жена в трамвая каза"?
Моркин изглежда не обръща внимание на фактологията. Дали не ги пише тия шменти капели по кръчмите?
Навремето имаше (за малко) един архитект у Светия Синод, дето разправяше, че музата му идвала само в кафенета и кръчми, затова щял там да стои в работно време.
Не срещна разбиране даже от поповете.
01 Ноември 2009 19:04
Цървулът е собственикът на МАК - Габрово, които повече от 15-20 години тъкат камуфлажа за униформите на армията и от 3-4 години шият униформите за мисии. И сега, когато за първи път не ги избраха да облекат контингентите, нададоха вой до небесата, като тази статия. В момента нашите контингенти са с униформи като американците и обувки като немците. Това все едно в момента да "карат" БМВ-та и мерцедеси на фона на "трабантите" на МАК. Колкото до партизанската война, единствено специални сили и командоси са се оправяли с такива като талибаните (Например британските SAS в Малайзия). И точно те (SAS) казваат, че мокрият войник не мисли за нищо друго, освен да се изсуши. Тъй, че нека да имат правилните неща, за да внимават за опасностите. Колкото до това как се прескача поръчковата система - като се "мотивират" съответните чиновници. А за "стелта" - и да се потопиш, няма спасение - SEAL (SEa, Air, Land).
01 Ноември 2009 19:57
И точно те (SAS) казваат, че мокрият войник не мисли за нищо друго, освен да се изсуши.
- Баси мислех ги за по интелигентни - карай .
01 Ноември 2009 20:51
А на Кириак Стефчоолу ще му кажа първо, gore-tex е запазена марка на W. L. Gore & Associates, Inc., а не на DuPont. Запазените марки на DuPont са Cordura, Kevlar, Nomex, Teflon и др. Teflon е покритие, което се нанася върху някаква материя, с цел предотвратяване на външни въздействия, докато gore-tex е ePTFE (политетрафлуоретилен) мембрана, която се "инплантира" между външния и вътрешния слой


Да допуснем, че на Кириак Стефчоолу запазените марки са му през оная работа и Кириак Стефчоолу се интересува от химическата формула.
Я се напъни и обади по какво политетрафлуоретилена (гортекс) на другаря Гор се отличава от тефлона (политетрафлуоретилен) на другаря Дюпон.
02 Ноември 2009 12:37
***
Язе до сега колко ли раци съм натрупал като от 10 години го нося тоз канцерогенен Горатекс....
Писнало ми от хора които от "промазана материя" и "ватирана подплата" по-нататък ич ги няма.... Некви там полари уйндстопери и прочие има измислен, мембранни материи антибактериално бельо и т.н. Ама не ние ще стоим с партенките и ватираните подплатки. Щото нали "Да защитим всичко родно дори да е за нищо негодно". Поцепвали се .... че като носиш горатексовите гащи по цял ден не ще се поцепиш ми печурки ще хванеш..... те са само когато ще лежиш в засада цяла нощ (което не вярвам на някой от поцепилите се да му се е случвало) или когато "пада небето". за 10 години долната част на комплекта я десет пъти съм я ползвал я не - почти нова седи още.

А за МАК... там све е без коментар..... като почнем от "уникалния" пет цветен камуфлаж приет някак случайно за БА (милите британци и американски как така се справят с 4 цветен историята мълчи), като минем през опитите да се пробута памук -полиестер а не памук полиамид (найлон -памук на простоцарски) на армията.... сладури са те....

Редактирано от - sybil на 02/11/2009 г/ 13:20:07

02 Ноември 2009 21:20
Ами, на Кириак Стефчоолу като му е "през оная работа" за запазените марки, като го заболи сърчицето да си вземе от нитроглицерина, от който правят динамита, вместо тоя, от който правят илачите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД