:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,214,592
Активни 107
Страници 18,597
За един ден 1,302,066

Прокуратурата ще проверява още 10 дни скандала с подслушването

ВКП разследва дали записите са от СРС, кой е прецедил информацията и кой я е изнесъл
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Прокуратурата има още няколко дни, за да установи дали записите от разговорите на Ваньо Танов с премиера и министри са направени със СРС и откъде е изтекла информацията.
До 10 февруари прокуратурата очаква да получи втората експертиза на скандалните разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и бившия зам.-директор на митниците Антоний Странджев. Тя е възложена на експерти от БАН, след като първи специалистите от Института по криминалистика на МВР ги обявиха за презапис и допуснаха манипулиране. В неделя председателят на парламента Цецка Цачева се разгневи, че дни наред няма яснота по случая, а непрекъснато са вадят нови и нови разговори.

От Върховната касационна прокуратурата обявиха вчера, че започналото разследване се води в три аспекта. Първият е да се установи дали записите са в резултат на използвани специални разузнавателни средства и ако е така, как е изтекла информацията, откъде и дали записите са манипулирани. До момента и от МВР, и от ДАНС отричат течът да е от тях. В същото време, ако се приеме версията на властта, че става дума за презаписи, е логично да се допусне, че хора от службите са позволили това да се случи.

Ваньо Танов не се съмнява, че става дума за СРС, но той смята, че изтеклите записи са сглобени от много повече разговори с премиера. Борисов също не отрече да е говорил с Танов по казуса "Леденика" и за своя приятел по топка Вучката, но също застъпва тезата за добавяни и махани думички, с което се променял контекстът.

Прокуратурата се опитва да установи и кой и по какви признаци е филтрирал информацията, предоставяна й в хода на разследването. До момента от изслушването на прокурор Пламен Георгиев в парламентарната комисия за контрол над СРС стана ясно, че той е искал прилагане на спецразузнавателни средства спрямо Ваньо Танов по досъдебно производство срещу заподозряна в контрабанда група. Но нито един от записаните разговори не му е представен от оперативните служби. Междувременно бе обявено, че голяма част от записите по това разследване са унищожени и само 5 от тях са се превърнали във веществено доказателство.

На последно място прокуратурата проверява дали е извършено престъпление от висши държавни служители по повод митническата проверка в пивоварна "Леденика" - т.е. истина ли е съдържанието на разговорите. В този случай вариантите са два. В първия може да се окаже, че премиерът действително е поискал от Танов да изтегли митническата група от пивоварната, за да не бъде санкционирано незаконно производство. Вътрешният министър Цветан Цветанов също би трябвало да бъде проверен дали е разпъвал чадър над контрабандата, както твърдеше Танов в един от първите разговори.

В другия вариант Ваньо Танов или заместникът му Антоний Странджев може да бъдат подведени под отговорност за злоупотреби с правомощия спрямо един изряден бизнес, за какъвто претендира да е консултантът на "Леденика" Михаил Михов. Премиерът вече мимоходом обвини митниците, че неправомерно са проверявали пивоварната, въпреки че към момента на акцията тя е разполагала с действащ лиценз. В същото време Борисов обяви, че от разработката срещу Танов не е излязло нищо и само му "изписали веждите".

За изясняване на всички въпроси се провеждат разпити на свидетели от системата на МВР, ДАНС, агенция "Митници" и др.

---------ФИЛТЪР

Голяма част от информацията, добита чрез СРС, не стига до заявителите или се филтрира, алармира лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с главния прокурор Борис Велчев и заместниците му. Според соцлидера официалната статистика за използваните СРС се манипулира. Само позволените спецсредства за м.г. са били около 12 000, докато броят на реално използваните бил към 20 000. "Напоследък е редовна практика да се ползват СРС без прокурорско разрешение", добави бившият вътрешен министър Румен Петков. Той припомни, че непредоставянето на информация от МВР на прокуратурата е служебно престъпление, за което Цветан Цветанов и шефът на ДОТО трябва да понесат отговорност. "Ако Бойко не освободи Цецо, Цецо ще освободи Бойко", отсече Петков.
17
1630
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
31 Януари 2011 20:40
Много се е разбързала прокуратурата. Я по-полека да не сбърка.
Да не взима пример от ДКСИ.
31 Януари 2011 20:53
.
31 Януари 2011 20:59
Нейна си работа на Прокуратурата . Политическият ефект отдавна работи ...
31 Януари 2011 21:03
Що само още 10 дни Я още 100
31 Януари 2011 21:05
Първом да се обръсне!
После ше видим...
31 Януари 2011 21:45
Тези версии, които ги предлага прокуратурата, са нещо съмнителни. В началото Борисов твърдеше, че лицензът е отнет и проверката е извършена било по негово нареждане, било въпреки неговото нареждане, но законът в крайна сметка е спазен. Чак 2 седмици по-късно той почна да твърди, че той е спрял проверката, защото е незаконна, и че лицензът е върнат, тоест точно обратното. Освен това може да попита Странджев дали е провел този разговор и той ще потвърди и без експертиза.
31 Януари 2011 21:51
Ще трябва да се изследвам да не би да съм малко медиум.
Още преди 12 дни написах:
СРС-тата може да са поръчани от прокуратурата, но се експлоатират в МВР. Така, че не е задължително всички разговори на Танов да са достигнали до заявителя (прокуратурата). Възможно е след обработката в писмена форма, когато са запознали примерно ЦЦ, последният да ги е смотал и унищожил с протокол заедно с десетки други, непредставляващи интерес разговори. Може и да са вписани в протокол като унищожени, а пък да не са унищожени. Изобщо сериозните записи са сериозна и опасна работа.
И както се казва в песента:
"Но дали е така, ко-о-ой ще ти каже..."
Създадено: 19.1.2011 г. 22:56:34
31 Януари 2011 22:02
Ваньо Танов не се съмнява, че става дума за СРС, но той смята, че изтеклите записи са сглобени от много повече разговори с премиера.

Първо, това означава, че Боко не е случайно "прихванат" а е слушан системно, за да се събере достатъчен "подходящ" материал за сглобки. Танов случайно или не подсказва, че може да се очакват още компромати.
Второ, от досегашните разговори непредубедения читател/слушател остава с впечатлението, че Танов се е опитвал да свърши работа и да не се поддаде на партийното кадруване. С последните си изказвания се опитва да измъкне хората които го "насадиха на пачи яйца" и са го подозирали в далавери, което разваля първоначалното добро впечатление.
Танов най-добре знае, че СРС-тата са истински и версията за "сглобките" е отвличаща маневра.
31 Януари 2011 22:35
Каквото и да се установи, резултатът ще е "всяко чудо за 3 дни".
Още след оплитането на Цвък за имотите и нищоследстието от това се разбра окончателно, че и тези са като онези - над законите и над принципите на демокрацията.
01 Февруари 2011 07:54
Няма такова животно неправомерна проверка. Неправомерното е да пречиш на проверяващите да си свършат работата.
В изнесените разговори има и още една прелюбопитна подробност. Дянков се е уговарял пивоварната да работи, след като и е отнет лиценза, до изчерпване на суровините. Това също е подсъдно.
01 Февруари 2011 08:00
За прокуратурата - Натиснете тук
От наш'та маса за ваш'та маса!
------------------------------- -----
Блогът на Генек

01 Февруари 2011 08:41
Вчера на пресконференцията на БСП Станишев каза следното : Ако Бойко не махне Цецо, Цецо ще го махне. И е абсолютно прав. В едно изречение е казано всичко за ситуацията.
01 Февруари 2011 09:46

Уау ! Канал 3 се излъчва вече и онлайн. Поздравления за Диков !
01 Февруари 2011 10:09
В ЗАКОНА ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА се казва:
Чл. 15. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Ръководителите на органите по чл. 13, ал. 1 или наблюдаващият прокурор предоставят искането до председателите на Софийския градски съд и на окръжните съдилища или до оправомощен от тях заместник - председател, а за военнослужещите - до председателите на съответните окръжни военни съдилища или до оправомощен от тях заместник - председател, които дават писмено разрешение за използването на специалните разузнавателни средства или отказват използването им, като мотивират акта си.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Органът по ал. 1 се произнася незабавно след получаване на искането, като актът и предоставеното искане се връчват на органа, който го е направил.

(3) (Нова - ДВ, бр. 70 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) По реда на ал. 1 и 2 разрешение за използване на специални разузнавателни средства дава председателят на съответния апелативен съд или изрично оправомощен от него заместник-председател, когато се иска прилагане на специални разузнавателни средства спрямо съдия, административния ръководител или неговите заместници от съответния окръжен съд.


Нито дума за прокурорско разрешение
01 Февруари 2011 10:16
Междувременно бе обявено, че голяма част от записите по това разследване са унищожени ...
и в това няма нищо нередно, тъй като в Закона за СРС е казано:


...

(3) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Информацията по чл. 24 и 25, която не се използва за изготвяне на веществени доказателствени средства, независимо дали представлява класифицирана информация, се унищожава от структурите по чл. 13 и чл. 20, ал. 1 в 10-дневен срок от прекратяване на прилагането на специалното разузнавателно средство. Унищожаването се извършва от тричленна комисия в състав, определен от ръководителя на структурата, за което се изготвя протокол.
01 Февруари 2011 12:20
Междувременно бе обявено, че голяма част от записите по това разследване са унищожени ...
и в това няма нищо нередно, тъй като в Закона за СРС е казано:

Абе хора, никой не спори, това са технически, процедурни въпроси които лесно се проверяват и проследяват.
Говорим за СЪДЪРЖАНИЕТО!!
Факта, че има такива СРС-та, истински, говори, че съдържанието е достоверно. А дали са унищожени в срок, дали не са и някой ги е ползвал за негови си цели без да ги праща на заявителя, презаписъл ли ги е и колко пъти....да си проверяват и наказват който трябва.
Не ви ли минава през главата, че нарочно не са предоставени /разпечатки/ на
заявитела и са унищожени в "законово установения срок", за да не може да се сравнява и да се "кършолеви" за истинността.
01 Февруари 2011 12:44
/:/ " "Напоследък е редовна практика да се ползват СРС без прокурорско разрешение", добави бившият вътрешен министър Румен Петков.Той припомни, че непредоставянето на информация от МВР на прокуратурата е служебно престъпление, за което Цветан Цветанов и шефът на ДОТО трябва да понесат отговорност...
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ §§
И тоз` е бил м-р на МВР?!
Как може "Мистър пис" да нарича СРС нещо, което не е разрешено от Прокуратуратаа(значи, и от Съда!)?! Тоя си мисли(или манипулира?!), май, че всеки микрофон или всяка камера или всяко проследяване е СРС?! Даже и ако някой "частно"(или чрез частен детектив) тайно проследява, снима, записва жена си дали му изневерява?! ПФУ!
Станишев пък гордо( и манипулативно, май?!) учуден, че "Голяма част от информацията, добита чрез СРС, не стига до заявителите или се филтрира..."?! Че по-нормално от това има ли, бе, шефе?! При 24-часови записи, когато записваните си говорят за какво ли не, нормално, че и задължително е, да се изрязва("филтрира" ненужното- например, за дългите бедра или сочните гърди на Мара, които(и която) не са предмет на Искането и Заданието за СРС!
Апропо, кой е казал и доказал, че не е имало, паралелно и несъгласувано с това на МВР, ЧАСТНО подслушване?! Защо се изключва тази и такава възможност?! А?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД