:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,720,188
Активни 153
Страници 22,891
За един ден 1,302,066
Истинската история

Ако имаше губернии, СССР може би нямаше да се разпадне

В момента Русия има най-сложното административно-териториално деление в съвременния свят
Колаж: автора
Административно-териториално деление на Русия има своите исторически корени в реформата от 20-те години на ХХ в. На преден план - "бащите" на съветската административна реформа - Ленин и Сталин през 1922 г. в Горки (Московска област) и съвременното административно-териториално деление на Русия. На заден план-новите руски "региони" все още не са известни. Във всички случаи етническите и националните елементи изглежда ще бъдат силно приглушени за сметка на икономическите, социалните и чисто географските основания при образуването им, макар все още да е напълно невъзможно създаването на административно-териториално деление от "правоъгълници" и "квадрати", което напълно да пренебрегва етническия състав на населението в многонационалната държава.
Миналия петък руският Държавен съвет се събра на първото си заседание за тази година. За първи път от създаването му на 1 септември 2000 г. съветът разгледа политически, а не стопански въпроси. В 50-страничния доклад на губернатора на Калининградска област Григорий Боос бе представен цялостен план за политическа реформа. За разлика от Държавния съвет на РСФСР, който бе върховен държавен орган през 1991 г., съвременният му побратим се събира 4 пъти годишно и е само съвещателен орган при руския президент. Въпреки това решенията на съвета често са симптоматични.
Една болезнена за Русия тема - нейното административно-териториално устройство, мина на петъчното заседание сякаш почти незабелязано. В коментарите си ръководителите на руските региони почти единодушно се въздържаха даже да споменат за новите идеи не защото не ги забелязаха, естествено, а поради най-обикновено вцепенение. Въпреки че от 10 години в Русия протичат интензивни процеси в административно-териториалното й устройство.
Всъщност за перспективите не бе казано много. Очертава се рязко - даже двойно, намаляване на броя на субектите на Руската федерация, които днес са точно 83 и все още са прекалено много даже за огромната територия на страната. Освен всичко друго издръжката им е твърде скъпа.
Очевиден принцип при създаването им през 1992 г. е бил да имат около милионно население, поради което на изток териториите на субектите на федерацията достигат до 3 млн. кв. км за Република Саха (Якутия). Изключение правят републиките, при които се прави опит да обединяват цялата национална територия, дори и тя да е съвсем малка. Твърди се, че при окрупняването на регионите ще се има предвид стопанската целесъобразност - регионите, които са "донори" в държавния бюджет, ще бъдат обединявани със съседите си, не повече от 15, според председателя на Държавната дума Борис Гризлов, разчитащи на многомилиардни субсидии от централния бюджет всяка година.
Понеже в наше време е модно да се говори за пари, може и така да бъде обосновано намаляването на броя на административно-териториалните единици в Руската федерация и силното редуциране на етническия фактор в тях, но е ясно, че големият проблем не е в парите, а съвсем другаде.

* * *

Съвременното административно-териториално деление на Русия има за своя основа реформата на цар Петър I, който през 1702 г. създава първата губерния - Ингерманландската, завоювана отново от Швеция. В края на 1708 г. Русия е разделена на 8 губернии. От май 1719 г. губерниите се делят на 47 провинции, нито една от които не е образувана на етнически принцип. През 1775 г. императрица Екатерина II провежда нова реформа, в резултат на която в Русия има 50 наместничества и губернии и 1 област. През 1865 г., след отмяната на крепостничеството (1861 г.), 55 губернии се превръщат в органи на местното управление с елементи на местно самоуправление, но при наличие на задължителен имуществен ценз. Характерна особеност продължава да бъде отсъствието на етнически елемент при определяне на административно-териториалните единици.
На III конгрес на съветите (1917 г.) е прогласено федеративното устройство на Съветска Русия. Започва осъществяването на това, което през цялата останала част от ХХ в. в Източна Европа се наричаше "Ленинска национална политика". През цялото трето десетилетие на ХХ в. в СССР се провежда сложна административно-териториална реформа. Освен съюзните републики в РСФСР се наброяват към 1930 г. 11 автономни социалистически съветски републики, 7 края, 14 автономни области, 6 области и два национални окръга. На практика всички те са силно етнически обагрени в съответствие с конституцията на РСФСР от 1918 г.
През 1936 г. завършва нов процес. Целта този път е да бъде увеличен броят на областите, като все по-често те повтарят старите губернии в Руската империя. Този процес продължава много интензивно и през 1943-1944 г.
Благодарение на националната политика в Съветския съюз днес Русия има най-сложното териториално-административно деление от всички съвременни държави. Дори само изброяването на видовете субекти на федерацията вероятно докарва пристъпи на паника у по-малките ученици. Субекти във федерацията са 21 републики, 9 края, 46 области, 2 града с федерално значение, 1 автономна област, 4 автономни окръга начело с президенти, губернатори или ръководители на администрацията. Допускат се също допълнителни и временни административно-териториални единици, като Байконур например, който е нает от Казахстан до 2050 г. и ще се използва активно до построяването на новия руски главен космодрум "Восточний" в Амурска област. Ръководителите на руските региони ще имат единно название и от общо 22 президенти във федерацията, които препълват руския политически живот, ще остане един-единствен - федералният.
Процесът на обединение на руските региони започна при президента В. В. Путин, който е инициатор на т. нар. парад на обединенията. Този процес често се противопоставя на провъзгласения от Елцин на 6 август 1990 г. в Казан "парад на суверенитетите", чийто резултат са разпадът на СССР и пълната дезинтеграция в началото на 90-те години на миналия век в Руската федерация. Думите на Елцин към субектите на РСФСР - "взимайте толкова суверенитет, колкото можете да понесете", и днес са символ на Елциновия погром над Русия.
"Парадът на обединенията" започна символично със създаването на федералните окръзи на 13 май 2000 г. До миналата седмица бяха 7, но във вторник президентът Медведев оповести отделянето от Южния федерален окръг на Севернокавказкия федерален окръг, включващ севернокавказките републики (без Адигея) и Ставрополския край. Осмият федерален окръг ще има седалище в курортния Пятигорск (Ставрополския край) и може би това е сигнал, че Москва приема насериозно обявения от чеченския президент Р. Кадиров курс към превръщането на тези републики в курортни райони. Впрочем Адигея вече отчита засилен туристически интерес.
Федералните окръзи не са субекти на федерацията и не са част от административно-териториалното устройство на Русия (засега), но доколкото в тях действат представителите на президента на Русия, тяхното значение видимо нарастваше с бързи темпове през последното десетилетие.
Идеята за обединения на регионите изоставащи с регионите отличници (точно както в училище) не е нова. През март 2001 г. Комитетът по бюджета и данъците в Държавната дума на Русия предложи точно такова решение за преодоляване на много по-сериозни проблеми в сравнение с днешните. По това време от 89 субекта на федерацията едва 18 бяха донорите в държавния бюджет - картина, напълно обратна на днешната. Чрез референдуми и по предложения на местните власти, и чрез обединения на субекти на федерацията за последното десетилетие руските региони намаляха от 89 на 83. През цялото първо десетилетие на ХХI в. очевидният стремеж бе към обединения на регионите точно по този начин - чрез инициативи "отдолу" и чрез задължителни референдуми.
Точно година по-късно председателят на Съвета на федерацията на Държавната дума Сергей Миронов повтори предложението с уточнението, че федералните окръзи могат да станат основа за развиване на новото административно-териториално деление.

* * *
От миналия петък вече няма съмнение, че в Русия започва административно-териториална реформа, която ще намалява относителната тежест на националните републики, автономни области и окръзи при типичния капиталистически прагматизъм и в името на държавното единство, включително и чрез силно местно самоуправление. Етнико-националните елементи в административно-териториалното устройство, които донесоха неизмерими щети на Съветския съюз и на Русия през последните две десетилетия и, изглежда, в най-значителна степен повлияха върху процеса на разпадането на Съветския съюз през 1992 г., се предвижда да останат в миналото.

146
16132
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
146
 Видими 
27 Януари 2010 22:52
Хихи, Петрински съвсем е обеднял откъм идеи. И познания. Та гребе с пълни шепи разни факти от уикито и ни ги представя като "истинска история".
Открийте десетте разлики между текста на Петрински и
История административно-территориального деления России
*
Допълнителна информация:
Изменение административно-территориального деления России за последние 300 лет
*
Первая советская реформа, укрупнение единиц административно-территориального деления в 1923—1929 гг.
*
Территориальное устройство России


Редактирано от - Предводител на команчите на 27/1/2010 г/ 23:35:17

27 Януари 2010 23:04
Статията развива интересни идеи - преструкрурирането на една велика сила винаги е нещо значимо. И със сигурност касае целия свят. Само дето милионерът Боос е Георги.
27 Януари 2010 23:07
Информацията за въпросното заседание на Държавния съвет на Русия може да бъде изцяло почерпена от пълната стенограма (и други препратки), обнародвана като Стенографический отчeт о заседании Государственного совета по вопросам развития политической системы России
27 Януари 2010 23:09
Да, името му е ГЕОРгий Валентинович Боос! И да се преписва не е лесно.
27 Януари 2010 23:13
А това
Етнико-националните елементи в административно-териториалното устройство, които донесоха неизмерими щети на Съветския съюз и на Русия през последните две десетилетия и, изглежда, в най-значителна степен повлияха върху процеса на разпадането на Съветския съюз през 1992 г., се предвижда да останат в миналото.

и нескритият възторг на автора от него (и плач по "неизмеримите щети", нанесени на стария добър СССР) само ме карат да се радвам, че авторът е дотолкова незначителен за българската историческа наука, че практически единствените му публикации са тези дописки в СЕГА.
28 Януари 2010 00:38
Въвеждането на губерниите ще заздравят и ЕС като държава. Чудя се само дали България ще има честа да бъде отделна губерния в ЕС или ще бъде само
район от Баланската губерния. А ако Гоце осъществи стратегическите си помисли може да станем част от турската губерния.
28 Януари 2010 00:58
Много интересен проблем със съдбовно значение. В момента съм в Дъблин и, бидейки абсолютен лаик по историческите въпроси, не ми се е налагало да размишлявам върху грандиозните промени протекли в модерния свят в началото на двайсетте години на миналия век, засегнати в тази случайно попаднала ми тъкмо навреме, обсъждана статия. Виждал съм двуезични надписи на улици (да речем, в Хелзинки или в Монреал), но днес, връщайки се от монумента на Уелингтън в покрайнините на Дъблин някак започнах да чувствам истинската дълбочина на проблема с двуезичието тук, а и с напълно далечното ми като проблем териториално делене, в страната позната ни като Ирландия, но наричаща себе си още и Ера (Eire) – Уелингтън, нищо че е роден в Дъблин, е герой на Британската империя и символ на установяването й като такава.Исторически шанс ли е било за Ера, че Велика Британия е била неин съсед, а не, да речем Турция? Чисто географски. Ако да, защо й е притрябвало през 1922 (годината, както разбирам от статията, фатална и за териториалното делене на Съветския съюз) да се измъква първо като доминион, а сетне, през 1937, като независима, и то република? Нима юнионистите в Северна, пък, Ирландия са прогресивните, борещи се срещу католиците-националисти против присъединяването й към републиката? Виждаме и в момента, докато си говорим тук Гордън Браун е в Белфаст, опитвайки се да заглади незагладимото.България, уж малка страна, пък се оказа двойно по-голяма по територия и население от Ирландия, но пък подобно на последната е хем периферна за обединена Европа, хем жертва на могъщ съсед. За щастие, могъщият съсед на България все още не е в ЕС, за разлика от Ирланския могъщ съсед. Дано така да си остана, но знае ли човек. Вижте, както и статията загатва, какво стана със Съветския съюз и ненадминатото социалното инженерство прилагано от управниците му. Дали ще осъмнем един ден да видим огледалния образ на Ирландия – местни националисти срещу местни юнионисти във варненско и кърджалийско в борба против обратното им присъединяване към севера? Ако осъмнем в такъв огледален свят, то и другото ще е огледално – прогресивният, цивилизоващият фактор, Велика Британия в нашия случай и исторически, и в съвременността е символ на регрес. Чисто географски малшанс. Успокоението за някои може би ще е, че при такъв кошмарен сценарий, в бъдещите двуезични надписи на улиците в София местният език (българският) поне няма да е така необичаен като местния (ирландския) дето като напишеш “taoiseach” (министър-председател на ирландски) го четеш “тишъкс”.
28 Януари 2010 01:14
"Етнико-националните елементи в административно-териториалното устройство, които донесоха неизмерими щети на Съветския съюз и на Русия през последните две десетилетия и, изглежда, в най-значителна степен повлияха върху процеса на разпадането на Съветския съюз през 1992 г., се предвижда да останат в миналото."
Твърде рано е за този извод. Звучи правдоподобно и е много удобен, но все още има доста живи свидетели на разпада.

28 Януари 2010 01:16
както обикновено каквото и да се каже за претрински ще е меко.
28 Януари 2010 01:21
аааа, тая историческа истина беше забелязана още от питър кушинг в първите "междузвездни войни".


But that's impossible. How will the Emperor maintain control without the bureaucracy?


Tarkin: The regional governors now have direct control over their territories. Fear will keep the local systems in line.28 Януари 2010 07:03
И никаква украинизация!
т.е. свободни избори.
Според всички руски владетели - от Николай I Палкин насам
руснакът не бил дорасъл за свобода.
28 Януари 2010 07:10
Братя Петрински, гордея се с вас...

Толкова лесно разрешихте проблемите на многонационалната Руска империя!
Този Медведев, този Путин?Как не са ви забелязали?
28 Януари 2010 08:26
Требе да се каже ясно и точно, болшевиките бяха принудени да създадат националните републики за да ги върнат в орбитата на Москва. Толкова е просто.
След като Николай II фактически унищожи Руската Империя и сдаде властта на Керенски през февруари 1917, настана хаос, дойде парад на суверенитетите, въпреки че губерниите не са били етнически.
След това Ленин и Сталин започнаха една много сложна многоходовка и успяха да върнат почти всички овци в стадото, като им дадоха сладко прянниче, а именно национални републики, но все пак не независими че да имат място в ОН.
Само Полша и Финландия се отделиха от стадото и една малка част от Армения отиде в Турция.
Частите от Беларус, Украйна и Молдова бяха успешно инкорпорирани през 1939г.
Това е истината. Трябва добре да се познава историята и какви са били движещите сили в нея през бурните години в началото на миналия век.
Отделянето на националните републики беше неизбежно, но процесът на повторна реинтеграция няма алтернатива, защото 21 век ще бъде век на големи геополитически образувания. С Казахстан ще бъде най-лесно, когато си отиде Батька от Беларус също. С Украйна има много подводни камъни, но не лоши перспективи, всички други държавици са несъстоятелни и маргинални и не си заслужават коментар
28 Януари 2010 08:41
Нямаше да се разпадне, ако Горбачов беше чел повечко Ленин и по-специално идеите му за диалектиката между общото и единичното. Вместо да заявява, че прави политическа рефома, като променя Конституцията на СССР, да беше заявил, че прави правна реформа. Той правеше объркани неща, защото самият беше недозрял в идеологически план. Според мен той е от коляното на Вениамин.
Още през 1976 г. трябваше да премахнат границите между отделните републики и да обявят една единна територия. А най-калпавата работа в цялата тази дандания беше уставът на КПСС, определящата причина за разпадането на СССР на множители. него първо на първо следваше да корегира Горбачов, а не конституцията и да въвежда за себи си поста президент. Тук той се полакомя за повечко еднолична власт и сгафи. Като всеки вениаминец и той се провали. Оказа се празен дърдорко и нищо повече.
28 Януари 2010 08:44
Систова,
Горбачов не трябваше да чете повечко Ленин.
А Горбачов и Ленин, че и таварищ Сталин, трябваше да четат Петрински.
"Ако имаше губернии..." Историята не познава условно наклонение! Ако баба ми беше мъжка...
Друго не казвам. едно, че се хиля, второ - има сибил.
-----------------------------------------
Блогът на Генек

28 Януари 2010 08:44
страна като Русия не може да се администрира простичко (та и дали е простичко?) като България или Латвия Империя.....
28 Януари 2010 08:57
И, Систова,
май не делението на републики, някакъв си устав /та дори на самата КПСС/ или лични интереси са в основата на гибелта на империята.
-------------------------------------
Блогът на Генек

28 Януари 2010 09:07
Интересна идея, направо революционна - липсата на подходящо административно деление е довела до разпада на СССР.
"Ако имаше губернии..."
Ако, ако - ако баба ми беше мъжка...
28 Януари 2010 09:20
В интерес на истината липсата на подходящо административно деление и допускане на разни "етнически определени териториални общности" е довело и до края на светли държавни образувания като Османската империя, например. По същия начин и британците си ядат ушите заради разни вицекрале на Индия, вместо това да си бъде Бомбайская заафриканская губерния и да няма разни тинтири-минтири.
Русия е най-голямата съвременна - и все още запазена - колониална държава в света. Същинските й (етнически руски) територии съставляват нищожен процент от общата й площ. Да се администрират както искат. Времето ще покаже дали са прави (от своя гледна точка) или са сбъркали. Пък такива като Петрински нека седят и да се радват, че не само не е имало губернии в СССР, а и че ние не сме станали една от тях. Че щяхме да ускорим края му, както само ние умеем.
28 Януари 2010 09:36
Исторически шанс ли е било за Ера, че Велика Британия е била неин съсед, а не, да речем Турция?

Биволе, ако ти остане време - иди до Famine sculptures memorial - надоле по Лийфи, посока към устието малко след новата сграда на митницата на брега откъм Шиша (Spire). В музея (тоя дето е близо до пандиза, забравих му името - в Дъблин 7) имаше едно писмо къде тогавашният лорд-лейтенант на Ирландия се хвалеше на Елизабет че "...скоро Нейно величество ще царува само над трупове на бунтовници".
Това донякъде се изяснява що аджеба толкова са припирали ирландците да изскочат от подмишницата на Британската империя.
Иначе по въпроса за разпада на СССР през 1991 г. - кое му е било на Мурджо наред, че и оная работа да му е отпред...
От чисто административна гледна точка - от прекалено голяма територия са страдали всички империи - от тази на Саргон през Римската, че Британската, та до СССР. Поради наличието на интернетя, радиото, талавизора, авионосни съединения и ЮЕсМарийнс корпс се предполага че новата Империя ще се администрира по-лесно. Па и харен император си има - църен. Новия Йоан Престер направо
28 Януари 2010 09:50
А как щъ църува новио църен император с оглед на днешните му тезиси и командата "атака срещу посоката на настъпление

Светът се променя толкова бързо и динамично. В момента сме свидетели на гигантско тектонично разместване на пластовете. Земята се разцепва, пластовете се разместват и една нова свръхсила изгрява със такъв блясък, нещо невиждано в световната история. 2008 г беше повратна, светът вече никога няма да бъде същия. Близкия изток с оглед на днешното решение на Хюсеин става неуправляем, Иран се сдобива с ядрена бомба, Ирак се цепи на три държави, Афганистан се талибанизира, наскоро излезе информация че на ЕС са му необходими забележете 2, 2 трилиона евро за да финансира бюджетния си дефицит. Както и се очакваше икономичесдката криза промени всичко.
Новият световен ред е прекрасен и дава много възможности за комбинации. Ще бъде много сложен, няма да е двуполюсен, ще има поне 5 полюса. Въобще купонът започва
28 Януари 2010 10:05
СССР си беше класическа колониална империя и затова закономерно се разпадна...Не може да подкрепяш "национално освободителни движения" по света и сам ти да си "тюрма на народите"...Сега Путин и Медведев се стремят да обединят отцепниците с помощта на "тояга и морков"...Та дали с губернии или без всяко имперско обединение без икономически интерес е осъдено да се разпадне...
28 Януари 2010 10:10
Нещо става, някъкъв призрак броди из света, BBC цитира забележете "легендарния" Сорос който иска да цепи банки, Жълтия Дракон толкова силно изхвърля огън и жупел, че севрноамериканския гущер почва да си реже опашката, докъде ще стигне?


Legendary investor George Soros has called for a radical break-up of banks that are "too big to fail".

He also backed US President Barack Obama's proposed reforms to limit the size of banks at the World Economic Forum in Davos.

Speaking at a private lunch, Mr Soros told journalists that Wall Street bankers opposing Mr Obama's plans were "tone-deaf".

Other bankers at the event, however, warned against more regulation.
28 Януари 2010 10:14
В Том І на на 22 томната "История на руската революция" (Белогвардейско издание 1921-1024 г. в Париж) четем:
"Известният приятел на Русия, френски учен и политически деятел д-р К.P Крамарж през 1918-1919 год. разработва "Основи на Конституцията на Руската държава".
Проектът, след обсаждане е връчен (1919 год.) на ген. Драгомиров в Ростов и Таганрог.
Основната идея:
т.42. Русия се разделя от Учредителното събрание на ОБЛАСТИ в сответствие националните, икономически и социални местни усаловя.
т.50.Руския език се явява Държавния език. Общите закони се публикуват на руски език ...
т.60. Областите се разделят на губернии, райони и селища*.
-----------------
*На указаните в т.60 се дават доста широки пълномощия по решаване на меастните въпроси, включая образование, транспорт (местен) и т.н.
-----------------
Мнение на Редакцията: "Считаме, че никаква привлекателна перспектива за могъщество и процъфтяване на бъдещата федерална държава не могат да съблазнят руския народ...." т.е. редакцията защитава позицията Русия да бъде единна държава разделена на губернии, но не и федерална (разделена на републики).


28 Януари 2010 10:23
Руската империя се е пръкнала по същите причини, както и всички останали- експлоатация на чужди ресурси. Ако не бяха заграбените от руснаците чужди ресурси от нефт и газ, какво щеше да крепи икономиката на руската империя- и преди, и сега? Разпадането на СССР уплаши государите в Кремъл, защото изтърваха много ресурси, точно това тревожи СЕГА Путин и Медведа- да не би процесът на разпад и загубата на още ресурси да продължи...Тази опасност направо ги втриса, защото изконните руски територии са доста постни... Единствено заграбените чужди богатства правят Русия това, което е сега- значим суровинен придатък на по-развитата част от света, поради което светът се интересува от Русия.
Историята обаче сочи, че всяка империя се разпада и изчезва...
28 Януари 2010 10:26
Интересно а как ли се е пръкнала САЩ-ската империе? Но рано или късно...
28 Януари 2010 10:36
Змей, не съм чувала някой да определя САЩ като империя...Тогава какво ще кажеш за Мексико, Бразилия...какво е различното при тях? И те са създадени по същия начин, и имат сходно администриране....е, и те ли са империи...
28 Януари 2010 10:39
Според мен Змеят има предвид, че We're all living in America
28 Януари 2010 11:10
ЗИП-е,


Я пусни един линк към твоя снимка, имаш усещането, че си З Ип и с дръпнати очи... Толкова хвалебствия и прехласване пред Китай, че просто от сладост почва да нагарча. Спри се малко де !


Вожде,


А може би ей това по-върви: Натиснете тук


Когато бях в Москва, в един брой на USNWR имаше статия с карти (почвайки от царуването на Иван Грозни, та до наши дни, т.е. до СССР), на които се показваше как Русия постепенно и със завладяване или износ на революция се превръща в Руската империя, а после тя - в СССР. Всяка империя е обречена да се разпадне, защото тя се създава и държи на база на силата и принудителното подчинение на съставящите я територии, на които живеят различни националности. Още от древността е било така и днес това правило продължава да е валидно. Само държави, построени на вътрешно равноправие, демокрация и баланс на инрересите между съставящите я територии и адм. единици, имат бъдеще. В обратния случай, рано или късно балонът се пуква.

Редактирано от - Mars Attack на 28/1/2010 г/ 11:11:33

28 Януари 2010 11:15
Абе, не знам Бразилия да владее територии и бази извън границите си. За Мексико да не говорим, че става меле. Щото някои знаят /не от "Дискавъри"/ как се е разширявала северната му комшийка за негова сметка и колонизирала чужди земи. Ама карай - някой ден и по "Дискавъри" ще го покажат. Като единствен источник на познания за историята и света.
-------------------------------
Блогът на Генек

28 Януари 2010 11:29
Ако имаше губернии, СССР може би нямаше да се разпадне

Ако се състоеше от губернии, нямаше да се създаде. То си личи и от името - Съюз на републики.
Колкото и да е странно за днешната официална митология, началният замисъл (плри Ленин) е съответствал на идеята за максимална автономия, самоуправление, самостойност и развитие на местната национална култура. Структурата е трябвало да напасне към бъдещите политически образувания след световната пролетарска революция, която са очаквали всеки момент да победи в западния свят.
Та в онова революционно време, след изгонването на белите, ако архитектурата на СССР не беше такава, щяха да почнат националистични войни на местните буржоазии срещу Москва.
Губерниите са били символ и структура на потисничество.
Друг е въпросът, че на практика нещата вече не изглеждат толкова демократични през 30-те години и нататък.
28 Януари 2010 11:31
генек,


Лошото е, че не са продължили на юг, поне до Панама, напр. Това би ни избавило от сегашните проблеми на Мексико, една от страните с най-висока степен на престъпност и убийства в момента, важен център на износа и търговията с наркотици и на едно от първите места по корупция в света, където полиция и военни са по-опасни от самите престъпници ... Пък ако бяха понапреднали още малко, сега нямаше да си имаме Уго Чавес, Ево Моралес и т.н. "герои нашего времени" !
28 Януари 2010 11:42
Да бе, голям пропуск, че САЩ не са завладели всички земи до Панама! Твърдят, че петролните залежи на Венецуела били два пъти по-голими от тези на Саудитска Арабия, а Чавес опонира, че това е долна лъжа - били само колкото на Саудитска.
28 Януари 2010 11:52
Марс,
по тая логика - защо да спират до Венецуела?
Ей я къде е Огнена земя. Един хвърлей място. И от там - скок на полюса. А на север - до другия. А на запад - туй Филипини, Виетнам. Изтокът ще зааленее на черти и звезди.
Пък на изток да бяха тръгнали къмто Урал - дет да се срещнат с другата колона. За Африка не приказвам - тя си е била ресурсна база /най-вече на говорещ работен инвентар/.
После може да вдигнат поглед нагоре - на Луната стъпиха, ама Марс не бива да е Червената планета. Да се добави беличко - за реклама на Кока-кола...
Сетне ще заразнасят американски бургери, демокрация и реклама на всички зелени човечета по света...
П.П. Та по какво се различават твоите виждания от тия на Че? Освен, че той е говорил за комунизъм и се е опитал да го реализира?
28 Януари 2010 11:56
Марс,
абе имаше в "Гаргантюа" един крал, дето правеше планове как ще завладее целия свят. Забравих му името, а ме мързи да отида чак до библиотеката си за справка.
Та - не ти ли мяза той на САЩ?
Както не е казал нито един "велик" завоевател: "Лесно е да тръгнеш да покоряваш, трудно е да спреш".
--------------------------------------
Блогът на Генек

28 Януари 2010 12:00
Zmej,
стига с този лицемерен гняв към САЩ. Ако не беше САЩ, щеше да е някой друг. Империи винаги е имало и ще има, просто техните размери и периферни сфери на влияние зависят от възможностите на комуникация, с които човекът разполага. Към днешна дата една империя не може да обхваща нещо по-малко от половината планета, утре-вдругиден и цялата. Темата в бъдеще време е добре разработена в научната фантастика, Дарт Вейдър е един следващ Доналд Ръмсфелд
28 Януари 2010 12:05
генек,

"ама Марс не бива да е Червената планета. Да се добави беличко - за реклама на Кока-кола..." - вече боядисваме в бяло, на раета, а Кока-кола си пием отдавна, сума ти пияници се мотаят по улиците !
"Сетне ще заразнасят американски бургери, демокрация и реклама на всички зелени човечета по света..." Ами то и така всички си ги кльопат, че и без реклама, макар и мнооого да "протестират" (а, забравил си да споменеш и дънките "Ливайс 501" като символ на гадните хамериканци).
28 Януари 2010 12:06
Реднистан е минало като световен жандарм. Уйде коньо у реката както се казва.
Това е. Сега следва отсъпление, отстъпление и пак отстъпление. Като шагренова кожа. През август Ирак, другата година Афганистан и т.н. Защото това е хода на историята, изгряват нови звезди, други залязват, така е било, така е и така ще бъде. Верно реднешката звезда залезе мноо бързо. Две непълни десетилетия, след като през 1991 си помислиха че "историята е свършила" но явно не са предполагали че един ден ще ги управлява Дабъл Ю Бушидо
28 Януари 2010 12:09
Разбира се, срещу имперския начин на управление винаги е имало и ще има (логична) съпротива, та затова империите са се раждали, живели и умирали, както и ще се раждат, живеят и умират, както всичко преходно и земно. Но винаги ще има опити за подменянето им с други и така нататък.
Та ... днес САЩ, утре ЕС с българин начело
28 Януари 2010 12:11
Предводителю,
Всяка сутрин отварям този сайт Натиснете тук и си правя прогноза за температурните промени и посоката на вятъра, който ще духа в САЩ и и в известен смисъл в света.
28 Януари 2010 12:24
Змей,
ти и друг път си давал препратки към него, ама аз лично не си позволявам много-много да се отдавам на подобни размисли и страсти. "Режим е, че падне", казваше виделия какво ли не в своя живот мой прадЕдо по повод властта на БКП, и излезна прав.
Сега чЕкаме да паднат и други режими, някои май-май и приживе ще дочЕкаме, като гледам.
28 Януари 2010 12:32
Я да видим с'я, кой не си е учил уроците от ежегодното политическо обучение, което едно време се провеждаше във всички трудови колективи!
Не сте ли изучавали лениновата брошурка "К вопросу о национальностях или об автономизации"?
Та, това е бил именно моментът, в който Ленин се ядосва на Сталин и решава, че е направил грешка с издигането му - Сталин е прокарал решение, Украинската и Белоруската съветски републики и тези от Закавказката федерация да влезнат в РСФСР като автономни републики - Ленин, обаче, се протипоставил изключително рязко - и прокарал своя вариант - който именно и рухна в 1991-ва. Така че - ако ще съжаляваме за разпадането на великата империя - най-логично е да съжаляваме именно за това, че не се е получил вариантът на Сталин.
28 Януари 2010 12:33
Най-смисленото нещо в статията е заглавието. Нататък бозата е голяма.
Вместо да се цитират реформи в руската държава през вековете, можеше да се каже кога и най вече ЗАЩО беше създаден СССР.
Дума не е обелена за Брестския мирен договор подписан между Ленин и Четворния Съюз (България също вътре).
Та от тази гледна точка създаването на СССР с първоначално 4 републики (ако не бъркам) си е бил разумен политически ход за възстановяването на целостта на Руската империя към момента (1919).
70 години по-късно обаче наистина е било безумно да продължава такова деление на етнически принцип (ако броим белорусите за етнос).
Разпадът на СССР действително можеше да бъде избегнат. Колкото и да плюят някои форумци отделянето на републиките не беше естествен процес (с изключение на Прибалтика). Не знам колко от вас са ходили в Казахстан например и са говорили с местните. Познавам руснаци в Казахстан дето вече 20 години не разбират и дума от националното радио и не има трябва.Казват 40% от населението там са етнически руснаци. За Крим да не говорим изобщо.
Не ви ли прави впечатление че нямаше референдуми за отделяне.
Всичко си беше едно голямо рязане на баница и Горбачов гледаше на процеса като теле в железница.
Убеден съм че след 20-30 години като поизмрат техните сподвижници Горбачов и Елцин ще останат в руската историят като най големите национални предатели.
ПП. Абе някой знае ли, има ли евреи в Еврейската автономан република още? Нещо май не го тачат евреите Бирбиджан, дали щото не споменат в Стария Завет.
28 Януари 2010 12:35
Предводителю,
На Змеицата баща й, стар овощар, всяка година правеше расад от фиданки, та като върнат земята да е готов. Освен това твърдеше, че Симеон ще дойде да ни управлява. А аз му казвах, че е луд. Доживя връщането на земята, но не и връщането на Симеон.
Неведоми са пътищата Гсподни!
28 Януари 2010 12:36
Змей,
тъй де, тъй
28 Януари 2010 12:41
А впрочем, за случая изключително подходящ е Старецът на Нейтли от Параграф 22:
— Америка каза той — ще загуби войната. А Италия ще я спечели.
— Америка е най-силната и най-процъфтяващата нация на света осведоми го Нейтли с възвишен плам и достойнство. И американският войник не е по-долу от войника на която и да е друга страна.
— Точно така — съгласи се любезно старецът с едва доловима насмешлива веселост. — А Италия пък е най-малко процъфтяващата нация на света. И италианският войник е вероятно най-лошият войник на света. И именно затова нашата страна е толкова добре и вашата страна е толкова зле. Нейтли прихна да се смее от изненада и след това се изчерви, обхванат от желание да се извини за неучтивостта си.
— Извинете, че се изсмях — каза той искрено и продължи с тон на почтителна снизходителност: — Но Италия беше окупирана от германците, а сега е окупирана от нас. Няма да кажете, че това е много добре за Италия, нали?
— Разбира се, че е добре — възкликна бързо и весело старецът. — Вие изтиквате германците, а ние сме си все тук. След няколко години и вие ще си отидете, а ние ще бъдем тук. Виждате ли, Италия е наистина много бедна и слаба страна и това именно ни прави толкова силни. Италиански войници вече не умират, а американски и германски войници още умират. Аз намирам, че това е извънредно добре за Италия. Да, напълно съм сигурен, че Италия ще преживее войната и ще съществува дълго след като вашата страна бъде унищожена.
Нейтли едва вярваше на ушите си. Никога преди не бе чувал такова възмутително светотатство и с някаква инстинктивна логика се питаше защо не идват войници да арестуват този предател.
— Америка няма да бъде унищожена! — извика той със страст.
— Никога ли? — подразни го леко старецът.
— Е… — запъна се Нейтли.
28 Януари 2010 12:44
Досега не бях чел теория, според която икономически проблеми могат да бъдат решавани с чисто административни мерки.
СССР се разпадна поради неефиксаността на своята милитаризирана планова икономика. Която неизбежно си оставаше такава, неависимо какви и колко републики, области, краеве или "губернии" съдържаше.
От друга страна, те ви Руската империя. В нея губернии е имало, хем множко. Е какво - да не би да не се разпадна?
28 Януари 2010 12:46
абе имаше в "Гаргантюа" един крал, дето правеше планове как ще завладее целия свят. Забравих му името, а ме мързи да отида чак до библиотеката си за справка.
Та - не ти ли мяза той на РУСИЯ ?
Както не е казал нито един "велик" завоевател: "Лесно е да тръгнеш да покоряваш, трудно е да спреш".

Аз пък се сещам за това как е изглеждал съветския герб- Сърп и Чук върху целия свят...
Натиснете тук
Много интересно- под статия за руската империя се мъдрят постинги за " американската империя" , напоени със слюнка...

Яко подковаване е падало по времето, когато България е била савецки сателит...

Редактирано от - Benedicta на 28/1/2010 г/ 12:54:43

28 Януари 2010 12:56
Откровение Варухово,
правилно думаш, но твърде повърхностно.
Усвояването на Казахстан от етнически руснаци започва някъде към 50-години на миналите векове.
Разбира се Елцин и компания когато подписваха беловежските споразумения можеха силово да наложат коригиране на границите, но в случая с Казахстан и Украйна това е било невъзможно по различни мотиви.
За Казахстан е очевадно че Северен Казахстан е усвоен много късно от Русия за да претендира за него, другият въпрос за Крим е доста шекотлив. Наистина е можело да се тропне по масата и да се каже -Заминавайте си, оставете Крим.
Но да не се забравя че Украйна през 1991 е трета ядрена свръхсила в света. Има 5000 ядрени бойни глави!!!.
Украйна получава писмени гаранции от Москва за нерушимост на границите и вечна дружба срещу обещанието за 4 години да се раздели с всичките си ракети и заряди. Тя се разделя. Интересен е факта че през 1991 август пролетта ако се не лъжа Джордж Буш лети до Киев да моли Украйна да не се отделя! Той се страхува от ядрен апокалипсис който може да доведе до неконтролируеми последствия за целия свят
След това на Русия въобще не и беше до Крим защото самата тя беше на границата на колапс. Сега настъпва нова ера, Крим никъде не е избягал, там има руски флот и не виждам кой може да го изпъди от там. А граница между Русия и Казахстан няма и там ще има сериозни изменения в близко бъдеще
28 Януари 2010 12:59
Бени,
Не е върху целия свят! Много правилно си е сложен сърпа и чука. Върху Европа, Азия и Северна Африка. Америка и Австралия ги няма. Когато е приеман герба, Куба още не е била соц., та за това.

Редактирано от - Zmeja на 28/1/2010 г/ 13:02:12

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД