:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,200,604
Активни 155
Страници 13,001
За един ден 1,302,066
Скандал

Летището в Долна Митрополия станало писта по мотоциклетизъм незаконно

Федерацията на Богдан Николов използва военната собственост без договор. Министерството няма концепция какво да прави с толкова военни площадки
снимка: "Сега"
Приятелско-роднинската връзка между Румен Петков (прав в средата), Богдан Николов (върху мотора) и ген.Володя Цветанов осигурява просперитет на Федерацията по мотоциклетизъм.
Държавата у нас най-често е мащеха към данъкоплатците си, но за по-отбраните сред тях е необяснимо щедра. Една от най-секретните структури в държавата - Министерство на отбраната, още преди 18 години отваря широко вратите на военното летище в Долна Митрополия за Българската федерация по мотоциклетизъм. И строго секретният обект става достъпен за състезатели, треньори, инструктори и зрители.

От 18 години министерството нарушава закона за държавната собственост, тъй като мотофедерацията няма никакво законово основание да изгражда и да провежда състезания на тази писта. По данни на вестника първото състезание на летището е проведено през 1992 г. "Сега" се поинтересува как са уредени отношенията между МО и федерацията.Ето какво отговориха от пресцентъра на министерството:"Договор между МО и Българската федерация по мотоциклетизъм за използване на пистата на военното летище в Долна Митрополия не е сключен, защото имотът е предоставен през 2002 г. с решение на Народното събрание на Националния военен университет, който е самостоятелно юридическо лице. По смисъла на Закона за държавната собственост имотът е предоставен за управление на Национален военен университет "Васил Левски".

На летище Долна Митрополия се провеждат състезания по мотоциклетизъм повече от 10 години. През април 2007 г. между НВУ "В. Левски" и Сдружение "Българска федерация по мотоциклетизъм" има сключен договор, в изпълнение на който федерацията е построила учебен полигон и брифинг зала за оперативно-тактическа подготовка на летателния състав. Изградените съоръжения са собственост на държавата в управление на Националния военен университет. По време на строителните работи БФМ е ремонтирала и съществуващите сгради на стоянката и е поела поддръжката на терена (косене, поливане и др). БМФ не заплаща наем за ползването на съоръжението. Федерацията използва съоръженията само при провеждане на национални, европейски и световни шампионати по мотоциклетизъм като част от световната и европейската лига и само след разрешение за всеки конкретен случай, отчитащо становището на ВВС и Щаба по отбраната в зависимост от планирания учебен и летателен процес.

При допълнително запитване от МО отговориха, че договорът за построяването на брифинг залата е бил еднократен акт и не предвижда срок за ползване на пистите срещу строителството. След построяване на новите съоръжения Федерацията по мотоциклетизъм получава от правителството "Станишев" близо 4 млн. лв. за развитието на спорта. Това са половината от парите, които са предвидени за спорт изобщо за съответната година. Преди това шефът на федерацията Богдан Николов заведе за пет дни петима министри от кабинета "Станишев" в Монако на негови разноски.

Така отношенията между Министерство на отбраната, Военния университет (към него е факултет "Авиационен" в Долна Митрополия) и БФМ за ползването на пистата от години си оставатуредени само на приятелска основа с роднински оттенъкПредседател на Организационния комитет на "Гран при" по супермото и приятел на шефа на БФМ е Румен Петков, а брат му ген. Володя Цветанов е шеф на щаба на Военновъздушните сили. Реално на негово подчинение е и летището до Плевен. Още по-странно е как без никаква документация и договори е било реконструирано военното летище, тъй като сега там има нови трасета за моторите. За тези изменения няма никакви документи в дирекция "Инфраструктура на отбраната".

Само преди няколко седмици Румен Петков и шефът на БФМ Богдан Николов поеха нова атака към следващо военно летище - това в Доброславци. Там желанието им е да правят писта за Формула 1.

През годините на прехода към бившите военни летища проявяваха интерес всякакви инвеститори.В момента България има около 200 площадки за кацане,на някои от които могат да кацат граждански и товарни самолети. Около 20 от тях са се ползвали от армията, сочат данните на Министерството на отбраната. Само пет досега са прехвърлени на Министерството на транспорта. Това са летищата в Щръклево и в Горна Оряховица, както и отделни терени на армията на летищата в Крумово, Варна и Бургас. Военното ведомство продължава да стопанисва още 12 военновъздушни бази. За някои от тях местната власт и бизнесът имат готови бизнес планове, а други предстои да се продадат. Засега обаче военното ведомство мълчи за бъдещето им.

В Доброславци през 2004 г. временно беше разположено зенитно-ракетно поделение с 60 военнослужещи, което все още съществува и това би спънало евентуални проекти. Също така към земите на базата има и реституционни претенции.

Много по-сериозни шансове за привличане на инвестиции има съседното военно летище "Божурище". В началото на юни правителството взе решение да бъдат апортирани четири държавни терена с обща площ близо 1914 декара от землището на с. Гурмазово, община Божурище, в капитала на "Национална компания индустриални зони" ЕАД. Терените ще се използват за изграждането на индустриална зона. Проектът ще бъде представен и на китайски инвеститори. Към пистата има претенции и Националната служба за охрана, която смята, че тя е подходяща за изграждане на учебна база на държавните гардове. На нея те ще могат да се обучават в екстремно шофиране, конвоиране и неутрализиране на нападатели.

Голям инвеститорски интерес съществува към летището на военните в Узунджово, близо до Хасково. Правителството вече реши то да бъде продадено. Данъчната оценка на имота е 2,3 млн. лв. То може да бъде използвано за логистичен център, тъй като се намира до българско-турската граница. Според разчети на транспортното министерство е подходящо и за развитието на товарни превози и заради удобната двойна връзка - с граничния пункт Маказа и с коридор №8. Атрактивни за инвеститорите са хангарите, които могат да бъдат превърнати в складове, тъй като има зеленчукова борса, която е до самата писта, на няколко километра от магистрала "Тракия" и от товарната гара в Димитровград. Обектът влизаше в плановете и на кметове от региона, които заедно с колегите си от Гърция и Турция планират да го превърнат в регионално летище.Бившата авиобаза "Бършен" край Сливен е сред най-желаните от местната власт,но Министерството на отбраната продължава да я държи. В същото време пистата пустее и се дават хиляди левове за охраната й. През последните години аеропортът стана място за автомобилни състезания. Кметът на Сливен Йордан Лечков иска да вземе военното летище и да го превърне в гражданско.

Засега е неясно бъдещето на бившето военно летище в Кондофрей край Перник. Около войната в Косово към порта имаше интерес от силите на НАТО за изграждане на резервно военно летище. През 2007 г. имаше идея там да се складират софийските бали с боклук. Сега към терена имат интерес компании от енергийния сектор. Летището е в списъка на военното министерство с имоти, които предстои да бъдат продадени до края на годината. До 24 септември компаниите, които искат да купят терена, трябва да подадат оферти. Тогава изтича срокът за подаване на документи за търг и за съседното военно летище в радомирското с. Жедна.

Военните бази са по-евтини алтернативи за нискотарифните авиопревозвачи, но са подходящи и за бизнес, който е далеч от авиосектора. Те са предпочитани за индустриални цели, дори и за жилищни комплекси, тъй като обикновено става дума за обширна изравнена площ с изградена инфраструктура.

Румъния, Полша, Италия и Испания отдавна са превърнали бившите си военновъздушни бази в граждански летища за low-cost авиокомпании.

Факт е, че това са съоръжения, които вече не са нужни на Министерство на отбраната и трябва да бъдат продадени или подарени на общини и областни управи.

Факт е също, че държавата с лекота си затваря очите и позволява на една организация да ползва държавна собственост със специален статут като своя, да инвестира в същата организация без договорни отношения и без ясно формулирани приоритети. Само защото вътрешният министър е приятел на шефа на федерацията, а брат му управлява пистите. Държавнически подход. Няма що.
Снимка: Архив
Изграждането на нови съоръжения върху летището в Долна Митрополия не е въз основа на договори, твърдят от Министерство на отбраната.
8
5167
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
11 Октомври 2010 21:14
Ха здрасти!
--------------------
Блогът на Генек
11 Октомври 2010 21:23
Кметът на Сливен Йордан Лечков иска да вземе военното летище и да го превърне в гражданско.
12 Октомври 2010 00:59
На пистата до Петолъчката от години братчедите сушят тиквено семе.
Много подходящо и удобно място щото зад укритията за самолетите пазят от вятър. Други години напивали на курбан някъв шапкар че и пари му давали, ама таз година никой не се вяснал и спестили тоя бизнес разход.
12 Октомври 2010 11:09
Има ли у нас откачалки, правещи гонки с коли и мотори по пътищата? ДА!
Ами да им късат законно билетчета и да ги пуснат да си трошат главите по пустеещите самолетни писти, вместо да трепят невинните хора по пътищата!
12 Октомври 2010 11:24
Прав е!
На пистата до Сливен гонки се провеждат нон-стоп!
Включително и аз съм се пробвал на 400 метра.
Д.Моркин обаче пак измества прицела на "оптиката" си:
...Факт е също, че Държавата с лекота си затваря очите, и позволява на една организация да ползва държавна собственост със специален статут като своя..

А в МО какво правят?
Същото!
Не знам на базата на кой закон, в МО са решили, че имат право да продават както им текне..."имотите си"!
Альоу, МО-то, кой ви ги даде тези "имоти", помните ли?
Откъде-накъде ще се разпореждате с тях, като с "Имоти, собственост на МО"?
И откога МО стана частно акционерно дружество, молим?!
12 Октомври 2010 11:55
Добрата новина е, че в-к Сега и Румен Петков си имат приказката. Къде ли са си омешали капите? То не беше за Ф1, то не беше за ФМ, то нам кво си. Очаквайте следващите статии за Румен.
12 Октомври 2010 12:03
Познайте къде е кацнала вилата(тип прогимназия) на Богдан Николов?
Ами на язовира в Кайлъка, къде да е. На видно място. Може да има и още някоя, до някоя друга водна площ, не знам, ама и който трябва да знае, не иска да знае.
Крадените пари на любителите на спокойните води са около язовирите.
12 Октомври 2010 15:20
Точно тия замъци, вгигнати с неясно какви парици и май често без лицензии трябва да попрегледа Кушлев и тия около него ! Колко парици може да се съберат след конфискацията им, а после и оползотворят за благото на измъчения народ (било в Плевен, било на друго място, според както ги изловят мафиотите)...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД