:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,170,872
Активни 163
Страници 18,555
За един ден 1,302,066
Юбилей

И след 10 г. трагедията с "Курск" е голяма загадка

Почти година на лобното място е стоял кораб, който не е допускал никого до подводницата. Защо?
Руската ядрена подводница Курск потъна на 12 август 2000 г.
"Та какво стана с вашата подводница "Курск"? "Тя потъна". Това са прочутите фрази от известния диалог на американския тв журналист Лари Кинг и руския президент Владимир Путин на 22 август 2000 г. Потъна - това е единственото нещо, което засега е абсолютно сигурно за трагедията на подводницата, разиграла се преди 10 години. На 12 август 2000 г. в Баренцово море потъна ядрената подводница "Курск", а 118-членният й екипаж загина.

За повечето руснаци причината за катастрофата остава неясна. Официалната версия е "обстоятелства с непреодолима сила". Непосилната жега, пожарите на една гигантска територия, гъстият задушаващ смог също са непреодолими обстоятелства. В Москва обаче не долетя спешно ръководителят на американското разузнаване да урежда нещата. А тогава долетя. Историята на специалните служби не познава толкова бърза реакция, материализирана чрез спешен полет през океана.

Прокурорите, водещи следствие за "Курск",представиха 18 работни версии.Основните - сблъсък с руска или чуждестранна подводница или кораб, удар от торпедо или ракета на руска или чуждестранна подводница или кораб, диверсия, терористичен акт, натъкване на мина от Втората световна война, гибел заради нестандартна ситуация с въоръжението. Следствието констатира, че катастрофата е станала в 11.28 часа в резултат на взрив на торпедо 65-76А в торпедния апарат (установката за стрелба и съхранение на торпедата - бел.ред.). По-нататък се взривили торпедата в първия отсек. Делото е прекратено поради "липсата на състав на престъплението".

Версиите, представени от професионалисти, а не от фанатизирани самодейци изследователи, обаче продължават да се множат, тъй като много въпроси остават без отговор. Как да се обясни явната вдлъбнатина по дължина върху корпуса на "Курск", която бе показана по телевизията и бе коментирана от висшето военноморско началство? Откъде се е появило петното мазут до мястото на гибелта на "Курск", което означава, че е пострадал и още някой? Къде е отишъл изплувалият след гибелта на подводницата предавател, сигнализиращ за опасност? А упрекът на тогавашния командващ Северния флот (в момента сенатор) адмирал Вячеслав Попов: "Бих искал да погледна в очите на онзи, който е извършил всичко това"? Значи все пак това е "извършено" от някого и катастрофата не е резултат от стечение на обстоятелства.

И такаосновната версия е взрив под водата.Но професионалистите подводничари логично възразяват, че тогава корпусът трябва да е изкорубен отвътре навън, а обшивката на "Курск" е прегъната навътре.

Според официалната версия по време на взрива подводницата била под водата. Но по всички правила подводницата под кила си трябва да има минимум три свои дължини. "Курск" е с дължина 153 метра и под нея би трябвало да има не по-малко от 500 метра. Никой морски началник не би позволил потапяне на подводницата при по-малка дълбочина. В същото време дълбочината на лобното място на подводницата е едва 115 метра.

Сами по себе си торпедата не могат да се взривят. Те не се взривяват и от удар на подводницата в дъното, тъй като имат четири нива на защита. От снимките, правени под водата, се вижда, че подводницата лежи на една страна, а торпедата (невзривени) са на дъното около нея. Ако се бе взривил торпедният отсек, както твърди следствието, водата би нахлула в корпуса и би загасила огъня. Но труповете на хората от екипажа са силно обгорели.

Лобното място на подводницата е полигон за кораби, а не за подводници. На снимките се вижда, че "Курск" лежи на дъното с изтеглени нагоре устройства (перископ и други). Това обаче се прави, когато подводницата е излязла на повърхността.

През всичките тези 10 години много специалисти твърдят, че причина за гибелта на "Курск" е много мощно външно въздействие. "Курск"може да е била потопена от ракети клас "земя-земя",когато се е движила на повърхността в района на ученията. Ракетите са руски. Могли са да бъдат изстреляни от всяко място - ученията са били мащабни.

"Курск" може да е ударена от подводница клас "Етек" - това е атакуваща или подводница убиец. В американския флот има специална ескадра с подобни. През 2000 г. корабите "Петър Велики" и "Адмирал Чебаненко" са регистрирали два хълмообразни обекта на морското дъно. След известно време единият от тях изчезнал. Напълно възможно е подводницата убиец да се е "излежавала" там и след това да се е изтеглила. Възможно е да се е появила още една американска подводница, за да унищожи следите.

След катастрофата на "Курск" от норвежкото разузнаване съобщиха на медиите, че американската подводница "Мемфис" е влязла в норвежкото пристанище Берген. Защо обаче разузнаването на една натовска държава огласява действията на съюзник? Отговорът е прост: "Мемфис" няма никакво отношение към подводницата, която е била в Баренцово море, а съобщението за нея е направено за заличаване на следите.

В северния Атлантик действа 2-ри американски флот. Специалното му командване се намира във ВМС базата в Гротън, щата Кънектикът. Впрочем недалеч от това място е станал сблъсъкът на ядрената подводница "Кънектикът", клас "Охайо", с подводницата "Сан Хуан" от клас "Етек". Сблъсъкът удивително напомня това, което е станало в Баренцово море. Не е изключено ударилите се подводници да са провеждали учение, тъй като принадлежат към специалната 12-а ескадрила, дислоцирана в Гротън. Тя включва подводниците "Мемфис", "Сий Уулф" и "Вирджиния". Ескадрата отработва нестандартни бойни операции.

Възможно е "Курск"да е потопена от подводница без екипаж,която се управлява от мощен компютър. Ефективността на подобна миниподводница е несъмнена, защото на голяма дълбочина един умерен удар по солидния вътрешен корпус е смъртоносен - пробиването на външния корпус не е сложно. "Титаник" и "Адмирал Нахимов" са потънали, защото бортът в подводната им част е бил разпран от приплъзващи удари.

Версията за "силно външно механично въздействие" върху торпедния апарат бе застъпена навремето от генералния конструктор Игор Спаски - академик и началник на Централното конструкторско бюро за морска техника "Рубин". Той е създател на повечето руски подводници, включително на "Курск". Според него при въздействие на странични обекти върху носовата част на "Курск" може да се деформира торпедният апарат и в крайна сметка да се стигне до интензивен пожар.

Игор Спаски е бил реалният ръководител на тогавашната държавна комисия за разследване на катастрофата. Именно с неговия натиск се свързва решението да се отдели и да се остави на дъното носовата част на "Курск", където е възникнала аварийната ситуация. Макар първоначално той да е уверявал, че изваждането на първия отсек или на негови части ще стане през май-август 2001 г. Но така от изследването е отпаднала най-информативната част - един вид "черната кутия" на подводницата. В носовия отсек има лента с 80 часа записи от разговорите на екипажа. Скъпоструващата "ампутация" на носовата част бе обяснена с опасността от взривяване на намиращите се там боеприпаси. Но експлозивите с общо тегло от половин тон и 20-те ракети "Гранит" останаха цели.

Носовата част вероятно е отрязана и по друга причина - при торпедните апарати между по-леките и по-здрави корпуси е имало няколко десетки кубически метра гориво за резервните дизелни генератори. Този факт не се споменава в нито една от стотиците публикации за катастрофата.

Има много противоречия не само относно причините за гибелта на подводницата, но и защо не е бил спасен екипажът. Официалната версия гласи, че върху потъналата подводница не е могла да бъде монтирана спасителната капсула. Известно е обаче, че по време на тренировките военните водолази са я монтирали буквално за 5 минути. Имало е и дълбоководни апарати. Споменатите вече снимки са направени с тях.

Почти година на лобното място на "Курск" е стоял кораб, който не е допускал никого до подводницата. Защо?

Прочитът на доклада на военното контраразузнаване предизвиква още по-голямо недоумение: "В определена степен следва да се предполага, че през август 2000 г. руската стратегическа подводница "Курск" може да е изпълнявала в Баренцово море учебно-бойна задача в интерес на ВМФ на САЩ, което е предопределило закономерната й обреченост".

За жалост подобни трагедии в историята на Русия са много. И по правило разследването няма логичен завършек -истината потъва в удобни обтекаеми формулировки.Но дори въз основа на откъслечната информация специалистите правят извода, че инцидентът в Баренцово море е могъл да доведе до Трета световна война. Подобно на случая в Далечния изток през септември 1983 г., когато съветски изтребител свали южнокорейския "Боинг-747" с 269 пътници на борда. Днес достатъчно убедително е доказано - в онази нощ са били свалени 6 летателни апарата - един съветски, а останалите американски. И в двата случая всяка невярна стъпка в течение само на няколко дни е можела да доведе до размяна на ядрени удари. За щастие инцидентите през 1983 г. са уредени по дипломатически път.
СНИМКИ ЕПА/БГНЕС
Рускиня се покланя пред мемоариала на флотската катедрала в Санкт Петербург, на който се изписани имената на загиналите моряци на борда на потъналата преди 10 г. подводница
142
11400
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
142
 Видими 
13 Август 2010 19:40
Юбилей
И след 10 г. трагедията с "Курск" е голяма загадка

Абе че в този форум има доста русофоби, има. Че не сме на много високо езиково ниво, не сме. Ама ми се струва, че "юбилей" обикновено все пак означава празнична годишнина. А пък не сме чак такива русофоби, че да празнуваме трагедията с "Курск".

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
13 Август 2010 19:52
Ей, пак бързате- ей сега FL и Olo ще ви обяснят случая . Малко търпение- водещия офицер може да е в отпуск.
Иначе - драма, както и да го погледнеш.
13 Август 2010 19:55
Манрико го е казал преди мен. Грам мозък нямат. Можеше да напишат годишнина.
13 Август 2010 20:20
Прав е Манрико. Прилича ми на "всенародните тържества послучай обесването на Васил Левски".
------------
А за гибелта на "Курск" след години ще бъде създадена някаква легенда, която след още много други години ще се превърне в "неоспорима историческа истина". Всичко останало, което четем и пишем сега, ще се отразява със ситен шрифт под черта като съществували в миналото спекулации. Такава е голяма част от историята, която изучаваме.
13 Август 2010 20:37
Е, да кажем, че има някакъв отговор! И за кого е от значение? За около хилядата опечалени - близки на загиналите. Да кажем, че вината е на Путин! Е, хубу, казахме го! И кво? Вярно ли е? Не е! ма нека да държим вибратото на тази струна и на тази нота! Let! Нека! Апотеоз на задръстеняшката глупост! Журналистическо разследване и гражданска съвест! Тинтири-минтири! лично аз ще повярвам, ако статията се появи на дата без общи делители с датата на аварията! Но това си е моя работа.
13 Август 2010 20:38
Сега, ясно е, че командването на руския флот не е виновно. Не е виновно и руското контраразузнаване и руското разузнаване, разбира се. Не е виновен, по никой начин, и о.р. подполковник Путин. Виновни са външни сили - я американци, я норвежци и пр. натовци. Да ги заклеймим доде е време! Таз годишнина е добър повод руснаците да се обединят около о.р. подполковника и да го изберат демократично за водач, пардон, за президент.
Но руските моряци, загинали нелепо, заслужават да бъдат почетени. Мир на праха им.
13 Август 2010 20:40
Недейте, колеги, се фащайте за сяка дума. На английски второто значение има весел привкус. На български си е синоним на годишнина.
13 Август 2010 20:50
неандерталец,
как познаваш, бе? Путин е следващия президент - това показва изследване на "Левада" сред руските граждани.
Лошо , лошо , неандерталец. Няма да има евтина лапачка в името на рИформите.
13 Август 2010 20:58
неандертал:
''Но руските моряци, загинали нелепо, заслужават да бъдат почетени. Мир на праха им.''
Натиснете тук
13 Август 2010 21:03
Много лошо лято беше, като сегашното. Вечна им памет на момчетата, никой не бива да си отива на тези години в името на никаква кауза.
13 Август 2010 21:06
В определена степен следва да се предполага, че през август 2000 г. руската стратегическа подводница "Курск" може да е изпълнявала в Баренцово море учебно-бойна задача в интерес на ВМФ на САЩ, което е предопределило закономерната й обреченост

Всякакви версии бях чул досега, но те това не го знаех. Впечатляващо. Никога няма да се разбере каква е истината, жалко за загиналите.
13 Август 2010 21:06
A-a, риформите вече са направени от братушките! Остава да следваме светлия пример. Какво имам предвид?
Една година кораб стои като закотвен до лобното място. Това е гениално решение, което постига няколко цели: 1) предотвратяват се опитите на тъмни външни сили за покриване на истината; 2) оказва се почест на загиналите; 3) пречи се на ромите да съберат за вторични суровини лежащите на дъното (само някакви си 115 метра дълбочина) половин тон железо плюс 20 ракети (все пак са доказателства); 4) не се сещам, но UNIVERS любезно ще попълни.

Редактирано от - неандертал на 13/8/2010 г/ 21:13:09

13 Август 2010 21:11
Нема начин янките да не са замесени. Но тоя път май си платиха гяволъка.
13 Август 2010 21:11
Бях чел, че в състава на съветския подводен флот е имало специална част за дълбоководно спасяване, снабдена със специализирани плавателни средства и оборудвана с техника -последна дума на техниката. Тове е първото звено, което е разформировано като ненужно от демократа-пияница Елцин, толкова тачен и обичан от международната демократична общност, а корабите и материалната част - разпродадени.
13 Август 2010 21:30
В определена степен следва да се предполага, че през август 2000 г. руската стратегическа подводница "Курск" може да е изпълнявала в Баренцово море учебно-бойна задача в интерес на ВМФ на САЩ, което е предопределило закономерната й обреченост
Странно е, че това е писано в руската преса, все пак руснаците би трябвало да са по-светнати по военниете въпроси. АПЛ 949А не е стратегическа, а също така носи не 20, както се твърди, а 24 противокорабни ракети "Гранит". Въобще достоверност, клоняща към хич.
13 Август 2010 21:34
В Русия никой не обърна внимание на тази годишнина. Това е забравена история.
Дребен инцидент, какъвто е дори нормално да се случва от време на време.
Примерно някой да чу нещо за навършването на 10-години от катастрофата на Конкорд. Отнюд нет. А юбилеят беше на 25.07.
На Запад много им се иска в Русия отново да дойде декадентски режим с либерастичен уклон който постоянно да се вайка за такива дреби инциденти.
Не пройдет!
Във флота беше отбелязан инцидента и толкоз. Трябва да се гледа напред.
Сега във въоръжените сили се наливат много пари. Такива подводници ще ги пускат като кремвирши във Петербург и Северодвинск.
13 Август 2010 21:50
"Кто о смерти скажет нам пару честных слов
Жаль нет чёрных ящиков у павших моряков
Карандаш ломается, холодно, темно
Капитан Колесников пишет нам письмо
Карандаш ломается, холодно, темно
Капитан Колесников пишет нам письмо

Нас осталось несколько на голодном дне
Два отсека взорвано, да три еще в огне
Знаю - нет спасения, но если веришь - жди
Ты найдешь письмо моё на своей груди

Курск могилой рваною дернулся, застыл
На прощанье разрубил канаты ржавых жил
Над водою пасмурно, чайки, корабли
На земле подлодка спит, но как далёко до земли

После о случившемся долго будут врать
Расскажет ли комиссия, как трудно умирать
Кто из нас ровесники, кто герой, кто чмо
Капитан Колесников пишет нам письмо " текст:ДДТ
13 Август 2010 22:19
Мнение. Две американски подводници е имало там. Една "Мемфис" и една "Вирдижиния". "Курск" и "Вирджиния" са си играли на котка и мишка. Е, разгеле ударили са се, паднало торпедо в "Курск". Рашката капитан се е ядосал и вкарал моряк в рубката за истрелване на ракетите. От "Петър Велики" са разбрали по некакъв начин за това, уплашили са се от военен конфликт и са думнали едно торпедо "Шквал"по "Курск" и приключили конфликта. Наказателна операция, дето се казва и затова Путин скромно си мълчи. Ингилизите в техен стил веднага декларират "Немаме нищо общо", сиреч ние излизаме от играта, а вие се думкайте с янките колко си искате. Уж са солидарни натовци ама не съвсем. В норвежкото пристанище янките предоставят "Мемфиса" за оглед, ама не се връзва. Всичко приключва със плащането от страна на янките за нерегламентираното присъствие на "Вирдижиния" там дето не трябва. В милиарди естествено.
13 Август 2010 22:19
Човек, водороден прекис е това, не въглероден. Много често се говори за перхидролени блондинки.
13 Август 2010 22:20
В него за пръв път се лансира хипотезата на един английски изследовател относно трагедията. Като причина се посочва теч в системата за подаване на гориво за торпедото. Горивото е въглероден прекис (hydrogen peroxide – HTP)...
Това не е за първи път, а част от официалната версия.
13 Август 2010 22:28
Точно, водопроводчик.
COMMANDER R. .....
13 Август 2010 22:34
За мен по интересното от статията е свалянето на пет американски и един руски "летателни апарата" при "трагедията" с южнокорейския "Боинг-747" с 269 пътници на борда. А в морето не е намерено тялото на нито един пасажер.
Що се отнася да юбилея, не се притеснявайте ще честваме и този, ще честваме и 11 септември, като последния може и да га направим официален "празник". Ще поживеем и ще видим, не е далече. По малко от месец е.
13 Август 2010 22:37
Натиснете тук
13 Август 2010 22:59
Има много противоречия не само относно причините за гибелта на подводницата, но и защо не е бил спасен екипажът.

Жалко за момчетата!Все пак има и два начина за свободно изплуване.

Редактирано от - Diver N на 13/8/2010 г/ 23:00:18

13 Август 2010 23:07
На 9 год. се прави помен. "Юбилеят" е догодина.
13 Август 2010 23:09
ИвК
13 Август 2010 23:14
ИвК, потърсете из нета книгата на Michel Brun "Incident at Sakhalin: The True Mission of KAL Flight 007". Имам я на pdf, но на друг компютър. Ще Ви даде отговор на въпроса, който Ви е интересен от статията.
13 Август 2010 23:26
По дискавъри в докуметалния филм никой не се съмняваше , че торпедото се е самовзривило. С подробности се обясняваше как е станало. На руснаците май им отърва мистификацията на случая. И тия ще ни правят петролопровод. Добре , че не се подлъгахме.
13 Август 2010 23:32
Загадки гибели атомохода "Курск" спустя 10 лет после трагедии
13 Август 2010 23:46
Животът в матушка никога не е бил особенна ценност.
И в бълхарайска губерния е така.
Достатъчно е да видим сводките на загиналите по пътищата.
Макар да са различни неща принципът е общ.
14 Август 2010 00:51
Фактът, че командирът на "Курск" изобщо не подава сигнал за бедствие означава единствено, че се е намирал в бойна ситуация. Бил е атакуван. Затова и не започва процедура по евакуиране на екипажа, а се е опитал да отвърне на атаката, да се скрие или да се измъкне.
14 Август 2010 00:56
В ходе следствия установлено, что катастрофа произошла в 11 час. 28 мин. 26, 5 сек. (время московское) в Баренцевом море в географической точке с координатами 69 37'00" северной широты и 37"34'25" восточной долготы, вследствие взрыва торпеды. Взрыв произошел в месте расположения 4-го торпедного аппарата АПРК "Курск". Причем, торпеда, которая взорвалась, находилась непосредственно внутри 4-го торпедного аппарата.


Теоретически торпедная атака могла быть. Но дело в том, что когда торпеда идет под водой, она издает настолько характерный, настолько высокий по уровню шум, что другие гидроакустики всех кораблей надводных, подводных, которые находились в этом районе, они бы услышали. Никто не слышал. Очень удобно говорить о том, что здесь виноваты американцы, своя вина становится ниже и вообще уходит за скобки. "Не мы, ребята, виноваты. Виноваты супостаты"


На ти атака.
14 Август 2010 01:58
Змей, немой така бате, леко със специалните части и работата на дъното на Баренцово море. Мир 1 и Мир 2 правиха само огледи, Халибъртън и норвежки водолази специализирани за работа при такава условия бяха хората които се спуснаха. Само да ти спомена, че компанията отказа да им поеме застраховките за този пуск ( 5 милиона долара се оказаха ). Мани ги величайшите теории за специални и незнам кви си части. Ако имаш познат водолаз с висока квалификация, попитай го каква форма трябва да се поддържа и какъв режим се спазва за дълбоководни спускания (предподготовка за азотни-кислородно-хелиеви смеси). Може би рашките да са имали некви екипи, ама хич не ми се вярва. Подобен екип струва милиони като поддръжка, и е неефективен ако постоянно не е под режим и работа. Така че само нефтена компания му е майката, при инциденти с подобен характер. Само те имат постоянно хора на разположение за таквиз дейности.
Натиснете тук
Натиснете тук
Натиснете тук
14 Август 2010 02:41
ГанЮ, що за простотия
Намерил си източник....
.
14 Август 2010 04:35
Ако някой си спомня, скоро след трагедията с "Курск" избухна пожар в ТВ кулата в Останкино. Въпреки официалната версия, много руски експерти бяха на мнение, че истината се прикрива, както в случая с "Курск" и причината за пожара е сблъсък с чужда ТВ кула, вероятно американска. Мдааа!
14 Август 2010 04:37
Мир на праха на момчетата!
14 Август 2010 04:46
Имам филм, правен от американски специалисти в подводници. Според тях най вероятна е версията, че американска подводница е дебнела излизащите на учение руски плавателни съдове. Получил се е контакт с Курск, след което на Курск вкарват торпедо в отсека, което се чува в американската подводница. Американците се уплашват и изстрелват отблизо торпедо към Курск.
Моето правило е: колкото по-важно е едно събитие – толкова по-малка е вероятността да излезе истината на яве. Има и други случаи на потапяне на американски и съветсkи подводници преди години. Един показателен случай, който не се оспорва. През караибската криза американците блокират Куба за съветските кораби. Тогава подводниците не са имали възможност да стоят под вода толкова дълго, колкото съвременните. Американците засичат съветска подводница и я песледват и я принуждават да изплува в непосредственна близост до техните кораби, което я прави уязвима. Това се е смятало на времето за нападение с/о подводницата. Америиканците тогава не са знаели, че на подводницата има торпеда с атомни бомби. Ако съветския капитан е приел поведението на американските кораби като атака и е иползвал тези торпеда, ей сега щяхме да пърхаме някъде из рая, а по-мпадите нямаше да се родят. Американската наглост може да се мери само с немската през началото на II та световна война.
14 Август 2010 05:49
Задача номер едно на путлеро-чекистите беше ликвидацията на руската армия и флот.
За да не пречат на грабьожа!
Покрай армията беше ликвидиран и съветския ВПК.
Сега за ученията в Далечния изток се оказа, че не могат да прекарат една цяла бригада. Нямало самолети.
КНОА следи внимателно кривата на падението.
14 Август 2010 05:56
Подобни торпеда са експериментирани от германците, а после от флотите на САЩ и Великобритания. Отхвърлени са като опасни и ненадежни.
Сега путлеро-чекистите смайват света като стрелят с експериментална ракета направо от подводница с екипаж. Без наземни тестове и без тестове от потопяема платформа.
14 Август 2010 06:01
Горивото е въглероден прекис (hydrogen peroxide – HTP), който реагира с метални части от мед и месинг отделяйки въглероден двуокис и водни пари. Обяснението е, че някой матрос по грешка е стартирал рано торпедния двигател, доста време преди изстрелването. Когато торпедото не е във водата, то не се охлажда, което води до прекалено налягане в системата на горивото, довело до теч в нея

Изключитено точно и милиционерско изявление!! Просто кеф!Особено обяснението за въглеродният прекис . Изнесено, разбира се с необходимият апломб и любов към виртуалния тембър

Редактирано от - ivo kunchev на 14/8/2010 г/ 06:12:42

14 Август 2010 06:35
Версията на фр.кинодокументалист Жан-Мишел Каре, която неотдавна описвах за l"EUROPEO:

Иво Христов

Курск – руският 11-ти септемвриПрез август 2000 Москва и Вашингтон удавят на дъното на океана истина, която може да взриви светаТрагедията на „Курск” е руският 11-ти септември, категоричен е Уилям Хартунг от нюйоркския Институт за световна политика. Под руините на небостъргачите и на дъното на Баренцово море е погребана една и съща истина: че демокрацията е подвластна на политическата целесъобразност. Че има факти, които трябва да бъдат погребани за десетилетия, за да не експлодира светът. За целта се налагат официалните версии. Като тази за самовзривилото се торпедо, което погубило подводницата. Уви, този deus ex machina не обяснява десетките смущаващи факти от горещия август 2000: странните прегрупирания на руския флот, необяснимото протакане на спасителната операция, светкавичната визита на шефа на ЦРУ в Москва, разнобоя в декларациите на Кремъл и подчинените му адмирали в Мурманск, абсурдното наглед поведение на президента Путин.

Само една версия, тази на френския кинодокументалист Жан-Мишел Каре, навръзва в безупречна логика всичко известно по случая. Руският 11 септември също започва като шпионска игра, кулминира като трагедия пред очите на целия свят, а сетне променя напълно природата на властта в Русия. Теория на конспирацията? Не. Това е твърде удобно заклинание, за да се дискредитира шокиращата правда, която в разните й фрагменти е подкрепена от най-авторитетните свидетели на събитията: командващият британския флот адмирал Дейвид Ръсел, командващият норвежкия флот адмирал Ейнар Скорген, световнопризнатият специалист по торпедата Морис Страдлинг. От множество свидетелства и веществени доказателства.Аферата ПоупВ края на юни 2000 в Москва започва процес за шпионаж срещу американския бизнесмен Едмънд Поуп. Той е бивш служител на флотското разузнаване, но в този бизнес няма бивши. Заснемат го със скрита камера в един хотел, докато купува тайните на уникалното торпедо Шквал от създателя му Анатолий Бабкин. Арестът е показен и излъчен в репортаж по телевизията. Сигналът е ясен: с безвластието е свършено, Русия има нов управник: Владимир Путин. И той е от „бившите”. Президентът съзнава, че Русия е технологически изостанала, но разполага с някои уникални разработки, които не бива да изтичат зад граница. Сред тях е Шквал, торпедо, което развива 500км/ч под водата благодарение на технологията на суперкавитацията, своеобразно газово поле около ракетата в движение. Първоначално не вярвахме, че е възможно, споделя Поуп, обикновено скоростта не надхвърля 60км/ч, но сетне се убедихме, че го има.

Китай също се интересува от оръжието и изпраща наблюдатели на грандиозните маневри на руския Северен флот. Те са заявката на Путин за завръщането на Русия в световния океан. Планът на ученията предвижда пуск на Шквал от подводницата Курск на 12 август 2000 в 11.30ч.Убиецът на самолетоносачиКурск е стоманен исполин от най-модерния клас Антей с дължина 154 метра и височина колкото седеметажна сграда. Капитан I ранг Генадий Лячин и неговите 117 моряци са най-сработеният екипаж на руския флот. През 1999 тъкмо Курск следи действията на натовската армада при операцията срещу Югославия. Държи на прицел самолетоносача Теодор Рузвелт.

В утрото на последния си ден Курск е на повърхността и следва инструкциите на ракетния крайцер Петър Велики, на който е базиран командващият учението адмирал Попов.Денят ХНа 12 август 2000 мътнозелените води североизточно от рибарското селище Териберка са следени от няколко американски спътника. Освен руската ескадра в района се навърта един разузнавателен кораб на НАТО и норвежкият шпионски съд Марията. По релефите на морското дъно се спотайват от сонарите британската атомна подводница Сплендид и две американски: Мемфис и Толедо.

Официалната версия за инцидентен взрив на старо торпедо на борда на Курск издиша още преди началото на трагедията. Защото мистериозната драма не започва с внезапен взрив, а още сутринта в 8.12, когато капитанът Лячин иска разрешение от адмирал Попов да се потопи на 18м дълбочина и да прекрати радиовръзката. Изглежда Лячин е забелязал следящите го USS Мемфис и USS Толедо и следва процедурите за секретност. В следващите минути корабите от руската ескадра внезапно се насочват към Курск, което е ясно регистрирано от спътниците. Във въздуха излитат и бомбардировачи с ядрено оръжие на борда, а такава мисия не е предвидена в плана на маневрите. Американците са решени да препятстват пуска на Шквал. В китайски ръце торпедото щеше да застраши американската хегемония в Тихия океан, счита оръжейният експерт Морис Страдлинг. Напрежението се покачва, а минути преди предвидения пуск кортежът на Владимир Путин напуска Кремъл и поема към летището. Като върховен главнокомандващ той знае усложнената ситуация в района на маневрите от сутрешния доклад. Президентът обаче заминава на почивка в Сочи. Съвпадение в часовете или знак за миролюбиви намерения? Въпросът остава. Но факт необичаен: същата сутрин пресслужбата на Кремъл изрично и предварително огласява часа на неговото отпътуване. Това е само първото от серия наглед необясними действия на руския президент.ИнцидентътВ 11.28ч. капитанът Лячин докладва готовност за пуск, 26 секунди по-късно норвежките сеизмолози регистрират силна експлозия, а след още 135 секунди втора, стотина пъти по-мощна от първата. Курск потъва на 108 метра дълбочина. Изчезва от ефира. Вместо да предприеме незабавно издирването й, командващият ученията адмирал Попов на часа напуска ракетния крайцер Петър Велики заедно с китайските наблюдатели и отлита с хеликоптер за брега. Очевидно инцидентът не е просто технически, а политически и адмиралът бърза да се консултира с Кремъл.

Според версията на Жан-Мишел Каре въпросната утрин Мемфис следи Курск от дистанция 5 мили, а Толедо извършва близки маневри около руския исполин, за да препятства изстрелването на торпедото. Руснаците не биха рискували то да порази американската подводница. На това разчитат американците, но в плитките води има много бели петна на радарите и в 11.29 Толедо се сблъсква с Курск. Започва обратното броене на апокалипсиса. Вероятно в този миг хидроакустиците на Мемфис долавят характерното прищракване от зареждането на торпедо Шквал. То е толкова скоростно, че екипажът на Мемфис има броени секунди за реакция. Разбира се, американските съдове едва ли са имали разрешение да влизат в бой, но изглежда нервите на капитана поддават и Мемфис изстрелва торпедо МК-48, което пронизва торпедния отсек на Курск. Следва пожар, а след 2.15 минути и фаталната експлозия на складираните торпеда Шквал.

Този шокиращ развой на драмата се потвърждава от много убедителна фактология. След първата експлозия, тази от попадението на торпедото, капитанът Лячин не действа като при инцидент, сиреч не изстрелва сигналния буй към повърхността и не пълни баластите с въздух, за да изплува. За целта е достатъчно да натисне аварийно-спасителния бутон. Напротив. Курск дава пълен напред и започва маньовър като при външна атака. В часовете след инцидента край норвежкия бряг се появяват руски противолодъчни самолети. Свързах се с адмирал Попов, а той ме осведоми, че издирват чужда подводница, най-вероятно американска, свидетелства командващият норвежкия флот адмирал Скорген. Докато повредената от сблъсъка Толедо и засегнатата от ударната вълна Мемфис се оттеглят към Атлантика, руските кораби правят две странни находки. На километри от Курск се точи разлив на масло от аварирал съд. В близост до инцидента крайцерът Петър Велики открива зелено-бял спасителен буй от чужда подводница, вероятно от Мемфис. Буят се изстрелва автоматично и изглежда е бил задействан от взривната вълна при експлозията на Курск. Междувременно един ескадрен миноносец разхвърля дълбоководни бомби в широк периметър около потъналата подводница с очевидната цел да прогони или унищожи чужди съдове.

Пред Москва и Вашингтон стоят три задачи: да избегнат войната, да намерят правдоподобно обяснение на трагедията и най-страшната: да решат съдбата на 23-мата моряци, които все още са живи в последния, 9-ти отсек на подводницата. Те знаят тайна, която може да взриви света.23-ма мъченици в подводния саркофагТе са последните оцелели след чудовищната експлозия. Херметизирали са люковете в 9 отсек, но мнозина са ранени, а въздухът не стига. Командването е поел лейтенант Дмитрий Колесников, който в тъмното описва на два листа случилото се. По-късно ги откриват водолазите. Първият лист е засекретен за 25 години. На втория четем: Натровени сме от пушеците. Чувстваме се зле. Налягането се покачва. Шансът да се спасим е 10-20%. Следва списък на оцелелите и, вместо сбогом, не се отчайвайте.

Едва на 13 август, 30 часа след трагедията, Москва я огласява с успокояващо комюнике, в което се говори за малък технически инцидент с лъжливото уточнение, че няма ядрено оръжие на борда. Русия омаловажава инцидента с подтекст, че той не е повод за война. Ужасените роднини на моряците вече прииждат в Мурманск. Разкрепостените след перестройката медии дават воля на възмущението от Путин, който демонстративно продължава почивката си на Черно море. Това самоубийствено политическо поведение няма друго обяснение, освен версията на Жан-Мишел Каре. Завръщането на президента в Москва би било сигнал за ескалация и крие риск от война. Във Вашингтон разбират сигнала и на 15 август в руската столица на непредвидена визита долита директорът на ЦРУ Джордж Тенет. В тези часове се решава цената на потулването на инцидента и съдбата на все още живите мъченици на Курск.

За кратко експлозивната истина е на път да изплува наяве. Московският в-к Версия, собственост на американската пресгрупа USNews, публикува сателитна снимка на повредената подводница-убиец Мемфис, която е докретала до норвежкото пристанище Берген. Гнездото на липсващия й буй е покрито с брезентова палатка. Същият ден агентите на ФСБ правят обиск на редакцията. Две седмици по-късно пред Ню Йорк Таймс източници от американското флотско разузнаване признават, че Мемфис е била в района на ученията, истина, отричана до този момент. Но и отвъд Атлантика разкритията секват.

Адмиралите в Мурманск на своя глава показват на журналистите подводни снимки на Курск, на които личат следи от сблъсъка с неизвестен съд. Скоро сами се отричат от думите си.

Спасителните операции се забавят под всевъзможни предлози: лоша видимост, увреждания от взрива. Времето беше ясно, морето спокойно, спомня си командващият британския флот адмирал Дейвид Ръсел. Москва симулира дейност, но отказва чужда помощ. Цяла седмица тежководолази правят огледи на стоманения колос. Руснаците са гневни, родителите на загиналите матроси засипват с клетви вицепремиера Клебанов, дошъл да обере мълниите на общественото недоволство на среща в Мурманск. Властта на Путин е на дъното на океана, пише Комсомолская правда. Политически самоубиец ли е Путин? Днес вече знаем с определеност, че не е. Той няма изход. Ако обществото научи истината, лобито на ястребите ще иска реванш. В тези августовски дни Кремъл изглежда решава да жертва живота на 23-мата мъченици в подводния саркофаг, за да избегне нова студена война, с риск от ядрен апокалипсис. Мимоходом Вашингтон анулира част от руския дълг и отпуска заем от 10 милиарда долара. Москва и Вашингтон имат общ интерес да пазят тайната, заключава експертът Уилям Хартунг.

На 20 август норвежките водолази най-сетне получават разрешение да отворят люковете, но с изрична забрана да оглеждат предната, поразена от експлозията част на Курск. Намират само трупове. През октомври откриват и записката на лейтенант Колесников, но първата й страница тутакси е засекретена.Русия след КурскТрагедията с Курск бележи края на гласността в Русия. Медиите постепенно губят голяма част от свободата си. Режимът се централизира. Волнодумните адмирали са уволнени, макар и оневинени. Официалната версия за инцидентен взрив на дефектно торпедо на борда е потвърдена от прокуратурата. Когато изваждат останките от подводницата на сух док в Снежногорск, журналистите снимат странна, идеално кръгла пробойна пред командирската рубка. Докато униформени мъже не ги изгонват. Тази форма и калибър на пробойната с огънати навътре ръбове е подписът на американското торпедо МК-48, категоричен е оръжейният експерт Морис Страдлинг.
14 Август 2010 06:37
Филмът, както и множество снимки от корпуса на подводницата със следата от попадението на торпедото са откриваеми в нета.
14 Август 2010 06:55
Лапин, мерси за инфото.Бог да прости морячетата.
14 Август 2010 07:22
Френската конспиративна теория куца яко.
Липсва мексиканския изтребител.
Без мексикански изтребител не става ясно защо не са засипали американската подводница с противоподводни бомби. Районът е плитък и възможностите за маневриране на американската подводница - силно ограничени.
Виж мексиканският изтребител идва, унищожава и изчезва.
Само по-изтъкнатите мексиканци съобщават за него по някой секретен мексикански радиоканал в LA.
14 Август 2010 07:54
Kъртят торпеда, стапят реактори!! Attack submarine станало:


подводница клас "Етек" - това е атакуваща или подводница убиец.Фундаменалният принос го записваме в класификацията на НАТО.
14 Август 2010 08:02
Hugin,
не подозирах, че питаеш такова безрезервно доверие към декларациите на Путин и версията на прокуратурата за "самовзривилото се торпедо".
На вниманието на критично мислещите да уточня заглавието на филма на Ж.-М. Каре:
"Koursk: un sous-marin en eaux troubles"
14 Август 2010 08:07
Натиснете тук
14 Август 2010 08:14
Обама поддержал проект строительства мечети на месте теракта 11 сентября
Аллах Акбар тов. Хюсеин
14 Август 2010 08:35
ИвК,
Натиснете тук
Натиснете тук
14 Август 2010 09:15
Пуснете линк и към следвашия филм на френския ибрик.
За фактите няма да спорим - вижда се, че става дума за цонтроллед демолитион.
При цонтроллед демолитион фактите са без значение.
Само ще отбележим, че основното оръжие на "Курск" не са въпросните торпеда, a Mk48 не правят така, както е описано във филма.
Оставяме настрана фундаменталната глупотевина, че американското торпедо е уцелило ТОЧНО мястото, в което се намират руските торпеда и чак тогава гръмнало.
Цонтроллед демолитион отсекаде!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД