:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,099,672
Активни 87
Страници 8,786
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Фашизмът е скоба в човешкото развитие”

Хитлер никога не е възнамерявал да убеждава или да просветлява - само властта в чист вид, добита с всички средства, е от значение за него
"Играчката на Тисен", плакат на немския художник и фотограф Джон Хартфийлд (Хелмут Херцфелд - 1891-1968), създаден, за да подчертае недвусмислената подкрепа на едрите индустриалци за Хитлеровото правителство в Германия (30 януари 1933 г.). Вдясно - надгробна плоча на евреина Адолф Хитлер (1812-1892), зелен туф, Букурещ.
Макар богомилите и манихеите понякога да са изтъквани от по-екстравагантните изследователи на най-новото време като идейни предтечи на фашизма и на националсоциализма, очевидно е, че ще трябва да се насочим към по-скорошни исторически явления, като съвестно избягваме историческата и философската екзотика, за да обясним появата и развитието на кафявата чума през първата половина на ХХ в. Донесли безкрайни злини на света, последователите на фашизма и нацизма и днес са класически пример за измамната справедливост на така наречените "демокрации", за несъвършенствата на съвременната нелепа до непригодност изборна система, толкова удобна за подправяне на резултатите и подмяна на волята на избирателите. Мутренско-чалгаджийската форма на "демокрация", която упорито обгрижваме днес, е по-съвременен пример за съвсем същото явление, всъщност си е уродлив мутрофашизъм в чист вид.* * *

Ако ще трябва да потърсим корените на фашистката и хитлеристката идеология, които повечето изследователи все пак разглеждат като единно историко-философско явление, няма да е възможно да минем без пълния спектър от антихристиянски движения, но те определено няма да бъдат най-важното. От наистина безкрайната редица повече или по-малко успешни опити за обяснения на произхода на мракобесните политически теории от първата половина на миналия век ще трябва непременно да извлечем тези, които ги разглеждат в условията на определена икономическа и обществена среда. Можем наистина да обявим за носители на идейните основи на фашизма и хитлеризма, при това доста непосредствени, и френският абсолютизъм от ХVII-ХVIII в., и Френската революция (1789 г.), дори Робеспиер може да е идеен предтеча на Хитлер (Г. дьо Ренол, 1934), но френската организация "Аксион Франсез" , създадена през 1905 г., най-често се налага от изследователите като най-пряк идеен и организационен предшественик на фашизма. Впрочем френската политическа десница, даже крайната, и днес може да се похвали с успехи. "Протофашистки" идеи се търсят често в пангерманския и австрийския шовинизъм, сред руските антисемитски автори, в ултраконсервативните немски философски школи или у автентичния френски фашизъм, често наричан протофашизъм. Не може да се очаква, че ще липсват и по-крайни твърдения. Нацизмът, според Л. Шварцшилд, е направо връщане към човекоядството.

Колкото и да ровим из ранните автори, с колкото и място да разполагаме, колкото и да сме търпеливи в търсенията си, няма да можем да пропуснем главното - именно Първата световна война създава тези условия, в които ще избуят фашистките идеи. "Фашизмът е феномен на следвоенното (на Първата световна война) общество и всички опити да се дефинира с помощта на успоредици с "предшественици" - като бонапартизма например, остават стерилни, рискуват отклоняването от вярната посока" (А. Таска, 1980), а разговорите за неговите предшественици ще си останат строго специализирани. Във всички случаи ще ни се иска да се съгласим с италианския политик от първата половина на ХХ в. Иваное Бономи (1873-1951), че "фашизмът е скоба в човешкото развитие". Дано, но кой знае...* * *Националсоциализмът, макар да се обединява често с фашизма, възниква напълно самостоятелно. Всъщност даже е по-млад от италианския фашизъм с точно 333 дни (М. Семков, 1989). На 24 февруари 1920 г. в една от залите на мюнхенската бирария "Хофброй" се събира на поредната си сбирка "клубът на пиячите на бира", едва ли някой от 64-те членове на клуба е отсъствал. След грижлива подготовка, с ораторски бяс Адолф Хитлер залива с порой от омраза, натрупана през годините, слушателите си в този странен спектакъл. Със сигурност "на трибуната Хитлер вероятно се е чувствал като Вагнеров герой, изпратен от провидението на германския народ" (М. Семков, 1989), за да може толкова да се хареса сам в "Моята борба": "Пред моите очи въздигането ни започваше своя марш. И аз виждах... богинята на неминуемото отмъщение да се възправя..."

Патетиката ще съпровожда всички Хитлерови изяви до края на "Хилядолетния райх". Представите си за бъдещото завоюване на цялата власт в Германия Хитлер формулира в "Моята борба", чието първоначално авторово заглавие е "Четири години и половина на борба срещу измамата, глупостта и подлостта". Смазващо заглавие за книга, което е променено от Макс Аман, финансов и пазарен експерт от обкръжението на Хитлер, на наистина въздействащото "Моята борба". Всички изследователи са категорични, че в двата тома на книгата, издадени през 1925 г. и през 1926 г., а в следващите години задължително обединявани в един том, истината е последна грижа на автора. Какви са тогава основните идеи в "Моята борба"?

Мирът, според Хитлер, трябва да е "гарантиран с победоносния меч на народ от господари, който подчинява целия свят в служба на една висша култура". В кристално чист вид тази "висша култура" бе показвана и налагана в продължение на няколко години в Полша, в окупираните части на Съветския съюз и къде ли не още след 1939 г.

Обичайната германска точност у австриец е проявена с предвиждането, че за по-малко от век Германия ще трябва да си осигури територии в Европа, които да поберат поне 250-милионното й население. Никакви признаци на слабост не трябва да се забелязват при това "осигуряване", като "ще се признава само победата на по-силния и унищожаването на по-слабия или най-малкото - неговото безусловно поробване". Може да изкажем всякакви мисли по отношение на Хитлер, но никога няма да можем да го обвиним в непоследователност - в годините на Втората световна война десетки милиони европейци ще потвърдят тези му думи.

Най-важното е, че никакво убеждаване, никакво "просветляване" на когото и да е не се предвижда. Важна е само властта, която трябва да се завоюва, при това без да се подбират средствата. На "масите" се полага само порой от безскрупулна пропаганда. Тя трябва да "говори" на простонароден език, "на езика на улицата", да разчувства слушателя, да го екзалтира, но в същото време не бива да бъде и толкова груба и недодялана, че да отблъсква по-образованите обществени прослойки. Доста сложни са изискванията на автора към бъдещите пропагандисти.

Зараждащият се нацизъм, според "Моята борба", е изцяло антипарламентарно движение. Само "водачът", дори очевидно да е съвсем безумен и смешен, има безспорен авторитет, той поема пълната отговорност за всички и за всичко. Малките "водачи" се подчиняват безпрекословно на по-големите, а всички вкупом - на главния "водач", който е единствено отговорен за цялата страна. Само чрез възвеличаване на главния "водач", близко до обожествяването, германският народ ще постигне полагащото му се величие и могъщество.

Малко мътна е Хитлеровата представа за републиката и за монархията. Всъщност не се предвижда националсоциализмът да се бори за възстановяване на монархията, но няма да бъде укрепвана и републиката, просто ще бъде създавана "германска държава".

Бъдещето на нацизма Хитлер вижда изградено само чрез фанатизма, членовете на движението трябва да го смятат безпрекословно за единствено вярно учение, стоящо над всички други.* * *

Повечето изследователи подчертават дебело "покъртителните нелепици" и "псевдосоциалистическите озлобления" (Е. Нолте, 1963) на първите фашистки и националсоциалистически текстове, като недоумяват как подобни безумия могат да получат каквото и да е разпространение сред каквато и да е обществена среда, освен тази с най-тежка маргинализация. Впрочем, и в други исторически епохи при определени предимно безнадеждни обществени условия могат да се наблюдават подобни явления, при които очевидно примитивни като мисъл, евтини като пропаганда, невежи, необразовани и даже природно тъпи "водачи" успяват да окажат търсеното въздействие сред слушателите си. Изглежда, понякога тези, "в скобите", успяват да изскочат оттам. Не се сещам да има точно название за случаите, при които това става масово, но зловещо заобикалящата ни действителност вече налага измислянето му.

В изборите на 6 ноември 1932 г. Хитлеровата Националсоциалистическа германска работническа партия получава 11 737 000 гласа, най-много от всички останали партии, но по-малко, отколкото биха й дали възможност да образува сама правителство на мнозинството.(Следва)
247
18950
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
247
 Видими 
02 Ноември 2011 20:28
Kotka
02 Ноември 2011 20:37
Апцилютно: Kotka
02 Ноември 2011 20:44
Аре и тоя сеа.
Вчера ДИедо пусна оратория за фашизма и мангасарио която завърши с ББ е п....с фалцет, сега и тоя се напънал да дърпа криви паралели.
Иначе е пич Петрински ама като се включи в хора ще трябва да си настройва фалцета към другите!
02 Ноември 2011 20:45
измамната справедливост на така наречените "демокрации", за несъвършенствата на съвременната нелепа до непригодност изборна система, толкова удобна за подправяне на резултатите и подмяна на волята на избирателите. Мутренско-чалгаджийската форма на "демокрация", която упорито обгрижваме днес, е по-съвременен пример за съвсем същото явление, всъщност си е уродлив мутрофашизъм в чист вид

Ъъъ че то ачик ачик казано...
02 Ноември 2011 20:47
Kotka , ...
02 Ноември 2011 20:51
Хитлер е единствения свободно избран диктатор, което го прави продукт на демокрацията.
Какво тогава се лигавите за ББ - естествен процес е.
02 Ноември 2011 20:52

Какво е казала толкова таз котка, че получава вдигнати палчета от всички?!? Че при мен нещо не се визуализира въпросния пост.

Редактирано от - Voltervoice на 02/11/2011 г/ 20:55:44

02 Ноември 2011 22:08
Kotka,
02 Ноември 2011 22:32
Какво е казала толкова таз котка...


Каквото и да е казала, след малко сама е изтрила постинга си. Малкото успели да го прочетат, се изказват. Естествено, няма откъде да знаят, че тя ще го изтрие. Това е.
02 Ноември 2011 22:48
На стр. 222 от електронното издание на "Нова Европа" от въпросната книга пише такива неща, че човек който не знае кога е писана, остава с впечатлението, че геносето говори за днешните депутати!
02 Ноември 2011 23:03
Хитлер е "свободно" избран след нечуваната финаснова инжекция от десетки(в момента не мога да се сетя за точното число, но мисля че е между 50 и 100 мил) милиона марки които немските промишлени магнати и техните съдружници зад океана по заръка знаем на кого са му ударили на него и на партийката му. Авторът е пропусал и английския фашизъм от който нацистите в Германия са черпили идеи и на който са стремели да подражават. Относно т. нар. изследователи които свързват духовни общества като манихеите и богомилите с фашистите - без да ги познвавам кои са и какви са мога веднага да заявя, че на таквизи е платено, и то точно от либерал-фашистите които са и светското лице на сатанистите за да разпрострняват такива нагли и отвратителни лъжи и внушения.
03 Ноември 2011 00:00
Даже не е иносказателно - за нас иде реч, за нас бие тази камбана...
03 Ноември 2011 00:47
Ако германските политици след ПСВ са се водили и от други чувства, освен егоизъм и личен интерес, днес най-вероятно името на Хитлер щеше да се среща само в учебници по история на изкуствата.
03 Ноември 2011 00:49

Е, като знам политико-психологическия профил на котка мога прилизително да предположа какво е съдържанието на изтритото. Но защо го е изтрил става пълна загадка.
03 Ноември 2011 01:00
Ако ще трябва да потърсим корените на фашистката и хитлеристката идеология...

Ако наистина ще ги търсим, то ще ги намерим само на едно място - марксизма. И Мусолини и Хитлер се пробват, като социалдемократически водачи. Мусолини по-успешно, Хитлер не, защото не успява да измести евреите окупирали това движение, което и го озлобява срещу тях. Той си го пише ясно между редовете в "Моята борба".
-
Когато се пише за тази книга е добре да се пише въз основа на написаното в нея, а не на карикатурен преразказ от трето лице. Защото там, освен конкретните исторически и национални обсесии, можем да намерим азбуката на партийното строителство и пропагандата. Нещо, което Герб използва дословно и видно с резултати.
03 Ноември 2011 01:07
Ето основата на националсоциализма:
-
На 1 март 1849 г. във вестник "Neue Reinische Zeitung" Карл Маркс пише, че след социалистическата революция и започване на класовата борба, в Европа ще се появят примитивни общества, които ще са две степени по-долу в развитието си, защото към момента на революцията още няма да се навлезли в капитализма.
Той изброява баските, сърбите, шотландците. Нарича ги " расов отпадък". Според него те задължително трябва да бъдат избити, тъй като ще е невъзможно да бъдат развити на две нива по-горе в историческата битка и те няма как да разберат и оценят социалистическата революция.
-
"Класите и расите, непълноценни за това да построят новите условия на живот, ще трябва да отстъпят пътя. Те трябва да бъдат принесени в жертва на революцията."

Карл Маркс, 16 април 1856 г. "The People’s Paper"

Редактирано от - Brightman на 03/11/2011 г/ 01:12:35

03 Ноември 2011 01:11
kaspina:"Хитлер е "свободно" избран след нечуваната финаснова инжекция от десетки(в момента не мога да се сетя за точното число, но мисля че е между 50 и 100 мил) милиона марки които немските промишлени магнати и техните съдружници зад океана "
Ми нали тва ти разправям - демокрация, имаш пари пазаруваш си буклуци, имаш много пари купуваш си големи буклуци, иамш много много пари пазаруваш си парламнетарни буклуци да ти правят още пари.
03 Ноември 2011 01:13
Kotka та Kotka, администрацията я е изтрила, вие па мног примерни излязохте, никога не са ви трили служебно та сега не вдевате
03 Ноември 2011 01:17
Лопатар,
може да се каже и така, относно финансирането - интернационалният, основно банков капитал залага на социалдемокрацията. Немският индустриален капитал му противодейства, чрез националсоциализма. Банков срещу промишлен капитал.
03 Ноември 2011 01:29
Иван Петрински
03 Ноември 2011 01:39
Какво все пак каза тая пуста Котка, та толкова хора го одобриха, а модераторът взе, че го изтри?
03 Ноември 2011 02:06
Чудесно е, че след бат Джимо вчера и г. Петрински взима категорично отношение на бълг. интелектуалец към установяващата се у нас мутромилиционерска диктатура: "несъвършенствата на съвременната изборна система, толкова удобна за подправяне на резултатите", "мутренско-чалгаджийската форма на "демокрация" е уродлив мутрофашизъм"


Наистина "подобни безумия" като Борисов не "могат да получат разпространение сред каквато и да е обществена среда, освен тази с най-тежка маргинализация". Мярата на популярността на Борисов е мярата на лумпенизацията, чалгизацията на населението, причинена от липсата на достоен поминък и самоуважение, упадъка на образованието, на нравите и деградирането на мозъците от слугинските комерсиални медии.

Да не забравяме, че преди шест години друго подобно безумие беше във възход, вкара маса народ в НС и отиде на балотаж за президент. Сидеров и Атака бяха много по-близки до Хитлер и НСДАП по манталитет от Борисов и Герб. Те черпеха вдъхновение от руския фашизъм от старо и ново време. Но днес са далечен спомен. Получиха под 3.7% и никога вече няма да помиришат НС.

И Герб отдавна премина пика си и сега го чака ужасен край. Кризата тепърва започва и ще бъда страшна. Герб присвои цялата власт и няма кой освен тях да обере негативите. Борисов и Цветанов, с криминални досиета и сложни подземни сметки за уреждане, скоро ще молят като цар Киро да ги държат в затвора в безопасност. Това ще е и краят на Герб, който няма свое битие извън персоната Борисов, както и Ндсв нямаше извън царя.

Чудя се дали си струва да хабя виртуално мастило за "идеологията" на Герб, но все пак. Наистина, и те като Мусолини имат проста програма: да управляват. Но Герб, за разлика от Атака, не е фашистка организация. Доколкото имат някаква икономическа философия, тя е невдянковската, пазарно-фундаменталистката, и то внушена им, заедно с русофобията по енергийните проекти, от сините. Атака беше върло антизападна, Герб чупи кръст пред Брюксел и Вашингтон. Атака беше националистическа, макар и не точно българска националистическа, Герб не е.

Основното качество на Герб е мутренското: това е триумфът на мутрите и на чалгата в бълг. политика. Както царят-архиреститут беше триумф на реституцията, така и Борисов-архимутрата е триумф на мутризацията. Това правителство и парламентарно мнозинство са уникално и разнопосочно корумпирани, поради което са абсолютно недееспособни.

Редактирано от - Чичо Фичо на 03/11/2011 г/ 18:37:08

03 Ноември 2011 02:35
Чичо Фичо,
обичаш да пишеш, че Бойко Борисов ще влиза в затвора. Би ли ми пояснил за какво да влиза ? Ако не даде концесията за шистовият газ, което вероятно ще стане, въпреки натискът от посланикът на твоята нова родина, то няма да има защо. Не прави нищо, което и БСП не би направила. Даже проявява с пъти по-голяма социална чуваемост от тях.
03 Ноември 2011 03:25
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "...Да не забравяме, че преди шест години друго подобно безумие беше във възход, вкара маса народ в НС и отиде набалотаж за президент. Сидеров и Атака бяха много по-близки до Хитлер и НСДАП по манталитет от Борисов и Герб. Те черпеха вдъхновение от руския фашизъм от старо и ново време...Но Герб, за разлика от Атака, не е фашистка организация..."
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ §§§§§§§§§§§§§§§§§§
Волен Сидеров осъди Слави Трифонов за клевета
09 август 2011
...От представените пред магистратите доказателства - записи на предаванията на шоуто, те са се убедили, че Трифонов е отправил и още една обида към лидера на "Атака", наричайки го "фашист" и "фюрер"..."Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия са обидни квалификации..."...Магистратите не са приели и тезата на защитата за свободата на словото с аргумента, че "свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не се вреди другиму - да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му".
Преди 2 години Волен Сидеров първо осъди социолога Андрей Райчев, който също го нарекъл "фашист"...
dnes.dir.bg-13:09 | 09 август 2011
03 Ноември 2011 03:28
Фашизмът е закономерна рожба на демокрации в криза. Когато тълпите решават кое е добро и кое лошо, фашизмът, в една или друга форма, няма алтернатива.
03 Ноември 2011 03:59
anacephal,
обществото е единен организъм. Колкото по хармонично функционира и всяко нещо е на мястото си, толкова по здрав и успешен ще бъде.
-
Проблемът започва от тук нататък с опита това да бъде поставено на "научна" основа. Това е особено характерно на даден етап от общонаучното развитие, когато светът изглежда обяснен, (преди да се появи нещо дребно, което да срине цялата научна (обяснителна) конструкция и да започне преизграждането й).
-
Такъв период е втората половина на 19 и началото на 20 век. Нютон е открил законите си, Менделеев подредил таблицата, Дарвин лансирал еволюцията и естественият подбор. Тогава и Маркс поставя точката на "науката". Вселената никога не е създавана и няма да изчезне, всичко е само материя, а хората просто машинни части, зъбни колелца, реплики без дух и собствена ценност, които могат да бъдат преподреждани и дори бракувани и претопявани. Всичко е ясно, остава да настъпи всеобщият ред и рационално щастие в името на прогреса и историята.
-
Това е обективно невъзможно, защото всяко познание е ограничено и субективно дефинирано от термините. И стават големите беди.
03 Ноември 2011 04:20
Ако трябва да видим общото в тоталитарните идеологии и начин на мислене, то е във вярата, че притежаваш окончателното и единствено правилно рационално научно решение, на което всяка човешка емоционалност и духовност със своята ненаучност е противопоказна.
-
Вчера например Процесора с безмозъчните си преразкази на Гери Бекер, за "човешките ресурси", ми напомни, че всъщност съвременният най-ярък представител на това, което обобщено наричаме фашизъм е чикагският неоконсерватизъм, погрешно наричан неолиберализъм.
03 Ноември 2011 05:21
Гледам форумния радетел и последовател на албанския фашизъм на Балканите се е развихрил тука в 02:06:37.
03 Ноември 2011 06:22
котьо
недей да ни мъчиш
ами вземи обесни на публиката што ти дигат палчета
ама така че да не те тривнат пак
03 Ноември 2011 06:43
Kotka
03 Ноември 2011 06:52
Абе, като няма друго...Котка -
------------------------------- ------------------
Блогът на Генек

03 Ноември 2011 07:30
Kotki -
03 Ноември 2011 07:43
е като си траеш
взех че прочетох статията
ама освен заглавието нема съдържание на фашизъма
а минава към национализъма и (Следва)
затуй реших да се самообразовам
и открих че
"На 29 юли 1883 г. в селцето Довия на провинция Форли-Чезена, област Емилия-Романя) в семейството на Алесандро Мусолини се ражда момче, кръстено Бенито („благословен", кръстен е на мексиканския национален герой Бенито Хуарес). Майката е начална учителка. Бащата е социалист с анархистки уклон, работещ като обущар.
През януари 1915 г. Мусолини създава своето първо „фашо” (от „фашо литорио" - „ликторски сноп") и достига до основните елементи на фашизма - социалната демагогия и национализма.
Мусолини известяваше, че ще основе „антипартия", „орган, определен да се противопостави както на омразата към новото отдясно, тъй и на разрушителните стремежи на ленинската левица.
Мусолини обявява своето движение за „антипартия", за да набере последователи сред недоволните от буржоазните партии и от вечната им политика на неизпълнени програмни и изборни обещания.
Мусолини пише: „Ние ще си позволим лукса да бъдем аристократи и демократи, консерватори и прогресисти, реакционери и революционери, спазващи законите и нарушаващи ги според обстоятелствата на времето, на мястото, на обстановката."
„Нашата програма е проста: ние искаме да управляваме Италия".
безсмъртният дух на Рим, се възражда във фашизма: римски е ликторският сноп, римска е нашата бойна организация, римска е нашата гордост и нашата смелост: „Римски гражданин съм" - пише Мусолини. Римски е и поздравът на фашистите с високо вдигната ръка. За Мусолини Цезар е „най-великият син на човечеството", „обединил в себе си волята на воин и гения на мъдреца".
"Според Мусолини и неговите последователи фашизмът е нова политическа система и социална етика, която иска да успокои озлобените от класова омраза духове. Фашизмът искал да строи, да обнови, да пречисти, а не да разрушава в името на разрушението, щял да наложи строга дисциплина и да подчини личните интереси н амбиции за благото на народа и величието на родината, разбудил е спящата национална съвест.
Мусолини се оправдава, че със законна отбрана отговаря на „червения терор", заливащ Италия. „Следователно, когато нашето насилие решава една гангренясала обстановка, то е най-морално, най-свято и необходимо.”, казва Мусолини.
за Д. Разбойников фашизмът се развил закономерно на мястото на губещия материалните си предпоставки социализъм - войната засилила националното съзнание и го наложила, като спътник на вроденото у всекиго чувство на егоизъм и стремеж към самосъхранение", тя разделила народите на нации, а класите изчезвали и се стигнало не до „социализирането на национализма", а до „национализирането на социализма”.
Видният фашист и министър на правосъдието Роко пише, че „създадената от революцията милиция" „след партията, е най-активният инструмент за общуване между държавата и народа". Тъй Мусолини създава своя ликторска гвардия и най-мощно оръжие за контролиране на положението в страната. Високо платените и привилегировани милиционери са готови да изпълнят всяка заповед на „дучето".
Мусолини управлява, обхванат от бясна жажда за власт. Освен че е председател на ГФС и гласа на правителството, в периода 1926-1929 г. той е и едновременно министър на външните работи, отново е министър на вътрешните работи, министър е и на корпорациите, на войната, на марината, на астронавтиката. Дучето стои на върха на пирамидата и всеки италианец зависи от него. Той е толкова всемогъщ, колкото не е бил нито един абсолютен монарх и поради това Емил Лудвиг пише през 1932 г., че Мусолини е най-силната личност на своето време, защото не е отговорен пред никого.
„Дучето" дава съвети на „закъсалите" европейски държави как могат да изградят „пълен", „всеобхватен", „революционен корпоратизъм" - при спазването на „само" три условия:
1. Една единна партия, съществуваща над противоречивите интереси и обединяваща всички с „обща вяра";
2. Тоталитарна държава, която обхваща „цялата енергия, всички интереси, цялата надежда на един народ";
3. „Последно и най-важно условие" - „да се изживее един период от най-висше идейно напрежение".
Какво разбира Мусолини под период на „високо напрежение"? Ще използвам формулата „движение към дъгата" - изпълнение на непостижимото, поставяне пред народа на вечно придвижващи се към хоризонта цели или на цели, които като се достигнат, се оказва, че са само част от нова програма.
Фашизмът мрази старата демокрация и агонизиращия либерализъм. Фашизмът никога няма да се откаже от насилието в служба на справедливостта и правото"!'- пише един известен фашистки автор - Горголини.
Мусолини се оправдава, че със законна отбрана отговаря на „червения терор", заливащ Италия. „Следователно, когато нашето насилие решава една гангренясала обстановка, то е най-морално, най-свято и необходимо.”, казва Мусолини.

такаааа Натиснете тук
иначе
Съдбата много обича групираните попадения и всякакъв род съвпадения. Вероятно тези явления се случват много по-често, отколкото предполагаме, но ние ги "улавяме" само когато в тях са намесени известни хора. Като че всичко станало някога се повтаря и повтаря отново, а участниците си приличат като персонажите на средновековен панаирджийски театър.

не дай Боже историята да се повтори
открийте разликите
а най важната е че хитрите буржоазци сами са докарали терора за да мачкат левичарите Натиснете тук Натиснете тук
03 Ноември 2011 07:56
Аре наздраве на форума.
03 Ноември 2011 08:05
Е---ех HOFBRÄU! Натиснете тук
03 Ноември 2011 08:38
Надявам се във втората част да се спре на българския принос във фашистката практика .След ПСВ се наблюдава удивителна приемственост в идеите и управленските практики в родината . Реплика на Борис 3 "...винаги можем да въведем болшевизъм , ако се наложи...." в разговор с Филов при обсъждането на четиригодишния план и закона за защита на нацията , ОФ преврата на специалистите Велчев и К.Георгиев , странното изобилие от партийна номенклатура с репресирани от Народния съд роднини , "Димитровската" конституция и т.н. , довели накрая до "демократичното" избиране на внука на репресирания от комунистите , син на полковник от МВР , неосъществил се Ван Гог - Лидера , Мъжкаря , Секссимвола на културтрегерки и други домакини Б.Б. (спестявам всички титли , че дори тоста за здравето на Господаря -император на Велика , Мала и Бяла Русия от "Война и мир" ще е по-кратък от визитната му картичка)
03 Ноември 2011 09:32
Навременна статия. Днес демокрацията по цял свят е в криза, а както някой по-горе беше писал - именно тогава избуяват фашистките и расистките политически течения.
Да се сравняват обаче богомилите, манихеите и мутрите с фашисти, ми се вижда малко пресилено. По-скоро си заслужава да се прокарат някои паралели и да се проследят някои взаимовръзки със случващото се в Съветска Русия след 1924 г., когато Сталин идва на власт и изоставя палитиката на перманентна болшевишка революция. Именно тогава започва възходът на фашизма и нацизма.
03 Ноември 2011 10:03
Brightman
На 1 март 1849 г. във вестник "Neue Reinische Zeitung" Карл Маркс пише, че след социалистическата революция и започване на класовата борба, в Европа ще се появят примитивни общества, които ще са две степени по-долу в развитието си, защото към момента на революцията още няма да се навлезли в капитализма.
Той изброява баските, сърбите, шотландците. Нарича ги " расов отпадък".

.
Би ли бил така добър да посочиш извора на тази информация, защото някак си не намирам потвърждени на думи те ти. Нищо подобно не мога да намеря в архивите на вестника, а и изобщо в интернет.
.
Без да се обиждаш, често срещам някакви бомбастични "факти" по форумите, които много приличат на плоски лъжи.
03 Ноември 2011 10:11
....накрая винаги идват скитите...или казаците...(то едно и също... май)...
03 Ноември 2011 10:12
Имам една гореща молба.
Преди няколко дни във форума беше цитирано едно сърцераздирателно послание в стил "другари, фашизмът идва, но дайте да си траем, за да не им правим кефа да ни бият". Прегледах го само по диагонал, а сега не помня дори от кого беше.
Някой може ли да даде линк?
03 Ноември 2011 10:14
Да се сравняват обаче богомилите, манихеите и мутрите с фашисти, ми се вижда малко пресилено.

Хич не е пресилено, само трябва да се оправят правописните грешки.
В нашия случай става дума не за богомили и манихеи, а за бойкомили и МеВеФеи.
03 Ноември 2011 10:14
Имам чувството, че 45% от публикациите на Петрински се въртят около Хитлер и колко страшно е било. И ако не си заблъскаш верноподанически главата, веднага форума те обявява за фашист, империалист и антирусист. Изключителни са последиците на ІІ Св. В. за политическия, икономическия, че и идеологическия живот у нас за последните 70 години, но имам чувството, че от 10 години тази война и последиците от нея вече нямат такова влияние. В тази връзка мисля, че На Хитлер и Сталин им стигат и 10% от ежеседмичните статии в тази рубрика. Моля, намалете интензитета на антифашизма, достатъчно е, че законите у нас са обявили фашизма за престъпна идеология. Или пък ако не е много нахално, канете и други историци да дадат своя принос към рубриката.
03 Ноември 2011 10:34
@doomchant, обърни се към експерта по въпроса, любимия форумец @Берия. А междувременно можеш да хвърлиш око на това Натиснете тук


P.S. А на котката посланието си остава енигма и една от мистериите на форума.

Редактирано от - Бивол по калдъръма на 03/11/2011 г/ 10:38:37

03 Ноември 2011 10:53
"С прогреса на разделението на труда занятието на преобладаващото мнозинство на онези , които живеят от своятруд, т.е. на преобладаващата част от народа , се ограничава до няколко много прости операции , често една или две.Но умът на повечето хора по необходимост се формира от обичайните им занятия .Човек , който прекарва целия си живот в изпълнение на няколко прости операции, чиито резултати са винаги едни и същи , не трябва да напряга ума си или да упражнява своята изобретателност в намирането на средства за отстраняването на трудности , каквито никога не възникват.Затова той естествено губи навика за такова упражняване и обикновено става толкова глупав и невеж , колкото може да стане едно човешко същество .Затъпяването на ума му го прави не само неспособен да намира удоволствие в разумен разговор или да участва в такъв разговор, но и да изпитва каквото и да било благородно , великодушно или нежно чувствои следователно да съди правилно дори за обикновени задължения на частния живот.За големите и широки интереси на своята странатой изобщо не може да съди и ако не са положени специални усилия да бъде променен, той е също така неспособен да защитава страната си във война.Еднообразието на застоялия живот, разбира се , подкопавасмелостта му и го кара да гледа с ужас на неустановения , несигурен и изпълнен с опасности живот на войника.То подкопава дори жилавостта на неговото тяло и го прави неспособен да заляга енергично и упорито в никое друго занятие освен това , в което е обучен.Следователно , сръчността в неговия занаят изглежда придобита за сметка на неговите умствени, социални и военни способности.Но във всяко културно и цивилизовано общество това е състоянието , в което по необходимост трябва да изпаднат трудещите се бедняци , т.е. голямата част от народа , ако правителството не вземе мерки за това.".....1776 г.


Та за това говоря-фашизъм е модерен етикет на старо явление.Б.Б. - функция на тия преди него.Както и половината "Лидери" на модерна Европа.
.....
03 Ноември 2011 10:58
Фашизмът и соцкомунизмът са течения на европейския рационализъм.Това са идеологии, подкрепени с много теория.Практикуването им довежда до съвременната демокрация - приемлив за всички гювеч.
03 Ноември 2011 11:09
Всичко започнало със строежа на аутобани. А не разни приказки за богомили, манихеи и френски революции. Моля, моля, нека бъдем така добри към историческите факти, цикли и алюзии.
03 Ноември 2011 11:12
Бивол по калдъръма, Brightman,

Хвърлих му поглед. Статията не е от 1 март 1849, както Brightman писа, а от Януари, затова не съм я и намерил.

И няма нито дума за "расови отпадъци". Изброените държави са описани като полу-асимилирани от господарите си и подкрепящи ги по време на революцията от 1948г. Смята че тяхната съдба е единствено пълното им асимилиране. (Брайтман някак си е пропуснал и Саксонците в списъка, може би защото няма как да обясни, защо саксонците трябва да са расов отпадък според Маркс). В случая със славяните проблемът на Маркс е подкрепата им за имперска Русия, която с армиите си потушава въстанията в Австро-Унгария и Италия. Тази статия е част от поредица статии писани в подкрепа на унгарската революция.
.
Другата цитирана от Брайтмен статия също липсва, поне на датата която е обявил. Има статия от 19 април, но в нея няма нищо общо с това което Брайтмен цитира.
[/quote]
03 Ноември 2011 11:31
Незнам за какво ама и аз за Котка . Може би срещу триенето.
03 Ноември 2011 11:37
Сократ-май,
ето я пак в пълен текст статията, в която ни се препоръчва "да си траем, докато отмине диктатурата"... (иначе има доста верни попадения в нея, според мен);

има някакъв бъг с думата "коментари" във вестника, та аз не съм в състояние да сложа линка


ДИКТАТУРАТА Е ФАКТ, НО СПАСЕНИЕ ИМА - "ТРАЙТЕ СИ"...
Между 5 и 10 години продължителност е реалистичният хоризонт на едноличния режим на Бойко Борисов, започващ от днес...

С демокрацията в България се приключи. 22 години след началото и, сами се отказахме от нея. Поне да бяхме го направили в полза на по-интелигентен и добре управляващ диктатор. Но изборът на по-скоро смешен диктатор е нещо нормално в историята на диктатурите, т.е. не сме "прецакани" като българи. Просто повечето народи са "прецакани" като изберат диктатурата, а много малко са случаите на добри и качествени като управленци, диктатори... Та, нищо ново. Каквито Чавес, Моралес, Кастро, Перон и Мусолини, там и Бат Бойко... Като избират диктатурата, народите виждат "здравата ръка", редът, просперитетът, а поименно - като избират диктатурата, народите мечтаят за Пиночет. Но получават Бат Бойко, Чавес и Моралес. Това е реалността. От 100 диктатори, 99 са неудачи...

Но какво да правим в диктатура?

Този въпрос има най-простия и кратък отговор - "Трайте си". Спрете да се занимавате с политика, не коментирайте нищо, не бъдете активни. Мълчете си. Диктаторът няма да ви закачи, ако си траете. Това е изпитаната технология за оцеляване на българина при всякакви тиранични власти. Ако си траете, проблем няма да имате. Това смята да направи и авторът на тази статия, след самата статия. Ще си трае и няма да се занимава с политика. Това е пътят към оцеляването, и сравнително нормалното живеене при диктатура. Това е пътят, дори ако в миналото сте били много активни и много устати. Няма значение какво сте правели в миналото. Важното е какво правите в настоящето. Думи, казани някога си, не са опасни за диктатора. Те се забравят, все едно не ги е имало. Важно е текущо да не приказвате много.

Мълчанието, преклонената глава, траенето - това е пряко изискване, произтичащо от един от основните принципи в диктатурата - никой, освен диктатора, не може да се занимава с политика. Политическата дейност е опасна за диктатора, и затова тя е позволена само на него самия. Всяка опозиция се разрушава или превзема. В диктатура има един политик и всички останали са служители.

Този въпрос е много важен, съотнесен към управляващата партия. И в нея включително, политическата дейност е недопустима. Ако някой партиец много вземе да се изявява, и да трупа успехи, той също става опасен за диктатора. Затова прекалената активност не е препоръчителна. Правилното поведение е на добрия служител. Вероятно първия пример в това отношение, който ще видим, ще е връщането на Цветанов от позицията на самостоятелен фактор - конкурент на Бойко, отново във верен слуга. Но който не стори това, го очаква репресия - дори да е от същата партия. Принципът "траеш си" се отнася и до управляващите партийци. Твърде вероятно е именно сред управляващите партийци да се окажат повечето невнимателни жертви. Доста от тях може да си повярват повече от безопасното.

Накратко - спрете да се занимавате с политика. Политиката е елемент от демокрацията. Когато изчезне демокрацията, трябва да се откажем и от политиката. И така - докато падне диктатурата.

В природата на диктатурите е да падат. В общия случай, това става поради икономически причини. Всяка диктатура, рано или късно фалира. По-бавно фалират диктатурите в ресурсни държави, които могат лесно да изкарват пари от продажбата на въпросните ресурси. По-бързо фалират диктатурите в общества, изискващи модерна икономика при липса на "лесни" пари. Поставена в ограничена свобода, подобна икономика бързо се свива, стига се до мизерия и след като мизерията натрупа достатъчно напрежение, диктатурата пада.

Диктатурата пада сама. Тя не се сваля. Героични опити чрез съпротива да се свали диктатор със сила или с протести, обикновено водят до загуби за опитващите да свалят диктатора. Много рядко това е възможно. Но самото падане при фалит е неизбежно.

Така че - докато е жива диктатурата, съветът е много прост - "трайте си" и чакайте...

Това ще е и поведението на автора на настоящата статия. Аз лично спирам да се занимавам с политика и от мен коментар или критика към диктатора няма да чуете. Не ме и питайте. Заемам неутрална позиция и си мълча. Това е начинът да остана в България, а не да емигрирам. В близките дни ще трябва да бъде написана последната глава на сагата "Гай Балоний". След това тази твърде агресивна към диктатора творба спира. Съотнесена като време към момента на началото на репресиите, тя ще е в миналото, т.е. няма да е опасна. Прогнозата ми е, че репресиите към все още останалите противници на диктатора ще започнат към средата на 2012 г. До тогава ще бъдат превзети всички институции и номинално диктаторът ще контролира всичко. Известна демокрация ще остане до края на мандата на настоящия президент, когото Бойко няма да иска да дразни. Просто времето ще работи за него. След това ще трябват 2-3 месеца, за да се установи пълния контрол върху всичко. После започва доизчистване на системата от "смущения". До тогава, аз лично вече няма да съм никакво "смущение", а ще съм лоялен гражданин, готов да сътрудничи във всичко на държавата. Ако тя поиска от мен мълчание, ще го има, ако поиска говорене, и него ще го има. Ако поиска да бъде свалено нещо от сайтовете ми - ще го има. По никакъв начин няма да спъваме диктатора... Със сигурност диктаторът няма да спечели мислите ми. Но тези мисли по никакъв начин със сигурност няма да му се пречкат...

Каква ще е съдбата на политическата система?

Тя ще бъде разглобена. Част от нея ще бъде погълната от управляващата партия, а друга ще бъде съкрушена. Сред погълнатите са по-малките партии (РЗС, Сините и пр.), както и ДПС, които съвсем очевидно подкрепиха ГЕРБ на тези избори. На 1 тур подкрепиха Калфин - за да измести Кунева, но на 2 тур си изтеглиха подкрепата, измерена в реални гласове, и така подпомогнаха истинския кандидат на Доган - Росен Плевнелиев. Допълнителна полза донесе нагнетяването на т.нар. "анти-ДПС" вот, който беше подклаждан от умели заяждания на Доган (целувката). В крайна сметка - това вероятно ще е най-голямата ирония на последните демократични избори - колко народ ще гласува за Плевнелиев като кандидат срещу ДПС, избирайки самия кандидат на ДПС.

Но личността няма значение, важна е съдбата на партията ДПС. Тя ще има съдбата на Католическата партия по времето на Хитлер. Лоялно сътрудничела години наред на Фюрера, в замяна на конкретни облаги, накрая тя става част от управляващото статукво, а впоследствие е и разпусната формално. Това е бъдещето на ДПС. Дали Доган ще рони сълзи за това, или ще се смее, зависи от това какви са били сметките на самия Доган, когато е умувал да подкрепя Бойко. По-вероятно е да лее сълзи (колкото и невероятно да звучи това сега), защото вероятната причина за подкрепа към Бойко е била той да се провали и да падне. Но станало обсебване на властта, тя ще съкруши ДПС, просто защото всеки диктатор рано или късно стига до репресии над малцинствата. Така че - ДПС като че ли се самоуби...

Партиите, които няма да се влеят в управляващата структура, ще бъдат обезличени и съкрушени. Най-голяма ще е атаката над БСП, защото тя е основната опозиционна сила, която при това е във възход. При диктатура не може да има опозиция, и то растяща като влияние. БСП ще бъде ликвидирана, въпреки че очевидно е започнала да връща доверие и да качва избиратели. И то докато управляващите губят такива. Това при нормална демокрация би могло да доведе до смяна на властта на следващите парламентарни избори. Но при диктатура това ще доведе просто до повече болка при "деактивирането" на БСП. Тя ще бъде просто съкрушена, така както са съкрушени социалдемократите от Хитлер. Бидейки основната и най-силна партия исторически в Германия, те са ликвидирани от нацистите, въпреки сериозните си политически позиции, и въпреки че дори печелят последните местни избори, преди пълната диктатура.

БСП ще бъде разгромена още в първата половина на 2012 г. Тя трябва да бъде премахната като заплаха, преди следващи парламентарни избори. Вероятният механизъм за разрушаването ще бъдат вътрешни интриги, инспирирани от диктатора. Възможно е разрухата да стане в сблъсък между Първанов и Станишев, който ще бъде насърчен от диктатора. Първанов вероятно си мисли, че е се е разбрал с Бойко, и че работят заедно. Всъщност не е така. Диктаторът не се договаря с никой. Първанов просто е маша в ръцете на Бойко, за да съкруши БСП. Ако има малко мъдрост в БСП, ще се откажат от всякакви вътрешни борби и ще се обединят зад Станишев. Това не гарантира, че няма да бъде съкрушена по друг начин. Но ще бъде модел за максимална съпротива.

Също в първата половина на 2012 г. ще се ликвидира вътрешната опозиция в ГЕРБ. Диктатура не е възможна при дуалистична власт. Докато Цветанов е съперник на Бойко, диктатура не може да има. Но ако Цветанов продължи да упорства, рискува съдбата на Ернст Рьом (шефът на частната армия на Хитлер), който опитвайки алтернативна политика на Фюрера, е просто премахнат. По-логично е Цветанов да осъзнае по-изгодната за себе си роля на лоялен служител на диктатора, и да се откаже от личните си амбиции. Същото ще стане и с всяка различна мисъл в ГЕРБ, като е възможно някои по-почтени гербери и да напуснат политиката.

Какво ще става по изборите?

Избори ще има. Просто от тях нищо няма да зависи. Избори има във всички диктатури, но те не пречат, а само легитимират диктатурата. Изборите у нас вече винаги ще бъдат печелени от управляващата партия. Ако формално остане някаква опозиция, тя ще има единствената задача винаги да губи. Твърде вероятно е и да бъде добре платена за това. Но чисто технически и политически, от тук насетне вече не е възможно управляващите да загубят избори. Всъщност, изборите вече дори ще бъдат инструмент на управляващите за укрепване на властта. Те ще се свикват в най-удобния момент, така че да се получава нов пълен мандат с минимални рискове. В този смисъл, дори през 2012 г. е възможно провеждането на предсрочни парламентарни избори. На тях Бойко би могъл да получи нов 4 годишен мандат, като чрез Плевнелиев, ГЕРБ ще запази властта и по време на служебното правителство. Вероятно подобни избори няма да са пред пролетта - веднага след трудната зима, а ще са по-скоро през есента - след лятото на почивките. Трябва да са и след разгрома на БСП, т.е. пролетта не е добър момент. Но есента е перфектен. Може би тогава ще имаме избори, на които да преизберем Бойко. По подобен начин ще са и бъдещи избори...

Какъв е хоризонтът на всичко това? Колко време ще издържи диктатурата?

Това е труден въпрос, и затова отговорът може да е в широк диапазон. Вероятната продължителност на диктатура у нас е между 5 и 10 години. Т.е. тя ще приключи някъде между 2017 и 2022 г. България няма ресурса дълго да издържа нискоефективна икономическа система, няма много резерви, процесите ще станат доста бързо. Падението на България ще се ускори от засилената при всяка диктатура емиграция, както и от международна изолация, която в рамките на икономиката и инвестициите вече почти е налице. Възможността за "приставане" на Русия, с цел някаква поддръжка не е много надеждна, защото Русия вече не храни покорни страни, а ги дои. Т.е. моделът "Тодор Живков" е неприложим. Няма да има евтини енерго ресурси, няма да има опрощавани по идеологически причини милиарди. Ще има лека подкрепа, от която ще се очаква възвращаемост. Примерът с Лукашенко е достатъчно ясен - Русия го поддържа известно време, изкупи му значими части от енергетиката, и накрая го изостави. Страната му в момента е във фалит, не е ясно още колко време ще издържи диктаторът. Със сигурност е ясно, че Русия няма да го крепи безсрочно.

Базирана на вътрешни ресурси, България не може да храни дълго диктатура. Почти сигурното приставане на Русия ще забави падането на диктатурата, но няма да я укрепи безсрочно.

В най-добрия за диктатора случай, времето му ще е 10 години.

Има ли светлина в тунела?

Има. Но е слаба. Диктатурата е на 99% сигурна. Има 1% шанс и да не се случи. Този шанс е свързан основно с външнополитически фактори. В рамките на ЕС диктатура е по-трудно да се изгради. Т.е. възможно е съюзът да осъществи някаква корекция на случващото се у нас. Но това е много ефимерна вероятност. Опитът например в Унгария с режима на Виктор Орбан, сочи че ЕС не успява да възпре авторитарните тежнения. Генерират се някакви протести от страна на Брюксел, но "керванът си върви". Премиерът Орбан вече е превзел цялата власт и никой не го спира. Единственият му проблем е, че Унгария е пред фалит, но това е икономическа пречка, а не политическа. И не идва от ЕС.

Съвсем отделно, самият ЕС е доста дестабилизиран и не е ясно до кога изобщо ще бъде някакъв политически фактор.

Известен шанс за демокрацията съществува и в политическата ни система, в която е заложен политически дуализъм между президент и премиер. Това е механизъм, поставен в Конституцията, писана точно след диктатура, и съдържаща анти-тоталитарни елементи. В случай на непокорен президент, който може да води собствена политика, е възможно диктаторските амбиции на премиера да бъдат ограничени. Това може да стане и чрез президент със силна външнополитическа подкрепа.

Плевнелиев обаче е твърде слаба и неуверена фигура, за да вярваме, че ще се "опъне" на Бойко. Той повече прилича на Фандъкова, отколкото на Цветанов. Ако Цветанов би бил президент, бихме могли да говорим за съперничество. Но с Плевнелиев ще имаме просто варианта "кмет на София" в национален мащаб.

Тези 2 възможности не трябва да бъдат надценявани. Може би дори 1% шанс за успех им е много...

Така, в крайна сметка, изводът от реалността е ясен - "трайте си". Ако има нещо, което изобщо не трябва и да помисляте да правите, това е да оказвате съпротива. Диктатурата не се сваля със съпротива. Тя сама пада, когато и дойде времето.

Репресии ще има. Но не се съпротивлявайте. Ще ограничат медиите, ще ограничат Интернет, ще има дори арестувани, може да има и бити-пребити. Но нека това не ви подлъгва. Това дразни, и поражда бунт и негодувание. Но съпротивата е глупава. От тук насетне властта ще съкруши всеки протест, ако трябва и със сила. Цялата сила е на страната на властта, народът няма ресурса да се пребори с държавната машина. Не бъдете глупави, съпротивата е наивност. Няма полза от хора по затворите, от това да доставяме удоволствие на милиционерите да ни бият, няма полза от напразни жертви. Полза има ако хората оцелеят, ако демократите оцелеят, и преживеят до края на диктатора. Няма вечни диктатори, а бедните диктатури обикновено са кратки. Победата е пълна за Бойко Борисов в момента. Той е нашият водач, нашият лидер, скоро - и нашият Фюрер. Но като всичко человеческо - и той е преходен. Надежда и светлина има - някъде в бъдеще време. А до тогава - нека всички бъдем верни поданици на Генерала. Това ще е добре не само за него, а и за страната... Няма нужда да я рушим чрез съпротива... Тази страна е наша...

Добри Божилов
30.10.2011
03 Ноември 2011 11:44
И няма нито дума за "расови отпадъци".


doomchant, на времето един преподавател във факултета ни казваше "За всяко идиотско твърдение може да се намери философско обяснение (оправдание)"
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД