:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,712,150
Активни 99
Страници 10,963
За един ден 1,302,066
Репортаж

Забърдо има не кмет, а цял шериф

Валентин Черпоков реди холивудски декори, посреща гости с чеверме, продуцира музика за отбрани величия
Черпоков показва любовната кутия, зад която пък е дървеното виенско колело.
Делничен ден в края на май. По пътя между Чепеларе и Пампорово, точно на разклона за Чудните мостове и село Забърдо кипи усилен труд. Жени и мъже замитат асфалта, скубят промушилите се през него тревички, усърдно сбират насъбралата се край платното смет. Изобщо, работят, та пушек се вдига. По всичко личи, че провеждат трудоден. Подобни занимания подхождат за национални празници или при визита на някоя знатна персона. Точно този ден обаче не е такъв, нито предвещава височайше посещение. Поне на пръв поглед.

По някое време отдолу се задава микробусът за Смолян, който спира точно до тружениците. От него слизат двама пътници. Работниците поздравяват единия, който се оказва местен, и запоглеждат едно особено втория. Най-оперената сред тях, леля Живка, го измерва от горе до долу с поглед и без дори да попита, направо отсича: "Ааа, вие сте журналистът от в. "Сега". Добре сте дошъл! Всички ви чакаме". Подир което трудоденят приключва. Няма и пет минути и сякаш по сигнал, откъм селото пристигат бус и кола. Леля Живка и останалите се качват в буса. Автомобилът е отреден за госта, който е толкова сащисан от посрещането, че също се мята при работниците. Превозното средство се заковава директно пред стъкмена софра. Кебапчета, кюфтета, пържоли и наденица плюс ръчно омесен хляб. "Яж, яж, на жар е печено, много е вкусно, такова не си опитвал", подканя кметът на селото Валентин Черпоков и изрежда каква е програмата оттук нататък.

В село като Забърдо време за свободно избираеми занимания не е предвидено. Или следваш графика на кмета, или чисто и просто няма да я свършиш никаква. Той е въвел почти военна дисциплина, заради коетовсички наоколо го наричат "родопския бате Бойко"Черпоков обаче не е фен на Борисов. Той харесва Стоичков, Джон Лоутън, американския президент, Саркози, британските престолонаследници Кейт и Уилям и градоначалника на Пловдив Славчо Атанасов.

Кметът на Забърдо е избран с подкрепата на ВМРО. Колегата му от Пловдив е отцепник от ВМРО-НИЕ. Населените им места нямат нищо общо по административен признак. Но редовно по новогодишните празници двамата демонстрират приятелство, като черпят с курбан случайни автомобилисти на същия онзи разклон. "Джон Лоутън го напихме и от цяла България тук най-много му хареса", обяснява той. През 2008 г. Саркози бе зарадван с лична покана от Черпоков да му дойде на гости, за да им "сплоти още повече любовта с Карла Бруни". Стоичков е посрещан като бог в селото. На което той е отвърнал по същия начин. Взел въглен и написал върху чудните мостове: "Стоичков №8". На следващия ден ужасените инспектори от РИОСВ-Смолян моментално наложили на кметството солена глоба за увреждане на природна забележителност. От което любовта към Стоичков ни най-малко не е пострадала - местният селски хор, наречен "Евробаби", една от певиците в който е и леля Живка, му е посветил песен. В нея лиричният герой разговаря мило със съпругата си: "Мариянке, гиздава девойко, да те питам - право да ми кажеш - накъде отидоха моите футболисти...".С родопски песни са се сдобили също Барак Обама и престолонаследниците"Тръгнали са тръгнали забърдовските певици в Америка да идат, Барак Обама да видят..." и "Ела се вие превива, Кейти се с рода прощава: Залюбих, майко, залюбих Уилям млад принц британски..." Не е ясно дали адресатите са се запознали лично с поздравителните адреси, но Черпоков уверява, че от съответните посолства са постъпили благодарствени писма.

Кметът на Забърдо обича, когато медиите го описват като една от колоритните фигури на Родопите. Той постоянно демонстрира размах като същи щатски шериф. С характерна осанка и тон, нетърпящ възражение, той обяснява, че си е поставил за цел да превърне родното си място в образцово туристическо село от американски тип. И май му се е получило. Холивудският дух се усеща още на входа, където е подреден огромен надпис "Добре дошли в Забърдо", който вечер даже свети. Къщите Черпоков е разделил на две групи - образцови, със съответните табели на портата, и такива, чиито обитатели дават мило и драго също да се доредят до заветното отличие. Образцовите обаче съвсем не ги е оставил на спокойствие. Кметът ги е предупредил, че а е забелязал оборска тор и други някакви нечистотии около оградите им, а им е откъртил табелките и ги е върнал обратно на поправителен. За животинските отпадъци са изградени специални депа - нещо нечувано по българските земи. Който иска да си подсилва почвата, цяла година събира торовете в депата, далеч от хорски очи. Собствената си просторна и неколкоетажна къща, която все още се доизгражда, но вече също на свой ред е вписана като образцова, кметът е кръстил "Българският Холивуд".

Центърът на Забърдо някогаможе и да е бил мегдан, ама днес е площад "Европейски съюз"Там навремето вероятно са се мотаели основно животни, отиващи или връщащи се от паша. Сега пак могат да се видят животинки, но единствено в забърдовската патриотична зоологическа градина - понеже в нея са застъпени основно видове, характерни за българската фауна: сърна, заек, кокошка, паун. На крачка от нея е изградено умалено виенско колело, задвижвано с ръчна тяга. Наблизо има и шадраван, също с интернационална насоченост. Украсата му е декорирана с българско и европейско знаме. Черпоков обяснява скромно, че селото не е похарчило и лев за всички тези придобивки, тъй като са дарени или платени от бизнесмени. Зоологическата градина, например, е уредена от строителен хипермаркет. Кметът обяснява чалъма: "За личните гости правим чеверме от млада овца. Да не изсъхне месото, а да е сочно".

Насред всичко това Черпоков евнедрил целогодишно католическия празник Свети Валентин- до зоокъта и колелото е инсталирана розова кутия, където всеки влюбен може да пусне послание до либето си. Ако някой вземе че се и ожени, кметът е обещал да му брои 2 хилядарки, а за бебе - още една. "При нас младите нещо не щат да се женят, не раждат, а остават гаджета с години". В Забърдо, което засега се е спасило от обезлюдяване, повече от половината жители са българомохамедани, но нямат нищо против подобна католическа заигравка. Тук религията не е пътеводна светлина, а и с годините мюсюлмани и християни са се женили помежду си и днес така са се омешали, че вече въобще не е ясно кой какъв е. Това най-добре си личи на софрата, където пържоли, понякога дори свински, се поливат доволно с бира и ракия. Дажеако някой не пие, кметът не го гледа с много добро окоПод подозрение е и новият гост. Оказва се, не заради въздържание.

Черпоков накрая изплюва камъчето: "Бе, вие как така го решихте във вестника да пишете за мен? Да не е някой да ви е пратил по поръчка тука?". Едното от съмненията е свързано със стара история от тези места, която хората разказват, а другото - с криминален случай. Преди време бизнесмен си купил наблизо почивна станция с бунгала. Повикал репортери от пловдивски вестник да го отразят едно хубаво. Нахранил ги, напоил ги, наспал ги. Подир два дена си купил вестника, където пишело: "Хижата е луксозна, храната е вкусна, климатът е превъзходен. А вечер, щом слънцето залезе и се спусне нощта, край бунгалата заприиждат гладни вълци и започват да вият". След тази пишман реклама никога повече туристи не се вяснали в хижата.

Кметът кара скъпо БМВ, след като преди две години луксозният му мерцедес бе взривен насред Пловдив. Напълно логично той допуска, че може "хора от туристическата мафия, които стоят зад атентата", да са му пратили репортер, за да напише поръчков материал срещу него точно преди изборите. А те ще са особено важни за Черпоков, който вече е решил да покорява Чепеларе. Едно, че след четвърти мандат на село Забърдо му е вече тясно, друго - че в общината се намира Пампорово, където също трябва да се въвежда ред.
 Холивудските декори нощем светят.
 Леля Живка е доволна - току-що е пристигнал човекът, когото цяло Забърдо чака и трудоденят е приключил.
 Тази бронзова композиция на разклона за Чудните мостове започва да пее всеки път, когато някой се доближи до нея. Черпоков разказва, че скулпторът пооткраднал от бронза и сега слънцето прозирало през фигурата.
 Този обитател на зоологическата градина е с подрязани рога, защото налитал на обслужващия персонал.
18
8469
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
31 Май 2011 20:09
Абе два пъти се каня да се отбия в това Забърдо, единия път просто не видях отклонение, втория път се забутах в един път който свърши в гъсталак-то хубуу, имаше какво да се свърши там, ама аз не бях тръгнал за това!
Случката - преди 2 год.
Ей вземете си оправете табелите, ако не сте го сторили.
Толкова хубаво място изглежда по нета, а ...
Бях се наканил да си търся къще там, ама се размина...
31 Май 2011 20:29
Боже Мили , тоз Вальо е исто Гълъб . Да му е жив и здрав ...
31 Май 2011 22:00
Кметя е обрисуван като малко подзаконов.
Обаче от друга страна -българин.
Абе, вълк, ама наш вълк!
Това е посоката.
31 Май 2011 22:19
Божидаре /авторе/, да се вдигнеш от столицата, та да вземеш да отидеш до Забърдо, за да разбереш къде се намира това село. Ти по телефона ли си направи репортажа? Отклонението за Забърдо е между Хвойна и Чепеларе, а не между Чепеларе и Пампорово. Пък и не знам Пампорово и Забърдо да са в една община.
Колкото до кмета, по-добре би било този нарцис да си оправи пътя до "Чудните мостове", вместо да кичи селото с разни виенски колела и холивудски надписи.

Редактирано от - Клански на 31/5/2011 г/ 22:24:24

31 Май 2011 23:15
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица или Натиснете тук
.

Редактирано от - sybil на 31/5/2011 г/ 23:35:32

31 Май 2011 23:22
manja мили ,
Черпоковите , освен Валентин имат ли си Гълъб ? Питам теб , щото те земам за "тамошен"...
31 Май 2011 23:41
Клански, отклонението до Забърдо е точно между Чепеларе и Пампорово, а Пампорово е изцяло в община Чепеларе. За справка - уикипедия и гугъл.
01 Юни 2011 00:14
.... фотографът дали е запита има ли Забърдо джипи ... а чипичките на шерифа са много готини ...
01 Юни 2011 00:59
"Добре дошли в Забърдо"
преразказ
Не кмет, а цял шериф Валентин Черпоков посреща Божидар Божков, снимки Авторът с чеверме.
Нахранил ги, напоил ги, наспал ги: Кебапчета, кюфтета, пържоли и наденица плюс ръчно омесен хляб.
Кметът на Забърдо обича, когато медиите го описват като същи щатски шериф.
С характерна осанка и тон, нетърпящ възражение, ако някой не пие, кметът не го гледа с много добро око.
Това най-добре си личи на софрата, където пържоли, понякога дори свински, се поливат доволно с бира и ракия.
Кметът кара скъпо БМВ, а собствената си просторна и неколкоетажна къща, все още се доизгражда.
Преди две години луксозният му мерцедес бе взривен насред Пловдив, Но редовно по новогодишните празници двамата с градоначалника на Пловдив демонстрират приятелство.
Кметът обяснява чалъма: "За личните гости правим чеверме от млада овца. Да не изсъхне месото, а да е сочно"
А вечер, щом слънцето залезе и се спусне нощта, край "Българският Холивуд" заприиждат гладни вълци и започват да вият.
01 Юни 2011 03:41
А вечер, щом слънцето залезе и се спусне нощта, край "Българският Холивуд" заприиждат гладни вълци и започват да вият.
Абе бива ли така да ме разсмиваш в 3:40 през ноща
01 Юни 2011 07:31
таласъма, счупен ти е гугъла

Редактирано от - ГЪЧО на 01/6/2011 г/ 07:34:29

01 Юни 2011 09:05
Голяма файда има от вестниците, ти казвам ..... един ще наплюеш и омаскариш, друг ще похвалиш (почти по Алеко Константинов).
Не се сърдете на автора за географските неточности в статията - явно са го посрещнали както трябва и без да иска някъде е посбъркал. Дали всичко в репортажа е вярно не знам, но поне е добро измислено и развеселява. Явно предизборната кампания е в разгара си и се е развихрил българският гений на ПиАра
01 Юни 2011 09:36
И на ниво държавно управление са подобни селяндури!


пп Този ли канеше Саркози преди 1-2 години?

Редактирано от - BGHUN на 01/6/2011 г/ 09:40:48

01 Юни 2011 10:50
Клански много точно е казал къде се намира разклона за Забърдо - преди Чепеларе. Свежо намирисва описаното в репортажа, но кой знае защо изпитах тъга по липсващия добитък. Село без животни и миризма на тор си е скопено отвсякъде. Обикаляйки из горите над Нареченски бани към Косово последното лято не видях дори фъшкия . Там където се мяркаха поне кози и тук-там коне. Ако направеното дава препитание на хората сигурно има оправдание за кмета, но на холивудщина онези хора, които той чака са се нагледали в аванс.
01 Юни 2011 12:38
Видно е, че тойзи кмет съчетава всички добри управленски практики - принуда (на сталинизма), чевермета (на живковизма) и беемвета (на мутризма).
ХВАЛА на такъви управленци!
01 Юни 2011 13:01
много слабо. повече върви за пътепис в някой сайт.

борисофф
01 Юни 2011 14:30
А мене най-интересно ми стана, как си живеят мусилманите и християните в едно село, дори е трудно да ги различиш!
Сигурно е така, тъй като са далеч от разни професионални политиканти и от Сидеров!
Извода е, че ако политиците оставят намира религиите и етносите, хората ще се разбират много по-лесно!
23 Юли 2011 09:11
Здравейте на всички, които сте писали коментарите тук.Желая първо да ви кажа 4е в Забърдо населението не е българо-мохамеданско, нито мюсюлманско, нито сме сме смесени както вие сте писали.Ние сме си българи-християни и нямаме джамия, а имаме параклис "УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА".Второто нещо са коментарите за кмета Валентин Черпоков.Благодаря ви, че почти сте го похвалили повечето от вас.Той постигна много за нашето Родопско Китно Чепеларско село и нека ГОСПОД ГО БЛАГОСЛОВИ и да му даде много здраве, родопско дълголетие, щастлив семеен живот, късмет в новите МЕСТНИ ИЗБОРИ за Общински кмет на Чепеларе, успехи в неговите находчиви идеи и проекти.Г-н Черпоков е много кадърен кмет, щедър, добър към своито население, той създаде доста работни места, привлича спонсори и спечели доста проекти, които направиха нов облик на селото-централния площад "ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ", ремонта на някои подпорни стени по Забърдовския участък и в селото, поддържането на гробищния парк, направените чешми на входа на гробищата, на ценътра в селото, възстановка на оригинала на "ЗАБЪРДОВСКОТО "ВИЕНСКО" КОЛЕЛО", което е възникнало в нашето Забърдо преди векове и после е пренесено като идея в Австрия, столицата Виена, от където произлиза и днешното му наименование "ВИЕНСКО КОЛЕЛО", асфалтирането на пътната настилка в селото и поправянето на тротоарите и оградите, запазването на младежкото Забърдовско население, като ги стимулира с 1000 лева за подписване на граждански брак в Забърдовския обреден дом и подпомагане с по 2000 лева за бебе, неговото внимание към началното училище "БАЧО КИРО", което попада под защита за отдалечено селище, загриженността към възрастните хора, на всеки празник той прави големи тържества и атракции

Радослав Хаджиев
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД