:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,270,154
Активни 123
Страници 19,274
За един ден 1,302,066
Наука и власт

Нито една от идеите за висшето образование не е европейско изискване

Специален доклад на ЕК нареди България на последно място като страната с най-малък публичен разход за студент в съюза
И-НЕТ СНИМКИ
Ивайло Атанасов
Като доказателство за дълбоко вкорененото провинциално политическо мислене у нас правителството ни не пропуска да приведе задължителното еврооправдание за всяка недомислица, която реши да лансира под вече сериозно обезсмислената дума "реформа". Така освобождаването на вилнеещите по цял свят ГМО монополи у нас беше представено като заповед от големия брюкселски брат, преди да се окаже местен трик. В един пролетен ден пък просветният министър се върна от Швейцария с евроизискването за разформироване на местната академия на науките, което се оказа лъжа, но тези дни отново краси важните усти на републиката.

Демокрацията и изобщо формите на гражданско участие са сведени до необходимостта да се подкрепи правителственото тълкуване на европейските разпоредби. Позоваването на някои западни институции, които единствени още се радват на някакво доверие в далечните провинции на съюза, е просто поредният инструмент на местните управленци да прокарват политика, за която малцина биха гласували. Известният им монопол в комуникацията с еврократите пък наподобява на играта на "развален телефон" с идеологически филтър.

Да вземем публикувания наскоро доклад на Комитета за икономическа политика (EPC) и Европейската комисия, посветен на ефективността на публичните инвестиции във висшето образование (достъпен на http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/10/st14/st14639.en10.pdf). Според него "инвестициите в образование са решаващ фактор за допълнителна продуктивност и икономически растеж". Това е, защото "растежът се основава на техническия напредък, изискващ по-вещи и квалифицирани работници", както и средства за наука(стр.8).Според правителството висшето образование е скъпо перо на шапката,излишен лукс, който не можем да си позволим в условия на криза. Всъщност това, което не можем да си позволим, са "нулеви години", каквито просветният министър Игнатов вече предложи, за да спести средства, прехвърляйки разходите върху студентите - една неинвестиция, която при всички случаи ще излезе скъпо на държавата, превръщайки знанието в привилегия на заможните. България и без това е страната в ЕС с най-малък публичен разход за един студент зад Литва, Латвия и Румъния (стр.79).

За всеобщо министерско съжаление, изследванията в доклада "показват съкрушително, че този разход е свързан с по-висок икономически растеж", и препоръчват по-нататъшното му увеличаване (стр.116). Идеята на министър Игнатов да закрива "нерентабилни" университети или да принуждава чрез финансов натиск останалите да закриват "губещи" направления и специалности се разминава рязко с факта, че броят на студентите на глава от населението е по-нисък само в Кипър и Малта (стр.71).Тезата на министъра, че редица направления "бълват армии от безработни",почива на предположението, че хората биха си намерили работа по-лесно, ако нямаха вредно университетско образование. Заедно с обилно рекламираната от него рейтингова система бяха представени и данни, показващи, че безработицата сред завършилите през последните 3 години, когато местата в университетите постоянно се увеличаваха, е 3.3% - далеч под средното ниво от 10.5% за страната. Очевидно не можем дори да очакваме да се отчитат "нефинансовите ефекти" като усилване на "ефективността на потребителския избор, повишената ориентация на пазара на труда, достигане на желания размер на семейството, нивото на образованост, познавателно развитие и здраве на децата, благотворителност и спестявания", свързани от ЕК с достъпа до висше образование (стр.28).

Такива критерии не са заложени и във въпросната рейтингова система, която набляга на пазарния елемент - 30% от оценката идва от реализацията, от която половината се измерва със заплатата - очевидно е предимството за частни университети. От друга страна, на критерия "преподаване" се пада 0.5%, колкото е претеглена и "актуалността" на преподавания материал и други подобни незначителни подробности.Обществените "непарични ползи" не са дори вторични -те просто не съществуват. В доклада обаче са отразени като "по-висока очаквана продължителност на живота за по-образованите хора, по-голямо участие в гражданския и социален живот, засилена социална сплотеност и намаляване на престъпността" (стр.8). Последното би трябвало да е известно дори на МВР - най-добрата борба с престъпността е превенцията чрез повишаване на образователния и съответно социално-икономически статус на населението. Ако нарушителите просто биват залавяни един по един, без да се работи върху мотивацията им за подобна дейност, всичко, което се постига, е да се разчиства "пазарна ниша" за нови криминални елементи.

Друга лансирана идея за разделянето на академичната от финансовата власт в университетите също е необичайна за Европа, където се лансират системи за отчетност и високи нива на прозрачност при усвояването на средства, като "финансовата автономия в общия случай се е повишила в ЕС" (стр.34). Възможността да се разпореждаш със средства, без да разчиташ всеки път на назначен от министерството финансист, дава "обещаващи пътища за повишаване на изследователските постижения" (стр.52).

Тенденциозността на управляващите в представянето или явното подминаване на подобни доклади не е изненадваща, но медиите остават длъжници в разплитането на тези примки, заложени за улавяне на случайно измъкващи се от клопката на провинциализма идеи.

Лесно е да се предположи, че декада от недофинансиране на висшето образование, завършваща с нови резки съкращения, утвърдени и в бюджет 2011, има за цел отслабването на университетските автономии, които потенциално биха се обявили срещу прокарваната неевропейска политика в областта. Заетите с непосредствено оцеляване не могат дори да размишляват за "светлото бъдеще".

Двете противоположни визии - на европейското развитие и на политическия провинциализъм - неизбежно се сблъскват, все по-често и по улиците. От готовността на всички ни да се възползваме от привилегиите на демокрацията зависи бъдещето на този конфликт.

---

Ивайло Атанасов е студент магистърска степен по философия в СУ "Св. Климент Охридски"
Снимка: Борислав Николов
Идеята на министър Игнатов да закрива "нерентабилни" университети или да принуждава чрез финансов натиск останалите да закриват "губещи" направления и специалности се разминава рязко с факта, отразен в доклада на ЕК, че броят на студентите на глава от населението е по-нисък само в Кипър и Малта.
71
5634
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
18 Ноември 2010 20:12
авторът все пак пропуска да каже че на запад влизат 100, излизат 20 с дипломи. първите 50 отпадат след първия семестър, другите после.
другото услужливо пропуснато е че на запад образованието съществува за да задоволява обществени нужди, докато в българия за да се похвалят мама и татко на комшиите моето дете е вишист. кой знае откъде идва тази глупава дума, западната е степен.
докато студентите в българия се напъват само на изпити, то на запад ти спукват задника от контролни и задания всяка седмица, и тези контролни и задания влизат в оценката. и случайно да знае че на запад се минава в по горен курс с успех по висок от 4.5?може и да знае но услужливо се премълчава. а в инженерните специалности е дори повече.
не би било зле това момче да се опита да разясни какво ще работи с тази философия? в училищата не се изучава, тогава какво? каквото и да е? защо тогава пък обществото трябва да му плаща 4 години за пребибаване в т.н. университет?! какво ще върнеш на това общество , от което си взел залъка от устата на дечица сирачета, на бездомни инвалиди и нещастни бедни майки, които плачат че утре няма с какво да нахранят , обуят и облекат невръстните си деца?
скромното ми мнение е че няма нищо по грозно от нахалството-безскрупулното, евтино панаирджийско българско нахалство.

18 Ноември 2010 20:35
да знае че на запад се минава в по горен курс с успех по висок от 4.5?може и да знае но услужливо се премълчава.

Американчовец непоръбен!Не се и опитвай да даваш акъл каква е системата на "запад".На много правила моа те светна, душо непрогледнала.АКо имаш проблеми - просто попитай ще ти помогнем!Като мишка в брашно си или се опитваш на празаджии праз да продаваш, сопри се овреме, че оливането в сий форум не е здравословно мероприятие.Май си забравил, че не си ти Колумба - далеч си мойто момче, да знайш!Засега-толкоз!
18 Ноември 2010 20:48
толкова е, толкова. 70 процента, като ги преизчислиш по шестобална система се получава 4.5. в по престижните специалности е 80%.
аз не те обиждам, затваряй си и ти устата.
18 Ноември 2010 20:54
Там е номера я - ректоратите и деканатите да ла-а-апат и
http://forum.segabg.com/img/bumsen.gif>(снимка: натиснете тук)
...
на раята
18 Ноември 2010 21:05
Специален доклад на ЕК нареди България на последно място като страната с най-малък публичен разход за студент в съюза .
А по разход на шапкар с пушкало?

Според ББ да се чете -На ПЪРВО място сме от дъното към върха.
18 Ноември 2010 21:09
Абе мченце, мойта уста са опитвали да я затворят няколко пъти повече години отколкото си ти, така както ти меря ръста - и не само физическия. Безуспешно.Така че не ми задавай наклон на мнението.
Преди да демонстрираш грамотност в сметки с проценти, я земи си уточни за коя "западна" система се изпускаш?Ако ти съдя по ника и са те ощастливили с прием на 13 март 2002 в някой кукурузен щат зад гьоля, би трябвало да ти е ясно, че повечето там са на кредити и хич не пасват на туй дето се опитваш да ме убеждаваш.
Май ще да си от по-наблизо.Мъ и там има доста разлики от туй дето го пляскаш тук със самочувствието, че си последна инстанция.
Който и да ти е случая, две-три торби сол ти липсват, докато дойде време да раздаваш акъл за кусури на образователната ни система.Папкай парете на баща си-по благодатно е.Вервай ми.
18 Ноември 2010 21:19
за 'момченце' безкрайно благодаря.
доброто възпитание изисква все пак да се отнасяме с респект към тези които те превъзхождат в интелектуално отношение.
не сме тук да си разказваме биографиите все пак.
явно не успяваш да обориш неоспоримите ми аргументи и това те нервира.
18 Ноември 2010 21:23
Ооо, nickcv, къде си бе, да побеседваме на някоя интересна амбразурна тема?
18 Ноември 2010 21:35
.
18 Ноември 2010 21:35
неоспоримите ми аргументи
Неоспорими? Айде бе! Я да видим
докато студентите в българия се напъват само на изпити, то на запад ти спукват задника от контролни и задания всяка седмица
Откъде знаеш, как е в България? От никъде и очевидно не знаеш, следователно не е неоспорим този аргумент. А и да знаеш нещичко, пак не е неоспорим. всъщност каква е тезата? Аргументи сами за себе си няма. Има аргументи за теза. И каква е тя? Further, известно ли ти е, че висшето ни образование, ако и да няма вековни традиции, беше доста добре организирано, допреди 15-тина години. Така, че как е в западните университети, как и с какъв успех се преминава - това си е тяхна работа, техни традиции, нрави, обичаи, хора и ръченици. Все още, висшето ни образование е продаваема и то доста добре, стока. Това, че хиляди млади хора отиват да се учат в чужбина, не е изцяло заради качеството на образованието. много са причините. Но, за качеството на висшето образование в естествените и техническите науки може да се съди най-добре по успешната реализация на десетки хиляди нашенци в чужбина. няшенци, образовали се именно тук. И все пак, каква е тезата, какво искаш да ни докажеш? Давай!
18 Ноември 2010 21:56
Колегата генетик беше написал преди няколко месеца и аз още тогава се съгласих с него и го поздравих, че преподавателите и учените правят чудеса от храброст за да поддържат малко от малко някакво ниво. Оказва се, че нивото хич не е лошо. Имам предвид одита на БАН. Ако съпоставим нивото на финансирането собствено на науката и образованието, както и заплащането на труда, няма как да не се съгласим с генетика. Няма да се намери учен от чужбина, който да издържи и един месец тук. Ще му се сгърчи нежната психика. А нашите са тук и работят. За мен няма никакви съмнения, че 60-70% от учените от БАН и преподавателите от университетите са напълно и спокойно конкурентоспособни; драсканиците, че ако били много ценни, отдавна да са изкупени, са с качеството посочено от Филчев - клозетни. Не става дума за оцеляването им като биологични индивиди - за това не ги мислете. Мислете за науката и образованието на България.
18 Ноември 2010 22:12
Не става дума за оцеляването им като биологични индивиди - за това не ги мислете.

Ей, ученото си е учено!
И в клозета да го затвориш от глад нема да умре!
18 Ноември 2010 22:16
Е все една тава лютеница ще сварят.
18 Ноември 2010 22:24
До уважаемия Автор на тази дописка
Поставете се за момент на мястото на финансовия министър и опитайте да разделите приходите от бюджета справедливо за всички, които го консумират. Проблемът драги ми философе не е в несправедливото разпределение (както си мислите предполагам), а в отсъствието на инструменти за напълване на държавния бюджет. Тези инструменти се крият в ключовата дума „конкурентноспособност” на българската икономика. Но в основата на конкурентноспособността стоят правата върху интелектуална собственост, генерирани в счетоводните баланси на фирмите като Не Материални Активи. Тези активи би следвало да се създават в образователната система и БАН, да се защитават като интелектуална собственост и след това да се лицензират на фирмите. Така фирмите могат да получат пазарен монопол, да продават на пазарите по света, да плащат по-високи данъци, откъдето ще дойдат и повече пари за образование и наука. През последните 20 години, когато у нас сменяхме политическия модел, в индустриално развитите страни настъпиха промени, които показват, че основният двигател на икономиката са правата в/у ИС, изразени чрез закупени нематериални активи. Тези активи в счетоводните баланси на МСП от т.н. „западни страни” са повече от 70% от общия обем на активите. У нас този дял е помалко от 1%. Българската обазователна система и БАН произвеждат дипломи и т.н. „научни публикакции”, но не и пазарни продукти за лицензиране. През 2066 г. България е регистрирала в Европейското патентно ведомство – 4 патента за изобретения; през 2007 г. – 6 патента; през 2008 г. – 4 патента; през 2009 г. – 5 патента. В същото време у нас са публикувани над 1 милион „научни публикации”, зад които стоят множество научни титли и звания без реална полза за икономиката. Време е образователната система и БАН да произвеждат ПРОДАВАЕМИ научни продукти и да ги лицензират. А вие във вашия философски факултет е време да излезете от орбитата на комунистическите философии и да осмислите думите на Ницще „...Проклет да е този, който полива пустинята”. Вижте колко е просто това: http://www.technologytransfertactics.com/ content/university-patents
18 Ноември 2010 22:35
Парите, финансирането hamel, са разбира се от огромно значение.И най-вече, щото при тази комерсиализация няма как да се избегне това. От тук идва първия удар върху нашето образование.Ламтежа да се правят пари на всяка цена създаде недоразумения, които могат да се нарекат всичко друго но не и ВУЗ-ове.Нарочно не споменавам имена - да не разлайвам глутницата.Противно на очакванията тъпо приложените схеми за "конкуренция", доведоха до конфекция на мизерията.Престижни университети у нас, утвърдили се с времето, бяха принудени да приемат куцо, кьораво и сакато /в отношение на интелект/, за да издържат на безумията на комерсиалната схема за регулиране на образованието.
И тук, както и в други области, вместо да променим /вземем доброто, махнем неудачното и адаптираме към нашите условия добрите практики, се отиде към тотална разруха. Имаше какво да се променя, факт, че нивото на приетите студенти в университетите ни, можеше да се сравнява с това на престижни университети по белите страни.Изоставането започваше после
-заради липсата на ориентация - кой си ти, всъщност това точно ли искаш да следваш, това ли ти е силата, дали няма друго, скрито качество, което е по-полезно и естествено да развиваш.В това отношение изоставахме.
-възможност за адаптация - влязъл веднъж, хващаш пътеката и единици само се преориентираха и то главно поради липса на възможности да продължат хванатия път.По на запад е по-разчупено, без да си губиш правата, чак на третата година започваш специализация, че дори и след това може да стане преориентация.
-работата по практически пътеки - още от третата година компаниите се интересуват от студентите и се опитват да ги "пробват".Тук - ела ми на готово, мъ какво си учил - бе ще се научиш!Разбира се - няма място за цялата система от бонуси, стипендии, включване в проекти още като студент, работа в програми спонсорирани от компаниите и още и още.
.....
В крайна сметка, от качествения материал в началото на следването излиза обучен материал, несъобразен с реалностите на живота.Знае повече, има по-голяма обща и специална култура, но...отива на работа и ...почва пак да се учи.Не, че го няма това на запад, но тук беше откроено.
Като му сложиш връз тази картинка безпаричие, хаос в правила и закони, комерсиализация и откровени безумия - какво може да се очаква?
И въпреки всичко, все още, на някой наши институти качеството все пак е приемливо.
Мъ шсъ упрайм!
Особено ако продължава мутрополитиката да се вихри по същия начин.
18 Ноември 2010 22:37
Тези активи в счетоводните баланси на МСП от т.н. „западни страни” са повече от 70% от общия обем на активите. У нас този дял е помалко от 1%.
И? Какъв е изводът? Какво говори това? Говори, че нашите фирми не се интересуват от тези активи. Щото нали никой не им пречи да купуват, придобиват ИС и от чужбина? Или? Пречи ли им? Едва ли. Ама не купуват.
18 Ноември 2010 22:52
Виж, Old_Bg, много неща могат да се кажат, много аналогии, но файда няма. Едно време казвахме, че всеки разбира от футбол, сега всеки разбира от наука и образование. Виж за медицината някак сме по-плахи. Миналата седмица гледах едно филмче за състоянието на руската наука. И там имат и нашите проблеми, но не затова ми е думата. Разказаха, как в следвоенна Германия - разорена, разрушена, разделена, без индустрия, без мъже, учените й загинали или привлечени в Америка, Англия и т.н., като основна задача си поставят възраждането на германската наука. И започват да си издирват учените, да ги убеждават да се върнат и успели! Успели и поради изключителните условия за работа и заплащане - жилища, пълни социални пакети и т.н. Не само затова, изглежда и патриотизмът е сработил.
18 Ноември 2010 23:05

Това изглежда е поредния безработен философ, който ще бъде избълван от СУ...
Поне едно е научил - с подбор на фактите можеш да докажеш каквото си поискаш.
18 Ноември 2010 23:09
Do HAMEL,
нашите фирмени мениджъри не са внесени отвън продукти. Те са продукти на нашата си българска обазователна система. Тези продукти предпочитат да купуват Бентли, Мерцедес..но не и да купуват Не Материални Активи. Те не инвестират в материално производство, не строят фабрики.
А иначе университетите ни още много години ще си останат печатници на дипломи и т.н. "научни публикации". http://www.technologytransfertactics.com/ content/university-patents
18 Ноември 2010 23:12
Браво на Ивайло!
Позволете ми само една препоръка. Ако започнете да отговаряте на определен тип никове, нивото на дискусията слиза прекалено ниско, мястото става непроветриво и отблъсква нормалната аудитория. Ако искаме смислена дискусия тук, моля само да видите първите мнения на континентално-номерирания, за да разберете, че игнорирането е единственото смислено поведение.
Факт е, че игнатов до тук е изредил официално поне 10 откровени лъжи и никой, ама никой от управляващите не му търси сметка за това.
По-лошо - много рядко журналистите разобличават лъжите му и тяхното разобличение увисва без подкрепа. Освен това, игнатов издава документи с невярно съдържание, но съдебно дело или поне проверка все още няма. Във всяка нормална държава това би било поне 10 оставки досега. Срам!
18 Ноември 2010 23:17
А иначе университетите ни още много години ще си останат печатници на дипломи и т.н. "научни публикации".
Тц. След около 5-6 години няма да ги има и половината. Но не като резултат от конкуренцията, а поради липса на преподаватели. Но това е добре за фиска. А за мениджърите, бентлитата - много е хлъзгава и наклонена тази плоскост. Утре университетите ще излязат виновни и за некадърните ни министри, депутати и т.н. Всеки ще е невинен, защото всички други са си купували дипломите. Макар, че не знам какво значи това "купуване на дипломи".
18 Ноември 2010 23:23
http://www.technologytransfertactics.com/c ontent/university-patents
Това е правилният избор на университетите. Дано доживеем времена, когато Президентът или Министърът на просещението перидично да връчват свидетелствата за издаден патент на нашите учени. Не ордени, а простите жълти свидетелства, на които пише ПАТЕНТ ЗА ИЗОБРЕТЕНИЕ.
18 Ноември 2010 23:57
"че повечето там са на кредити"
Кредитите ти показват колко още изпита трябва да вземеш, за да си завършиш образованието. Оценките на всеки изпит са друго нещо, и не са свързани с кредитите. Наитина там се иска 70% усвоен материал, за да вземеш изпита. Същото е в МХ - от максимална бележка (10) трябва да избуташ най-малко (7).
19 Ноември 2010 00:00
И не ругайте момчето че учи философия. Щом има такава специалност в университета, значи ще има студенти за нея. Я наш Фичо какъв гигант е!
Между другото за начинаещ списувач във вестник момчето не е зле. Браво!
19 Ноември 2010 00:07
DaVinchi е много прав. Ама разбери, че е много по-лесно да напишеш 20 статии, вместо да защитиш един патент. А в БАН ги оценяват по цитати, статии и т.н., не по патенти. Защо тогава да се главоболят с патенти! И аз да бях на тяхното място, и аз щях да си пиша статии.
Отделно е друго: колко хора от тях (даже за инженерите и хората от точните науки) могат да направят нещо практически полезно . Теория не можеш да защитиш с патент.
19 Ноември 2010 00:56
К'ви патенти, к'ви пет лева? За да регистрираш заявка за патент трябва да си платиш като на поп, а хората нямат какво да ядат.

Освен това, ако ще опонирате на автора, опонирайте, но като представите вашите аргументи срещу неговите, а не "а вие защо биете негрите"?

Авторовата теза е: парите за образование са смешно малко и не подхождат на страна от ЕС. Вашата каква е? Че образованието и без това е калпаво, дай да го затрием?
19 Ноември 2010 06:12
Докладът е много интересен. Благодаря на автора.
На стр. 71 се вижда, че БГ учЕните имат по 0.05 публикации на глава от учЕните - най-ниския показател в ЕУ. Средният показател за ЕУ е 0.20. По-добре от БГ са даже Литва, Латвия, Румъния и Малта. Без коментар.
На стр. 79 се вижда, че 10 страни от ЕУ имат по-нисък процент от Брутния Вътрешен продукт, отделен за висше образование, отколкото БГ. Така че Бг се намира в златната среда. Значи в БГ не е "забравено" при финансирането висшето образование, а просто Бг е бедна. За да искате повече пари, трябва да почакате БГ да стане по-богата, или ....Терминал2.
на стр. 75 се вижда че цитируемостта на Бг учЕните (2.6) е значително по-ниска от средното за ЕУ (4.1).
Има още интересни работи, но даже от това се вижда, че Бг учЕните и Професорите нещо не ги бива твърде. А Бг дава пари за висШе образование според възможностите си.
А авторът спечели уважението ми. Има хляб в това момче. Използвал е метода на подбиране на фактите, за да докаже една отнапред възприета хипотеза. Да се насочи към политиката, там ще е безценен.
19 Ноември 2010 06:14
гошо, горният ми постинг е в отговор на твоя постинг.
19 Ноември 2010 09:06
виж какво е написал луkчo. за успеха. след всичко това не е ли ясна тезата ми? дипломи само за 5 и 6 от първия до последния курс по всички предмети. и колко са тези студенти? да речем 5 процента. останалите 95 процента-аут. има ПУЦ за такива като тях.
в материално изражение тезата ми би трябвало също да е ясна-95 процента от така наречените университети се закриват.
искате да живеете като на запад. ето ви показател, който е много лесен за изпълнение. и когато в българия почнат да командват отличниците ще се оправят и другите неща.
19 Ноември 2010 09:24
растежът се основава на техническия напредък, изискващ по-вещи и квалифицирани работници"

Не, основава се на истинската ценностна система възпитавана в поданиците на държавата ни - рожба на родна, наша мисъл, а не внесена отвън от чиновнически доклади, на които някои се впечатляват и издигат в кумир, или съвети подхвърлени в движение, между 2 кюфтета.
Ценностната система - основана на разбирането че "любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини", че смисъла на животе е в това да живееш като свободен, смел и честен човек, и да се трудиш за себе си и за държавата си. Че краденето във всичките му прояви е висше зло, а трудът висше благо. Че мъжът следва да държи на думата си и да е подготвен да защитава страната си по всякакъв начин, а жената да е чиста и скромна. Че основа на градежа на държавата ни следва да е стратегическата постановка изписана на герба ни а всякаква форма на деление е противодържавна.
Когато хората бъдат въоръжени с такова учение - те сами ще въздигнат държавата си.

Редактирано от - Гладиатор на 19/11/2010 г/ 09:27:57

19 Ноември 2010 09:26
Лукчо, по отношение на цитируемостта не съм сигурна, че е коректно да се сравняват средни стойности. Много е възможно просто при нас хуманитаристиката да се развива по различен начин. По-добре е някой хуманитар да се изкаже, че не съм в свои води, но мисля, че много от обектите на изследване имат чисто локален характер (например фолклор/етнография, включително музилакен, изкуствознание, част от историята). Тези неща няма как да бъдат много цитирани, но това не намалява ценността им. Особено по отношение на фолклора не трябва да има сравнение с централна/западна Европа, тъй като там отдавна няма живи източници. У нас дори и сега все още има, макар и малко (преди години даже ходих с една приятелка, която си събираше материал за дисертацията по разни баби, беше адски интересно. Много ме запали, после прочетох дисертацията й, извадих си списък от библиографията й и изчетох няколко основоположни книги). Работата й надали ще бъде цитирана, най-малкото, защото е на български.
Виж, интересно е да се сравни цитируемостта по направления в естествените науки.
19 Ноември 2010 09:42
Мдааа, ето на какво обучават в някои специалности в нашето висше образование - манипулативност, извличане само на един факт в полза на тезата, когато всички останали са против нея, спекулации "какво е искал да каже" някой и т.н. Лукчо вече е цитирал най-важното от доклада, който се занимава именно с ефективността на инвестициите в образование, т.е. именно с това, което се опитва (слабичко засега) да направи Игнатов. От другото написано да погледнем само едно изречение:
Тезата на министъра, че редица направления "бълват армии от безработни",

почива на предположението, че хората биха си намерили работа по-лесно, ако нямаха вредно университетско образование.

Тъй ли? И защо да почива на това предположение? Според мен почива на фактите, че завършващите някои направления не могат да си намерят работа. Това или е вярно, или не и толкова. Предполагам, никой не отрича, че е вярно - завършилите определени специалности в определени университети много по-трудно си намират работа, още повече по специалността. Обаче ако си измислим "какво е искал да каже министърът", вече може да го атакуваме. Макар че дори и фалшифицираната теза има някакво основание. Щото като завършиш например философия, искаш да ти дадат служба на бюро в климатизиран офис, където на спокойствие да си философстваш, че и да ти плащат за това. А такива службици не се намират лесно. Ако не я беше завършил, щеше да ти е по-лесно да си намериш и да приемеш работа като продавачка или келнер.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
19 Ноември 2010 09:42
lukcho2, така ми харесваш повече. Недей да заприличваш на нецитиран български професор
19 Ноември 2010 09:47
Двете противоположни визии - на европейското развитие и на политическия провинциализъм - неизбежно се сблъскват, все по-често и по улиците

Момче, това което пишеш е унизително - ти не си по долен от никого, никой не е по висш от тебе (и ти не си по висш от никой), освен ако сам не си вмениш и самопоставиш в такова унизително положение - на роб и нисш. Ти си потомък на славни - свободни и горди хора и да не ти пука от никви чужди писания за тебе. Слушай и знай своя си ум и учи се по своите си разбирания а не подражавай на чужди.
Подражателят винаги е в положение на догонващ

Редактирано от - Гладиатор на 19/11/2010 г/ 10:00:00

19 Ноември 2010 09:57
От готовността на всички ни да се възползваме от привилегиите на демокрацията зависи бъдещето на този конфликт.

Не заковавай така нещата. Всяко нещо има две страни - и хубави и лоши. Термина демокрация е понятие обширно и мътно. Никой не знае какво точно означава освен тези които са измислили понятието. Така е с много от понятията. Това не е предмет - маса - там превода е лесен.
И не се впечатлявай и не си прави кумир от нищо, всичко е кино, илюзия, създадена с течение на времето и нейна основа е човешката суета.
Сътвори собствено учение и не подражавай никому, не се превръщай в безличен фен на лъскава шоу звезда, дори да се казва "демокрация".
19 Ноември 2010 10:16
america1332002
Old_BG
аФтора - потвърждение, защо не бива да се дават държавни пари за ТОВА образование, в ТОЗИ му вид!
19 Ноември 2010 10:35
"Какво да се прави" за да стане обществото ни по живототворящо? Обучение !!! Толкова е просто. "Голямото започва от малкото"
1. Да се съберат наличните, с най голяма духовност хора на страната ни от всички области да се направи нещо като съвет на мъдреците.
2. Те да изнамерят най добрите разбирания за изграждане на обществото и да се сътвори собствено, наше, родно учение, учение за истинските ценности.
3. Въз основа на това учение, да се създаде единна програма за обучение (започвайки от смисъла на живота) .
4. Обучение по това учение, по тази програма, най изпърво между духовните хора на страната.
5. Сетне те обучават своиу ченици, хора с духовни наклонности между учителите и различните ръководители, които да предадат знанието на ръководените от тях кадри и по надолу. Всестранно пропагандиране на учението.
Крайна цел - подмяна поведението на народа ни от сегашните - фалшиви към изтинните ценности. Така ще се увеличат многократно възможностите на народа ни за съзидание и ще намалеят склонностите към разруха. Естествено, ще отнеме време. Но това е пътя - нашата, родна мисъл и ум за създаване учение за истинските ценности.
Подобно нещо вече сме правили. Преди около 12 века държавниците ни и едни учители - Климент, Наум , Ангеларий, ..... за кратко въоръжиха народа ни с родно учение - обучиха цял народ на четмо и писмо. И то такова каквото дотогава не е съществувало никъде !!!!
Направиаха го спокойно и твърдо, без да се впечатляват от нищо и да не им пука от никого.


Редактирано от - Гладиатор на 19/11/2010 г/ 10:46:45

19 Ноември 2010 10:44
аФтора - потвърждение, защо не бива да се дават държавни пари за ТОВА образование, в ТОЗИ му вид!


И какво, викаш като не знаем какъв да е вида и като не ни харесва този вид на образованието, давай съвсем да не даваме пари, та проблема да отмре от самосебе си.
няма образование - няма проблем. Ей това е мотото на правителството, и то не само в сферата на образованието.
19 Ноември 2010 10:48
america, в германия напоследък има увлечение да назначават философи във фабриките и са установили, че работниците работят по-добре(писаха подробно в газетата цайт или беше в шпигела и глупаво ще бъде и за мен, и за теб да казвам, че ако искам и китайски ще следвам)(цял живот се стремя да съм по-малко тъп)
19 Ноември 2010 11:00
Мдаа, а трябва да се дават пари за милиционери- та по тяхна бройка да сме на челно място в ЕС. А те са си едни реформирани и дават едни високи качествени резултати.
Пък и като нямаме достатъчно акъл да си събираме приходите в бюджета, дай да режем от образованието.
19 Ноември 2010 11:17
haho2105,

Седят двама овчари и гледат самолет на селскостопанската авиация -- а наляво, а надясно, и се разбил в плевнята.
- Каквато държавата, такива и терористите, казал единият овчар на другия.
19 Ноември 2010 11:18
Имало и читави уманитари, че и даже сред философите! Значи все още има още надежда, че сороската "копанка" не е превзела тотално хуманитарната ни интелигенция. Браво на момчето и успех му желая! Но няма да му е леко, щото онези на копанката са вече навсякъде.

А за манипулациите на луковицата - само един коментар - няма "БГ учените и професорите" - една е статистиката за цитирания на учените в БАН в СУ, съвсем друга е в ТУ, НБУ или ЮЗУ. Ами, че той и Игнатов се брои за "учен" - нищо, че смъква БГ статистиката с 1 цитат за 20 години. Е, какъв шанс имат образованието и науката в БГ, ако ги управляват хора като "учЕнът" Игнатов, а закона за "реформиране" на БАН го пише една домашна уманитарна агитка от подобни учЕни, начело със самопроизвелия се "професор", докторът на вестникарските науки, Дайнов.
19 Ноември 2010 11:42
Аргументът на американеца е, че в Щатите много хора записвали, но малцина завършвали. Всъщност обаче там се записват толкова много хора, че крайният резултат е повече висшисти на глава от населението, отколкото в България.
И не само в САЩ. Западноевропейските страни са пред нас не само по влизащи, но и по завършващи.
Тенденцията е да се върви към 30-40% висшисти, а при нас не повече от 20% от младежите взимат висше. Т.е. ние изоставаме. Така че авторът е прав.
19 Ноември 2010 11:46
Ама наистина ли миндюфчанчето учавства в писането на закон за БАН??
Горко им!
19 Ноември 2010 11:47
Да вземем публикувания наскоро доклад на Комитета за икономическа политика (EPC) и Европейската комисия, посветен на ефективността на публичните инвестиции във висшето образование (достъпен на ..... Според него "инвестициите в образование са решаващ фактор за допълнителна продуктивност и икономически растеж". Това е, защото "растежът се основава на техническия напредък, изискващ по-вещи и квалифицирани работници", както и средства за наука
Това за България не е вярно - я какъв растеж, вкл. и икономически и магически, направиха без някакво добро образование разни хора от правителството на България .....

Редактирано от - XYZxyz на 19/11/2010 г/ 12:40:48

19 Ноември 2010 11:51
Автора излага теза
Че министъра лъже. И я доказва достатъчно убедително.
Може да се приведът разбира се още примери. И доста от тях са привеждани тук. Например как Австрия си закривала академията.
А защо лъже?
Явно е умишлено.
Просто е невъзможно да е толкова некомпетентен.
Пък и има цяло министерство на разположение.

А анализа на състоянието и перспективите на науката и висшето образование е тема която е достатъчно важна и сериозна и няма как да бъде в обема на дадената статия.
Това е работа на министерството.
И какво свърши министъра.
Имаме ли атестация на висшите училища според формирани от компетентен държавен орган критерии и приоритети?
Имаме ли поне среднострочна визия и програма за сектора?
Имаме ли .....
Едиствено извършената международна атестация на БАН е относително цялостна, но тя противоречи на вижданията и декларираните от министъра намерения.
Тогава с кокво се занимава министъра и защо е там?
19 Ноември 2010 12:00
lukcho2,
нещо не споменаваш инвестиция на брой публикация - по този критерий сме с най-икономичните и ефективни учени в света.
Допускат се огромни грешки и при преценка на брой публикации и цитати на глава:
1. Не се делят хуманитарни от точни науки, а е задължително.
2. В колко "западни" публикации участват български учени, забегнали в странство?
Поздрави на автора, макар да не съм съгласен с мнението му за броя университети.

hamel, здрасти. Благодарско за цитата. ; )
19 Ноември 2010 12:01
66


19.11.2010 г. 11:51:28
Хубаво питаш, но пропускащ нещо важно:информацията и моделите на И/г/натов са от времето на Аменхотеп и на Брежнев...
19 Ноември 2010 13:10
Агнешко със спанак

Това е най-сполучливата рецепта за агнешко (ярешкото е за предпочитане защото е по-крехко, която може да се приготви за трапезата на Великден

1, 5 – 2 кг агнешко месо
1 кг спанак (лопуш, лапад, коприва)
2 връзки пресен лук
олио
1ч.л. черен пипер
1ч.л. червен пипер
1с.л. брашно

След като добре сте измили агнешкото, смесете в отделен съд брашното, черния и червения пипер, и моалко вода за да се полчи гъста кашичка. Объркайте добре и намажете месото. Сложете олио на ръцете си и отново хубаво обтрийте агнешкото, за да се получи крехка коричка.

В намазана с олио тава, нарежете спанака и зеления лук на ивици около 2-3 см.

По желание може да добавите и малко червено вино или вода.

Поставете месото в тавата и отгоре покрийте с фолио.

Пече се на загрята фурна – 250 градуса в продължение на 1ч. 30 мин.

Ако желаете да опечете и гарнитурата заедно с месото сложете 2 ч.ч. ориз, 1 настърган мороков и 1 ч.ч. нарязани гъбки, но тогава можеби се нарича агнешко с ориз)

19 Ноември 2010 13:12
Много е лесно да се дават рецепти в образованието от полуграмотни никове пишещи България с малка буква и висшист неправилно. Както казва Дие Хексе този ник следва да се игнорира. Въпросът е коя е точната рецепта при липса на достатъчно финансиране? Нека икономистите кажат.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД