:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,133,084
Активни 67
Страници 1,471
За един ден 1,302,066

Бизнесът поиска задължителна матура по математика

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Задължителната матура по български език и литература не е достатъчна, смятат от бизнеса.
Задължителна матура по математика, засилване на техническите университети и пари за иновации поиска Българската стопанска камара. Изследване на БСК, финансирано с евросредства, потвърди трагичната картина за иновативния потенциал на родните предприятия.

Подобряването на обучението по математика и информатика и въвеждането на задължителна матура в 12-и клас според БСК е едно от ключовите условия за обръщане на тенденцията. Задължителна матура по математика предложи през 2008 година и бившият просветен министър Даниел Вълчев. Тогава Вълчев се обоснова, че матурата по български език и литература дава едностранчива информация за знанията и уменията на учениците. Министър Сергей Игнатов обаче обяви, без да се аргументира подробно, че идеята за такава промяна отпада.

От БСК настояват и за осъвременяване на обучението в техническите университети, както и за откриване или подсилване на съществуващите към тях иновативни центрове. До края на годината да се приеме национална стратегия за развитие на България до 2020 г., а парите за иновации поетапно да се осигурят, като се въведат и стимули за частни инвестиции, искат от камарата.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

Според изследването на БСК България оглавява серия от негативни класации. Страната ни е последна в ЕС по индекс на глобална конкурентоспособност, а икономиката е една от най-слабо обновяващите се. Делът на високотехнологичен износ е много нисък, като промишлеността е ориентирана предимно към преработвателни и трудоемки промишлени сектори с евтина работна ръка.
21
2123
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
12 Август 2010 21:04
Какво означава БИЗНЕСЪТ? Едно време викаха: "Партията", сега - "Бизнесът".
А в тоя "бизнес" има различни хора, различни интереси...И, освен бизнеса, в България има още много - и то нормални - обществени групи.
------------------------------
Блогът на Генек
13 Август 2010 00:28
Бизнесът искал... Като иска, да си наема кадри от ЕС. Има колко щеш...
13 Август 2010 01:05
А готов ли е бизнесът, като иска добри кадри, да им плаща и добри заплати? Или ще отделяме от хапката си, за да образоваме безплатно следовниците си, а те ще бягат и ще работят за чужди икономики? Сметнал ли е същият този бизнес, който прогони много млади хора навън, каква печалба е да получиш готови образовани кадри и каква загуба е за България, която ги изпуска? Заради бизнеса България загуби младите си хора. Та да не хленчат, а да помислят как младите да останат, да раждат децата си тук. Тогава и пенсионната реформа ще има по-човешки измерения.
13 Август 2010 05:44
Ами като започне да си плаща честно всички данъци и осигуровки, "бизнесът" може да иска това и онова!
13 Август 2010 08:50
Т. нар. бизнес, дето иска матура по математика, сигурно не е стигнал по-далече от таблицата за умножение. И едва ли различава косинус от синус.
13 Август 2010 08:55
Предложението е разумно. Независимо от кого идва, щом е полезно, предложението трябва да се обсъди, а не да се отхвърля с лека ръка. Две задължителни матури, но с възможност за освобождаване, при среден успех над 5.50 например, за всичките години на обучение, ще има дисциплиниращ ефект и ще стимулира учениците да учат през цялото време. Такава беше системата преди 30 години и работеше нелошо.
13 Август 2010 09:17
Шопова, Енчо -

Нено, предложението може и да е разумно, но само ако става върпос за матура след 7-и или 8-и клас, защото образователната програма по математика в гимназиалния курс е пълна с абсолютно ненужни неща. Както, впрочем, и по ред други дисциплини. Що се отнася до образование по "информатика" - децата си го получават още от детската градина.

13 Август 2010 09:58
Ех, г-н Костов, а едно време ни разправяше как сме щели да се върнем на село и да станем селскостопанска държава. Велик икономист си!
13 Август 2010 10:56
То за на село също се иска техника и технологии. Така че Костов поне за това не е бил в грешка.

Истината е, че доста хора трябва да се върнат към корените си вместо да се мъчат с разни матури. За някои това означава да тичат след козите и да викат "Рррррр". За други може да означава работа на трактор...

А бизнеса през това време трябва да плаща заплати на тези, които могат да му вършат работа и да ги пази да не му избягат.
13 Август 2010 11:43
образователната програма по математика в гимназиалния курс е пълна с абсолютно ненужни неща. Както, впрочем, и по ред други дисциплини. Що се отнася до образование по "информатика" - децата си го получават още от детската градина.
Апцолютно! Математики, физики, химии и информатики ич даже не трябва да се учат, щото ако ги учи човек, става корпоративен роб, материалист, бездуховник и други лоши работи! Трябва да се изучава напоително литература, философия, етика и други възвишени науки, та човек да е културен и да може да мрънкя културно, че е беден и гладен!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
13 Август 2010 11:47
Според изследването на БСК България оглавява серия от негативни класации. Страната ни е последна в ЕС по индекс на глобална конкурентоспособност, а икономиката е една от най-слабо обновяващите се. Делът на високотехнологичен износ е много нисък, като промишлеността е ориентирана предимно към преработвателни и трудоемки промишлени сектори с евтина работна ръка.

Каано с думи прости - социализъм в действие ...
13 Август 2010 11:49
ЗА задължителна матура по математика!
ПРОТИВ прекалено усложнената материя за преподаване по този предмет - кому в живота са биле необходими безценните знания за синус, косинус, тангенс, котангенс??!?!!
13 Август 2010 11:53
Сгуню Макар, че като гледам какъв народ излиза с дипломи за средно образование и как ще влиза в университет с двойки от матура, или невзета такава, най-добре е матурата да е по аритметика и основи на геометрията и оценителите да са външни, ама съвсем външни. От друга страна в ЕС.
13 Август 2010 12:09
Като баща на студентка в инженерна дисциплина (и с гимназиална диплома по математика и информатика) бих искал да попитам същия този бизнес защо вече втора година не се интересува от CV-то й и пренебрегва уменията и познанията й в математиката, информатиката и сега изучаваното инженерство и все няма подходящо раб. място за нея?
Виж, търсещия, според статията, такива специалисти бизнес веднага се "събужда" като разбере, че говори 3 чужди езика и бързо й предлага място за сервитьорка, тамън и математиката ще помага бързите сметки, срещу колосалните 240 лв. за 10-12 часов раб.ден + бакшиши.
И ако след 2-3-5 год. този бизнес наистина ще има нужда от инженери тя ще е завършила и тръгнала след кака си там, където образованието и уменията наистина се ценят и заплащат адекватно.
.
Колкото за матурите...наистина е трагично да се гледа и слуша неграмотността в изказа и граматиката около нас, но още по-трагична е липсата на способност за мислене. А тази способност се придобива от математиката. И друг път съм цитирал даскала си по математика в математическата гимназия - "Математиката не е наука за смятана, а наука за мислене".
А Игнатов да преценява какви хора са нужни - правилно говорещи или мислещи. Най-добре и двете, ама с два задължителни ДЗИ колко ли ще са незавършилите, принудени да стават курсисти в НБУ? Освен, ако не приравни точковата и шестобалната система - от 100 въпроса/теми 3 верни са тройка, 4 - четворка, 5- петица, 6 и нагоре - отличник.
13 Август 2010 13:07
"кому в живота са биле необходими безценните знания за синус, косинус, тангенс, котангенс??!?!!"

Уважеми Сгуню, на теб може и да не са ти необходими, ама има професии, дето се налага да ги поназнайваш...
Като изллезе от гимназията, на човек може да му се наложи да учи не медицина или журналистика (дето наистина може да мине без знанията по геометрия), ами механика, архитектура или нещо подобно. Тогава ли да почва да учи що е то ъгъл и как се измерва?
13 Август 2010 13:54
"Бизнесът иска, бизнесът иска, ..."
Защо все това се чува, а никога не се чува: "бизнеса дава"?
13 Август 2010 14:31
то бизнеса хубаво иска матури по математика, ама нещо ми се губи бизнеса да е предложил стажантски програми и/или стипендии...
идеята бизнеса да почне да си плаща данъците също е хубава, но там имам едни съмнения че образованието ще се облажи - по-скоро ще ги харижат на тюфлека Анев за самолетчета, да си ги навира...
13 Август 2010 17:04
Сгугньо, въобще не става въпрос дали ще ти потрябват синуса и тангенса в живота. Математиката развива у децата абстрактното и логическо мислене, което е в основата на всички природни науки. Развива желанието да опознаеш света около себе си, любопитството в крайна сметка. Без математика и природни науки училището се превръща в място за зазубряне на (чужди) текстове, нещо като медресето към джамията, където се наизустява корана, нищо друго.
13 Август 2010 17:05
Манрико, !
13 Август 2010 18:46
Аз съм съгласен с идеята, матура по математика.
Няма да повтарям, положителните отзиви за математиката, на колегите, които са се изказали по въпроса и с които съм напълно съгласен. Но не мога да разбера тези, които твърдят, че след 7-ми клас по математика се учат напълно излишни и ненужни в живота неща. Те да не би да си представят, че след 7-ми клас, човек се е развил до край и може сам да осмисли бъдешето си.
Ми, ако после реши да се отдаде на техническите науки. Как ще мине без гимназиалния курс на математиката. Сигурно си представят, че такива "излишни" неща са измислени за да затрудяват децата, а не за развитието на човека и човечеството.
Имаше в махалата, една баба Софка. Беше напълно неграмотна (в смисъл, не можеше да чете и пише), но математиката за нивото на което и трябваше си я знаеше, по добре от грамотните. Можеше да сметне на ум, колко лв. струват 840 грама патладжани по 26 лв. от ония пари преди 1951 г. защото беше зарзаватчийка. Толкова и трябваше на жената.
А днес, на повечето от нас ни трябват, доста повече математически познания дори в обикновенния живот.
13 Август 2010 19:38
Един път и бизнеса да предложи нещо свястно, и пак поне половината форум трябва да го оплюе, по инерция ли, от скодоумие ли..

На политиците обаче не им оттърва ученето на математика. Щото математиката развива мисленето, а мислещ народ по-трудно се лъже.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД