:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,862,286
Активни 122
Страници 22,982
За един ден 1,302,066

ЕК постави ултиматум на банките заради таксите

Брюксел обмисля законодателни мерки, с които да принуди трезорите да информират подробно клиентите си какви пари им удържат
Мишел Барние
Европейската комисия предупреди банките в ЕС, включително българските, че трябва да информират по-ясно клиентите си какви такси им събират. Ако това не стане доброволно и в разумен срок, ЕК ще въведе задължителни законодателни мерки, съобщиха вчера световните информационни агенции.На 2 август еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние е пратил писмо до Комитета на европейската банкова индустрия. В документа, с който "Сега" разполага, пише, че Брюксел стартира инициатива за въвеждане на яснота и сравнимост на банковите такси. Тя ще бъде обсъдена на среща с банкерите през есента.

Конкретната идея на Барние е да се въведе единен информационен лист, в който да се опише всеки разход при ползване на банкова сметка, така че клиентите лесно да могат да сравняват тарифите във всички банки в Евросъюза. Трезорите ще трябва да въведат еднакви термини за различните услуги, за да не заблуждават клиентите. Подобен ред беше въведен в ЕС за потребителските кредити през май т. г., когато влезе в сила новата Директива за потребителския кредит.

Банките в България също са адресат на писмото на Брюксел. То е пратено до Комитета на европейската банкова индустрия. В него членува Европейската банкова федерация, в която пък влиза родната асоциация на банките. "Към момента нямам информация в нашата асоциация да е получено подобно писмо, но ще направя проверка", коментира пред "Сега" председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Виолина Маринова. По думите й таксите на банките в България са достатъчно прозрачни, защото тарифите са публикувани на сайтовете.

Мишел Барние обаче твърди, че има сериозни пропуски при представянето на таксите по обслужването на банковите сметки. "Клиентите често се сблъскват със сложна и непълна информация. Различни термини се използват за едни и същи услуги. Структурата на таксите често е толкова замъглена, че за потребителите е трудно да разберат колко точно плащат и освен това им се натрапват услуги, от които изобщо нямат нужда", изтъква Барние. Той припомня, че подобна инициатива преди години имаше бившият комисар Марио Монти, но за съжаление политическият дебат по темата е проведен в много малко държави членки.

Мишел Барние предупреждава, че ще се въведат механизми за контрол върху изпълнението на мерките за прозрачност. Той пише още, че новите правила ще важат и за продукти, свързани с банковите сметки. Макар да не посочва конкретно дебитните или кредитните карти, те също могат да бъдат обхванати от инициативата.

Според германското издание Financial Times Deutschland, което цитира данни на ЕК, банките в Испания и Италия ощетяват клиентите си най-много. Таксите по различни банкови услуги, които те събират, костват на потребителя годишно над 300 евро. Франция и Германия са в средата на класацията със съответно 150 и 100 евро. Най-ниски са отчисленията в Португалия, България и Белгия - 50 евро.

Спрямо нивото на доходите и разпространението на банковите услуги обаче България е в незавидно положение. "На фона на доходите банките у нас събират огромни комисиони, свързани например с плащанията към бюджета", коментира председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Той даде пример с трезор, който за превод в размер на 200 лв. към сметка на МВР събира 20 лв. такса.

За последната година и половина българските банки тихомълком повишиха двойно таксите за теглене от банкомат и за плащания в търговски обекти през ПОС-терминал. Успоредно с това повечето банки премахнаха информацията за таксата от квитанцията и клиентът трябва да има електронно банкиране, за да проследи какво плаща за всяка транзакция. Банките у нас не са съгласни дори да изписват върху екрана на банкомата таксата с оправданието, че трябва да платят много пари за нов софтуер.
34
3487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
03 Септември 2010 19:51
Е сега излезехме от Европа. Ма може ли така, това е удар по "свободният пазар"...
03 Септември 2010 19:55
Бе защо ви трябваше да влизате в туй ЕУ и в този борд. Я как хубаво си бяхте без нея: банките си правят каквото искат, доларът скача така както искат големите играчи, никой не преследва далаверите, всичко си е тихо и спокойно - като в гробища. Идилия. Ама вие: не - ЕУ та ЕУ. Хак да ви е сега.
03 Септември 2010 19:58
Интересно дали форумните защитници на таксиджиите сега ще защитят със същия плам и банките

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
03 Септември 2010 20:08
Икъде са тия защитници на таксиджиите?
Или някои смятат само себе си за хора?
Пазар, викат, да ви обират - пазар е.
А после си пускат плоча с опера и си представят, че са във Виена.
--------------------------------
Блогът на Генек

03 Септември 2010 21:10
Още по-интересно е дали защитниците на таван на цените на такситата ще искат таван на лихвите и таксите на банките.
03 Септември 2010 21:21
...Виолина Маринова. По думите й таксите на банките в България са достатъчно прозрачни, защото тарифите са публикувани на сайтовете.

Колко ли прозрачни и ясни са тарифите на банката, на която е шеф, изпълнени с понятия като "кредитен превод или "директен дебит"?
А това с изписване върху екрана на банкомата таксата за теглене верно е тъпо. Сигурно 90% от картодържателите имат 1 карта и едва ли им е чак толкова трудно да запомнят 2 такси - една от "свой" и една от "чужд" банкомат. Верно е кофти матр'яла, ама чак пък толкова. Обаче накарат ли ги да предоставят такава информация на всяко АТМ и предвид честите смени на тарифите, то банките веднага ще сформират групи програмисти с цел въвеждане и поддържане и познайте от кого ще се вземат пари за издръжката на тези звена. Ще е чудесно оправдание да ги гоним швабите с техните 5-10 евро на теглене. Или да въведем любимите % от сумата...то сега на какво прилича - теглиш 10 кинта-такса левче, теглиш 400 кинта-пак левче.
03 Септември 2010 21:25
генек, не се въздържам

__________________________________________ ____

Покажи неуважение към пазарния тенор-фашист манрико, пиши името му с малка буква!
03 Септември 2010 21:42
Той месю Барние само ако се запознае с "ясният и прозрачен" и "методиката" по която се смята БЛП (базов лихвен процент) на всяка една банка!?! (демек 100 банки = 100 методики = 100 БЛП обикновено нямащи нищо общо с пазарните индекси и здравият разум, а само и единствено с желанието за дране на живо) направо ще му хвръкне капата...
03 Септември 2010 21:51
Най- комичното е, че шмекериите с таксите, комисионните и лихвите, банковите служители наричат помпозно БАНКОВА ПОЛИТИКА.
03 Септември 2010 21:52
Я как хубаво си бяхте без нея: банките си правят каквото искат, доларът скача така както искат големите играчи, никой не преследва далаверите, всичко си е тихо и спокойно - като в гробища. Идилия.


Че сега да не би да е по-различно, бе лукче?! Само дето плащаме и вноска в тоя ЕС.
03 Септември 2010 22:53
Germanik, бат Бойко че ти дърпа ушите (а може и някой друга работа ) ако те чуе! Сега еврото е заковано за лева с гвоздей, банките се канят да им сложат вилата на врата, както казва Европата, а пък далавераджиите ги хващат всеки 5 минути и на шестата съдът ги пуска! Ама има зрелище.
03 Септември 2010 22:55
Щом могат да се регулират цени и правила при мобилните оператори, значи може и при банките. Директно да ги въвеждат и да се приключва голямото мрънкане.
04 Септември 2010 00:27
ГЕНЕК,
НЕ Е "Пазар", а е ПОЗОР!!!
04 Септември 2010 02:06
Значи ЕК може да задължава банките и не е намеса в пазарния принцип, а когато на нашите пишман банкери им се каже нещо по въпроса ривът кът напъната девственица на дувар. Кво ша съ изходят по въпроса титани като Пъцунян мазник като Ягата мутант като Маринова и други знайни и незнайни некадърници. И връха в некадърноста даржат от пощенска
04 Септември 2010 02:17
интересно защо банките у нас държат толкова на тия такси и комисиони.

в брацка ямайка, само 10-12% от доходите на сериозните банки идват от такси. около 20% са лихви по заеми на физически лица. сериозните доходи идват от заеми на фирми.

при влоговете е същото - над 70% са на физически лица с много над държавната гаранция във влога (тук лимита е около 100к евро, големите влогове са над милион).

понеже алъш-вериша с масата дребни клиенти се прави от немай къде, в него се натиска в посока автоматизация и ниски разходи. съответно, за такси и комисиони никой не е чувал от десетилетие или две.

има една категория "банки", на които структурата на приходи и разходи не е такава -- наскоро нацъфтелите "мрежови" банки, които не могат да влязат на фирмения кредитен пазар поради липса на ресурс /доверие и измислят начини да прибират пари от такси. но, първо, там е тежко и конкуренцията е голяма, та квито такси има не растат без таван, а и тия недоносчета имат шанс само щото на големите играчи им е малко през оная за бизнеса на дребните клиенти.

доколкото знам, в по-напредналите източно-европейски държави - примерно полша или чехия - положението със структурата на банковите доходи на големите банки е подобно.

някой знае ли как е в бг банките? какъв процент от доходите е от лихви, какъв - от такси и комисионни? могат ли бг банките да оцелеят само на доходи от баш "банкова" дейност?
04 Септември 2010 09:52
Банките инкасират твърде голями печалби, а нямат никакво намерение да се съобразяват с новото време в което живеем.Проявяват прекалена алчност.Особено в страни като България.Централната евролейска банка потвърди за 1%-тна лихва, а питайте колко е основната лихва в България.Лихвите по кредитите са такива че човек по-добре да се гръмне отколкото да взима кредит.Срамно господа банкери, много срамно.
04 Септември 2010 11:09

Не знам 'що рИрат сега противниците на банковите грабежи! Нали за това рипахме по площадите - за ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, за КАПИТАЛИЗЪМ! Нали обявихме планирането за комунистическа простотия?! Е ми това е капиталистическия пазар, дами и господа! Основния принцип не е "дай да свършим работата", а "дай да давидем колко можем да осмучем". Така че всичко си е точно!

Редактирано от - Пламен Пенев на 04/9/2010 г/ 11:14:54

04 Септември 2010 11:43
какъв процент от доходите е от лихви, какъв - от такси и комисионни?
На сайта на БНБ има статистика за банковата система, вижда се, че около 15% от приходите са от такси и комисионни.
Ся, що може да се регулират таксите на банките, колкото и това да е антипазарно. Ами щото вече са регулирани банките и пазарът не е съвсем свободен. Първо, влизането на пазара не е свободно - трябва лиценз, за да оперираш като банка. Значи, конкуренцията е ограничена. Второ, за някои неща държавата те задължава да ползваш банкови услуги - определени плащания може да се извършват само през банка - значи пак конкуренцията е ограничена.
Един пример е дискутиран многократно тук - като си сменяш документите, трябва да платиш задължително по банков път. Полицията кеш не приема, карти - също, а такова плащане би ми излязло без такса. Мога да направя превод от моята банка през интернет, което би ми излязло левче, обаче полицията иска квитанция - значи отивам на банковото гише и ми взимат 3 лева такса. Таксата е надута, щото няма конкуренция. Е тогава и регулация на тази такса е допустима.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
04 Септември 2010 12:13
@Manrico: Прав си! Въпроса е какво правим? Стоим и се оплакваме по форумите или вършим някакви реални действия - сезираме КЗП, КЗК, водим съдебни дела...Кой реално прави нещо, нещата да се подредят в тая държава?!
04 Септември 2010 12:15
При това, Manrico, банките са под закрилата на държавата, включително и на съда, които, за да осигурят безконтролни комисионни на банките - нарушават дори действащите закони. Подобен на твоя пример е и примера с държавните такси към съдилищата. Закона ясно посочва как се плащат те, но пред съда важи само банковата квитанция (която я няма в закона!). И се получава следния куриоз: законовото задължение е да платиш 2 лв. за свидетелство за съдимост, но няма как да го получиш, ако не платиш непредвидената в закона банкова комисионна от 5 лв!
04 Септември 2010 15:05
Абе, ще го търсите вие Волен Сидеров, и неговото предложение за регулация на лихвите, ама не щете да си признаете.
04 Септември 2010 16:53
Съвсем отделна тема е, че клоновета на чуждите банки правят в България това, което у дома не могат да правят. Заприличаха си като две капки вода с нашенските магистрални бандити.

05 Септември 2010 02:05
Съвсем конкретно : според европейска директива максималната такса която банка трябва да събира при изпращане или получаване на паричен превод с ИБАН код е 7 евро. Моята банка във Франция например ми взема 4, 6 евро. Банка ОББ ми взема за същата услуга 35 лева. Пита се България не е ли в ЕС ? Годишно има над един милион превода от чужбина към България. Смятайте далаверата ! Със съучастието на регулаторните органи и правителството.
05 Септември 2010 03:57
Ся, що може да се регулират таксите на банките, колкото и това да е антипазарно.
Ся, значи антипазарно ще е, ако се регулират цените на услугите, които са облагаеми с ДДС. Когато за услугите се плащат такси, освободени от ДДС, следва да са регулирани с нормативен акт от държавата и обнародван в Държавен вестник (таксите за паспорт).
Доколкото доходите от лихви са освободени от ДДС, то следва държавата да я регулира като определи максимален лихвен процент, с който олихвява забавените държавни вземания. Тъй де парите са си нейни, не на банките, сама си ги е печатала и гарантирала/обезпечила (Затова банките са на строг лицензионен режим за да не издънят държавното обезпечение). Същото важи и за инфраструктурата, изградена от общините и ползвана "преференциално" от таксиджиите.
А свободен пазар ще имаме, когато държавата престане да съществува и да преразпределя/иземва антипазарно с данъци 42% от БВП (54% за Дания). Тогава всеки ще е свободен да граби когото си иска и както си иска - кеф му сила, взлом, печатане на пари, лихва или само такси. Тъй де, навремето и ВИС и СИК събираха такси за услуги по охраната на бизнеса, ачик същото като такса за управление на кредита. Сякаш банката ще плаща кредита, дето го е отпуснала.
05 Септември 2010 08:48
силна група бсп обаче сал един Манрико я рита и гняви без всякакви усилия.
05 Септември 2010 11:11
Вместо регулиране е редно да се създаде конкуренция там където я няма. Кожодерските такси са там където няма конкуренция. Където има, обикновено са на съвсем разумно ниво. Система където едни получават високи възнаграждения а други работят без пари за да няма такси, високи цени за първите и прочие има само в мокри сънища. И при "социализъм" и при "капитализъм", и при леви и при десни, извършващите услуги получават пари за това или не извършват услуги.
05 Септември 2010 11:53
като си сменяш документите, трябва да платиш задължително по банков път.

Не само като си сменяш документите, а ВСЯКО! плащане към държавата си ПРИНУДЕН да внесеш през банка и тя да те таксува. Не можеш да си платиш директно в съда, полицията и т.н.. Без банково оскъпяване е единствено на общинските гишета(за скица, удостоверение за наследници и т.н.), но там ти вземат общинска такса. Това определено е рекетиране на гражданите и мисля нарушение на конституцията.
Хийт е прав за конкуренцията. Пълна глупост е да няма държавни банки. Да речем ако ДСК беше останала държавна можеше да се ползва като инструмент за въздействие над другите банки и по този начин да сваля лихвите по кредити или да ги насочва реалния бизнес създаващ продукт и работни места.
05 Септември 2010 12:35
Абе господа, управници, диванета, подлоги на големия бизнес. За каква пазарна икономика ми говорите и кого защитавате, бе? Вие ни отнемате правото на ИЗБОР как да платим. Навсякъде по света това е изконно право.Защо трябва да плащам през банка ако не искам? Вие построихте една кръвосмукачна машина на най-бедния народ в Европа и делите с банки, телефонни компании, енергоразпределителни компании и енергетични доставчици. Ако една независима служба която се занимава със защита на клиентите в САЩ или Европа направи обстоен анализ на това което става в България ще се ужаси.
Аз като обиколил света (и такива като мен естествено) знаят, че никой не може да те задължи как да плащаш. Но този нещастен народ, дето го стрижете и дерете като през турско един ден ще ви потърси сметка.
Все повече се убеждавам, че това правителство гони апаши, а защитава най-големите апаши които без да ви отвличат и осакатяват ви смучат кръвта, както и през най-дивото развитие на капитализма в най-капиталистическата държава САЩ не е ставало.
Ако има достойни граждани ще заведат колективен иск срещу държавата за отнемането им правото на избор при разплащанията с нея, което води до облагодеталсване на трети юридически лица. Време е да разберете, че ако не се сложат на место телефонните компании и банките, топлофикацията и енергоразпределителните дружества да платят за идиотщините си България ще остане в сферата най-бедните държави осъдени никога да нямат средна класа.
Някои задавал ли си е въпроса защо в България до момента не е създадена средна класа? Ами защото създаването на средна класа е свързано с бъркане в паницата на едрия и най-едрия бизнес и респективно в паницата на политиците. Кой най-после ще провери сметките на съдии, прокурори и тем подобни от висшета власт за да видите истината за българската корупция организирана от комунистическата пасмина и нейните отрочета и маши.
05 Септември 2010 14:35
От 30-ти юни цената трябваше да стане, средно Европейска 6-8 евро цента, но уви.Нашите мошеници-инвеститори, никой не може да ги накарва, да спазват законите, и правилата на ЕС.

Редактирано от - nikcv на 05/9/2010 г/ 14:35:38

05 Септември 2010 17:44
Едно време проф. Димитър Димитров (жилата) във ВИИ "К. Маркс" по време на лекции по основи на държавата и правото казваше, че ДЪРЖАВАТА Е ОРГАН НА СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ. Днес народът е суверен на книга, а реален суверен са тези, които правят възможно ограбването на народа по най-разнообразни начини, един от които е и банковият грабеж, обсъждан тук. Докато народът се държи като овце, нека не очаква някой да зачита интересите му и да се съобразява с него. Докато народът не се сети, че трябва да си извоюва положението на реален суверен и да превърне конституционното положение, че цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа в реалност, а не в нищо не значещ на практика запис в конституцията, положението ще си остава все така лошо. За него. Не за тези, които го скубят като за световно.


05 Септември 2010 18:12
Антибиотик,
И аз като тебе си задавам този въпрос (за средната класа) постоянно и постоянно си отговарям както си отговаряш и ти. Всичко, освен мошениците, спи дълбок зимен сън. Дълбокият зимен сън е резултат от пълното изтощение на организма. Така е при мечките, но после за тях идва пролетта, пълна с живот и радост. При нашият изстрадал народец, това е защита за оцеляване. Ако има будители, то те трябва да го събудят за радикални, вкл. и "революционни" действия, т.е., излизане на улицата. За това трябват лидери, а последните 20 години именно "лидерите" се изгавриха с последователите си и сега наричат себе си политическа класа, която граби "законно" и не позволява да се захване нещо като средна класа.
05 Септември 2010 19:09
Крайно време беше да се прекрати това безобразие с таксите и лихвите!
06 Септември 2010 09:49
Проблема не е какви са по размер таксите на банките/ макар да е много важно/, които събират това е следствие, а защо ги събират...Какво е банкиране да плащаш за внесенете си пари от които банките пИчелят, като ги разиграват успешно , а отгоре на това събират такси за обслужване..., двойна печалба...По този начин много от банките изобщо не е необходимо да се занимават с финансиране на проекти, за развитие на икономиката, а стават обикновенни лихвари от средните векове...Това не са банки в класическия смисъл, а заложни къщи, които пИчеляти на входа и на изхоза...Безобразие...
06 Септември 2010 20:17
Антибиотик и аз се питам каква е тази пазарна икономика дето принудително ми прекарват заплатата през банка и мога да си я получа само срещу заплащане. Аз не искам тази "услуга", ама никой не ми иска мнението. Мога да си живея и без банка, ама нямам право. Пак родихме нещо за света и то се казва тоталитарен капитализъм.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД