:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,339,255
Активни 84
Страници 2,787
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Как да платим имотните данъци

До 1 април налозите могат да се издължат с отстъпка или трябва да се направи поне първата вноска. Парите могат да се преведат по три начина
Снимка: Велислав Николов
Дойде време да се плащат данъците за апартаменти, къщи, вили и други недвижимости. До 1 април всеки собственик трябва да плати 1/4 от данък сгради и такса смет, които дължи за имотите си през тази година. Това е законовият срок за първата вноска по двата налога. Ако не бъде платена навреме, върху дължимата сума се начислява лихва за всеки ден просрочие. Годишният размер на лихвата е основният лихвен процент плюс 10 пункта, а дневният размер е 1/360 част.

1 април е и последният ден, в който имотните налози могат да се платят с 5% отстъпка. Намалението се ползва, ако дължимите суми се внесат наведнъж. Собствениците имат възможност да ползват облекчението и за един от двата налога по избор. Например могатда платят данък сгради изцяло с 5% намаление,а по такса смет да преведат само първата вноска в размер на 1/4 от дължимата сума. Възможен е и обратният вариант - с отстъпка наведнъж да се плати такса смет, а данъкът да се плаща през годината на части.

Вероятно много граждани си задават въпроса какво се случва, ако през годината общинският съвет промени размера на такса смет. До тази стъпка досега прибягнаха не малко местни власти. Направи го и столичният съвет - той намали размера на таксата от 4 на 3 промила.

От данъчната администрация обясниха, че ако местните власти повишат налога, новият размер влиза в сила от началото на следващото тримесечие. Ако решението е таксата да бъде намалена, общинският съвет трябва да посочи откога решението му влиза в сила. При всички положения при промяна в размерите данъчните преизчисляват размера на налога за всеки имот. Ако например собствениците са платили дължимата такса за цялата година по стария, по-висок размер, администрацията определя каква сума са надвнесли и съответно им я връща или прихваща от други данъчни задължения.Хората, които все още не са получили съобщениеот данъчните за размера на дължимите имотни налози, могат да ги научат, като се обадят в данъчната служба, на чиято територия се намира недвижимото им имущество. На телефоните на териториалните данъчни дирекции по местоживеене пък могат да научат размера на налозите за всички свои имоти в цялата страна. Номерата са обявени в Интернет-страницата на данъчните на адрес http://www.taxadmin.government.bg.

Дължимите суми за тази година са чувствително, в някои случаи драстично завишени. Причината за това е новата методика, по която бяха преизчислени данъчните оценки на имотите. Заради нея стойността на имотите, данъкът върху тях и таксата смет бяха повишени средно с 60%, а в много случаи и с пъти. Например според справка на финансовото министерство данъкът за монолитен апартамент от 100 кв. м в центъра на София, построен преди 10 г., с всички екстри като мозайки, луксозни дограми и други подобрения е повишен със 131%. По новата методика данъчната оценка на имота е скочила от 35 000 на 80 820 лв., а налогът съответно от досегашните 52.50 лв. до 121 лв. За 25-годишно панелно жилище от 70 кв. м в "Люлин" данъчната оценка се повишава от 9 777 на 15 632 лв., а дължимият върху нея данък сгради - от 14.67 на 23.45 лв. В този случай увеличението било точно 60%.

По закон данъкът върху недвижимите имотисе дължи и за сгради, които не се ползватЗа жилището, което се води като основно, налогът се плаща с 50% намаление. За лицата с 1-а или 2-а група инвалидност намалението е 75%.

Ако едно лице притежава два апартамента и през годината вместо единия избере другия за основно жилище, трябва да обяви пред данъчните тази промяна с декларация в двумесечен срок след нейното настъпване. Администрация преизчислява размера на дължимия данък сгради за двата имота като новите суми се дължат пропорционално за оставащите месеци от годината. Ако лицето е платило дължимите данъци за тази година, промяната в статута на основното жилище ще се отрази в плащанията му през следващата година.

Собствениците и ползвателите на имоти, които няма да се използват през цялата настояща година, можехада си спестят плащането на дължимата за тях такса сметЗа целта обаче те трябваше да подадат декларация пред данъчните до края на предходната 2001 г. С нея щяха да се освободят от плащането на сумите за сметосъбиране и сметоизвозване за 2002 г. През годината обаче това право не може да бъде упражнено, и ако декларацията не е подадена в необходимия срок, налогът за боклука се плаща в пълен размер на общо основание.

И тази година данък сгради и такса смет се внасят на четири равни вноски. Сроковете, до които трябва да бъдат платени по 1/4 от дължимите суми, са 1 април, 1 юли, 30 септември и 2 декември. Налозите могат да се издължат по три начина.Традиционният вариант е парите да се платят в бройна касата на данъчната служба, на чиято територия се намира имотът. Той е удобен, когато се издължават суми за имоти, които са на територията на постоянното местоживеене на лицата. За имоти в други региони на страната обаче се налага собствениците да пътуват, за да внесат сумите в брой на място. За тези случаи по-удобни са другите два варианта на безкасово плащане - чрез пощенски запис или по банков път. При тях обаче е необходимо да се знаят адресът на данъчната служба, на чиято територия се намира имотът, обслужващата я банка и банковата й сметка. Тези данни могат да се научат, ако се позвъни на телефона на съответната служба или данните се вземат от страницата на данъчните в Интернет. Информацията може да се получи и на денонощния телефон за данъчни справки 090012900 (0,66 лв./мин.). На него могат да се разберат телефоните, адресите и банковите сметки на всички структури на данъчната администрация. Тези данни могат да се получат и на мобилен телефон 0481566. При безкасово плащане на имотните данъци трябва да се знаят и техните специални БИН-номера. За данък сгради БИН е 7311 21 000 2. За такса смет номерът е 7311 24 000 7.

Пощите са въвели унифицирани правила итакси за превод на средства чрез пощенски записЗа плащането на данък сгради и на такса смет за един имот се попълват два отделни записа. Във всеки формуляр се посочват името на данъчното подразделение (данъчната служба), което трябва да получи сумата, неговият адрес, името на обслужващата го банка, банковият код, банковата сметка и БИН-номерът на налога. След това се вписват името, адресът и ЕГН-то на лицето, което превежда парите. На отделен ред се посочва за какво е плащането - данък върху недвижимите имоти или такса за битови отпадъци и периодът, за който се отнася то. Отбелязва се и партидният номер на имота. При попълването на записа трябва да се внимава най-вече при изписването на БИН-номера, който обозначава какво данъчно задължение трябва да бъде покрито с преведените средства, ЕГН, който идентифицира данъкоплатеца, и партидния номер на имота.

Таксата, която пощите събират за превода, зависи от размера на сумата. Например за превеждане на 100 лв., цената на услугата е 2,25 лв. За безкасово плащане на 200 лв. таксата скача до 4,25, а на 400 лв. - до 7,25 лв. Максималният размер за превод с пощенски запис е 1000 лв. Най-ниската такса за превод до 5 лв. е 0,25 лв., а най-високата за превод до 1000 лв. - 10,65 лв. Отделно от таксата пощите събират още 0,24 лв. за банковия превод на средствата.

При плащането на имотни налози по банков път се попълва платежно нареждане. В него също се попълва точното наименование на данъчното подразделение, което трябва да получи парите, банковата му сметка, банковият код, БИН на налога. Изрично се изписва основанието за плащането - в този случай това е наименованието на данъка или таксата, които трябва да се погасят с парите. Уточняват се видът и номерът на документа, по който се извършва плащането, периодът, за който се отнася то, името и ЕГН-то на задълженото лице, което превежда парите.Банките събират различни такси за преводаНапример "Биохим" взима по 0,60 лв. за услугата независимо от размера на средствата, които се превеждат. При ТБ "Хеброс" таксата скача на 2,50 лв. Банка ДСК събира по 1 лв. от граждани за превод на суми до 200 лв. За преводи над този размер таксата е 0,5% от средствата. Булбанк не прибира никаква такса или комисионна при превод на суми по сметка в размер до 2000 лв. Росексимбанк взима по 1 лв. за преводи в размер до 1000 лв. и такса от 0,1% върху сумата, когато тя надвиши този праг.

Хората, които нямат финансовата възможност да платят имотните си налози, могат да поискат от данъчните тези задължения да бъдат разсрочени или отсрочени. В първия случай това означава да ги платят на части по определен погасителен план, а във втория - да ги платят към определен краен срок. Искането за тези две процедури се подава в териториалната данъчна дирекция. Администрацията допуска отсрочване или разсрочване на дълговете, ако установи, че паричните средства и текущите постъпления на длъжника не са достатъчни за погасяване на задълженията му, но че затрудненията му са временни и че след прилагане на една от схемите, той ще успее да плати. Искането за разсрочване или отсрочване на имотните данъци трябва да се подаде до териториалния данъчен директор, когато се отнася за суми в размер до 100 000 лв. и при условие, че тези схеми ще се приложат за срок до края на бюджетната година. При срок до 2 г. или суми между 100 000 до 300 000 лв. молбата се подава до главния данъчен директор. Двете процедури облекчават данъкоплатците както с договорените по-удобни срокове за плащания, така и с факта, че в този период върху дължимите от тях имотни налози се начислява само основният лихвен процент, а не наказателната лихва от ОЛП плюс 10 пункта.
3718
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД