:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,100,853
Активни 105
Страници 9,967
За един ден 1,302,066
Дела и документи

Кървава битка за привилегиите на МВР и МО в бюджет 2012

Снимка: БГНЕС
Бюджет ли бе, да го опишеш...
ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ, зам.-министър на МВР: За първи път виждаме едно предложение за промяна в Закона за МВР и в Закона за отбраната и въоръжените сили, в Закона за ДАНС, в Закона за съдебната власт. Става дума, простичко казано, за обезщетенията, които получават държавните служители от тези ведомства при прекратяване на служебното правоотношение и придобиване право на пенсия. Това е един от фундаментите, по които се развива държавната служба в тези ведомства. Тук, внимателно прочитайки параграф 7 от Закона за ДОО, забелязваме (казвам отново за първи път ние от МВР виждаме това предложение) заплатите, които досега като обезщетение бяха 20 да станат 15, а размерът на това обезщетение да не се определя от толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат служителите, а да стане 75% от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година.

Проблемът е, че за първи път виждаме това предложение. Това ще предизвика в МВР едно голямо сътресение. Най-малкото, защото знаем от догодина постепенно с четири месеца се увеличава осигурителният стаж за придобиване право на пенсия на държавните служители и в МВР има известна редукция на бюджета за следващата година. Държим не до комплект, защото се опитваме да се вкараме в размера на бюджета, който ни е определен, може би около 4-5 хиляди служители с щат, който не е зает. Т.е. със сигурност едно такова предложение, което пак казвам, за първи път го виждаме днес, ще предизвика едно несправедливо сътресение в МВР, което мисля, че за последния месец и половина пое изключителни отговорности по опазването на охраната на обществения ред и не заслужава подобно решение.

Мисля, че тези параграфи трябва да отпаднат от законопроекта. Изобщо ако се обсъжда тази тема, трябва да се направи по цялата траектория на процеса на обсъждане, включително и от нашите партньори във вътрешното министерство най-напред, след това в другите съвети.

АНЮ АНГЕЛОВ: Това, което каза г-н Вучков, е абсолютно същото и за МО. Трябва да се има предвид, че МО няма възможност да регулира, т.е. отпада на офицери, които имат 25 години стаж по никакъв начин, съгласно закона. Това означава през ноември и декември да постъпят лавина от рапорти за освобождаване, за да могат, първо, да използват 25 години, и второ, да получат 20-те заплати. Това е едно от обстоятелствата, което аз като министър няма как да влияя върху него. Само преди няколко месеца приехме четири месеца постепенно да станат 27 години. Сега променяме кардинално това, става от 1 януари 2012 г. Няма стабилност в държавната служба в тези три основни системи, на които се крепи държавността. Не знам от какво е продиктувано това. В мотивите няма нищо, една обща фраза.

Вижте, военнослужещите са получавали 20 заплати далеч преди 1989 г. Защо тъкмо нашето правителство, сега, след изборите, ще трябва да прави това? За мен от политическа гледна точка това е абсолютно необяснимо и не налага нищо. Моят бюджет е намален с 10 млн., аз с обезщетенията ще се справя. Кое налага тогава тази промяна? Единствено искането на г-н Данев (Божидар Данев от БСК, бел.ред.), което е от 1999 г. това искане. Нито едно правителство не го е правило. Сега изведнъж ние се съгласяваме с г-н Данев и с КРИБ. Тези стъпки назад по принцип политически много лошо се възприемат в армията, искам да ви кажа директно.

Между впрочем искам да спомена, че за държавния служител това важи, тъй като законът е влязъл в сила 1999 г., още никой не е получавал 20 заплати и за тях по принцип това не е ощетяване. Аз считам, че това е изключително силно ощетяване на системата на отбраната, на системата на вътрешните работи, системата на сигурността като цяло. Ние сме непрекъснато критикувани, аз лично, че съм премахнал раздел "социална политика", без да се отчита, че всичко съм го вкарал в другите членове на закона. Сега изведнъж ще подложим на яростна критика от самите военнослужещи това, което смятаме да направим. Още повече, това по никакъв начин не е обсъждано с мен, не е обсъждано в рамките на МО, ние също имаме синдикати и не сме го обсъждали това нито със синдикат "Подкрепа", нито с другата синдикална организация. Аз съм за това от член 18 да отпадне и от параграф 8 от преходните и заключителни разпоредби също да отпадне. Аз не мога да съгласувам подобен закон.

МАРГАРИТА ПОПОВА: Това, което казаха колегите Вучков и министърът на отбраната, важи и за правосъдието, но никой не е обсъждал това нещо със съдебната система. Това трябва да се обсъди поне с ВСС. Тук опира до характера на труда и това е обезпокоително. Дори и за съдебната охрана да е, трябва да се обсъди. Коректно е да се постави, хората да знаят за какво става дума, така че нека да сме коректни.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това предложение излезе на Тристранния съвет, който е единственият национално представителен съвет за синдикати и работодатели, и излезе от работодателските организации, от КРИБ, от БСК, подкрепиха го всички останали работодателски организации. Подкрепи го и КНСБ при условие, че парите, които се спестят тук (те не са много на първа стъпка), явно отиват към социални дейности. И затова всъщност нямаше възможност да се обсъжда, защото единствените национално представени организации го обсъдиха и решиха, че това е добра стъпка да се направи отсега.

Защо аз също смятам, че това е добра стъпка? Първо, много трудно е да се обясни защо всички държавни администратори, примерно финансисти имат до 10 работни заплати, а примерно охраната на съдилищата, ДАНС и т.н. имат 20. В момента държавните служители имат до 10 заплати. Само в службите на МВР и МО има до 20 заплати. Аз смятам, че това е неразумно, защото обикновеният коментар е, че вие сте на 24 часа, пък другите не са на 24 часа... Съдебната охрана определено не е на 24 часа и голяма част от вашите служители също не са на 24 часа. Моите служители като работят по бюджета са на 24 часа, вчера работихме, миналия ден работихме и т.н.

Да, предлагано е това много пъти в миналото, не е станало, във вашите бюджети има дефицити. Това е един начин постепенно да се затваря този дефицит, но и да има социална справедливост. Много е трудно да се обясни, защото примерно учители, здравни работници, финансисти и т.н. имат до 10 заплати като излизат в пенсия, докато в някои от другите структури има 20 заплати. И затова предлагаме 15, пак е повече, отколкото останалите държавни служители, но изглежда твърде много да е два пъти повече, отколкото останалите служители.

АНЮ АНГЕЛОВ: Моля министър Дянков да прочете чл. 104 от Закона за държавния служител, там никъде не се прави разлика между финансисти, юристи или каквито и да е. Съгласно този чл. 104, ал. 1 означава, че те имат право на толкова месечни заплати, колкото са прослужили, но не повече от 20. Сега да не го чета закона, има го тук. Но не това е най-важното. Това ще прозвучи страшно некоректно по отношение на военнослужещите и на полицаи, и на всички останали...

Когато Тристранният съвет взима отношение по въпроси, които касаят отделните министри, г-н Дянков, много Ви моля да ни поканите. Да обясним на Тристранния съвет. Аз на г-н Данев десет пъти съм му обяснявал защо взимат 20 заплати и каква е разликата между финансиста в МФ и военнослужещи, и полицаи. Десет пъти съм го обяснявал на него и той от 1999 г. го предлага, не е само сега. Изведнъж ние се съгласяваме с г-н Данев.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Официалното предложение дойде от КРИБ, не от г-н Данев. Г-н Данев го подкрепи, както го подкрепиха и всички други бизнес организации... В момента има неравнопоставеност, че всички останали държавни служители, митничари, НАП, които също стоят между другото на дъжда, както и някои от вашите служители, получават до 10, всичките учители получават до 10, а вие получавате 20. Смятам, че стъпка от 20 до 15 ще покаже, че всички сме социално ангажирани.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Това със сигурност трябва да бъде обсъдено в МВР с нашите шест синдиката. Ние не сме по никакъв начин представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество, не може това да става зад гърба на вътрешното министерство.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Вие не сте национално представения синдикат. За национално представени синдикати пише в Кодекса на труда кой е национално представен и кой не. Не е зад вашия гръб, просто такива са правилата, ние следваме Кодекса на труда.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Така е, г-н Дянков, но това не променя правилата, че се засяга един много широк кръг работещи във вътрешното министерство.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това е така.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Без никой да чуе тяхното мнение изведнъж променяме правилата на играта. Аз ви казвам, без да съм лош пророк, ако тази разпоредба влезе в сила, паралелно с това, което ви казах преди малко - увеличаване на осигурителния стаж, за месец ноември и декември очаквам в МВР хиляди служители да подадат заявления за напускане. Само обезщетенията ни ще бъдат над 300 милиона лева.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Винаги така се е отлагало и винаги за едните е било 10, за другите е било 20, защото правителство след правителство са се плашили и са казвали точно същото - ще стане огромен проблем и затова нека някои от нас да са по-привилегировани и да имат 20 заплати, пък други като учители, като здравни работници, като еколози, като финансисти, като външни работи и какви ли не, те понеже нямат такава организацията в началото, дайте на тях 10 заплати. Трябва да има социално равенство.

АНЮ АНГЕЛОВ: Предлагам да бъде обратното - да увеличим на тях до 20 заплати, защото това е нещо, което е дадено, господин Дянков. Това е дадено като компенсация за всичко онова, което те правят.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това го казва министърът, който има около 100 милиона задължения, не защото министерството по някакъв начин е длъжно за това, а защото предишни министри са ви сложили в такива задължения.

АНЮ АНГЕЛОВ: Считам, повтарям, че при осигурителен стаж и възраст за пенсиониране на държавния служител (прочетете си закона, моля ви много, колеги) не става въпрос, когато го освобождавате по други причини. Нека господин Тотю Младенов да каже така ли е. Защо тогава правите тази промяна в Закона за държавния служител. Така че и за държавни служители, за финансисти, за всякакви важи същото, което важи и за военнослужещите. И сега го променяте, да - за тях де факто те не са изконсумирали това право, тъй като от единадесет години е законът, но всички останали го консумират отдавна това право. Самият факт, че променяте Закона за държавния служител с § 9, означава точно това, за което говорим, г-н Дянков.

БОЙКО БОРИСОВ: Колко пари се спестяват, Дянков, от това намаление?

СИМЕОН ДЯНКОВ: Почти колкото ни трябват за майчинските надбавки от 240 на 270 лева. Аз мога да го поставя и така: или ще имаме увеличаване на майчински надбавки, или ще си позволим в някои сектори да се радват два пъти повече, отколкото в други сектори, като се пенсионират. В смисъл, бюджетът е един и същи, да - това, че не е правено в много години, е вярно, да - това, че ще има напрежение, е вярно. Но, от друга страна, пък винаги, когато отивам в Тристранката, излиза въпросът ние защо всички, особено от бизнеса, слагаме всички тези данъци и правим всички тези съкращения, за да може една част от държавната администрация в сектор "Сигурност" да се радва на всички тези неща, които в частния сектор въобще ги няма. И това е много труден въпрос за отговаряне, защото знаете, че освен тези неща в сектор "Сигурност" не се плащат социални осигуровки, държавата плаща социалните осигуровки. Така че като се изчисли какъв е реално бюджетът за сектор "Сигурност" в държавата, той е два пъти над средното за Европейския съюз. И заради това нямаме пари за образование достатъчно, заради това нямаме достатъчно пари за здравеопазване. Вдигаме ги за здравеопазване, тази година вижте, че успяваме да ги дигнем и за образование, но отнякъде тези пари трябва да идват.

АНЮ АНГЕЛОВ: Ще кажа две думи да опровергая това, което казва господин Дянков. Аз не знам откъде той черпи тези данни за сектор "Сигурност", но аз имам за сектор "Отбрана" и на НАТО, и на Европейския съюз. Сектор "Отбрана" за Европейския съюз е 1.7, за НАТО е 1.7 от БВП.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Ако изчислим реалните осигурителни вноски, които трябва да бъдат внесени, за да се постигне това ранно пенсиониране на кадровите военнослужещи, те трябва да са с около 30 пункта по-високи от сегашната вноска. Ако това се прекара през разхода за заплати на МВР и МО, вероятно 500-600 милиона повече разходи ще правят за осигурителни вноски, за да финансират този риск на ранно пенсиониране. Това не се прави и се нетира. Може би в следващата година ще е разумно да завишим вашия разход с действителните вноски, които трябва да правите, те ще се появят в приход на НОИ, тогава ще се види, че в действителност едни 500-600 милиона се скриват от публиката и те всъщност отиват за финансиране на правата на военните.

Т.е. това 1.7 много лесно можем да го постигнем, ако просто внесем реалните осигурителни вноски, които трябва да прави МО и МВР за предсрочното пенсиониране на тези категории лица. И упрекът на работодателите е точно в това, че за сметка на осигурителните вноски на работодателите, които те правят за своите служители, за своите работници, се плаща ранното пенсиониране на военнослужещите, въобще на всички по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: И ще разширим още малко темата, като кажем, че всички тези искания ни лежат на главата - от Спешна помощ, където също хората биват пребивани, има риск за живота им, а нямат тези правомощия и благинки. Така че е много трудно да им обясня поради каква причина те не се пенсионират на тази възраст, защо това не се случва.

Нямам нищо против, но наистина с плащането на здравните вноски също се задава въпросът защо за определени държавни служители по един начин става, а за другите по друг. Така че това са също въпроси, които тегнат в пространството от много време. И чисто политически - защо се прави сега, ако не се прави в близките шест месеца, чисто политически няма кога да се направи, преди изборите нямаше как. Така че, ако се прави политически, сега е абсолютно точният момент.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Понеже се получи едно противопоставяне - майките, от една страна, в тази демографска криза майките са ни по-важни. Това е първото, което искам да кажа. Второ, колкото и добре да бъде подсигурена финансово системата за национална сигурност, най-лесно разпад на държавност ще получим при лошо образование и лошо здравеопазване, ако тръгнем по тази линия. Така че нямаме нужда от такова противопоставяне. Освен това системата за сигурност е и колективна. И освен това, когато се прави някаква реформа, трябва да се събере мъжество и да се направи. Иначе тя винаги ще се отлага, следващата година ще я отложим, защото ще предстоят избори...

БОЙКО БОРИСОВ: Грешно, ама много грешно е да се противопоставя и да се говори кое за сметка на кое трябва да бъде дадено. Това е като човешкия организъм - една държава. Дали те боли малкият пръст на крака и може да се инфектира - може да си умреш, и от ухо може да умреш. Всеки орган за себе си е най-важният...

В този бюджет има два проблема. Единият е, че в няколко министерства се правят реформи, но трябва още. Другият е, че европейската и нашата икономика в последното тримесечие ръстът й е нула или нула и едно, което е близко до нулата. Сиреч ниските приходи ни притесняват. На базата на това ние трябва да вземем все пак адекватни управленски решения. Натискът, който има върху системите, е огромен, защото колкото повече обедняват хората, толкова по-голям натиск има и в социалните, и в болничните заведения, и съответно на улицата.

Министър Ангелов е в правото си, защото трябва да има последователност и стабилност във взимането на решения. Но за съжаление в това министерство допреди Ангелов са се взимали най-неадекватните решения. И за съжаление той сега бере плодовете на това, което има, на тези големи разходи, на нови 82 милиона, които трябва да платим сега допълнително.

Работата на МВР аз я оценявам изключително високо, в много трудна среда постигнаха много добри резултати. Но не бива тук те да го приемат, че реформата означава недобре свършена работа и трябва да се реформират. Реформата означава оптимизация на това, което има, и привеждането й в съответствие с другите системи. Най-много полиция, най-много назначения в МВР има по времето на БСП и тройната коалиция, по времето на министър Румен Петков. Това, че те са си лъжци и манипулатори, Стефан Данаилов обясняваше, че го срам било, че еди-какво си, най-големият щат, най-много пари в МВР са давани по време на тяхното управление.

Аз искам малко да ви помогна в реформата, бидейки горе-долу доста време в МВР. Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни, са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци. Където викаше един: много вождове - малко индианци.

Затова възлагам на Дянков, Аню Ангелов и Вучков много бързо - защото ние така ще го приемем, ще влезе в парламента, в края на краищата парламентът е този, който ще каже "да" или "не" на нашите предложения, - много бързо да се направи една редукция. И според мен тези ограничения, които искаме да наложим, трябва да отидат за цивилните в двете ведомства.

Аз не мога да разбера защо и ДАНС получават толкова големи заплати - в пъти повече от другите. Познавам работата им, трябва да ви кажа, че във всички случаи в БОП-а, в криминална, тези момчета, където са в задържането и надолу, работата им е много по-опасна, много по-тежка, отколкото в ДАНС, хем ДАНС е на пряко подчинение на мен. Така че десетте милиона, които взимаме от ДАНС, са първа стъпка... И навремето, примерно в пожарната до 1989-1990 г., точно така беше диференцирано. Тези, които са с чантите, се водеха втора категория труд, където обикалят, па може да седне на бира-скара да си обядва спокойно и т.н., и тези, които бяхме в бойното поделение, се водехме първа категория труд и се оценяваше рискът, който имаме. Така че двамата министри да оценят риска, както в правосъдното министерство - охраната. Това да возиш и да охраняваш тежък криминален престъпник с убийства или с грабежи, това е потенциален риск, при опит за бягство или при опит да го освободят, да те убият. И затова ние отчитаме този риск с тези двадесет заплати или еди-какво си...

Така че също да се направи едно такова предложение. И то го правя аз, като ДАНС е пряко към министър-председателя. Искам да дам пример, че когато трябва да има справедливост и когато все пак като правителство, което искаме в условията на криза, максимум хора да получат по нещо от държавата, в смисъл майки, пенсионери, социално слаби. Ако направите една подобна диференциация, дори от администрацията да тръгнат да бягат много... Именно полицаите с 20 години стаж ще им гарантирате и ще си вземат 20-те заплати. А другите, ако искат да бягат или съответно министерството - добре дошли да бягат, защото по този начин ще направите и съкращенията, към които се стремите.

Така че, Дянков, много внимателно! Горанов, Младенов, ти, под ръководството на Дянков, военно министерство, Вучков, Митко, сядате, слагате на масата и диференцирайте! По рисковете и по важностите, където казвате, ще се дръпне системата.(Откъс от стенограмата от заседанието на МС от 31 октомври 2011 г.)
18
6304
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
02 Ноември 2011 21:52
Аз мислех, че на друго се казва бойно поделение, но явно смисълът е поделение на пожарната.
02 Ноември 2011 21:59
Васик, и в пожарната са бойци. Борят се с огъня
02 Ноември 2011 22:11
Вярно, много "Борци" срещу престъпността си имаме в България...
- полицаи
- прокуратура
- следователи
- ДАНС
- съдии
всички заедно в "Единен строй".
.
А срещу "Външният Враг" - някаква си мижава BG-Army, дето няма дори и половин стадион!
Контролен Въпрос:
- Кои са ни Вразите в повече - външните или вътрешните?!
А?


Редактирано от - OLDMAD на 02/11/2011 г/ 22:12:36

02 Ноември 2011 22:23
Олде, колега....


Вътрешните са повече и цялата изброена от теб сган ги пази и крепи статуквото....
02 Ноември 2011 22:24
Олдмад, като стана дума за външни и вътрешни врагове, си спомням едно не толкова известно стихотворение на дядо Вазов, от което ще цитирам само 4 куплета:
Недей казва: слава богу,
но бъди на стража,
твойте врагове са много,
аз ще ти ги кажа.

Не са чужди, а домашни,
о родино моя,
затова са много страшни,
о родино моя!

Те на свойте страсти бесни
тебе жертвуваха,
с твойте идеали честни
те се подиграха;

подиграха се със тебе
о родино моя,
и фърлиха те на жребий,
о родино моя!


За цялото стихотворение- Натиснете тук
03 Ноември 2011 03:20
За какво изобщо плащаме на тези дармоеди?!
03 Ноември 2011 03:36
А вас кой ви е излъгал(или се правите?!), че капиталистическата Държава е държава на Народа и за Народа?!
Капиталистическата Държава е държава на и за капиталистите(работодатели, банкери, рентиери...5-8% от Населението)- тя реализира и защитава техните интереси, включително и чрез "силовите" държавни органи, каквито са МВР и МО!!!
НЕнародната(след 1989 г.) Република България е КАПИТАЛИСТИЧЕСКА държава, бе!
03 Ноември 2011 03:50
Волен Сидеров: Дянков защити банковата олигархия
Четвъртък, 3 Ноември 2011г.
Депутатите на ГЕРБ се скриха с "въздържал се", за да не приемат таван на лихвите, предложен от АТАКА
Министерство на финансите показа, че работи единствено за банковата олигархия у нас, а не за интересите на българските граждани и фирми. Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров, след като правната комисия на парламента отхвърли законопроекта на АТАКА за промени в Закона за кредитните институции, с който да се въведе таван на лихвите у нас. Депутатите от ГЕРБ в комисията се позоваха на доклад на финансовото министерство, според който с въвеждането на таван на лихвите щели да пострадат печалбите на банките. Финансовото министерство е държавна институция, която трябва да защитава интересите на българските граждани и фирми, а не на банките, които са предимно чужди, коментира лидерът на АТАКА. Според него банкови мениджъри у нас взимат по 100-150 000 лева на месец заплата и бонуси, докато стотици хиляди български фирми фалират, защото не могат да си платят кредитите. Сидеров отхвърли и мотивът на БНБ, че въвеждането на регулация на лихвите противоречало на европейските директиви. В мотивите към законопроекта ние изрично се позоваваме на доклад, изготвен от Европейската централна банка на основание регламент на Съвета на ЕС от 1998 г., който възлага на банката да следи лихвените нива, включително за държавите, в които има таван на лихвата. Това означава, че Съветът на ЕС счита определянето на държавни тавани върху лихвите за нормална европейска практика, признава я и очаква тя да бъде включвана в официалната статистика, аргументира се Сидеров...
03 Ноември 2011 04:54
Пара, вземи прочети някоя книга на Милтън Фриидмън. "Капитализъм и свобода" съм сигурен че ще ти хареса, нещо подобно на Маркс, но в обратна посока, винаги е хубаво да се погледне на темата от две различни посоки.
Ако я прочетеш ще прочета нещо от Маркс по твой избор
03 Ноември 2011 05:14
СИМЕОН ДЯНКОВ: Почти колкото ни трябват за майчинските надбавки от 240 на 270 лева. Аз мога да го поставя и така: или ще имаме увеличаване на майчински надбавки, или ще си позволим в някои сектори да се радват два пъти повече, отколкото в други сектори, като се пенсионират.
БОЙКО БОРИСОВ: Грешно, ама много грешно е да се противопоставя и да се говори кое за сметка на кое трябва да бъде дадено. Това е като човешкия организъм - една държава. Дали те боли малкият пръст на крака и може да се инфектира - може да си умреш, и от ухо може да умреш. Всеки орган за себе си е най-важният...

и кой разделя и владее тука
а
03 Ноември 2011 05:20
"очаквам в МВР хиляди служители да подадат заявления за напускане. "
Дай, Боже, дай, Боже, дай! Даже не "хиляди", а десетки хиляди милиционери да напускат, барабарт с главното заптие.
03 Ноември 2011 05:39
а у постинга на параграфа се види
че работата у часния държавен капитализъм става дебелаааа
банкови мениджъри у нас взимат по 100-150 000 лева на месец заплата и бонуси, докато стотици хиляди български фирми фалират, защото не могат да си платят кредитите.
Сидеров отхвърли и мотивът на БНБ, че въвеждането на регулация на лихвите противоречало на европейските директиви.
В мотивите към законопроекта ние изрично се позоваваме на доклад, изготвен от Европейската централна банка на основание регламент на Съвета на ЕС от 1998 г., който възлага на банката да следи лихвените нива, включително за държавите, в които има таван на лихвата. Това означава, че Съветът на ЕС счита определянето на държавни тавани върху лихвите за нормална европейска практика, признава я и очаква тя да бъде включвана в официалната статистика, аргументира се Сидеров...

и кво
народната банка играе в отбора срешту народа
хаха
а тези тавани слага ли ги есъто или не ги слага
за лихви
за таван на пенсии
за норми за печалба на часните монополи
или ако за скубане таван нема
ако е за заплати и пенсии таван има
нали
03 Ноември 2011 06:51
Кръвта ще се лее от нормалните хора, не от ченгетата и лампазлиите...
Впрочем, някои кратунковци предпазливо не включват ченгета и военни в черплаклиите...Винаги верни на партията! Независимо коя е...Но да е на власт.
------------------------------- -----------------
Блогът на Генек

03 Ноември 2011 07:54
otvrat,
Ние нямаме полиция! Само я издържаме.
03 Ноември 2011 10:50
Каква полиция, полицията е елемент от организираната престъпност.
03 Ноември 2011 12:55
Съгласен съм за чантаджийте и тези който действително работят на първа линия, както се казва. Но и там трябва да се пипне.Да се определят особенно рисковите звена в МВР, МО и др.министерства, колко време е работил човек на такова място и като какъв. Какви отговорности е имал.Тогава да получи възнаграждението.Например- 20 години работа с тежката , организирана престъпност-получаваш ! При 10 години взимаш наполовина и.т.н.Да се прилага и в бързата помощ, патолози, миньори и др. Работил си една -две години и си седнал след това зад бюрото-ами стой си там
Ама те господата са наясно, какво се правят на улави
03 Ноември 2011 15:38
Пара, вземи прочети някоя книга на Милтън Фриидмън. "Капитализъм и свобода" съм сигурен че ще ти хареса, нещо подобно на Маркс, но в обратна посока, винаги е хубаво да се погледне на темата от две различни посоки.
Ако я прочетеш ще прочета нещо от Маркс по твой избор


К9
Като чета постинга ти стигам до извода, че не си чел нищо от Маркс до този момент. Как позна тогава, че "Капитализъм и свобода на Фридмън е нещо подобно на Маркс?


03 Ноември 2011 16:40
Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД