:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,195,009
Активни 138
Страници 19,366
За един ден 1,302,066
Истинската история

Циганите са неуловими археологически

Макар да обитават нашите земи вече повече от пет века, те продължават да са все така неприспособими
www.lostbulgaria.com
Циганка от югозападните български земи, началото на ХХ в.
Цялостната безнаказаност на едрите престъпници в България, постигана доволно дълго чрез пълното им срастване с властта, вдигна на бунт младите. Ясно е, че повече няма да бъде търпяна ярката мутризация на държавното управление. Кукловодите в българската политика ще трябва да си купят много по-мъдри управленци, които да направят тая сиамска прегръдка значително по-невидима. Сигурен съм, че ще се справят.

Не са етнически сегашните протести. Не са срещу тоя циганин от Пазарджишко, от когото купувам ябълки до първи сняг. Сам ги произвежда на десетте си декара млада овощна градина. С плодовете й издържа очевидно задружното семейство. В петък след училище идва на пазара с двете си деца - момче и момиче в четвърти и в шести клас. Помагат, а дрехите им греят от чистота в мизерията на Женския пазар.

Не са и срещу циганина стругар от Костенец, който ме заприказва, "за да минава времето" във влака за Пловдив. Пътува всеки ден, рано сутрин за София, а вечер - обратно, по час и половина. За 600 лева заплата. Доведе семейството си след месец в НИМ, "за да се поучат децата".

Не са срещу циганите сегашните вълнения, а срещу наглия слугинаж на властта.

За българските цигани обаче е дошло вече времето разделно. Пет века ясно изразено присъствие на Балканите трябва да са им били достатъчни. Или ще се социализират, възприемайки ценностната система и поведенческия модел на основния етнос в татковината ни - ще се цивилизоват, ще учат, ще създават блага и няма да престъпват законите, или, с тези, които не го направят, ще трябва да се носим, накъдето ние решим. Все пак сме 85% към 4.9% по данни от последното преброяване.

Струва ми се просто решението. Детски надбавки, помощи за безработица и всичко, което ние плащаме, да получават само и единствено срещу постигнати резултати - добро образование, приличен дом, строга хигиена и по възможност без продължителни престои по затворите. На наглеещите да се припомня редовно Ляпчев. Това е во кратце.* * *Циганоложките изследвания, особено в наше време и у нас, имат изключително политически характер, поне причините за сътворяването им изглеждат такива. Изборът на тема, разбира се, е свещено право на всеки учен, но с голяма доза подозрителност ще бъде зареден този, който открие, че точно изследванията върху българските цигани, и особено скъпото издаване на тези изследвания, почти винаги става чрез жертвоготовната деятелност на задокеански организации или от българските им клонове, ако съдим по развълнуваните благодарствени надписи.

Естествено, никой не би си помислил, че това е част от цялостна политика за ерозиране на държавата ни и на основния етнос в нея, пази Боже, като се експлоатира бедственото положение на българската наука и абсолютната бедност, в която пребивават българските учени. Говорим само за чиста наука и за нищо друго. Напротив, съвсем ясно е, че става дума за братска помощ, насочена единствено към укрепване на окуцялата ни напоследък държавност, което е толкова очевидно за всички честни хора у нас, че не знам защо изобщо засегнах тая тема. Сигурно от мнителност и, разбира се, от неудържима злобна завист.

Вече е крайно време на висок глас да се уточни за политкоректните чиновници, че академичното понятие за обсъждания етнос е "цигани", понеже "роми" (побългареното им самоназвание) са само част от "цигани". Иначе казано, всички роми са цигани, но далеч не всички цигани са роми.

Въпреки обилната циганоложка литература, ранната история на етноса остава не докрай ясна. Сигурно, защото писмените извори не се занимават кой знае колко с тях. В добавка, циганите са неуловими археологически, те отказват да се адаптират етнически към средата, в която пребивават, но винаги възприемат материалния облик на обкръжаващата ги цивилизация. Собствена материална среда циганите не създават никога.

Днес индийският произход на циганите не се подлага на съмнение. Представите за произход от Египет, откъдето е и назоваването им "гюпци" във всякакви варианти, са изоставени напълно. Същото се е случило по-рано и с подозренията, че циганите са потомци на ордите на Тамерлан, или са от сарацините, маврите, кавказките зохори или черкези, на келтите, на аварите, на немските евреи, даже че са от населението на древната Атлантида. Още по-рано, във Византия през ХII-ХIII в., в духа на Средните векове, представят атинганите (за тях - след малко) като синоним на еретици (Лексикон на Псевдо-Зонара).

Изглежда вероятно циганите да произхождат от тези части от индийското общество, вече оформено в първите столетия от новата ера, които трайно са извън сложната му структура. Най-низшите касти - разклоненията на чандала (или пария), докосването до които е осквернително, вероятно са прародителите на днешните цигани. "Местоживеенето на чандала трябва да бъде извън селището... имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета... украшенията им трябва да са от желязо, а те трябва постоянно да чергарстват... а браковете им - само с подобни на тях..." (Закони на Ману, Х, 51-56).

Към V в., изглежда, започва разселението на циганите и дългият им път към Европа. Приблизително в периода VI-VIII в. се обособява и ранният цигански език. По същото време, най-рано през VIII в., ги намираме в Централна Мала Азия, в областите Фригия и Ликаония, като атингани. Малко преди това масивна група цигани се насочва на север, към Кавказ. Втора група заселва Сирия и Палестина, а оттам по-късно поема през Египет към западните покрайнини на Северна Африка.

Атинганите във Византия веднага се набиват на очи (вж. "Извори"). Макар и християни, те са приемани повече като религиозна секта или като занаятчийска кооперация, отколкото като отделен етнос, което е в традициите на византийското общество - религиозните въпроси там са от изключителна важност. Трудно ще е да намерим някакви съществени отлики между атинганите и днешните балкански цигани. Те живеят "по своите си обичаи", занимават се с гадателство, разселват се, често са гонени, смятани са за нечисти (до които е нередно да се докоснеш, откъдето, според средновековната етимология, е и етнонима атингани). Понеже се занимават с магии, ги сближават с вредоносните демони. Просията е обичайният им начин за търсене на прехрана. В твърде чести исторически периоди атинганите във Византия са подлагани на гонения, осъждани са по религиозни причини на смърт и разни мъчения.

Така наречените византийски цигани "ром" през следващите векове ще заселят Балканите, Централна и Западна Европа.(следва)

Извори"[Император Никифор I Геник (802-811)] беше горещ приятел . . . на атинганите, които живеят из Фригия и Ликаония [съседни области в Централна Мала Азия], близо до родните му места. Той с радост ги използваше за различни гадания и церемонии. Когато патрикият Вардан въстана срещу него, императорът ги извика при себе си и с помощта на техните магии подчини метежника . . . Атинганите се разселваха по време на неговото царуване, необезпокоявани живееха по своите обичаи и с нечестивите си суеверия развалиха вярата на мнозина от по-глупавите . . .

[Император Михаил I Рангаве (811-813)], движен от богоугодна ревностност, въз основа на официалните оплаквания на Никифор, пресветия патриарх, и на други благочестиви люде, беше взел решение да наложи смъртно наказание на манихеите, и на павликяните, и на атинганите, които живеят във Фригия и Ликаония. Под влияние на други лоши съветници обаче той се отметна под предлог, че [еретиците] са се покаяли - нещо невъзможно при степента на техните заблуди . . .

[Императорът] конфискува имуществото на атинганите и ги прати на заточение чрез Лъв, стратега на тема Анатоликон [Централна Мала Азия]."

Из Летописи на Теофан Изповедник (ок. 760-818)"Ако [насън] видиш... атингани - смятай го все едно си видял демони."

Из Гадателна книга на сънищата на Патриарх Никифор (806-815)"[Светицата] дарявала щедро необходимите за живот средства на вдовици, и сираци, и на всякакви нуждаещи се. Когато веднъж се разразил глад и всички [на о. Егина] били изпаднали в безизходица, тя не само дарявала богато всякакви храни на своите единоверци, но се показвала състрадателна и към така наречените атингани, които, притиснати от глада, идвали да просят от нея."

Из Житие на св. Атанасия от Егина (ок. 790-14 август 860)"Произхождал [бъдещият император] Михаил [II (820-829)] от Аморион, град в Горна Фригия [Централна Мала Азия], където се били настанили атингани, юдеи и множество други безбожници... Та този Михаил, който в младостта си бил крайно беден, отбивал военната си служба и веднъж отишъл при стратега да го моли за нещо. А пък до стратега се оказал един атинганин, който му прошепнал тайно:

- Ще царува над ромеите този, който сега се обръща с молба към теб.

Веднага щом чул предсказанието, стратегът взел в дома си Михаил и го сгодил за дъщеря си."

Из Epitome Historiarum на Йоан Зонара (ХII в.)Изворите са подбрани и преведени от средногръцки от Герасим Петрински.
 Танцуващ циганин сватбар, Варна, 1955 г., част от снимка, Научен архив на Етнографския институт с музей при Българската академия на науките. Циганската екзотика ще е все по-малко симпатична в бъдеще, от циганите ще се очаква да приемат цивилизационния поведенчески модел на основния етнос в България, което ще рече да ходят на училище често, да работят понякога, а не да бъдат издържани доживотно от обществото.
65
28122
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
28 Септември 2011 19:54
Българите трябва да сменят модела си на поведение. Да спрат да играят кючек.

Редактирано от - A Bulgarian in the USA на 28/9/2011 г/ 21:02:16

28 Септември 2011 19:59
И зеленчуково също са неуловими.
28 Септември 2011 20:02
Петрински, коментарите ти извън историкографското поле стават все по-точни, ясни и категорични. Печелиш по точки пред анализаторите на политстраниците
28 Септември 2011 20:15
Написаното гали ухото.
28 Септември 2011 20:15
Съгласен съм с тов.Петрински за пръв път.
Само да го формулирам по-лаконично -
НАСИЛСТВЕНО НЕИЗБЕЖНО ОБРАЗОВАНИЕ.
Който спре децата си от училище - губи всичко!
28 Септември 2011 20:18
Иван Петрински
28 Септември 2011 20:31
Е, нещо свястно!
Котка -
-----------------------------
Блогът на Генек

28 Септември 2011 20:46
Все пак сме 85% към 4.9% по данни от последното преброяване.
аве хора, не виждате ли колко сбъркано е това!!! не може да насилваме някого само защото е по-слаб. ами ако сърбия каже така за българите там, или пък украйна за бесарабските? диктатурата на мнозинството също е диктатура.
28 Септември 2011 20:50
но с голяма доза подозрителност ще бъде зареден този, който открие, че точно изследванията върху българските цигани, и особено скъпото издаване на тези изследвания, почти винаги става чрез жертвоготовната деятелност на задокеански организации или от българските им клонове, ако съдим по развълнуваните благодарствени надписи.
и не само
28 Септември 2011 20:52
(снимка: натиснете тук)

Редактирано от - водопроводчик на 28/9/2011 г/ 20:54:30

28 Септември 2011 21:01
...Вече е крайно време на висок глас да се уточни за политкоректните чиновници, че академичното понятие за обсъждания етнос е "цигани", понеже "роми" (побългареното им самоназвание) са само част от "цигани". Иначе казано, всички роми са цигани, но далеч не всички цигани са роми...


Най-после някой да го обясни И наУчно, че са ЦИГАНИ, а не "роми", за да няма тън-мън от слугински медии и неграморни "полит-коректници".
Евала!
28 Септември 2011 21:04
послушайте
28 Септември 2011 21:33
Петрински:
"...Не са срещу циганите сегашните вълнения, а срещу наглия слугинаж на властта..."

този път

28 Септември 2011 21:36
A Bulgarian in the USA,
руските, унгарските, чешките, френските, британските цигани кючек ли играят или музиката на регионите си ? Кючекът не е циганска музика, а средиземноморска, чийто корени са в танците много векове преди циганите да се появят.
-
Петрински правилно казва, че навсякъде циганите придобиват (буквално) материалната култура на гостоприемника. Това, обаче се отнася и за духовната - от религията до музиката. Естествено пречупена през манталитета и начинът им на живот.
28 Септември 2011 21:40
Водопроводчик,
... аве тоз "интернет" - кога става той, колега има ли нещо?..."
28 Септември 2011 21:50
НАСИЛСТВЕНО НЕИЗБЕЖНО ОБРАЗОВАНИЕ.

Не е нужно да бъде насилствено. Просто се спират детските помощи, а освободените пари се пренасочват за безплатна храна в училищните столове и лафки за всички ученици, които ходят редовно на училище.
-
Нужни са и други съвсем не насилствени мерки - платеното от държавата майчинство да не е за дете, а да е общо за всички родени деца от една майка, пък тя да си го разпределя, както намери за добре. Например 4 години за всички деца родени от една жена. Ако иска да е в майчинство 4 години с едно дете, ако иска 4 години с 10. Времето и парите са фиксирани.
-
Нужно е и друго - замяна на социалните помощи с инвестиции за дейности за самоиздръжка. Например изграждане на нещо, като самозадоволяващи се комуни, на които да бъде дадена земя и техника, така че да произвеждат за свое потребление и за размяна с другите комуни, като се опитат и да се интегрират в пазара. Тогава всеки, който е гладен ще има възможността да отиде в такава комуна и да си произведе храната.
-
Тогава оправдание - "крадем щото няма работа и сме гладни", няма да минават. Разбира се за целта е нужно първо да бъдат унищожени престъпните структури, които използват циганите за престъпни дейности и държавната власт да си влезе напълно в ролята. Антикриминална сигурност + достойна възможност за всеки да си осигури прехраната.
28 Септември 2011 22:05
Струва ми се просто решението. Детски надбавки, помощи за безработица и всичко, което ние плащаме, да получават само и единствено срещу постигнати резултати - добро образование, приличен дом, строга хигиена и по възможност без продължителни престои по затворите. На наглеещите да се припомня редовно Ляпчев.
Това е во кратце.

Со кротце (по Ляпчев).
Другото е со малко кютек (пак по Ляпчев)!
Аааааааааа, Петрински, LOOK OUT! Васик is coming!!!


Редактирано от - mercury на 28/9/2011 г/ 22:36:10

28 Септември 2011 22:06
Циганоложките изследвания...

Хехехехех...Днес е много весел ден!
28 Септември 2011 22:10
Най-низшите касти - разклоненията на чандала (или пария), докосването до които е осквернително, вероятно са прародителите на днешните цигани.

Аааааааааааааа, те затова българите не ги бият, а само ги замерят с прашки.
28 Септември 2011 22:12
имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета..

А аз се чудя защо всички бездомни кучета се лепят на циганите и техните каруци!
28 Септември 2011 22:25
... за Петрински днес -
28 Септември 2011 22:38
Макар да обитават нашите земи вече повече от пет века, те продължават да са все така неприспособими

Защо да се приспособяват след като българите се приспобяват към циганите. То не са зурли, кючеци...
28 Септември 2011 22:41
Проблемите с циганите тръгнаха заедно със социалните помощи. Човекът е изключително издръжливо същество, някои от циганите живечт с по 20-30 лв на месец. На много места има работа а те не работят точно заради социалните.
Ето едно интерсно мнение за тях на един румънски мислител:
"... Те не носят отговорност за никое събитие, за никоя институция. Техният триумф се дължи на старанието нищо да не основават и за нищо да не се грижат." Емил Чоран

Редактирано от - Гладиатор на 28/9/2011 г/ 22:44:11

28 Септември 2011 22:58
Единствено при социализма циганите бяха най-много приобщени към обществото.
По добре от сега стоеше циганския проблем и преди 9.9.1944. Тогава просто не им даваха социални и те се самоизхранваха и възпроизвеждаха по един естествен начин. И бяха по смирени.
Изкуствения и изсилен начин за подпомагането им чрез социапни помощи докара точно обратния ефект - направи ги по-мързеливи и по крадливи. И по-нагли. За капак на всичко социалните помощи им осигуриха повече безгрижно време и те започнаха да се размножават стремително.
Разните "правозащитни" организации пък им насадиха манталитет на жертви и постоянна защита от праворадаване. Част от институциите точно заради това че не им се разправя с "правозащитниците" избягваха да се занимават с циганите. Това пък ги направи по нагли, крадливи и мързеливи
Така че да споменем, да се знае и помни и нечистоплътния принос на "правозащитните" организации по циганските проблеми

Редактирано от - Гладиатор на 28/9/2011 г/ 23:17:51

28 Септември 2011 23:22
Има и други, които са описвали циганите.
Натиснете тук

Натиснете тук

Редактирано от - Diver N на 28/9/2011 г/ 23:34:32

28 Септември 2011 23:25
Евала Петрински , работата за циганите е опрела до перефразирайки македонските комити " Ке се интегрирате ли или да?!!!" . Евала и за бг народа! Политиците дано разчетат правилно сигнала иначе и те отиват на зян. Хората очевидно не искат да живеят по старому, а се задават икономически тежки години...
28 Септември 2011 23:27
Ммм дааа,
Та беше по времето малко след голямата екскурзия.Пътувам във влака.
Та отсрещния пътник си идва от гости по ония места.
Уф , казва , цяла седмица ядене и пиене.
Там на гости, по това размирно време?
А, казва той зареждал съм си и трябва да ми върнат.
Та какво правят ония хорица.
А, вика той , научиха се да ядат свинско.
Как?
Ами , вика , той , три месеца ги храним само със свинско филе.
Ми те не го познават и си ядат телешко като за световно.
Ами имената?
А, много лесно.Ние сме хора българе.Добри.
Как?
Опразваш директорската стая.Предварително напълнен един чувал със слама.и една бухалка дето перат жените по реката и скрити в бюрото.Изваждаш , слагаш ги на бюрото на директора. по средата. Избираш си един по-якичък.Вкарваш го , оставаш на саме с него караш го да седне на директоския стол. Обясняваш кога и как да вика , така че да се чува на другия край на селото..Плюеш си на ръцете и бой по чувала и псуване .Гледаш под часовник - 15 мин.
Измисли ли си име, че забравих. Или аз да те кръщавам.Та така станах кръстник.Та три месеца , ядене на телешко, псуване как могат да го ядат това. пиене и не излизане от секретарската стая.Ако се налага процедурата се повтаряше от време на време.
Та така с лошите българи дето не били толерантни.Тогава такава дума не е имало.Имало е кръстник.
Така викаше и дедо.Чакайте , вие синове недокръстени.
Сега има толерантност и извинения за възродителен пртоцес.
Явно мине не мине 30 -40 години и пак има някой за кръщаване..

Какъв беше тоя зевзек ?
Та вярно ли е това , някой знае ли?

28 Септември 2011 23:35
А защо да не е дошло време разделно за българската полиция, която по неизвестни причини е искала да се оттеглят оплакванията срещу Цар Киро? Не може ли да се каже за българската полиция, че или ще се социализира, възприемайки ценностната система и поведенческия модел на основния етнос в татковината ни - ще се цивилизова, ще учи, ще създава блага и няма да престъпва законите, или, с тези, които не го направят, ще трябва да се носим, накъдето ние решим?
28 Септември 2011 23:44
ирнски з@еби историята пиши за циганите
28 Септември 2011 23:56
Г-н Петрински, аз пък съм чел някъде , че циганите ги е довлякъл Александър от Индия защото те за първи път били погледнати от войските му като хора.И тръгвайки след тях, стигат до Египет(Птоломей) от където арабските и турските нашествия ги разселват(през Мала Азия и Пиренеите ) в Европа. За това и си викат египтяни .
29 Септември 2011 00:38
Та , да не си кривим душите.
Като изключим последните събития, циганите започват да попиват нашия бит и култура.
Просто органите на реда трябва да изолират криминалния им контингент.
Вярно че е повече , от нормалното но трябва да се справят.
Политиците не трябва да ги разпъват на кръст за собствена употреба.
По-рано купуваха къщи и ги разпартечосваха, продаваха де що има и пак оставаха на гола поляна.
По селата започват да си подреждат домовете и да садят градини.
Застава лазарката, внимателна , ненатрапчива и започа да пее българска народна песен.

29 Септември 2011 01:15
Ясно е, че повече няма да бъде търпяна ярката мутризация на държавното управление. Кукловодите в българската политика ще трябва да си купят много по-мъдри управленци

Колко време да изчакаме, за да считаме за доказана тоталната неадекватност на това предсказание? А тя е очевидна още сега, по простата причина, че Петрински, заедно с всички, които се подмазват на "младите" и "рокерите", отказва да види, че т.нар. "протест" е ескалация на проблема, който уж щял да реши. Ако протестите бяха срещу огромната корупция във властта, ако бяха срещу обсебването на държавните институции, ако бяха срещу олигархията - какво правят тези тъпаци в гетата? Там ли живее олигархията. Изпързаляха ви, васюкински любители, за пореден път, без никаква елегантност или изобретателност, по същия отдавна предъвкан начин. Но вие продължавайте да се отдавате на телешки възторзи по "рокерите". Сезонът е приятен, но кратък. После иде зима.
29 Септември 2011 02:54
Вдигам за цялостно творчество на автора.
29 Септември 2011 04:22
Па аз предпочитам циганската и македонската музика пред българската която ми напомня плач на гробища незвисимо, че съм българин.Направо сърцето ми трепка като слушам кючек и песента Стани моме та заиграи.Да те гледам весел яз.Чивте чанче игриво туско оро убаво.Опа нинанай моме опа нинанай...Само еднаш се живей ово живот блажовен дай да играм да пеям оти само еднаж живеям...опанинанай моме опа.....Циганите били краднали.. а българите не краднат ли?Сестрами като е българка ми открадна над $100, 000 само защото и бех дал пълномощно.Исках комисия Кушлев да и по търси сметка за тези откраднати пари и защо не са платени данаци на държавата.***

Редактирано от - sybil на 29/9/2011 г/ 08:43:19

29 Септември 2011 04:38
"диктатурата на мнозинството също е диктатура"
Грешка! (Привидната) диктатура на мнозинството е демокрация!
29 Септември 2011 05:16
За първи път видях циганин отблизо през 74 година, когато последните 6 месеца от службата ни пратиха на Белмекен в строителни войски. Много интересна организация. На 10 циганчета един мл. сержант българин. Биеше ги всеки ден, ама за какво? Неоправено легло-бой, необръснат-бой , за дрехи, лъснати обувк и и т.н. През годините после доста цигани на моята възраст са работили при мен и е ставало дума за казармата, но нямаха лоши чуства за онова време.
29 Септември 2011 06:47
Странно- всички казват, че "цигани" била обидна дума, затова я заменяли с "роми". А кой е направил така, че да звучи обидно? Май не е прието да се обсъжда този въпрос.
"Марсианци" обидна дума ли е? Не знаем, никога не сме ги виждали. Но ако утре космическите им кораби кацнат в някоя черешова градина, те самите пребият пазача с лазерни колове и откраднат цялата реколта - ще стане обидна. А ако и настояват безплатно да им заредим корабите с гориво, понеже те нямали пари, а след заминаването им във въздуха се носи странна миризма и половината оборудване на космодрума липсва - е, тогава ще станат "ромианци" вероятно. Познато до болка...
29 Септември 2011 07:15
mercury
имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета..

А аз се чудя защо всички бездомни кучета се лепят на циганите и техните каруци!Ма каруците са конски, и тука безчинстват!
29 Септември 2011 08:42
Какво трябеа да се прави с българските и румънските цигани?
Ами много просто- каквото правят Англия, Франция, САЩ и други с техните граждани-цигани и нямат "Цигански Проблем".
Даже в Гърция, при гръцките цигани (не циганите от България или Румъния) няма толкова по-висока престъпност в сравнение с останалото население. Там се натоварва цялата фамилия на една кола с каросерия и с високоговорители минава по всички квартали и приканва хората да дадат вторичните си суровини- стари бойлери, хладилници и пр. Други, със същите коли продават картофи или дини, други килими и т.н.
Но и там са миризливи и като отидеш в дежурна държавна болница някой ден за някакъв проблем, ще видиш десетки от тях, защото е безплатно- "на аванта" и докато ти дойде реда за преглед ти притъмнява пред очите...
29 Септември 2011 09:22
Чук , шило и Манго - българско Канго !!
Джелем , джелем !!
Циганите са си добре , България загива !!
29 Септември 2011 09:47
Говорим само за чиста наука и за нищо друго. Напротив, съвсем ясно е, че става дума за братска помощ, насочена единствено към укрепване на окуцялата ни напоследък държавност, което е толкова очевидно за всички честни хора у нас, че не знам защо изобщо засегнах тая тема.

Ей само това параграфче да беше, заслужава си всичките адмирации!
Най-лошото, обаче, е че този подход се прилага не само по отношение на циганите, а и за други клонове на науката.
29 Септември 2011 09:51
mercury
имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета..
А аз се чудя защо всички бездомни кучета се лепят на циганите и техните каруци!


Ма каруците са конски, и тука безчинстват!

Е, сега, дръпнали са малко напред в развитието си.
29 Септември 2011 09:56
29 Септември 2011 10:08
Петрински - много добро начало, да видим какво ще ни кажеш в (следва)
29 Септември 2011 10:37
Детски надбавки, помощи за безработица и всичко, което ние плащаме, да получават само и единствено срещу постигнати резултати - добро образование, приличен дом, строга хигиена и по възможност без продължителни престои по затворите.
Това е идея без покритие. Българската администрация е некомпетентна и естествено не може да се разчита на нея да отсъди за постигането на резултатите за социални помощи. Така че ни трябва едно от двете - компетентна администрация, недопускаща злоупотреби. Или липса на социални помощи. Ясно е че на този етап е необходимо второто.
*
Социалистическия модел на НРБ позволяваше социални помощи, но изискваше отговорности. А освен това имаше материално покритие. Сегашния модел на РБ нито има материално покритие, нито изисква отговорности - затова навсякъде има коптори със ателитни чинии.
29 Септември 2011 11:07
29 Септември 2011 12:41
Приемете поздравленията ми г-н Петрински.
29 Септември 2011 12:46
Не са етнически сегашните протести. Не са срещу тоя циганин от Пазарджишко, от когото купувам ябълки до първи сняг. Сам ги произвежда на десетте си декара млада овощна градина. С плодовете й издържа очевидно задружното семейство. В петък след училище идва на пазара с двете си деца - момче и момиче в четвърти и в шести клас. Помагат, а дрехите им греят от чистота в мизерията на Женския пазар.
Е как да не са етнически събитията бе, господине.навсякъде едни срещу други стоят групи от хора обединени на етнически принцип - българи срещу цигани без никакви изключения. Етнос срещу етнос. Това, че автора е седял с циганин във влака не е етнически конфликт, но замерянето на циганска къща от българи е етнически конфликт, това, че цигани се въоръжават с брадви "за да се отбраняват" срещу българи е продиктувано и от етнически мотиви. А мащаба на конфликтите и увеличаването на агресията и омразата и от двете страни прави ситуацията политическа. Това показва, че Борисов и Цветанов реагираха крайно непрофесионално и не владеят ситуацията. Не може да си начело на държавата и да кажеш, че на тази тежка конфликтна обстановка ти реагираш със строеж на пътища. Това е малоумно, но освен това е опасно.
29 Септември 2011 13:18
Не е вярно, че интеграция няма. Интегрират се. И се приобщават към ценнностите и всичкото, което е там.
Става дума за българите. Те се интегрират с циганите и все по-охотно възприемат циганската философия, циганският манталитет и циганският начин на живот. Все по-често можем да видим хора, етнически българи, които се обличат като цигани (с джапанки, анцуг, потник и ланец на гушата), говорят като цигани, държат като цигани и живеят като цигани. И следва дебело да се подчертае, че този избор е напълно доброволен, съзнателен и ненатрапен от никого. Например, съвсем наскоро станах неволен слушател и свидетел на следното: семейство етнически българи разруши собствения си хамбар, защото им бе по-лесно да го разрушат и складират тухлите и керемидите, всмето да го ремонтират, после седна да пие към 13:00 часа и към 22:00 бяха вече напълно пияни. Синът тогава започна да се заканва, че ще заколи баща си, а към майка си се обръщаше с "Ей, курво". Повтрарям, че става дума за етнически българи, генетично май нямащи нищо общо с циганите...
Е, това е именно проблемът. Не че има много цигани, а че страшно много българи са се вциганили. Сами, съзнателно и умишлено.
29 Септември 2011 13:22
Леко съм несъгласен с загалвието на статията - Циганоте са неуловими културологически ама археологически са лесно уловими.

Ей такива тарикати баш като Киро Циганина Катунски IV ги погребват като фараони. С талавизора, DVD-то, торба злато и мерцедеца. И 9 бетоновоза отгоре. И ЖСеМа да имат връзка.

Циганските величия погребвани като фараони
и тук
Натиснете тук

Е помислете след хиляда години чисто археологически чий гроб ще е забележим археологически - на Киро Ц. или на Любомир Пипков ?!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД