:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,802,558
Активни 132
Страници 29,786
За един ден 1,302,066
Табу

Терорът на мола удари колите на газ

Търговските чудовища се опитват да прикрият своята хищност зад няколко автомобила с газова уредба. Това няма как да стане
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Формалната забрана за достъп на автомобилите с газови уредби до подземните паркинги е толкова безсмислена, че нито някой я спазва, нито някой съблюдава за това.
Странен нов казус се роди в началото на годината, когато на входовете на редица подземни паркинги из страната се появиха табели с разнообразни по съдържание императивни послания, смислово забраняващи напълно или частично достъпа на автомобили с газова уредба. Основно засегнати от тази неочаквана рестрикция се оказаха шофьорите на така оборудвани превозни средства, желаещи да стигнат до меката на пазарното общество - мола.

Само в София в потенциални жертви се превърнаха клиентите на пет търговски мегакомплекса, които по неофициални данни привличат общ човекопоток от над 200 000 души на ден. В национален мащаб това са към 50% от ежедневните потребители на този търговски феномен, който в момента се е клонирал в над 20 обекта на територията на Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, Видин, та дори в Сандански, Самоков и Каварна.

Според друга статистика в България има регистрирани към 3 млн. автомобила, от които близо 1 млн. се задвижват посредством т.нар. алтернативни горива - пропан-бутан или метан, популярни просто като газ. Е, как се стигна до парадокса най-големите хищници на пазара да се опитват да прогонят 1/3 от своята плячка? Лесно, благодарение на дяволския прочит на едно държавно евангелие.

Става дума за наредбата "за устройството, безопасната експлоатация и техническия надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове", приета от правителството на Симеон Сакскобургготски през 2004 г. и изменена и допълнена от кабинета на Сергей Станишев през 2006-а. В нейния оригинал е записано, че:

"Гаражите за автомобили с АГУ трябва да имат постоянно действаща вентилация; подземните гаражи, в които могат да се паркират автомобили с АГУ, трябва да имат вентилация най-малко с трикратен въздухообмен за 1 ч., автоматично задействаща се аварийна вентилация във взривозащитено изпълнение, газсигнализатори" (чл. 98);

А в допълнението й е добавено още, че:

"Ползвателят на АГУ и собствениците на гаражи не трябва да допускат паркиране на автомобили с АГУ в гаражи, които не отговарят на изискванията на чл. 98" (чл. 155).

И именно на това се уповава стъкмената забрана за достъп на въпросните грешници до молските градини. Разбира се, след като съществува, законът трябва да се спазва, колкото и недомислен да е. Но защо никой не обръща внимание на по-важната директива, записана в наредбата? Че гаражите трябва да бъдат оборудвани с необходимите инсталации, така че да не се налага да пресяват гостите на входа.

Едно от обясненията, които се чуха в първите дни след нашумяването на проблема, бе, че "всичко това е много скъпо и почти никой не го прави". Много скъпо? В инвестиция за десетки милиони, чиято възвръщаемост се предполага, че е поне толкова?! Докъде ли може да се простре алчността...

Въпросите са премного, но най-същественият сякаш е защо инвеститорите в подобни колосални съоръжения не са задължени нормативно да спазват всички възможни технически изисквания за безопасност. Любопитно е също защо и как обществени паркинги за хиляди автомобили изобщо получават необходимите разрешителни, при положение че не отговарят на толкова значимо изискване. Необяснимо е и как евентуалното нарушаване на правилата (и от паркингите, и от шофьорите) ще бъде съблюдавано и санкционирано.

Отговорът на последния въпрос е никак. Отначало заплахите бяха много - допълнителна охрана, глоби в различен размер и едва ли не доживотно прокуждане далеч от благините на вездесъщия мол. Само че ограничението бе поставено с единствената цел търговските центрове да предпазят себе си от полагащите им се санкции за недалновидната си пестеливост. Защото всъщност няма никаква законова възможност шофьорите "нарушители" да бъдат наказани. Още повече че няма и никакви разумни основания.

Има изключително много улики, че подобно разделение на автомобилите на "нормални" и "газови" е нестандартна форма на дискриминация. Митът, че превозните средства, снабдени с газови уредби, са по-опасни и по-рискови от класическите модели с бензинови и дизелови двигатели, отдавна е разрушен в европейски и световен мащаб. Поради тази причина в страни като Германия, Холандия, Белгия, Швейцария и Австрия отдавна няма никакви ограничения за подобни превозни средства. Още повече че автомобилите на газ отделят значително по-малко от прословутите въглеродни емисии, нарочени за глобален отоплител.

Основното притеснение се поражда от факта, че пропан-бутанът е тежък газ, който при евентуално изтичане пада ниско и това би създало силно рискова, взривоопасна обстановка в затворени помещения. Само че ако една кола има проблем с пробив в своята газова инсталация, то тя няма място на улицата изобщо, камо ли в гаража на който и да е мол. Не дай боже в жилищен блок. Впрочем статистиката в България показва, че през миналата година са регистрирани 1000 случая на тежки аварии с автомобили на газ, тоест рискът от злополука се събира в 0.1%.

Освен това никой, който има газова бутилка в багажника си, не е длъжен да кара колата си на газ. Най-елементарният пример е, че когато алтернативното гориво се изчерпа, системата автоматично превключва на бензин. Тогава, макар и с празна газова бутилка, шофьорът пак ли няма да бъде допуснат да паркира, където си поиска? Само защото има лепенка с удивителна на задното стъкло? Ами ако изобщо няма лепенка?

Всичко това са хипотетични ситуации, толкова нелепи, колкото и самата наредба. И всички те би трябвало да бъдат неутрализирани от самия факт, че автомобилът е в движение. Защото поне на теория това означава, че той е технически изправен и има същите права като на всички останали технически изправни возила на пътя. Ако има какъвто и да е дефект, колата (без значение бензинова, газова или на слънчеви батерии) просто трябва да бъде спирана от движение. Именно затова са задължителни ежегодните прегледи. Но някой по веригата на контрола не си върши работата? Това определено не е проблем на изрядните шофьори. И вместо държавата да добавя безумни алинеи към действащи наредби, по-удачно ще е да прилага, ако трябва и насила, приетите правила. Всичко друго е пилатовско умиване на ръцете.

Или пък собствениците на молове наистина са готови да принесат в жертва част от своите поклонници в името на възвишеното спокойствие на енорията си? Та тези скъперници пестят от бензин, каква работа може да имат в светилището на първосигналния разход! Не е ли ирония, че във времената, когато молът е на път да покори ценностния връх, обществото роди нов метод за естествен подбор. Молова дискриминация.
47
7815
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
25 Февруари 2011 20:50
Наистина в гаражите трябва да има вентилация, Натиснете тук какво толкова странно... ÖNORM EN 13501-1 тука има някакви изисквания, ако искате сложете ги в търсачка и ги вижте?Що трябва да не се спазват?!
25 Февруари 2011 21:16
Не разбрах защо е написана тази статия...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
25 Февруари 2011 21:42
редник, статията е написана, щото собственик на вестника е собственик и на овергаз.
25 Февруари 2011 23:11
Ако има гараж без вентилация, това е престъпление.
26 Февруари 2011 00:15
Статията е написана, за да покаже поредната "дребна" законова наредба, която поради буквализъм води до абсурди.
Абе, българска работа.
26 Февруари 2011 07:39
Статията е добре написана!
Метанът е по-лек, но въглеродният окис е най-опасен, като единственото щастие при отравяне с него, е че оставаш розовичък, като заспал.
Решението е:-КАЧЕСТВЕНА ВЕНТИЛАЦИЯ!
26 Февруари 2011 07:52
Буквализма къса много нерви и носи вреди - съгласнo, обачe нека си признаем, че и безопасността за нищо я нямаме. Aко автора много държи сам да си поеме риск да се опече в някой гараж и дори овъгли, не би било от съществено значение, ако не заради факта, че по този начин застрашава сигурността и на други хора. За сведение, с такова устройство не може да влиза в нито един закрит гараж в Европа, поради опастност от пожари, и с право.

Редактирано от - Fashion Days на 26/2/2011 г/ 07:56:20

26 Февруари 2011 08:04
Горките граждани! А сега как ще пълнят багажниците със стока?
26 Февруари 2011 08:44
Гадното на безсмислените забрани е в това, че винаги може да ти бъде напомнено за тях в неудобен за тебе момент, независимо че никой не ги спазва.
Не дай Боже, да стане проблем с автомобил с газова уредба - дори Бащицата ще се отрече на мига от прегрешилия шофьор.
И всичко за спокойствието на моладжиите - а бе направо "Стъклен дом".
26 Февруари 2011 09:07
Хич не е буквализъм. Затворените помещения без естествена вентилация трябва да имат принудителна такава. Просто моловете пестят от елементарни технически изисквания.
26 Февруари 2011 09:30
Абе, пич. Пак не разбираш.
Поантата е, че вместо някой да задължи моловете да си направят качествена вентилация (ама не могат, щото чиновникът е скопен пред голям бизнес, той се дуе само пред малки гражданя), се стига до такива абсурди: моловете си спестяват парите и вместо това слагат една безсмислена на пръв поглед табела. Ама не е безсмислена.
Идеята на тази табела не е наистина да не влизат коли на газ. Коли на газ си влизат, хората си пазарят и всички затварят око.
Идеята на тази табела е да има с какво да си измие ръцете мола, ако стане сакатлък и някоя кола гръмне в паркинга. Тогава ще кажат "ама ние сме забранили на газови коли да влизат, понеже нямаме подходяща вентилация, ето табелата! Той е влязъл в нарушение, промъкнал се е подло в паркинга ни, негодникът!"
Разбийш ли сега каква е идеята, хем да спестиш кинти, хем да си измиеш ръцете, хем да си спазил законо....
26 Февруари 2011 09:34
Е да де, ама не можеш да обвиниш никой в пестеливост. А да рискуваш да предизвикаш тежко произшествие поради капризи, е чиста глупост. Можеш да си паркираш лимузината с газовата уредба на открития паркинг отпред. От това няма да те заболят краката.
26 Февруари 2011 09:35
Статията е написана, за да покаже поредната "дребна" законова наредба, която поради буквализъм води до абсурди.
Абе, българска работа.
Динанееееее! EN 13501-1 Е ЕВРОНОРМА! Не знам дали води до абсурди или не-ти си специалист вярно по Еврокодовете в Строителството.. Ама що да е Българска работа?? Или ти така, по инерция, на всичко дето е нормативно изискване му викаш "Българска работа"? Натиснете тук

Редактирано от - samuil на 26/2/2011 г/ 09:38:30

26 Февруари 2011 09:45
Българска работа е вместо да се направят читави вентилации в подземните паркинги, да се 'забранява' влизането на газови коли. На теория, на практика всички влизат.
Българска работа е вместо да се направи модерен градски транспорт, да се 'забранява' пътуването без билет. На теория, на практика всички пътуват без билет.
Българска работа е, вместо да се реши един проблем, нещата да се извъртят така, че всички да са гарантирано прецакани, но никой да не е отговорен. Защото отговорността в България - това е голямо шубе.
Примерите са безброй.
26 Февруари 2011 10:01
Не виждам разлика с Германия, да речем? Ами ОТГОВОРНОСТТА е на този, който е нарушил наредбата.. ако си ти с твоята кола-носиш всички последствия! Ако пък е виновен молът-и той си носи последствията... не дай боже нещо да стане- и отговорността се определя от Комисии и от съдът, че и хора влизат в затворите.. Ще дам пример-пожарът на летището в Дюселдорф със 17-те жертви!Та така е по цял свят-който наруши разпоредбата си носи кръста и си поема отговорността! Натиснете тук
26 Февруари 2011 10:12
Не, мили приятели, - тази статия е пример за "българска работа" - "Аз си имам газова уредба и искам да си влизам навсякъде, пък ми сложили някаква забрана - ТЕ да си сложат вентилация!" Толкова е типично - "ТЕ ще ми казват, че тук не може да се паркира, аз не преча - качил съм се на тревата...", "ТЕ ще ми казват да не пресичам тук - ми ТУК да ми сложат пешеходна пътека, щото ТУК ми се пресича".."Как да не мога да пуша, ми ние пушачите сме толкова много, ТЕ да се нагодят към нас...".
Много интересно, ако автора иде в чужбина и види такава забрана, дали ще протестира или ще се възхищава: "А, виж тук как се грижат за безопасността - не е като в България!"
26 Февруари 2011 11:01
МОЛ = средище на селяндури.

Онзи ден минах по тротоара пред мола на Стамболийски - май мол София се казва. Та това което видях по червеникавите плочки на тротоара около и пред входа ме отврати и подкрепя тезата ми за контингента, посещаващ въпросното здание. МИЛИОНИ следи от стъпкани, изплюти дъвки по плочките. Ама десетки милиони. Като стъпкани медузи. На места дори цвета на плочките не се вижда.Нямах фотоапарт, но такова уникално явление съм сигурен, че няма никъде другаде по света. И то пред уж луксозен търговски комплекс, предполагащ и изискана клиентела.

А ПРЕДИ ГОДИНИ СЕ ЧУДЕХ ЗАЩО В КИТАЙСКОТО МЕТРО ИМАШЕ ТАБЕЛИ, ЯСНО ЗАБРАНЯВАЩИ ПЛЮЕНЕТО.

То умните някога са казали- на каквото се зачудиш, такова те стига.

П.С.
Някой професионален фотограф може да се пробва- наградата му е в кърпа вързана. Да изчака много студено, но сухо време. Тогава изпъкват дъвките и контраста е перфектен
26 Февруари 2011 11:39
Прав си, Мечо. Само едно си пропуснал - "Ще ме карат да правя вентилации. Да си променят наредбите!" Нали?
26 Февруари 2011 13:09
Ако статистиката е вярна и 1/3 от колите в България са газови, очевидно е, че подземните паркинги трябва да имат вентилация, а не да се забранява влизането с газова кола. Ето това е българската работа
Освен това причини за ветнилационна система има много повече, не са само газовите коли.
Какво наричам българска работа - ами да оставиш възможността за нарушение (като врата насред поле), да не упражняваш никакъв ефективен контрол, но да имаш бюрократична вратичка, с която в случай на нужда да можеш да натресеш отговорността на някой друг. Това е цялата работа, няма опит за истинско решение на проблема, а само за прехвърляне отговорността върху някой друг.
Що за идиотизъм е сентенцията "шофьорът носи отговорност"? Ако резервоарът на някакъв човечец изпуска газ, друг човечец запали цигара на паркинга, и в резултат на това последва експлозия, пожар в сградата, щети за милиони, няколко убити и десетки натровени от дим хора - какво ще направиш на тоя "отговорник"? Ще го накараш да плати щетите или да възкреси мъртвите?
26 Февруари 2011 13:16
В цяла Европа е така , в подземни паркинги не се паркират автомобили на газ.Дори и на места с доста мощна система за вентилация е забранено.
26 Февруари 2011 13:33
"отговорник"? Ще го накараш.. да възкреси мъртвите
Прочетох целият ти пост.. То по цял свят има мърлячи, или грешки и т.н. ( дадох пожара на Летище Дюселдорф с 17-те жертви) от ВСЕКИ нещастен случай, хората се опитват да извадят поука да променят нормите, та да не се става ... а причинилите нещастието ВЛИЗАТ в ЗАТВОРА!Носят и имущественна санкция и се отнемат лицензи и т.н.. Какво освен затвор ?? Не могат да възкресят мъртвите- да ги оставим на свобода?! От ТЕБЕ, ако си с кола на газ, зависи в кой мол да идеш , или да не идеш-то поне има и молове с откирти паркинги. Та всеки си постъпва според акъла и си носи кръста!

Редактирано от - samuil на 26/2/2011 г/ 13:35:18

26 Февруари 2011 13:52
Любопитно ми е как се забранява "частично" достъпът на автомобили на газ. А и на кой му пука, че някой не може да си паркира таралясника в мола?
26 Февруари 2011 16:08
Казаха на Динята, че това е ЕВРОНОРМА ама той продължава да си знае неговата, ама така е дори великите мислители могат да се изложат понякога, но поне ще си ги признаят
26 Февруари 2011 16:26
Прочети пак какво съм отговорил, че ме мързи да повтарям.
26 Февруари 2011 16:31
Някои колеги не са прави, защото бъркат метана с пропан.Не е едно и също, метанът не е втечнен а само сгъстен въглеводороден газ. Пропанът е втечнен и няма нищо общо с метана на Овергаз.
26 Февруари 2011 17:25
Ако статистиката е вярна и 1/3 от колите в България са газови, очевидно е, че подземните паркинги трябва да имат вентилация, а не да се забранява влизането с газова кола. Ето това е българската работа

В Европа много малко коли са на газ, но навсякъде им е забранено да влизат в закрити обществени паркинги. Това е една от основните причини да имат малко коли на газ. Подземните паркинги имат вентилация и то добра, но ако трябва да направят всичко взривозащитено, с едиколко си обмен на въздух и пр. като цена ще излезе сигурно колкото мола. И вероятно ще са първите в света. А на моловете има и паркоместа на открито, пък и не е задължително ходенето с кола. А наличието на табели по входовете няма да спаси собствениците на моловете от съдебните искове при изгърмели газови бутилки в подземните паркинги, нито ще им върне клиентите които няма да стъпят там повече след първия гърмеж.
26 Февруари 2011 17:33
Динайн
У нас все още е на почит шопската мъдрост "...я сакам на Вуте да му е зле!"
Видно е , че Вуте има много следовници, особено сред пишещите във Форума.
И като си помислиш само, коренът на злоладството е просто, че подкрепящите това поредно скудоумие, не са на газ?!
26 Февруари 2011 18:31
метанът не е втечнен а само сгъстен въглеводороден газ.Най-опасен е СО, наистина ли е толкоз кретенски норматива на крадлив дедо? Страшна простотия, всяко помещение, в което работи ДВГ трябва да е с принудителна вентилация. Например мотокар в затворен склад по белия свят носи глоби като за затваряне на бизнеса. А дали автомобила е на газ или бензин... безиновите резервоари имат отдушници, газовите бутилки нямат.
26 Февруари 2011 18:46
Ta! Първо питайте застрахователя си за ГО дали покрива щети от експлозия на газова бутилка и тогава влизайте смело с шишетата. А разликата от в България и другаде, че другаде в покрит или подземен паркинг действително не се пуши.
26 Февруари 2011 19:27
Газта май е по-тежка от въздуха.
Та, за вентилациите говорехте?
26 Февруари 2011 19:34
Що за глупости, това че автора кара кола на гас не означава че е много безопасно, особено в подземни паркинзи. Вярно е че на запад не правят проблеми на колите с газ... защото са изключително малко на пъвро място. На второ място на запад имат едно нещо което е познато на теория и в България също - годишен технически преглед. Та там се проверява изправността на автомобила с главен акцент на сигурността му на пътя за хората в него и другите автомобили и хора на пътя. Това влиза всички светлини, стъкла, чистачки, фарове, спирачки, течове по резервоара и спирачната система, и дали изгорелите газове са в нормата за дадения автомобил. Освен това когато автомобил се приспособи за горене на гас минава преглед и това се записва в талона на колата. И оттам следва че трябва да ми се проверява и газовата система при прегледите.

В България това е само фарове и горе долу работещи спирачки.. и толкова. Коли със счупени стъкла, различни фарове, спирачки работещи на 30-40% от капацитета си и какво ли не, а за нормите на изгорелите газове просто спряха да се занимават след като почити всичките коли които се движеха във България реално бяха извън тези норми по едно време.. и просто спряха да ги мерят.

В България е пълно с автомобили на гас които очевидно имат течове по системата. Просто съм бил шокиран като минавам покрай някои таратайки които откровено засмърдяват на гас след като превключат. И това не е за мириса на неизгоряла гас поради небалансираната настройка на колата, това е друг проблем със смръднята по светофарите, това става въпрос за коли които откровено изпускат гас по системата или от изпарителя.
26 Февруари 2011 19:44
Пауер Дрифт
Първо , пише се гаЗ, а не гаС, но както те е налегнала логореята и нямаш търпение да ни осведомиш как си бил на Запад, какво си видял и т.н.
Ако ти минаваш ГТП "на две-на три" при някой роднина, аз си минавам редовоно пълен преглед, включително и на АГУ. Явно или не си шофьор, или наистина по вашия край няма контрол при ГТП.
26 Февруари 2011 19:51
Интересен български феномен е че категорични мнения по въпроси на безопасност изказват хора които изобщо си нямат понятие от материята. Същите са и тези които крещят най-силно за обяснения след като стане нещастие.
Популярно начално запознаване с темата може например ако
Натиснете тук ("All underground car parks in Europe and in the USA have signs banning for LPG powered vehicles.")

26 Февруари 2011 19:58
Да припомним все пак, че ползването на паркинг в мола не е някакво конституционно гарантирано право. Моловете са направили паркинги като услуга за клиентите си - за да привличат повече клиенти, разбира се, не от благотворителност. Има наредба за закритите паркинги за коли на газ - моловете си решават дали да оборудват паркингите за такива коли или да се откажат да ги привличат. Тяхно право си е - паркингът си е техен. Като се знае, че у нас колите се оборудват с газови уредби предимно не от екологични съображения, а от желание да се пести от по-стиснати или по-неплатежоспособни хора, нормално е моловете да решат, че не си струва скъпата инвестиция.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
26 Февруари 2011 20:05
Впечатлява и твърдението, че само забранителна табела била безсмислена, ако няма пазач на входа, защото никой няма да я спазва. Интересно се свързва със съседната статия

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
26 Февруари 2011 20:31
Хъ. Разбира се.
Както дадох пример с градския транспорт - масово хора пътуват без билет, въпреки наличието на табелки, изключение е метрото, и защо? Защото има пазач на входа и проверява билетите.
Казуса с газовите коли е тъп, защото законовата наредба казва едно нещо, но нито моловете, нито собствениците на газови коли имат намерение да го спазват, вместо това става измиване на ръце посредством табелка. Моловете не искат да си губят клиентите, а шофьорите няма да си сменят колите или да се лишат от "ходенето на мол".
Ако се замислиш, много подобно на казуса с пушенето в заведенията - нито собствениците на заведения, нито пушачите (пак около 1/3 от населението) имат изгода да го спазват - едните губят оборот, другите не им е кеф. Решението - слагаме табела, прибираме пепелниците и всичко продължава по старо му
Ясно е, че докато няма ефективен контрол от трета страна, и това могат да са само държавни инспектори, подобни забрани няма да се спазват. Цялата работа е "мижи, да те лажем".
26 Февруари 2011 20:48
Динане, има брате, начин прост-да се направят конструктивно паркингите (паркинЗите, дет викат ) на ПОКРИВИТЕ пък и да са си открити и проветряеми.. Въобще не бива да са ПОДЗЕМНИ! Например летището във Франкфурт има такъв МНОГОЕТАЖЕН паркинг.. Нещо подобно, е в Галерия Пловдив (ходих един пък, като бях в Пловдив на гости) И трябва да си има ДОСТАТЪЧНО място за паркиране на тези коли, над земята.. Сега, на газ ли ми е колата или е дизел или друга.. ами не е важно, но пък не искам да рискувам живота и здравето си, заради тарикати!А виновните, не дай боже нещо да стана НАИСТИНА трябва да са в затвора!!
26 Февруари 2011 21:00
Не може всички паркинги да са надземни. Има такива с надземна и подземна част.
26 Февруари 2011 22:41
За който не е разбрал - статията е поръчкова. Какво ни интересуват нас търканията между оялите се моладжии и не падащите по долу продавчи на газ.
27 Февруари 2011 00:09
Идеята на тази табела е да има с какво да си измие ръцете мола, ако стане сакатлък и някоя кола гръмне в паркинга. Тогава ще кажат "ама ние сме забранили на газови коли да влизат, понеже нямаме подходяща вентилация, ето табелата! Той е влязъл в нарушение, промъкнал се е подло в паркинга ни, негодникът!"


Тази табела по никакъв начин не оневинява администрацията и собствениците на мола, защото ако подземният паркинг не е вентилируем по някакъв начин, той е също много опасен и когато в него влизат бензинови и дизелови коли. Причината е в отработилите газове, които над определена концентрация, без никакви видими причини и взривове, просто ще задушат намиращите се вътре хора. Значи просто моловете не са спазили основни изисквания за подземни паркинги и са в нарушение при всички случаи на липса на вентилация. И няма кой да ги постави на мястото им. Ама така е, когато селските кучета джавкат за щяло и нещяло, а като дойде вълк, се посират от страх.

Редактирано от - aldycrown на 27/2/2011 г/ 00:11:32

27 Февруари 2011 09:38
Споко! Този проблем ще отшуми и ще излезе на дневен ред отново, когато стане инцидент в някой подземен гараж.
27 Февруари 2011 10:01
Не може всички паркинги да са надземни. Има такива с надземна и подземна част.
Да бе.... като не може-ами не може в тях да влизат и коли на газ! Който влезе-нарушава правилата! Като стане инцидент-затвор! Ясно, нали!
П.П. на други места МОЖЕ паркингите да са на покрива-лично аз взех участие в направата на такъв, в едно търговско центърче в Щутгарт!! Ама като тука не може да са надземни паркингите-ОК!.. А си прав, че Пожарна, трябва да минава и да гледа КАК са ограничени колите на газ и да лашка едни глоби по 20-30 000 на моловете, та да се научат!!Но то, ако стане инцидент, и някой застрахован на Запад пострада, ще дойде застрахователя, и ще пусне иск към виновните... за 3-4 млн! И виновните, като платят тези пари+ хонорара на адвокатчетата, ще им дойдат някои мисли в главата!Застрахователите ВИНАГИ намират, кого да осъдят та да си вземат милионите.. може да бъде Молът, Пожарната, КАТ, строителните дирекции, дето са разрешили и т.н.

Редактирано от - samuil на 27/2/2011 г/ 10:16:10

27 Февруари 2011 12:27
Не, не, заглавието е уникално "Терорът (!) на мола ...". Човек ще рече, че всеки, който има кола, е длъжен под заплахата от тежки санкции поне веднъж седмично да посещава някой мол. И видите ли, има някакви правила, опит те да се спазват - това ако не е терор, кое? Тия мизерници собствениците пък не дали повече пари, та да могат и коли на газ да се паркират! Терористи! Пффф ....
27 Февруари 2011 12:57
Но то, ако стане инцидент, и някой застрахован на Запад пострада, ще дойде застрахователя, и ще пусне иск към виновните... за 3-4 млн!

Беше. Сега са до 8 милиона на пострадал. И то евро - да се разберем.
Това сега може да се умножи по броя на хората в една чуждестранна кола, плюс самата кола, плюс процесуалните разходи, плюс хонората на адвоката, който е определен процент от сумите, а дори малък процент от много е пак много.
Обаче човек като си живее в собствен сос на приципа "те ще ми кажат на мене" не ги забелязва тия табели.
Спомен:
Дойде ми един приятел с газова уредба от България. Първо наоколо миришеше на пръдня, та ми стана неудобно от съседите ми от номерата 17 и 19, второ той преди да тръгне почукваше нещо с едно чукче. Майтапът станал като ходили някъде и той си почуквал - нещо гръмнало леко, та си замина като китаец - без растителност по лицето. А уредбата му беше слагана от някакъв забележителен "майстор".
27 Февруари 2011 18:51
С пропан-бутана или метана шегите са най-малко уместни.... първата смес е по тежка, вторият по лек от въздуха и при концентрация 3-12% гърмят с детонация, ще рече много яко, така че където няма вентилация, такива коли не трябва да влизат...... за да си нямаме сензации в пресата..... могат да паркират и "отвън"....
03 Март 2011 10:29
Аз пък вече не ходя по моловете.
04 Март 2011 15:07
Ха, и аз отдавна се убедих, че нито ми е по-евтино, нито по-добре съм обслужван в МОЛ. А бирата от кварталния магазин ми е "по-сладка", печалбата от магазинчето си, собственикът му дава на детето си за да учи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД